József Attila Könyvtár - Helytörténeti Adatbázis | Keresés | I. Rendelőintézet (1. Rendelőintézet)

183 db találat
Dátum downCímLeírás
2023-08-11Egészségügy az új városban a kiskórházigKronászt Margit, történész írása az egészségügyi ellátás kialakulásáról a városépítés korából
2022-11-12Inkubátor várja az újszülöttet. A daruszentmiklósi tragédia margójáraDunaújvárosban, a Rendelőintézet főbejárata mellett, több mint tíz éve, egy könnyen megközelíthető, diszkrét helyen került elhelyezésre az életmentő berendezés. Az inkubátor folyamatosan üzemel, rendszeresen takarítják és ellenőrzik működését, amelybe egy kívülről elhúzható ablakon keresztül lehet behelyezni az újszülöttet.
2022-09-08Egy kép a múltból (9.) - a mozitér és környékeIsmét vissza a hatvanas évekbe. A Dózsa mozi előtti tér, aminek hivatalosan most is Ságvári tér a neve. Szemben a fehér SZTK jellegzetes épülete, balra pedig az Arany Csillag Szálloda volt.
2022-03-08Tanösvény az építészet menténSzerethető-e a szocreál? Az országban, de még talán Európában is egyedülálló módon 2004-ben létrehoztak itt egy szocreál tanösvényt. Volt hozzá prospektus, meg tábla, meg Tourinform-iroda. Ma szinte csak a táblák őrzik mindezt, a többi eltűnt a ködben.
2022-02-26Városi értékeink (képaláírás)Sétálgatva a városban, sok érdekes látnivalóval találkozhatunk, bár talán sem az alkotót, sem a művet nem ismerjük pontosan. A rendelőintézet előcsarnokában látható az egyik oszlopot díszítő alkotás, Boda Gábor (1907–1984) ötvös és szobrász Anyaság című munkája. A 180 centiméter magas mű színes kerámiából készült, s 1952-ben állították fel. Kevesen tudják, hogy ez az előcsarnok a kor legkülönlegesebb, épségben maradt belső terei közé tartozik. Mozaikpadlójának közepén hatalmas, vörös márványból kirakott 14 ágú csillag, a galérián pálmalevél-mintájú díszítés egyiptomizáló jegyeket hordoz. (teljes szöveg)
2021-11-24Rendben zajlik az oltási akcióhétA Szent Pantaleon Kórház és a rendelőintézet is részt vesz az oltási programban.
2021-05-03Nálunk is sokan kérték a Pfizert. Sokan használták ki itt is a rendkívüli oltási napotRendkívüli oltási akció tartottak április 30-án, pénteken, ezért láthattunk hosszú, kígyózó sort a rendelőintézet előtt.
2021-03-09Új intézkedések a helyi kórházban (kishír)A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház a honlapján tájékoztat a pandémiával kapcsolatos járványügyi intézkedésekről. (nem teljes szöveg)
2020-05-05Új kórházi eljárásrendA központi rendelkezéseknek megfelelően az egészségügyi szakellátás rendkívül körültekintően, szabályozottan és fokozatosan újra elérhető lesz május 4-e után.
2020-04-07Rendkívüli kórházi intézkedésA kórház tájékoztatója alapján a rendelőintézet első szintjére költözött az EKG. A pulmonológiai, a nőgyógyászati és NST-vizsgálatok a rendelőintézet harmadik szintjére költöztek.
2020-02-10Korábbi helyére költözik vissza a rendelésA Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet tájékoztatja a lakosságot, hogy 2020. február 10-én hétfőtől a diabetológiai szakrendelés és gondozó visszaköltözik a rendelőintézet VII. szintjére.
2020-02-06Számos felújítás volt a fehér rendelőben. Komfortosabb lettA Szent Pantaleon Kórház alagsorából a rendelőintézet hetedik szintjére költözött a tornaterem, februártól már ott tartják a foglalkozásokat – olvasható az intézmény weboldalán.
2019-12-11Rendelő felújítás - hajrában. Folyamatos felújítás, korszerűsödik, szépül a rendelőintézetünkA dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet évek óta folyamatos fejlesztéseken megy keresztül. Ez az idén sem történt másképp, december 13-án pénteken a rendelőintézetben fejeződnek be újabb felújítások.
2019-09-13Megújuló szakrendelésKözel háromszázmillió forintos fejlesztés a rendelőintézetben.
2019-09-11Új lift és MR is lesz. Új lift és MR is lesz az idénÚjabb felújítások folynak a Szent Pantaleon Kórházhoz tartozó rendelőintézetben. Decemberben elkészül az új diabetológiai osztály, az új liftrendszer és egy új tornaterem a járóbetegek gyógytornája számára.
2019-09-00Összefogás lélegeztetőgépértBeszélgetés dr. Mészáros Lajossal, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatójával a 2019. november 15-én megrendezésre kerülő Szent Pantaleon Jótékonysági Bálról és a kórházban zajló felújításokról.
2019-08-14Az év végére már minden más lesz. Folytatódik a korszerűsítésAz utóbbi években megszokhattuk, hogy a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház egyre fejlődik, egyre jobban alakul át a modern kor elvárásainak megfelelően. Most a járóbetegek ellátását szolgáló rendelőintézet van „soron”.
