Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím 
Leírás 
Forrás név 
Szerző 
Kezdőoldal 
Záróoldal 
Tárgyszavak 
Könyvtári jelzet 
Megjegyzés 
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

334 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2022-01-25Vince-napon vágták a vesszőtDuna menti Szent Orbán Borrend az adónyi szőlőhegyen.
2022-01-17Közösségi munka a szőlőhegyen. Nemcsak remek borászok, hanem a kertben is tudnakA Duna menti Szent Orbán Borrend Adony közösségi munkát tartott.
2022-01-10A budavári borlovagrendek voltak a vendégeiAlapításának tízéves évfordulóját ünnepelte a közelmúltban a Budavári Szent György Borlovagrend. Az adonyi Duna menti Szent Orbán Borrendet is meghívták a házigazdák az exkluzív történelmi környezetben megtartott III. Kárpát-medencei Találkozóra a Budai Várba.
2021-11-19Ötven bormintát kóstolhattakA Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony november 13-án rendezte meg az idei Márton-napi újbormustráját. Ötven bormintával vettek részt az eseményen a gazdák.
2021-11-06Remek borok, elhivatott előadó"Remek borok, elhivatott előadó és szakértő közönség szerencsés, interaktív találkozója jellemezte a Dunaújvárosi Borbarát Klub legutóbbi eseményét, ami a Corner kávéház különtermében zajlott. Bakos Arankával, a család nevét viselő pincészet egyik tulajdonosával beszélgettünk."
2021-10-13Újbort kóstoltak AdonybanKét év után ismét volt újbor ünnepe és hálaadás az adonyi szőlőhegyen a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony rendezésében.
2021-10-12A barátság és bor ünnepe volt, kellemes estét töltöttek együttA borbarát klub rendezvényén az italokat Fröhlich Tamás, a Gere Attila Pincészet értékesítési vezetője ajánlotta.
2021-10-02Együtt ünnepeltek a községbenÖsszehozta a falu népét a szüreti felvonulás és mulatság. Ez egy jól szervezett és sikeres hagyományőrző program volt, mindenki örömére. Beszámoló Nagykarácsonyból.
2021-10-01Ezúttal történelemóra volt: a téma VillányA Dunaújvárosi Borbarát Klubban szeptember 29-én újra összejövetel volt.
2021-09-29Másfél év után újra nyit a borklubÚjra működik a Dunaújvárosi Borbarát Klub. Nos, nem azért, mert egy időre megszűnt volna, hanem azért, mert a koronavírus-járvány miatt nem lehetett társas összejöveteleket tartani, a ­nyár meg amúgy is mindig szünet a klub életében. A tagság most újra találkozhat, a villányi Gere Pincészet mutatkozik be a borkedvelőknek.
2021-09-29Huszonegy fokot produkált a kékfrankos a szőlőhegyenValaki már szeptember elején is szüretelt, de a nagyüzem szeptember 18-án indult be az adonyi szőlőhegyen. Az eddigi tapasztalatokról Schmidt Attilával, a Duna-menti Szent Orbán Borrend – Adony nagymesterével beszélgettünk.
2021-09-22Fergeteges szüreti mulatság voltBeszámoló a Mezőfalván megrendezett szüreti mulatságról.
2021-09-10Adonyiak boglári borkóstolójaSchmidt Attila, az adonyi borrend nagymestere örömmel újságolta azt, hogy hosszú idő után ismét tudtak szakmai kirándulást szervezni Balatonboglárra.
2021-08-18A minőséget szeretikVillányi borászok találkozója a Balatonon. A házigazda, a dunaújvárosi kötődésű Vincze András.
2021-08-03A talajmunka az egyik legfontosabb a szőlőben"Mivel közeledik a szüret, arról beszélgettünk Gévai Gáborral, milyen termésre számít, és milyen problémákkal kellett megküzdenie év közben a szőlő gondozása során."
2021-07-29Az adonyiak jó borokkal bizonyítottakMozgalmas időszakon jutott túl az adonyi Duna-Menti Szent Orbán Borrend. Május végén megtartották a kistérségi borversenyüket, majd azt követően a borrend vezetősége kereste a lehetőségeket, hogy más helyeken is bemutathassák boraikat.
2021-07-26Jövőre Adonyban borozgathatnakJúlius 9. és 11. között a délvidéki Horgosra látogatott a történelmi Magyarország területén működő Szent Orbán nevű borrendek éves találkozójára az adonyi Duna menti Szent Orbán Borrend. Jövőre Adony lesz a házigazda.
2021-06-03A bírálók elégedetten kóstolhattak. Szőlőhegyi "feltámadás"A koronavírus-járvány enyhülésének talán az is az egyik jele, hogy az adonyi szőlőhegyen a Duna-menti Szent Orbán Borrend – Adony hosszú kihagyás után újra működni kezdhetett. Május 29-én, szombaton a Boldog Pincében tartották meg a kistérségi borversenyt.
2021-05-10Kezd élénkülni a Szent Orbán Borrend élete, borverseny, ünnepi litánia is lesz a képolnánálAz adonyi Szent Orbán Borrend az utóbbi időben gyors fejlődésnek indult, és már nemcsak a kistérségnek lett jelentős alakulata, hanem országos szinten is szép hírnévnek örvendhet.
2021-03-03Borversenyek helyett. A borversenyek helyett csak a pincéjüket látogathatják mostA jó nevű dunaföldvári borosgazdákkal az idei télen nem volt könnyű találkozni, hiszen az életüket eddig kísérő nyilvános események, például a borversenyek és a -kóstolók rendre elmaradtak. Néhányukkal azonban az előzetes egyeztetések után sikerült szót váltanunk.
2021-01-22Az idén Vince nem vágja a szőlőt. A Vince-napi vesszővágás az idén sajnos elmaradNem újdonság, a koronavírus-járvány átalakította az életünket. Nem kímélte az adonyi Szent Orbán Borrendet sem. Tavaly szinte minden eseményük elmaradt a vírus miatt, és az idei szezonnyitót, a Vincevessző-vágást sem tudták megtartani.
2020-12-22Palackban hoztak áldást a kórházi dolgozók számára, ezzel is megköszönve munkájukatAz adományozók sorába állt Tomolik János és családja is. A régióban, sőt országosan is egyre ismertebb és elismertebb borászatot jegyző, bölcskei székhelyű vállalkozástól nem szokatlan a jótékonykodás és a társadalmi szerepvállalás.
2020-10-30A szüreti mulatság napjainkban is élő ünnepSzabó Tamás cikke a dunapentelei szüreti mulatságokról
2020-10-28Ideális, a borkedvelőknek és az ínyenceknek való este voltMiklós Csabit, a jó hírű móri borászt igazi közönségdíjasként ismét örömmel várták a Dunaújvárosi Borbarát Klub legutóbbi összejövetelén. Ezúttal is remek borait, valamint tanulságos, kiváló stílusban előadott, derűs szakmai híreit várták tőle.
2020-10-22Szüreti felvonulás és bál a 20. századbanSzabó Tamás Dunapentele szőlőtermesztéséről és borászatáról szóló cikksorozatának 4. része
2020-10-16Évszázados örökség a Duna partjánSzabó Tamás Dunapentelei szőlőtermesztésről és borászatról szóló cikksorozatának 3. része
2020-10-13Csak maguknak, de összejöttek, jót mulattakMondjuk úgy, félhivatalosan, de október 10-én, szombaton megtartották az adonyi szőlőhegyen az újborünnepet és a hálaadást. Ez régi hagyománya az adonyi Szent Orbán Borrendnek, most azonban nem a borrend volt a házigazda, hanem az adonyi gazdák önszerveződéssel tartották meg az ünnepet.
2020-10-09A szüret a vendégeknek egy jó mulatság, a gazdáknak mérceAzt szokták mondani, hogy a szőlő a görbe hátú gazdákat kedveli. Ez utóbbi a sok hajladozással is járó szorgos munkára utal. Ebben az időszakban lassan mindenkinél kiderül az idei szezon sikere az ültetvényen. Jó nevű szüretelőket kerestünk fel, a profiktól a hagyományt „csak” jókedvűen éltetőig Dunaföldváron.
2020-10-09Dunapentele szőlő- és bortermelésérőlSzabó Tamás írása a dunapentelei szőlő- és bortermelésről 2. rész
2020-10-02Szőlő és bortermelés DunapentelénSzabó Tamás történeti visszatekintése a dunapentelei szőlőtermesztésre és bortermelésre
2020-09-09A minőséget dicsérik Adonyban. A szőlővel nincs gond, de a borrend sajnos csak pötyögAz adonyi szőlőtermelés, borászat évről évre dinamikusan fejlődik, teljesítményükkel élérték, hogy mára „felkerültek” a magyar borászat térképére. Körül is néztünk, hogyan zajlik a szüret az adonyi szőlőhegyen.
2020-08-26Búcsú: három szentre is emlékeztek. Három szentre is emlékeztek a templomban egybegyűltekDunaföldváron egybegyűltek Szt. Ilonára, Szt. Annára és Szt. Rókusra emlékeztek. Az esemény az öregtemplomban tartott szentmisével, az azt követő padáldással, és egy szép műsorral kezdődött. A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei, és a Szent Rókus Borlovagrend hagyományosan finom ebéddel várták a vendégeiket a templomkertben felállított sátorban.
2020-07-20Bearanyozták a napot. Teljesen bearanyozták az adonyiak a szőlőhegyüketBorverseny volt július 18-án, szombaton az adonyi szőlőhegyen. A koronavírus-járvány kitörése óta először találkoztak hivatalos rendezvényen a Szent Orbán Borrend Adony tagjai.
2020-07-17Hosszú hónapok után végre ismét együtt tölthették az időtNagy napja volt a Dunaföldvári Kertbarát Egyesület tagjainak, amikor a hosszú karanténos időszak után végre egy ragyogó nyári estén, gondtalanul együtt tölthették az időt a dunaföldvári tájház udvarán. A programot a tavaszi borversenyük lezárásával és egy remek vacsorával tették teljessé.
2020-07-08Biztató a szőlőhelyzet. Dunaföldváron és Adonyban is nagyon elégedettek a borászokAz idén szó szerint kapott hideget, meleget a magyar mezőgazdaság, így természetesen a szőlészetek is. Volt fagy, volt aszály, volt esőáztatás. Írásunkban annak jártunk utána, mire lehet számítani szőlő- és borügyben az idén, kiemelve azt, lesz-e ebben az évben zöldszüret.
