Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

440 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2023-08-04Gyászol a penteleiek közössége, elhunyt Németh Györgyné Naszvadi JuliannaDunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel értesült, hogy életének 90. évében elhunyt Németh Györgyné Naszvadi Julianna, a Pentelei Nyugdíjas Klub „Pro Cultura Intercisae” díjas egykori elnöke.
2023-06-02Két városépítő szépkorút köszöntött az önkormányzat a napokbanFolytatódott a szépkorúak köszöntése Dunaújvárosban: Kuti Józsefné és Végh János egyaránt 90. születésnapját ünnepelte.
2023-05-19Elismerték az utolsó szamurájt, Schneider László kapta idén a "Dunaújváros Ifjúságáért" díjatDunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése minden évben Dunaújváros Ifjúságáért díjat adományoz. Ez az elismerés olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely városunkban az ifjúsági korosztály nevelésében és az ifjúságvédelemben kiváló munkát végzett. 2023-ban a Dunaújváros Ifjúságáért díjat Schneider László, a „HIKARI DOJO” Harcművészeti-, Sport- és Kulturális Egyesület vezetője vehette át.
2023-05-12Gyászol a vasmű, elhunyt dr. Horváth ÁkosÉletének 81. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Horváth Ákos, a Dunaferr nyugalmazott műszaki-technológiai főmérnöke, Borovszky-díjas kiváló mérnök, a vállalatcsoport főtanácsosa. Nekrológ.
2023-04-28Rózsa meséjeElhunyt Grabant Rózsa pedagógus. Nekrológ
2023-03-31Gyászol a művészeti élet, elhunyt Pats JózsefTragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából Pats József festőművész. Nekrológ.
2023-02-1770 felett is rója a kilométereketDunaújváros közgyűlése minden évben "Dunaújváros Sportjáért" díjat adományoz. 2023. február 15-én a szféra legrangosabb városi elismerését Krausz István ultramaratonista, a dunaújvárosi futóközösség kiválósága érdemelte.
2023-01-27A kultúra követe. Átadták a "Pro Cultura Intercisae" díjatJanuár 22-én, a Himnusz születése napján ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Dunaújvárosban 1997 óta hagyomány, hogy ezen a napon a polgármester ünnepi keretek között adja át a Pro Cultura Intercisae Díjat. Az idei esztendőben az elismerést Kurucz Gergely, a Dunaújvárosi Vegyeskar karnagya, a helyi kórusmozgalom és zenei élet oszlopos tagja, a Rudas középiskola pedagógusa vehette át.
2023-01-06Boldog születésnapok családi körben - két dunaújvárosi szépkorú ünnepelt decemberben.Kincses Józsefné és Abaffy Lászlóné szépkorút köszöntötte Barta Endre, Dunaújváros alpolgármestere és Szántó Péter, önkormányzati képviselő.
2023-01-06Rovó Istvánné életének 94. évében elhunytDunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy életének 94. évében elhunyt Rovó Istvánné, egykori városalapítónk, az Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület elnöke.
2022-12-00Békésék öt évtizede. Nyugdíjon innen és túlPortré a Dunaferr volt esztergályos házaspárjáról: Békés Lászlóné Jutkáról és Békés Lászlóról.
2022-11-253+1 kérdés Szabó GáborhozA Dunaferr Magazin 2022-ben elindított sorozatában arra kíváncsi, hogy az egykor hazai és nemzetközi sikereket elérő Kohász-, vagy Dunaferr-sportolókkal mi történt az elmúlt évek alatt, hogyan alakult a sorsuk, hol élnek, mivel foglalkoznak manapság? Ezúttal az egykori kiváló röplabdással, Szabó Gáborral készült interjú.
2022-11-00Dunaújvárosért Díj Králik Gyulának. Rendhagyó portré egy elismerés kapcsánPortré Králik Gyuláról, a Dunaferr volt vezérigazgató-helyetteséről, aki 2022-ben Dunaújvárosért Díjat kapott.
2022-10-283+1 kérdés Pálizs AttiláhozA Dunaferr Magazin 2022-ben elindított sorozatában arra kíváncsi, hogy az egykor hazai és nemzetközi sikereket elérő Kohász-, vagy Dunaferr-sportolókkal mi történt az elmúlt évek alatt, hogyan alakult a sorsuk, hol élnek, mivel foglalkoznak manapság? Ezúttal az egykori kiváló kenussal, Pálizs Attilával készült interjú.
2022-10-07Elhunyt dr. Kunszenti Antal, a dunaújvárosi gyógyászat ikonikus személyiségeGyászol a dunaújvárosi egészségügy: hosszú, türelemmel és kitartással viselt betegsége után a közelmúltban az égi SZTK-ba tette át praxisát dr. Kunszenti Antal. 97 évet élt, a dunaújvárosi gyermekgyógyászat ikonikus személyisége, generációk „doktor bácsi”-ja volt.
2022-10-00Megyes Imre (1963-2022)Tragikus hirtelenséggel elhunyt Megyes Imre, az ISD Dunaferr Acélművének üzemvezető-helyettese. Nekrológ.
2022-10-00Elhunyt Bráda Tibor2022. szeptember8-án, életének 81. évében elhunyt Bráda Tibor festőművész, üvegművész, a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom üvegablak-sorozatának alkotója. Nekrológ.
2022-09-23Gyász: elhunyt Bráda Tibor festőművész, az üvegablakok atyjaÉletének 81. évében rövid, súlyos betegség után elhunyt Bráda Tibor Munkácsy Mihály-díjas festő- és üvegművész, a Krisztus Király Főtemplom csodás ólomüveg ablakainak készítője
2022-09-09Gyászoljuk Csathó Barnánét, nyugodj békében, Gizike néni!Felnőtt életét a katedrán töltő pedagógustól, legendás igazgatóhelyettestől búcsúzik a Nyugdíjas Pedagógus Klub közössége – a közelmúltban elhunyt Csathó Barnáné, szerető családja mellett tisztelői sokasága vett fájó búcsút Gizike nénitől.
2022-09-003+1 kérdés Pálizs Attilához. Kérdezz-felelek sportlegendáinkkalBeszélgetés Pálizs Attilával, a Dunaújvárosi Kohász volt kenusával, aki jelenleg egy győri sportközpontban dolgozik.
2022-07-01Gyász: elhunyt dr. Ruzsonyi Péter, az NKE volt dékánjaElhunyt dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, tanszékvezető egyetemi tanár, a NKE Rendészettudományi Karának korábbi dékánja. Gyermek- és ifjúkorát városunkban töltötte, a Dr. Münnich Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1978-ban, majd pályafutását 1983-ban kezdte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán.
2022-04-14Kollégák, akiktől tanulni is lehetNapjainkban felértékelődött a műszaki szaktudás, keresettek a jól képzett mérnökök, számos hely kínálkozik számukra akár pályakezdésre, akár néhány év gyakorlat után a továbblépésre. Reményt keltő, hogy a DUNAFERR-nél is kamatoztatják elméleti tudásukat, kutatási eredményeiket a fiatal mérnökök. Dr. Mucsi András szakértői beosztásban a meleg-, valamint a hideghengerlés területén a gyártástechnológia optimalizálásával, gyártmányfejlesztéssel, technológiai hibák okainak feltárásával foglalkozik, munkájában egyaránt szerephez jutnak a műszaki és az anyagtudományi ismeretek is. Interjú
2022-03-31A 95 évesek táborát erősíti95. születésnapját ünneplő szépkorút köszöntött az önkormányzat nevében Barta Endre, Dunaújváros alpolgármestere és Szántó Péter önkormányzati képviselő. Magyar Györgyné, Kati néni otthonában fogadta a jókívánságokat.
2022-03-31Világjáró Birtokos nyomábanKronászt Margit írása Rosti Pálról
2022-03-2590 év szép időFolytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Ezúttal Gyermán Mihályné Erzsi néni ünnepelte 90. születésnapját, akit Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatott meg otthonában.
2022-03-18Érdeklődés és megtapasztalásAz alábbi portré készülhetne dr. Vizi Gáborról, mint az ISD DUNAFERR Zrt. beruházási szakértőjéről, de nem lenne teljes. A mérnöki munka mellett életének egy részét tanárként tölti a Dunaújvárosi Egyetem Műszaki Intézetének Gépészeti Tanszékén. Hasonlóképpen fontos számára a gyógyítás is, ami azt célozza, hogy miként lehetne az emberek tudatszintjét emelni, testtudatukat fejleszteni, megtanítani őket befelé, önmagukra figyelni.
2022-02-18Szép és szomorú ünnep - legendák a Dunaújváros Sportjáért elismerés díjazottjai.A hosszú éveken át Dunaújvárosban a sport és testnevelés területén tevékenykedő Szepessy László, a kiváló labdarúgó és edző Dunaújváros Sportjáért posztumusz elismerésben, Mihók Attila, a DFVE edzője Dunaújváros Sportjáért díjban részesült.
2022-02-04Térségünk érdekében. Ide született, együtt nőtt fel a várossal és vált lokálpatriótáváDr. Mészáros Lajost, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatóját igazán nem kell bemutatnunk, hiszen ide született, itt él és dolgozik. Január végétől a Fidesz–KDNP Fejér megye 4. számú választókerületének országgyűlésiképviselő-jelöltje lett.
2022-01-28Gyászol az önkormányzatÉletének 60. évében elhunyt Selyem József, Dunaújváros közgyűlésének volt képviselője.
2022-01-13Nálunk hagyta a keze nyomát. „De azért azok a vasárnapok, na... azokból kellene néhány”Január 6-án ünnepelte 75. születésnapját a több mint két és fél évtizeden át Dunaújvárosban élő és alkotó Munkácsy-díjas Palotás József.
2021-12-17Halaszthatatlan témákról döntöttek a képviselők az évzáró ülésen. Dr. Haász Cecília kapta az egészségügyi szféra legrangosabb önkormányzati elismerését.Nyílt üléssel folytatta a munkát a dunaújvárosi képviselő testület. Mintegy 51 napirendi pontról szavaztak a Városháza „C” szárnyának közgyűlési termében 2021. december 16-án, csütörtökön délelőtt 9 órától. Az eseményen átadták a „Dunaújváros Egészségügyéért” díjat is.
2021-12-03Sztálinváros utolsó, és Dunaújváros első szülöttét köszöntötte Pintér Tamás polgármesterAz utolsó Sztálinvárosban és az első Dunaújvárosban születetteket köszöntette Pintér Tamás polgármester a Kortárs Művészeti Intézetben 2021. november 25-én. A rendezvény apropóját az adta, hogy immáron 60 év telt el azóta, hogy megváltoztatták városunk nevét. A díjazottak: Balogh Imre, Torma Zoltán, Haskó Albin
2021-11-2690 éves lett a tánc mestere - a városvezetés otthonában köszöntötte Wünsch LászlótPintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Wünsch Lászlót köszöntötte. A nívódíjas koreográfus, Dunaújváros díszpolgára, otthonában fogadta a városvezetés jókívánságait.
2021-11-19Sokat tettek a magyar vadgazdálkodásértAz 1951-ben alakult „Kohász” Vadásztársaság egykori elnöke, Szabó János is szerepel a „Vadászok Fejér megyében – Vadászportrék 2021” című gyűjteményes kötetben.
2021-10-02Az alkotás öröme és az emberDr: Barna Erzsébet képeiből nyílt kiállítás a baracsi faluházban. Pályakép, életrajz a cikkben. Beszélgetés.
2021-09-28Méltó tisztelgés a Jakó házaspár előttA Jakó házaspárról, Jakó Pál­ról és Jakóné Fekete Terézről emlékeztek meg szeptember 27-én a dunaújvárosi köztemetőben. Kopjafát avattak a tiszteletükre. A kopjafát Nyitrai Mihály fafaragó készítette.