2019-06-19Elköltözött az osztályA Szent Pantaleon Kórház tájékoztatja az érintetteket, hogy a rendelőintézet VII. szintjén működő diabetológiai szakrendelés és gondozó átmeneti időre átköltözik a kórház belgyógyászati osztályának II. emeleti A szárnyára.
2019-03-20A vese világnapja: bűnösen keveset törődünk e szervvel!A vese világnapja alkalmából sajátos közönségtalálkozót szerveztek a dunaújvárosi rendelőintézet előcsarnokában március 14-én, csütörtökön délelőtt: a kórházban működő Braun Dialízisközpont orvosai, dietetikusai és szak­ápolói az ide betérő, vizsgálatokra, rendelésekre igyekvő emberekkel elegyedtek szóba, hogy felvilágosítsák őket, mit tehet(né)nek a veséikért, az emberi szervezet e létfontosságú, mégis méltatlanul keveset emlegetett és gyakran elhanyagolt szerveiért.
2019-02-06Holle anyó ismét megrázta (képaláírás)Február 5-én, kedd délelőtt Holle anyó újra megrázta a párnákat Dunaújváros felett. Szinte mesebeli látvány fogadta az ablakon kitekintőket, hatalmas labdapamacsok hullottak az égből, ezt a látványt vártuk karácsonyra – de szerencsére nem maradt meg, illetve negyed óra múlva átváltott a csapadék esőre, és így nem okozott gondot a közlekedők számára. (teljes szöveg)
2018-08-27Központ lesz (képaláírás)Már nem zöld, de nem is annyira szürke, mint amilyen a korábbi hetekben volt, amikor az új burkolaton dolgoztak a szakemberek, hanem helyenként már kezdi a végleges küllemét látni engedni a régi rendelő. A dunaújvárosi járási hivatalnak is otthont adó közigazgatási központ lesz hamarosan. (teljes szöveg)
2018-02-09Korszerűbb és jobb lesz a betegellátás. Közel háromszáz millió forintból újul meg a rendelőintézet és az eszközparkA Szent Pantaleon Kórház mintegy 285 millió forint uniós támogatással nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán, amelyből megújul a rendelőintézet is. Sajtótájékoztató.
2018-02-09Megújul a rendelőintézetKözös sajtótájékoztatón jelentette be Cserna Gábor polgármester és dr. Mészáros Lajos főigazgató, hogy a Szent Pantaleon Kórház csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyert a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére.
2018-01-12Közel háromszáz millió a kórháznakKétszáznyolcvanöt millió forint uniós támogatást nyert el a dunaújvárosi kórház az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán.
2018-01-10Megújul a rendelőintézetA dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház – Rendelőintézet mintegy 285 millió forint európai uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program kiírására beadott pályázata eredményeként.
2017-10-09Épített értékeink (képaláírás)Mintegy 120 hazai és külföldi művész részvételével csaknem 50 helyszínen zajlik a 2. OFF-Biennále Budapest programja szeptember 29. és november 5. között. Október 7-én, szombaton délután a biennálé csapata buszkirándulást szervezett Dunaújvárosba - A megvalósult utópia címmel. A túrázók számos, a hazai urbanisztika történetében is fontos épületet is felkerestek, így ellátogattak a régi városmag egyik fontos intézményébe, a rendelőintézetbe is. (teljes szöveg)
2017-08-01Több fejlesztés is zárult a kórházban. Energiatakarékosság, szerverközpontA Szent Pantaleon Kórház több fejlesztésre is sikeresen pályázott, három fontos beruházással a közelmúltban végeztek a szakemberek.
2017-08-00Megvalósult a kórház három pályázataHárom pályázaton nyert összesen 73 millió forintot a Szent Pantaleon Kórház 2017 nyarán. A hatékonyságnövelő elképzelések a következők: napkollektorok felszerelésével melegebb víz a Rendelőben, ablakcserék a kórház és a Rendelőintézet területén, valamint korszerűbb és gyorsabb RTG CT lelet készítés.
2017-06-01A kórházi ablakcserékrőlRég várt munkálatok kezdődtek meg május közepén a Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézetben.
2017-05-10Napelempark épül a déli iparterületen. Rendeleteket módosítottakA május 9-i, keddi rendkívüli közgyűlés zárt szakaszában megszavazott határozati javaslat értelmében az önkormányzat az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.-vel közösen a déli iparterületen napelem-parkot létesít. A képviselők döntöttek a fogorvosi rendelők tisztasági festésének támogatásáról, az Aprók Háza tagóvoda és Napsugár tagóvoda felújításáról és energetikai fejlesztéséről is. Továbbá a Lokál című kiadvány szerződésének felbontásából adódó maradványösszeget a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány támogatására fordítják. A közgyűlés egy elvi állásfoglalást is elfogadott a Dunaújvárosi Egyetem működésével kapcsolatban, továbbra is dr. András István rektort támogatják.
