Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

217 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2023-11-10Fáklyákkal és szép szavakkal emlékeztek 1956 pentelei mártírjaira1956 forradalmának lángját Dunapentele őrizte a legtovább, itt halkultak el utoljára a fegyverek november 8-án és itt sugárzott a végsőkig a szabadság hangja, a Rákóczi Adó is. Dunaújváros Önkormányzata ez alkalomból ünnepséget szervezett, közös főhajtásra invitálták a városlakókat az Október 23-a téren 2023. november 8-án.
2023-11-03Közös főhajtás a gyász ünnepénDunaújvárosban a Pentele Baráti Kör Egyesület szervezésében 2023-ban is két helyszínen, a köztemetőben az emlékműnél, majd a Magyar úti iskola melletti emlékkőnél helyezték el a résztvevők az emlékezés virágait és mécseseit a még hétfőn délelőtt rendezett ünnepi eseményen. A megemlékezés első állomása a temetőben lévő II. világháborús emlékhely volt. A Pentele Baráti Kör Egyesület által szervezett megemlékezésen pentelei és más civil szervezetek, Pentele lakói, az áldozatok hozzátartozói, valamint Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is részt vett.
2023-03-17Ünnep együtt, szabadon: méltón emlékezett március 15. hőseire a város az emlékműnél. "Emlékezni jöttünk, ünnepelni. Szabadon!"A szeles, hideg idő ellenére is megtelt dunaújvárosiakkal az Aranyvölgyi úti ’48-as emlékmű térsége az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján rendezett önkormányzati ünnepségen 2023. március 15-én, délelőtt.
2022-11-25Kegyhely az iskola oldalfalába építve: A dunapentelei I. világháborús hősi emlékmű rövid történeteKronászt Margit írása a dunapentelei I. világháborús hősi emlékmű rövid történetéről
2022-11-11Fáklyás eseményen emlékezhettek a városlakók az 1956-os szabadságharc helyi hőseire. "Nem igaz, hogy a rács a rabság, hanem az igás szolga-szégyen..."Közös megemlékezésre invitálták a dunaújvárosiakat az önkormányzat képviselői. Településünkön 2022. november 8-án emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc dunapentelei vérbefojtásáról az Október 23-tér emlékműjénél.
2022-11-04A gyásznapok csendje. A csöndes főhajtás ünnepe a halottak napjaCsöndes gyásszal, főhajtással, mécsesekkel és virágokkal, emellett több eseménnyel is emlékezhettünk eltávozott hozzátartozóinkra az elmúlt napokban a temetőben. A halottak napja időszakára megváltozott temetői nyitva tartással és forgalmi renddel, emellett több eseménnyel készültek Dunaújvárosban is.
2022-07-23Városi értékeink (képaláírás)Sétálgatva Dunaújvárosban értékes alkotásokat láthatunk, bár sem a művészt, sem a művet nem ismerjük pontosan. A Magyar úton, a mai Pentelei iskola épületének falán egy I. világháborús emlékmű áll, amit Dunapentele község állíttatott 1922-ben az elesettek emlékére. A kétméteres műkő alkotást Bory Jenő készítette, az aranyozott felirata: Nyugszanak ők a hős fiak dúló csaták után. A katonaalak egy másik Bory-szobron is felismerhető, amit Berekböszörményben állítottak fel 1927-ben. Bory egy harmadik változatot is tervezett, ott a katonának nem sapkája, hanem sisakja van. (teljes szöveg)
2022-03-25A vasgyár ikonikus alakja előtt tisztelegve avatták Borovszky Ambrus emlékművét. Borovszky Ambrusra emlékeztek az ünnepenÜnnepélyes keretek között avatták fel a Borovszky Ambrus tiszteletére készült domborművet a róla elnevezett emlékparkban 2022. március 18-án. A Vasmű legendás vezérigazgatója előtt tisztelgő ünnepségen beszédet mondott Kálló Gergely országgyűlési képviselő is.
2022-01-20A Don-kanyarban áldozatul esett katonákra emlékeztekA Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület (a NaTe) az idén is megemlékezett a Don-kanyari tragikus eseményekben részt vett magyar katonákról, hősökről. A zarándoklat első helyszínén, Alsószentivánon Varga Gábor, a térség ország­gyűlési képviselője is tisztelgett és beszédet mondott. A megemlékezők ezután egy gyalogos emléktúrát teljesítve keresték föl Nagykarácsonyban az ottani emlékművet.
2021-12-17Az esztendő utolsó közgyűlését tartották"Az év utolsó közgyűlésére hívta össze a képviselő-testület tagjait csütörtökre Pintér Tamás polgármester. 51 napirendi pontot tárgyaltak az ülésen, amely a Dunaújváros Egészségügyéért díj ünnepélyes átadásával kezdődött: idén dr. Haász Cecília fogorvos vehette át az elismerést."
2021-11-12A büszkeség ünnepe. "... még a lehetetlennel is szembemegy"Fáklyás megemlékezésen, a "Pentele nem alkuszik, Dunaújváros nem felejt" mottójával rendezett ünnepségen tisztelegtek a résztvevők az '56-os forradalom és szabadságharc dunaújvárosi hősei előtt.
2021-11-05Két helyszínen emlékeztek Pentele világháborús hőseire és áldozataira múlt szombaton. Közös a gyász, a fájdalom - és a főhajtás isKét helyszínen rendezett emlékünnepséget az első és második világháború pentelei hősei és áldozatai tiszteletére a Pentele Baráti Kör.
2021-11-02Tisztelet a hősi halottaknakMegemlékezés Kulcson. Oberrecht Tamás önkormányzati képviselő szervezi hosszú évek óta a háborúkban elesett kulcsi hősi halottak tiszteletére az ünnepséget.
2021-11-02Koszorúztak a penteleiekA dunaújvárosi köztemetőben október 30-án a második világháború pentelei áldozatainak emlékműjénél megemlékezést és koszorúzást szervezett a Pentele Baráti Kör.
2021-10-07Nemzetünk gyászaBeszámoló az evangélikus templomban megrendezett október 6-i megemlékezésről.
2021-10-01Büszke, bátor főhajtás - felavatták a Jakó-házaspár emlékművét a emetői kopjafánál. "Büszke, bátor főhajtással emlékezünk..."Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe az ünneplőket, sokan tisztelegtek Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának emléke előtt a temetői kopjafánál állított emlékmű avatásán 2021. szeptember 27-én. Jakóné Fekete Teréz és Jakó Pál neve nemcsak Pentelével, de Dunaújvárossal is egybeforrt.
2021-09-28Méltó tisztelgés a Jakó házaspár előttA Jakó házaspárról, Jakó Pál­ról és Jakóné Fekete Terézről emlékeztek meg szeptember 27-én a dunaújvárosi köztemetőben. Kopjafát avattak a tiszteletükre. A kopjafát Nyitrai Mihály fafaragó készítette.
2021-09-24BékakirályVasárnap óta egy termetes béka szemléli a rácalmási Nagy-szigetről a tájat, a rácalmási Kis-Duna Ág-híd lábától nem messze. A múlt heti Tökfesztiválhoz kapcsolódóan egy land art-projekt is zajlott számos hazai tájművész bevonásával a településen. A Békaemlékmű a Kulcson élő Páhi Péter képzőművész alkotása.