2020-07-02Adonyban az idén is koccintottak. A koronavírus-járvány miatt nem szervezetten koccintottakRendesen már koccintani sem lehet a koronavírus-járvány miatt. Mit értünk ezalatt? Az idén nem lehetett hivatalosan megszervezni az országos akciót, a Koccintás 2020-at.
2020-05-30Orbán-nap: most csak spontánul. Spontán, de azért ünnepeltek az Adony szőlőhegyi gazdákNincsen arra vonatkozó adat, hogy az elmúlt mintegy háromszáz évben kényszerűségből valaha is elmaradt volna a Szent Orbán nap Adonyban.
2020-05-18Elégedetten zárta a borversenyt a kertbarát egyesület FöldváronNagyon jó időzítéssel, a Dunaföldvári Kertbarát Egyesület még a járvány előtt bonyolította le a hagyományos borversenyét az Ispán házban. A bírálók elé tavalyi szüretelésű fehér-, rozé, vörös- és otelló borok kerültek.
2020-05-15A szőlőskerti munkákat ezen a taszon is el kellett végezniA mezőgazdaság szempontjából sem volt kedvező az idei tavasz eddigi időszaka. A meglepetésszerű fagyok, a tartós esőhiány sokfelé okoztak lépéshátrányt a benne dolgozóknak. Egy különleges területtel, a biogazdálkodással foglalkozó Kelemen Róberttel, a sikeres dunaföldvári szőlész-borásszal beszélgettünk.
2020-05-02Nem akarnak átlagosak lenniEgy jól bevezetett egri borászat kincseit eladni nem lehet egy nehéz feladat! A barátsággal indított derűs kihívásról, Kis-Varga Roland a Petrény Pincészet nyugat-magyarországi és budapesti képviselője egy kicsit más véleményen volt. A beszélgetés a Dunaújvárosi Borbarát Klub járvány előtti rendezvényén hangzott el.
2020-03-24A borrendi programokat is töröltékA koronavírus kihat az adonyi Szent Orbán Borrend működésére is.Vagyis, mint az országban mindenhol, itt is elmaradnak a programok. Schmidt Attilának, a borrend nagymesterének tájékoztatása szerint az április 9-re tervezett nagymesteri tanács elmarad, hiszen a kisvárosban a kormány döntése alapján – az egész országot érinti – minden közösségi tér zárva van, és betiltották a rendezvényeket, összejöveteleket.
2020-03-12Összeült a Szent Orbán Borrend nagytanácsaAz adonyi Szent Orbán Borrend nagytanácsa 2020. március 06-án, pénteken tartotta meg ülését, amin az eddig megrendezett idei programokat értékelték, illetve megtervezték a következő összejöveteleket.
2020-02-28Téli esték, kertbarátokkal. Szőlőtermesztés, borászkodás és az ezeket körülölelő filozófiaA Dunaföldvári Kertbarátok Egyesületének Téli Esték című előadás- és programsorozatában számos eseménnyel teszik kellemesebbé az érdeklődőknek a hosszú téli estéket
2020-02-26Tartalmas évet zárt a borrend. Zárszámadás és gazdák napja volt az adonyiaknálAz adonyi Szent Orbán Borrend zárszámadó közgyűlést, valamint gazdanapot tartott. A közgyűlésen Schmidt Attila nagymester foglalta össze az elmúlt év történéseit, és ne legyünk szerények, igencsak alaposan.
2020-02-25A bor nem csak szeszes ital, az emberrel egyidős kultúra részeFriedrich Ferenc dunaújvárosi képzőművészt alkotásai nyomán mi is nagyra tartjuk. A legutóbbi találkozásunk alkalmával a Dunaújvárosi Borbarát Klubban, egy új szakirány jeles képviselőjeként is megismerhettük.
2020-02-08Kézműves módon készülnek a boraikTöbbféle szempontból is különleges volt a Dunaújvárosi Borbarát Klub idei első rendezvénye, amit a hagyományokat követve a Corner kávéház különtermében tartottak. A borok a somlói Kreinbacher-birtokról érkeztek. A katedrára és pódiumra érett bemutatóért Baráth Sándort ünnepelték.
2020-01-21Vince-napi pincejárás az őszi jó szőlőtermés reményébenJanuár 22-e Vince napja, amely igencsak jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A Vince-napi szokások fontos szerepet játszanak a magyarság életében, a borvidékeken a mai napig őrzik az ehhez kapcsolódó hagyományokat. Január 18-án, szombaton igaz csak 18-a volt, de az adonyi szőlőhegyen is áldoztak a gazdák.
2019-12-14Sike Balázs: humor és szakmaiság. Sike Balázs humora és szakmaiságaA Badacsony vidékéről jó borokat, és pincészetenként egy-egy új szakiskolát várunk. Sike Balázs és Velényi Réka teremtették meg, és sikerrel gondozzák a Skizo borászatot. Náluk mindkét elvárásunk teljesült.
2019-12-13Hatalmas adonyi siker a rozéversenyenKunszentmiklóson december 6-án, hagyományosan Miklós napján rendezték meg az országos rozébor-versenyt. A viadal célja a rozé-, a sillerborok, gyöngyöző borok, pezsgők minőségének megmérettetése. A viadalon hatalmas adonyi siker született, Paulusz Imre (kép) rozéja aranyérmes lett.
2019-12-12A borkészítésben benne van a szíve és a lelke - csak így lehetAhhoz, hogy jó bor születhessen, tavasztól őszig hajlott derék kell, és persze szenvedély is – vallja Tomolik János bölcskei borász, aki a Dunaújvárosi Borbarát Klub összejövetelének egyik őszi vendége volt a Corner Hotel és Kávéházban.
2019-11-12Márton-napi kedélyes bormustra. Ha Márton-nap, akkor mustraAz adonyi Szent Orbán Borrend Márton-napi bormustrára hívta a környékbeli borászokat.
2019-10-30A nagyság ára elvárni magamtól, hogy mindig az élbolyban legyekA közelmúltban Riczu Tamás, a sikeres, elhivatott villányi borász volt a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége.
2019-10-28Nem csak a nagyoknak adnak terepetAz immár nagykorú Dunaújvárosi Borbarát Klub az őszi szezonban is folytatva hagyományait, havonta rendez bemutatóval egybekötött vacsorákat a Corner Hotel és Kávéház különtermében.
2019-10-14Újbor áldása, litánia, vándordíj. Újbor és hálaadás az adonyi szőlőhegyenRemek idő, sok érdeklődő, jó hangulat. Így jellemezhetnénk az adonyi szőlőhegyen szombaton a Szent Orbán Borrend által megrendezett újbor és hálaadás ünnepét.
2019-10-11Nincs panasz a termésre. Újbor és a hálaadásRemek idő, sok érdeklődő, jó hangulat. Így jellemezhetnénk az adonyi szőlőhegyen október 5-én, szombaton a Szent Orbán Borrend által megrendezett újbor és hálaadás ünnepét.
2019-10-02Patrióta este folytatásaRácalmáson szeptember 27-én este a Jankovich-kúriában különleges könyvbemutatón vehettek részt a rácalmási patrióták. A nagy sikerű patrióta est folytatásaként Tiffán Zsolt tartott kóstolóval egybekötött borbemutatót.
2019-10-00Faluhely, ahol az álmok valóra válnakPortré dr. Bodri Istvánról, a szekszárdi Bodri Pincészet vezetőjével, aki elvégezte a Dunaújvárosi Főiskola kohó üzemmérnök szakát.
2019-09-28Felnőtté vált az újvárosi borklub. Idén immár felnőtté vált a dunaújvárosi borklubNagykorú lesz az idén a Dunaújvárosi Borbarát Klub, ugyanis egy baráti társaság tizennyolc éve alakította meg. Ez a bizonyos társaság már korábban többször találkozott, borkóstolókat rendezett, pincészeteket látogatott meg, majd jött az ötlet, tegyék magukat hivatalossá, és így is lett.
2019-09-14Szüretelés: a cukorfok dicsérete. A cukorfok értéke eddig átlagon felüliJavában tartanak a szőlőszüretek a Dunaújváros környéki szőlőhegyeken, Mezőfalván és Adonyban.
2019-08-14Adonyban bizakodóak a szőlősgazdákA legkorábbi érésű szőlőfajta, a csabagyöngye szedésével augusztus 12-én, hétfőn megkezdődött a szüret Magyarországon, ezzel az északi féltekén is, a harmincadik és az ötvenedik szélességi fok között. De mi a helyzet az adonyi bortermő területen? Schmidt Attila, az adonyi Szent Orbán Borrend nagymestere tájékoztatta lapunkat arról, mire számíthatnak az Adony-szőlőhegyi gazdák.
2019-07-19Borászok, vavdászok és halászok móri találkozója2008-ban Adonyban rendezték meg az első Fejér megyei borász-, vadász-, halásztalálkozót. Azóta rendszeres az összejövetel. Idén, múlt hét szombaton (július 13-án) találkoztak a különböző borrendek és vadásztársaságok, ezúttal a halászok nem képviseltették magukat. A helyszín a móri Lamberg-kastély volt, amíg a házigazda a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend. Jövőre Velencén lesz a találkozó.
2019-07-11Erdélyben járt az adonyi Szent Orbán borrend - velük volt Nagykárolyban a zászlósboruk isAz adonyi Duna menti Szent Orbán Borrend képviseletében kilencen vettek részt a Kárpát-medencei Szent Orbán borrendek találkozóján az erdélyi, közelebbről a partiumi Nagykárolyban.
2019-07-06Egy nyerő páros a boros szakmábólEgy sikeres testvérpár érkezett a szekszárdi birtokukról a Dunaújvárosi Borbarát Klubba, a szezon méltó lezárására. A jó barátként fogadott Sebestyén Csabi és Csilla oldott hangulatban megtartott nagy sikerű előadásával, és a velük hozott kiváló borokkal tovább öregbítette a Sebestyén Pince megalapozott jó hírét.
2019-06-29A pezsgők irányába nyitna a Dunaújvárosi Borbarát KlubDunaújváros egyik legrégebben működő civil szervezete a Dunaújvárosi Borbarát Klub, amelynek székhelye a Corner Hotel és Kávéház. A klub 2001-ben alakult meg, és azóta is töretlenül működik, bár azért ők is éltek meg kisebb válságokat.
2019-06-24Kétszáznál több koccintó volt. Kétszáznál többen koccintottak Adony Szőlőhegyén szombaton2015-ben jelentette be az akkori földművelési miniszter, Fazekas Sándor, hogy attól az évtől kezdve június 27-e a magyar bor és pezsgő napja. Ebben az évben kapcsolták először össze a „Koccintást” a magyar bor és pezsgő napjával, amikor Magyarország huszonkét borvidékén ünnepelnek. Az idén közülük nyolc nevezett be a „Koccintás 2019”-re, és két borbarát település, egyikük Adony volt, képviselőjük a Duna menti Szent Orbán Borrend révén.