2017-04-22Beázott, szigetelik (kishír)Az utóbbi napok heves esős időjárása miatt beázott az I. sz. Rendelőintézet tetőszerkezete, amelyet a közgyűlési döntés értelmében megjavítanak és leszigetelnek majd a szakemberek. A munkálatokra 6,8 millió forintot szavaztak meg a képviselők. (teljes szöveg)
2017-04-13Szűrésre várnak (képaláírás)Április 12-e óta a rendelőintézet előtt várja a meghívóval rendelkező hölgyeket a mammográfiás mobil szűrőkamion egészen április 21-éig, hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között. (teljes szöveg)
2017-04-07Hatvanöt év gyógyítás. Bombabiztos óvóhellyel épültA városépítés egyik fontos állomása volt a rendelőintézet 65 évvel ezelőtti átadása. Hatvanöt éve, április 2-án fogadta első betegeit a mai Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézete, akkori nevén Sztálinváros Rendelőintézete, amelyet hivatalosan 1952. április 30-án Ratkó Anna egészségügyi miniszter adott át.
2017-02-17Bőrgyógyászati szakrendelésekVáltozás történt a bőrgyógyászati szakrendelések helyszínében. Február 16-tól mindkét bőrgyógyászati szakrendelés a rendelőintézetben található.
2017-02-11Megújulnak az elavult helyiségek. Megszépülnek, megújulnakBefejezett és még folyamatban lévő felújításokon is dolgozik a DVG Zrt. a város intézményeiben.
2017-02-10Megújul a felnőttek rendelője. megújul a felnőttrendelőÖnkormányzati megbízásból és forrásból megújulnak az I-es számú rendelőintézet földszintjén üzemelő felnőtt orvosi ügyelet helyiségei.
2017-02-04Megszépül az orvosi rendelő. Ötmillió forintos költségvetésbőlTeljesen felújítják az I-es számú rendelőintézet oldalsó épületrészén a felnőtt orvosi ügyeleti helyiséget.
2017-01-20Templomálmodók és kórházépítők. Évfordulóink 2017-benSzámos kerek évfordulót rejt a városkrónika az idei évre is. Két évszázados vesszőfutás. Stílusforradalom és "Fehér" SZTK. Kikötőből lett öltönygyár.
2017-01-13KorszerűbbA közelmúltban fejezték be a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet telefonos előjegyzési rendszerének kialakítását.
2016-12-24Rendelések új helyenA rendelőintézetben lévő nőgyógyászati szakrendelés, terhestanácsadás, család- és nővédelmi tanácsadó és a szintén az ezekben a rendelőhelyiségekben működő szülésznői várandós gondozás, meddőségi ambulancia, menopausa ambulancia, tinédzser ambulancia átköltözik a központi technológiai tömb (kórház melletti új épület) földszintjére.
2016-10-29Kitaposott úton (képaláírás)A köz akaratának és nem kevés lábnyomának köszönhetően új járdát térköveztek le a napokban az I-es számú rendelőintézet előtti sarkon a városi kórház felé. A zöldterületen kitaposott utat már eddig is sokan használták. (teljes szöveg)
2016-10-13Olvasónk ötlete alapjánEgy új, aszfaltozott gyalogösvény készül a rendelő és a kórház kapui között.
2016-09-21Körséta a városbanAz Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatában szeptember 20-án, kedden a városi főépítész vezette körbe a diákokat a nevezetes épületekhez.
2016-08-12Költözik a rendelő (kishír)Az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet a Gábor Áron utca 2/a szám alatt kialakított rendelőbe költözik a Vasmű úti rendelőintézetből.
2015-07-20Kórház is kellettTörténetek Sztálinvárosról. A városi egészségügyi ellátás története.
2015-01-16Az újvárosi élet első jeleiA várostörténeti sorozat második része. 1952 áprilisára elkészült a rendelőintézet.
2014-09-25Betegeket fogadnak!Beszámoló Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatójának szeptember 24-i sajtótájékoztatójáról. Szeptember 23-án az első beteg átkerült az új szárny intenzív osztályára. Az avatási ünnepség október 7-én lesz. A műtők az avatás után egy héttel kezdik meg működésüket. A Rendelőintézetből működő ellátások jelentős részét átköltöztetik a kórházba.
2014-09-18Szemle a műtőbenHeteken belül betegeket fogadhat a Szent Pantaleon Kórház új szárnya. Szeptember 17-én szakmai bejáráson tekinthették meg a legmodernebb orvostechnikai műszerekkel felszerelt technikai tömb osztályait. A tervek szerint a kórház kivonul a rendelőintézetből és a Kulcsra kihelyezett részleg pedig visszakerül.
2014-09-01Dr. Schábel Ferenc2014. augusztus 21-én elhunyt dr. Schábel Ferenc szülész-nőgyógyász, onkológus főorvos, aki 1971-1976-ig a Rendelőintézet igazgatója, majd 1977-1987-ig városi főorvos volt.
2014-08-28In memoriam dr. Wittmann KárolyAugusztus 24-én elhunyt dr. Wittmann Károly, általános orvos, belgyógyász, kardiológus, a Rendelőintézet volt igazgató főorvosa, volt önkormányzati képviselő.
2014-08-26Dr. Wittmann Károly, 1932 - 2014Augusztus 24-én elhunyt dr. Wittmann Károly, általános orvos, belgyógyász, kardiológus, a Rendelőintézet volt igazgató főorvosa, volt önkormányzati képviselő.
2014-08-23Velünk élő történelemFotók Dunaújváros múltjából és jelenéből egy képen. Bali Attila fotógyűjteményének felhasználásával Holczer Tibor készítette a montírozott anyagot.
