Segítség a kereső felület használatához

A helyismereti különgyűjteményünkben a városunk múltjára, jelenére, jövőjére vonatkozó információkat, dokumentumokat gyűjtjük, rendszerezzük és feltárjuk.  Megőrzünk minden olyan dokumentumot (eredeti vagy másolati formában), amely valamilyen módon kötődik a városhoz és a környező településekhez. A helytörténeti különgyűjtemény dokumentumait analitikus formában tárjuk fel (külön-külön a cikkeket, tanulmányokat, interneten elérhető honlapokat, információkat stb.) Az adatbázis egyes tételeihez rövid tartalmi ismertető és forrásadatok kapcsolódnak, és vannak olyan tételek, amelyek teljes szöveggel megjeleníthetőek.  Azok a dokumentumok, amelyek teljes egészében a várossal foglalkoznak a könyvtári katalógusunkban kereshetőek. További keresési  források: Várostörténeti kronológia a kezdetektől 2004-ig (Ez az adatbázis fejlesztés alatt áll, a hibák kijavítása folyamatban van!) régi helyi újságok az interneten és a Képtár.

I. A lekérdező felületről, a keresés indításáról

 • Forrás típusa
 • Szerző
 • Cím, címtöredék
 • Tárgyszavak
 • Dátum
 • Találati listában megjelenő mezők
 • A Küldés és a Csak internetes források gomb

II. A találati listáról, újabb lehetőségek

 • saját lista készítése
 • nyomtatóbarát változat készítése

III. Tovább a találati listából, egyes tételek

 

I. A lekérdező felületről, a keresés indításáról

Forrás típusa:

A keresés indításakor lehetőség van a különböző forrástípusok (pl. könyv, folyóirat hangfelvétel stb.) kiválasztására. Ezt a lehetőséget akkor érdemes használni, ha csak egy bizonyos forrástípusban megjelent tételekre kíváncsi. A könyvön, a folyóiraton kívül a következő forrástípusok választhatók még:

 • film: játékfilmek, dokumentumfilmek, bemutatkozó kisfilmek, videok stb.
 • kép: fénykép, dia, diafilm, mikrofilm (2008. szeptember 6-a után az ilyen jellegű dokumentumok a honlap Képtárában találhatóak!)
 • hangfelvétel: magnófelvételek, CD-k (visszaemlékezés, zene, vers stb.)
 • média: televíziókban, rádiókban elhangzott, lejátszott  műsorok

Szerző:

Bármilyen név beírható (kis betűvel is, csak vezetéknév is elég, monogram, álnév stb.). Érdemes használni a szerzőlistát, mert ott minden olyan név, névváltozat szerepel ami alapján kereshető a dokumentum.

Cím, címtöredék:

Elég a címben szereplő  jellegzetes kifejezés beírása is, ebben az esetben minden olyan című tétel megjelenik, amelynek a címében valahol szerepel az adott kifejezés.

Tárgyszavak:

Csak a könyvtár által használt tárgyszavak (tárgyszóval az adott dokumentum témáját jelöljük) alapján lehet keresni, ám ez nem jelent különösebb nehézséget, mert igyekeztünk a legáltalánosabban és a leggyakrabban használt kifejezéseket felvenni a tárgyszólistára (tárgyszó lehet intézménynév, személynév, cégnév stb. is). A keresési sorba minimum három betű beírása után, legördül egy lista, amely minden olyan kifejezést megmutat, amelyben szerepel az adott betűcsoport, a kiválasztott kifejezésre kell kattintani. A tárgyszavak kiválasztásánál érdemes a tárgyszólistát használni.
A tárgyszavak összekapcsolhatók a "+" és a "-" jel segítségével (a jel előtt és után szóközt kell hagyni). A "+" ÉS kapcsolatot jelent, azaz csak azok a dokumentumok felelnek meg a keresés feltételének, amelyek mindegyik megadott tárgyszóhoz kapcsolódnak. A "-" kizárást jelöl, az elsőként megadott tárgyszóhoz kapcsolódó dokumentumok köréből kizárja a második tárgyszóhoz kapcsolódó, a "-" jel utáni tárgyszóhoz köthető dokumentumokat. (pl.: középiskola - Széchenyi István Gimnázium = minden olyan tételt megmutat, amely a középiskolákkal foglakozik, kivéve a Széchenyi István Gimnáziumra vonatkozókat).

Dátum: 

Itt lehet megadni a forrásokra vonatkozó dátumot, minimum és maximum határok között. Az a szűkítés nem a dokumentum tartalmának idejére vonatkozik, hanem a forrás (újság, könyv, folyóirat stb.) megjelenési idejére. Sok esetben azonban ezek az időhatárok a dokumentum időtartamát is kifejezik. (pl. a hatvanas évek sportjáról a legtöbb információ a korabeli lapokban jelent meg).

Találati listában megjelenő mezők:

Tetszés szerint bekattintható, hogy milyen adatok jelenjenek meg a találati listában.

A Küldés és a Csak Internetes források gombok:

A kiválasztási feltételek kitöltése után a Küldés gombra kattintva minden forrás megjelenik. A Csak Internetes források gomb használatával csak azok a dokumentumok jelennek meg, amelyek teljes terjedelmükben, közvetlenül elérhetőek,  olvashatóak, megtekinthetőek a felhasználók számára.

vissza az oldal tetejére

II. A találati listáról, újabb lehetőségek

 • saját lista készítése: az adott találati listából a tételsorok elején található kis négyzetek bejelölésével új lista készíthető a kiválasztott tételekből
 • a találati listából, nyomtatóbarát változat is kérhető

 vissza az oldal tetejére

III. Tovább a találati listából, egyes tételek

A találati listából a nagyítóra kattintva megjelennek az adott tétel további adatai:

 • a cím alatti sorban jelöljük, ha a dokumentum közvetlenül elérhető az Interneten
 • a leírásban egy rövid összefoglaló olvasható az adott dokumentumról
 • ha egy dokumentum több forrásban is megtalálható, elérhető, akkor a források (adatokkal) külön-külön megjelennek
 • ha egy forrás megtalálható könyvtárunk állományában, akkor megjelenik a Forrás státusza, állapota >> sor, amelyre kattintva további információkat talál a forrásról (pl. csak olvasótermi példány, nincs bent most kölcsönözhető példány stb.)
 • az egyes források adataiból újabb keresések indíthatók a dokumentum szerzőjének nevére, és a kapcsolódó tárgyszavak valamelyikére kattintva
 • a forrásnévvel egy sorban található Keresés a forrásban>> kifejezésre kattintva minden olyan dokumentumot felsorol, amely az adott forrásból még megtalálható az adatbázisban


vissza az oldal tetejére