2019-06-01Elmélyülve ízekben, zamatokbanKomoly, elmélyült munka jellemezte május 31-én, pénteken délután a Pentele Klubban összegyűlt férfiakat és hölgyeket, akik a 34. Pentele Napra készülve a beadott böllértermék-, pálinka- és bormintákat elemezték, vizsgálták, minősítették.
2019-05-27Adonyi borünnepet rendeztek szombaton. A Szent Orbán-nap idén is sikeres rendezvény voltAz idei Szent Orbán-ünnep az adonyi Szőlőhegyen hagyományos egyházi liturgiával kezdődött a szőlő és a bor védőszentjeként tisztelt, a II. században élt és vértanúhalált halt Szent Orbán pápának szentelt, 1811-ben, a németországi Elzász-Lotharingiából érkezett föld- és szőlőművesek által emelt kápolnánál.
2019-05-14Bandi bácsi, a borrend kiváló séfje. Bandi bácsi, a borrend séfjeA Szent Rókus Borlovagrend mellett van még egy-két társaság, ahol tisztelettel emlegetik őt, mint a sajátját. Bandi bácsi mesterszakács színvonalon, kizökkenthetetlen nyugalommal és óramű pontossággal teljesíti a felkéréseket. A helyi monda szerint a felkészületlen és ezért az elején a harsány ízek miatt először felszisszenők sóhajára szokta mondani, hogy „jaj gyerekem, ez nem darakása”!
2019-05-14Miklós Csaba: "A következő negyven évben nem érek rá"A Dunaújvárosi Borbarát Klub tagjainak – a telt házból is lemérve – nagy dolog volt, hogy eljött hozzájuk Miklós Csaba, a remek borász, és okkal remélték, hogy egy érdekes előadást is hallanak majd tőle, miközben finom borait kóstolgatják! A kiváló borásszal a borkóstolós vacsoraest előtt beszélgettünk.
2019-05-09A borászok tanácsokat is adnak egymásnak a találkozóikonKülönleges ünnepet tartottak a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend tagjai, és az általuk a XI. alkalommal megrendezett Duna menti települések borversenyén díjazottak, a helyi Szent Rókus-kápolnánál, május elsején délelőtt. A koccintásra adott alkalmat a naptár szerinti ünnep, a rend aznap esedékes születésnapja, és a kiváló eredményeket elérő gazdák iránti tisztelet.
2019-05-08Arany, ezüst és bronz minősítés. Kistérségi borverseny, immár huszonhatodik alkalommalHuszonhatodik alkalommal szervezte meg a Duna menti Szent Orbán Borrend Adony a Kistérségi borverseny elnevezésű programját. Az esemény megnyitóján először Schmidt Attila, a borrend nagymestere fogadta a megjelenteket. A nagymester megköszönte Somogyi Balázsnak, Perkáta polgármesterének azt, hogy ismét méltó helyszínen valósulhat meg a verseny.
2019-05-08Nagy Gábor merlot-ja lett az idei zászlósA Dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend az idén már XI. alkalommal rendezte meg a Duna menti Települések Borversenyét. Az idén Nagy Gábor merlot-ja nyerte el a zászlósbor címét.
2019-05-04A bor magasztos dolog, úgy nyúl hozzá, mint a szentséghezVincze Béla Attila egri borász neve elválaszthatatlan az ottani boros kultúrától. Kis híján bölcsész vagy jogász lett belőle, de végül kertészeti egyetemre kormányozta élete. A Dunaújvárosi Borbarát klubban tartott bemutatóján beszélgettünk.
2019-05-02A szőlőben otthon érzi magát. A szőlőben otthon érezze magát a borász, ez fontosEgy kicsit a csodát várták a Dunaújvárosi Borbarát Klubba érkezők Szilágyi Lászlótól, aki a Szilágyi Pincészetet képviselve érkezett Tokajból.
2019-04-29Több mint száz mintát értékelt a szakemberekből álló zsűriA Duna menti Szent Orbán Borrend Adony XXVI. Kistérségi Borversenyét rendezték április 27-én Perkátán, a Győry-kastélyban.
2019-04-17A borturizmusba is belekóstolhattunkA Sajtó és Tanulás (SÉTA) programban résztvevő diákok írásai. Plósz Gergely Bálint, a Rudas Közgazdasági Szakgimnázium diákjának írása.
2019-04-16Hagyományos versenynek indult, borünnep lett belőleA Dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend szervezésében a XI. alkalommal rendezték meg a Dunamenti Települések Borversenyét. A kétszázhat bormintát értékelő, negyvenhárom bírálót, köztük országos szaktekintélyeket felvonultató eseményt Horváth Zsolt, a város polgármestere nyitotta meg.
2019-03-25A Gasztroangyal adonyi látogatása. Adony büszkeségeiről újabb kiváló epizód van születőbenTöbb volt ez a két nap, mint egy gasztrokirándulás, a Borbás Marcsi fémjelezte Gasztroangyal stábjának is, amelynek tagjai hozzájárultak, hogy március 22-én, pénteken velük tartsunk forgatási helyszínükre, Adonyba. Nagyszerű emberekkel találkoztunk.
2019-03-06Rendhagyó borkostolóban lehetett részük a klubtagoknakA Dunaújvárosi Borbarát Klub értő közönsége jó érzékkel választotta magának a Balatonfüredi Figula Pincészet borbemutatóját.
2019-02-25A jubileumok és a legek esztendeje volt a tavalyiKözgyűlést és gazdanapot tartott február 23-án, szombaton a Duna menti Szent Orbán Borrend Adony tagsága. A zártkörű közgyűlést követően előadásokat hallgattak meg.
2019-02-06A szőlősgazdák már készülnek: Téli boresték az IspánházbanSzőlős és boros gazdák gyűltek össze egy a kedvük szerint zajló eseménysorozat, a Téli boresték az Ispánházban újabb rendezvényére a dunaföldvári várban február 4-én, hétfőn este.
2019-02-04Bolyki János elsőként kezdett a családban borral foglalkozniAz egri Bolyki János volt a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége januárban. Az újvárosi borbarátok közössége ritkán látható, hallható, jó színvonalú és remek hangulatú – jobbnál jobb poénokkal megtűzdelt – estét tudhat maga mögött ezúttal is.
2018-11-26A hírek igazak: a kontinens meghódítására törekszenekEgy jól csengő nevű borászat képviselője remek borsorral érkezett a dunaújvárosi Borbarát Klub borkóstolós vacsorájára, a Corner Kávéház különtermébe. A különleges kínálat a Laposa Birtokot dicsérte Badacsonyból, ahol alapvetően fehérborokat készítenek. Az italokat bemutató Laposa Lilla pillanatok alatt elbűvölte a közönséget a termékekkel és a kisugárzásával.
2018-11-21Jó a hírük, a borászok szívesen jönnek hozzájuk2001-tői működik a Corner Kávéházban a Dunaújvárosi Borbarát Klub. Ősszel már a tizennyolcadik szezonját kezdte meg a szokásos nyári szünet után. Az utóbbi időben a klub háziasszonya Hodosi Judit (kép), vele beszélgettünk.
2018-11-17Márton-napi örömök a földvári rókusdombi pincesoronMár egy jó évtizedes hagyománya van a dunaföldvári Márton-napi ünnepségnek. Előbb egy ideális helyszínt találtak neki a rókusdombi pincesoron, majd a programkínálat is egyre inkább a vendégek kedve szerint alakult. Nincsenek harsány produkciók, álszent népieskedések, bazári portékák. Értékes hagyományőrzést, szolid vendéglátást, izgalmas pincelátogatások lehetőségét kínálják. Egy kellemes családi program lehetőségét. És persze a libafuttatás korhatár nélküli vidám izgalmát.
2018-11-14Márton-napi újbormustrát tartottak AdonybanKiválóan sikerült az idei újbormustra! – mondta lapunknak Schmidt Attila, a Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony nagymestere. A november 10-én, immár tizedik alkalommal megrendezett borkóstoláson, az adonyi Közösségi Kulturális Központ és Könyvtár Lívia-termében a borrend tagjai többnyire saját boraikat vizsgálták meg, de akadt egy csákberényi borász vendégük is.
2018-10-13A mosoly volt a közös viselet Adonyban, a szőlőhegyenA tartalmas ceremóniák mellett, jól viselhető betétprogramok várták az odasereglőket a híres adonyi Szőlőhegyen. Gyanítható, hogy a pincék köré szervezett derűs hangulatú baráti találkozók, a finom falatokkal támogatott új- és óbor mustrái tették teljessé ezt a kedves ünnepet!
2018-10-08Az új borért adtak hálát a gazdákGondos borosgazdák tartották meg az „Újbor Ünnepe és a Hálaadás” szertartását Adonyban a Szőlő hegyen október 6-án, szombaton délután.
2018-09-27A borrend sem maradt kia fesztiválbólA Dunaföldvári Szüreti Fesztiválon természetesen nem lehet kihagyni a borokat. A helyi borlovagrend és borászok jó kapcsolatának ápolása érdekében koccintottak párszor a remek nedűkkel.
2018-09-01Jó lesz az idei termés. Hetekkel hamarabb jött a szüretÍgéretesnek mutatkozik az idei szőlőtermés a lassan befejeződő szüret eredményei alapján. Schmidt Attila, az adonyi gazdák Duna menti Szent Orbán Borrendjének nagymestere maga is a szőlőjében válaszolt kérdéseinkre az idei termést, a várható borminőséget illetően.
2018-07-19Bessenyei Péter a horgászatrólBár a Duna menti Szent Orbán Borrend borász-, halász-, vadásztalálkozóján csak délig maradt, ottléte alatt mágnesként vonzotta maga köré az embereket, ha csak pár szóra is.
2018-07-19Tízedszer os borász-, halász-, vadásztalálkozóTíz évet összegzett július 14-én, szombaton a Cikolai-tavaknál megrendezett Fejér Megyei Borász-, Vadász-, Halásztalálkozó.
2018-06-29Nyári szünet előtt a Borbarát KlubbanTartalmas szezont zárt a Dunaújvárosi Borbarát Klub, a Corner kávéház különtermében. A sorozat utolsó borkóstolós vacsoraestjén az Etyeki Kúria Borgazdaság méltán híres különlegességeit, a cég elragadó stílusú, és roppant felkészült sommelierje, Pesti Eszter mutatta be az érdeklődőknek.