2014-02-10Akkor és most: így nézett kiSztálinváros illetve Dunaújváros archív fotói újragondolva, 2014-ben. A Dunaújvárosi Hírlap új képsorozata. Két kép az I. Rendelőintézetről.
2013-12-20Karácsonyi hangulatbanBeszámoló a 2013-as év utolsó, ünnepi közgyűléséről, amelyen átadták a Dunaújváros Egészségügyéért Díjakat: dr. Kókány Ágnes gyermekorvos, dr. Palaczk Ilona felnőtt háziorvos, Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros Vértranszfúziós Osztály kollektívája.
2013-11-22Mindannyiunk érdeke a betegségek megelőzéseSikeresen pályázott a kórház-rendelőintézet, így mintegy 117 millió forintból megnyílhatott városunkban is az Egészségfejlesztési Iroda.
2013-09-06Születés - akkor és most"Nemcsak a bevándorlók összetételét tekintve volt fordulópont a város életében 1953, hanem a házasságok és családalapítások szempontjából is. Ugrásszerűen emelkedett a házasságot kötők, a gyermekek és a gyermekszületések száma." Beszélgetés dr. Baráth Károly szülész-nőgyógyász főorvossal.
2013-06-25Értékeink óvása: közügy!Egyfajta művészi akciónak szánta Ordas István és Takács Lajos az I. Rendelőintézet előcsarnokának nem használt északi kapuja mellett két hiányzó márványlap beépítését.
2013-06-01A szakdolgozóknakA Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet menedzsmentje, ápolásvezetése szervezésében tizenhatodszor találkoztak az egészségügyi szakdolgozók tudományos értekezleten (május 31-én).
2013-01-26Csak eszközök Isten kezében...A Hónap Orvosa 2012. decemberében Szuhai István Zsolt lett, aki az I-es számú rendelőintézetben háziorvos, valamint több cég üzemorvosa is egyben. A Hónap Ápolója Forrai Lászlóné a kórház orthopédiai osztályáról.
2012-11-13Dunaújváros: moderntől modernig a szocreálon át II.„Hazánk első szocialista városa” szinte teljes egészében a tervezőasztalon született, és úgyszólván egyetlen hatalmas zöldmezős beruházásként valósult meg pár évtized leforgása alatt. Igazi mintavárosnak épült, ebből adódóan városképe minden más városunkénál jobban tükrözi a szocialista ideált. Sétánk során az elmúlt 60 évben bekövetkezett változásokat mutatjuk be, hogyan is működik egy szocialista város a kapitalizmus keretei között."
2012-06-03Egyiptomba vágyik? Irány Sztálinváros!Dunaújváros építészetéről.
2012-05-31Rendelő, kis akadállyalAz I-es számú rendelőintézetben nincs WC mozgáskorlátozottaknak. "Törvény csak akkor kötelezné a működtetőt az akadálymentes használat kiépítésére, ha az egész épületet teljes mértékben felújítanák."
2012-05-03Rendkívüli, határidős témák a közgyűlés előttÁprilis 26-án. Döntöttek arról, hogy az I. számú Rendelőintézet épülete a város tulajdonában marad.
2012-04-27Megtartják a rendelőtBeszámoló a közgyűlésről. A Szent Pantaleon Kórház állami kézbe kerül, viszont az I-es rendelőintézet önkormányzati tulajdonban marad. A közgyűlés ingyenes földhasználati jogot biztosított a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak a hulladékudvar és kezelő-központ megépítéséig.
2012-03-02Góg Béla (1939-2012)Elhunyt dr. Góg Béla főorvos.
2011-08-17Huszonhárom véradó jött"Nincs kritikus vérhiány, de a biztonságos vérellátás megőrzése napi feladatokat kíván - derült ki a tegnapi dunaújvárosi véradáson."
2011-06-24Mennyiből ünnepeljen a város?Beszámoló a közgyűlésről. Költözik a rendelés: A II. Rendelőintézetből a legtöbb rendelés átköltözik az I. Rendelőintézetbe. Az augusztus 20-i ünnepség támogatásáról. Fejér megyei aljegyző lett dr. Kovács Zoltán, aki a helyi hivatal közgyűlési és informatikai osztályát vezette, utódja dr. Molnár Attila lett.
2010-05-26Célzott figyelemParkolás a Belvárosban, a kórház és az I. Rendelőintézetnél.
2010-03-17A lakosság igényeiA Szent Pantaleon Kórház válságkezelési tervét zárt ülésen tárgyalta a közgyűlés. Beszélgetés Kecskés Rózsa MSZP-s önkormányzati képviselővel, az egészségügyi bizottság elnökével.
2009-12-03Végtelen várólistákTöbb járóbeteg szakrendelésre, a laborba is hosszas akár több hónapos várakozás után lehet bejutni.
2009-12-01Centralizált ellátásAz egymilliárdos adóssággal küszködő kórházon struktúraátalakítássallehet segíteni. A cél egy centralizált, a betegek korszerű ellátását biztosító egészségügyi szolgáltató intézmény lenne.
2009-11-28Az eladósodott kórházunk sorsaA jelenlegi, közel egymilliárdos adósság rendezésére a dunaújvárosi önkormányzat büdzséjében sincs elegendő szabad forrás. Megoldás lenne a kórházi struktúra átalakítása.