2021-08-27Nívódíjas balettmestert köszöntött a polgármesterA méltán híres Wünsch-házaspár egyik tagját, Tomcsányi Évát köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Szántó Péter, kulturális bizottsági elnök. Az alapfokú táncoktatás egyik megalapítója, Dunaújváros díszpolgára otthonában fogadta a városvezetés jókívánságait.
2021-07-30A zene mindig összekötA Dunaferr magazin újonnan indított interjú-sorozatában olyan dunaferres kollégákat szólaltatunk meg, akik szoros kapcsolatban állnak a zenével. Bankovics Ágnes a DUNAFERR Labor Nonprofit Kft. anyagvizsgálójaként dolgozik, és emellett szabadidejében kórusénekes.
2021-06-25Gyászol a város, elhunyt dr. Kántor KárolyÉvtizedeken át tanított a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjében, hallgatók ezrei kaptak életre szóló útravalót tőle: 85 éves volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából dr. Kántor Károly.
2021-06-0490 éves szépkorúakat köszöntöttekRajnai Istvánné, Gémes Antal és Pásztor Bertalan is az elmúlt héten ünnepelte 90. születésnapját. A város vezetése mindhárom szépkorút otthonában kereste fel, és köszöntötte a jubileumi esemény alkalmából.
2021-06-04Gyászol a Rudas középiskola – búcsú Oláh JánosnétólApáczai- és Dunaújvárosért-díjas alapító igazgatójától, Oláh Jánosnétól búcsúzik a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. Nekrológ
2021-05-21Hosszú idő után folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkbanBarta Endre alpolgármester Fülöp Imrét köszöntötte 90. születésnapja alkalmából. Az erdélyi Alsósófalván született szépkorú két lánya és unokája körében fogadta az ünnepi jókívánságokat.
2021-04-23Gyászol a város önkormányzata, elhunyt Utassy Éva képviselőDunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy 2021. április 21-én elhunyt Utassy Éva, önkormányzati képviselő. Életének 68. évében ragadta el a halál, tudatta a város hivatalos oldala. Nekrológ.
2021-04-09A lovagkor vége: könnyes, fájdalmas búcsú Gáspár AladártólTávozott az élők sorából Gáspár Aladár pedagógus, képzőművész, költő – az Arany János iskola országos hírű rajz tagozatának alapítóját, a Lorántffy ikonikus tanárát, a dunaújvárosi képzőművészeti szcéna szeretve tisztelt alakját élete 75. évében ragadta el a halál.
2021-04-01Pentele 1000 éve: Dienes Sándor és neje Bányi BertaSzabó Tamás írása a dunapentelei pedagógus házaspárról: Dienes Sándorról és Bányi Bertáról
2021-03-26Gyászban a városNekrológ Balla József, építész, Bartók Gábor, tanár és Bába Mihály, volt birkózó és a DKKA gyúrójának emlékére
2021-03-19Arany Érdemkeresztet kapott Supola ZoltánA Magyar Arany Érdemkeresztet polgári tagozata kitüntetést kapott Supola Zoltán
2021-03-05Kirakatkiállítás Kiss Ervin Gábor emlékéreA tavasz első hetében egy szomorú esemény apropóján, rendhagyó módon folytatja a kirakatkiállítások sorozatát a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet. Elhunyt Kiss Ervin Gábor (1952. december 30. - 2021. február 27.) Pro Cultura Intercisae-díjas képzőművész – rá emlékeznek a bemutatón.
2021-02-26Apa és fia egy üzemben munkálkodikNagy-Kántó Károly, az Acél­mű daruüzemnek öntő darusa 2020. őszén vette át az ISD Dunaferr Zrt. Kivá­ló Dolgozója kitüntetést, közel 40 éves vasműs munkaviszon­nyal a háta mögött.
2021-02-19A jó csapatmunka a legfontosabb2020. szeptemberében Hederics Róbert, a FAM műszakos gépmeste­re, az ISD DUNAFERR Zrt. Kiváló Dolgozója kitünte­tést vehette át.
2021-01-29Takács Istvánné (1937-2021)Takács Istvánné, (Anci tanítónéni) arany diplomás pedagógus nekrológja
2021-01-15Dunaújváros mesél: Úti emlékezetek. Rosti Pál, a jeles tudós-fotográfus kacsakaringós és kalandos pályájának latin-amerikai állomásait járhatjuk be újraNyulasi Zsolt idéz a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon Rosti Pálról megjelent írásból
2021-01-15Néptanítónk, Pintér Feri bácsiSzabó Tamás írása Pintér Ferenc dunapentelei pedagógusról.
2020-12-18Gyászol a város, elhunyt dr. Bakos KárolyDunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt városunk díszpolgára, dr. Bakos Károly. A kiváló jogtudóst és nagyszerű közéleti-közösségi személyiséget december 12-én, életének 98. évében ragadta el a halál. Nyugodjék békében!
2020-12-11Dr. Baburin Alexandr - 1965-202055 éves korában elhunyt dr. Baburin Alexandr fogorvos. Nekrológ.
2020-11-27Messzi tájak, ősfotókon: "Uti emlékezetek..."Pálinkás Bertalan írása Rosti Pál, tudós-fotográfusról
2020-11-20A távoli rokon állítja: a gének öröklődnek!Szabó Tamás és Szabó Zsolt cikke Pentelei-Molnár János rokonáról, Makay Sándor színészről
2020-11-13Pentelei-Molnár János élete és munkásságaSzabó Szilvia és Szabó Tamás írásának második része Pentelei-Molnár Jánosról és családjáról
2020-11-06Máig ható példa Pentelei-Molnár János életeSzabó Szilvia és Szabó Tamás írása Pentelei-Molnár Jánosról halálának 86. évfordulója alkalmából
2020-09-18elnevezték a csarnokot. Sportcsarnok viseli Nyers László nevétNyers László a Vasműben mozdonyvezetőként dolgozott, emellett a Kohász SE válogatott birkózója volt, sőt, több mozifilmben is szerepelt. A remek sportember nevét veszi föl a dunaújvárosi radari sportcentrum 2020. szeptember 23-án. Nyilatkozik: Motyovszki Mátyást a dunaújvárosi Ifjúsági, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke
2020-02-16„Hogyan lettem régész? … valamikor négy vagy ötéves koromban kezdődött.”Dr. Bóna István régészprofesszor 90 éve született, Hevesen. Heves városa tisztelettel őrzi a régész-professzor, akadémikus emlékét, aki 1930. február 10-én itt látta meg a napvilágot.
2019-09-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Apt Ödön földbirtokos, árvaszéki elnökSzalai Árpád írása a rácalmási Apt Ödönről és családjáról
2019-03-00Barna Ignác kúriai bíró és jogi íróSzalai Árpád írása a Rácalmásról származó Barna (Braun) Ignácról.
2019-03-00Dr. Weiter Károly nagyvenyimi körzeti állatorvos emlékérePortré a 2018. szeptember 21-én elhunyt Dr. Weiter Károly nagyvenyimi és dunaújvárosi állatorvosról
2018-07-20Klujber Katrin a legeredményesebb. Klujber Katrin a világ tetején. A dunaújvárosi tehetség már 16 évesen bizonyított a felnőtt csapatbanA női kézilabdázók junior világbajnokságán kulcsszerepet vállalt a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia tehetsége, Klujber Katrin is, aki nyolc mérkőzésen szerzett ötven találatával a válogatott legeredményesebb játékosa volt a világbajnokságon. (2018. 07. 1-14. Debrecen)
2018-01-26Isten nyugosztalja dr. Kálmán Andrást! Elhunyt Dunaújváros egykori polgármestere, országgyűlési képviselőjeNekrológ.
2018-01-19Műszak után a földekre járt dolgozni. Némethné Naszvadi Julianna harmincnyolc évet szolgált az ŐspatikábanNémethné Naszvadi Julianna a Pentelei Nyugdíjas Klubot vezeti. 2017-ben a Pro Cultura Intercisae díjat is megkapta hagyományőrző munkájáért. Portré
2017-12-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Dr. Ráczalmási (született. Fridrich) György (1928-2008) újságíróA Rácalmásról származó Dr. Ráczalmási György jogász, újságíró, riporter, műsorvezető, szerkesztő portréja
2017-11-24Tizenkét kőmives – Weiner Tibor"Bauhäuslerként indul, majd a Szovjetunióban, Franciaországban és Chilében dolgozik. 1945 után tér vissza Magyarországra, hogy megtervezze Dunaújvárost. Modernista és szocialista-realista műveket alkot."
2017-10-27Weiner a mintaépítész111 éve született Weiner Tibor, a magyar építészet legnagyobb kísérletének vezető tervezője: egy egész várost álmodott meg az "új, modern szocialista ember" számára. De ahhoz, hogy megismerjük fő művét, Dunaújvárost, annak minden sikerével és kudarcával együtt, meg kell ismernünk magát Weinert is, hiszen a város első 15 évének története az ő története is. Végh Árpád írása.
2017-01-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Dr. Paizs GyulaDr. Paizs Gyula a XX. század elején hazánkban a legműveltebb mezőgazdász-közgazdász elithez tartozott. A Sorbonon két diplomát szerzett. Gazdaságát a legkorszerűbb európai mintára rendezte be. A tízes években a politika is megérintette.
2016-11-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. A Jankovich Gyula és családja"Amikor a Jankovich kúria belső udvarán sétálunk, látjuk a Pokol-pincét. A legenda alapján a Jankovichok itt kártyázták el vagyonukat. Ezt a legendát, ha boncolgatjuk, egy család szomorú tragédiája bontakozik ki."
2016-10-00Nagyéri Károly"Sztálinváros furcsa parancsnoka". Nagyéri Károly és az 1956-os események Sztálinvárosban.
2016-10-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Fritz AntalA rácalmási mezőgazdász és borász, Fritz Antal története.
2016-08-13Ihletet, szereplőket ad a vidékKálnay Adél József Attila-díjas írónő számára sokat jelent a Sárkány-barlang, a falu és a hegy. Beszélgetés a kétlaki írónővel, akinek ihletet adnak a dunaújvárosi , székesfehérvári és hegymagasi diákok.
2016-07-30Hetven esztendő után. Hetven esztendő hordalékaA közelmúltban ünnepelte hetvenedik születésnapját a város egyik Munkácsy-díjas szobrászművésze Friedrich Ferenc. A karakteres látásmóddal bíró alkotónál jártunk egyfajta nagyviziten. Friedrich Ferenc több tételben.
2016-06-20Akucs Attila: hatvan év a pályán. Gyémánt az a diplomaAkucs Attila (kép) a Dunaújvárosi Főiskola, ma már egyetem, egykori testnevelője a napokban vehette át a gyémánt diplomáját. Azaz hatvan éve végzett a Testnevelési főiskolán. Hosszú és nagyon tartalmas pályafutást tudhat magáénak a Tanár Úr.
2016-06-17Hagyományteremtő vendéglátóÁprilisban adták át elsőként a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Dunaújváros Kézművességéért Díjakat, az egyik díjazott András Sándor (kép) volt, aki a helyi vendéglátás egyik meghatározó, hagyományteremtő személyisége.
2016-06-02Böröndi Károly elismeréseA Magyar Jégkorong Szövetség május 30-án tartotta tisztújító közgyűlését. Az eseményen kitüntetéseket is átadtak. Az egyik elismerést Böröndi Károly (kép), a dunaújvárosi jégkorong egyik atyja kapta.
2016-05-19Bemutatkoznak a jelöltekA helyi választási bizottság június 5-re írta ki az időközi önkormányzati képviselőválasztást Dunaújváros 04-es egyéni választókerületében megüresedett képviselői mandátumra. Jelöltek: Orha Zoltán, Gebei Bálint, Selyem József, Balogh Péter, Barta Endre, dr. Huszti Zsolt, Pappné Grabant Ilona, Harsányi Péter, Lassingleitner Fruzsina.
2016-05-02Dunaújváros díszpolgáraiA közgyűlés idén Kecskés Rózsának, a Jószolgálati Otthon vezetőjének, valamint dr. Dlustus Péter szájsebész főorvosnak adományozta a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet. A díjazottak méltatása, pályaképe.
