Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

686 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2022-05-00"Az én életem a gyár volt...". Dr. Horváth Ákos 80 évesBeszélgetés dr. Horváth Ákossal, az ISD Dunaferr nyugalmazott műszaki-technológiai főmérnökével, aki 2022 májusában ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
2022-04-00Egyre népszerűbb a roller. Már nálunk is lehet bérelniDunaújvárosban is használhatóak Bird elektromos bérrollerei. A 90 rollert egyelőre egy 3 hónapos próbaidőszak keretében lehet kipróbálni.
2021-12-30Helyben ugyanannyiért. Jövőre is érvényesek az idén vásárolt buszjegyekAz év változásokat hozott a helyi autóbusz-közlekedésben. Változott a menetjegy és bérlet ára, illetve az önkormányzat kezdeményezésére átalakult a helyi közlekedési hálózat. előre megváltott jegy ára 250 forintra, amíg a buszvezetőnél vásárolt jegyé 320 forintra emelkedett. Ezen felül egy újítást is bevezetett a Volánbusz itt helyben: bevezették a gyűjtőjegyet, amely 10 menetjegyet tartalmaz egy tömbben. Ennek ára kedvezményes: 2300 forint.
2021-07-23Éppen, mint a Mátrixban, vagy talán jobban?Lezárult az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma kiépítése és működtetése a Dunaújvárosi Egyetemen elnevezésű pályázat. Az eseményről szóló beszámolónkban csak érintőlegesen foglalkoztunk a konkrét pályamunkákkal. Az egyes pályamunkákról. Az „Interaktív videó készítésre alkalmas körkamerás felvevőrendszer” fejlesztői dr. Király Zoltán vezető kutató, dr. Odry Péter kutató, valamint Vámosi Zoltán informatikus hallgató voltak.
2020-11-06Műszaki érdekességek a napi munka soránA szokásos, ismert vevői igények mellett időnként megjelenik egy-egy különleges, újszerű kérés is az ISD Dunaferr Zrt. Fémbevonóművének gyártó szakemberei felé. Ezekben a hetekben párhuzamosan három olyan téma is napirenden van, amelyek újdonságot jelentenek a gyártómű életében.
2020-10-00Gyártmánykísérletek a Fémbevonóműben. Műszaki érdekességek a napi munka soránBucsi Tamás, az ISD Dunaferr Fémbevonóművének gyárvezetője nyilatkozik három, folyamatban lévő különleges gyártási projektről.
2020-07-07Megújult a Tinisarok"A vészhelyzet idején bezárt a József Attila Könyvtár is, de természetesen attól még folyamatosan dolgoztak a munkatársak. A zárt ajtók mögött egyre gyorsabban haladtak a háttérmunkák, és a lelkes kollégáknak köszönhetően megújult a legfiatalabb korosztály kedvenc zuga. A festés, átrendezés, csinosítás után egy modern pihenő övezetbe kerülnek azok, akik szeretnének kicsit leülni, olvasgatni, vagy csak beszélgetni."
2019-12-00Forgó konzolt alkalmaznak az emeléshez a FAM-on. Könnyebb lett a nehéz művelet.Az ISD Duanferr Acélművének FAM-üzemében 2019 novembere óta segíti az üstelőkészítő műhelyben dolgozók munkáját egy forgó konzol, amely a közbenső üst csaknem ötven kiló súlyú, tűzálló kerámiából készült dugójának cseréikor könnyíti meg a munkadarab mozgatását. Nyilatkozik az ötletgazda, Megyes Imre üzemvető-helyettes.
2018-07-00A technika csodáiIsmertető a XLI. Vasas- és Kohásznapon felállított high-tech sátorról, ahol a legmodernebb ipari berendezéseket és alkalmazásokat ismerhették meg a látogatók. A tudományos csapatot dr. Horváth Miklós (Dunaújvárosi Egyetem - Műszaki Intézet), Vámosi Zoltán és Barati István alkották.
2017-06-22Az "új" kenyér napja. Mától már itt az "új" kenyérJúnius 22-től számos új kenyér lesz a boltok, sütödék, pékségek polcain. A tavaly decemberben elfogadott szabálymódosítás szerint kedvelt kenyereink többsége is változik. A sótartalom csökken, a rosttartalom nő.
2017-03-31Műszaki bravúr. Vízen úszó vasbeton-szerkezetekEgymilliárd forint támogatást nyert egy vízfelületen úszó, vasbeton-szerkezetekből álló rendszer fejlesztésére és kialakítására az Amitis Mérnöki Kft., a Ferrobeton Zrt., és az FM Preojekt Kft. konzorciuma.
2017-02-00Újító mérnök a mechanikán. Valami jobbat kitalálniBeszélgetés Tihanyi Tamással, az ISD Dunaferr mechanikaüzemének mérnökével, akinek több újítását is jól ismerik a Dunaferr üzemeiben.
2016-07-07Új rovatunk: ÖKO-PORTA Pannon Lapok Társasága így a Dunaújvárosi Hírlap is két új rovattal jelentkezik kéthetente csütörtökön: Infóvilág és Öko-port elnevezéssel.
2016-06-29Speciális eljárás. Egyedülálló műtéti eljárásOrszágos premier: endoszkópos vitrectomia műtéteket végzett a Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztályán dr. Radó Gábor (kép) szemsebész június 23-án.
2016-06-03Látványos elemekkelNyolcadik alkalommal rendezik meg júniusban a DUDIK fesztivált, idén is számos újdonsággal, sőt, már külföldi sztárfellépőkkel is várja a közönséget négy napon át. Beszámoló az újdonságokról.
2016-05-09Elektromos találkozóBefutott Budapestre az eTourEurope elektromos autós túra mezőnyének egy része - köztük a Dunaújvárosi Egyetem csapata - a WestEnd Milleniumi Tetőkertjébe szombaton. Ott, egy Emobilitás kiállítás, családi nap és elektromos autó találkozó részeseivé váltak.
2016-04-04Az életeket mentő magyar szabadalomAz autópályákon már a gyakorlatban is alkalmazzák ezt a biztonsági megoldást. Beszélgetés Tarány Gáborral, a DAK Acélszerkezeti Kft. ügyvezető igazgatójával. A cég általáltal kifejlesztett korlátrendszerért kiérdemelte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját.
2016-04-00Életünket védi az acél közúti visszatartó rendszer. Rangos elismerés DAK Acélszerkezeti Kft.-nekA Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2015. évi innovációs díjában a DAK Acélszerkezeti Kft. részesült a biztonságos acél visszatartó rendszer megalkotásáért. A díj átadására 2016. március 31-én került sor az Országházban, az elismerést Tarány Gábor ügyvezető igazgató vette át. A DAK Acélszerkezeti Kft. rövid cégismertetője.
2016-02-00Szebb, korszerűbb, kényelmesebbSajtótájékoztatón számolt be dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója a kórházfejlesztési pályázat lezárásáról, amelynek támogatási összege 978,6 millió forint volt. A műszer- és eszközfejlesztést támogató projekt keretén belül új CT berendezést vásároltak, s napelemeket telepítettek a főépület tetejére.
2016-01-05Folyamatosan érkeznekFolyamatosan cserélik a Szent Pantaleon Kórházban, a pályázati forrásból megvalósult beruházás révén, a kórházi ágyakat, eszközöket.
2016-01-00Az ISD Dunaferr Zrt. és gazdasági társaságainak 2015. évi újítási tevékenységérőlA dolgozók szürkeállománya aranyat ér annak a munkáltatónak, amelyik hatékonyan képes hasznosítani a munkavállalókban rejlő kreativitást. A munkáját, szakmáját szerető és értő, gondolkodó dolgozó mindig képes egyre újabb és jobb megoldásokra, azaz újításokra. Ezen innovatív munka ISD Dunaferr társaságcsoport 2015. évi eredményeit ismerteti a szerző.
2015-12-30Egy újabb mérföldkőKözel egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Szent Pantaleon Kórház. Egy uniós pályázat révén többek között kicserélik a kórház összes régi ágyát, és számos műszert szereznek be, közel egymilliárd forint értékben.
2015-12-22Az új CT-rőlBefejeződött a Szent Pantaleon Kórház CT-berendezésének cseréje, amely mintegy 270 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg.
2015-12-00SajtóközleményA dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet mintegy 270 millió forint európia uniós támogatást nyert. A fejlesztés során az intézmény eszközparkja egy korszerű CT berendezéssel bővül.
2015-11-27KépzésismertetőA Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakiskolája nyílt napra várja az indítandó képzései iránt érdeklődőket. Az iskola újraéleszti a hentes szakot.
2015-11-12Tüdőszűrés: időpontkérés (kishír)A várakozási idő csökkentése érdekében a Szent Pantaleon Kórház tüdőszűrű szakrendelésénél november 16-tól bevezetik az időpont előjegyzést.
2015-11-03Fontos a megelőzés isSűrűbb járőrözés, civil portyaszolgálat a családi házas övezetekben, jármű és csomagátvizsgálás – mindez része annak a bűnmegelőzési akciónak, amit a helyi rendőrkapitányság indított.
2015-10-30Segítik az információ gyors áramlásátOlyan közösségi oldal született, amely lehetővé teszi a lakosság és a helyi intézmények közötti párbeszédet, hasznos információk gyors áramlását.
2015-10-14ÖsszehangolódásokMég mindig adatfeltöltés. A Vasmű úti és a Béke téri elektronikus tájékoztató táblák tájékoztató táblákról.
2015-10-03Fontos fejlesztésCsaládbarát változtatások Mélykúton. A pálhalmai büntetésvégrehajtó-intézet mélykúti, női börtönében átalakították a beszélőt, a látogatók fogadására szolgáló épületet és a gyermekek számára játszósarkot is kialakítottak.
2015-09-17Mágneses permetezés és drónokBeszámoló a dunaföldvári Pannonia Ethanol Zrt. által rendezett Agro Inno Show elnevezésű rendezvényről.
2015-09-09A vasúti kapcsolatA Dunaújvárosi Főiskola egyik régi álma valósulhat meg a jövőben. Az iskola kezdeményezte, hogy az "alkalmazott tudományok egyetem" felsőoktatási kategóriába léphessen. Stratégiai együttműködésre készül a MÁV Zrt.-vel. 2016/17 tanévben duális képzési formában vasútüzemeltetési szak (mozdonyvezetői képzéssel) indulna. A MÁV a Bánki szakközépiskolánál kezdeményezte a vasúti gépész osztály indítását.
2015-09-04Új időszámítás kezdődöttA fenntartó Munkásművelődési Központ megújulása a Vasas Néptáncegyüttest is érinti. Célok, tervek, remények. Megújul a táncegyüttes próbaterme is. Beszélgetés Kováts Rózsával, az MMK ügyvezető igazgatójával és Suplicz Mihállyal, a táncegyüttes művészeti vezetőjével.
2015-06-05Látványos elemekkelA DUDIK fesztivál újdonságairól, négy napos lesz, a fesztiválnak lesz egy saját "jelképe" is.
2015-06-03Egyedi búcsúzássalÚj temetkezési lehetőség lesz július elsejétől - országos szinten is egyedülálló - a Kegyelet Bt.-nél. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat diákokat is vár nyári munkára.
2015-05-30A földből folytatódhatJúlius elsejétől a Kegyelet Bt.-nél "új" temetkezési formát is választhatunk elhunyt szeretteinknek. A hamvakat egy biournába helyezik, amelyből egy fa fog kinőni.
2015-04-23Figyelj a festésreVárosszerte új jelek az átkelőknél. A nagyobb biztonság érdekében külön figyelemfelhívó előfestéssel látják el a frissen felújított gyalogátkelőhelyeket a szakemberek. (nem teljes szöveg)
2015-03-10Biztonság gombnyomásraA házi segítségnyújtás korszerű módszerét alkalmazzák az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) I-es számú gondozási központjában. A készülék azonnal jelez a központnak, ha baj van.