2009-09-19Labor, egyhetes átfutási idővel"Az elnevezés mellett a dunaújvárosi laboratórium fogadási rendje is megváltozott e hónap közepétől. Az augusztus 27-től Futurelab cégnéven működő diagnosztikai szakrendelésen keddtől előjegyzés alapján fogadják a betegeket."
2009-04-20Marad a rendelőAz I-es számú Rendelőintézet önkormányzati tulajdonban marad, de befektető segítségével felújítják az épületet.
2009-04-10Nem adják el a rendelőtA közgyűlésen történt: Nem adják el az I. Rendelőintézetet. A jelenleg működő szakrendelések a továbbiakban is ott maradnak, a kórház vagyonkezelési jogát pedig június 30-val megszüntetik, utána visszakerül az önkormányzat kezelésébe az épület. Eldőlt, hogy melyik általános iskolában hány elsős osztály indulhat. Dunaújváros részt vesz "A mi kis városunk" című városfejlesztési vetélkedőn.
2009-03-17Kalapács alatt?!Elkészült egy javaslat az I. számú Rendelőintézet hasznosítására. Önkormányzati tulajdon marad vagy értékesítik?
2008-12-12Támogatják a kórházat ismétA közgyűlés közel 21 millió forintot (visszatérítendő támogatás) szavazott meg a Szent Pantaleon Kórháznak. Viszont az I. Rendelőintézetből való kiköltözést nem támogatták a javaslat szerinti 20 millióval.
2008-12-02RendelőbizottságElőkészítetlennek tartják az I. Rendelőintézet további hasznosításával kapcsolatos javaslatot.
2008-11-28Hol a rend(előintézet)?Az háziorvosokat, fogorvosokat nem tájékoztatták az I. Rendelőintézet tervezett hasznosításával kapcsolatban.
2008-11-26Eladó a rendelőintézet?!A Szent Pantaleon Kórház teljesen kivonul az I. Rendelőintézetből. A szakrendeléseket a II. Rendelőintézetbe helyezik át. A Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. már előkészítette a társasházzá alakítással kapcsolatos ügyletet.
2008-11-22Elköltöző szakrendelésekTöbb szakrendelés is elköltözik az I. Rendelőintzetből a II. Rendelőintézetbe.
2008-05-28A gyógyítás is a központban vanBelváros, az I. számú Rendelőintézetről.
2007-12-06Eladják a rendelőt?Az I. Rendelőintézet sorsáról 2008. májusában döntenek, és 2008. decemberéig teljesen ki kell üríteni az épületet.
2007-11-22Őszi Olívia jól van, anyját még keresikAz I. Rendelőintézetnél hagytak egy újszülött csecsemőt. A babát Őszi Olíviának nevezték el.
2007-02-21Lassan csitul a káoszA vizitdíj bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatairól.
2007-02-16Vizit, díjbeszedésFebruár 15-től az egészségügyi rendeléseken vizitdíjat kell fizetni. Az első nap tapasztalatairól.
2007-02-09Nyugtával "dícsérni" a napotBeszámoló a február 15-én beveztésére kerülő vizitdíj-fizetés gyakorlatáról.
2007-01-25Kórház: helycserés támadásA kórházi rendelések átköltöznek az I. Rendelőintézetbe. Az átalakítás és felújítás százmilliós nagyságrendű beruházás lesz. A vizitdíj is bevezetésre kerül február 15-től. Az Vasmű úti irodaház értékesítése idén tervezett tétel a költségvetésben.
2006-07-19Hónapok múlvaAzegészségügy reformja. A kórházban is átszervezéseklesznek. A kórháznak az I. Rendelőintézetet december 31-ig kell átadnia az önkormányzatnak.
2006-07-17Januártól jön a vizit- és ágydíjA közgyűlésen már tárgyalták a kórházat érintő struktúra átalakítására vonatkozó elképzeléseket. Beszámoló.
2006-07-11Kisebb kórházAz egészségügyi refom következményeként az intézmények finanszírozását módosították. A kórház bevételkiesése közel 500 millió forint. Az I. Rendelőintézetből kiköltöznek a kórházi szakrendelések december 31-ig. További intézkedések.
2006-06-29Rendelő maradAz I. Rendelőintézetet visszadja a kórház az önkormányzatnak. Fenntartása havi hatmilliób forintba került a kórháznak, így a kórházi rendelések beköltöznek a kórházba. Az önkormányzat társasházzá alakítaná a rendelőintézetet.
2006-06-28Szombat: reform indul!Főorvosi és főnővéri értekezletet tartottak a kórházban. A közüzemi díjak növekedése, a finanszírozás július 1-jétől megváltozik. A kórház ötmilliárdos költeségvetésében ez ötszázmillió forintos veszteséget okoz. Változások: nő a várakozási idő, nem lesz pótágy, osztályok szűnhetnek meg, és az I. Rendelőintézetet visszaadják az önkormányzatnak és akórházba költöznek.
2006-01-18Vége a sorszámtépésnekElektronikus betegirányító rendszert hoztak létre a I. Rendelőintézet központi laboratóriumában.
2005-09-29Laboratórium - csak egy helyenAugusztus óta nem üzemelteti a vérvételi laboratóriumot a Prodia Rt. a II. Rendelőintézeteben. A kórház vezetése a régi rend visszaállítását kéri, mert ez szolgálja a lakosság érdekeit is.