2021-09-24Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafátFelavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát a dunaújvárosi köztemetőben, 2021. szeptember 27-én, délután 5 órától. A megemlékezés részleteiről Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester számolt be a Városházán.
2021-09-23Kopjafát állítanak a Jakó házaspár emlékéreSzeptember 22-én ajtótájékoztatót tartott Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester. A téma a Jakó házaspár, Jakó Pál és Jakóné Fekete Terézia emlékére állítandó kopjafa volt. A kopjafát Nyitrai Mihály népi iparművész készítette. Barta Endre elmondta, Jakó Pál 2013. szeptember 26-án hunyt el Dunaújvárosban, az ő halálának évfordulóját választották a kopjafa felállítására.
2021-09-21Fajsúlyos kérdésekről döntöttekSzeptember 15-én tartotta Mezőfalva önkormányzatának képviselő-testülete a rendes, aktuális havi ülését, amelyben féléves gazdálkodásról, intézményi beszámolókról, civilekről, megújuló és új köztéri szobrok terveiről hallhattunk.
2021-05-29Együtt ünnepelt az önkormányzat és a Honvéd Klub a Hősök NapjánA magyar honvédelem napján vett részt közös megemlékezésen Dunaújváros önkormányzata, valamint a Honvéd Klub a '48-as emlékműnél. A koszorúzás előtt Csécs István nyugállományú alezredes mondott beszédet.
2021-05-28A honvédelem napja. Közös koszorúzást szerveztek a magyar honvédelem napja alkalmából az emlékműnélA magyar honvédelem napja alkalmából közös megemlékezést tartottak a dunaújvárosi 48-as emlékműnél a Honvéd Klub tagjai, és az önkormányzat képviselői. A koszorúzás előtt Csécs István, nyugállományú alezredes, a Honvéd Klub elnöke mondott beszédet.
2021-03-19Pentele 1000 éveSzabó Tamás írása a magyar történelmi események kapcsán Dunapentelén felállított emlékművekről
2020-11-10Megemlékeztek Dunapentele hős védőirőlMegemlékezéssel tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc dunapentelei hőseinek emléke előtt Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata november 8-án, vasárnap este az Október 23. téren lévő forradalmi emlékműnél.
2020-10-16Közgyűlés. Öttel kevesebb és öttel több a napirendenAz eredetileg tervezetthez képest öt napirendi pontot levett, viszont öt sürgősségi indítványt hozzáadott a 2020. októberi havi rendes közgyűlés programjához a dunaújvárosi képviselő-testület. Érdekesség, hogy az eseményen Gombos István korábbi fideszes önkormányzati képviselő már függetlenként vett rész, miután kilépett a párt dunaújvárosi szervezetéből.
2020-06-04Hányattatása után újjáéled a földvári országzászló-emlékműAz 1940-es évek közepéig több mint ezer településen állítottak fel országzászlót a Trianon miatt érzett gyász érzésének kifejezésére. Dunaföldvár – akkor még nagyközség – képviselő-testülete 1937-ben hozott határozatot az országzászló felállításáról. Végül 1938 szeptemberére készült el a nagyrészt közadakozásból finanszírozott alkotás, Kari Ferenc József budapesti szobrászművész munkája.
2020-04-20A mozdonyvezetőkért készültA rácalmási vasútállomás újra gazdagodott. Gyöngyösi László egykori mozdonyvezető egy emlékművet készített kollégái tiszteletére. Öt napja látható az alkotás.
2020-03-17Elhelyezték a megemlékezés virágaitBeszámoló 2020. március 15-én Perkátán a 1848-49-es szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségről
2020-03-14Március 15-ei kokárda: az ovisoké a legszebb (képaláírás)Egy ünnep akkor örök, ha szívünkben él. A Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde minden évben elsőként emlékezik meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Pénteken, (2020.) március 13-án énekelve érkeztek a (kulcsi) faluház előtti Kossuth-szoborhoz. Képünkön a Tigris csoport ovisai a maguk készítette kokárdákkal, amiket a szoborhoz tűztek Parola Anita és Marczi Györgyné Jutka óvó nénikkel. Szívükben él az ünnep… (teljes szöveg)
2019-11-00Megemlékezés a világháborúk áldozatairól2019. november 11-én az I. és II. világháborús emlékműnél emlékeztek meg a rácalmásiak a világháborúk áldozatairól
2019-11-00A Rácalmási Manóvár Óvoda és Bölcsőde hírei. Mézes reggeli az óvodában. Márton-napi kavalkád. Csatlakoztunk az ültess 100 fát mozgalomhoz. November 11. - tisztelet a hősöknek (képaláírás). Állatok világnapja - október 4.- A méz világnapján, Csurgó István rácalmási méztermelő kóstolóval egybekötött előadást tartott a rácalmási óvodásoknak - Képes beszámoló az óvodai hagyományos Márton-napi rendezvényről - A rácalmási óvoda Zöld óvoda lévén csatlakozott a 100 fa 100 óvoda elnevezésű mozgalomhoz - Óvodánk képviseletében mi is gyújtottunk gyertyát november 11-én a fegyverletételre, a hősökre, az áldozatokra emlékezve (teljes szöveg) -A rácalmási óvoda Bagoly csoportja örökbe fogadta a Fővárosi Állat- és Növénykert Hedvig nevű hóbaglyát
2019-08-23Megemlékezés (kishír)A Dunaújvárosi Egyetem jogelődje, a Kohászati Technikum 1953-1957 között végzett diákjai gyűltek össze szerdán Avas Mihály domborműve előtt. Ő a Kohászati Technikum alapító igazgatója volt. Az emlékműnél virágot helyeztek el a tiszteletére. (teljes szöveg)
2019-06-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. A Paizs család emlékműveSzalai Árpád írása Paizs Gyuláról és az általa a rácalmási temetőben létrehozott emlékműről.
2018-11-00Háborúk áldozataira emlékeztünk(2018) November 11-én 11 óra 11 perckor - mint Európa szerte oly sok helyen - Rácalmáson is mécsesek meggyújtásával emlékeztünk meg a háborúkban elesett katonákról
2018-05-11Örök emlékA közúti balesetek áldozatainak emlékére állított szobrot a 62-es számú főút 38-as kilométerszelvényében a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve május 8-án. Kocsis Balázs szobrászművész készítette a szobrot.
2017-11-00Az emlékezés mécsesei2017. november 11-én 11 órakor az I. világháborús emlékműnél tartottak megemlékezést a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület felhívására rácalmás lakói.
2017-06-09Az összetartozás napjaA Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az evangélikus templomban tartott az önkormányzat ünnepséget.
2017-05-30Koszorúzás (képaláírás)A Magyar Hősök Emlékünnepén a dunaújvárosi Honvéd Klub tagjai megkoszorúzták a köztemetőben álló Hősök emlékoszlopát. Az ünnepségen Csécs István nyugállományú alezredes mondott beszédet az elesettekre emlékezve. (teljes szöveg)
2017-04-21Közgyűlés2017. április 21.