2015-03-09Erősebb kapcsolatMárcius 6-án Európában is egyedülálló, úgynevezett APAC női körletet adtak át és szenteltek fel az egyházak képviselői a pálhalmai büntetésvégrehajtási-intézet mélykúti alegységében.
2015-03-09Jól felfogott érdekük is, hogy tovább bővítsenekBalázs Péter dandártáboronok, a pálhalmai intézet parancsnoka reméli, hogy a mélykúti APAC körletrész csak az út eleje, mindenképpen szeretnék bővíteni, de ehhez az intézetben is csökkennie kell a zsúfoltságnak.
2015-03-07Visszatérés a jó útra, Isten segítségévelEgyedülálló körletet alakítottak ki és adtak át március 6-án a pálhalmai büntetésvégrehajtási-intézetben, a megtért női fogvatartottak számára.
2015-02-07Számlálóval segítenekAz elmúlt időszakban a közlekedők a város több kereszteződésében, a forgalomirányító készülékek mellett egy kiegészítő lámpával is találkozhatnak. Ezek az adott jelzésből visszalévő időt mutatja másodpercekben.
2015-01-23Új gasztronómiai rovat indulFebruártól heti étterem-, és menüajánló a Dunaújvárosi Hírlap hasábjain.
2014-12-13Bemutató és nagy kalandHazai fejlesztés révén készült el az a kétszemélyes ultrakönnyű repülő, amelynek bemutatóját tartották Kecskeméten. Dunaújvárosi vonatkozása Tarány Gábor, aki dolgozott a megvalósításában és Hankusz Kálmán fotóriporter, aki a pilótával jövőre körberepüli a Földközi-tengert.
2014-12-11Haladási oldal (képaláírás)Megszokott jelenet a Dózsa Mozicentrum előtti tér buszmegállójánál. Az utasok tájékozódását és további közlekedését már egy elektronikus utasinformáció is segíti. (teljes szöveg)
2014-11-25Pakkjuk érkezett (képaláírás)A Posta csomagküldő szolgálatának részeként úgynevezett csomagpontokat (access point) hozott létre Dunaújvárosban is, hogy ezzel is könnyítse a pakk átvételét. Ha a futár a csomag kézbesítésekor nem talál senkit a címen, akkor a legközelebbi UPS csomagpontba visz be a küldeményt. (nem teljes szöveg)
2014-11-00ISD Dunaferr Zrt. és gazdasági társaságainak 2014. I. félévi újítási tevékenységeA tanulmány az ISD Dunaferr Zrt. 2014-es első félévének újítási tevékenységét elemzi.
2014-08-01Biztonságosabbá tett gyalogátkelőhelyekA héten elkezdődött a Dózsa György úton, a Szórád Márton úton, a Vasmű úton, valamint az Építők útján lévő több forgalmas gyalogátkelőhely biztonságtechnikai felújítása.
2014-05-14Az életre keltett hirdetés!A Pannon Lapok Társasága újságjai, így a Dunaújvárosi Hírlap is - hazánkban elsőként a napilapok közül - interaktív hirdetésekkel újul meg.
2014-04-25Keverő: indul!Befejeződött március 31-én a Hankook Tire Magyarország Kft. egy újabb fejlesztése: a 8. számú, A1008-as jelű mixer (keverőgép) és a hozzá tartozó üzemcsarnok, kisegítő berendezések építése, telepítése. Április 24-én pedig bemutatták a nyilvánosságnak is.
2013-11-01Értékteremtő kreativitás-mindannyiunk hasznáraÚjítási helyzetkép a vállalatcsoportnál.
2013-05-14Vásznat cseréltekÚj vetítővásznat szereltek fel a Dózsa Mozicentrumban május 13-án. Az ezüstfestésű vászon újabb lépés a háromdimenziós vetítésekhez.
2013-02-21Új autóval menthetnek tegnaptólFebruár 20-án az Országos Mentőszolgálattól új mentőautót, a Dunaújváros és környéke 04 Alapítványtól sürgősségi felszerelést kapott a dunaújvárosi mentőszolgálat.
2013-02-16Új mentőautót és felszerelést kapnakAz Országos Mentőszolgálat által egy VW Crafter új mentőgépkocsi, valamint a Dunaújváros és környéke 04 Alapítvány révén támogatások jóvoltából sürgősségi felszerelések gyarapítják a helyi és az ercsi mentők eszközparkját. Az ünnepélyes átadás február 20-án lesz.
2013-02-07Előpremierünk volt"Remekmű az új digitális vetítőgép" a Dózsa Mozicentrumban.
2013-02-05Mozigép, épp elhelyezveFebruár 4-én megérkezett a Dózsa Mozicentrumba a világ ma legmodernebb, digitális filmvetítő készüléke. önkormányzat által megvásárolt, húszmillió forint értékű berendezés Sony SRX-R320 típusú gép 8,8 millió képpontból állítja össze a vetített képet.
2013-02-01Nem kell pláza, itt a Dózsa mozi!Megérkezett az új vetítő, kezdődhet a műsor!
2013-01-30Beavató filmvetítésA dunaújvárosi Dózsa Mozicentrum korszakos megújulását jelenti majd a digitális vetítő. Az új vetítő - Sony SRX-R320 jelzésű, japán gyártmányú - február 4-én érkezik meg, és 6-án zárt körű vetítést rendeznek.
2012-03-30Saját kivitelezésében épült a két rakodógépÚj portáltargoncák az ISD Dunaferrnél.
2011-12-19A dunaújvárosi tej legendás volt egykorA Dunaújvárosi Tejüzem egykori vezetője, Reinitz Zoltán történetei. A városi tejgyár több terméke is szerepelt a Kiváló Áruk Fórumán. Tápler Gyárfás, az akkori művezető pedig elkészítette a népszerű körített krémtúrót, és egy eljárással megnövelte a krémsajt szavatossági idejét.
2011-11-19Interaktív táblákat ismerhettek meg...Interaktív táblabemutató a Széchenyi István Gimnáziumban.
2011-10-07Már a szülők is látják a digitális naplótA Dunaferr Szakközép-és Szakiskola hazánkban az elsők között kezdte el használni a DINA elektronikus napló rendszerét.
2011-09-16Új termékekre is rákerülhet a CE-jelölésPiacbővülést eredményez az ISD Dunaferr számára.
2011-06-08Gyerünk a moziba be!"A galéria újraindítása, gasztronómiai műhely létrehozása, koncertek, kiállítások rendezése, hogy csak néhányat említsek azokból az elképzelésekből, amik mentén kulturális centrummá változtatjuk a Dózsa Mozit...." Beszélgetés Szalai Attila, Verasztó Sándor és Kovács László, a Dózsa mozit üzemeltető tulajdonosokkal.
2011-05-06Jelentős előnyt nyújt az építettetőknekThierry Clark Díj (tervezési díj), és Innovációs Díj a Ferrobeton Zrt.-nek egy új hídgerenda kifejlesztéséért. Interjú a cég műszaki vezérigazgató-helyettesével, Dubróvszky Gáborral.
2011-03-29A Neo cég üzleti titka a krómréteg vastagságaA hideghengermű új üzeméről, a Neo Industries LLC által épített, 2,1 millió euró értékű hengerkrómozó és elektroeróziós hengerérdesítő üzemről.
2011-03-12Üzemkész az új üzemrész"Átadták tegnap az ISD Dunaferr Zrt. hideghengerművében az amerikai HEICO cégcsoporthoz tartozó Neo Industries LLC által épített, 2,1 millió euró értékű hengerkrómozó és elektroeróziós hengerelőkészítő üzemet."
2011-02-11Nagy dobásra készülnekAz Alba Volán műszaki fejlesztéseiről.
2010-06-10Ráerősített a LorántffyLorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola Szakiskola és Kollégiumban ősztől új képzések indulnak: szociális gondozó, illetve a kisgyermek gondozó és nevelő képzés (szociális szolgáltatási szakcsoport), újságíró, és az érettségi felkészítő képzés. Ezen kívül erősítené a távoktatásban és a felnőttképzésben betöltött szerepét is.
2009-11-24A neten is az élenNovembertől megújult a Dunaújvárosi Hírlap online oldala. Az új portál bemutatása.
2009-10-22II. Munkavédelmi HétMeleghengerműs diadal.Újítók bemutatkozása.
2009-10-07A szakmák becsületéértA Szakképzés megújítása a közép-dunántúli régióban címmel rendezett fórumot szeptember 25-én a Dunaújvárosi Keresekdelmi és Iparkamara. Beszámoló.
2009-09-11Főiskolai bevezető: matematikai alapokKorrepetálás és tehetséggondozás főiskolán. Matematikáról középiskolásoknak a Dunaújvárosi Főiskolán.
2009-09-07Da Capo - játszd újra!Bővülő kínálattal, a korábbinál több helyszínen várja régi és új növendékeit a Wesley - Da Capo Művészeti Iskola. Újdonságaik: magánének, az ütőhangszer, a trombita, a hegedű szak.
2009-08-24Gyógyászat a fürdőben"Az eddiginél kétszer nagyobb alapterületre, korszerű körülmények közé költözhet - mintegy egy hónap múlva - a vízgyógyászat és számos kórházi szakellátás."
2009-07-30Alkalmazott grafikaA Rudas szakközépiskola alkotótábort szervezett a leendő művészeti tagozatosoknak a rácalmási Jankovich-kúriában. Beszámoló.
2009-07-30Európai campus: helybenPótfelvételi, nyílt nap, és két új felsőfokú szakképzési szak (költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző és adóigazgatási szakügyintéző) a Dunaújvárosi Főiskolán.
2009-07-29Utóvadászat hallgatókraPótfelvételi a Dunaújvárosi Főiskolán. Az "első" felvételi után 1200 fővel gyarapodott a főiskola, amely két új felsőfokú szakképzést is indít: költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző és adóigazgatási szakügyintéző.
2009-07-22A kerekező riksa"Három kerék, két utas, egy pilóta. A hétvégén debütált az első tekerős jinrikisha a városban."
2009-07-06Biometrikus az útlevél"Az okmányiroda vezetője, dr. Kovács Péter felhívta a szülők figyelmét a lehetőségre, tekintettel arra, hogy hétfőtől minden magyar állampolgárnak - a kicsiknek is - rendelkezniük kell személyazonosításra alkalmas irattal."
2009-07-03Megújult tartalomhoz korszerű külső formaMegújult tartalommal és külsővel jelent meg az első júliusi száma a Dunaújvárosi Maratonnak.
2009-07-03Nívódíjas pályázatokAlkotói Nívódíj II. fokozatának nyertes pályázata: "A dió II.koksz nagyolvasztóban történő felhasználása." A nyersvas önköltségi árát csökkentették.
2009-07-03Próbaüzemben termelJól sikerültek az első tekercsek a Hamburger Hungária Kft. új dunaújvárosi papírgépének próbaüzemében.
2009-07-02Legördült az első tekercsHivatalosan megkezdődött a próbaüzem (július 1-jén) a Hamburger Hungária Kft. új papírgépén. A gép Európa egyik legmagasabb színvonalú papírgépe, amely rekordnak számító gyártási sebességgel dolgozik.
2009-07-01Hűséges előfizetőinkA Pannon Lapok Társaság, így a Dunaújvárosi Hírlap is új akcióval kedveskedik hűséges olvasóinak. A Hűségkártya programról és elfogadóhelykeről (7. oldalon is olvashat).
2009-06-27Igazolványmódi - újdonsággal"Mától kezdve minden magyar állampolgárnak rendelkeznie kell személyazonosságot igazoló okirattal, és az új rendelkezés a tizennégy év alatti gyermekekre, kamaszokra is vonatkozik. Az újszülött már a korházban megkaphatja a személyijét." Beszélgetés a városi okmányiroda vezetőjével, dr. Kovács Péterrel.