2005-07-16Nem kell kopogni - de várni semA rendelőintézetekben megváltozott a leletkiadás rendje. Nem óránként, hanem délután folyamatosan átvehetők.
2005-05-24Költözik az EKG2005. május 30-tól az I. Rendelőintézetben megszűnik az EKG szakrendelés és átköltözik a II. Rendelőintézetbe.
2004-04-29Két épületünk lett műemlékA kulturális miniszter április 13-i rendeletével műemlékké nyilvánította a Dózsa Filmszínházat és az I-es számú Rendelőintézetet, és műemléki környezetté pedig az épületek környékét.
2003-11-18Védendő értékekMűemlékké nyilvánították a mozit és az I-es számú rendelőt.
2002-12-21Átdaták a rendelőintézet zárt forgalmú patikájátÁtadták a II. számú rendelőintézetben az új gyógyszertárat (dec. 16.), amely az I. számú rendelőintézet fiókgyógyszertáraként működik.
2001-04-11Engednek a szorításonHamarosan négy műemléképülete lesz a városnak. A mozi és az I. Rendelőintézet is. De egyelőre a belváros továbbra is tabu, marad olyan amilyennek építették.
2000-12-22Új helyen, modern műszerekkel: A CSNT januártól az 1-es számJanuártól az 1-es számú rendelőintézetben működik a család- és Nővédelmi Tanácsadó.
2000-12-07Sztrájkolnak a kórházban: Ellátják az életveszélyes állapotbHolnap délelőtt 9-11 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak a kórházban és a szakrendeléseken. Néhány szakrendelő nem vesz részt.
2000-02-29Felújításra vár az I. rendelőMegtörtént az I. Rendelőintézet állapotfelmérése költségbecsléssel kiegészítve.
1999-05-19Öt új fogászati rendelőt avattakÖt új fogászati rendelőt avattak.
1999-03-18A fogászat a fehér rendelőbe költözikMájus elejétől az 1. Rendelőintézetbe költözik az Építők útjáról a fogászat. A kórház a régi épületet eladta, s ebből újította fel a rendelőint. 6. emeletét.
1999-03-09Uj beruházásokA dújv-i fogászati rendelőket az 1. Rendelőintézetben akarja az önk. működtetni. A beruházásra az önk. 13,5 millió forint támogatást utalt ki. Elkészültek a Szociális Foglalkoztató szerkezetépítési munkái. Az épületben már szakipari munkák folynak.
1997-02-28Költözik a tüdőszűrőMárc. 3-tól a II-es rendelő helyett az I-es szakrendelőnél lévő tüdőgondozóban végzik a lakossági szűrést és gondozást. A rendelési idők is változtak.
1996-12-02Súlyfelesleg ambulancia a fehér rendelőbenAz I. sz. rendelőintézetben megkezdte működését a "Súlyfelesleg ambulancia".
1996-10-31Átadták a felújított diabetológiai gondozótÁtadták a felújított diabetológiai gondozót
1995-10-28Szívügyük az egészségügy (I.) Együtt írjuk a város történetétAz 50-es évek egészségügyi intézkedéseiről. 1952. máj. 1-én nyitott a rendelőintézet.
1993-12-21Elkezdődött a helyreállítás. Tűz után a rendelőintézetbenValószínű egy cigarettacsikk okozta a tüzet.
1987-05-08KépaláírásA Szórád Márton út átépítésével egyidőben elkészítteti a városi tanács terv- és beruházási osztálya a kórház, a két rendelőintézet és a városi tanács közötti számítógépes kábelösszeköttetés alapépítményét. (nem teljes szöveg)
1986-10-28Nehezebb munkáért több pénzt. PótlékterápiaHatvanan távoztak. Üres állások - üres ágyak. Tartózkodó tiltakozás. Bérfeszültségek, nehézségek a rendelőintézetben. Nyilatkozatok
1986-01-07Megszépül a rendelőRekonstrukció a kórházban. Márciusra a tervek szerint befejezik a Vasmű úti, I. számú rendelőintézet felújítását. A kórházban a negyedik emeleti sebészeti osztály felújításához februárban kezdenek hozzá, ezután a konyha rekonstrukciója a cél.
1983-08-23Apáról fiúra. Szívügyünk a szívDr. Wittmann Károlynak, a rendelőintézet igzgató-főorvosának és fiának, Wittmann István dr-nak élete, terveik. Kép: W. K., W. I.
1983-07-15Nosztalgiaakciónk. Mi volt, mi nem volt.Korabeli fénykép az épülő I. sz rendelőintézetről
1981-05-26Nem hiánycikkHosszú szünet után ismét van bőrgyógyászati szakrendelés a rendelőintézetben. Néha gyógyszerhiány tapasztalható.
1981-02-24Csökken a zsúfoltságA rendelőintézet szemészetén március 1-től bevezetik az előjegyzéses módszert.
1976-08-27Hol tart az egészségügyi integráció Dunaújvárosban?Az egészségügyi intézmények egységes irányításáról
1976-06-04Egységes szervezetté alakul Dunaújváros egészségügyi hálózatA kórház és rendelőintézet egysége.
1974-02-08A gyógyítás kollektív munkaEszmecsere az egészségügy kérdéseiről. Az intézményhálózat fejlesztésének távlatai. A kórház-rendelőintézeti egység megteremtése. A nők helyzete. Emberi kapcsolatok-munkahelyi demokrácia.