2016-04-30A pétervári csúcsonAz oroszországi Top Divíziós világbajnokságon ott lesz a magyar válogatott, a játékvezetők között pedig Gebei Péter. A felnőtt világbajnokság csúcsosztályában legutóbb harmincnégy éve volt magyar bíró, Schell László személyében.
2016-04-23A cél: legalább két Nobel-díjA 22 esztendős dunaújvárosi Nyerki Emil, bár imádja a rockzenét, de nem lesz itt a Rockmaratonon. A nyarát Zürichben tölti a világ egyik legjobb egyetemén, kutatóként. Múltról, jövőről beszélgettünk.
2016-04-13Sármos, csibész, apaBeszélgetés Kiss Tiborral, a Quimby zenekar frontemberével.
2016-04-11Brazíliában tanulta ki a szakmátPusztaszabolcs gyógyítója, Feketéné Bokor Katalin kalandos életéről, hitről és csodákról mesélt. Feketéné Bokor Katalin és férje Civil Kurázsi életműdíjat kapott.
2016-04-09Elsősorban zenész vagyokKoszi Janka neve feltűnt több sikerprodukcióban, de szólókarrierje csak most kezdődik. Ő is jelentkezett az X-Faktorba, majd ő tanította a Rising Star dalnokait. A dunaújvárosi énekesnőt a kezdetekről faggattuk.
2016-04-01Civilben is helytálló karatékaTizennégy éven keresztül volt a magyar karate-válogatott tagja Lassingleitner Fruzsina. Interjú.
2016-04-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Paczona nyulászikPaczona István rácalmási katonatiszt vadásztörténete.
2016-03-08In memoriam Makó József (1950.03.26. - 2016.03.03.)Elhunyt Makó József, Baracs díszpolgára.
2016-03-04Amerika helyett a hazáját választotta. Sok jegyzet és diplomamunka került ki a kezei alólMajor Zoltánnét, Zsizsi nénit köszöntötte Gombos István alpolgármester kilencvenedik születésnapján.
2016-03-04Nagy Antal sorsát a besúgó pecsételte megVárosunk eddig egyetlen kényszermunkatáborba hurcolt embere, Nagy Antal. A pentelei földműves tíz évet húzott le a Gulágon.
2016-02-00B. Rácz István (1935-2016)Elhunyt B. Rácz István, az ISD Dunaferr III. kokszolóblokkjának fűtőtechnológusa.
2016-01-18Szabó Lajos festőművészrőlA Dunai Vasmű megrendelésére készült Szabó Lajos szocialista realista, vászonra festett festményei ma is különleges díszei a Dunaferr irodáinak, tárgyalóinak, de jó néhányuk új gazdára talált a városban. Az idealizált témájú alkotások készítőjéről azonban keveset tudunk.
2016-01-05In memoriam Keve Márton (1934-2015)Elhunyt Keve Márton.
2015-12-22Az egészségügyértDunaújváros Egészségügyéért-díjat kaptak a szakma kiválóságai: dr. Gózony Margit, Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya, A Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Ideggyógyászati Osztálya.
2015-12-05"Hitt bennünk és magában"A dunaföldvári új iskola könyvtárának névadója, Semetkay Ágnes legendás pedagógus volt.
2015-11-24Több száz fotó AlaprólAz első a család, a második a munka, a harmadik a fényképezés. Beszélgetés Németh Zsolt amatőr fotóssal.
2015-11-20Hozta a diák hagyományokatMi, Dunaújvárosiak: Molnár László bemutatása.
2015-11-06Helyette lett DíszpolgárMi, Dunaújvárosiak: Dr. Tirczka Tamás orvos bemutatása.
2015-10-31János bácsi 95 évesKisapostag legidősebb emberét köszöntötték a község elöljárói október 30-án otthonában. Tóth János bácsi idén kilencvenöt esztendős.
2015-10-30Tízezer műszak a kohónálMi, Dunaújvárosiak: Simon-Balla István bemutatása.
2015-10-28Dunaújvárosért-díjazottA közgyűlés döntése alapján Torontáli Elemérné Anna néni Dunaújvárosért-díjat vehetett át a város ünnepi közgyűlésén október 23-án.
2015-10-19Vasgyári legendárium: Szabó FerencIdén lenne 85 éves dr. Szabó Ferenc, a Dunai Vasmű egykori vezérigazgatója, aki 16 éven keresztül irányította az állami nagyvállalatot, s akinek személyéhez több városi létesítmény elkészülte fűződik.
2015-10-16Jó kapus voltMi, Dunaújvárosiak: Lennert Ferenc labdarúgó bemutatása.
2015-10-02Régi vágású borbély - Asztalos LászlóMi, DUNAÚJVÁROSIAK címmel új rovat indul a Dunaújvárosi Hírlapban, szerkesztője Miskolczi Miklós. Ebben a rovatban (később talán könyvben) azon barátaink nevét, rövid élettörténetét gyűjtjük, akik itt éltek, élnek, akik munkájukkal, hivatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Dunaújvárosból igazi város lett. Az első: Asztalos László.
2015-09-29Száz éve született Pleidell János100 éve született Pleidell János festőművész. Október 2-án Pleidell 100 címmel kiállítás nyílik a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában.
2015-09-12Vas évfordulósokDr. Kunszenti Antal, a város legendás, mindig mosolygós és barátságos gyermekorvosa kilencven esztendős. A városvezetők is köszöntötték.
2015-09-00Pálhalma névadója, Rosti PálRosti Pál életrajza. Róla kapta a nevét Pálhalma.
2015-09-00Emlékezzünk régiekrePortré dr. Sárközi Ferencről, aki 1931-től összesen 46 évig volt Rácalmás község orvosa.
2015-08-00Emlékezzünk régiekrePortré a rácalmási gyökerű Posztoczky Károly csillagászról, meteorológusról.
2015-07-20Információs téboly?"Nyugdíjasként sem vált ketté életében a magánélet és a közélet, továbbra is alkotóként éli napjait a több kötetes szerző, Csurdu Balogh Márta." Interjú.
2015-07-09In memoriam Mosonyi Mihály (1933-2015)Elhunyt Mosonyi Mihály helytörténész, Rácalmás díszpolgára.
2015-07-00Emlékezzünk a régiekreNagy Sándor, rácalmási iparos, kereskedő és templomépítő életrajza.
2015-06-10Tanári legendaA gimnázium legendás tanára ma is emlékszik a legtöbb tanítványára. Beszélgetés Abaffy Lászlóné (Margit néni) pedagógussal.
2015-05-14Grábics Gyuláné (1926-2015)Elhunyt Grábics Gyuláné, aki 1969-től a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi vezetője volt.
2015-05-09Észrevenni a másikban a jótDunaújváros közgyűlése az idei évben Dunaújváros Díszpolgára címet Tomcsányi Éva nívódíjas balettmester és Wünsch László nívódíjas koreográfus, balettmester részére adományozta. A kitüntetettekkel az otthonukban ültünk le beszélgetni, szíves vendéglátás mellett.
2015-05-08Alkotásaiban hagyta ránk kézjegyétPentelei Molnár János a munkásságán keresztül hagyta ránk kézjegyét. A hagyományőrzők, minden évben születésnapjának évfordulóján tisztelegnek előtte.
2015-05-00Emlékezzünk régiekre...Teleszky János, volt pénzügyminiszter portréja, akinek lakhelye Rácalmás volt.
2015-04-03Több mint versenysikerA Revlon Style Masters fodrászverseny magyarországi fordulója: a 22 év alatti versenyzők Young Talent kategóriájában a dunaújvárosi Leidli Loretta szerezte meg az első helyet. A díjnyertes fodrász bemutatása.
2015-03-30Embertelenségben fogant emberség"Fürdőruha, kötött holmi javítás, átszabás, nadrágfelhajtás, gomblyukazás, gombbehúzás ringlizés, patentozás, kézimunka előnyomás, cipzárkocsi csere – áll a névjegyén, de valójában egy jó szót, kedves mosolyt is mindig kap, aki a problémájával Torontáli Elemérnéhez, Fülep Anna nénihez fordul." Interjú.
2015-03-19Dunaújvárosból jöttem (1.): Iván Anita az Európai Bizottság egyik arcaDunaújvárosiak és/vagy dunaújvárosi szálak, kötődések túlzás nélkül mindenhol akadnak – nem kivétel ez alól Brüsszel sem. Az Európai Unió csúcsintézményeinél is régi ismerősre bukkantunk. Iván Anita dolgozott a kommunikációs főigazgatóságon is, jelenleg a költségvetési szekció HR tervezője. És most az EB egyik arca.
2015-03-02Elhunyt Farkas Mihály festőművészHosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Farkas Mihály festőművész, a dunaújvárosi és az országos művészeti élet meghatározó alakja.
2015-03-00Emlékezzünk régiekreHattyuffy Dezső újságíró, régész és író bemutatása, aki Rácalmáson született és itt is lett eltemetve.
2015-02-00Emlékezzünk régiekrePaczona István huszárkapitány, a magláji hős életútjának bemutatása.
2015-01-00Emlékezzünk régiekreMárkus István, a rácalmási reformerek vezérének életrajza.
2015-00-00A szocialista város központja Sztálinváros tükrébenSztálinváros (Dunaújváros) főépítésze egy világlátott, igaz Bauhauser, Weiner Tibor volt, akinek ez az új, mesterséges város vált élete főművévé. A dolgozat az 1950-65 közötti időszakot tárja fel, különösen a városközpont és közvetlen környezetére fókuszálva, hiszen ez a terület kapta a legnagyobb figyelmet a korban - ám ez a kiemelt figyelem, illetve a szocreál útkeresései nagyban hozzájárultak a tér igen hányatatott sorsához. Weiner által itt eltöltött idő tele van sikerekkel és kudarcokkal, amit tragikus, korai halála zárt le. Célom, hogy felhívjam a figyelmet erre az különös korszakra. Szakdolgozat.
2014-12-17Korsósé az egyik védett sírKorsós József, Dunavecse 1956-os mártírjáról.
2014-12-10Övé az egyik védett sírRosti Pál bemutatása.
2014-12-06Fél élet egyetlen zenekarban"Húsz éves és egy napos voltam, amikor beszálltam a zenekarba. Gyakorlatilag az életem felét ott töltöttem." Beszélgetés Szekeres Andrással, a Junkies zenekar frontemberével.
2014-12-00Gubán Balázs (1930-2014)Elhunyt Gubán Balázs, a Kokszoló Gyárrészleg volt vezetője. Nekrológ.
2014-12-00Emlékezzünk régiekreHattyuffy Kristóf, rácalmási 1848-49-es hős portréja.
2014-11-05Aranyanyu lehet ő is?Az Aranyanyu díjra jelölték Hutvégnerné Róth Évát, a Széchenyi István Gimnázium tanárát.
2014-11-00Emlékezzünk régiekreModrovich Ignác, rácalmási reformkori földbirtokos életének és híres billikomjának bemutatása.
2014-10-00Emlékezzünk régiekreJankovich Miklós könyvtári gyűjteményének, gyűjtőszenvedélyének bemutatása.
2014-09-00Cserna Gábor: Dunaújváros jövőjének alakítása az egyik legszebb feladat!Beszélgetés Cserna Gáborral, Dunaújváros polgármesterével.
2014-08-28In memoriam dr. Wittmann KárolyAugusztus 24-én elhunyt dr. Wittmann Károly, általános orvos, belgyógyász, kardiológus, a Rendelőintézet volt igazgató főorvosa, volt önkormányzati képviselő.
2014-08-26Dr. Wittmann Károly, 1932 - 2014Augusztus 24-én elhunyt dr. Wittmann Károly, általános orvos, belgyógyász, kardiológus, a Rendelőintézet volt igazgató főorvosa, volt önkormányzati képviselő.