2009-06-25Ujjlenyomatot vesznek"Az Európai Unió normáihoz igazodva hétfőtől ujjlenyomatot vesznek az okmányiroda ügyintézői azoktól az ügyfelektől, akik útlevelet kérnek. Az új okirat hamisíthatatlan lesz."
2009-05-15Megvalósult újításokNövelték a munkahengerek teljesítményét
2009-05-12Növelték a hengerek teljesítményétAz ISD Dunaferr Zrt. meleghengerművében hasznosították Kemeléné Halasi Mónika és Illés Péter újítását. Az újítással jelentős megtakarítást értek el. Beszélgetés az újítókkal.
2009-04-29Takarékoskodás vízzel és levegővelKét Dunaferres újításról. A két újító Csapó József és Fekete György Kokszoló Kft. szakemberei.
2009-04-16Az agyi katasztrófák ellenKözgyűlési döntés szerint a Szent Pantaleon Kórházban elkezdheti működését egy különálló stroke osztály.
2009-04-15Megvalósult újításokTakarékoskodás vízzel és levegővel
2009-04-07Az innovációs munka sikereBeszélgetés Kovács József újítási szakértővel az ISD Dunaferr Zrt-nél zajló találmányi és újítási tevékenységről.
2009-04-03Sikeres, eredményes innovációAz újítások 484 millió forintot hoztak tavaly. (táblázatok, adatok)
2009-03-10Új targonca - a vasműbőlDunaferres szakemberek újítása a brammaszállító targonca. A gép próbaüzeme elkezdődött.
2009-02-23Egyszerűbb kezelésElektronikus rendszer segíti a munkát a dokumentumokkal. A PayDox ügyirat-kezelési rendszerről...
2009-02-11Varga Ferenc 1928-2009nekrológ
2009-02-05Fejlesztés a GárdonyibanÚj informatikai segédeszközzel - XCLASS nevű oktató rendszer és nyelvi laborral - gyarapodott a Gárdonyi Géza Általános Iskola. Aziskola így az XCLASS rendszer referenciaiskolája lett.
2009-01-03Újítási tervek a hivatalbanFelmérés. Milyen újítások bevezetését szeretnék az ügyfelek a polgármesteri hivatalban?
2008-07-25Plasztikai sebészet, itt isSzépségsebészeti beavatkozásra is lehetőség van a Szent Pantaleon Kórházban.
2008-07-25A hét embere: Jankovics GyörgyDOG Szett a kutyaürülék összegyűjtéséhez. Beszélgetés a dunaújvárosi Jankovics Györggyel újításáról.
2008-07-04Hild: új szakÚj, a szakmukások kétéves érettségit adó képzése, akkor indulhat el szeptembertől, ha a jelentkezők száma meghaladja a húsz főt.
2008-05-03Csereüzlet az erőmű ügyébenA W. Hamburger Hungária Kft. és a Dunapack Zrt. 67 milliárd forintos fejlesztéssel új csomagolóanyag-gyárat épít. Az új gyár próbaüzeme 2009 nyarán kezdődik. Munkahely-teremtés: 280 dolgozót foglalkoztatnak majd. A cég ezzel együtt egy erőművet is épít.
2008-04-26Felhő járőrbenHosszú évek után újra van rendőrkutya Dunaújváros utcáin.
2008-04-03Nyilvános a kórházi várólistaA Szent Pantaleon Kórház honlapján megtalálható a fekvő és járóbeteg várólista.
2008-02-19Kortárs továbbképző a DF-en"A hét műalkotása" néven új, minigaléria indult a Dunaújvárosi Főiskola "A" épületének kávézójában.
2008-02-16Új szín a neten: enteoA Pannon Lapok Társasága közösségi oldalt alakított ki az interneten. A honlap bemutatása.
2008-02-14Hulladékból készül a csomagolóanyagMár készül a Dunapack új papírgyárának épülete. A tervek szerint a gyár 2009 nyarán megkezdi a termelést, és 260-280 új munkahelyet teremt.
2008-01-04Tánctagozattal újít a RostiA 2008/2009-es tanévtől tánctagozat és médiaszak is lesz a Rosti Pál Gimnáziumban.
2007-11-03A Rosti profilt bővítHa a közgyűlés is elfogadja, akkor a jövő tanévtől a Rosti Pál Gimnázium Általános és Szakképző Iskolában vendéglátóipari képzés indul. A képzésről.
2007-09-25Lesz-e bölcsészképző?A Széchenyi István Gimnázium új, humán tagozatot szeretne indítani.
2007-09-21Újítások a MeleghengerműbenA biztonságot szolgálják az új megoldások.
2007-09-19Novellaíró-stúdió a KortársbanA Kortárs Művészeti Intézet október elejétől novellaíró-stúdiót indít. A kurzust dr. Mezővári Gyula, az InterPress Magazin főszerkesztője irányítja. A kurzusról.
2007-06-29Kompetencia alapú oktatás a GárdonyibanA Gárdonyi Géza Általános Iskola is beszámolt az új oktatási módszer tapasztalatairól.
2007-06-16Egy Dani, aki feltalálta önmagátBuza Dániel (Széchenyi István Gimnázium) a 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen az első helyne végzett. Buza Dani bemutatása.
2007-05-02A hulladékot hasznosítjákA Dunapack Zrt. új papírgyári gépsort telepít a dunaújvárosi gyárába. Ezzel és a hozzá kapcsolódó tevékenységekkel együtt öt-hatszáz új munkahelyet teremt Dunaújvárosban. A beruházásról.
2007-04-13Megvalósult újítások.Nem okoz már jelentős kárt a szalagszakadás.
2007-04-07Tegnaptól FLIRT: jó!Az első Stadler gyártmányú FLIRT motorvonat menetrend szerint közlekedik Budapest és Dunaújváros között.
2007-03-30Baktériumokkal a tisztább talajért és vízértA Dunaújvárosi Főiskolán a víz világnapja alkalmából rendezett programon, a Dunaferr Zrt. a környezeti kármentesítési módszert mutatta be. Ezzel a módszerrel a vasmű kokszolójában az egykori benzolüzem területén végzik a munkálatokat. beszámoló a módszerről, eredményekről.
2007-03-23A gondolkodás haszna.Tavaly is kétszázmilliónál több megtakarítást eredményeztek az újítások. Interjú Kovács Józseffel, a Dunaferr Zrt. innovációs irodájának szakértőjével.
2007-03-09Könyvtár volt, van - lesz!Beszélgetés Szécsenfalviné Lukács Máriával, a József Attila Könyvtár igazgatónőjével, a könyvtárról, változásokról, új szolgáltatásokról. (Statisztikai adatok).
2007-03-05Pályakövetésre felkészülni!2007-től törvény kötelezi a felsőoktatási intézményeket, hogy nyomon kövessék a végzett hallgatóik pályafutását. Néhány hallgatói vélemény.
2007-02-22Egyedülálló esélyFejér megyében tizenkétezer embernek nincs általános iskolai bizonyítványa. Dunaújvárosban európai uniós forrásból valósul meg az a képzés, amelyben hat hónap alatt végezhetik el a felsőtagozatot azok akiknek nincs nyolc osztályos bizonyítványuk. A program pályázói: "HÍD" Dunaújváros és Környéke Egyesület, Rosti Pál Gimnázium, Dunamenti Regionális Népfőiskola. Részletesen a képzésről.
2007-02-21Lassan csitul a káoszA vizitdíj bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatairól.
2007-02-16Vizit, díjbeszedésFebruár 15-től az egészségügyi rendeléseken vizitdíjat kell fizetni. Az első nap tapasztalatairól.
2007-02-10Szenvedélye: a főzésBeszélgetés Stahl Judittal, aki a jövő tanévben a Dunaújvárosi Főiskola idegenforgalom és turizmus szakán fog tanítani.
2007-02-09Nyugtával "dícsérni" a napotBeszámoló a február 15-én beveztésére kerülő vizitdíj-fizetés gyakorlatáról.
2007-02-09Nem készültek felA dunaújvárosi és a környező településeken praktizáló háziorvosok még nem készültek fel a vizitdíj bevezetésére. Vélemények.
2007-02-09Húsz nap után ingyen gyógyulunkA vizitdíjról.
2007-02-07Ilyen még nem volt!A Dunaújvárosi Főiskolán disznóvágás volt. A hallgatók megismerhették Stahl Juditot, aki a következő tanévben az idegenforgalom, turisztika szakon fog tanítani.
2007-02-07Buszpályaudvar nélkülEgy régi terv újra előkerülhet? A vasútállómás előtti, Kandó téren lehetne a vasúti és a buszpályaudvar is. Ez az elképzelés talán megvalósítható lenne, ha Dunaújváros bekerül az elővárosi hálózatba.
2007-01-29Stahl Judit a DF tanára leszStahl Judit a Dunaújvárosi Főiskola új, szeptembertől induló turizmus-vendéglátás szakirányon fog tanítani.
2006-12-18Az életre nevelAz úgynevezett kompetencia alapú képzési programban részt vesz a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola egy osztálya is. Beszámoló az újfajta képzési formáról.
2006-12-13Egyetemünk is lehetA 2007/2008-as tanévben a Dunaújvárosi Főiskolán egyetemi képzés indul.
2006-11-20Egységes rendszerA Dunaferr-DBK Kokszoló Kft-nél bevált a 2005. nyarán bevezetett integrált minőség- és környezetközpontú irányítási rendszer (KIR-rendszer). A rendszerről.
2006-11-02Érkezik az emeletesA MÁV új, emeletes vonatot közlekedtet három hétig, a bemutatós során Dunaújvárosban november 7-én lehet utazni az új vonattal.
2006-08-19A zöld, mint értékÉberhardt Béla és SzmolnikJenő kialakította a "zöldfelület-regiszter" programot. Ismertető a rendszerről és Dunaújváros zöldterületeiről.
2006-07-07Közös munka jobb megoldásA Kokszoló és a főiskola együttműködése.
2006-03-31Bővült a flottaÚj autóbuszok (7jármű) érkeztek az Alba Volán dunaújvárosi egységéhez.
2006-03-10Dunaferres társaságok együttműködéseÚj berendezés, a dunaferres szakemberek közös munkája a tervezéstől a kivitelezésig.
2006-03-03Továbbra is aktívak az újítókTöbb mint kétszázmillió forint megtakarítást eredményeztek az újítások.
2006-02-06Friss diplomásokKözel háromszázan kaptak diplomát a Dunaújvárosi Főiskolán. Beszámoló a diplomaosztó ünnepségről.
2006-01-20Megvalósult újításokEgy jelentős újítás a Dunaferr DWA-nál. A szoftver- és a gyármányfejlesztő nyilatkozik.
2006-01-18Vége a sorszámtépésnekElektronikus betegirányító rendszert hoztak létre a I. Rendelőintézet központi laboratóriumában.
2006-01-17Szintfelmérés nyilvánosanA Kereskedelmi és Iparkamara nyilvános, szakmai szintfelmérő vizsgát szervezett a Fészek tanétteremben. A vizsgán a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola végzős diákjai vesznek részt.
2006-01-06Alba Volán: más útonAz Alba Volán Rt. nem a gázüzemű, hanem korszerűbb dízelmotorokban látják a jövőt. Beszélgetés Erdős Sándorral, a cég dunaújvárosi üzemigazgatójával.
2005-12-19Új utakon a FőiskolaA következő években megújul a Dunaújvárosi Főiskola. Januártól angol nyelvű szakok is indulnak, és itt lesz a világ első akkreditált vízilabda-képzése is. Beszélgetés dr. Bognár Lászlóval, az iskola főigazgatójával.
