József Attila Könyvtár - Helytörténeti Adatbázis | Keresés | Bábozó

7 db találat
Dátum downCímLeírás
2022-09-17Városi értékeink (képaláírás)Sétálgatva a városban, értékes művészi alkotásokat láthatunk, bár talán sem az alkotót, sem a művet nem ismerjük. A Bartók Béla téren, a színház szomszédságában áll E. Tóth Ila (1918–2008) szobrász Bábozó című bronzszobra, amelyet 1973-ban állítottak fel. A 175 centiméteres alkotás készítője Nagybátonyban született, 1952-ben jött városunkba, s haláláig itt élt és dolgozott. A Bartók művelődési házban működő kerámiaszakkör vezetőjeként sok fiatalt tanított a keramikusmesterségre és a kerámiaművészetre. A Duna-parti élővilág megfigyelőjeként számos festményt és pasztellrajzot is készített. (teljes szöveg)
2018-06-15Mindenki fázik (képaláírás)Járókelők úgy gondolták, hogy a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola előtt lévő Bábozó kislány is megérzi a frontváltozást. Hogy a szobor nehogy megfázzon, kapott egy kardigánt valakitől, amit napok óta visel esőben, napsütésben, rendületlenül. (teljes szöveg)
1979-04-10Műteremlátogatás E. Tóth Ila szobrászművésznélA Dunaújvárosért emlékplakettel tüntették ki. Életéről, művészetéről. Teveiről, sikereiről.
1973-10-19Köztéri szobrok Dunaújvárosban3 új szobor a városban. E Tóth Ila: Bábozó, Cyránski: Hajnal, Bencsik: Fiú szarvassal.
1970-06-02Egressyné Tóth Ila szobrászművész... (kishír)Bábozó című alkotását tegnap zsűrizte a Képző-és Iparművészeti Lektorátus. A szobrot a városi tanács rendelésére készítette a művész. (teljes szöveg)
1969-01-21Új képzőművészeti alkotások elhelyezését tervezik DunaújvárosbanA városban jelenleg két szobor található. Az új alkotások megrendelésre készülnek: Stefániai Edit kétalakos kompozícióját a gimnázium, Cyránski Mária Hajnal c. szobrát a Kiállítási terem előtt állítanák fel. A régi tanácsház Bartók Művelődésház felé eső sarkában Tóth Ila Bábozók, a Nemzeti Bank melletti téren Miró Eszter Család c. többalakos kompozíciója kapna helyet. Helyére kerülne a Weiner emléktábla (a Weiner körút első házára,Cyránski Mária alkotása). Somogyi József Aratók c. alkotását a Kossuth utca Duna parti végén helyezik el. Tervek: Ö/9-es jelű épület, Dózsa György úti végfalához egy rácsmegoldású szoborkompozíció, az új szakközépiskola elé Mesterségek dicsérete címmel szintén egy térrács elhelyezése, házasságkötő teremhátsó falára egy murális alkotás, az új pártház előcsarnokába murális alkotás, a nagyterembe szintén vagy goblein. A Castrum városrész új 20 tantermes iskolájához Régész szobor, a Szülőotthon elé: Semmelweis szobor, vagy az anyaság örömét jelképező kompozíció. A főtéren Lenin szobor elhelyezését tervezik. A műteremlakások tanács felőli oldalára helyeznék el a város címerét, és az alapítás dátumát.
BábozóKép E. Tóth Ila szobráról. Bronz, 175x44x38 cm. Elhelyezve 1973-ban a Bartók Béla téren.