1971-09-17Végre-befejeződött a rendelőintézet tatarozásaKét és fél év kellett a rendelőintézet teljes tatarozásához. A rendelők fejlesztéséről.
1971-06-25Kinevezés (kishír)A városi tanács végrehajtó bizottsága 1971. július 1-i hatállyal dr. Schábel Ferencet a rendelőintézet igazgató-főorvosává nevezte ki. (teljes szöveg)
1971-05-28Tovább javítani a gyógyító munka feltételeitA Rendelőintézet munkája a városi tanács vb napirendjén.
1970-07-03Vízbetörést, áramszünetet okozott a keddi viharA Kórház és a rendelő pincéje vízben áll.
1970-06-30Műszaki átadás alatt a rendelőintézet "C" szárnyaA "C" szárnyba költöznek a körzeti rendelők és a fogászati rendelők. A legalsó szintre egyenlőre a soron következő "B" szárnyból költöznek a rendelők. Ez a legalsó szint a későbbiekben gyermekgyógyászati rendelő lesz.
1969-09-16Befejeződött a rendelőintézet "A" szárnyának felújításaA rendelőintézet teljes felújítása 1970 elején fejeződik be.
1969-07-22Augusztus közepén elkészül az északi szárnyA rendelő mindhárom szárnyát felújítják.
1969-07-04Mi épül a városban?Átadott beruházások: 84 OTP társasház, Aranyhordó vendéglő, 2 ABC bolt, rendelőintézet A szárnya, a kórház fertőző részlege.
1969-06-24Kedden átadják a rendelőintézet "A" szárnyát... (kishír)Az orvosi rendelés július első feléig még várat magára.
1969-04-18Felújítások, átépítések a rendelőintézetbenAz egyik legrégebbi épületünk felújításra szorul.
1969-02-07Korszerűsítik a RendelőintézetetA központi rendelő 1952 óta működik. A felújítás után nagyobb helyet kap a tüdőbeteg gondozó, a gyermekgyógyászat, a fogászat, a röntgen és a bőrgyógyászat. A véradó állomás is megfelelő helyet kap, valamint kialakítják a szájsebészetet is. Táblák fogják jelezni, hogy melyik rendelés hol található.
1968-11-26December elején kezdik a rendelőintézet belső tatarozásátA tervek szerint 1969 júliusában készülnek el.
1968-09-24Tatarozzák a rendelőintézetetÉvente mintegy 1500 beteg keresi fel a rendelőt. Ez, valamint a véradó forgalmának növekedése, és a TBC gondozó intézet szűkös elhelyezése tette szükségessé a renoválást.
1967-06-02Évi 300 ezer beteg a rendelőintézetbenSzigorúbban ellenőrzik a rendelési idők betartását.
1967-03-29A gyógyulás előszobájaMiért zsúfolt a rendelőintézet?
1966-02-01Egészségünk védelmébenA város körzeti orvosairól.
1965-09-14Érdekes statisztika (kishír)1958-ban 381 ezer beteg fordult meg a Rendelőintézetben, 1965 első felében 265 ezren. A Rendelőintézet 110 ezer ember szakorvosi rendelését látja el.
1964-10-13Nyugalomba vonult a város első orvosaÉletrajz és fénykép Dr. Simay Arturról.
1964-05-0112 év krónikája1952. május 1-re adták át a rendelőintézetet.
1964-03-20A fogászat és a sebészet a két leglátogatottabb osztály a dunaújvárosi rendelőintézetbenFogászati rendelésen 1963-ban 440 és félezer, sebészeti rendelésen 42 000 beteg jelent meg.
1963-08-06Felújítják a RendelőintézetetKorszerű gépek- kibővített szakrendelések.
1963-04-06Harmincnégy esztendő a gyógyítás szolgálatábanNyugdíjba vonul Gelecz Jánosné, a Rendelőintézet főnővére.
1963-03-01A Népi Ellenőrzési Bizottság előtt.A városi rendelőintézet és körzeti orvosi rendelők munkája, a gyermekélelmezés.
1962-10-02Épül a parkKép az épülő parkról, az I. sz. Rendelőintézet előtt.
1961-10-27Nyilvános illemhely (kishír)A Rendelőintézet előtti parkrészben megkezdték a földbe süllyesztett nyilvános WC építését. A tervek szerint 1962 tavaszára elkészülnek.
1961-07-21Csecsemő-és gyermekgondozási értekezletet tartottak a rendelőben.1577 terhes tanácsadás.
1960-03-01Három új körzeti gyermekorvosi állást rendszeresítenekEgyszerre két helyen is folyik szakrendelés, mégis zsúfoltság uralkodik.
1958-12-24A város egészségvédelméértDr. Liptai László tisztifőorvos, a Városi Tanács egészségügyi osztálya vezetőjének cikke. Az város egészségügyi intézményeinek fejlődéséről: kórház, körzeti rendelők, bölcsőde, óvoda, rácalmási csecsemőotthon.
1958-04-25Becsületes orvosi munkával a betegekértÉrtekezletet tartottak a sztálinvárosi orvosok.
