Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

196 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2022-11-11Itt van az ősz! Rendbe teszik a kiserdőt, már szedik a faleveleket.Ütemezett, tervezett erdőápolás kezdődött Dunaújvárosban a Béke tér és a Dunaferr közötti kiserdőben. A DVG erdészeti ágazatának szakemberei várhatóan év végéig végeznek a 10 hektáros területen szükséges munkálatokkal.
2022-04-22Előbb kezdődtek a kaszálási, településrendezési munkálatok.A fagyok elmúltával a DVG Zrt. szakemberei újra teljes gőzzel vágtak bele Dunaújvárost érintő kaszálási munkálatokba. A napos idő beköszöntével egy hosszú heteken és hónapokon keresztül tartó munkafolyamat kezdődik el újra – ezért is kérik a városlakók türelmét.
2022-03-11Húsz darab új fa is ad majd árnyékot a közeljövőben a SzabadstrandonTíz platán, öt pusztaszil, három hárs, és két nyírfa foglalta el méltó helyét a dunaújvárosi szabadstrandon. A fákat a DVG Zrt. munkatársai ültették el: minderre a MOL Új Európa Alapítvány által meghirdetett "VárosFA Program" projekt részeként került sor, melyen az önkormányzat sikerrel pályázott.
2022-03-04Folytatódtak a faápolási munkák, a végső cél egy örökerdő létrehozása.Dunaújvárosban a DVG Zrt. szakemberei a Vasmű főkapu és az Építők útja közti erdő egy részén végeztek faápolási munkálatokat. A most elvégzett és a jövőben esedékes feladatok célja a szokott módon a lakosság és a faállomány védelme.
2022-02-03Drasztikus, de szükséges (képaláírás)A közelmúltban számos fát kivágtak a Szalki-szigeten. Lapunk megkeresésére Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a lombkorona-gyérítés mintegy negyven fát érintett. E drasztikus beavatkozás szükséges volt a fák megmentése érdekében. (teljes szöveg)
2022-01-28Folytatódnak a faápolási, településrendészeti munkálatok.Jelentős faápolási munkálatokat végeznek a DVG Zrt. szakemberei Dunaújvárosban a Szalki-szigeten. Folyamatosan zajlik az állomány lombkorona alakító metszése, valamint az elpusztult növények pótlása.
2022-01-00Zöld Értékeink Tanösvénye?. A véderdő titkaiBeszámoló a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Senior klubjának klubnapjáról, amelyen Éberhardt Béla okleves erdőmérnök, a dunaújvárosi fák szakavatott ismerője tartott előadást.
2021-06-17Erdőismeret idén rekordrészvétellel (kishír)Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrár­minisztérium támogatásával 2021 tavaszán immáron ötödik alkalommal hirdette meg a Fedezd fel az örökséged! elnevezésű online erdőismereti vetélkedőt, amelynek idei témája A láthatatlan erdő volt. Erre a megmérettetésre neveztek a Lorántffy Zsuzsanna Technikum fiataljai is. (nem teljes szöveg)
2020-11-27Húszezer csemetét ültettek. Folytatódott az erdősítés a Schalbert-szigetenEgy kevéssé ismert, ám helyrajzilag Dunaújvároshoz tartozó területen, a Schalbert-szigeten telepítettek fákat a DVG. Zrt. munkatársai 2020. november 25-én
2020-06-00A VADEX kérésére közöljükA Rácalmás újság a VADEX Mezőföldi Zrt. kérésére helyreigazítást közölt, mely szerint a VADEX Mezőföldi Zrt. a rácalmási-nagyszigeten egy olyan erdőterv alapján ténykedik, melyet a természetvédelmi szakhatóság is jóváhagyott, illetve amelynek teljesülését folyamatosan ellenőrzi is.
2020-05-00Nagy-sziget – válaszoltak a kérdésekreA Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, és a Vadex Mezőföldi Zrt. közös nyilatkozatot küldött azokra a rácalmási Nagy-szigettel kapcsolatosan közzétett észrevételekre, amelyek a Rácalmás újság 2020. áprilisi számában jelentek meg.