2016-11-12Főhajtás a háború áldozatainál. Gyertyák gyúltakNemzetközi akció a béke jegyében a gyertyagyújtás 11. hónap 11. napján 11 óra 11 perckor a pentelei hősi emlékműnél is.
2016-11-00Gyertyagyújtással emlékeztünkA nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva a rácalmási önkormányzat és a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület vezetői és tagjai gyertyagyújtással emlékeztek meg a hazájukért holt magyar és más nemzetek katonáiról november 11-én 11 óra 11 perckor az I. és II. világháborús emlékműnél.
2016-11-00Ötvenhatról Rácalmáson. Iskolások, tanáraik, óvónők, énekkarosok, táncosokEredetileg a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskolába tervezték a kisváros 1956-os pénteki megemlékezését, annak is az udvarára - ám az időjárás közbeszólt: a szakadó eső miatt a művelődési ház nagytermében adták elő a kissé átkoreografált műsort. Így is nagy, megérdemelt sikerrel. Az iskolások, tanáraik, óvónők, a helyi Napsugár Asszonykórus és a Barina Néptáncegyüttes tagjainak részvételével színre vitt, zenés, táncos, énekes, verses, irodalmi színpadszerű összeállításban még korabeli fényképeket is felhasználtak.
2016-10-31Köszönet a hazafiaknak!Pentelei civil szervezetek közösen emlékeztek október 30-án, vasárnap délután az I. és a II. világháborúban elhunyt pentelei áldozatokra.
2016-10-24Köszönet a hősöknek. "A Haza Te Vagy!"Az '56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából ünnepséget rendezett városunk önkormányzata október 23-án, vasárnap. A megemlékezés reggel 9-kor kezdődött a temetői kopjafánál. A koszorúzás után az eseménysorozat a Bartók Kamaraszínház színháztermében folytatódott. Dunaújvárosért-díjat kapott: dr. Tiszamarti Sámuel Miklós, Tóth Imre (kép) és Móricz Zoltánné (kép).
2016-10-22Felújították az emlékművetAz október 23-i, vasárnapi városi megemlékezés a temetői ’56-os emlékműnél lesz, amelyet a közgyűlés döntése alapján felújítottak.
2016-10-07Főhajtás a hősök előtt. MegemlékezésMegemlékezést tartottak október 6-án délelőtt az aradi vértanúk emléknapján, a nemzeti gyásznapon a '48-as emlékműnél. Ünnepi beszédet mondott Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója.
2016-09-23A közgyűlés elutasítja a betelepítést. Elektromos töltőállomás építésére nyújtanak be pályázatotLetette képviselői esküjét Barta Endre, Jobbikos képviselő. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság 600 ezer forint támogatást kapott rendőrkutya vásárlására. A Közösségi Szolgáltató Pontba költözhet a Római városrész körzeti megbízott rendőre. Az önkormányzat indulni kíván a Jedlik Ányos Terv pályázatán. Városunk három elektromos autó töltőállomására pályázhat. Idén is csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz
2016-09-23Felújítják az emlékművet (kishír)A dunaújvárosi köztemetőjében található 1956-os emlékmű nagyon rossz állapotban van, indokolt az azonnali felújítása, valamint a környezetének rendbetétele is. A közgyűlés forrást szavazott meg szeptember 22-én a rekonstrukciós és exhumálási munkálatokra, valamint a környezet helyreállítására. (teljes szöveg)
2016-07-00Régi-új kihívások Nagyvenyim életébenVargáné Kaiser Katalin nagyvenyimi polgármester asszony beszámolója az önkormányzati választások óta eltelt másfél évről. Témakörök: közigazgatás, sajátos, egyedi problémák, gazdasági program, fejlesztések, feladatok, temető.
2016-03-16Áhítottuk a szabadságotMárcius 15-én tisztelegtek a dunaújvárosiak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt az emlékműnél.
2016-03-04Tanóra tízpercben"Hadd beszéljek egy kicsit a problémás köztéri szobrainkról."
2016-01-13BalesetveszélyesEgy ideje élet- és balesetveszélyes a dunaföldvári Duna-parti szovjet emlékmű, amelynek talapzatáról nagy kövek estek le. Az emlékmű megközelítése tilos - Orosz állami segítségre várnak a felújításhoz, amire ígéret már volt, pénz még nem.
2015-11-24Emlékmű a határban...Mind az öt, egykor Adony környékén állott puszta emlékhelyet kapott: az utolsó a legkisebbé, Sánc-pusztáé.
2015-11-16Monostor emlékhelyNagy jelentőségű Pentelei Monostor Konferenciát tartottak november 14-én a református templomban. Előadást tartott Kalota József, a görögkeleti egyház püspöke, Szabó Szolt Róbert építész és Keszi Tamás régész.
2015-11-12Gyertyagyújtás, emlékezésDunaújvárosban az első I. világháborús emlékműnél is gyertyát gyújtottak a világháborút lezáró békeszerződés emlékére.
2015-11-09A katonákra emlékeznek (kishír)Dunaújváros önkormányzata is csatlakozott a Krajczáros Alapítvány által meghirdetett nemzetközi gyertyagyújtási akcióhoz. A megemlékezés november 11-én lesz az I. világháborús emlékműnél.
2015-11-021956 - A megtorlás idején"Mikor és hogyan, kik voltak azok, akik a megtorlást vezették? –- tette fel a kérdést Zecher János, az 1956 dunaújvárosi eseményeinek cselekvő részese, akit a forradalom leverését követően letartóztattak és börtönbüntetésre ítéltek."
2015-10-24A Jobbik ünnepeA Jobbik dunaújvárosi szervezete október 22-én az 1956-os emlékműnél ünnepelt. Az eseményen felszólalt Novák Előd, a párt alelnöke is.
2015-10-15Készítik Vendel atya emlékművétHamarosan elkészül a köztiszteletben álló Vendel atyának emléket állító alkotás a nagyvenyimi arborétumban.
2015-10-07Gyásznap és virágokOktóber 6-án az aradi vértanúkra emlékeztek a 1848/49-es hősi emlékműnél.
2015-06-29Híres a templomi orgonaA Fejér Megyei Értéktárba bekerült a pusztaszabolcsi híres műemlékorgona.
2015-06-27Ott marad a helyén az emlékműBeszámoló a pusztaszabolcsi képviselő-testület legutóbbi üléséről, ahol a város új körzeti megbízottját, Bilig Dánielt is bemutatták.
2015-06-18A vezér szobraPusztaszabolcson emlékművet emelnének Szabolcs vezérnek. A szobor elkészítésére Rohonczi ROHO István dunaújvárosi szobrászművész pályázott.
2015-06-05Trianon, kilencvenötA trianoni békediktátum 95. évfordulóján a szétszaggatott országra emlékeztek az evangélikus templom kertjében. Az összetartozás napján. (Kép az első oldaon is)
2015-06-03Áthelyezzék a szobrot?A pusztaszabolcsi önkormányzat pályázati forrásból szeretné felújíttatni az első világháborús emlékművet. Maradjon a jelenlegi helyén a város emblematikus alkotása, vagy a helyreállítással együtt új, parkosított környezetbe kerüljön? Fórumon vitatták meg...