1957-11-22Neveletlenség, rosszindulat, ízléstelenségPillanatkép a Rendelőintézetben
1957-09-13Egy délelőtt a Rendelőintézet gyermekosztályánTöbb megbecsülést, nagyobb megértést az orvosoknak
1957-08-19KépekBartók színházterem, Arany Csillag Szálló télikertje,SzTK rendelő,Balatonszéplak DV üdülő. Képek.
1957-02-26Ki a felelős?néhány épület még magán viseli a forradalmi idők nyomait. Az állapotokról...
1957-02-19Járási tüdőbeteg gondozó Dunapentelén (kishír)Pusztaszabolcsról került ide az intézet, amelyet beolvasztottak a röntgen- és egyéb orvosi berendezésekkel ellátott dunapentelei városi tüdőgondozóba.
1956-12-08Néhány szó azokról, akiknek a szíve sohse fáj...A Rendelőintézet munkájáról
1954-09-17Mit kapott Sztálinváros egy év alatt?Jelentősen javult a város közegészségügyi ellátottsága, fejlődött a kulturális igények kielégítése is. Mennyivel vásároltak többet egy év alatt a sztálinvárosiak? Információk, adatok a városi intézményekről...
1954-08-03A Rendelőintézet éjszakai ügyeleténHelyszíni beszámoló
1954-04-09Ami egy korszerű rendelőből hiányzikNem az orvosokban, személyzetben van a hiba, hanem a bürokratikus, merev ügyintézési módszerben.
1953-02-13Terhesvédelmi Központ nyílt Sztálinvárosban......az I. sz. Rendelőintézetben
1952-08-19Szabad hazában-boldog emberek5 db fénykép: 1.Heidum Károly, a gépgyár dolgozója otthonában 2. Páti Erzsébet a Segédipari Vállalat művezetője az előgyártó üzemben. 3. óvoda 4. Rendelőintézet I. 5. 26/2 Városépítő Vállalat színjátszó csoportjának előadása
1952-05-06Felavatták a rendelőintézetetA városi tanács közleménye a rendelő április 30-i ünnepélyes megnyitásáról. Vendég: Ratkó Anna.
1952-04-25Az új rendelőintézetRészletes beszámoló az épülő rendelőintézetről.
1952-04-15Lelkes munkával készülnek......az építők a rendelőintézet Május 1-i megnyitására
1952-03-04Sportorvosi intézet Sztálinvárosban1952. március 9-től biztosított a sportolók intézményes ellátása.
1952-02-12A rendelőintézeti építkezés......tervfelbontója március 20-nál tart a tervfelbontással.
1952-01-19Az első negyedévben közel 500 új lakás építését fejezik be SA felajánlás szerint május 1-re megnyílik az új rendelőintézet. tavaszra teljesen elkészül a város második általános iskolája, s mellette közvetlenül egy 80 férőhelyes óvoda. A város postaépülete februárban készül el.
1951-11-00Sztálinváros, szocialista városA városépítés módszere. "Ötéves tervünk legnagyobb alkotása Sztálinváros, egyben első kísérlet arra is, hogy szűz területen új szocialista várost építsünk." Milyen legyen az új szocialista város?
1951-11-00A középületek tervezésének fejlődése a Sztálin Vasmű városépítésének tükrébenKözépületek, közintézmények tervei, alaprajzai, építése Sztálinvárosban.
1951-05-08Már épül szocialista városunk hatalmas rendelőintézeteHatalmas, háromemeletes, köralakú épületet terveznek.
1951-02-07Korszerű rendelőintézet létesül DunapentelénRendelőintézet épül 1952-re Dunapentelén.
1951-01-14MIlyen új bölcsődék, orvosi rendelők, szociális...Milyen új létesítmények épülnek 1951-ben az országban?
Nap-kelteDunaújváros főépítésze Páli Zsuzsanna kezdeményezte, hogy a belváros egyes épületeit először vonják helyi védelem alá, majd nyilvánítsaák műemlékké. Fonotsabb épületek: mozi, rendelőintézet, szálloda, Vasvári iskola.
Vidéki építészeti kalauzDunaferr Szakközépiskola, kórház, evangfélikus templom,kikötőépület, Csillagház, Dózsa Filmszínház, 1. sz. rendelőintézet, Dunai Vasmű, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Középiskola
Látnivalók DunaújvárosbanArchív fotók Dunaújvárosról.
Magyarország műemlékegyzéke - Fejér megyeA magyarországi műemlékek hivatalos jegyzéke, Fejér megye településein található műemlékek.
Magyar építészet 1945-1959A korszak néhány jelentős épületének ismertetése: I. Rendelőintézet, a rendelőintézet főhomlokzati terve
Archív képek és kortárs kommentárokSztálinváros, Dunaújváros épületeiről: Babits Mihály utca látképe, 1953 körül (kép), Kultúrpalota, Pártház, kikötő igazgatóságának épületének modellje 1951 (Gergely István terve, kép)
Képek a város egészségügyérőlA kórházról, rendelőkről, orvosokról, gyógyszertárakról. A képek egy része válogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.
Képek a város két rendelőintézetérőlI. sz Rendelőintézet, II.sz Rendelőintézet (zöld rendelő), IV. Fogászat. A képek egy része válogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.
Képek dr. Wittmann KárolyrólKardiológus, rendelőintézet-igazgató főorvos. Válogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.
Titokzatos Magyarország - 8. epizódBárány Róbert bemutatja Dunaújváros a Titokzatos Magyarország 8. epizódjában