2014-07-31In Memoriam dr. Erdős Rózsa2014. július 26-án elhunyt dr. Erdős Rózsa gyermekgyógyász.
2014-07-18"Elég néked az én kegyelmem"A falunapon, június 14-én adták át a Kisapostag Díszpolgára címet (posztumusz) Szuhánszky Ferencné Szurma Herminának és a Kisapostagért Díjat Szurma Katalinnak. A díjazottak bemutatása, története, munkássága.
2014-06-18A hagyomány: jó!Az Év Pedagógusa Mezőfalván: Troppert Mária. Interjú.
2014-06-17Érmeink gyűjtőiJúnius 13-15. között a dunaújvárosi Berán Lajos Éremgyűjtő Kör rendezi meg a Hóman Bálint XXVI. Nyári Numizmatikai Szabadegyetemet. A szabadegyetem alatt megnyílt és július 31-ig látható az Intercisa Múzeumban Paddi Attila éremgyűjtő Berán Lajos - művész és magánember tárlata.
2014-06-13Szívesen beszélgetCserna Gábor, Dunaújváros polgármestere személyesen köszöntötte otthonában Kovács Józsefet 90. születésnapján.
2014-06-11Layota már készül a halálraBeszélgetés a művészetpártoló műgyűjtővel Takács Lajossal (Layota).
2014-06-07A tanár úr is itt tanultAz Év Tanára Fejér megyében az adonyi Auer Gábor lett. A pedagógus bemutatása.
2014-06-03In Memoriam Horváth IstvánJúnius elsején elhunyt Horváth István, a Dunaferr Dunai Vasmű Részvénytársaság egykori vezérigazgatója.
2014-05-29Film Gurics GyörgyrőlGurics György a magyar birkózás kiemelkedő alakja volt. Olimpiai bronzérmes, világbajnok, edzőként pedig az egyik legsikeresebb szövetségi kapitány. Dunapentelétől Jokohamáig címmel film készült róla, amelyet május 28-án mutattak be. A filmet Mezei István, a Dunaferr SE birkózó-szakosztály egykori elnöke készítette.
2014-05-29"Dunaújváros Ifjúságáért" Díj – 2014A "Dunaújváros Ifjúságáért" Díj 2014. évi kitüntetettjeinek méltatása: Széchenyi István Gimnázium nevelőtestülete, Szőke Genovéva táncművész-tánctanár és Rehányné Fejes Éva pedagógus.
2014-05-03Példás pedagógus és apaDunaújváros legrangosabb elismerését, a díszpolgári címet adományozta a közgyűlés dr. Izsák Gyulának. Beszélgetés a díszpolgárral.
2014-04-29Dr. Izsák Gyula mérnök, a Dunaújvárosi Főiskola docense Dunaújváros DíszpolgáraDunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata április 29-én emlékezett Dunaújváros várossá nyilvánításának 63. évfordulójára, valamint ebből az alkalomból Cserna Gábor polgármester átadta a „Dunaújváros Díszpolgára” kitüntető címet dr. Izsák Gyula mérnöknek. A díjazott méltatása, életrajz, pályakép.
2014-04-29Dunaújváros Díszpolgára 2014Dunaújváros Díszpolgára dr. Izsák Gyula. A díjazott méltatása, életrajz, pályakép.
2014-03-27Azok a hetvenes évek...Ordas István negyven évvel ezelőtt a lakáshoz jutás reményében költözött Budapestről Dunaújvárosba. Az első pillanattól szereti a várost, abszolút lokálpatriótának vallja magát. Interjú.
2014-03-13Kassai Sándor (1927-2014)Elhunyt Kassai Sándor, a református gyülekezet volt lelkésze.
2014-02-27Kiss Csaba Gyula (1953-2014)Elhunyt Kiss Csaba Gyula, Kulcs polgármestere.
2014-02-22Búcsú dr. kukorelli Sándor jegyző úrtólElhunyt dr. Kukorelli Sándor, Dunaújváros jegyzője.
2014-02-20"Dunaújváros Sportjáért" Díj - 2014"Dunaújváros Sportjáért" Díj idei kitüntetettjeinek méltatása: Keszi Viktória, Bába Mihály, Liszi Ferenc, Vass András.
2014-02-19Búcsú dr. Kukorelli Sándor jegyzőtőlElhunyt Dunaújváros jegyzője, dr. Kukorelli Sándor.
2014-02-18Nyugodjon békében!Elhunyt február 17-én dr. Kukorelli Sándor, Dunaújváros jegyzője.
2014-02-14A kohót tekinti gyökereinekFarkas László vállalkozó pályája a nagyolvasztók mellett kezdődött, habár onnan távol sodorta az élet, érzelmileg soha sem szakadt el a dunaújvárosi kohóktól. A nyersvasgyártás jubileuma apropóul szolgált egy nem mindennapi beszélgetéshez.
2014-02-13Megőrizte derűs életszemléletétJanuár 23-án ünnepelte 90. születésnapját Virág Józsefné (született Sumicz Anna). Farkas Imre Előszállás polgármestere január 28-án köszöntötte fel az ünnepeltet.
2014-02-11Ózdról érkezte DunaújvárosbaA hatvan éves nyersvasgyártás a Hevesi házaspár szemével. A Hevesi család két kisgyerekkel 1986-ban Ózdról költözött Dunaújvárosba, a feleség a főiskolán, a férj a Nagyolvasztó gyáregységnél helyezkedett el. Kép: Hevesi Imre, Hevesiné Kővéri Éva.
2014-01-25A befelé élő emberBeszélgetés Kiss Ervin Gábor festőművésszel, aki a közelmúltban Pro Cultura Intercisae Díjat kapott.
2014-01-22"Pro Cultura Intercisae" - 2014A Pro Cultura Intercisae Díjat László Imre Nótakedvelők Klubja, Suplicz Mihály táncművész, Haraszti Gabriella restaurátor, valamint Kiss Ervin Gábor festőművész kapta. A díjazottak méltatása.
2014-01-06Múzeumi jövendőFarkas Lajos január elsejétől vezeti az Intercisa Múzeumot. Korábbi állomáshelyén az Év Múzeuma-díjat már begyűjtötte. Interjú.
2014-01-03Gyász: elhunyt Matéz Tivadar"Sportlegenda távozott az égi pályákra, az új esztendő első napján elhunyt Matéz Tivadar testnevelő tanár, a dunaújvárosi kézilabdasport ikonikus alakja, a helyi utánpótlás-nevelés egyik kiemelkedő személyisége."
2013-12-21Egészségünkre válikDr. Kókány Ágnes gyermekorvos, dr. Palaczk Ilona felnőtt háziorvos és a kórház vértranszfúziós osztályának munkáját ismerte el a közgyűlés Dunaújváros Egészségügyéért-díjjal.
2013-12-18Búcsú dr. Sipos JánostólElhunyt dr. Sipos János ügyvéd, önkormányzati képviselő, alpolgármester.
2013-11-16A Sztálinvárosi Ostor suhintásai50 évvel ezelőtt fennállásának harmadik évfordulóját ünnepelte az Ostor együttes, amely rövid idő alatt országos hírnévre tett szert. Nagy Jenő a Dunaújvárosi Hírlapban így írt róla: „Az együttes a szatíra fegyverével harcol életünk fonákságai ellen.” Az Ostor együttesről.
2013-11-12Keszthelyi Miklós (1927-2013)Elhunyt Keszthelyi Miklós áldozópap, aki meghatározó szerepet töltött be Mezőfalva, Adony, Apátszállás, Előszállás, Baracs, Nagyvenyim katolikus hitéletében.
2013-11-09Szépkorú köszöntőDr. Bakos Károlyt - a helyi választási bizottság elnöke, Dunaújváros Díszpolgára - köszöntötték 90. születésnapja alkalmából.
2013-11-06A Boór Művekből jelentjükBeszélgetés Boór Jánossal, aki a közelmúltban Dunaújvárosért Díjat kapott.
2013-11-05Egy mindig fess öregrúrKilencvenedik születésnapján köszöntötte dr. Bakos Károlyt a Pentele Baráti Kör, a Pentele Nyugdíjas Klub és a Pentele Alapítvány.
2013-10-23"Dunaújvárosért" Díj – 2013Dunaújvárosért Díjat kapott: Boór János, Sándor Frigyes Zeneiskola, Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség. A díjazottak méltatása.
2013-10-06Gyász: elhunyt Jakó Pál2013. szeptember 26-án elhunyt Jakó Pál pedagógus, Pro Pentele és "Dunaújvárosért" Díjjal kitüntetett, gyémántdiplomás tanár.
2013-10-02Kiváló infektológus és természetfotósDr. Somorácz György, a Szent Pantaleon Kórház infektológus főorvosa Dr. Berzsenyi Zoltán Díjat vehetett át a Megyenapon. Interjú.
2013-10-01Gyász: elhunyt Bognár FerencElhunyt Bognár Ferenc pedagógus, Dunaújváros volt tanácselnök-helyettese.
2013-09-28Gurics György temetéseSzeptember 10-én elhunyt a dunapentelei születésű Gurics György olimpiai bronzérmes, világbajnok birkózó, mesteredző.
2013-08-13A város első óvónője voltElhunyt Oncsák Ferencné Perger Irén, Dunaújváros első óvónője.
2013-07-30Főiskola: elhunyt dr. Fercsik JánosElhunyt dr. Fercsik János, a Dunaújvárosi Főiskola tanára
2013-06-01A bohóc: Váry Károly!Beszélgetés Váry Károly színésszel, aki 1984-től kilenc évig élt Dunaújvárosban édesanyjával, és James Joyce: A bohóc című darab előadásán láthatták a dunaújvárosi nézők.
2013-04-22Fejes László (1924 - 2013)A dunaújvárosi labdarúgás évtizedekig meghatározó labdarúgója Fejes László "Mindenki Laci bácsija" 2013. április 15-én, 89 éves korában elhunyt.
2013-03-29Elbúcsúztatták a Puma-pilótát2013. február 13-án elhunyt az adonyi születésű Vitéz Pintér Gyula hadnagy, a háborút túlélt veterán Puma pilóták egyik utolsó tagja.
2013-03-28Dunaújváros Sportjáért DíjDunaújváros Sportjáért Díj - Takács Krisztián március 28-án vette át az elismerést. A díjazott méltatása.
2013-02-28DMJV Közgyűlése az idei évi Dunaújváros Sportjáért díjat Árva Sándor Csaba részéré posztumusz, valamint Takács Krisztián részére adományoztaDunaújváros Sportjáért díjat kapott Árva Sándor Csaba (posztumusz) és Takács Krisztián. Árva Sándor Csaba kézilabda mesteredző méltatása.
2013-02-28A zeneszeretet és a kitartó munka tanítójaA Magyar Kultúra Napján, január 22-én Pro Cultura Intercisae-díjjal ismerték el Mészáros Melinda, a Sándor Frigyes Zeneiskola zenepedagógusának példaértékű szakmai munkásságát.
2013-01-31Nyitrai, a faszobrászBeszélgetés Nyitrai Mihállyal, aki Pro Cultura Intercisae díjat kapott.
2013-01-28Huszonnegy éve szabolcsiCzompó István lemondása után január 20-án új polgármestert választott a város. A négy jelölt közül a függetlenként induló Csányi Kálmán kapta a legtöbb, 909 szavazatot. Beszélgetés a polgármesterrel.
2013-01-24Elhunyt Nyers László2013. január 22-én elhunyt Nyers László birkózó, Dunaújváros első olimpikonja.
2013-01-23Gyász: elhunyt Nyers LászlóElhuny Nyers László birkózó, Dunaújváros első olimpikonja.
2013-01-23Átadták az idei PRO CULTURA INTERCISAE elsimeréseketDíjazottak: Nemes Ferenc, Mészáros Melinda, Jakóné Fekete Teréz, Nyitrai Mihály. Kép, méltatás.
2013-01-05Késői beszélgetésekBeszélgetés dr. Radnai Évával, aki Pentele városrész körzeti és háziorvosa volt.