2015-05-22A százhatvanhat éve történt példaA Honvédelem Napján, május 21-én koszorúzási ünnepséget rendeztek a 48-as emlékműnél.
2015-01-00A múlt év főbb beruházásaiKépes ismertető Rácalmás 2014-es főbb fejlesztéseiről, beruházásairól: partfalvédelem, óvodafelújítás, emlékmű átadása, útépítés, térfigyelő kamerák.
2015-01-00A doni áttörésre emlékeztekA Jobbik Rácalmási Ifjúsági Tagozata és a Jobbik Rácalmási alapszervezete a doni áttörésre emlékezett, s gyertyákat gyújtottak a világháborús emlékműnél.
2014-11-12Mécsesek PentelénAz I. világháború áldozataira emlékeztek Pentelén, az iskolai emlékműnél.
2014-11-06Borocs vezérrőlA település "névadójának" állítanak emléket Baracson. Ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő augusztusban avatják fel Borocs/Baracs vezér szobrát a településen. A szobrot Rohonczi ROHO István készíti el.
2014-11-00Gyertyagyújtással emlékeztünkA rácalmási I. és a II. világháborús emlékműnél gyertyagyújtással emlékeztek a háborúk áldozataira.
2014-11-00Városvédő hírek, képekbenA Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület tevékenységének bemutatása képekben: az 1956-os rácalmási emlékmű környékének rendbetétele, a II. világháborús emlékmű mellé cserjék ültetése, s a Tóth Árpád utcai virágágy téliesítése.
2014-10-31A sportrepülés áldozataira emlékeztekA sportrepülés áldozataira emlékezve készült el a Dunaferr Repülőklub kezdeményezésére az emlékmű.
2014-10-31Hősök, koszorúk (képaláírás)Halottak napja alkalmából a Pentele Baráti Kör tagjai megkoszorúzták az I. és a II. világháborúban elesett penteleiek emlékművét. Előbbit a volt Szórád iskolánál, ahol Parádi György, utóbbit a városi temetőben, ahol Szabó Tamás mondott megemlékező beszédet. képünkön ketten a koszorúzók közül: Csavajda Éva és Matlag Imre. (teljes szöveg)
2014-10-28Az emlékművek világítást kaptak AdonybanAz elszármazott adonyiakat összefogó, mintegy 150 fős tagságot számláló Adonyiak Baráti Köre Egyesület a település szépítésére fordítják a tagdíjakból befolyt összeget.
2014-10-27Ejtőernyősök és repülők emlékéreFelavatták október 25-én az elhunyt repülős és ejtőernyős sportolók emlékművét a baracsi-kisapostagi sportreptér bejáratánál. Az emlékmű, a Dunaferr Repülőklub halálos balesetet szenvedett tagjainak, és a repülőtéren elhunyt sporttársak emlékére állították. Az emlékműre felkerült nevek a cikkben.
2014-10-11Emlékezni akarnak a régi polgárokra...Október 10-én két kiállítás nyílt Rácalmáson: "gondold.át - arbeit macht frei" címmel csoportos képzőművészeti kiállítás és a rácalmási zsidóságról egy helytörténeti kiállítás is. A kiállításokat a kisváros Holokauszt-emlékművének avatása alkalmából rendeztek.
2014-10-09Az ég a bátrakat szeretiA Dunaferr Repülőklub új emlékművet állít a halottaknak. Márványoszlopba vésik azoknak a repülőknek, ejtőernyősöknek a nevét, akik halálukban is hozzánk kötődnek. A tizenöt elhunyt repülős névsora a cikkben.
2014-10-03Egy MIG-15-ös utóéletének részeBaracs-Kisapostag - Lekerült oszlopáról a város melletti sportrepülőteret jelző öreg vadászgép. A gép egy emlékmű háttereként szolgál tovább.
2014-10-00Holokauszt emlékmű avatásaFelavatták a holokauszt emlékművet Rácalmáson.
2014-08-23Velünk élő történelemFotók Dunaújváros múltjából és jelenéből egy képen. Bali Attila fotógyűjteményének felhasználásával Holczer Tibor készítette a montírozott anyagot.
2014-08-09Felújították a szovjet emlékművetFelújították a közelmúltban Baracs templomosi részén lévő II. világháborús szovjet/orosz emlékművet.
2014-05-27A nap fotója - EmlékezőkA Magyar Honvédelem Napján (május utolsó vasárnapján) Budavár 1849. évi visszavívásának évfordulójára emlékeztek az 1848-as emlékműnél a Dunaújvárosi Honvéd Nyugállományúak Klubja.
2014-05-22A honvédelem napjánA Magyar Honvédelem Napján (május 21-én), Budavár 1849. évi visszavívásának évfordulójára emlékeztek az 1848-as emlékműnél a Dunaújvárosi Honvéd Nyugállományúak Klubja.
2014-05-00A holokauszt áldozatainak emlékműveFriedrich Ferenc által készített emlékmű bemutatása.
2014-03-17Forradalmi időkrőlBeszámoló az 1848-as emlékműnél megtartott március 15-i ünnepségről.
2014-03-14Egy emlékmű hátterérőlMagyarországon a XX. században egyetlen emlékművet avattak, amely az 1848-49-es szabadságharcra emlékeztet. Ezt az egyetlen emlékművet Pentelén emelték. Közadakozásból. Az emlékmű alapkőletétele 1990. március 15-én, avatása október 6-án volt.
2014-03-04Helyreállítják az emlékművet (kishír)A rácalmási önkormányzat tervezi a Szentháromság téren lévő szobor rendebtételét és az első és a második világháborús emlékmű helyreállítását.
2014-03-00A Rácalmásról elhurcolt zsidók emlékéreFriedrich Ferenc szobrászművész emlékművet készített a rácalmási zsidóság emlékére.
2013-10-29Díszkivilágítás készülAz Adonyiak Baráti Köre Egyesület díszkivilágítást szeretne az emlékműveknél.
2013-10-28Az áldozatok előtt tiszteleg a kisváros"Kegyeletteljes szentmisével kezdődött a rácalmási második világháborús sírhely avatási ünnepsége vasárnap délelőtt." Az emlékművet Friedrich Ferenc szobrászművész készítette.
2013-10-05Az aradi vértanúk emlékeMegemlékezés, ünnepség a '48-as emlékműnél.
2013-10-01Felavatjuk a síremléket! (kishír)2013. október 27-én avatják fel, a Friedrich Ferenc által készített II. világháborús síremlékét.
2013-09-20Lorántffy emékmű (kishír)Sztankovics László képviselő indítványára mellszobrot állítanak a névadó emlékére a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskolához. A szobor tervét Rohonczi ROHO István készítette el, amelyhez önkormányzat másfél millió forintot nyert.
2013-09-17A hőseik tiszteletéreFriedrich Ferenc szobrászművész készíti el Rácalmás II. világháborús emlékművét.