2020-04-00A Nagy-Sziget védelmébenA természetvédelmi oltalom alatt álló rácalmási Nagy-sziget a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, területének meghatározó része a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. kezelésében van. Kizárólag ők jogosultak döntéseket hozni és munkákat végezni a Nagy-Szigeten.
2020-03-13Nagyszabású erdőtelepítés a város szélénMezei Zsolt Dunaújváros alpolgármestere és Mészáros László dunaújvárosi főerdész tartott sajtótájékoztatót a nagyszabású önkormányzati faültetéssel kapcsolatban a Szalki-szigeten 2020. március 12-én, csütörtökön. Mezei Zsolt elmondta, hogy az önkormányzat a 6-os út mentén és a Szalki-szigeten közel harmincezer facsemetét ültetett el az elmúlt időszakban. A kocsányos tölgyeket a 6-os út mellett közel egy hektárnyi, a szigeten több mint két hektárnyi területen ültették el. A Szalki-szigeten egy ártéri öreg nyárfás helyére telepítették az új facsemetéket. Olyan fákat választottak, amelyekben az eljövendő generációk is gyönyörködhetnek, és élvezhetik majd egy parkerdő előnyeit.
2019-06-21Szuper-Portré: A dunaújvárosi fák "atyja"Beszélgetés Éberhardt Bélával, nyugdíjas erdőmérnökkel, mit csinál mostanában, melyik a kedvenc fája Dunaújvárosban...
2017-12-00A Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola hírei. Pályaorientáció 2017 a kossuthosoknak. Tankerületi mesemondó verseny. Tankerületi idegen nyelvi verseny (képaláírás). Idén is Bozsik foci. Az én falum (2. túra)- 2017. november 10-én a Dunaferr Szakközépiskolába a Szakképzés Napjára, november 14-én a Dunaújvárosi Egyetemre a Tudomány Hete című programra látogattak el a nyolcadikosok a pályaválasztás jegyében - A Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola 2017-en 23. alkalommal rendezte meg a tankerületi mesemondó versenyt. Helyezést elért gyerekek neve a cikkben. - Tankerületi idegen nyelvi versenyen az iskola 8. osztályos tanulói III. helyezést értek el. A csapat tagjai: Várkonyi Kornélia, Bereck Máté, Papp Ádám és Simon Bence. Felkészítő tanáruk: Gere Szilvia. Gratulálunk nekik! (teljes szöveg) - Képes összefoglaló az OTP Bank Bozsik Intézményi Labdarúgó Programról, amiben az iskola másodikos, harmadikos tanulói is részt vettek. - 2017. november 10-én a "70 év - 70 km" elnevezésű túrasorozat második túrája került megrendezésre a Nagyvenyimi Arborétumon keresztül a Nagyvenyimi Állami Erdőbe
2017-03-31A partvédelemtől a rekreációs célig. Az erdőink védelmébenVárosunk méltán lehet büszke zöldterületeire, amelyet a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazata kezel és gondoz.
2016-11-19Az erdők védelméért. Megóvják az erdőt a tolvajoktólAz erdők védelme akció idei nyitányaként találkoztak a megye erdőgazdálkodói, kapitányságvezetői Soponyán, hogy megbeszéljék a teendőket.
2016-08-26A dunaújvárosi erdők őre. Virágos, zöldellő városért dolgozikÚj főerdésze van városunknak, a DVG Zrt. Erdészeti-- és parkfenntartási ágazatának vezetője Mészáros László.
2016-07-01Harmincnyolc év becsület és tisztesség. Horváth Tibor utódja már nyolc éve dolgozik mellettenyugállományba vonult a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatvezetője, Horváth Tibor. Pályakép. Utódja Mészáros László.
2016-06-00Erdésztibi és a nyugdíjBeszélgetés Horváth Tiborral, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatának vezetőjével, aki 2016-ban nyugdíjba megy.