2018-06-09A Szent Orbán Borrend hírvivő lovagjaDr. Dorkota Lajos politikus, közéleti ember. Dunaújvárosban és környékén valószínűleg nem sokaknak kell bemutatni. Volt Dunaújváros önkormányzati képviselője, alpolgármestere, országgyűlési képviselője. Jelenleg a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke. Dorkota Lajossal ezúttal azonban nem a politikáról, nem a közéletről beszélgettünk, hanem egy nem is olyan régi hobbijáról, a borászkodásról.
2018-05-28A védőszentre emlékeztek. A védőszent ünnepnapjánAz 1811-ben épült Szent Orbán-kápolnánál gyűltek össze az adonyi és környékbeli szőlőművelők, borászok május 26-án, szombaton délután, az Orbán-napon.
2018-04-26A Duna menti települések legjobb boraiSzáznyolcvan borminta érkezett a Duna menti települések borversenyére, amelyet tizedik alkalommal rendezett meg április 21-én, szombaton a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend.
2018-04-26Szőke Mátyás a Borbarátok között (képaláírás)A magyar borásztársadalom és a jelen hazai borkultúrájának kiemelkedő alakja, Szőke Mátyás volt a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége április 25-én este. A "2017-es Év Bortermelője" címmel is kitüntetett borász kóstolás keretében mutatta be a nemzetközileg is keresett nedűit. (teljes szöveg)
2018-04-19Gasztronómiai élmények tárházaKülönleges gasztronómiai élményekben volt része az újdonságok iránt fogékony éttermi társaságnak a Kiskohász vendéglő Maurer borvacsoráján.
2018-03-27Megismétlődhet Adonyban a tavalyi kiváló szőlőtermésJó előjelekkel várják a szőlőszezon április második felére csúszó kezdetét az adonyi szőlősgazdák.
2018-03-17Kiválasztották a város idei legjobb borait isCsaknem kilencven borminta érkezett a hagyományos borversenyre Dunaföldváron. Működése során 42. alkalommal tartott borbírálatot a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete Dunaföldvár polgármesteri hivatala támogatásával.
2018-03-01Borbarát klub (képaláírás)Február 28-án, szerdán este a Corner Hotel és Kávézóban Barabás Barna a Zelna Borászat remekeit mutatta be a dunaújvárosi Borbarát Klub vendégeinek. A balatonfüredi borász a 2015-17-es évjáratú borkülönlegességeit hozta el, a Zelna Pinot Gris-től, a különféle olaszrizlingeken át, egészen a merlot-cabernet sauvignonig. (teljes szöveg)
2018-02-26Korszakváltás a rendbenVéget ért egy korszak a Duna menti Szent Orbán Borrend, Adony életében: visszavonult a szervezet éléről Králl István, aki nemcsak a borrend, hanem már elődje, a Borbarát Egyesület alapításánál is bábáskodott. Tíz évig az egyesület elnöke, tizenkét esztendeig a rend nagytanácsának nagymestere volt: most, mandátuma lejártakor idős korára (75 éves) tekintettel lépett vissza.
2018-02-23"Mindig volt fehér szőlő Szekszárdon"A Dunaújvárosi Borbarát Klub januári vendége Vesztergombi Csaba (kép) szekszárdi borász volt.
2018-02-19A Pintes és legendás családjaPentele története nem a város alapításával kezdődött, már évszázadokkal előbb is egy fejlett agrárjellegű település volt. Dér Pál tanulmányában olvasható, hogy 1900-ban a településen 605 szőlősgazda 332 kataszteri holdon művelt szőlőt.
2018-02-09Az ország borrendjeinek zászlósborai DunaföldváronDunaföldváron tartotta soros ülését és a borrendek zászlósborainak minősítését a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének szakmai-etikai bizottsága.
2018-02-01Kóstoló (képaláírás)A Dunaújvárosi Borbarát Klub január 31-én este tartotta mg az idei év első találkozóját. A vendég a legendás szekszárdi Vesztergomi Pincészet volt. a borászatot Vesztergomi Csaba képviselte, aki egy remek előadás keretén belül mutatta be, milyenek is a jó szekszárdi borok. A vendégek kilencféle bort kóstolhattak meg, és élvezhették azok ízét-zamatát. (teljes szöveg)
2018-01-10Borklub Pentelén (képaláírás)Az új év első dunapentelei borklubos összejövetelét rendezték január 9-én, kedden este a pentelei klubházban. Ez alkalommal az újborokat kóstolták meg a tag- és bortársak. (teljes szöveg)
2017-12-04Egy turisztikai szakember, aki majdnem sommelier vizsgát tettMarin Skenderovic (kép) a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete vezetője szinte hazajár Dunaújvárosba, hiszen barátja, Grábics Gábor, a Corner Hotel és Kávézó társtulajdonosa és vezetője itt él és dolgozik, másrészt pedig a horvát nemzetiségi közösség is ide köti.
2017-11-13Márton-napi mustra. Adony: Márton-napi komoly bormustraAz adonyi Duna menti Szent Orbán Borrend egyre jobban fejlődő borrend évzáró összejövetele a Márton-napi bormustra.
2017-11-13Dél-Amerika is bemutatkozottA Dunaújvárosi Borbarát Klub októberi összejövetele rendhagyó módon zajlott a Corner Café különtermében október 25-én, szerdán. Ezúttal nem egy pincészet volt a vendég, hanem egy budapesti bortársaság, amely „világkörüli” útra hívta a résztvevőket.
2017-11-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Bajor József (1858-1937) szőlész, komló- és gyógynövény termesztőBajor József országos tekintélyű komló- és gyógynövény termesztő 25 évig élt Rácalmáson. Szerepe volt a magyarországi sörfőzés alapjainak megteremtésében.
2017-10-28Boremebrek (képaláírás)A Borklub október 25-i rendezvényén a Budapest Bortársaság Borokkal a világ körül elnevezésű italkínálatát a cég képviseletében Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus (AIWS) vezette elő. (teljes szöveg)
2017-10-16Paulusz Bálinté lett idén a Szent Orbán VándordíjRemek idő fogadta október 14-én, szombaton délután az adonyi szőlőhegyen az újbor és a hálaadás ünnepén részt vevőket. Az esemény jelentőségéről sok mindent elmond, hogy dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő mellett Adony és Perkáta polgármesterei, Ronyecz Péter és Somogyi Balázs is megjelentek. A Szent Orbán Vándordíj idei díjazott Paulusz Bálint (kép) lett.
2017-10-12Nyit a Borklub PentelénA Pentele Baráti Kör égisze alatt 2011 őszén gyűlt össze először a borbarát klub. Október 10-én, kedden este immáron a hetedik évadját indította útjára a közel félszáz tagot számláló önkéntes szerveződés.
2017-10-11Forrnak már az újborok. A borosgazdáknak a mustgáz veszélyeire is figyelniük kellKráll István (kép) a Duna menti Szent Orbán Rend nagymestere szerint is kimagasló borok készülhetnek az idén.
2017-10-11A hetedik évadot indították (képaláírás)A Pentele Baráti Kör égisze alatt 2011 őszén gyűlt össze először a borbarát klub az Óvárosban. Immáron a hetedik évadot indította el a klub október 10-én késő délután a Pentele Klubházban. Képünkön Gulyás Győző beszél, mellette Kondor László. (teljes szöveg)
2017-10-07Sok múlik a jó szüretenA szekszárdi Németh János Pincészet volt szeptember végén a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége a Corner Café különtermében.
2017-09-28"Bortanév" (képaláírás)Ha szeptember, akkor indul a Dunaújvárosi Borbarát Klub. Ugyanis a klub úgy "működik", mint a tanév, júniusban nyári szünetre mennek a borbarátok, majd szeptemberben kezdődik az újabb évad. Az idény első összejövetelét szeptember 27-én este tartották meg a Corner Café különtermében. A vendég a szekszárdi Németh János pincészet volt. A tagok és a klub vendégei nyolc kiváló borral ismerkedhettek meg a szezonnyitón. (teljes szöveg)
2017-09-06Nagyobb kártevőt nem láttakMinőségi szempontból a tavalyinál jobbnak ígérkezik a szüret az adonyi szőlőhegyen, mondta a borrend nagymestere.
2017-08-23Visszahozták a búcsú hagyományátDunaföldváron harminc évig nem tartották meg a búcsú ünnepségeit, pedig valamikor négy esetben is összegyűltek ezekre az alkalmakra a különböző szentek nevét viselő templomokban.
2017-08-08Félévi mérleg a szőlészetbenDr. Sűrű János az Agro-Bölcske Zrt. ügyvezetője, baráti hangulatú, de komoly tartalmú bemutatóra hívta meg a térség főleg szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóit Dunaföldvárra. Az esemény helyszínén található szőlődűlőben rendszeresen folytatnak növényvédelmi kísérleteket is.
2017-07-21Mosolygós, buborékos nyáreste volt a borbarátok teraszánBuborékos kóstolóra és mediterrán hangulatú vacsorára várták a Dunaújvárosi Borbarát Klub tagjait és az érdeklődőket a Corner Kávéház teraszára július 19-én, szerda estére.
2017-07-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. III. Kis hírek, érdekességek Rácalmás 150 évéből.Szerb-Almás? Elismerő nyilatkozat és köszönet. Petőfi másként. Kivonat a helységnévtárból. Friss tej eladó. Álláshírdetés. Egy tragikus hír Rácalmásról. Tudósítás a rácalmási szüretről. Teleszky János új kalapban. Dr. Sárközi Ferenc búcsúbeszéde.
2017-05-29Orbán-nap: a bor és a borászok ünnepe. Borünnepet ültek a hegyenMinden év május havában hatalmas sokaság lepi el az adonyi Szőlőhegyet Orbán napja alkalmából.
2017-05-24Siekr a kistérségi borversenyenA zsűri idén is elégedett volt a kistérségi borversenyen a borok minőségével: töretlen a fejlődés a borkezelésben. Iváncsán rendezte meg május 6-án 23. Kistérségi Borversenyét a Duna menti Szent Orbán Borrend, Adony.
2017-05-22Az égiek szerepe a minőségbenA Dunaújvárosi Borbarát Klub a bár tradicionális és kiváló fajtákat termelő, de a széles nyilvánosság előtt nem túl ismerős borvidéken dolgozó egyik pincészetet mutatta be Rádról a legutóbbi összejövetelén. Beszélgetés Kvák Emillel (kép).
2017-05-20Fagyos tavasz és egyéb csodákGonoszul bánt velünk a természet, főképp a szőlő- és gyümölcstermesztők izgulhattak. Fónod Attila (kép) kertészmérnök szakértő és szaktanácsadót kérdeztük.