2013-09-01Világháborús emlékmű készül (kishír)Friedrich Ferencet kérte fel Rácalmás képviselő-testülete arra, hogy készítsen emlékművet a II. világháború Rácalmáson eltemetett katonák és civil áldozatok, és a harcok során elesettek emlékére. Kép a makettről.
2013-05-22Budavár szabad? Szabad ország!Megemlékező koszorúzással kezdődött a Magyar Honvédelem Napja kedden, május 21-én délelőtt tíz órakor a városi 1848-as emlékműnél. A dunaújvárosi Honvéd Nyugállományúak Klubjának megemlékezéséről.
2013-05-10Koszorú a katonák emlékművénA Győzelem Napján, május 9-én az ISD Dunaferr Zrt. ukrán és orosz vezetői koszorút helyeztek el a pentelei 2. világháborús emlékműnél.
2012-12-28Márványtáblán a hősök neveiMegemlékeztek Adonyban a település I. világháborús emlékművének 80. évfordulójáról, és új kutatások alapján újabb hősi halottak nevét tartalmazó emléktáblát helyeztek el. Névsor a cikkben.
2012-11-30Adonyiak a világégésekbenA közeljövőben szentelik fel Adonyban, az első világháború emlékművét kiegészítő márványtáblát.
2012-11-02Penteleiek főhajtása az emlékműnélOktóber 31-én a Pentele Baráti Kör, a Penteléért Alapítvány, és a Pentele Nyugdíjas Klub tagjai közösen tisztelegtek a II. világháborús emlékműnél.
2012-10-22KépaláírásFáklyák fénye mellett és a kisváros diákjainak, lakóinak gyűrűjében koszorúzással tisztelegtek a forradalom és szabadságharc hősei előtt pénteken délután Rácalmáson, a Millenniumi tó partján álló '56-os emlékműnél. Színvonalas megemlékezéssel, műsorral készültek október huszonharmadikára, a köztársaság napjára. (teljes szöveg)
2012-10-06MegemlékezőkKoszorúzással tisztelegtek az önkormányzat, a pártok, intézmények, szervezetek vezetői a vértanúk előtt. Ünnepség az aradi vértanúk emlékére a 48'-as emlékműnél.
2012-08-03Áthelyezik az emlékművetKözgyűlési beszámoló: támogatták a szabadstrand fejlesztési tervét, a 24-es busz lesz a kimegy a szabadstrandhoz, elkezdődik a városrehabilitációs tervek megvalósítása, az '56-os emlékművet (kép) áthelyezik.
2012-05-31Koszorúzás, a hősök tiszteletéreA Honvéd Klub koszorúzást tartott a Magyar Hősök Emléknapja alkalmából, a temetőben található emlékműnél.
2011-10-29Gyertyák és koszprúk PentelénA második világháború helyi áldozataira emlékeztek. Az emlékhelyen 1985 óta minden évben koszorúznak
2011-10-07Főhajtás a vértanúk előtt"Az október 6-i Nemzeti Gyásznapon a tizenhárom aradi vértanú kivégzésének napjára emlékeztek országszerte, így Dunaújvárosban is, a '48-as emlékműnél."
2011-06-06A legsúlyosabb tehertétel"A trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján az evangélikus templom kertjében álló emlékmű koszorúzásával emlékezett a városvezetés."
2011-05-23Buda visszavételéértA Honvéd Klub a Magyar Honvédség Napja alkalmából koszorúzási ünnepséget rendezett (május 21-én) az 1848-as emlékműnél.
2010-11-09Emlékművel tiszteleg a faluNagykarácsonyban a község lakói felkutatták, hogy a jel nélküli - névtelen - sírban egy magyar katona nyugszik. Méltó sírhelyet kapott a község hősi halottja, Minasek Lajos.
2010-11-05A munkabalesetek áldozatainakA Csepel Művek Ipari Parkjában felavatták a munkahelyi balesetekben megsérültek és elhunytak emlékművét. A létrehozását az ISD Dunaferr Zrt. is támogatta.
2010-10-30Gyertyák gyúlnakA Pentele Baráti Kör tagjai, amióta elkészült a 2. világháborús emlékmű, minden évben gyertyák gyújtanak november elsején.
2010-06-02Emlékoszlopot avatott a honvédségA magyar hősök tiszteletére emlékoszlopot avatott a Honvédségi Nyugállományúak Klubja a köztemető XXXI-es parcellájában vasárnap délelőtt.
2010-05-18Szoboravató lesz, az ebéd elmaradMájus 18-án felavatják Rohonczi István képzőművész által, II. János Pál pápa emlékére készített szobrot a Krisztus Király Főtemplom előtt.
2010-03-16A forradalomra emlékeztünkKépes beszámoló a március 15-i ünnepségekről, megemlékezésekről.
2009-10-07Emlékezés, két tételbenMegemlékezés az aradi vértanúkra.
2009-05-16Egy monostor, a Duna vize alattSzabó Zsolt építész további terveiről. A Szalki-sziget rahabilitációjának folytatásaként arra gondoltam, hogy létrehozok egy emlékhelyet a Szent Pantaleon monostornak, amit rommaradványként jelenítenék meg.
2008-11-05Emlékmű TrianonnakTrianoni emlékművet avattak fel múlt hét pénteken az evangélikus templom kertjében.
2008-09-27Az Emlékmű Bizottság emlékeEgy elfeledett könyvről. Tóth József 1995-ben megírta Dunapentele II. világháborús áldozatainak 1985-ben állított emlékmű történetét.
2008-05-22Buda visszavételének napjaA Magyar Honvédelem Napja, és a magyar honvédség megalakulásának 160. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek a '48-as emlékműnél.
2007-11-07Villanypóznából kopjafaAz 56-os dunaújvárosi kopjafa történetét meséli el Cseh Béla.
2007-05-21Egykori honvédekA Honvédségi Nyugállományúak Klubja dunaújvárosi szervezete a Magyar HonvéségNapján koszorút helyezett el a '48-as emlékműnél.
2007-04-14Elkelt a volt húsboltA közygűlésen történt: Záradékkal egészíti ki a város a kórház finanszírozási szerződését. A Hoki-Suli és a Dunaújváros Úszósportjárét Alapítvány 50-50 ezer forint támogatást kapott. Az I. világháborús emlékmű restaurálására megszavazták a 880 ezer forintot. A Vasmű úti húsboltra kiírt pályázatot az Erla-Exim Kft. nyerte.
2006-10-25A szabadság percének szülötteAz országos ünnepségsorozat részeként hétfőn felavatták a budapesti Felvonulási téren a vasműs alapanyagból készített '56-os emlékművet.
2006-05-20Reformok utánHarmadik alkalommal ünnepelték meg a Magyar Honvédelem Napját Dunaújvárosban. A '48-as emlékműnél koszorúzást tartottak.
2006-03-16A forradalom emlékeBeszámoló a '48-as emlékműnél tartott megemlékezésekről. Az "Aranytoll" díjat PekarekJános kapta.
2004-11-02Csendes emlékezésHalottak napján a temetőben második világháborús emlékkövet avattak.
2003-10-24"Értünk szenvedtek"Az október 23-i megemlékezésekről.