2016-04-19Városi erdőjárók közt. Az erdőben drágakövet mérni...A Városalapítók Egyesületének érdeklődő tagjai sétát tettek Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnökkel az erdei tornapályán.
2016-03-25Erdősítenek a főútvonal mellettAz Erdők Nemzetközi Napján kezdték meg a fatelepítést a DVG Zrt. szakemberei városunkban.
2016-03-24Csemeteültetők (képaláírás)A 6-os út melletti elöregedett erdő helyén, három hektáros területen végez erdőfelújítást a DVG Zrt., kőrist és juhart ültetnek. (nem teljes szöveg)
2015-12-10Láncfűrészek legális zajaAz illegális fakitermelés miatt kül- és belterületeket ellenőriztek Mezőfalván és környékén december 9-én.
2015-11-14Könyv, szigetrőlA Szalki-szigetről (egyes említések szerint az Ifjúsági-szigetről) tartott előadást Éberhardt Béla, a József Attila Könyvtárban november 12-én.
2015-11-13Készülő könyv a szigetrőlA József Attila Könyvtárban tartott előadást Éberhardt Béla, A mi Szalki-szigetünk címmel, november 12-én.
2015-11-11Hadüzenet a fatolvajoknakElrajtolt az Erdők védelme elnevezésű program. A Vadex, az Mezőfalvi Zrt., az önkormányzat és a rendőrség vezetői, szakemberei egyeztették a téli akció feladatait november 10-én.
2015-10-27Éberhardt Béla erdőmérnök előadásaNovember 12-én, Éberhardt Béla - nyugdíjas erdőmérnök, egykori dunaújvárosi főerdész - vetítéssel egybekötött, Szalki-szigetről szóló előadása a József Attila Könyvtárban. Az előadás ízelítő „A mi szigetünk”-ről szóló, hamarosan megjelenő kiadvány anyagából.
2015-10-03Járjunk nyitott szemmel, vegyük észre a kincseket!Fedezd fel az erdőt az erdészekkel! Ezzel a jelmondattal zajlik az Erdők Hete szerte az országban, amit 1997-ben indítottak útjára. Városunk országosan is elismert zöld takaróval rendelkező település, évtizedes munka szakszerű és tudatos erdőgazdálkodásának eredményeként jegyzett. Beszélgetés Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnökkel.
2015-10-02A Szalki-szigeten erdőt telepítenekA szigeten jelenleg 13 hektár folyamatos erdőfelújítás zajlik.
2015-09-18Kikisztítják a kikötői öböl északi részétElső közgyűlés a nyári szünet után. Az Arany János utca 58 és a 60. számú ingatlanokat megvásárolja az önkormányzat. A Mondbach kúria melletti (Magyar út 31) romos ingatlant megvásárolja a város 13 millió forintért. Az önkormányzat tulajdonában lévő, a műfüves pályáknál lévő zöldterület park és erdőgondozási munkálataival a DVG Zrt-t bízta meg a közgyűlés 2,6 millió forintos költségvetéssel. 2 millió forintot biztosítanak a horgásztanyához vezető út kotrására. A Dunaújvárosi Főiskola Diák Sportegyesület részére, az első osztályban játszó dunaújvárosi futsal csapat támogatására 10 millió forintot biztosítanak. Október 1. és 2016. szeptember 30. között havi 250 ezer forintos támogatást biztosítanak Hajdu Jonatánnak és Takács Krisztiánnak az olimpiára való felkészülésükhöz. A Gurics György Birkózócentrum az elkövetkezendő 15 évben az egész épületet használhatja, s az önkormányzat átvállalja az üzemeltetési költségeket. A Városháza téren lévő kültéri teraszos fagylaltozót 2,9 millió forintból beköltöztetik a Városháza lapostetős "B" épületébe, az okmányiroda helyén kávézóként működne tovább. A volt Bánki iskola épületének egyik szárnyába - melyet megpróbálnak pályázat útján felújítani - beköltözne a GESZ.