2017-05-09Tóth Géza, a sikeres borászA Dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend idei borversenyén Tóth Géza (kép) remek itala, egy Syrah fajtájú nyerte el a Lovagrend Zászlósbora címet, amivel egy éven keresztül büszkélkedhet. Az elismeréshez Dukai István, a Lovagrend nagymestere is gratulált.
2017-04-27Kiváló borok versenye215 bormintával neveztek a borászok az április 22-én, szombaton megrendezett Duna menti Települések Borversenyére Dunaföldváron. A Szent Rókus Borlovagrend immár kilencedik alkalommal házigazdája ennek az eseménynek.
2017-04-08Az akadályok erősítikKráll István (kép) családja évszázadokra visszamenőleg adonyi. Sváb ősei még Mária Terézia idejében, az 1700-as években települtek ide, a Zichy-birtokra.
2017-04-00Dunaújváros boraiBeszámoló a Pentelei Bor- és Pálinkabarát Klub télvégi záró összejöveteléről.
2017-03-13A legjobbakat kerestékImmár 41. borbírálatát, borversenyét rendezte meg a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete március elején.
2017-03-07Egy igazi családi történetHeimann Zoltán (kép) kiváló szekszárdi borász az elmúlt héten Tumpek Ádám meghívására a Dekanter Vinárium és Kávézó vendége volt. Itt beszélgettünk vele.
2017-03-06Borháló (képaláírás)Március 3-án, pénteken este Böröndi Tamás és Götz Anna művészházaspár volt a Borháló vendége, ahol baráti beszélgetés keretében ízletes borokat kóstolhattak a vendégek. A már évek óta tartó hagyományos irodalmi esteket a jövőben is folytatják. (teljes szöveg)
2017-03-03A szekszárdi vörös (képaláírás)A kiváló szekszárdi borász, Heimann Zoltán volt a dunaújvárosi Dekanter Vinárium és Kávézó meghívott vendége, aki nyolc italból álló borsort mutatott be az ínyenceknek. Csák Gábor és felesége, valamint Grábics Gábor a tételsor egyetlen fehér borát, a Viogniert kóstolja. (teljes szöveg)
2017-03-02Előadás és borkóstolóRendhagyó volt a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete által szervezett Téli esték utolsó előtti előadása Dunaföldváron. A téma szakmai, a helyszín és a körülmények voltak szokatlanok.
2017-02-25A Szepsyt önmagával lehet definiálnidei második összejövetelét tartotta az alapításának másfél évtizedes jubileumát tavaly ünneplő Corner Hotel és Kávézó Dunaújvárosi Borbarát Klubja. A "recept szerint": a klubtagok és az illusztris vendégek mellett hívj meg egy kiváló borászt! Így a színvonal és a hangulat is adva volt.
2017-02-25Borháló (képaláírás)A vendégek az Istvándy Jenő Pincészet Balaton-felvidéki remekeit kóstolhatták meg a Borhálóban. A borokat Istvándy Tamás, a fiatal generáció képviselője mutatta be február 23-án. Az asztalnál többek között Bogár Ferenc (középen) egy igazi borbarát is helyet foglalt, maga is ínyenc. (teljes szöveg)
2017-02-21A lélek mélyéről. A palackba zárt szellemiségSzepsy István tokaj-hegyaljai borász lesz a következő vendége a Corner Kávéház és Hotel borklubjának. Grábics Gáborral az ismert, köztiszteletben álló borásznál Mádon jártunk.
2017-02-15Szövetkezni kelleneA Dunaújvárosi Borbarát Klub rendezvényén egy alaposan felkészült szakemberrel, Fónod Attilával (kép) beszélgettünk a boros világról.
2017-02-03Szőlőtermésről - várni kell a jóslattalVajon milyen termésre számíthatnak a szőlősgazdák. Vince napon nem olvadt: így rossz lesz a termés?
2017-01-30Komoly csapatmunka eredményeAz évadnyitó rendezvény szomorú megemlékezéssel kezdődött. Grábics Gábor felkérésére a jelenlévők egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a nemrég elhunyt dr. Tiszamarti Miklósról a Borklub egyik alapító tagjáról.
2016-12-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Kis hírek, érdekességek Rácalmás 150 évébőlA fogyasztási adó beszedése. Tanítói álláshirdetés. Egy rácalmási szőlősgazda keservei. Kettős és négyes fogatok eladók. Almavásár. Bay Géza végrendelete 1903. Posta és telefonközpont Rácalmás1910. Huszár stikli
2016-11-17A pincék nem áznak beDunaföldváron bár az időjárás miatt elmaradtak a Márton-napi szabadtéri rendezvények és a libafuttatás, de a boráldást megtartották.
2016-10-11Jó borok - kellemes őszi időÚjbor ünnepe és Hálaadás. A Dunamenti Szent Orbán Borrend - Adony civil szervezetnek az egyik legjelentősebb eseménye. Október 8-án, szombaton megtelt emberekkel az Adony-Szőlőhegy.
2016-10-10Egy igaz(i) úr, Baracsról...Tóth Géza: vállalkozó, adakozó, jótékonykodó ember, ugyanakkor borász és horgász is egyben. A nyáron, augusztusban meghívott az otthonába, ott készítettem vele interjút. Az, hogy csak most olvashatják, nem az ő hibája. Talán megbocsát, hogy ilyen későn dokumentálom e számomra kedves, emlékezetes találkozást..
2016-10-10Ünnepeltek, boroztakAz Újbor Ünnepe és Hálaadás. A Dunamenti Szent Orbán Borrend - Adony hagyományos ünnepét október 8-án, szombaton tartotta meg a borrend az Adony-Szőlőhegyen, vendégek részvételével.
2016-10-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Fritz AntalA rácalmási mezőgazdász és borász, Fritz Antal története.
2016-09-13Cukorra, savra figyeljünk! Van szőlő, bor: marketing nincsA cukorfok majdnem jó, és figyelni kell a savasságra is: javában tart a szüret a város környékén. Paulusz Imre (kép) adonyi borász szerint jó közepes lesz az idei szüret a környéken.
2016-06-16Vadászak, halászok és borászok. Vadat és halat, s mi jó falatA dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend volt a szervezője az idei vadász-borász-halász találkozónak , amelynek helyszíne a bölcskei Tátorjános Vadászegylet leányvári területe volt.
2016-06-08Régimódi ráérős történetmesélésBor&More est vendége volt június 3-án a Dunaújvárosi Egyetem Aulájában Vámos Miklós (kép) József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, televíziós személyiség.
2016-06-04Bor és kultúra (képaláírás)Vámos Miklós, József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, kiadóvezető, egykori televíziós személyiség volt a vendég a Borháló Dunaújváros szervezésében létrejött gARaT - Bor&More esten, a Dunaújvárosi Egyetem főépületében június 3-án este. (teljes szöveg)
2016-05-31Az adonyi borászok a velencei ünnepenA Velencei-tónál, a Bence-hegyen tartották meg május 28-án a Szent Orbán Borünnepet és a Velence Piknik rendezvényt, ahol részt vettek az adonyi borászok is.
2016-05-23Bor és barátság Adonyban. Ünnepelt Adony és a borrendAz adonyi Szent Orbán Borrend 20 éves, jubileumi találkozót rendezett május 21-én.
2016-05-03Kadarka fehérbor eljárássalA Dunaújvárosi Borbarát Klub legutóbb április 27-én, szerdán tartott összejövetelt. A vendég ezúttal a szekszárdi Fekete Borpince volt.
2016-04-29Elfagyott a termésFagykárok az adonyi szőlőhegyen.
2016-04-09Mátra és Villány a borklubbanA Dunaújvárosi Borbarát Klub két vendéget is fogadott a közelmúltban: Bárdos és Fia Pincészet és Kiss Gábor pincészete.
2016-03-17Kiválasztották a város borait isMárcius elején negyvenedik alkalommal rendeztek borversenyt a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesületének szervezésében.
2016-03-08Zászlósborokat bíráltakDr. Sűrű János dunaföldvári borlovag, aki részt vett a szakmai bizottság munkájában, s egyben övé a Szent Rókus Borlovagrend zászlósbora.
2016-02-23Badacsony vendégeskedettA 2016-os évet a Dunaújvárosi Borbarát Klub a Badacsonyi borvidékkel, a Lapos Birtokkal nyitotta meg.
2016-01-20Belekóstoltak (képaláírás)Tiringer Mihály kedves olvasónk rendszeres résztvevője a borvacsorának. Ezúttal is egy teltházas szlovák borkóstoló vendége volt a Házi Sárkány Étteremben. (teljes szöveg)
2015-12-10Nem vacillált, amikor döntöttBeszélgetés Csetvai Krisztinával, a Csetvai Pince tulajdonosával, aki a Dunaújvárosi Borbarát Klub novemberi vendége volt.
2015-11-26Egy fiatal hölgy MórrólA Dunaújvárosi Borbarát Klub novemberi összejövetelének vendége: a móri Csetvei Pince volt Csetvei Krisztinával.
2015-11-10BorkollégiumMinden várakozást felülmúló sikerrel kezdődött meg a minap a Borkollégium lapcsoportunk médiatámogatásával szervezett Bevezetés a borkóstolásba című tanfolyamsorozata. Már az első, egynapos foglalkozás iránt is nagy volt az érdeklődés. Dunaújvárosból Grábics Gábor, a Corner Trade Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Agárdy Csaba, a Dunaújvárosi Hírlap munkatársa vett részt.
2015-10-29A Günzer pince remekléseOktóber 28-án a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége volt a villányi Günzer Tamás Pincészete.
2015-10-24Az első szülinapi ünnepségA dunaújvárosi Borháló borszaküzlet egyéves születésnapját ünnepelte.
2015-10-15Borakadémia (képaláírás)A Pentele Klubházban tartotta októberi szezonnyitó találkozóját a Pentele Baráti Kör borklubja. A nyitóelőadásban Gulyás Győző, a Gróf Vécsey Károly Borlovagrend Egyesület tagja beszélt a boltban forgalmazott borok vizsgálatáról és minősítésükről. (teljes szöveg)
2015-10-13Az új bor ünnepe voltOktóber 10-én az adonyi szőlőhegyen, a Kápolnasoron tartotta a Duna menti Szent Orbán Borrend Adony az új bor ünnepét.
2015-10-02Szívében borászOktóber 7-én lesz egy éve, hogy Dunaújvárosban megnyitott a Borháló borszaküzlet. Beszélgetés az üzlet egyik tulajdonosával, Braunné Horváth Ildikóval.