2003-10-24Az új római katolikus templom mellett keresztet állítottak (képaláírás)Az új római katolikus templom mellett felállították és felszentelték azt a keresztet, amit a dunaújvárosi ötvenhatos mártírok emlékére a Polgári Körök adományoztak a helyi egyháznak.
2002-03-19Megemlékezések városszerteA márc. 15-i ünnepségekről. Az 1. oldalon a képen Palotás József frissen felavatott '56-os emlékműve látható.
2002-03-16Napsütötte ünnepünkönMárcius 15-ei ünnepségek Dunaújvárosban, Rácalmáson, Perkátán és Mezőfalván. Felavatták Palotás József 56-os emlékművét.
2002-03-12képaláírásTegnap délután került helyére Palotás József szobrászművész alkotása, amit március 15-én avatnak az Október 23-a téren.
2002-03-07"Leleplezték" a talapzatotAz 1956-os emlékmű talapzata készül, már nem rejti sátor. A kertészeti munkálatok még folynak, a szobor 11 vagy 12-én állítják fel és március 15-én lesz az avatása Palotás József alkotásának.
2002-03-01Két hét múlva avatás. '56-os emlékmű sátorbontás utánMárcius 15-én felavatják az '56-os emlékművet, Palotás József alkotását, az Október 23. téren.
2002-02-13Márciusban emlékművet avathatunkAz 1956-os emlékmű felállítása elkészül a kitűzött időpontra. gy az avató március 15-én lesz.
2002-01-11'56-os emlékmű készülAz '56-os emlékmű a megvalósítás szakaszába érkezett. Az Okt. 23. téren már készítik a talapzatát. A talapzatépítési munkálatokat az Aquapent Kft. végzi, melyre a palotás József tervezte alkotást Dévényi Sándor építész készíti.
2002-01-10Megalapozzák az emlékművetMegkezdődött a 1956-os emlékmű alapozása, a házasságkötő terem előtt.
2002-01-01A visszatekintő. Palotás József szobráról(Az Árgus e számának kötéstábláján elől és hátul is a Palotás emlékmű látható.)
2001-10-12A szocreál eladható termékA közgyűlés elfogadta, hogy az 1956-os emlékhely a házasságkötő előtti téren lesz, avatása márc. 15-én lesz. Vita után elfogadta a közgyűlés azt a koncepciót, amely a környező települések összefogásával, anyagi támogatásával készült és magában foglalja a városközpontban lévő volt Ibusz-iroda kistérségi idegenforgalmi irodává alakítását.
2001-09-13Nem lesz idén emlékműAz idén nem lesz már felállítva az 1956-os emlékmű.
2001-08-31Veszélyben az 56-os emlékmű avatásaLakossági fórumon tiltakoztak a a környék lakói az 56-os emlékmű elhelyezése miatti forgalmi változások ellen.
2001-08-29Emlékmű-forradalomPalotás József és Dévényi Sándor közös alkotása, az 1956-os emlékmű helyszínének kiválasztásában még nem sikerült dönteni. Viszont ha szeptember első hetében nem kezdődik el a talapzat alapozása, akkor félő hogy nem teljesíthető a határidő.
2001-08-01Emlékhely: szépet, olcsónAz 1956-os emlékmű elhelyezése a kérdés. Az ünnepi időpontig már csak alig három hónap van és nem kezdték el a munkálatokat, amire nincs is elég pénz.
2000-03-28Palotás szobra lesz az Október 23-a térenDújv. közgyűlése pályázatot írt ki tavaly 56-os emlékhelyre. A szakmai zsűri Palotás József és Dévényi Sándor közös munkáját választotta. Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész.
2000-03-03Egymilliós pályadíjÖt pályázat érkezett az 56-os emlékműre: Palotás József, Friedrich Ferenc, Ráthgéber Attila, Móder Rezső egyedül, Dévényi Sándor és Palotás József együtt pályázott.
1999-09-23Ez is a közgyűlésen történt: Lesz 56-os emlékhelyZárt pályázatot írt ki az önk. az 56-os emlékműre. 2001. okt. 23-án kell felavatni.
1999-06-30Dunaújváros. 1956-os emlékmű: MSZP-s vétóEgyelőre nem lesz jelentősebb 56-os emlékműve Dújv-nak, miután a szocialista önkormányzati testület leszavazta az ötletet.
1999-01-16Elfogultságról - elfogultság nélkülSzép-e, s ha szép, mitől szép a dújv-i Széchenyi - Kossuth szobor? Pásztor Bertalan elemzése.
1998-09-25képaláírásÚjra helyreállították a Széchenyi-Kossuth szobrot. Júliusban valaki lefűrészelte a sétapálcát.
1998-05-01A Széchenyi-Kossuth szobor keze eltünt?Valóban eltünt a Széchenyi - Kossuth szobor ke-ze? = Nem vicc ez, csak a bal kéz nem tudja mit csinál a jobb /T.Sz. = AH,98.máj.6.3.p. Csongor György levele Munkácsi Imréhez = Asajtóreferens referál / Csongor György = AH, 98. máj.7.7.p. Nyulasi Zsolt levele Csongor Györgyhöz =Félinforműciók? Ugyan... /Nyulasi Zsolt =AH, 98. máj.7.7.p. Munkácsi Imre levele Csongor Györgyhöz = Félin- formációk? Miért? /Munkácsi Imre = AH, 98. máj. 7.7.p. A széchenyi-Kossuth szobor sérülése az alkotó Veres Kálmán szerint szándékos rongálás volt. Helyreállították. = Helyére került a Kossuth- kéz /Ny. Zs. =AH, 98. máj.9.4.p. Képriport. = Kossuth és Széchenyi keze = Hó- cipő 1998. máj.20.21.p.
1998-04-17Kinek tetszik a szoborcsoportKemény Dezső véleménye a Széchenyi-Kossuth emlékműről.
1998-03-14"Közös célért küzdöttek..."Diákvélemények a holnap felavatandó Széchenyi-Kossuth szoborról.
1998-02-13Közös emlékmű Széchenyinek..Közös emlékművet állít Széchenyi Istvánnak és Kossuth Lajosnak Dunaújváros. A mű elkészítésére Veres Kálmán szobrászművész és Vadász Bence építész kapott megbízást.
1997-11-07Márciusban már állni fog a Kossuth-...Megindultak az előkészületek a Kossuth-Széchenyi szobor felállításához. A Városháza melletti területen lesz.
1997-06-24Jön az adományA Képző- és Iparművészeti Lektorátus félmillió forinttal járul hozzá a Széchenyi - Kossuth szobor alkotóinak tiszteletdíjához, s több cégtől is érkezett felajánlás.
1997-02-12Emlékmű DunaújvárosbanDújv leendő Széchenyi-Kossuth emlékművére kiírt pályázatot Veres Kálmán és Vadász Bence közös alkotása nyerte.
1997-02-10Két főhős, egy kompozícióA Széchenyi-Kossuth emlékműtervről. Létrehozásának finanszírozásáról.
1997-02-10Két főhős, egy kompozícióSzéchenyi és Kossuth közös emlékmű Dunaújvárosban.