2015-06-05Ismeri az erdőt, ismeri a parkokatHorváth Tiborról, a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatának vezetőjéről.
2015-05-12Járható erdei földutakFakitermelés volt az ősszel a rácalmási szigeten. A Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. elvégezte a tervezett munkákat, és ígérete szerint helyreállította a főbb utakat.
2015-04-22Diákok a mintagazdaságbanErdészeti technikusképzősök jártak Csuti Elemér mezőfalvi gazdánál, aki a példaértékű gazdálkodás mellett szívesen megosztja tapasztalatait is.
2015-04-00Tulipánoktól a gyepszőnyegigHorváth Tibor, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője nyilatkozik a parkokról.
2015-03-19Közgyűlés2015. március 19. A mellékletek (szerződések, űrlapok, módosító okirat, közbeszerzési terv) megtekinthetők a nyomtatott dokumentumban 2020. március 19-ig.
2015-01-17Közösen védelmezik az erdőket, a fákatAz erdő védelme akció a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és Mezőfalva Nagyközség Önkormányzatának közös szervezésében. Az idei már az ötödik tél, amikor kommandó vigyáz a térség erdeire. A Mezőfalváról indult kezdeményezést meghonosították megyeszerte.
2014-12-00Kedves Szomszédok, Újtelepiek!Az Újtelep városrész erdejének bemutatása.
2014-09-16Kalandpark biztos nem lesz a szigetenTervek a Rácalmási-Nagysziget védelmében. A Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei lakossági fórumon ismertették az érdeklődőkkel a rácalmási Nagy-szigeten tervezett fakitermelési munkákat.
2014-09-15Meteorológusok és erdészekMeteorológia állomást építettek Rácalmáson.
2014-09-01Ezúttal nem vágják tarra az erdőrésztFakitermelésre készül a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a rácalmási szigeten, mert vannak elöregedett területei az erdőnek, amelyek beavatkozás nélkül összeomlanának.
2014-09-00Fakitermelés kezdődik októberben a Nagy-szigetenA Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei lakossági fórumot tartottak 2014. december 15-én Rácalmáson a Nagy-szigeten tartandó fakitermelési munkákról.
2014-05-24Gyümölcsfák a partonMár termést hoznak az alsó Duna-parton civil kezdeményezésből elültetett első gyümölcsfák! Beszélgetés kaszás Évával, a faültetés egyik szervezőjével.
2014-04-30Számbavenni egy város fáit...A Dunai Vasmű és a város építésével együtt az egészségvédő erdők telepítését is megkezdték. Beszélgetés Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnökkel.
2014-04-30Egészségvédő erdők telepítése és ápolása Dunaújvárosban"A Dunai Vasmű és a város építésével együtt az egészségvédő erdők telepítését is megkezdték. A fásítás során nem mindig a szakszerűség szempontjai érvényesültek - derült ki Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnökkel tett sétánk közben."
2014-04-16Illegális lerakóIllegális szemétlerakó a kiserdőben.
2014-03-25Éled a Nagysziget, virágoznak a körtefákÉled a rácalmási Nagysziget. Rügyeznek a fák, sárgán virít a salátaboglárka, és lassan teljes lesz a körtés „kert” virágpompája. Beszélgetés Nagy Győző erdésszel.
2014-02-18Erdő akác nélkül?Beszélgetés Horváth Tibor erdésszel, a DVG Zrt. ágazatvezetőjével.
2014-01-30Mégiscsak szép erdő nőtt!A DVG Zrt. erdészetének munkatársai tisztítják a kiserdőt.
2013-11-29Éberhardt Béla leveleLevél Éberhardt Béla erdész, erdőmérnöktől.
2013-11-22Fákat ültetnek el!November 22-én folytatódik az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezésére elindult Duna-parti faültetés.
2013-10-24Kommandó az erdőkértAz erdő- és vadvédelemmel kapcsolatos tevékenységet értékelték a Fejér megyei rendőrök és az erdőgazdálkodási szakemberek a közelmúltban.