2005-11-16Újszerű tetőráépítésA Szórád Márton úti kockaépület tetejére egy új (negyedik) szintet építettek (kép).
2005-11-09Papírmente irodaA Ferrinfo Rt. "Magyar Minőség Háza" díjat kapott.
2005-10-11Az életszerű tanítás a célÚjfajta oktatási módszer, az úgynevezett kompetencia alapú képzés elsajátítására biztatják a város iskoláinak és óvodáinak vezetői a pedagógusokat. A módszer lényege: a diákok életszerű helyzetekben alkalmazható tudást szerezzenek már az óvodában, illetve az általános iskolában. A Dózsa Görgy Általános Iskola, az Arany János Általános Iskola, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és a 17-es óvoda szeretne részt venni a programban.
2005-10-01Jó reggelt Dunaújváros!2005. október 1-jétől megújult a Dunaújvárosi Hírlap.
2005-09-26Egyedülálló könyvelői programot fejlesztettek kiA Ferrinfo Rt., a Controg kft., a Minorg Kft. és Gyöngyös Jószef.
2005-09-16Kassai újítók látogatása a vasműbenJeles innovációs szekembergárda látogatása a konkurenciánál. "Egy zsákben futunk".
2005-09-09Elismert az innovációs tevékenységHogyan ösztönzik az újítási tevékenységet a Dunaferrnél?
2005-09-09Csúcstechnológiai eljárás a DFK Kft. mechanikai üzemébenMár az első megrendeléssel megtérül a beruházás. Világszinvonalú forgácsolószerszám.
2004-12-10Biztató kisérletek az elősalak visszatartásáraAz Acélműnél a primersalak visszatartására végeztek kisérleteket. A primersalak ugyanis reoxidálja az acélt.
2004-11-03Nem álom a papírmentes iroda, forintban is megériA Ferrinfo Rt. fiatal mérökökből, informatikusokból álló csapata: Bozár Anita, Dér Tünde, Köller Balázs, kidolgozta a papírmentes irodarendszert, amiért a közelmúltban IIASA-Shiba díjat kaptak.
2004-10-22Hullámos falú védőbúraJelentős megtakarítást eredményező újítások.
2004-09-24Modern fáklyagyújtó az acélműbenMegvalósult újítások.
2004-08-19Elektronikus lekerdező rendszerMegvalósúlt újítás a meleghengerműben.
2004-08-13Energiamegtakarítás a meleghengerműbenVillamosenergia megtakarítást eredményez az az újítás mely ameleghengerműben nyerthasznosítást.
2004-07-30Módositották a kagylókiöntő rendszertMegvalósúlt újítás a FAM-nál.
2004-07-09Több újítási javaslatot nyújtottak be az idén2004 I. félévében 155 újítást adtak be a dolgozók.
2003-04-01Hasznot hozó újításMagyar Innovációs Díj az Acélműnek, technológiai eljárásért.
2003-03-28Csökken a lángvágás modernizálásával a földgáz és...A 2002-ben lezárt, jelentős újítások.
2003-03-20Üzembiztosak az új, kisméretű hűtőlapokJelentős újítások az Acélműben.
2003-03-13LDS-átalakítás: olcsón és egyszerűenUjitások, melyek bevezétésre kerültek.
2003-02-14Nőtt az újításokból eredő megtakarításAz csökkenő alkotókedv ellenére nőtt az újítási kedv. Statisztikai adatok.
2002-08-07Szám-háború - miről is?Horváth Gábor autómata kerékpártárolói kapcsán vita indult a feltaláló és az automatákat üzemeltető cég között.
2002-07-30Egy magyar feltaláló mindennapi keserűségeA Dunaújvárosban található automata kerékpárőrzők feltalálója: Horváth Gábor.
2002-04-05Dunaújvárosi termék a Genius kiállításonA IV. Genius Nemzetközi Találmányi Kiállításon (Budapesten) megtalálható egy dunaújvárosi cég terméke, a szabadalommal védett biogyertya.
2001-02-13Az ötletgyáros találmányaKuli István, a papíripari csomagológépsorba beépített fotocella találmányáért és elkészítéséért a Neusiedler Szolnok Rt-től, a legjobb ötletért járó díjat kapta.
2001-02-07Cél: a folyamatos fejlődésKuli István a papírgyártó gépsoron való újításáért, a Neusiedler Szolnok Rt. elismerő díját vette át február 6-án.
2000-04-13Hatmillió forint vagy levél?Egy zsarolási ügy a radiátorüzemben.
2000-04-07Polgári per helyett zsarolásZsaroló cikkeket akart megjelentetni a Lemezalakitó Kft egyik újító mérnöke, ha nem ad neki munkáltatója pénzt.
2000-04-01A K+F szerepe a Dunaferr innovációjábanZsámbók Dénes cikke a kutatás-fejlesztés fontosságáról.
1999-11-12Egy nap a tudományértA Tudomány Napja alkalmából rendezett konferencián a Dunaferrben folyó tudományos munkáról és a fejlesztésről is hangzott el előadás.
1999-06-23Kétszáz újítóMájusban a Meleghengerműben csaknem 200 újító 125 javaslatot nyújtott be.
1999-06-17Sikeres volt az újítási hónapMájusban az újítási hónap keretében 125 újításy nyújtottak be, ebből 85-öt elfogadtak.
1999-05-28Ujítók a DunaferrnélAlig három hét alatt kilencvennél több értékes újítás a Dunaferrnél, a meleghengerműben .
1999-02-25Az első újításAz első újítást Dunaújvárosban 1950. ápr. 27-énfogadták el. Fazekas Imre ácslegény tutajrólszivattyuzta a vizet a gyorstempójúépítkezésekhez.
1998-12-10Biztonságosabb lett a pajzskocsiJavultak a munkabiztonsági körülmények a DBKKokszoló kat-nél a biztonságosabb pajzskocsiüzembeállításával.
1997-08-28Újitási hónap a meleghengerműbenÚjitási hónap volt júliusban az Acélművekkft-nél. ll7 újitási tervezetet adtak be ebben a hónapban, és 87-et el is fogadtak.
1997-05-01Uj acélfajta a Dunaferr Acélműveknél
1996-02-09Százmilliónyi megtakarítás újításokbólA Dunaferr gazdálkodó cégeinek újítási tevékenységéről, a 95-ös év eredményeiről./Több mint 100millió forintnyi megtakarítást eredményeztek azinnovációs javaslatok./
1995-01-06"Csendes"sikerA Skinfix Kft. tevékenységéről,s egy új termékükről (csendes lemez), mely világszabadalom.
1994-09-09"Visszatérhetnek a szellemi hajtóerők"A Vasműben folyó innovációs tevékenységről,a Dunaferr Alkotó Alapítványról.
1994-02-17Befutott a kifutósori hűtőrendszerEgy jól sikerült DV-s újításról számol be a cikk,melyet beneveztek az OMFB nívódíj-pályázatára is.
1994-01-20Benyújtva,elfogadva,hasznosítva...A DV gazdasági társaságainak újítási helyzetéről.
1992-04-09Havi 413 ezer forint gazdát keresCikk a DV-s újítómozgalom helyzetéről.
1991-12-12Csökkent a hasznosított...Az átalakulásokkal csökkentek a hasznosítható újítások száma.
1991-04-04Ötmilliós megtakarításA hengersoron használandó végvágóolló kései élesítéáse eddig valutával történt, most egy újitással megoldották a hengerműben.
1990-10-27Az újitásokrólAz év első felében csökkent a beadott újítások száma, ám megvalósulásuk száma állja az arányt.
1990-09-07A beültetett fogak professzora.Az orvostudományban nincs garancia. Beszélgetés dr. Haris Antallal, aki a fogbeültetési műtétet mutatta be Dunaújvárosban.
1990-06-26Ambrózia néven kapható az üzletekeben Balogh Gyula Bogumil gyógynövénytartalmú üdítőitalaBalogh Gyula Bogumil.
1990-04-24Bogumil. Mit ér az ember, ha feltaláló?Megjelent Balogh Gyula Bogumil "A kuruzsló visszanéz"című könyve.
1990-01-27A haszon nem vitathatóAz újitásokról, szabadalmakról, azoknak a vasműre gyakorolt hasznáról nyilatkozik az újitási iroda vezetője.
1990-01-12Eddig még minden rendbenAz oxigéntartalom csökkentésével próbálnak jobb minőségü acélt előállítani. A berendezést, amely ezt megoldja a Voest-Alpin cégtől vette az acélmű.
1989-08-28Kiváló újitók
1989-06-01OTH-kitüntetettek20 000 Ft-os III. díjat kapott az "Anyag- ésenergiamegtakarító, hulladékhasznosító országos versenypályázaton: Tuboly János, Rapatyi József, Imre Gyula, a DV feltalálói.
1989-01-01Riasztó- és vészkikapcsoló berendezés emelőgépekhezAutomatikus felügyeleti berendezést készítettek emelőgépekhez A DV újítói
1988-11-10Tényleg dacból?Kudarcba fulladt az újítási hónap.
1988-11-04Mérsékelt kedvvel. Megadóztatott újításokA BVM dunaújvárosi gyárában több mint kétszeresére emelték a műszaki újításokért fizetett honoráriumot a műszaki hónap keretében és ezzel növelték az újítási kedvet.
1988-09-13"Böhler"-minőség az acélgyárbanKísérletek a hazai bázisú fémfűrészlapok gyártására. A Dunai Vasmű, a Salgótarjáni Kohászati Üzemek és a FORCO délegyházi gyáregysége közös kutatásainak erdményeként a fémfűrészek "Böhler" minőséggel vizsgáztak.
1988-07-28Jelentős megtakarításÉrtékelemzők a hivatalos újítók munkájáról a Dunai Vasműben.
1988-06-28"Találtak" 96 milliót. Már csak a nevében martin.A konverter mellett tovább termel a martin acélmű is. Újítás eredményeképpen jó eredménnyel. Fénykp: csapolás.
1988-06-07Dunaújvárosi díjazottakA dunaújvárosi újítók és feltalálók névsora.
1988-05-31Sokan megvennék. Vasműs szellemi termék sikereA tavaszi BNV-n mutatták be a vasmű és a Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat közös találmányát, az ipari vizek szűrésére, kezelésére, húsipari szennyvizek tisztítására és regenerálására alakalmas vasműs berendezést.
1988-04-29Harmadszor a legjobbakKiosztották a tavalyi újítási pályázat díjait. A kohászati vállalatok versenyében a DV lett az első.
1988-03-10Újitási tükörképAz 1987. év sikeres volt az újítók számára. 89 újításra 11,5 milló forintot fizettek ki.
1988-02-27Nem minden arany, ami fénylikA kohó csapolónyílásához használható víz nélküli dugaszolómassza találmány sorsáról.
1988-02-23Még előkelő helyen. Valami új: ezentúl pályázatA Beton- és Vasbetonipari Művek kiváló eredményeiről. A dunaújvárosi gyár munkavédelmi tevékenységéről.
1988-01-01Kiváló újítókArany fokozatú Kiváló Újítók portréja. 1988. jún. 9.,2. p., júl. 9., 2. p. Ezüst fokozat, 1988. júl. 28., 2. p. Bronz fokozat, 1988. aug. 11., 2. p.
1987-12-09Uj, nagy szilárdságú acélA Vasipari Kutató és Fejlesztő Vállalat új acélfajtát fejlesztett ki a Dunai Vasmű szakembreivel. A VASKUT szakemberei elkészítettek egy új műszert ami megfelelően méri a próbaanyag alakváltozásait. Az új műszer exportcikk is lehet.
1987-12-09Hidegen alakítható acélA VASKUT és a DV szakembereinek eredményes munkája. A KGST Vaskohászati Állandó Bizottságának tudományos kutatási szekciója is felvette programjába ennek az új acélcsaládnak kifejlesztését.