1997-02-07Vélemény az emléktervrőlA Képző-és Iparművészeti Lektorátus az önk-i pályázatra érkező Széchenyi-Kossuth emlékműtervek közül 1. díjra és kivitelezésre Veres Kálmán szobrászművész és Vadász Bence építész közös tervét, 2. díjra Palotás József, 3. díjra Párkányi Péter munkáját sorolták. A nyertes pályamű képe a múlt szombati számban látható.
1997-02-01Emlékműtervek: pályázat után,elbírálás...Tegnap lejárt a Széchenyi-Kossuth emlékműre kiírt pályázat beadási határideje. Kép az egyik tervről.
1996-07-02Széchenyi-Kossuth:egy emlékmű, egy műA kult. biz. elképzelése szerint 1998. márc.15-én Széchenyit és Kossuthot együtt ábrázoló emlékművet avatnak a városban. 5 kortárs alkotót kértek fel a terv elkészítésére. Határidő: l997.jan.31.
1996-01-06kép az 1848-as emlékműről, temetőkép az 1848-as emlékműről, temető
1995-10-28A hadiözvegy és az emlékműA 2. világháborús dunapentelei áldozatoknak emelt emlékmű története. Avatás: l985. dec. 7.
1993-05-11Áldozatokra emlékezveA II. világháború áldozataira emlékeztek május 8-án a városi köztemetőben a POFOSZ és a Pentele Baráti Kör által szervezett eseményen. A megemlékezés keretében ökumenikus istentiszteletet tartottak.
1993-05-07Koszorúzás a temetőbenMájus 8-án emlékezik a II. világháború áldozataira a helyi POFOSZ és a Pentele Baráti Kör. Az ökumenikus istentisztelettel egybekötött koszorúzás a dunaújvárosi köztemetőben lesz.
1992-01-01Világokat elválasztó, világokat ...Palotás József 1848-as emlékművéről.
1990-11-13Lélekben egymásra találunkBeszámoló a rácalmási 2. világháborús emlékmű avatásáról. Avatás: 1990.nov.11.
1990-11-06II. világháborús emlékmű (képaláírás)A II. világháború dunapentelei áldozatainak emlékére november elsején ünnepséget rendezett a Pentele Baráti Kör, a városi köztemetőben. Az áldozatok nevét megörökítő táblát Varga Vilmos, római katolikus plébános szentelte fel és Kassai Sándor református lelkész áldotta meg. (teljes szöveg)
1990-10-08A hazaszeretet emlékművePalotás József 1848-as szoborcsoportjának avatásáról. Egyik szervezője a Pentele Baráti Kör volt.
1990-10-06Faragott kő - írott malasztMíg Budapesten a Várnegyedben nem készült el az 1848-as emlékmű, addig Dújv-ban ma avatják Palotás József 1848-as alkotását, melynek ötletadója a Pentele Baráti Kör volt.
1990-09-28Emlékmű magunknakFölállították az 1848-as forradalom és az 1849-es szabadságharc pentelei nemzetőreinek emlékművét. Avatás okt. 6. Alkotó: Palotás József.
1990-07-27Emlékmű - magunknak224 fős pentelei nemzetőrcsapat emlékére. Készíti: Palotás József szobrászművész. Kezdeményező: Pentele Baráti Kör. Tervezett avatás: 1990.okt.6.
1990-04-01Emlékműavatás.Felavatták az előszállási temetőben a II. világháborúban elesettek emlékművét.
1989-10-24Október áldozataiért gyújtottak gyertyátPalotás József kopjafáját állították fel okt.23-án a városi köztemetőben. 21 eddig ismert nevet soroltak fel, ők estek el Dunapentelén a forradalmi napokban. A Fidesz, az MDF, az SZDSZ képviselői emlékeztek meg a hősi napokról. Az SZDSZ kezdeményezésére jelképesen átkeresztelték a Komócsin Zoltán ligetet Október 23-a térre.
1989-06-051848-as nemzeti emlékmű lesz DunaújvárosbanAz országban ez lesz a II. világháború után az első 1848-as emlékmű. Határidő: 1990. okt.6.
1989-05-30Alapkőletétel október 6-án. Negyvennyolcas emlékmű.A megbízást Palotás József kapta.
1989-02-28Emlékmű a Kistemetőben. Elperlésről nincs szó.A 48-as emlékmű sorsáról.
1989-02-28Lehet majd adakozni. Csekkszámla lesz a takarékszövetkezetnél.A Pentele Baráti Kör és A Dunaújvárosért Városszépítő és -Védő Egyessület számlát nyit a mezőföld Takarékszövetkezetnél az 1848-as emlékmű megépítéséhez.
1989-02-14Közügy már a barátok álma. 1848-as emlékmű.A Pentele Baráti Kör megbízásából Palotás József szobrászművész készíti el az emlékművet, de még nincs eldöntve, hogy hova helyezik.
1988-10-28EmlékművekHorváth György, a Pentele Baráti Kör elnöke nyilatkozik Kiss S. Anna október 4-i cikke kapcsán, a kör törekvéseiről, az 1848-as emlékmű megépítésének, megalkotásának tervéről...
1988-10-04EmlékművekA Pentele Baráti kör vezetőségi ülésének két napirendi pontjáról: a Kistemető megmentéséről, és egy 1848-as emlékmű megépítéséről.
1987-08-14Már voltak tervek. A Lajos kövek története (II.)II. Lajos magyar király 1526. évi táborozásának emlékére állított emléktáblákról.
1987-08-11A Lajos-kövek története (I.)Történeti tanulmány a két római kőoszlopba vésett emléktábláról, amelyet 1926-ban állítottak fel Pentelén. II. Lajos király kétnapos táborozásának emlékére.
1985-12-10A második világháború, a fasizmus pentelei áldozatainak emlékére közadakozásból emlékkövet állitottak a dunaújvárosi temetőben. ...Kép az emlékkő felavatásáról.
1985-12-06Emlékkőavatás. HolnapA második világháború, a fasizmus áldozatainak emlékére a dunaújvárosi temetőben.
1985-12-01EmlékműavatóAz óvárosi temetőben dec. 7-én délelőtt 10 órakor avatják fel a második világháborű és a fasizmus dunapentelei áldozatainak emlékművét, amelyet a városrész lakói közadakozásból állíttattak.
1982-11-09KoszorúzásA Nagy Októberi Forradalom 65. évfordulóján az óvárosi szovjet emlékműnél.
1981-05-12Az első magyar űrhajós Dunaújvárosban. Látványos légibemutató a repülőnaponFarkas Bertalan és Magyari Béla látogatása Dújv-ban a repülőnapon. Ök avatták fel a mozi előtti téren azt a reliefet, ami Gagarin 20 évvel ezelőtti látogatásának állít emléket.
1981-04-07Felszabadulásunk évfordulóját ünnepeltükKépek: Koszorúzás az óvárosi szovjet emlékműnél. Az ünnepi gyűlés résztvevői. Dr. Szabó Ferenc a nagygyűlés szónoka. Az ünnepségek leírása.
1981-02-20Komócsin-emlékműAz E. Tóth Ila szobrászművész által készített, a politikus képmását ábrázoló plakettet febr. 17-én fogadta el a Képzőművészeti Lektorátus.