2013-10-15Éberhardt a fákról"Nem ismerem a fákat!" címmel jelent meg Éberhardt Béla, Dunaújváros egykori erdészének legújabb könyve.
2013-10-10Folytatódik a faültetésNovember második péntekén tervezik a Duna-parti faültetés folytatását a helyi önkéntesek, amelyet az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezett.
2013-09-03Magas víz az erdőnJóvátehetetlen károk nem keletkeztek, de az adonyi sziget élővilága megsínylette az árvizet. Beszélgetés Nagy Győző erdésszel.
2013-09-01Akik a virágot is szeretik...Interjú Horváth Tiborral, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetőjével, a városi arborétumról, a közterületi virágültetésről, és az ágazat feladatairól.
2013-08-28Folytatódik közösségi faültetés a Duna-partonŐsszel folytatódik az Újpart Művszeti Egyesület által három éve elkezdett gyümölcsfaültetés a Duna-parton.
2013-07-23Ismerjük mi a fáinkat?Éberhardt Béla, Dunaújváros egykori erdőmérnökének új könyve jelent meg Nem ismerem a fákat! címmel.
2013-07-04Beérett a termés (képaláírás)Nem volt hiába két éve az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezésére kezdődött Duna-parti gyümölcsfa- és cserjeültetés. Beérett az első málnatermés: kollégánk, Körmendi Erzsébet szerint nagyon finom! A gyümölcsösben bárki szabadon szedhet a termésből. (teljes szöveg)
2013-06-12Megmenekülhettek a vadak (kishír)Megmenekült a rácalmási Nagy-sziget vadállománya.
2013-06-11Ellenőrzik és védik a vadakat (kishír)Az árvíz miatt mentik a vadakat.
2013-05-15Faültetés: újra!Folytatódott az Újpart Művészeti Egyesület önkéntes faültetési akciója a Duna-parton. Május 10-én a Széchenyi István Gimnázium, a Rosti Pál Gimnázium, a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola diákjai harminc gyümölcsfát ültettek.
2013-04-12A tavasz biztos jele!Az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezte, immár harmadik évébe lépett Duna-parti faültetési akció keretében az elmúlt napokban. Virágot hoztak a fák a Duna-parti gyümölcsöskertben.
2013-04-03Kicsit késik a fásítás"Nem maradt abba, csak a tavaszi tél időjárása akadályozza a szerencsére már hagyományosnak mondható fásítást a város alatti Duna-parton." Legközelebb április 8-9-én lesz, az Újpart szervezésében pedig májusban lesz, a Madarak és Fák Napja alkalmából: akkor közel száz fát ültetnek el.
2013-03-09Duna-parti faültetés: tavasszal folytatjuk!Az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezésére folytatódik a két évvel ezelőtt elkezdett Duna-parti faültetési akció.
2013-03-06A napfény hatalmaA DVG Zrt. erdészetének dolgozói és alvállalkozói 6. számú főút mellett, a vasútállomáshoz vezető körforgalmi csomópont mellett újítják az országutat kísérő erdősávot, és a város parkjaiban is megkezdődött a tavaszi munka.
2013-03-02Töredelik, telepítik...Idén, harmadik éve az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezésére gyümölcsfákat ültetnek a város alatti Duna-parton, a kikötői öböllel szemben. Sajnos többet elloptak közülük. A Partvédelmi Vállalat dolgozói a Duna-parton, tuskókat szednek, pihenőhelyet építenek (kép).
2013-01-29Erdő volt, erdő lesz!"Három és fél hektáron vágták ki az erdőt a 6-os számú főút Dunaújváros melletti, a vasútállomással szemben lévő üzletközpont mögötti erdősávban. Az akácerdő már több mint ötven éves volt." Tavasszal és ősszel mind a három és fél hektárt beültetik keménylombos fákkal.