2015-10-01Szezonnynitó voltA Dunaújvárosi Borbarát Klub a szekszárdi Neiner Családi Pince vendégeskedésével nyitotta meg az új szezont.
2015-10-00Helyi szőlő és borkultúránk az előző évszázadtól napjainkigA rácalmási szőlő- és borkultúra bemutatása a 1920-as évektől napjainkig.
2015-09-12Leszedik a fehér szőlőt a hegyenSzüreti kilátások Adonyban. Beszélgetés Králl Istvánnal, a Duna-Menti Szent Orbán Borrend nagymesterével.
2015-08-28Bordalos délutánBordalos találkozó volt a Dekanter Borbár és Kávézóban.
2015-08-25Kézműves borokbólA Deknater Borbár borbemutatóján fellépett a Viadana Kamarakórus.
2015-06-27Bodrira hangolt ViadanaA belvárosi Dekanter Kávézó és Borbár rendezvényén a Bodri Pincészet mutatkozott be és fellépett a Viadana Kamarakórus is.
2015-06-23A kohász, aki borászA dunaújvárosi Borháló üzlet vendége volt Radics Barni, ajkai származású borász, aki annak idején a Dunaújvárosi Főiskola kohómérnöki szakára járt.
2015-06-22A borok népszerűsítéseÚj kezdeményezésként zenével és énekkel fűszerezett borbemutatókkal jelentkezik havonta a Dekanter Kávézó és Borbár.
2015-05-26Szent Orbán ünnepe Adonyban (képaláírás)Szabó Gyula adonyi plébános a borrendek gyűrűjében mond áldást a borra és a borászokra a Szent Orbán kápolnánál. (nem teljes szöveg)
2015-05-26Kiemelkedő minőségű borokSzent Orbán ünnep Adonyban. "Vidám sokasággal népesült be az adonyi szőlők környéke. 112 bormintából három nagy aranyérem mellett 34 aranyérmet is kiosztottak a XXI. Kistérségi Borverseny eredményhirdetésén."
2015-05-08Miklós Csabi Az Év BorászaA Dunaújvárosi Borbarát Klub a tagság szavazatai alapján minden évben megválasztja Az Év Borászát. Ezúttal a móri Miklós Csabi „nyert”.
2015-04-29Ünnep a borklubban (képaláírás)A Dunaújvárosi Borbarát Klub vendég ma este 19 órától a Dunaújvárosból elszármazott Malatinszky Csaba villányi borász lesz. (nem teljes szöveg)
2015-04-29Harminckilenc aranyéremKétszáznyolc borminta érkezett a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend által szervezett országos borversenyre.
2015-04-23Nincs okuk panaszraA Dunaújvárosi Borbarát Klub legutóbbi márciusi összejövetelén az egri Bolyki Pincészet volt a vendég a Corner Café különtermében.
2015-04-23Szent Orbánra gondolvaAz adonyi művelődési házban, április 25-én rendezi meg a Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony huszonegyedik kistérségi borversenyt.
2015-04-14Borest a Házi SárkánybanBorestet rendezett a Klub Hotel Házi Sárkány Étterme.
2015-04-09Tavaszi fesztivál a BorhálóvalTavaszi borünnep a Borháló Dunaújváros rendezésében.
2015-03-27A nyertes borokat kóstolták megJó hangulatú borkóstolóval egybekötött nőnapi bált szerveztek a dunaföldvári kertbarátok a sikeres városi borversenyt követően.
2015-03-26Egri borász a klubban (képaláírás)A egri borász, Bolyki János volt tegnap este a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége. A szakember, aki 2006-ban Bordeaux-ban a borok olimpiáján ezüstérmet kapott, nyolc bort mutatott be Dunaújvárosban.
2015-03-24Borkóstoló (képaláírás)A Borháló Dunaújváros múlt héten, a Boldogság Világnapján a Kiskohász Étteremben megtartotta első borvacsoráját. (nem teljes szöveg)
2015-03-17A jövő gazdáinak köreAdony. Kozmér Amanda három éve határozta el, hogy összefogja, azokat a fiatalokat, akik majd a szőlőhegyi telepítéseket öröklik.
2015-03-17Tündérmese, bor és MádA Dunaújvárosi Borbarát Klub legutóbbi vendége február végén a Tokaj-hegyaljai, mádi borász, Kardos Gábor volt. Újabb remek találkozón jutott túl a klub.
2015-03-17Penteleiek évzárójaA Pentelei Borbarát Klub a múlt héten tartotta évzáró összejövetelét.
2015-03-13A város bora címet nyertékA dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete szervezésében csaknem négy évtizede minden évben megrendezik a városi borversenyt.
2015-02-02A Balaton-felvidék gyöngyeA Dunaújvárosi Borbarát Klub rendezvényén a köveskáli Pálffy pincészet mutatkozott be.
2015-01-30Dinamikus BorhálóA Borháló Borkereskedés dunaújvárosi üzlete is népszerű.
2014-12-31Borász KanadábólGilvesy Róbert volt az idei év utolsó vendége a Dunaújvárosi Borbarát Klubnak. A kanadai-magyar borász pincészete Badacsonyon, a Szent György-hegyen található.
2014-12-31Az ezerötös cuvée, Zsigulival a címkénA Márkvárt Családi Pincészet októberben vendégeskedett a dunaújvárosi borbarátoknál.
2014-12-31Batyus bál az évzárón (képaláírás)A Dunaújvárosi Borbarát Klub a szokásos "batyus báljával" búcsúztatta az évet még karácsony előtt, a klub székhelyén, a Corner Café különtermében. (nem teljes szöveg)
2014-12-31Miklós Csabi az év borászaRégi hagyomány a Dunaújvárosi Borbarát Klub életében, hogy az évzáró összejövetelükön megválasztják az év borászát. Ezúttal is így történt, Miklós Csabi lett a befutó
2014-12-17Egy palack jótékony árverésreA dunaújvárosi Borháló Borkereskedés jótékonysági célból egy bort ajánlott fel licitálásra. Az összeggel a Széchenyi István Gimnázium Vegyeskar és a Parafónia Zenekar közös programját támogatják.
2014-11-20Újborok mustrájaHagyományteremtő szándékkal Újbor mustra fesztivált rendez a Borháló Dunaújváros november 28-án és 29-én.
2014-11-13Újbort kóstoltak és ludaskását ettekA Pentele Baráti Kör borklubjának szervezésében Márton-napi borkóstoló és ludas vacsora volt november 12-én a Pentele Klubban.
2014-10-30Borok és barátokOktóber 29-én a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége volt ifj. Márkvárt János, szekszárdi borász.
2014-10-29Remek őszi nyitány a borklubbanA Dunaújvárosi Borbarát Klub szeptember végén a móri Miklós Csabi borászt hívta vendégül.
2014-10-21Alapításkor még amatőrök voltakElső borkóstolóját rendezte meg a Borháló dunaújvárosi üzlete, október 17-én.
2014-10-07A Borháló ÚjvárosbanOktóber 6-án megnyitotta Dunaújvárosban új üzletét a Borháló borkereskedés.
2014-10-04Minden jó, ha bor a vége...Beszélgetés a Dunaföldváron élő Gallai Sándorral, aki a Dunai Vasműben dolgozott, fia, Péter, a Dunaújvárosi Hírlap újságírója.
2014-10-03Szüreten a kohászok boránálA Dunaújvárosi Főiskola egykori hallgatója dr. Bodri István készíti a főiskola hivatalos borát. Az iskola bora: a 2011-es Bodri Faluhely Kékfrankos idén ezüstérmet nyert a brüsszeli Monde Selection világversenyen, és a Pannon Borrégió versenyén is a legjobbak közé került.
2014-09-15Szüreti mulatságbanSzüreti felvonulást, mulatságot rendeztek szeptember 13-án Nagykarácsonyban.
2014-08-27Az idei termés rossz leszA tavalyi kiváló termés felét, harmadát várják szőlőből a gazdák Adonyban.
2014-06-04Remek zárás, jöhet a nyárA Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége Gálné Dignisz Éva, akit 2013-ban az Év Bortermelőjének választottak.
2014-05-26Új kegyhelyet is avattak a szentnekHagyományos Szent Orbán-napi ünnepségükön, május 24-én új kegyhelyet is szenteltek az adonyiak a szőlőhegyen. Beszámoló a rendezvényről.
2014-05-16Jazz és bor a mozibanMájus 17-én rendezik meg az I. Dunaújvárosi Jazz-, és Bortalálkozót a Dózsa Mozicentrum Galéria Jazz Klubjában.
2014-05-16Szekszárd-Eger párbajA Dunaújvárosi Borbarát Club áprilisi vendége a Fritz Pincészet volt.
2014-05-13A díjátadás a Szent Orbán napon leszMegrendezték Iváncsán a XXI. Kistérségi Borversenyt.
2014-05-03Jubiláló borlovagrendA dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend megalakulásának tíz esztendős fennállását ünnepelte május elsején. A lovagrendben végzett munkájáért Pallos László (kép) külön elismerésben részesült.
2014-04-30Tíz évét ünnepli a Szent Rókus BorlovagrendMájus 2-án pénteken rendezik meg Dunaföldváron a Szent Rókus Borlovagrend megalakulásának jubileumi, nagyszabású ünnepségét.
2014-04-29Évet zárt a pentelei borszeretők társaságaA Pentele Baráti Kör borszerető társasága március végén tartotta évzáró rendezvényét.
2014-04-14Tannin, savak és egyéb titkokÁprilis 12-én hatodik alkalommal rendezte meg a Szent Rókus Borlovagrend a Duna-menti Települések Borversenyét Dunaföldváron.
2014-03-29Horvát nap a klubbanHorvát napot rendeztek március 26-án a Dunaújvárosi Borbarát Klubban.
2014-03-27Horvát vendég (képaláírás)Damir Josic volt a vendége tegnap este a Dunaújvárosi Borbarát Klubnak a Corner Café különtermében. A magyar határhoz közeli pincészet - Villány horvátországi része - fehér- és vörösborokkal egyaránt bemutatkozott a klubtagoknak. (teljes szöveg)
2014-03-19Vulkanikus remek borok CsobáncrólA Dunaújvárosi Borbarát Klub februári vendége a Villa Tolnay pincészet volt.
2014-03-03Száznál több bort kóstoltakVárossá válásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte Dunaföldvár. A város ünnepnapján, szombaton immár harmincnyolcadik alkalommal rendezte meg az Ispánházban a Kertbarát Klub a települési borversenyt, amelyre ezúttal százöt mintát küldtek be a termelők.