1987-12-09Uj, nagy szilárdságú acélUj acélfajta a kutatás előrehaladott szakaszában.
1987-12-01Újítási verseny új formábanA változásokról.
1987-11-13Béklyóból vert valutaA nagyvenyimi Spirál Autójavító Vállalat sikeres újításairól. Szabadalom 46 országra.
1987-11-11A homokAz újítások furcsaságai. Ötletnapok, ötletek a vasmű vonatkozásában.
1987-11-10Mégis újításEgy újítás sorsa a konverternél.
1987-10-21Uj acélok Dunaújvárosból.Uj nagyszilárdságú, mikroötvözött acélok kifejlesztésével, gyártásával foglalkozik a vasmű. Anyagtakarékosság is várható a meleg-és hideghengermű rekonstrukciója után. A jövedelmezőség pedig a másodtermékek gyártásával fokozható.
1987-09-18A drágábból jobbat, többet, olcsóbban60 százalék vastartalmű alapanyagból dolgoznak a Dunai Vasműben kisérletképpen.
1987-09-01Milliók-szinte "ingyen"Az eredmények adatai. 71 millió forinttal növekedett az újításért kifizetett összeg. Újítók a vasműben.
1987-08-18Újítás? Nem újítás?A konverternél kidolgozott újítás nehézségeiről. Nyilatkoznak az illetékesek. Harmincmilliós huzavona.
1987-07-02Acélok a jövőnekMegfelelő minőségű alapanyaggal kell segíteni a feldolgozóipart. Az Állami Tervbizottság döntése kutatásra ösztönzi a Dunai Vasművet.
1987-06-20Kényszerből szabadalom: Szerkezetváltás Fejér megyében (6)A Papírgyár újításairól. A cellulózhiány pótlására üzembehelyezték a fehérítőt. Két új papíralapanyag létrehozása.
1987-04-03A többi jön magátólA 26-os vállalatnál folyó újításokról.
1987-04-02Világszinvanalú hőkezelésAcélgyári újítások a Dunai Vasműben.Korszerűsitették az egyik gáztüzelésű aknáskemencét.
1987-03-20Friss, ropogósÚjfajta termékkel rukkolt ki ismét a Sütőipai Vállalat Dunaújvárosi Üzeme: Dabasi rozskenyér.
1987-03-10Pisti, a feltalálóNem csodabogár, csak szereti a sütit. Nagy Pisti, a Petőfi Sándor Általános Iskola 7-es tanulója korcsoportjában első helyezést ért el a "Tervezzünk tárgyakat" országos pályázaton, az univerzális tepsi megalkotásáért.
1987-02-10Újításból 120 millióMegváltozott az újítási díjak kifizetése.
1987-01-30A zakó "házhoz jön"A Vörös Október Férfiruhagyár újításának eredményéről.
1987-01-27Mit csinál most?Megkérdeztük dr. Hanák Jánost.
1986-10-25Kis ötletekből - nagy újításokÚjitásból született a horganyzóüzem daruihoz a fékszerkezet. Az újítások sorsa az üzemeknél.
1986-10-13Kincset érő kisérletekA széniszap hasznosítási tervei a Dunai Vasműnél.
1986-09-27Újítsi hónapIsmét újítási hónap az október a Dunai Vasműben..
1986-09-19Újítási hónap a vasműbenA verseny feltételei
1986-04-25Negyedmilliárd haszon. Kíváló újítók.Kíváló újítók a Dunai Vasműben. Arany fokozat: Kokas Tibor, Szabó Barnabás, Imre Gyula. Vállalati alkotói nívódíj: Gecsei Gábor, Horváth Károly
1986-04-02Biobrikett a papírgyárbólA magyarországi Biobrikett Gazdasági Társaság, az Adonyi Március 21. Tsz és a papírgyár cellu- lózgyárának hulladékából biobrikettet fognak előállítani.
1986-03-26Kísérleti családi ház dermesztett betonbólA 26-os vállalat építi a Pentele városrészben.Az újítás értékelése és leírása.
1986-03-13Bányabiztonsági berendezésekelhelyezését meggyorsító...Kőzethorgony gyártását kezdték meg a Dunai Vasműben.
1986-03-08Újítási pályázatA vasas szakszervezet és az Ipari Minisztérium kezdeményezésére újítási pályázatot írtak ki. Az a vállalat is pénzjutalomba részesül, ahol a legtöbb újitás van.
1986-02-22Nem a gép a hibásA hengermű különleges kikészítőjébenhasználatlanul áll egy bugahántoló gép, melyre egy jelentős újítást is terveztek.
1986-02-08A nagy feladatok alkotásra ...1985-ben 251 millió forint hasznos eredmény keletkezett az újításokból. A bevezetéstől a kifizetésekig azonban hosszú az átfutási idő. Az újítások elbírálásának ideje 60 nap.
1986-02-05300 millió forint haszonNövekszik az újítási kedv a vasműben. 1985-ben az újításokból és találmányokból 300 millió forint gazdasági haszon.
1986-01-25Megújuló mozgalomA megújuló újítási mozgalom eredménye. 1 millióforint megtakarítás.
1986-01-01A kiváló ujitó...Kiváló újitó kitüntetést osztottak. 13 arany, 17 ezüst és 18 bronz érmet adtak át.Üst, 1986.máj. 10., 2. p. Ld. még fotókat: Üst, 1986. máj. 24., 3. p. Üst, 1986. jún. 12., 5. p. Üst, 1986. júl. 12., 4. p.
1985-11-05Műszaki szenzáció. Energiatakarékos acélnemesítésA Dunai Vasműben.
1985-08-05Kohászati csomagológép...A különböző kohászati termékek csomagolására alkalmas gépet terveztek a DV tervező Iroda munkatársai.Ez különösen a profil syállitásánál lesz hasznos.
1985-03-26Kongresszusi pályázatA XIII. kongresszus tiszteletére újítók és feltalálók számára hirdetett pályázatot az Orsz. Találmányi Hivatal, a SZOT, a KISZ KB, MTESZ és az Ipari Minisztérium.
1985-02-22Szögletes acélcsőSzögletes acélcső gyártása a profil üzemben. 60 különböző keresztmetszetű falvastagságú profilozott csőgyártás a vasműben.
1984-09-17Csőből is készül radiátorCsőből készülő radiátorok a fürdőszobába.
1984-09-14Tízmillióért egy autót. Gázvezeték spirálcsőből.Nagy Lajos művezetőnek, a 26-os vállalat kíváló újítójának újítói tevékenységéről. Kép: Nagy Lajos munkaértekezletet tart.
1984-09-04Ki az igazi vesztes? Ha per, úgymond...Egy újító panasza arra, hogy nagyon alacsonyra értékelték újítását a vasműben
1984-05-22Lehet 30 nap alatt is. Nálunk fodított az arány.Az újítások és találmányok eredményei a D. Vasműben. Összehasonlító adatok
1984-02-14Nyersvas helyett koksz. Kevesebből többet, jobbat.Egy sikeres újítás a konverternél
1984-02-07Lehetne máskor is? 14 millió forint újításokból.Az újítások eredményei és gondjai a 26-os vállalatnál
1983-12-30Orák helyett percekKiváló újítás a gázüzemi berendezések karbantartására. A karbantartást megröviditő készülék leirása. Fotó.
1983-10-12Csőfektetés, útfelbontás nélkülA PIV két dolgozójának: Sörös Józsefnek és Dávid Bélának kábelfektetési újításáról.
1983-10-12Döntsünk darutA Dunai Vasműben egy darupályaszakasz építésénélagy brigád ötletes újítással 30 nap helyett 10nap alatt végzett az építéssel.
1983-09-02Ha megesszük amit kisütöttek... Itt a tejfölös kenyérA Dunaújvárosi Sütőipari Vállalat termékeiről
1983-08-05A mester időnként benéz: hogy működik. Ajándékba csinálta.Fülöp Ernőről, aki rokkantkocsikat készít - ajándékba! Kép: a szeretetothonnak ajándékoz egy kocsit
1983-07-22Sok az ügyintézés - kevés az érdeklődő. Régi újítási gondokMiért késik az újítások bevezetése? D. V.
1983-06-24Elkészítették a Dunai Vasmű idei, első öthónapi újítási mérlegét. ...Négyszázötven újítás. Kifizetve egymillió-kilencvenezer forint
1983-02-11Külcsín és belbecsAz OMBKE szervezésében amerikai és osztrák előadók tartottak bemutatót a lemeztermékek legkorszerűbb csomagolási eljárásairól, eszközeiről a vállalat műszaki könyvtárában.
1983-02-11Esztergályozott előfonalHárom tonnát hat emberrel. A Fésűsfonodában hozzákezdtek a francia gyártmányú Schlumberger gépcsoport felszereléséhez.
1983-02-04Eladták az ötleteket1982-ben a Dunai Vasműben beadott 1434 újításból 934-et hasznosítottak, és a szakemberek sok szellemi terméket is értékesítettek.
1983-01-07Tekercsből táblalemezÚj technológia bevezetése a meleghengerműben.
1982-12-21Hungarokorr-díjas vasműs termékJobb korrózióvédelem -milliós haszon.
1982-11-05Korona a diplomamunkánAz Építőipari Tudományos Egyesület pályázatán négy helyi főiskolás is díjat kapott. Portréjuk.
1982-10-14"Szeretek könnyíteni a munkán..."Ottlinger József, a BVM kiváló újítója beszél újításairól.
1982-09-1757 millió (kishír)Adat a vasműs újításokról.
1982-09-14Megtérül a befektetésLicenc, újítás, know-how a fonodában.
1982-08-10A mozgósított tudásElső ízben ítélték oda a Dunai Vasműben a díjakat azokért a kiemelkedő szellemi alkotásokért, amelyek jelentősen hozzájárultak a vállalat versenyképességének javításához. A jutalmazottak névsora.
1982-08-03Olcsóbb papírÚj technológia a papírgyárban!
1982-06-22Tehát nemcsak panelbőlÚj építési módszerek a BVM-TIP szerkezettel. A Béke városrészben próbálják ki.
1982-05-12Ujítók és feltalálók országos...Újítók és feltalálók V. országos konferenciája Budapesten máj. 15-én.A Dunai Vasmű 4 küldöttel képviselteti magát.
1982-04-29Docens az acélműből. VEAB díjas.Dr. Szegedi József a helyi főiskola docense tudományos tevékenységeiről.
1982-04-27A lemezfeldolgozó gyáregység profil...A lemezfeldolgozó profilüzemének újberendezéséről fotó, amely nehéz fizikaimunkát vált ki. Az újítás vasműs dolgozók tervei alapján készűlt.
1982-04-12Kiváló ÚjítókAz ezüst és bronzjelvényes újítók fotói.
1982-03-30Újítómozgalom a Dunai VasműbenA Dunai Vasmű dolgozói a legutobbi tervciklus öt évében 6579 újítási javaslatot tettek. Ebből 4658 javaslatot elfogadtak. az újítók lagnagyobb elismerése tervük megvalósulása.
1982-03-27Kiváló újítókKiváló újítók fotói.
1982-03-26Gyorsabban, gyorsabbanBeszámoló a vasmű újítóinak értekezletéről. Vezetők és munkások felszólalásai. Eredmények, tervek.
1982-03-26Újító nők (kihír)Tizenkét újítást adtak be a Fékon dolgozói az elmúlt évben. (nem teljes szöveg)
1982-03-16CsőkarrierA Dunai Vasmű távvezetékoszlop-újításáról.
1982-03-12Megnövekedett az újítási kedvGyűjteményes feladatterv az elvégezendő újításokról. Hasznos újítások a tűzállógyáregységnél. A tavalyi évben 2,9 millióforintot fizettek ki eszmei dijas újításokra, és 5,4 millót öszesen újításokra.