2012-12-16Színnel töltött térInterjú Kiss Tibivel.
2012-11-28Ünnep a kórházbanNovember 17-én a Semmelweis Egyetem Gyógyszertudományi Kar Tanácsa jubileumi díszoklevelet adományozott a karon diplomát szerzett gyógyszerészeinek. Az 50 éves diplomáért arany díszoklevélben dr. Bandi Domokos nyugalmazott főgyógyszerész és felesége, dr. Molnár Mária Valéria részesült.
2012-11-24Szerencsés, aki öregen is dolgozikBeszélgetés A Hónap Orvosával dr. Radványi Dezsővel és A Hónap Ápolójával Frohmann Orsolyával.
2012-11-03Amennyit elbírunkBeszélgetés Bácskai Ágnessel, a Szent Pantaleon Kórház pszichológusával, aki augusztustól a Gyermek-mentálhigiénés gondozó munkatársa.
2012-10-26Sztipanov Tihamér (1931-2012)Október 19-én elhunyt Sztipanov Tihamér, a Dunaújvárosi Délszláv Klub (később Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete) egyik alapítótagja.
2012-10-23"Dunaújvárosért” Díj – 2012Dunaújvárosért Díjat kapott Kiss András (posztumusz) és a Quimby zenekar. A díjazottak méltatása.
2012-09-06Átadták az idei Pro Pentele díjat...augusztus 19-én az óvárosi klubházban. Idén Dombrovszki Ferencné, a László Imre Nótakedvelők Klubjának vezetőségi tagja, alapítója részesült az elismerésben. Életrajz.
2012-08-28Főiskola: fájó búcsú Tóth LászlótólElhunyt Tóth László, a Dunaújvárosi Főiskola Műszaki Intézetének docense.
2012-07-28Emberi léptékHuszadik születésnapját ünnepelte idén a paksi Gastroblues Fesztivál. Beszélgetés a rendezvény kitalálójával, a Dunaújvárosból elszármazott Gárdai Györggyel.
2012-07-14Keresztes Lajos (1967-2012)Elhunyt 2012. július 11-én Keresztes Lajos, Dunaföldvár polgármestere.
2012-06-19Primász Ági már a partról segítEdzőként és vezetőként folytatja Primász Ágnes a munkát a dunaújvárosi vízilabdázóknál.
2012-06-09Berán Lajos - tervezett idegen130 éve, 1882. június 9-én született Berán Lajos éremművész, aki pentelei lányt vett el feleségül és ő maga is sok időt töltött Dunapentelén. Életpályáját bemutató tárlat látható az Intercisa Múzeumban.
2012-05-17"Dunaújváros Ifjúságáért" Díj 2012Ünnepélyes keretek között, a közgyűlés elején adták át a "Dunaújváros Ifjúságáért" Díjat Szabó Tamás kollégiumvezetőnek és kuratóriumi elnöknek, valamint Suplicz Mihály táncművésznek." A díjazottak méltatása.
2012-05-03Nosztalgiától a korrajzigKálnay Adél, Dunaújvárosban élő írónő volt a vendége a székesfehérvári Kisfaludi Közösségi Ház által rendezett irodalmi esten.
2012-04-28A város díszpolgáraiÁprilis 26-án az ünnepi közgyűlésen köszöntötték a város új díszpolgárait Baky Ágnes pedagógust és Nagy Ervin színművészt.
2012-04-27Dunaújváros Díszpolgára – 2012Baky Ágnes nyugalmazott tanár és Nagy Ervin színművész kapta a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet a Városházán rendezett ünnepi közgyűlésen, április 26-án. A díjazottak méltatása.
2012-04-16Dr. Hazay Lajos (1942-2012)Elhunyt dr. Hazay Lajos a Szent Pantaleon Kórház nyugdíjas főorvosa.
2012-04-16Kórház: fájú búcsú a főorvostólElhunyt dr. Hazay Lajos, Szent Pantaleon Kórház négy éve nyugállományba vonult osztályvezető főorvosa.
2012-04-16Névadás következikÁprilis 17-től a mezőfalvi művelődési ház felvette Kiss Kálmán mezőfalvi tanító, iskolaigazgató nevét. A névadóról.
2012-04-02Szilasi Sándor (1942-2012)2012. március 27-én elhunyt Szilasi Sándor önkormányzati képviselő. Nekrológ.
2012-04-02Búcsú Szilasi Sándortól (1942-2012)Elhunyt Szilasi Sándor önkormányzati képviselő. Nekrológ.
2012-03-30Bánkövi Gyula zeneszerző, az MR3-Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője kapta idén a Bartók-Pásztory-díjatBánkövi Gyula méltatása, pályaképe.
2012-03-28Négy évtized az úszásértKovács József, a Dunaferr SE úszóedzője 1980-ban került az akkor még Dunaújvárosi Kohász nevet viselő egyesülethez. Interjú.
2012-03-21Elhunyt Kim Corbisier"Képzőművész, filmkészítő és színész - Kim Corbisier a magyar és nemzetközi művészeti szcéna egyik ígéretes fiatal alkotója volt."
2012-03-19Kilencven esztendőA tősgyökeres dunapentelei, Fekete József a 90. születésnapját ünnepelte. Az ünnepségen a város nevében Gombos István humán alpolgármester köszöntötte.
2012-03-02Kiss András (1948-2012)Elhunyt Kiss András pedagógus, iskolaigazgató, önkormányzati képviselő.
2012-01-22"Pro Cultura Intercisae" Díj - 2012A "Pro Cultura Intercisae" díjat Szántó Péter, az MMK Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, valamint – posztumusz – Matussné dr. Lendvai Mártának, az Intercisa Múzeum tavaly elhunyt igazgatója kapta. A díjazottak méltatása.
2012-01-14Egy szerény felfedezőBeszélgetés dr. Wittmann Károly dunaújvárosi főorvos fiával, Wittmann István orvosprofesszorral. A 2-es típusú cukorbetegségről készült megfigyelése, védett szabadalom lett.
2012-01-12Apa és lánya: a két FarkasFarkas Mihály és Farkas Éva Mária festőművészek alkotásaiból rendezett kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központ, az intézmény Apa és lánya című képzőművészeti kiállítás­so­ro­za­tá­nak részeként. A tárlatot Koffán Károly nyitotta meg.
2012-01-05Búcsú Lévay Évától2011. december 27-én elhunyt Lévay Éva, az Egészségmegőrzési Központ vezetője.
2011-12-17Egy kelet-európai SherlockBeszélgetés Beránt Zsolttal, a Shelrock Holmes nevében c. ifjúsági film rendezőjével.
2011-12-15Dunaújváros Egészségügyéért – 2011.Dunaújváros Egészségügyéért Díjat kapott: dr. Baráth Károly és dr. Bazsa Sándor. A díjazottak méltatása.
2011-11-28Mi van veled Souwunmi?Beszélgetés Sowunmi Thomas labdarúgóval, a Dunaferr SE egykori tehetségével.
2011-11-13Visszatérés – de hová?A Széchenyi István Gimnázium Szivacs Galériájában nyílt kiállítás a Dunaújvárosból induló Szigeti László alkotásaiból.
2011-10-15Kemény doki visszavonulDr. Kemény János visszavonul. Interjú.
2011-07-05Anita végleg befejezteA Dunaferr Bajnokok Ligája győztes játékosa nem folytatja tovább a kézilabdát, a DAC NB II-es női csapatától "bronzéremmel" búcsúzott.
2011-06-04Zöldből a mélyfeketébeBeszélgetés Révész Gertrúd dunaújvárosi háziorvossal, aki a Magyar Egyesület VIII. önkéntes orvosi missziójának tagjaként egy hónapra Afrikában gyógyított.
2011-04-14"Dunaújváros Közbiztonságáért" Díj – 2011"Dunaújváros Közbiztonságáért" Díjat kapott: Müller Klára főtörzsőrmester asszony, Szeri István rendőr százados, Sárvári János tűzoltó főtörzsőrmester és Vígh Gyula kuratóriumi elnök. A díjazottak méltatása.
2011-04-02Hazakészül a nagy utazó"Negyven éve, egészen pontosan 1971. szeptember másodikán kezdett tanítani Dunaújvárosban. A jubileumot azonban már valószínűleg szülővárosában, Szegeden ünnepli, ahol nyugdíjas éveit is szeretné leélni: dr. Kiss Attila, a Dunaújvárosi Főiskola nyugalmazott docense." Interjú.
2011-02-26Ha nem tudják, hogy vagyunk - az a jó!Pro Sanitate (A gyógyításért) éremmel tüntették ki dr. Müller Cecíliát, a megbízott Fejér megyei tisztifőorvost. Beszélgetés a díjazottal.
2011-01-28Elhunyt Barányi AlbertElhunyt Barányi Albert (1948-2011) a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara nyugalmazott titkára.
2011-01-24Senki sem született börtönparancsnoknakA Pálhalmai Országos Büntetésvégrehajtási Intézet frissen kinevezett parancsnoka, Balázs Péter bv-ezredes. Balázs Péter bemutatása, interjú.
2011-01-23"Pro Cultura Intercisae" Díj – 2011.Szabó Tamás, dr. Borsós Beáta, valamint – posztumusz – Hajdu György kapta a Pro Cultura Intercisae Díjat. A díjazottak méltatása.
2011-01-00Bóna Mártára emlékezünkElhunyt Bóna Márta meteorológus, aki Rácalmáson végezte az általános iskolát.
2010-12-31Polgármester, gyalogszerrelBeszélgetés Cserna Gáborral, Dunaújváros első fideszes polgármesterével. (Rövid életrajzi adatok).
2010-11-22Életművet összegzett a 99 éves festő"99 évesen gyűjtötte csokorba évtizedes pályájának emlékeit Szloboda Antal festő: az "örökifjú", pályáját és életét városunkkal összekötött alkotó műveit nemrégiben Nagyvenyimen mutatták be – nagy sikerrel."
2010-10-20Mozgalmas, teliholdas (mentős) éjszakákBeszélgetés Reszegi Imrével, a dunaújvárosi mentőállomás vezetőjével.
2010-09-01Az új szirénák értünk szólnakBeszélgetés Lóki Richárd polgári védelmi századossal. Életrajzi adatok.
2010-07-28A boldogságkeresés könyveBeszélgetés Hargitai Ildikóval, akinek Álomsárkányok címmel megjelent első regénye.
2010-07-07"A beteget tisztelni kell!"Beszélgetés dr. Mészáros Lajossal, a Szent Pantaleon Kórház új ügyvezető főigazgató-főorvosával. (Rövid életrajzi adatok.)
2010-07-00Interjú Kálnay Adéllal"Mindannyiunkkal történnek csodák, talán csak nem vesszük észre őket..."
2010-05-13Harmóniában a DunávalInterjú Páhi Péter képzőművésszel. Rövid életrajzi adatok.
2010-05-12Pentelei Molnár János - 132. évforduló"A penteleiek városunk híres festőművészéről, Pentelei Molnár Jánosról, születésének 132. évfordulóján, május 8-án a szülői háznál emlékeztek meg." Rövid életrajzi adatok, díjak.
2009-09-25Valami nagy dolgot alkothatunkBeszélgetés Szemenyei Istvánnal, aki 2000 óta az Ifjúsági és Sportiroda munkatársa.
2009-04-10A hét embere: Gasparik Gábor - A színpadon kedvemre játszhatok, gyerek maradhatokBeszélgetés Gasparik Gáborral, a Bartók Kamaraszínház társulatának színészével.
2009-03-28Kinevezték Dunaújváros rendőrkapitányátDunaújváros rendőrkapitánya Budavári Árpád lett. Rövid életrajz, kép a cikkben.
2009-03-13Bóna IstvánBóna István életrajza.
2009-02-13Farkas Csaba angolt tanít és zenélBeszélgetés Farkas Csaba zenésszel.