2014-02-20Kortyok borból, protokollbólA Kerpely Antal Kollégium B-klubjában borászati és borkóstolási előadást tartott Rigler Zsolt, a soproni Bormarketing Műhely Nonprogit Kft. ügyvezetője.
2014-02-17Aggasztóan sok "sas"...Újjáválasztották az adonyi Duna Menti Szent Orbán Borrend vezetőségét. Vezetőjük újra Králl István lett. Az adonyi gazdanapon az idei tavasz és nyár veszélyeiről hallhattak előadásokat.
2014-01-20Az adonyi szőlőnél is akadt munka!Látogatás Szilágyi Lajosnál, az adonyi szőlőhegyen.
2013-12-11Az ősi törvényt ötvözniA Dunaújvárosi Borbarát Club utolsó idei vendége a Corner Café különtermében a villányi borász, Kvassay Levente volt.
2013-11-11Ünnepi mustra egymás köztSzent Márton napi újbor mustrára jöttek össze a adonyi borrend tagjai november 9-én a művelődési házban.
2013-11-07A tokaji és a világhírnévA Dunaújvárosi Borbarát Klub október utolsó szerdáján megtartotta rendes havi összejövetelét. A borbarátok vendége a tokaji borász, Orosz Gábor volt.
2013-10-15Borklub PentelénBeszámoló a Pentelei Baráti Kör borklubjának idei első összejöveteléről. A vendég Gulyás Győző volt.
2013-10-14Zamatos a termés, kiváló a hangulat!Lengyel testvérvárosi küldöttséggel ünnepelték az új bort az adonyi szőlőhegyen október 12-én.
2013-10-11Hálaadás a bortermésértÚjborünnep Adonyban.
2013-10-10Borkóstolás, bevizsgálás, minősítésA Pentele Baráti Kör Borklubjának programjairól.
2013-10-04Csömöszlik már a kékszőlőketSzüret Adonyban.
2013-09-28Idénynyitó utánA Dunaújvárosi Borbarát Klub szeptember 25-i szezonnyitó összejövetelén a kötcsei Buzás borokat ismerhették meg a résztvevők.
2013-09-09ElégedettenAz adonyi szőlőhegyen szombaton megkezdődött az idei szüret.
2013-09-09Fergeteges menet voltSzüreti ünnepség Perkátán.
2013-08-17Szüret előtti csendességA 2006. évhez hasonlóan jó, de várhatóan kevés szőlő fog teremni a Adony szépen gondozott szőlőhegyén. Beszélgetés Králl Istvánnal, a Dunamenti Szent Orbán Borrend nagymesterével.
2013-07-03Vad, bor, hal - jó társaságÖtödik alkalommal rendeztek borász-vadász-halász találkozót Fejér megyében. A rendezvénynek Perkáta adott otthont.
2013-06-21Králl István kapta a Díszpolgár címetAdony Díszpolgára lett Králl István, az Adonyért Alapítvány elnöke, a helyi borrend nagymestere.
2013-05-24A helyi borrend sikereAz adonyi borászok nagy örömére a Szent Orbán kápolna környéke megújult. Elkészült a felvezető lépcső és a területet védő támfal. "Králl István, a Dunamenti Szent Orbán Borrend Adony nagymestere elégedetten mutatja, hogy a sor első szakaszán a közvilágítás is kiépült."
2013-05-24Fotókiállítás a borról (képaláírás)A borászok szervezete 25 éves jubileuma alkalmából nyílt kiállítás. (nem teljes szöveg)
2013-04-18A jóisten arra teszi a terhet, aki elbírjaVincze Béla egri borász volt legutóbb a Dunaújvárosi Borbarát Klub vendége.
2013-04-15Az adonyi borrend szokásos versenyeAdony-Perkáta - A Szent Orbán Borrend hagyományos borversenyét április 27-én rendezik meg a szomszéd településen. Kiosztják az évjárat zászlósbora címet is.
2013-02-06Szeleshátról a borklubbaA Dunaújvárosi Borbarát Klub túljutott az első idei összejövetelén,– múlt hét szerdán a szekszárdi Széleshát–Szőlőbirtok vendégeskedett a Corner Café különtermében.
2013-01-08Szőlész-kádár hagyományBeszélgetés Fónad Józseffel, az Adony-Szőlőhegy Kápolna során található Fónad Pincészet tulajdonosával.
2012-12-28Ne forraljuk fel, csak melegítsük!Beszélgetés az adonyi borkirálynővel Kozmér Amandával és édesapjával Kozmér Lajossal.
2012-12-15Őseink után szabadon!A Dunaújvárosi Borbarát Klubban a közelmúltban a Heimann Családi Birtok volt a vendég.
2012-11-07A nagy nevek azok, akikre kíváncsiakTizenegyedik évadját kezdte meg ősszel a Dunaújvárosi Borbarát Klub.
2012-11-02Králl lett a díjazottAz adonyi kistérség legjobb borász vándordíját Králl István (kép) kapta meg.
2012-06-15Megtervezett egy borbútortKozmér Amanda, az adonyi borkirálynő egy olyan bútoregyüttest tervezett, amely kulturáltabbá teszi a borkóstolást.
2012-06-09Regula infusioról, s más nevekrülBeszámoló a Dunaújvárosi Borbarát Klub nyári szünet előtti utolsó összejöveteléről. A klubban a Pannonhalmi Apátsági Pincészet mutatkozott be.
2012-06-05Pentelei ízlelőkA június 2-án megrendezett Pentele Napon "házi borok, kisüstig, sütemények és füstölt áruk versengtek". Beszámoló az eredményekről.
2012-06-02Amanda, a bor feleségeAz adonyi szőlőhegyen borkirálynőt választott a „Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony” tagsága, Szent Orbán napja alkalmából. Beszélgetés a borkirálynővel, Kozmér Amandával (kép).
2012-05-29Szent Orbán pápa napjaSzent Orbán napi ünnepséget rendeztek Adonyban. A kistérség legjobb borát Nedves Tibor perkátai borász készítette, a Szent Orbán emlékérmet dr. Csibor István és Smicsek József kapta.
2012-05-02Beltartalom, külcsínAdonyban április 28-án rendezték meg a Duna-menti Szent Orbán Borlovagrend 19. minősítő versenyét. Beszámoló.
2012-04-27Értékmérő ítéletekNegyedik alkalommal rendezte meg Dunaföldváron országos, illetve határokon is átívelő borversenyét a hétvégén a Szent Rókus Borlovagrend.
2012-03-23Erdélyben lett első helyezettPaulusz Bálin adonyi borgazda az erdélyi Székelyhídon megrendezett borversenyen egy bronz és egy ezüst minősítést kapott. Az othelló bor kategóriában ahol bora a legmagasabb pontszámot érte le.
2012-02-24A borrend terveirőlDuna Menti Szent Orbán Borrend Adony.
2012-02-20Országos hírűek"Gazdanappal egybekötött ünnepi zárszámadást rendezett szombaton a Dunamenti Szent Orbán Borrend."
2012-02-17Koccintás a Pentele KlubbanBórkóstoló a Pentele Klubházban.
2011-10-26Új szezon a borklubbanA Dunaújvárosi Borbarát Klub ma kezdi meg a tizedik szezonját. Beszélgetés Grábics Gábor elnökkel.
2011-10-10Kotlósbor és murcilesBeszámoló az adonyi újborünnep és hálaadásról.
2011-09-29Fickós murcik, újborok"Ezen a héten véget ér a szüreti szezon az adonyi szőlőhegyen. Hamarosan már az újbort ünneplik a vincellérek. Bár csúcsévjárat nem lesz a 2011-es, a tavalyit mindenképpen fölülmúlja." Beszélgetés Král Istvánnal, az adonyi Szent Orbán Borrend nagymesterével.
2011-09-05A bornak lelke van!Látogatás adonyi borászoknál: Paulusz Imre és Sági Sándor.
2011-06-06Andreas Ebner újra DunaújvárosbanA Dunaújvárosi Borbarát Klub május végén tartotta szezonzáró összejövetelét. A klub vendége Andreas Ebner (2010-ben őt választották a klubtagok az Év Borászának) és a Sauska Pincészet üzletvezetője, Csonka Gergő volt.
2011-05-30Lovagias vonulásOrszágos Borrendi Találkozót, jubileumi Szent Orbán ünnepség Adonyban.
2011-05-28Kétszáz év? Kétezer?Szőlőművelők ünnepe Adonyban, Szent Orbán napja.
2011-05-25Villány és Tokaj borai egy pincészetbenA szezon utolsó összejövetele a Dunaújvárosi Borbarát Klubban.
2011-05-13Az eltűnt mecseki borvidékDunaújvárosi Borbarát Klub legutóbbi vendége, április végén a pécsi Szabó Zoltán volt.
2011-04-18Felvidékről és Vajdaságból is jöttek Földvárra"A Dunamenti Települések Borversenyére idén 32 településről 257 borfajtát neveztek. A két legfőbb díjat Bölcskére vitték."
2011-04-04Horvátországi borvendégekA Dunaújvárosi Borbarát Klub rendezvényén horvátországi vendégeket fogadott.
2011-02-28A magyar pezsgő névadója"A Dunaújvárosi Borbarát Klubnak a múlt héten szerdán rendhagyó programja volt: ezúttal nem egy borászat, hanem a Törley Pezsgőpincészet vendégeskedett."
2011-02-21Ritka két rossz év"Sűrű volt a szombat délelőttjük az adonyi borosgazdáknak: előbb a borrend rendezte évi zárszámadó közgyűlését, majd gazdanapot szerveztek, amelyen neves szakemberek adtak elő." Beszámoló a Duna-Menti Szent Orbán Borrend - Adony gyűléséről.
2011-01-05Nem volt osztásA Dunaújvárosi Borbarát Klub utolsó vendége (2010-ben) volt a villányi Wunderlich Alajos.
2010-10-18Hegyi BorünnepBeszámoló az adonyi Borünnepről.
2010-10-02Tíz éves a borklub, és jól kóstolnakTíz éves a Dunaújvárosi Borbarát Klub.
2010-09-06Felemás szüret leszAdony, a szőlőszüret még várat magára.
2010-07-06Különleges felajánlásokAz árvízkárosultak megsegítésében - licitálási akcióban - részt vesz a Dunaújvárosi Hírlap is. Magosi Bálint jégkorongozó egy egy világbajnoki jégkoronggal, Grábics Gábor, a Dunaújvárosi Borbarát Klub elnöke egy különleges bort kínált fel az akcióhoz.
