József Attila Könyvtár - Helytörténeti Adatbázis | Keresés | Kurucok a Duna mellett

6 db találat
Dátum downCímLeírás
Pentele a kuruc időkbenIsmertető Dunapenteléről a Rákóczi-szabadágharc idején. Egy bizonyításra szoruló adat szerint maga II. Rákóczi Ferenc 1704 júniusában egy napot töltött Pentelén, hogy a helyi rácokkal tárgyaljon.
Dunaföldvár és a solti sáncRövid ismertető a dunaföldvári és környékbeli hadi eseményekről a Rákóczi-szabadságharcban.
A földvári vár és a révekTanulmány a dunaföldvári vár ostromairól a Rákóczi-szabadságharc idején. A várat a kurucok 1704 januárjában foglalták el, a labancok 8 hónappal később visszafoglalták, majd (Vak) Bottyán János tábornok sikeresen ostromolta 1705 őszén.
Bottyánvára és az imsósi hídIsmertető (Vak) Bottyán János hadi cselekményeiről a Rákóczi-szabadságharcban. 1705. március 27-én a kurucok Pentelénél szerettek volna átkelni a Dunán, végül ezt az ötletet elvetették, s a Paks melletti imsósi kanyarulatnál tették meg ezt. 1705. június 4-én Dunaföldvár újabb ostroma kezdődött el, de ez is sikertlen volt.
A kömlődi Bottyánvárának ostromaTanulmány a Rákóczi-szabadságharc végének Dunapentele és Dunaföldvár környéki harci cselekményeiről. (Vak) Bottyán János 1705 novemberében félórás rohammal bevette a dunaföldvári várat. 1710-ben Pentelénél utoljára keltek át a kurucok Palocsay György vezetésével, ám portyája nem járt sikerrel. A pentelei rác katonaság a dunántúli kuruc hadjárat idején nem mozdult.
A kuruc kori harcok helyszíneiRövid összefoglaló a Rákóczi-szabadságharc Duna melléki harci cselekményeinek helyszíneiről: Dunapentele, Dunaföldvár, Solt, Dunakömlőd, Paks. A harcok főbb szereplőinek rövid életrajza: (Vak) Bottyán János kuruc tábornok, Balogh Ádám kuruc brigadéros, Palocsay György báró és Csupity Iván szerb földműves.