1982-03-09Dossziékból kiszabadulvaSzabadalom - made in Dunai Vasmű. Új megoldások, licencek .
1982-02-19KépaláírásMintegy fél esztendeje, hogy korszerű ofszeteljárással is készít különféle kiadványokat a dunaújvárosi nyomda. (nem teljes szöveg)
1982-02-19Megújul az újítómozgalom?Az újítás helyzete a Dunai Vasműben.
1982-02-01Lendületben a Dunai VasműA Dunai Vasműben folyó újításokról. Kép Tóth Mihály és Hegedűs János az általuk készített újítással, a bakelitvágó géppel.
1981-12-08Az első nagy üzleti sikerVisszavásárolták a továbbfejlesztett licenciát. A "svédlánzsás eljárás" továbbfejlesztése.Fénykép az 5 vasműs újítóról. A mó értékelése.
1981-11-27Van egy jó ötlete?A tartalékok feltárásának is egyik módja lehet az újítások megvalósítása.
1981-11-03"Harcolni" vagy újítani. Hiányos hiánylistaA D. V.-ben folyó újítási eredményekről. Részletes elemzés. Létszám. Összetétel. Megoszlás.
1981-10-27Az újítómozgalom eredményei és ...A hazai kohászati nagyvállalatok az újítási kedv segítésére is együttműködési szerződést kötöttek. 1976 és 1980 között 4658 elfogadott újítás.19 millió 774 ezer forint újítási díj került kifizetésre.
1981-10-12Hasznos újításA radiátorüzemben bevezetett újításról a radiátorok festésénél.
1981-09-12Első a kohászatEmelkedett az újítások után kifizetett díjak összege, nőtt az újításokból a vállalat haszna,csökkent viszont az újítások száma. A vasmű versenyében ismét első a kohászat., második a kokszvegyészet, harmadik az üzemfenntartás.
1981-07-10Jelenleg 431 kíváló újítója és három kíváló feltalálója van a Dunai Vasműnek. ....A Dunai Vasmű újítóiról és feltalálóiról.
1981-07-03PályázatokA Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének energiatakarékossági pályázatának eredményéről. A pályaművek ismertetése. A nyertesek névsora. Jutalomban részesült Pecz Péter, Kuslits Tibor és Sándor Péter. A zsűri adatkiegészítésre javasolta Kuslits Tibor-Sándor Péter- Pecz Péter közös pályamunkáját
1981-06-27Levegő helyett nitrogénA feleslegessé vált oxigénből nitrogéntállitanak elő és ezzel működtetnek gépeket. Az újítók szeretnék szabadalmaztatni találmányukat.
1981-06-27Tavasszal mindig befagyEgy többmilliós újítás körül folyó huzavonáról
1981-06-26A skandináv lándzsaNagy jelentőségű acélgyártási újítás leírása,melyet a Dunai Vasműben valűsitottak meg. Svéd licence.
1981-06-17Cementet pótolA kohóban keletkező melléktermék a szemcsésgranulátum felhasználási lehetőségeiről
1981-06-12Várva várt várakozókA fagytott állapotban vasműbe került alapanyagokvasuti kocsikból gözzel való kiengedése - újítása vasmű szállitóinál.
1981-05-27Pénz is, presztizs isMár 10 éve alkalmazzák a vasműbem a sziliciumötvözésű dinamószalagok hegesztési eljárását. Az NDK megvásárolta ezt a szabadalmat de az ottani viszonyokra alkalmazva.
1981-05-27Kitüntették az újítókatMáj.15-én kitüntették az újítókat. A Dunai Vasműban 113 arany, 123 ezüst és 195 bronzjelvényes újító van. 1980-ban az újítók 132millió forint hasznot hajtottak.
1981-05-12Évek óta megoldatlan ...Az évek óta megoldatlan bakelitlemez darabolását oldotta meg egy újítás, melyet a villamosüzem lakatosai készitettek.
1981-05-12Ezüstjelvényes kiváló újítókEzüstjelvényes kiváló újítók fotói.
1981-04-17Szellemi tőke. 236 millió, két év alattA Dunai Vasműben folyó újítások anyagi hasznáról. Adatok.
1981-04-12Újítási eredmények1981 első negyedévében 415 újítást nyújtottakbe. Ebből 191 elfogadásra került és 141 db hasznosítva is lett. Az újításokból elért hasznos eremény: 47 millió 470 ezer forint.újítási díjként 1 millió 200 ezer forintot fizettek ki.
1981-03-27Tanácskoztak a kohászat újítóiA kohászatban 86 hasznosítható újítássalszámoltak, ebből 22 volt kalkulálható 667 ezerforint összeggel.
1981-03-12Új technológia bevezetéseA gépkarbantartók új múdszerrel mélyhűtésselvégzik a nyersvasüstök felújítását. Fotó.
1981-02-24Még csak kísérletA Volán 4 szakemberének - Partizer Ferencnek, Virágh Lászlónak, Gruber Ferencnek és Tóth Máténak az újítása a ZIL teherautók új gyújtóberendezése.
1981-02-20Távvezetékoszlop csőből?! - A BNV-n bemutatjákSpirálcsőből készülő távvezetékoszlopot fognak gyártani a lemezfeldolgozóban. A csőgyártóüzem újítása. Előnyei.
1981-02-13Régen várt találkozásA DV és az MTA Műszaki Fizikai Kutatóintézetének fizikusai, mérnökei új berendezést találtak fel, a "MAGNIFESZ"-t, amely a lemez szabad szemmel nem látható hibáit láthatóvá teszi.
1981-02-12Az újitási verseny eredményeiAz 1980. júl. 1-től meghírdetett újitási vereseny eredménye: Első a kohászat, második a hengermű, harmadik az energia gyáregység.
1981-02-12Jelentős újításJelentős újítás a gépkarbantartó üzemben ahidraulikus szerelőállvány.
1981-02-10Milliós újítások1251 újítási javaslat közül 838-at hasznosítottak a D. V.-ben
1981-02-06Egy szabadalom története. Tíz év után...Dr. Hanák János és Petrucz Györgynek a dinamólemezek hegesztésével kapcsolatos találmányának huzavonái. Csak 10 év után sikerült szabadalommá elismertetni. Kép: a két feltaláló.
1981-01-27Újításokból 133 milliós haszonTavaly már 133 millió forint megtakarítás a vasműnek az újításokból.
1981-01-27Szellemi export. Legolcsóbb beruházásRutai István nyilatkozik a D. V-ben létrejött találmányok és újítások nagyságáról és sorsáról, az ebből származó bevételekről.
1981-01-01Kiváló újítókAranyjelvényes kiváló újítók fotói./1981. jun.27. 2. p. Ezüstjelvényes újítók fotói/1981. júl. 12. 2.p. Bronzjelvényes újítók fotói / 1981. júl. 27. 2.p.
1980-11-12A fejlődés feltétele az újitásBeszélgetés Tóth László 50-szeres újítóval.
1980-10-27Új berendezés a kohósalak...Új berendezés a kohósalak granulálására.
1980-10-27Ötvenhétmilliós megtakarításújításokbólHárom kiváló újítóa munkájáról.
1980-10-14Még ők az elsők...Koós János, Mundtner Lajos, Fülep István és Koós Béla találmányáról.
1980-09-1218 millió forint újításokból...18 millió forint értéket takarítottak meg azújításokkal a kohászatban.
1980-08-27Szellemi exportTalálmányok, újítások kerülnek külföldre a vasműből. A bejegyzett szabadalmakkal nincs gond, de az újítások nincsenek védve.
1980-07-27Az újítás mindig napirenden vanAz Országos Találmányi Hivatal értékelése szerint az újitási kedv a tavalyi évben megtorpant.
1980-07-25Az útkereső útépítő eseteA vasműben keletkezett salakhoz meszet adva kitűnő cementpótlót gyártanak a Betonútépítő Vállalat dunaújvárosi üzemében.
1980-06-27Indul az újítási verenyGyáregységekre terjed ki az újitási vereseny,mely júl. 1-től indul.
1980-05-27Tanácskoztak az újítókUjítók tanácskoztak máj. 16-án. Rugalmasabbá kell tenni az újítások ügymenetét. Fokozni kell a nők és a fiatalok részvételét a mozgalomban
1980-05-20Több és jobb újításDunai Vasmű újítóinak eredményes tevékenységéről.
1980-04-09Távlat-nyitogató. Változó viszonyokA Dunaújvárosi Tervező Iroda találmányait térítésmentesen felajánlja a városi tanácsnak.
1980-03-27Tanácskoztak a kohászat újítóiMárc. 14-én tanácskoztak a kohász újítók.Törekedni kell, hogy a bürokrácia ne ölje meg az újító kedvet.
1980-03-07Állta a terheléstA vasműben tesztelték a DV 6-12 jelű, a vasműben tervezett tartóelemeket. Sorozatgyártása jövőre kezdődik.
1980-02-27Csatlakoztunk az újítási ...A KGM és szakszervezet újítási veresenyfelhívást hirdetett. A DV munkásai is csatlakoztak, hiszen az elmúlt évben is nőtt a dolgozók újítási kedve.
1980-01-01Kiváló újitókAranyjelvényes újítók /Üst, 1980. máj. 27. 5. p.Ezüstjelvényes újítók /Üst, 1980. jún. 12. 7. p. Bronzjelvényes újítók /Üst, 1980. jún. 27.,7. p.
1979-09-25"Made in Dunaújváros"Egy sikeres kísérlet eredményéről készült riport. Víztaszító dobozok gyártását kísérletezték ki a papírgyárban
1979-06-12Újítók és nyugdíjasokA Dunai Vasmű szakszervezeti bizottsága tárgyalta az újítómozgalom és a nyugdíjasok helyzetét. Eredmények és tennivalók
1979-05-18Támadt egy ötletünkA "Clark Ádám" Szocialista Brigád újítási sikeréről. Fotó a brigád tagjairól, nehézségek az újítás körül.
1979-05-18Egy a hajónk...Merre halad az újítómozgalom? A KGYV három újítója: Konrád Ádám, Murányi József és Galambos György megkapta a Kiváló Újító miniszteri kitüntetést. Az újításokról részletesen. Portrék.
1979-05-12Kiváló újítók a Dunai Vasműben.33 Kiváló Ujitó kitüntetett. 3-an az aranyfokozatot kapták.
1979-05-11Kiváló újítók.A Dunai Vasműben 1978-ig 304-en kapták meg a kiváló újító miniszteri kitüntetést.
1979-04-10Milliós újítások a papíriparbanCsak 20 százalék hiányzik már...
1979-04-05Déli krónika.Egy jelentős dújv-i újításról: a papíriparbankeletkező mésziszap teljes hasznosításáról.
1979-04-03Új eljárás az öntödébenAz újítás megháromszorozza a termelékenységet.
1979-03-27Két alkotás és tíz /?/ alkotóA karbantartók az Alkotó Ifjúság pályázatra beneveztek, tizen. Az újítók közül Gazdag János csőzáró gép villamos vezérlésével nevezett be. Priol Imre pedig egy tirisztoros mérőműszer újításának "szellemi atyja".
1979-03-02Újítók és újítások a papírgyárbanÖsszhangban a népgazdaság és a gyár céljaival.
1979-02-23A technika a termelés szolgálatábanÚj módszert alkalmaznak a vasműben a spirálcsövek varratainak vizsgálatára.
1979-02-19Importmegtakarítás a TűzállóbanBeruházás nélkül.
1978-11-24Jobb lemez készül az Ikarusz buszokhoz és a Lehel hűtőszekrényekhezA Dunai Vasműben született tudományos újítás lényegéről.
1978-11-04Az ónhamuból, ónsalakból újra hsználható ónt ...Ujrafelhasználható on nyerése újitással.