2010-05-25A jó borok cégéreseiOrbán-nap Adonyban. A Szent Orbán borrendhez tartozó borvidékek: Adony, Perkáta, Kulcs, Iváncsa. Legjobbak fehér kategóriában: Paulusz Imre, vörösbor: Kozmér Lajos, rozé kategória: Tóthné Paulusz Katalin.
2010-04-26Határokon átnyúlvaMásodik alkalommal rendezték meg Dunaföldváron a Duna-menti települések borversenyét. Beszámoló.
2010-04-01A multikat tudatosan kerülik, márkát építenekA Dunaújvárosi Borbarát Klub legutóbbi vendége Krajcsovszki László volt. Interjú.
2010-01-18A vörösborok viszik a prímet"Adony - Kiemelkedően jók lettek a 2009-es vörösborok."
2009-11-14Borászat tíz generáción keresztülBeszélgetés Eszterbaur Jánossal, a Dunaújvárosi Borbarát Club októberi vendégével.
2009-10-17Kilenc éve (bor)barátok"Kilencedik szezonját kezdte el a Dunaújvárosi Borbarát Klub szeptember utolsó napján. Ennek apropóján beszélgettünk Grábics Gáborral, a klub elnökével."
2009-10-17Fontos család a jó hírnévért"A Dunaújvárosi Borbarát Klub első vendége szeptember végén a Kunsági Borvidék egyik jeles képviselője, a Font család pincészete volt."
2009-09-15Kiemelkedő évjárat?Szüret az adonyi szőlőhegyen. A 2000, 2003, 2006, és 2009-es évek kiemelkedően jó szüreti évek.
2009-07-20A vártnál sikeresebbenAdonyban rendezték meg az első Fejér Megyei Borász-, Vadász-, Halásztalálkozóra keresztelt rendezvényt. Beszámoló.
2009-06-20Spriccer? Legyen inkább fröccs!Június 20-a a Magyar Fröccs Napja. A fröccs története. Kép a 2007-es nagyvenyimi fröccs-világrekord kísérletről.
2009-05-30Nagydíj került Adonyba"Május elsején rendezték meg Dunaföldváron az I. Duna Menti Települések Borversenyét. Kétszázötven borminta érkezett. A fehérek között a végső győztes az adonyi Szent Orbán Borrend tagja, Paulusz Imre lett." Interjú a díjazottal.
2009-05-25Borparti volt a kápolnánálAdony Szőlőhegyen Szent Orbán napot tartottak a borosgazdák. A díjazottak névsora a cikkben.
2009-05-16Sebeket gyógyít a borA Dunaújvárosi Borbarát Klub a megalakulásuk (2001) óta minden évben kinevezi az Év borászát. 2008-ban az Év borásza díjat a soltvadkerti Frittmann János kapta.
2009-04-29Adonyi lett a legjobb fehérDunaföldváron a Szent Rókus Borlovagrend megrendezte a régiós borversenyt, amelyen az adonyi Paulus Imre kapta a Duna-menti települések legjobb bora címet.
2009-03-28Meghökkentette a szomszédokatAlfred Fischer burgenlandi és egyben badacsonyi bortermelő volt a vendége a Dunaújvárosi Borbarát Klubnak.
2009-03-28Bodri, majd Szeremley pincészetBodri, majd Szeremley pincészet volt a vendége a Dunaújvárosi Borbarát Klubnak.
2009-03-06A hét embere: Grábics GáborGrábics Gábor a Dunaújvárosi Borbarát Klubról. (interjú)
2009-01-17A Szerémséggel Tokaj sem vívhatottA Dunaújvárosi Borbarát Klub 2008-as utolsó vendége Maurer Oszkár volt. Beszámoló az összejövetelről.
2008-11-08Légli Ottó elégedett volt a klubbalA Dunajvárosi Borbarát Klub októberi vendége Légli Ottó, balatonboglári borvidék borásza volt. Beszámoló.
2008-10-04Háromutas "politika"A Dunaújvárosi Borbarát Klub megkezdte működésének nyolcadik évadját.
2008-05-26Köszönetet mondtak kedves szentjüknekSzent Orbán napi ünnepség Adonyban.
2008-05-02Impozáns és gyönyörű lettDunaföldvár. Fennállásának negyedik évfordulóján a Szent Rókus Borlovagrend új tagokat és székházat is avatott.
2008-04-04Két év borásza egy klubbanBeszámoló a Dunaújvárosi Borklub lehutóbbi összejöveteléről.
2008-01-31A villányiak a nyitányonA Corner Caféban a Vylyan Pincészet bemutatkozásával megkezdődött a Dunaújvárosi Borbarát Klub 2008-as éve.
2008-01-31A nyolcadik évad előttBeszélgetés Grábics Gáborral, a Dunaújvárosi Borbarát Klub elnökével.
2007-10-06Kézműves borok CsopakrólBeszámoló a Dunaújvárosi Borbarát Klub szeptemberi összejöveteléről, amelyen a Tamás Pincészet vendégeskedett.
2007-08-13Még több "zamat" kellene. Kissé zavaros zamatosKépes beszámoló a 2007. augusztus 10-12-ig tartó Zamatos Napok borfesztiválról
2007-08-11Nyári borünnep. A hétvége a borkostolókéTudósítás a 2007. augusztus 10-én kezdődött Zamatos Napok borfesztivál eseményeiről
2007-04-13Borban még nincs egységA Dunaújvárosi Borbarát Klub az "Év borásza" címet az egri Vincze Bélának adományozta.
2006-08-21A borról szólt a három napBeszámoló az először megrendezett Dunaújvárosi Borfesztivál és Kézműves Vásár.
2006-08-19A bort ünneplikDunaújvárosban először rendezi meg a Dunaújvárosi Borbarát Klub a "Dunaújvárosi Bornapok" elnevezésű rendezvény. A szervezők hagyományt szeretnének teremteni az új programsorozattal.
2006-06-15Bock lett a legjobbA Dunaújvárosi Borbarátok Klubjának májusi összejövetelének vendége az egri Vincze Béla volt. A klub által létrehozott Év borásza-díjat ezúttal Bock József kapta.
2005-11-30Bocktól a MonarchiáigBeszámoló a Dunaújvárosi Borbarát Klub programjairól. A közelmúltban Bock József volt az előadó.
2005-11-16Iparvárosi borkultúraA borkultúra terjesztéséért Dunaújvárosban talán Grábics Gábor tesz a legtöbbet. Jelenleg a Corner Cafét üzemelteti, amely egyben a Dunaújvárosi Borbarát Klub székhelye is.
2004-12-22Évet zárnak a borbarátokA Dunaújvárosi Borbarát Klub idén történt eseményeiről.
2004-05-25Olasz "vendég" a borklubbanA Dunaújvárosi Borbarát Klub legutóbbi összejövetelén az olasz Antinori pincészet mutatkozott be, Magyarország 1999-es somelier bajnokának, Kalocsai Zoltánnak a jóvoltából.
2004-02-17A minőség eladhatóA Dunaújvárosi Borbarát Klubban legutóbb a somlói borvidék mutatkozott be Inhauser István pincészete révén. Beszámoló. Kép.
2004-01-07Gere Attila lett az év borászaA Dunaújvárosi Borbarát Klub év végi összejöveteleiről.
2003-12-03Vesztergombi után jön TokajBeszámoló a Dunaújvárosi Borbarát Klubjának legutóbbi programjáról.
2003-10-04Nyitány MórralMegkezdte idei évi sorozatát a Dunaújvárosi Borbarát Klub. Beszámoló. Kép.
2003-07-03Összejövetel - tabuk nélkülA Dunaújvárosi Borbarátok Klubjának vendége volt Gere Attila.
2003-01-31Borász a Balatonról, konyhafőnök WürzburgbólJanuár 29-én tartotta a Dunaújvárosi Borbarát Klub idei első összejövetelét a Corner Caféban. A vendégek: Dúzsi Tamás, Légi Ottó és Újbányi Rezső volt.
2003-01-11Remek borok, érdekes előadások kétezerkettőben isRövid összefoglaló a Borbarátok Klubjának 2002-es évi eseményeiről és a 2003-es év terveiről.
2002-05-02Otthon vannak a világbanA Dunaújvárosi Borbarátok Klubja a közlemúltban két vendéget is fogadott. A vendégek: Hilltop-Neszmély Rt. és a Thummerer Pince.
2002-04-23Beszélni róla, majd megkóstolniA Borbarát Klub múlt szerdai összejövetelén az Egri borvidék neves képviselője, Thummerer Vilmos mutatta be pincéjénak borait.
2002-03-08A királyok bora és a "borászok királya"A Dunaújvárosi Borbarát Klub meghívottjaként Ujfalussy Szabolcs, a Tokaji Hegyaljai Borvidék borásza volt a tagok vendége.
2002-02-13Színesíti a borpalettát a roséA Dunaújvárosi Borbarátok Klubjában megkezdődött az idei év borkóstoló sorozata, Dúzsi Tamás volt az első bemutató.
2002-01-03"Vakkóstolás" az év végénA Dunaújvárosi Borbarát Klub megtartotta év végi, ünnepi találkozóját. Megtörtén az un. "vakkóstolás" Az év bora cím odaítélése. Malatinszky Csaba lett Az év borásza, és Móricz Zoltán Táborállási Gyémánt nevű bora volt a legsikeresebb.
2001-12-05Két "ellentétes" borvidékA Dunaújvárosi Borbarát Klub a közelmúltban két vendéget is fogadott. Előbb a somlói Fekete Béla Pincészet, majd a villányi Malatinszky Kúria mutatkozott be a Corner Café különtermében.
2001-11-16Ismét egy korty a jóbólEzúttal a somlói borokkal ismerkedhettek a borklub tagjai.
2001-07-26Balatonfüredtől AdonyigA Borbarátok Klubja már több rendezvényt is szervezett. A Corner Caféban egy érdekes előadót hívtak meg: 2000. év borászát: Figula Mihályt.
2001-07-03A borászok Ász-aA múlt héten mintegy negyven lelkes borbarát megalakította a Dunaújvárosi Borbarátok Klubját. Céljuk elsősorban a bortermelés hagyományainak megismerése, a borfogyasztás kultúrájának megteremtése és annak ápolása, minél szélesebb körben való elterjesztése.
1970-12-01Új borgazdaság született pár éve városunk közelébenA Mezőfalvi Állami Gazdaság folytat nagyüzemi mezőgazdasági termelést a ménesmajori kerületben.
1970-10-30Borozó pavilon épül a Castrumban"Kecskeméti borozó" a Castrum központjában, az ABC áruház szomszédságában.
Duna Menti Szent Orbán Borrend - AdonyA Duna Menti Szent Orbán Borrend - Adony honlapja.