2013-01-02Mindig a közösséget lopják megMinden év végén el-eltűnik a közparkokból egy-egy fenyőfa, amit a város vagy a lakók ültettek. "Duna-parti lépcsőkön nevelt nagyon szép, fajta szerint is igen gazdag faállományból majdnem minden év végén eltűnik néhány."
2012-12-19Faültetők sikereiSikeres évet zárt az Ültessünk ezer fát! akció, több mint száz fát ültetek a Duna-parton.
2012-12-01Kincs a szemünk előtt...Interjú Horváth Tibor erdésszel, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. Erdészeti és Parkfenntartó ágazat vezetőjével.
2012-11-08Őszi faültetés idejeFolytatódik az Ültessünk ezer fát! gyümölcsfaültetés akció az alsó Duna-parton.
2012-11-06Minden fára figyelnekBeszélgetés a rácalmási Nagy-szigetről Nagy Győző kerületvezető erdésszel.
2012-09-28Üldözik a fatolvajokatMezőfalván rendszeresen ellenőrzik a határt és az erdőket.
2012-09-20Mégis ültessünk ezer fát!Ősszel folytatódik a Duna-parti fásítási akció, az "Ültessünk ezer fát!".
2012-07-11Megújuló városi véderdőkA DVG Zrt. munkatársai és a közmunkaprogramban résztvevők folyamatosan gondozzák az új faültetéseket, amelyek a város véderdői lesznek.
2012-05-22Önkéntes faültetőkMár kétszáz fát elültettek a Duna-parton az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezésére létrejött Ültessünk ezer fát! akció keretében.
2012-05-21Ültessünk ezer fát!"Már csak úgy nyolcszáz fának kell helyet találni." Május 19-én a Madarak és Fák Napja alkalmából az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezésére az Ültessünk ezer fát! akció keretében gyümölcsfákat ültettek a Duna-parton.
2012-05-16KépaláírásAz Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezésére a Madarak és Fák Napja alkalmából újabb faültetés lesz a Duna-parton az "Ültessünk ezer fát!" akció keretében.
2012-04-06Új fajegyet vehetünkA Madarak és Fák Napján újra kezdődik az "Ültessünk ezer fát!" akció. Az új fajegyek képei, amelyeket az Arany János Általános Iskola három tanulója készített: Juhász Vivien Klára, Csuzi Viktória, Pető Réka.
2012-03-16Az idei fajegyekCsuzi Viktória, Juhász Vivien, Pető Réka egy pályázathoz tervezte meg a 2012-es fajegyeket, amelyek az Ültessünk ezer fát! akcióhoz lesznek megvásárolhatók.
2012-03-08Ültessünk ezer fát: újra kezdik!Az Újpart Művészeti Egyesület által útjára indított, Ültessünk ezer fát! című mozgalom 2012-ben folytatódik.
2012-02-24Erdő mindenkinekAz Adonyi sziget bemutatása.
2012-02-22Folytatódik a faültető-akció2012-ben folytatódik az Újpart Művészeti Egyesület által kezdeményezett Ültessünk ezer fát! elnevezésű akció. Érdekesség, hogy minden dunaújvárosi újszülött kap egy fát a gemenci erdőgazdaságtól az idén!
2012-02-01Tarra vágták az erdőt"Tarra vágták a természetvédelmi védettséget élvező rácalmási Nagy-sziget erdejének egy részét - panaszolta lapunknak egyik rácalmási olvasónk."
2012-01-02Közös tüdőnkA Dunaújvárosi Hírlap Erdővédő elnevezésű környezetvédelmi programja nagy sikert aratott 2011-ben. "Majdnem ezer fát elültettünk, megmutattunk a rongálások ellenére is csodaszép erdőket, és felhívtuk a figyelmet arra, hogy ez a város rendelkezik az országban a legnagyobb belterületi erdővel."
2011-11-30Ültessünk ezer fát!Az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezte Ültessünk ezer fát! akció keretében újabb 82 fával gyarapodott a Duna-part.