2009-02-11Varga Ferenc 1928-2009nekrológ
2009-01-30Életem a Petőfi iskolaBeszélgetés Egressyné Liszkay Erzsébet Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusával, megbízott igazgatójával.
2009-01-23Életem legszebb tíz éve a HangulatbanBeszélgetés Kovács János, Csoki zenész-vendéglátóssal.
2009-01-22Pro Cultura Intercisae – 2009A díjazottak méltatása. Pro Cultura Intercisae díjat kaptak: Gáspár Aladár festőművész, Keszi Tamás régész, Balogh Zoltán András, a Sándor Frigyes Zeneiskola igazgatója. Posztumusz díjat kapott E. Tóth Ila.
2009-01-16Hivatása és családja a boldogságBeszélgetés dr. Radnai Éva orvossal.
2008-12-19A hét embere: Knódel MáriaBeszélgetés Knódel Máriával, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza vezetőjével.
2008-11-14A hét embere: Golubov GáborBeszélgetés Golubov Gábor pedagógussal, aki 25 éve vezeti a kerámia szakkört Dunaújvárosban.
2008-10-31Móri csaba a Bartók Táncszínház tagjaBeszélgetés Móri Csabával.
2008-10-23Dunaújvárosért Díj – 2008.A kitüntetést dr. Kelemen Gyula, a Dunaújvárosi Főiskola tanára, Kobzos Ferenc gimnáziumi tanár és Jakó Pál nyugalmazott pedagógus vehette át. A díjazottak méltatása, pályakép.
2008-10-15Kiábrándulás a rendszerből. Emlékezés a Tűzoltó utcaiak parancsnokára1. rész
2008-10-03Németh József, a Dunaferr nyugdíjasaFolyamatos képzéssel a műszaki problémák megoldása érdekében.
2008-09-19A hét embere: Pocsai Mária - Jubileumi kórustalálkozóBeszélgetés Pocsai Mária pedagógussal, kórusalapítóval.
2008-09-05A hét embere: Kurina Laura - Csellista, aki néha dalra fakadBeszélgetés Kurina Laurával.
2008-07-25A hét embere: Jankovics GyörgyDOG Szett a kutyaürülék összegyűjtéséhez. Beszélgetés a dunaújvárosi Jankovics Györggyel újításáról.
2008-05-09Dolgos, becsületes életútTirczka doktor díszpolgár lett. Rövid életrajz, és interjú.
2008-03-28A hét embere: dr. Máté-Kasza László - Tíz éve a kórház élénBeszélgetés dr. Máté-Kasza Lászlóval, a Szent Pantaleon Kórház igazgatójával.
2008-02-01Dunaújváros-Hollywood-Dunaújváros, kis kitérőkkelFél évszázada a fotós szakmában Zrupkó Ernő. Életrajz
2008-01-11A komolyzenére szükségem vanBeszélgetés Balogh Zoltán karnaggyal, a Sándor Frigyes Zeneiskola vezetőjével.
2007-12-17Könyvbe zárt életút: Gombos István-kötetMegjelent Gombos István ötvös-iparművész eddigi életútját bemutató könyve.
2007-12-14Kerpely-emléknap szoboravatással"A Dunaújvárosi Főiskola és az OMBKE helyi szervezetének szervezésében december 7-én Kerpely-emléknappal zárult a jubileumi év programja."
2007-12-06Nekrológ. Dr. Gábor Bertalan (1937-2007)Nekrológ a főiskola egykori igazgatójáról
2007-11-30Otthonra lelt az épülő városbanHajdu György nyolcvankét éve. Interjú, életrajz.
2007-10-26Gyönyörű pálya a mienkBeszélgetés Ádám Judittal, a Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Sándor Frigyes Zeneiskola zenetanárával.
2007-09-07Az egység és az összefogás a fontosTeszársz Károly emlékéremmel ismerték el a munkáját, Demeter Józsefnek, a Hideghengermű dolgozóinak érdekvédelmi képviselőjével.
2007-08-17Állami kitüntetés az egykori igazgatóhelyettesnek"Büszke vagyok, hogy részt vehettem a munkában. " A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét adományozták Dr. Schmidt Tibornak, a Dunai Vasmű egykori igazgatóhelyettesének.
2007-07-20Barakkélet a kezdetekkorInterjú Kozár Tivadarral, a Délivárosi Iskola volt igazgatójával.
2007-06-29"Jól érzem magam"Szövetségért érdeméremmel jutalmazták. Interjú Mizsei Ferenccel, a Dunaferr Nyugdíjas Vasas Szakszervezet egykori elnökével.
2007-06-08Stációk (III.)Dr. Mudra László-portré.
2007-05-25Stációk (I.)Dr. Mudra László-portré.
2007-05-04Edző, esperes, orvos.Dunaújváros díszpolgárai lettek. 2007-ben Andriska Vilmos, Nagy Mihály, és Dr. Wittmann Károly kapott díszpolgári címet.
2006-10-20Emlékkiállítás Weiner Tibor születésének 100. évfordulója alkalmából2006. október 20-án kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban Weiner Tibor születésének 100. évfordulója alkalmából. A kiállítást id. Pálfalvi János ajánlotta az érdeklődőknek. Weiner Tibor rövid életrajza, a kiállítás adatai, a megnyitóbeszéd szövege, kézirata.
2006-08-03A város, amelyet a Hankook is kedvelKálmán András polgármester nagy hangsúlyt fektet a regionális együttműködésre. Interjú a polgármesterrel. Kálmán András rövid életrajza.
2006-04-04Vasárnap választásNégy jelölt és hét területi lista. Egyéni jelöltek: Dr. Dorkota Lajos, Dr. Kálmán András, Kovács Gábor, Dr. Skaliczky Andrea. Önéletrajzok.
2005-09-15Hajdu György: 80Ünnepi kiállítás nyílik az alkotó 80. születésnapja alkalmából Hajdu György fotóiból az Intercisa Múzeumban "Használni akartam - nem kitűnni" címmel.
2005-01-19Meghalt Kulcsár AnitaA világklasszis kézilabdázó huszonnyolc éves volt Életrajz, eredmények, galéria
2004-11-00Tevan ZsófiaInterjú Tevan Zsófiával, aki a vasmű építkezésén dolgozott, ő volt az építkezés első női építésvezetője. A Sztálinvárosban eltöltött életére, a vasmű építésére vonatkozó részlet.
2004-07-01Emberben és gyárban gondolkodniBorovszky Ambrus Díjat kapott dr.Szabó Ferenc a vasmű volt vezérigazgatója. Életrajza.
2003-12-16A cimbalmozó festőPentelei Molnár János életrajza, munkássága.
2003-05-07Széchenyi gimnázium: gyászElhunyt a Széchenyi István Gimnázium első igazgatója, dr. Salgó Dezsőné.
2002-01-00Emlékezés Bóna István régészprofesszorEmlékezés Bóna István régészprofesszor, a múzeum egykori igazgatójára.
2001-03-09Családi fotóalbum: "Szakmám életművész"Balogh Gyula ír magáról.
2001-02-22"Az itt dolgozó emberek nekem nagyon fontosak"Beszélgetés TóTh Lászlóval az új vezérigazgatóval. Életrajzi adatok.
2001-02-09Családi fotóalbum: Figyelhet a tanár-utánpótlásPortré Gyöngyössy Csabáról, aki a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója 2000. augusztusától, a Modern Művészeti Közalapítvány kuratóriumának elnöke 2000. tavaszától. 1998-ban Ifjúsági Filmklubot hozott létre Martin Ferenccel a Dozsa Mozi Centrumban. Dunaújváros köztéri szobrairól Várnai Gyulával közösen készített könyvet.
2001-02-00Búcsú Bóna IstvántólDr. Kubinyi András, dr. Bálint Csanád, dr. Raczky Pál gyászbeszédei.
2001-01-04Hét év után hazajöttDr. Bazsa Sándor vezeti a Szent Pantaleon Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályát 2001. január elsejétől.
2000-11-02Határidő: jövő év augusztus. Könyvet készítenének dr. KovácsKiss G. Péter pályázattal fordult a kulturális bizottsághoz. Könyvet készül írni dr. Kovács Pálról. Pásztor Bertalan lesz a könyv lektore.
1999-01-00„Imádom az archeológiát!”Interjú Bóna István régész-professzorral.
1998-12-00Úton a csúcs feléNagy Ivettről, a Dunaferr kézilabdacsapat játékosáról.
1998-05-27Julianna néni csodás életeA Munkaügyi Min. életdokumentumok pályázatán 1. lett a dújv-i Taródi Julianna.
1995-11-01Időn kívűl, ringatózva.Irodalom. Kálnay Adél életrajza az újságban olvasható.
1995-10-27Portrévázlat Borovszky AmbrusrólInterjú Borovszky Ambrussal életéről, munkásságáról...
1994-12-02Az élet vezérigazgatói szemmelKorrajz címmel jelentette meg visszaemlékezéseitDr Szabó Ferenc a DV egykori vezérigazgatója.
1994-06-00Rosti Pál (1830-1874)A magyar fényképezés egyik legnagyobb alakja Barkóczi Rosti Pál. Rosti Pál életrajza, élete, munkája.
1991-10-22Dunapentele, 1956 - Egy elhárítós visszaemlékezései (1.)JobbTajti Ferenc, aki 1956-ban a hirszerzők főnökevolt,visszaemlékezéseit idézi az ujság.
1990-11-09Udvari festő Penteléről66 éve halt meg Pentelei Molnár János, festő. Életrajz.
1990-02-02Fejér megye 3-as választókerületének jelöltjeiCsik Józsefné, Dr. Izsák Gyula, Tóth György rövid életrajza és fényképe.
1990-02-02Fejér megye 4-es választókerületének jelöltjei4-es országgyűlési választókerület székhelye: Gárdony. Területe: Adony, Baracska, Beloiannisz, Besnyő, Előszállás, Gárdony, Iváncsa, Kisapostag, Mezőfalva, Nagykarácsony, Nagyvenyim, Pákozd, Perkáta, Pusztaszabolcs, Rácalmás, Szabadegyháza, Velence.
1990-01-30Fejér megye 3-as választókerületének jelöltjeiA 10 jelölt rövid életrajza és fényképe. Ármos Bálint, Dr. Bakos László, Deák Zsolt, Dömötör Zsolt, Dr. Felix István, Illéssy István, Dr. Kovács Pál, Loy Árpád, Miskolczi Miklós, Vass Lajos.
1990-01-00A színek ínyence - a fényözön festőjePleidell János művészetének, munkásságának bemutatása.
1989-02-01Nyugdijon innenInterjú Szabó Zoltánnéval, a dunaújvárosi Munkásművelődési Központ és Könyvtár csoportvezetőjével.
1987-12-30A cselekvés embere voltEmlékezés Takács Imrére, születésének 60. évfordulóján. Takács Imre 1950-ben került Dunaújvárosba, pártmunkás lett. 1974-ben a fejér Megyei Pártbizottság első titkárává választották. 1927. dec. 31-én született Zalaegerszegen. 1985. ápr. 22-én hunyt el. A dunaújvárosi temetőben temetik el.
1987-12-22Messzi tájon, lenn BiharbanBarsi Dénes nyomában. Barsi Dénes életútjának végigjárása.
1987-11-27Első titkárt választott a városi pártbizottság.Az új első titkár: Mádlné dr. Maár Ilona. Fénykép és rövid életrajz
1987-10-27Az író sorsaIn memoriam Barsi Dénes. Rövid Barsi Dénes életrajz.
1987-07-21Csak csipetnyi, mindenből.Így telnek napjaim. Dr. Ványi Gábornak, a Bartók Béla Művelődési Központ 13 éve nyugdíjban élő igazgatójának tartalmas, nyugdíjas éveiről. Rövid életrajz.
1987-07-18Az olimpia sem elérhetetlenFabó Évának, az MHSZ Könnyűbúvárklub úszójának életrajzi riportja. Sportsikerei.