1980-06-03KépaláírásAz építők napja alkalmából - a város alapításának és a vállalat fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából - avatják fel a 26.sz. Állami Építőipari Vállalat központja előtt, a Béke téren azt az emlékművet - Palotás Ferenc szobrászművész alkotását -, amely fiatal városunk ismert és ismeretlen építőinek munkáját szimbolizálja. Az emlékmű avatóünnepségére június 14-én, szombaton kerül sor. (teljes szöveg)
1980-03-18Koszorúzás a Petőfi-emlékkőnélKoszorúzás a Castrum városrészben felállított Petőfi-emlékkőnél.
1977-06-07Galambok és városképBeszélgetés Kiss István Kossuth-díjas szobrászművésszel.
1977-05-31Ipari műemlék (képaláírás)Szokatlan formájú "szobor" díszíti néhány hét óta a dunaújvárosi papírgyár előtti teret. Megtudtuk: a talpazatra állított "emlékmű" egy gépmatuzsálem, amely 1976-ig az Újpesti Papírgyárban őrölte a zúzdára ítélt könyveket, papírhulladékokat. A gép neve: görgőjárat, másfélszáz éves konstrukció, amely felett eljárt az idő. A városi gyár vezetői közszemlére állították, jelképezve vele a papíripar múltját, kifejezve azt a hatalmas utat, amit megtett a papírgyártás a régmúlttól napjainkig. (teljes szöveg)
1975-06-13Felavatták az emlékművetKiss István által készített felszabadulási emlékmű a tanácsház mögötti téren látható.
1975-06-10Megérkezett az emlékmű (kishír)Tegnap délelőtt egy különleges szállító járművön megérkezett Dunaújvárosba a Kiss István szobrászművész által készített felszabadulási emlékmű. A hatalmas szobrot már fel is állították a tanácsház mögötti téren. (teljes szöveg)
1975-06-10Emlékműavatás (kishír)Dunaújváros alapításának 25. évfordulója alkalmából kerül sor a tanácsház mögötti téren a felszabadulási emléktéren a felszabadulási emlékmű ünnepélyes felavatására. A felszabadulást jelképező magasba repülő galambsereget ábrázoló kompozíció Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. Az emlékmű felavatására, 1975. június 12-én (csütörtök), délelőtt 9 órakor kerül sor. (teljes szöveg)
1975-03-18Koszorúzás a Petőfi-emlékkőnélA KISZ dunaújvárosi bizottsága március 15-én koszorúzási ünnepséget rendezett a Petőfi Sándor Általános Iskola előtt elhelyezett Petőfi-emlékkőnél.
1972-12-05A hadnagy mosolyaMi történt Óvárosban 1944. december hatodikán? Az óvárosi malom előtt, az emlékműnél lévő obelszikről. Az obeliszken lévő felirat: Georgij Szergejevics Puhacs hadnagy.
1971-05-05Ho Si Minh-parkA társadalmi munkával létesített új parkban felavatták Ho Si Minh emléktábláját.
1959-11-18Uj szovjet hősi emlékművet avattak
1959-11-10Mindenkor hálával emlékezünk a szabadságért életüket adó hősökreHősi emlékmű avatás a szabadságért vívott harcban elesettek tiszteletére.
1959-11-06Szovjet hősi emlékműÖsszefogás a szovjet hősi emlékmű megépítésére.
1957-02-19Helyre állították az óvárosi szovjet hősi emlékművet (kishír)A Tanács a hősi emlékmű körüli teret, -amelyben 42 szovjet hős alussza örök álmát- parkíroztatja.
1948-01-01Temetői rendtartás módosításaA 171.970/947 III. 2. sz. BM rendelet alapján a hadifogságból visszatért és elhalt hadifoglyok státuszával foglalkozik. A miniszteri rendelet alapján azok, a hadifoglyok, akik hazatértük után két éven belül elhaláloztak hősi halottak és az őket megillető temetést kell megkapniuk, a köztemetőben pedig ingyenes sírhelyet kell biztosítani a számukra. A közég ezt annyiban egészíti ki, hogy hatósági orvosi bizonyítvánnyal kell igazolni, hogy a haláleset a hadiszolgálat vagy a hadifogság alatt szerzett egészségromlásnak a következménye.
1947-01-01Orosz hősi emlékmű rendbehozatalaOrosz hősi temető és emlékmű rendbehozatala, a sirhelyek téglarámájáról lehulott a vakolat, így a rendbehozatal tovább már nem halogatható. 4.500 forintba kerülne, 1.500 forint segélyt kapott már aközség, a 3.000 forintot pedig a bevételi többletből fedeznék, Várnai Lajos javasolja, hogy a magyar hősi halottaknak közöttük az elhurcolt zsidóknak is állítsanak emléket. Szabadság zászló építése a Szabadság téren, a 48-as bizottság jóvoltából.
Hősi emlékműmészkő, márvány. 150x800 cm. Vöröshadsereg u. (később Magyar út) Elhelyezve: 1957.
Petőfi délelőttEgy emlékmű tervről, melynek megálmodója Pásztor Bertalan . Széchenyi - Kossuth.
Lajos kövekKépek a A Lajos-kövek átadásáró, 1926-ban és 1995-ben. Amatőr versben elmondott története.
Emlékművek 56-nak91. oldalon lévő szöveg: "A dunaújvárosi temetőben az áldozatok névsorának a feltüntetésére a kopjafa előtt elhelyezett két kőtábla szolgál." 94. oldalon: teljesen azonosíthatatlan kép a dújv-i kopjafáról. 96. oldalon:"Ritkán szobrászművészeket is találhatunk az alkotók között, mint például Dunaújvárosban, ahová Palotás József faragott temetői kopjafát." 104. oldalon: "Dunaújvárosban a bevésett évszám aranyozott..." 231. oldalon: "Elhelyezés: Új köztemető. (Az 1956-os kopjafa előtt. Felállítás: 1990. Leírás: 15x70 cm-es kőtábla betontalapzaton. Leírás: 80x40 cm-es kőtábla betontalapzaton. A sortűz áldozatainak az emléktáblája. Felirat: Szabadságért haltak meg /1956 október 25-én /1. kőtábla/ Felirat: Dákai Károly 27 év / Fehér László 34 év /Gyulai Mihály 15 év / Kovács József 55 év / Kucsera Ferenc 19 év / Miczkó Sándor 24 év / Nagy Szekeres Vilmos 41 év / Sziffer Dezső 19 év / Tóth Mihály 21 év / Botos Gyula 13 év / Beregszászi Imre 62 év / Kósa János 20 év /Kovács Dénes 25 év /
Képek dunaújvárosi köztéri alkotásokrólVálogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.
Képek Kiss István Felszabadulási emlékművérőlVálogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.
Képek Weiner Tibor Hősi emlékművérőlVálogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.
Kép Palotás József 1848/49-es hősi emlékművérőlVálogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.
Kép Cyránski Mária Ho Si Minh emlékművérőlVálogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.
Két kép az 1848 1919 1945 forradalmár elődeinek emlékére domborműrőlVálogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.