1978-09-19Hogyan emelnek fel négyezer tonnát? Látványos szakaszához érA technikai bravúr leírása. Kép: Készülődés az emelés megkezdésére.
1978-07-28Mindennap többet, mindennap szebbenRiport a Béke városrészben folyó építkezésekről. Építőipari újdonságok. A fóliázott szekrény, a gumikalapács és a többiek...
1978-07-28Új kapocs a két hengermű közöttA vasmű meleghengerművének rekonstrukciójával összefüggésben kezdődött meg a hideg-és a meleghengermű közötti új tekercsátadó lánc építése.
1978-06-13Hengerelés, tudomány, hengereléstudomány....Világviszonylatban is jelentős hengerlési újítás született a vasműben. Lemezfeszültségek ellenőrzése, elhárítása.
1978-06-06Újítómozgalom az IKVV-nálNEB-vizsgálat. Szervezési hibák. Általában kedvező benyomás.
1978-05-19Hatvanhárom újítási javaslatot nyújtottak be április végéig (kishír)A 26-os Állami Építőipari Vállalat dolgozói. (nem teljes szöveg)
1978-04-11Hulladékhő-hasznosító program a Dunai VasműbenA hővisszanyerő újítások részletezése. Gőzfejlesztés az acélgyártás melléktermékeként. Tízezer lakás fűtéséhez elegendő.
1978-03-25Uj konstrukció készül az elektronikábanFüggőleges hajtás áramirányító berendezés. Sok újítás
1978-02-24Újítsunk. Sikeres Újítómozgalom az építőknélA 26-os vállalatnál folyó élénk újítómozgalomról. Adatok, eredmények.
1978-01-20HőcserélőRiport, a vasmű tervezőmérnökei és a főiskola tanárai által kigondolt, nagy jelentőségű technikai találmány megvalósításáért folytatott - és eredménnyel kecsegtető - harcról.
1978-01-17Újítók vetélkedőjeAz egy brigád, egy újítás mozgalom elmúlt évi eredményeit értékelték a napokban a 26-os Állami Építőipari Vállalatnál. ... első helyen a Gyuráki Pál vezette lejetos brigád végzett.
1977-12-30Több elfogadott újítás DunaújvárosbanA Csepeli Posztó dunaújvárosi fésűsfonodájában az újítási ügyeket helyben intézik.
1977-10-07Ötletgyáros téemkásokA Duna Cipőgyár Komarov szocialista brigádjának tevékenysége, újításai. Nehézségek egy nagyon fontos újítás megvalósítása körül. 20. századi emberkínzás, avagy: segíts magadon ...
1977-09-30A MOM legjobb vidéki gyáregysége: az óragyárTársadalmi munka, termelési eredmények, munkaversenyben elért eredmények alapján nyerte el a MOM vándorzászlóját. Újítások.
1977-09-02Dunaújvárosi ötletemberek: Ujítás minden méterenA dunaújvárosi 26-os Állami Építőipari Vállalat újítóiról. Az újítások száma, haszna, számszerű felsorolása.
1977-06-21Év végéig országossá kell válnia egy dunaújvárosi vendéglátóipari úíjtásnakAz eszmei érték: 1 millió 200 ezer forint. Ez volt régen, így van ma. Minden jó, ha a vége jó.
1977-04-29900 ezer ébresztőóraA Magyar Optikai Művek dunaújvárosi gyárában évente 900 ezer ébresztőórát készítenek. Újdonságuk a hengeres mutató nélküli számkijelzéses ébresztőóra.
1977-02-01Fúvókahegesztők (képaláírás)Új hegesztési eljárás, amivel lényegesen meghosszabbodik a forrószél-fuvókák élettartama. (nem teljes szöveg)
1976-12-21Újítómozgalom a Dunai VasműbenRészletes értékelés. Képek: Két érdekes újítás: széntisztítás gépesítése, csőhajlítógép. A két újítás leírása. Kép az elkészült gépről.
1976-12-14Brigádtanácskozás az építőknélIgazgatói beszámoló. Új feladatok. Beruházások. Brigádok tennivalói. Üzemi demokrácia. Újítómozgalom helyzete. Munkaversenyek értékeléséről. Felajánlások.
1976-12-07Hogyan lehet könnyebb az ólom?Szűcs Gyula újítása, aki új léniaöntési eljárást talált ki. Abinéri Lajos telepvezető nyilatkozik az újításról.
1976-11-26A szocialista brigádokat mozgósítják. Ujítómozgalom a...Az újítómozgalomban a szocialista brigádoknak egyre nagyobb szerepet kell vállalniuk.
1976-11-12Kíváló újítók kitüntetése a vasműben28 dolgozó részesült "kiváló újító" kitüntetésben.
1976-10-22Technikai érdekességek a Dunai VasműbenLézer a görgősoron, horganyzókád matuzsálem.
1976-10-05Sűritett levegős szénlazító berendezésLeirás 2 újításról, melyet 6 vasműs dolgozó készített.
1976-10-05Próbapad villamos futódaruk kapcsolószekrényeinek ...Újítás a villamos üzemben
1976-07-23Ülést tartott a városi párt vbKövetkezetesebb munkát a fiatalok és az egész közösség érdekében.
1976-07-20Presztizs-milliárdokA szenvedélyes hangú cikk a sokszögeszterga alkalmazásának, gyártásának- szerinte - bűnös halogatásáról. Interjú az érdekeltekkel. A Dunai Vasmű is szívesen vásárolna ilyen esztergát. A forradalmi találmány elsikkadásáról.
1976-07-1920 nappal hamarabbA MOM beruházási főosztályán dolgozó szocialista brigád versenyfelajánlása és újítása. Szennyvízközömbösítő létesítése Dunaújvárosban.
1976-06-08... mert döntés nem születettEgy rakásológép- újítás története a vasműben. Huzavona az újítás körül.
1976-05-07Döntés nem született. Szöknek innen az emberekÚjitás a prpfillemezek darabolására. Huza-vona az újítás elimeréséről.
1976-04-09Az újítómozgalom eredményei az építőknélA IV. ötéves terv ideje alatti eredmények. Rövid visszatekintés távolabbra is.
1975-07-25Újítási feladatterv a 26. Állami Építőipari VállalatnálAz építőipari igényeket csakis a termelékenység fokozásával lehet kielégíteni.
1975-03-11Milliós megtakarítás a vasmű energia-gyáregységébenA féléves megtakarítás több mint kétmillió forint
1975-01-24Újítási verseny az építőknélEmelkedett a fizikai munkás újítók száma.
1974-12-10Fellendűlt az újítómozgalom a papírgyárban1970-től 1974. nov. 30-ig a 187 elfogadott és ebből bevezetett 181 újítás a vállalatoknak 2 és fél millió forint hasznot hajtott.
1974-07-16Újítómozgalom, néhány régebbi hibávalEgy év alatt 85 DH-munkarendszerrel kapcsolatos újítás született a hengerműben.
1974-07-05A Dunavidéki Vendéglátó Vállalat két szakembere...(kishír)Baján László és Csetnegi Mihály újítást dolgoztak ki a szójaliszt keserű ízének eltávolítására. A városi cukrászüzem már szójás vajkrémet és szójás marcipánt is készített. (nem teljes szöveg)
1974-07-02Hiába, Ön csak nő...A Kiváló Újító kitüntetés bronz fokozatával tüntették ki Gyenes Miklósnét, a Beton- és Vasbetonipari Művek dunaújvárosi gyárának csoportvezetőjét
1974-05-07Kitüntetett újítók.A 26. ÉV-nál Kiváló újítü arany fokozat: Farkas János, Száraz László, hetényi Lajos, Nemes Imre. Ezüst fokozat: Hájas Bálint, Beszédes Deyső, Nagy Alajos.
1974-01-11A csomagolás varázsa (képaláírás)A Tejüzemben vajadagoló gépet állítottak munkába. (nem teljes szöveg)
1974-01-04Praktikus újítás a tejüzembenNylonzacskó helyett alufólia.
1973-11-20Ujítókat tüntettek ki a Dunai VasműbenNov. 16-án a Vasmű újítókonferenciáján Borovszky Ambrus, a vállalat vezérigazgatója "Kiváló Feltaláló", ill. "Kiváló Ujító" kitüntetéseket adott át.
1973-11-16Tudósítás a papírgyári újítók tanácskozásárólKinek a zsebébe nyúl az újító?
1973-11-13A műszaki haladás mostoha gyermeke.Újítók tanácskozására készül a vasmű. Interjú Répási Gellért műszaki igazgatóval.
1973-08-22Új szolgáltatás (kishír)A Dunaújvárosi Munkásszövetkezet új szolgáltatása: gépírószolgálat.
1973-07-31Uj acélszerkezetUj acélszerkezet a könnyűszerkezetes építkezéshez.
1973-04-29Sokat ígérő kísérletek az acélműbenAz acélműi öntőüstök öntőnyílásának új rendszerű elzárásával kísérleteznek a Dunai Vasműben.
1973-04-13A melegabroncs-hengerlésEredmények a Dunai Vasműben.
1973-03-09Keresni az újatTíz éves a Dunai Vasmű kutatási osztálya.
1972-11-22Üzemszervezés és újításHosszútávú újítási szabályzat a 26-os ÁÉV-nél.
1972-11-22Megmaradt 5,6 millió dollárUj acélfajta a vasműben
1972-10-03Fiatalok versenye a Dunai Vasműben. KIM, KIK, KITNagy hagyonánya van a vasműben a kollektiv munkaversenynek. Számos értelmiségi verseny.
1972-06-09Újítók elismerése (kishír)A 26-os ÁÉV újítóit jutalmazták. Névsor.
1972-05-21A Budapesti Nemzetközi VásárrólTudományos eredmények a vásáron.
1972-03-19Egy üzemvezető DunaújvárosbólA kikészítő üzem vezetője Tóth István újításával 180 nő munkáját könnyítette meg.
1972-03-07Újítómozgalom a Dunai Vasműben II.Újítóportrék:Erdősi Antal, Schopper József, Szalai István, Sztankó József.
1972-03-02Kilencedszer adták át...Kilencedszer kötszöntötték a vasmű kiváló mérnökeit, közgazdászait. Borovszky Ambrus kitüntetéseket adott át.
1972-02-29Újítómozgalom a Dunai VasműbenEredmények a számok tükrében. A Dunai Vasmű újítási és találmányi statisztikája az 1968-tól 1971-ig terjedő időszakban. A "Kiváló Újító"-mozgalom mennyiségi és minőségi megoszlása a Dunai Vasműben 1957-től napjainkig.
1972-02-04A vasmű is résztvesz a "Patent inform 72" kiállításonA tavasszal Budapesten megrendezendő újítási- és szabadalmi kiállításon, a vasmű is részt vesz.
1971-10-15ALU-VILADRIT DunaújvárosbanÚj eljárás a Monopol Építőipari Szövetkezet dunaújvárosi telephelyén.
1971-07-23Uj magyar szabadalmakSzabadalom a kokszolókamrák töltésére. 4 dunaújvárosi mérnök szabadalma.
1971-07-16Ismerkedés az alagútzsaluzássalAz új módszerrel öt év alatt 540 dunaújvárosi lakást építenek fel.
1970-12-05Arany a kemencébenKis mennyiségű aranyat tesznek a kemencébe töltendő nyersvasba. Igy lehet az elegy súlyát gyorsan kiszámítani.
1970-04-21A Supersilic sikereiA dunaújvárosi Víz-és Csatornaművek a világon elsőként alkalmazta a Supersilic szabadalmat, a vegyszeres csatorna-javítási eljárást.
1969-11-02Házgyár - magyar tervek alapján ...A dújv-i házgyár újításairól, adatokkal.
1969-08-08Akik nem nyugszanakÚjítók a vasműben, állandó új fejlesztéseken törik a fejüket.