1987-06-01Biográfia.A VIII. Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep résztvevőinek életrajza, kiállításai: Fodor Sándor, Ingo Glass, Heritesz Gábor, Vladimir Kopteff, Tracy Mackenna, Palotás József, Trombitás Tamás.
1987-03-01Listár SándorÉletrajz.
1987-00-00Kerpely Antal tanári és üzemszervező tevékenységeKerpely Antal életútja.
1986-11-14Pentele festőjePentelei Molnár János életrajza
1986-09-26Liszt Ferenc és Rosti Pál. "A pentelei zeneakadémia tudós direktora"A Rosti Pál, pentelei tudós és fotós életrajza
1986-07-01Takács Imre.Életrajz, nekrológ.
1985-12-03Kettős portré. A régi és az új igazgatóA főiskola új igazgatójának, Gábor Bertalannak portréja. A régi igazgató Molnár László volt, aki nyugdíjba ment. Fényképek. Rövid életrajzok
1985-11-22Úgy mondják: aktív tag. A történelem tanújaA nyolcvan éves G. Pintér István, munkásmozgalmi veterán életrajza, fényképe és kitüntetései.
1985-07-19Csodákra nem vagyunk képesekTolnai Kálmán ezredes, a Pálhalmai Célgazdaság igazgatójának életrajza, nyugállományba vonulása alkalmával. Fénykép.
1985-07-05Barsi Dénes születésnapján. Megszerette a várost.Nyolc éven keresztül Dunaújvárosban élt és alkotott. A József Attila-díjas író életrajza.
1985-03-01Életrajzi gyűjtemény. Cél: történelmi önismeretTetteikben élnek c. Fejér megyei életrajzi gyűjtemény ismertetése. Pentelei, dunaújvárosi adatok is.
1985-02-05Egy régi pentelei kommunista 2.Varga László munkásmozgalmi veterán életrajzának 2. része.
1984-09-28Nem kell mindenre jogszabály. Mádlné Maár Ilona.Személyi kérdések: Nagy István felmentése, a városi pártbizottság új titkárának életrajza és fényképe.
1984-08-07Závodi Imre 1927-1984.Závodi Imre haláláról. Életrajz és fénykép.
1983-09-13Anyáról lányára. Soha nem volt amatőrE. Tóth Iláról aki 1952 óta él Dunaújvárosban festőművészként és lányáról, Egresi Zsuzsáról, aki örökölte anyja festőművészi tehetségét. Kép: Egresi Zsuzsa
1983-02-27Akiről a nevét kapta.Rosti Pál Fotóklub. Életrajzi adatok.
1981-12-29Volt dunaújvárosiak. Sok poszton, egy feladatHiller István portréja, aki jelenleg a megyei tanács pártbizottságának titkára. 1951-től 1971-ig városunkban dolgozott, mint lapszerkesztő. Később, mint pártmunkás, propagandista. Emlékezik az 1950-es évekre.
1981-12-18Nevek utcanévtáblákon. Kallós Dezső utcaKallós Dezső nemzetőr volt, majd a Tanácsközt. alatt a Vörös Örség vezetője Dunapentelén. Életrajzi vázlat.
1981-12-08Nevek utcanévtáblákon. Velinszky László utcaAz előszállási születésű tanító a Tanácsköztársaság idején direktóriumi tag volt. Élete, tevékenysége.
1981-11-24Nevek utcanévtáblákon. Pentelei Molnár János utcaAz Óvárosban lévő utca névadójának, kiváló festőművésznek élete, művészi tevékenysége.
1981-11-13Nevek utcanévtáblákon. Szórád Márton útSzórád Márton vázlatos életrajza. 1797-1849.
1981-07-24Abinéri Lajos köszöntéseA nyomda nyugalomba vonuló igazgatójának vázlatos életrajza. Kitüntetései. Gazdasági és közéleti tevékenysége.
1980-11-28Veteránok köszöntéseVarsandán Lászlót, Keszei Andrást, Vadas Mihályt köszöntötték a pártbizottság vezetői, a KMP megalakulásának évfordulóján.
1980-11-04Kevéssel sokat mondani. Csavlak András kiállításaA festőművész kiállításáról, művészi tevékenységéről. Rövid életrajz. Kiállítás a Képcsarnok bemutató termében. Kép: CS. A.: Ikarus
1980-04-18Tíz éve várt sikerKovács József életrajza, aki az országos kötöttfogású birkózó versenyen aranyérmet szerzett.
1979-12-04Tűzzománc-vallomásIfj. Koffán Károly festőművész kiállításáról, amely november 30-án nyílt az Uitz teremben. Méltatás, életrajzi adatok. Két kép a kiállítás anyagából.
1979-11-27Ökrös Miklós elvtárs köszöntéseA Dunaújvárosban élő veterán 50 éves párttagsággal rendelkezik. Vázlatos életrajz.
1979-11-25Életút, három ütembenÖkrös Miklós, Dújv-ban élő munkásmozgalmi ve- terán 50 éve tagja a pártnak. Élete, munkás- mozgalmi tevékenysége.
1979-00-00"Hiszek a könyv hatalmában...Venesz Béla dújv-i könyvtáros pályarajza, ki- tüntetései.
1978-05-16A parasztság felemelkedéséért küzdöttUhrin Györgynek, a Dunaújvárosban élő munkásmozgalmi veteránnak élete és tevékenysége. Részletes életrajz.
1978-05-12Száz éve született Pentelei Molnár JánosA Pentelén született festőművész élete és művészeti tevékenysége.
1976-05-01Kemény Dezső: Önéletrajz
1976-02-17A könyvtárosVenesz Béla életéről és könyvtárosi, munkásmozgalmi tevékenységéről nyugdíjba vonulása alkalmából.
1976-01-06Nyugdíjba ment a "vezér"Borovszky Ambrus vezérigazgató rövid búcsúztatója nyugdíjazása alkalmából.
1971-10-08Szombat délután nyílik a Barkóczi Rosti Pál I. EmlékkiállításRosti Pál emlékkiállítás.
1970-12-11Ki volt Rosti Pál?A Fotóművészet 1970/1. száma foglalkozik Rosti Pállal.
1970-09-10Lóháton ment Vajk a templomba keresztelkedni?Rosti Pál életútjának ismertetése.
1962-06-01Pentelei Molnár János emlékezeteA dunapentelei Molnár János 1878. május 8-án született.
1961-04-20ArcképDr. Liptai László a városi tanács eü. oszt.vezető főorvosa. Életrajz, tevékenység. A város egészségügyének fejlődése.
1953-06-09"Ne feledd, hogy kommunista vagy..."Egy brigádvezető története. Hegedűs János válságának története.
1953-06-02Az igazi életDuma Albert sztahanovista kőművesbrigád-vezető élete, tervei, brigádjának sikerei.
Schirger GézaSchirger Géza a város egyik legrégibb zenetanára - 1950 óta él itt. A zeneiskola nehézségeiről, zenekari szervező munkájáról. Későbbiekben igazgatóhelyettesként működött, karmesterként is tevékenykedett nyugdíjazásáig. Kézirat.
Barsi Dénes (életrajz)1905. július 7-én született Jókán. Tanítói oklevele megszerzése után falusi tanítóként különböző újságokban kezdett irogatni, majd 1935-ben Szabó Pállal és Sinka Istvánnal megindították a Kelet Népe c. folyóiratot. Első két regénye 1941-ben jelent meg, 1943-ban pedig filmforgatókönyvet írt És a vakok is látnak címmel. A háború előtti szokatlan hangvételű és tartalmú filmet Jenei Imre rendezte. A háború alatt és után a fővárosban élt. A személyi kultusz idején bebörtönözték, és írása csak 1957-től jelenhetett meg újra. 1960-ban családjával az akkor még Sztálinvárosba költözött, és viszonylag korán bekövetkezett haláláig (1968.jan.5.) itt élt. Ezek alatt az évek alatt sorba születtek regényei, melyek nagy részének szereplőit, helyszíneit már a város "ihlette": Sorsváltás, 1963, Parázs a hamuban, 1968, stb. Novellái országos irodalmi folyóiratokban jelentek meg: Kortárs, Jelenkor, Alföld. 1962-ben József Attila díjat kapott. A Barsi Dénes Baráti Kör kezdeményezésére 1990-ben szobrot állítottak az írónak. A bronz mellszobor Fodor Sándor Dújv-ban élő szobrászművész alkotása, és a Munkásművelődési Központ előtt kapott helyet.
Birkás István életrajza1947. febr. 1-én született Kunmadarason, ahonnan először Dunaföldvárra, majd 1957-ben Sztálinvárosba költözött szüleivel és két testvérbátyjával. Kisgyermek korában Szabó Lajos szocreál festőhöz járt, ahol a lelkes amatőr felnőttek között ő volt az egyetlen gyermek. 1960-tól Budapesten a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanul tovább. Birkás István az itt folyó oktatás, szellemi nevelés színvonalát tekinti meghatározónak élete további alakulásában. Szerinte a "középiskola felszabadult hangulata után egyenesen nyomasztó volt a főiskola légköre". 1969-ben a főiskola elvégzése után visszatér Dunaújvárosba és az elkövetkező években meghatározó és jelentős alakja lesz Dunaújváros képzőművészeti életének. 1972-89 között kisebb-nagyobb megszakításokkal vezeti az Amatőr Műhelyt. Bár nem politikus alkat, a rendszerváltás utáni első önkormányzati testületben közszerepet is vállal: 1990. okt. 23-tól 1991. febr. 13-ig önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság tagja. 1991-től 1997-ig a Modern Művészeti Közalapítvány Kuratóriumának elnöke. 1970-től hazai, majd a nyolcvanas évek elejétől rangos külföldi kiállításokon, pályázatokon szerepel. Elsősorban festőként ismert, de köztéri szobrokat is készített, melyek Dunaújvárosban láthatók: Kibontakozás (relief), 1978. Gárdonyi Géza Általános Iskola.; Örzők I-III. 1992. Városháza tér; Figura, 1996. Szoborpark. Díjak, ösztöndíjak: Derkovits-ösztöndíj, 1972-75; Pollock-Krasner Alapítvány ösztöndíja (New York), 1998. Először 35 éves korában, majd ezt követően rendszeresen visszatért kisgyermekkora színhelyére, Kunmadarasra. Az ott élő emberek, a tág horizont, a Hortobágy közelsége nyitotta meg benne az írásra késztetés szelepét. Ezeknek az élményeknek, látogatásoknak az eredménye az a két szociografikus hangvételű kötet, melyek az utóbbi években jelentek meg. Kunmadarasi jegyzete, 1995.; A futómadarak útja, 1997.(saját festményeinek illusztrálásával). (2000. áprilisban készült)
Boldizsár Ildikó (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Abaffy Lászlóné (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Barsi Dénes (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Bóna István (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Bujáki Lívia (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Egresi Zsuzsa (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Kálnay Adél (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Kemény Dezső (életrajz)Az életrajz 2000. áprilisban készült.
Kiss Kálmán (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Kosztopulosz Andreasz (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Ösz Ferenc (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Pásztor Bertalan (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Rózsa András (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Sándor András (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Szemere Brigitta (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Weiner István (életrajz)Az életrajz 2000. ápr-ban készült.
Dr. Kálmán András: polgármesterDr. Kálmán András polgármester önéletrajza. Lezárva: 1999. ápr. 22.
Pálfalvi JánosPálfalvi János 1934-ben született Kispesten. Munkáscsaládból került középiskolai tanulmányai után 1953-ban a Képzőművészeti Főiskolára. Grafikusnak tanul. A főiskola előtt semmiféle művészetttel kapcsolatos tevékenységet nem folytat. Mesterei: Ék Sándor, Kádár György, Raszler Károly. 1959. ápr. 27-én három főiskolai társával - köztük Csasztka Ilonával - levelet küld Sztálinváros tanácselnökének, melyben letelepedését kéri a városba. Ekkor VI. éves állami ösztöndíjas főiskolai hallgató. 1960 tavaszán telepedik le a városban, feleségével P. Csasztka Ilonával együtt, 1 éves ösztöndíjjal. Az 1962-ban alakult Ostor irodalmi együttes tagja / az együttes 1965-ben megszünt/. 1965-től a Dunai Vasművel áll szerződésben. A hatvanas évektől részt vesz csaknem valamennyi városi, megyei tárlaton. /A nyolcvanas évek elejéig követhető a könyvtári dokumentumok alapján./ Művészeti kritkákat ír a hetvenes években. Ö írja a Fejér megyei történeti évkönyv egyik fejezetét Művészetek Dunaújvárosban címmel. A hetvenes évek végétől a Dunai Vasművel kötött szerződés alapján a Munkásművelődési Központ és Könyvtár művészeti tanácsadója. TIT előadásokat tart, zsűrizést, kiállításmegnyitót. Részt vesz a Béke városrész képét tervező munkában, tagja a városesztétikai bizottságnak, művészeti vezetője a Rosti Pál Fotóklubnak, a megyei képzőművészek dunaújvárosi csoportjának vezetője. 1990-1994. az önkormányzat kulturális bizottságának tagja. 1994-1998. a kulturális bizottság elnöke. Az 1996-os XI. Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep művészeti vezetője. Kitüntetései: 1981. Szocialista Kultúráért 1984. Szocialista Kultúráért 1999. "Pro Cultura Intercisae" Önálló kiállításai: 1969. febr. Dunai Vasmű Klub 1970. Megyei Művelődési Központ 1994. dunaújvárosi Fészek Klub Az adatok a könyvtárban található újságokra, egyéb kiadványokra épülnek. Lezárva: 2000. dec.
Móder Rezső életrajzaÉletrajz.
Várnai GyulaRövid életrajz.
Fejérmegyei fejekRövid életrajzok, képpel: -Hegedűs Ignác dunapentelei községi állatorvos -Graf Ferenc dunapentei állami útmester -Németh Mihály Ercsi közigazgatási jegyzője -Vámosy József Ercsiben tanító, leventefőoktató -Dr. Jankovich Béla Fejérmegye felsőházi követe -Kapitány Gyula Dunapantele esperes-plébánosa -Gönczöl Antal rácalmási esperes-plébános -Farkas Károly Rácalmás főjegyzője -Teleszky Dezső rácalmási földbirtokos -Missik István rácalmási elemi iskolai igazgató -Rosenzweig Izidor rácalmási földbirtokos, az izr. hitközség elnöke -Klein Lajos baracsi földbirtokos -Rajcsányi István Perkáta község bírája -Gáspár Károly Dunapentele főjegyzője -Juscsák Ede Dunapentele közigazgatási jegyzője -Farkas Sámuel dunapentelei kereskedő, az izr. hitközség elnöke -középpiri Piry Sándor dunapentelei körorvos
Gosdu ElekÉletrajz. Az író Ercsiben született.
Hanák JánosÉletrajz. Rácalmási születésű, a Dunaújvárosi Főiskola tanára.
Életük, munkájuk a vasúti járművek......javítása és karbantartása volt. Kasza József a Szállító gyáregység egykori főmérnökének életrajza, visszaemlékezése.
Gurics György 80 éves"1929. január 27-én született Dunapentelén Gurics György világbajnok birkózónk, a magyar sport egyik legeredményesebb edzője." Gurics György pályafutása.
Tetteikben élnekA város és városkörnyéki munkásmozgalmi veteránok életrjaza: Demény Rezső, Elkes Albert, Érmelléki (Eppich) Károly, Gaál Imre, Garancz István, Gasteiger József, Gerendai Gyula, Gémes Lajos, Hingyi József, Horváth István, Ijjas (Huber) Lajos, Kallós (Krausz) Dezső, Kelemen József, Kettener György, Kiss József Zoltán, Koós Kálmán, Lui Ferenc, Nagy Lajos, Németh Imre, Paksi Imre, Pataki (Polster) Tamás, Petrovics Pál, Plesz György, Pöcze István, Szabó György, Tamás Máté, Tóth Jánosné Hegedűs Erzsébet, Varga László, Varjas Lajos, Vécsi Sándor, Zalavári (Zika) József.
Mai magyar képzőművészetKronológia Móder Rezső jelentős egyéni-,csoportos kiállításairól, köztéri műveiről. Fontosabb életrajzi adatok.
Domanovszky EndreDomanovszky Endréről a Ráday Galéria Frissítés című kiállítása kapcsán.
Dr. Kéri Katalin honlapjaAmbrus Attiláné dr. Kéri Katalin - dunaújvárosi születésű történész, tanszékvezető, egyetemi docens - honlapja.
Alkotó pedagógiaDr. Kéri Katalin - pályakép, életrajzi adatok.
Kiegészítések Berán Lajos szobrászművész életrajzához...... az Intercisa Múzeum történeti gyűjteményének dokumentumai alapján.
Boldizsár Ildikó honlapjaBoldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta, etnográfus, író, szerkesztő, kritikus, honlapja. Életrajz, interjúk, meseelemzések, meseterápia.
SorsfordításaimBalogh Gyula Bogumil önéletrajza, életének története (Dunaújváros, 1994. március 1.).
Arcok a gyárból. Balogh GyulaBeszélgetés Balogh Gyula Bogumillal.
Boór JánosBoór János az Irodalmi Jelen honlapján. Bemutatkozás, válogatás írásaiból: Ahol születtem, Emlékezni, Játékaim, Paripám, karikám, Marikám, Régi álmok, Sebaj öreg, Zápor után.
Krausz IstvánKrausz István internetes oldala az Irodalmi Rádió honlapján. Válogatás írásaiból.
36 éve hunyt el Palotai BorisÉletrajz, emlékezés Palotai Borisra.
Palotai BorisPalotai Boris a wikipédiában.
Palotai Boris (1904–1983)Palotai Borisról és munkásságáról.
Elsüllyedt szerzők XVIII. - Egy praktikus asszony - Palotai Boris (1904-1983)Palotai Boris írónőről.
Palotai BorisÉletrajz.
Fazekas Imre PálFazekas Imre Pál az Irodalmi Rádió honlapján. Életrajz, meghallgatható alkotásai: Ajkamra simuló neved, A koldusnyomort, Aranylakodalmunkra, Élni jött a szeretet, Katarzisélmény (AIDA), Kincsem, Megszentelt tavasz, Mert ma is szeretlek, Örök Anna, Szerelmes boldogság.
Óvári ÉvaÓvári Éva tornász önéletrajza, pályaképe.
Susanna LaknerGyerekkori történet Lakner Zsuzsa (Susanna Lakner) grafikusművésztől, aki gyerekkorában Dunaújvárosban élt, és a Móricz Zsigmond Általános Iskolába járt.
Dreff JánosDreff János (Tóth Dezső írói álneve) önéletrajza.
Gombos István - ötvösművészGombos István a Társalgó Galéria honlapján.
Dr. Dorkota LajosDr. Dorkota Lajos országgyűlési "adatlapja", életrajz, fontos adatok, tisztségek, vagyonnyilatkozat.
Hingyi LászlóDunaújvárosi "vendéglátós". Rövid életrajz és interjú.
András SándorDunaújvárosi "vendéglátós". Rövid életrajz és interjú. A Corso Étterem és Söröző tulajdonosa.
Mikus Ferenc (1949-2011)Dunaújvárosi "vendéglátós". Rövid életrajz és interjú. A Pintes pince tulajdonosa.
Horváth AttilaDunaújvárosi "vendéglátós". Rövid életrajz és interjú. A Campus étterem bérlője-vezetője.
Bedő TiborDunaújvárosi "vendéglátós". Rövid életrajz és interjú. A Béke Étterem volt felszolgálója.
Grábics GáborDunaújvárosi "vendéglátós". Rövid életrajz és interjú. A Corner kávézó társtulajdonosa.
Lóki RichárdKépes életrajz, pályakép.
Móder RezsőAz Artportal honlapján. Életrajz, kiállítások, köztéri művei.
Móder RezsőMóder Rezső Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek honlapján.
Boór JánosRövid életrajz s néhány verse: Emlékezni, Sorsok, Kell..., Falusi tél.
Németh TiborRövid életrajz és két verse: A vörös hajú lány, Parázs a hamu alatt
Alföldi gyerekként a kohászat és Dunaújváros lett az életemDr. Szabó Ferencnek, a Dunaferr vállalat volt vezérigazgatójának pályaképe.
az életpályámHorváth Istvánnak, a Dunaferr vállaltcsoport volt vezérigazgatójának pályaképe.
Fabó Éva 1967-Fabó Éva 1967-ben született Dunaújvárosban. Az életrajz 1984-ig követi sportpályafutását.
Fabó ÉvaÉletrajz, a búvárúszó bemutatása.
Fabó ÉvaFabó Éva búvárúszó rövid életrajza, sporteredményei.
A bronzkortól az aranykorigBeszélgetés a sztálinvárosi születésű Nyirkó István Petőfi- és Latinovits-díjas színművésszel.
Gurics GyörgyRövid életrajz kéziratban
Visszapillantás, vagy önéletrajzId. Czeilinger Mihály életrajza. Dunapentelén született 1934-ben, a Betonútépítő Vállalatnál kezd dolgozni, 1961-69 között a Dunaújvárosi Építők Sportkör társadalmi elnöke, 1978-tól 13 évig a Fejér megyei Tekézők Szövetségének társadalmi elnöke, 1972-1993 között teke játékos, edző a Dunaújvárosi Építők teke szakosztályánál...
Soós Zsuzsanna1968-ban Dunaújvárosban született festőművész, jelenleg Kulcson él.
Jakó Pál élet- és pályarajzaJakó Pál pedagógus életrajza, pályaképe.
Polónyi ÁgnesPolónyi Ágnes dunaújvárosi születésű hárfaművész életrajza, pályaképe.
Bánkövi GyulaBánkövi Gyula dunaújvárosi születésű zeneszerző, zenei szerkesztő életrajza, pályaképe.
Tevan ZsófiaTevan Zsófia volt a vasmű építkezésének első női építésvezetője. Élete Sztálinvárosban.
Bóna István, Sergő Erzsébet, Vágó EszterAz Inetrcisa Múzeum munkatársai. Bóna István (kép) régész, intézményvezető, Sergő Erzsébet etnográfus, Vágó Eszter régész. Életrajz, pályakép.
Tamás GáborTamás Gábor életrajzi adatok, szervezeti tagságok, díjak, kitüntetések.
Bánhelyi KárolyÉpítész, településtervező, képzőművész, a Dunaújvárosi tervező Iroda építésze és városrendezője. 1944. december 16-án született Győrsövényházán.
Farkas Mihály János és Farkas Éva MáriaApja és lánya, a két képzőművész bemutatása.
Kálnay Adél: Egy füstszagú délutánKálnay Adél novellája. Kép és egy rövid életrajz az írónőről.
Kotász AntalA Sztálin Vasmű Építők labdarúgója volt (1953-1954). Az első dunaújvárosi (sztálinvárosi) válogatott labdarúgó életrajza, pályaképe.
Kotász Antal emlékéreKotász Antal emlékére. "Az összetépett igazolás. Legendák és igaz történetek egy különc klasszisról." A Sztálin Vasmű Építők labdarúgója volt 1953-1954 között. Az első dunaújvárosi (sztálinvárosi) válogatott labdarúgóról szóló honlap.
Zárdai GyörgyirőlJakóné Fekete Teréz visszaemlékezése Fűr Lajosné Zárdai Györgyiről.
Boldizsár Ildikó (Dunaújváros, 1963)Mesemondó, mesekutató, író, szerkesztő, meseterapeuta. Rövid életrajz, pályakép.
Bujáki LíviaBujáki Lívia költő életrajza, pályaképe. (lezárva: 2009)
Nagy ÁkosA dunaújvárosi születésű zeneszerző életrajza.