1969-07-01Házi újítás - több ivóvízAz V. számú csáposkút újításáról.
1969-06-10Megszűnnek az újítómozgalom korlátai a Dunaújvárosi SzalmaceAz újítómozgalom helyzetéről nyilatkozik Lakner Kálmán, az üzem igazgatója.
1969-02-25"Kisaranyos"Oktatógép készült a Münnich Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola műhelyében. Két hónappal később egy másik, mely a "Kisaranyos" nevet kapta. A működéséről. Jelentőségéről az oktatásban.
1969-02-21Új termékImgrund József és Tihanyi János újítása nyomán készült el a horgonyzott falborító lemez.
1969-02-12Zaj, zaj, de már nem sokáigA meleghengermű magas zajszintje.
1968-12-10Csúszásmentes útkereszteződések DunaújvárosbanA Vasmű út és a Dózsa György út egyik szakaszán újfajta útburkolattal kísérleteznek. Dombi Károly és Kövér Sándor újításáról.
1968-10-18Új termékek a vasbetongyárbanBetongarázsok, új típusú panelházak - új termékek sorozatgyártása indul.
1968-07-30Új hengerelési technológiával 10-15 százalékos többtermelésAz újításról.
1967-12-15Van új a VasműbenÚjítások amik megkönnyítik életünket.
1967-10-12Újítók és újításokAz évb legjobb ötletei.
1967-08-29Az újra készülnek a Vörös Csillag Tsz-benHagyományos termelési profil mellett elkezdik az újdonságok termelését is.
1967-07-04Feleltetőgép az iparitanuló-intézetbenPénzes Béla és Boór János újítása a feleltetőgép, mely bármely tantárgynál 5 kérdést tesz fel a diáknak és meghatározott idő alatt felelni kell a kérdésre.
1967-05-19Kísérleti melegvízszolgáltatásA távfűtés vezetékein érkezik a melegvíz kísérletképpen a város egyes részein.
1967-05-17Nemzetközi szabadalomSzabadalomként fogadták el, két technikus újítását a Találmányi Hivatalban. Az újítás neve: Önműködő másoló lemezperforáló gép.
1966-12-16Jól hasznosítják a szellemi kapacitást a Dunai VasműbenDiplomások a Dunai Vasműben.
1966-10-19Ujfajta vakolóMárki János, a dújv-i 26. ÁÉV gépészeti osztályvezetőjének újításával, újfajta gépi vakoló láncot alakítottak ki.
1966-09-27Ellentétes érdekek középpontjábanAz újítás helyzete a Dunai Vasműben. Négy tűz között. Tervrajz és az ára. Munkaidőn túl.
1966-04-08Kiváló újítók és feltalálók kitüntetéseA vasmű legeredményesebb újítói. A kitüntetettek névsora. A kiváló feltaláló jelvény arany fokozatát kapta: Vörös Tibor. A kiváló újító arany fokozatát kapta: Bozsik Imre, Fügedi Imre, Takács Sándor, Verbó István.
1966-04-03Műszaki fejlesztés és újítási tevékenység a VasműbenA vasmű távlati fejlesztése, az újítómozgalom hasznosítása.
1966-03-18Extra csomagolásCsomagolósor a hideghengerműben. Géppel szebben, jobban megy.
1966-02-18Egy év alatt több mint 38 millió forintot eredményezett....... az újító mozgalom a Vasműben.
1966-01-11Beszélgetés a Ruhagyár igazgatójávalSzivacsbetétes zakó, új vasalógépek.
1965-12-10Új alakú profilokat gyárt a VasműAjtótok keretezéséhez készülnek profilok.
1965-11-303 újítás 150 ezer forintA Szabadság szocialista brigád 3 újítást adott be az idén.
1965-10-21Előregyártott melegjavításÚj módszerrel előregyártott kemencefallal végezték az acélmű kemencéinek első, hátsó falának cseréjét.
1965-09-14Vihar után a fehérneműgyárbanMiért bukott meg egy új eljárás?
1965-09-06Negyedmilliós megtakarítás a Dunai VasműbenA meleghengermű Puskás Tivadar szocialista brigádja egy automata berendezéssel gyarapodott.
1965-08-07Világszinvonalú kemenceépítés a Dunai Vasműben26 méter hosszú, 224 tonna súlyú kemence.
1965-07-20Óriások árnyékábanKisgépek és alkotóik a hideghengerműben.
1965-04-21A műszaki fejlesztés eredményeSzáz százalékkal tisztább cellúlózt gyártanak a Szalmacellulózgyárban.
1965-03-26Sarokasztal a Vasmű KlubbanVita az újításokról.
1965-03-09Egy új üzem bölcsőjénélKísérleti stádiumban a Tűzállógyárban a habsamott tégla gyártása.
1965-02-19ÉM 26-os Építőipari VállalatÚjítási terve 1965-re.
1965-02-12Bemutatjuk az új kórházat12 osztály, modern orvoshívó,nővérállomások, sok újítás az új kórházban.
1965-02-12Újítási feladattervek, 1965A Vasműben, és a Szalmacellulózgyárban.
1965-02-05A műszaki fejlesztés és az újító mozgalom tapasztalatai a Vasmáben82 műszaki fejlesztési téma megoldására vállalkoztak az újítók.
1965-01-19Előregyártott elemekből készül azing a fehérneműgyárbanCsomagmegmunkálás.
1964-11-16Az újító mozgalom 9 hónapja1439 újítási javaslat, 868 elfogadott, 1millió 450 ezer Fr kifizetve.
1964-07-21A Férfiruhagyárban ragasztott zakók készülnekKoltai Lajos, a Vörös Október Férfiruhagyár dunaújvárosi üzemének vezetője a forradalmasított öltönykészítésről - ragasztott zakók készülnek.
1964-06-30Bevezették a nyomdában a gumimatrica használatátAz előzetes becslések szerint évi 120 000 megtakarítást hoz.
1964-01-20Közel 40 millió forintot eredményezett az elmúlt év újjító mozgalma1881 javaslat, elfogadott 1104.
1964-01-07GyakorlatilagEgy jó újítás elfektetése a postán.
1963-12-03Az érem két oldalaMeggyorsult az újítások kivitelezése - de vannak elfekvő újítások is.
1963-10-25Szellemi beruházásMit adhat egy mérnök üzemének? Szakértelem, újítás.
1963-10-21Fiatal újítóink1177 újítás szept.15-ig. 471 fiatai is részese.
1963-09-20Mi is az a Mitrofanov-módszer?Új gyártásmódra térnek át a mechanika üzemben.
1963-06-21A vasműben olajbefuvatással ...A Dunai Vasműben olajbefuvatással csökkentik a kokszfelhasználást.
1963-06-07Egy gép története37 ezer forint ráfizetés a DV házi nyomdájában.
1963-04-30Élüzem ünnpség és újító konferencia a Dunai VasműbenKonferencia és élüzemünnepség.
1963-04-23Ötszörös termelékenység a Tűzállóban.Fiatal mérnökök találmányai.
1963-04-10Villanykonnektor, amely nem "ráz". FMH.1963.ápr.10.Halmos Mátyás műszaki szakember újitása.
1963-04-01A vitamingyártáshoz is ad alapanyagot...A vegyimű dolgozói olyan berendezéseket terveztek, melyekkel a gázt kéntelenitették,kristályositották, az így nyert anyagból a gyógyszergyárak vitamint készítenek.
1963-01-08Korszerű automatikus gyorselemző berendezés érkezett a VasműbeA berendezést a központi laboratórium folytatásaként építendő épületszárnyban helyezik el. A quantomac berendezés a jelenlegi vizsgálati idő huszadrésze alatt, 2-3 perc alatt megállapítja az alkotó elemeket.
1963-01-07Ötven fiatal mérnök és technikus vizes gázmosót tervezett.Fiatal szakemberek újítása.
1962-12-21Elkészült a Vasmű jövő évi újítási terveA feladatterv 187 témakört ölel fel.
1962-11-13Dunaújváros és Komló között víznyomásos csőrendszerű szénszállítást terveznekVíznyomás alatt csövön érkezne a szén Komlóról.
1962-11-09Tüzelőnélküli gőzmozdony a VasműbenTervezte: Kasza József mérnök, és Kiss István mérnök.
1962-10-05Felfelé ível az Érctömörítő munkájaAz új technológia alkalmazása máris mutatkozik a termelési eredményekben.
1962-10-02Bevezették az acélműben a zuhanó öntést40-50 másodperccel csökken az öntési idő.
1962-08-28A százszoros újító portréjaHáromszéki Péter a százszoros újító.
1962-08-18358 újítási javaslatot nyújtottak be a Vasmű dolgozóiAz újítási hónap eredményei.
1962-07-17Gyorsabb ügyintézés=nagyobb újító kedv156 újítást hozott eddig az újítási hónap a Vasműben.
1962-07-13Új tető és szélesvászon (kishír)600 ezer forintos beruházással hozzákezdenek a Dózsa Mozi tetőszerkezetének javításához, valamint az új vászon cseréjéhez.
1962-05-29Csak korszerű módszerekkel kezdenek újabb építkezéseket városunkbanAz év második felében kezdődő, és a jövő évre áthúzódó lakásokat mind új módszerrel építik. 352 lakást középblokkból raknak össze, 36 lakást pedig öntött módszerrel építenek habosított kohósalakból.
1962-05-11Próbaforgatás előtt a meleghengermű új berendezéseA normalizáló-kemence üzembe helyezéséről.
1962-04-25A Jégüzemben már a nyárra készülnekNapi negyven mázsa jég egy újítás nyomán.
1962-04-17Egy megvalósított újítás nyomán a meleghengerműben.A megtakarítás 300 ezer forint.
1962-03-30Új tipusú iskolaépület épül városunkban.Reischl Péter építész és Gillyen Jenő statikus mérnök új iskolát tervez.
1962-03-30Eredményes újítással megkétszerezték a Dolomit üzem termelését.Az üzem dolomitot szállít Csepelre és Ózdra.
1962-02-27Az idén megkezdik városunkban is az "öntöttházak" építésétEgyelőre csak egy-kettőt, kísérletképpen. De jövőre a Dózsa György úton már többet is építenek ezzel a módszerrel.
1961-12-30Újfajta rácstéglákat gyárt a tűzálló gyárrészleg.A kohók üzemeltetéséhez.
1961-10-27Egy kiváló újító századik újítása a XXII. kongresszus tiszteletére.Háromszéki Péter villanyszerelő, a kokszoló Bem József szocialista brigádjának vezetője.
1961-10-24Eredmények és hiányosságok a Vasmű újító mozgalmában.Az újítások célja: gazdaságosabbá tenni a munkát, termelékenyebbé a termelést.
1961-10-09Sztálinvárosi kutatómérnök többmilliós szabadalmaHorváth Aurél kutatómérnök többmilliós szabadalma.
1961-10-01Szállitják a műtrágyátA kokszolói kamragázból készült műtrágya iránt nagy a kereslet.
1961-08-19Újítanak e a fiatalok?A vasmű KISz fiataljai az első félévben 82 újítási javaslatot tettek.
1961-05-27Félév alatt megtérülő milliós befektetésOlyan berendezést készítettek a Kokszvegyészet újítói, amely segítségéval nagy mennyiségű uti kátrány nyerhető.
1961-05-19Miért torpant meg az újítási kedv az Érctömörítő üzemben?Nem függ össze az újítási kedv megtorpanása a szakmai képzés hiányosságaival?
1961-03-17Új kemencefenék építési módszer az acélműbenAz új módszerrel 200 ezer forint értékű téglát takarítanak meg.
1961-03-17Tanácskoztak a Vasmű újítói és műszaki szakértőiBeszámoló a tanácskozásról. Mit tekintsünk újításnak?
1961-03-16Uj kemenceépítési módszerA kemence építésnél új módszert dolgoztak ki.