2011-11-18Fatolvajok elleni razzia az erdőkbenMezőfalván.
2011-10-19Ők harminc fát ültettek30 éves az Arany János Általános Iskola és ebből az alkalomból 30 fát ültetnek el és csatlakoznak az Ültessünk évente ezer fát! kezdeményezéshez.
2011-10-11Rajzpályázat: teljes siker!Nagy sikerrel zárult a Pannon Lapok Társasága által rendezett Erdővédő rajzpályázata: hatvankilenc alkotást küldtek be óvodások és kisiskolások. Eredmények a cikkben.
2011-09-22Ha óvod, mosolyog...A Dunaújvárosi Hírlap Erdővédő rajzpályázatáról. A pályázatra összesen hatvankilenc kép érkezett.
2011-09-20Üldözik a fatolvajokatFolytatják Mezőfalván az erdővédő akciót. A rendszeres járőrözés elvette a tolvajok kedvét a fakitermeléstől.
2011-09-10Fákból sosem elég nálunk!Ősszel az Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezésére folytatják az Ültessünk ezer fát! elnevezésű akció a Duna-parton.
2011-06-23A Schalabert-sziget múltjáról, jelenérőlErdővédő - a Dunaújvárosi Gírlap környezetvédelmi programja. Id. Farkas János írása.
2011-06-22Kinek érték az erdő?Éberhardt Béla erdőmérnök levele.
2011-06-03Erdő, mint banki fedezet"...a közgyűlési többség több erdőterületet is elzálogosítana banki hitelek fedezetéül." Beszámoló a közgyűlésről.
2011-05-10Tőlünk látják ezt isErdővédő - A Dunaújvárosi Hírlap környezetvédelmi programja keretében rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek. Kép Tar Eszter alkotásáról. Adatok: Erdősültség, erdőterület Fejér megyében.
2011-05-06Százszorszép történet!Erdővédő - A Dunaújvárosi Hírlap környezetvédelmi programja. Beszélgetés Harmati Jánossal, aki "megszámlálhatatlan növénnyel gazdagította közös lakhelyünket."
2011-04-22Mindig van még szebb erdő!Erdővédő - A Dunaújvárosi Hírlap környezetvédelmi programja. Beszélgetés Dunaújváros erdőiről.
2011-04-18Kertésznek lenni jó!Erdővédő - A Dunaújvárosi Hírlap környezetvédelmi programja. Faültetési akció április 16-án közel száz önkéntes: kisiskolások, gimnazisták, szülők, művészek, és mások fát ültettek a Duna-parton.
2011-04-16Ültessünk fát!Erdővédő - A Dunaújvárosi Hírlap környezetvédelmi programja. Faültetési akció április 16-án, az akció kezdeményezői: Kaszás Éva újságíró és Rohonczi ROHO István képzőművész-tanár.
2011-04-07Erdőmentés, -kerülésErdővédő - A Dunaújvárosi Hírlap környezetvédelmi programja. Séta a Schalbert-szigeten.
2011-04-02Erdőmentő kezdetekDunaújvárosi Hírlap Erdőmentő sorozata. Egyetlen kérdésről beszélgettünk: mennyi és milyen erdőnk van a városban? Az első fórum résztvevői: "Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnök, Kaszás Éva újságíró, Wachter Hella kertészmérnök, Wachter János gombász, Horváth Tibor erdész, Rohonczi ROHO István képzőművész, fafaragó, Szabó László, az önkormányzat zöldterületi felelőse."
2011-04-01Erdőt ment a programunk"A Pannon Lapok Társasága Erdőmentő címmel környezetvédelmi sorozatot indít, a cégcsoport lapjainak társadalmi felelősségvállalási programja keretében: Önökkel!" Beszámoló a programról.
2011-03-31Az erdők esztendejeErdőgazdálkodás. Fejér megye legjelentősebb fafajai: akác, cser, tölgy.
2011-01-25Nem lopják a fákat - kitermelik őket"Nem is a városhoz és nem is a partvédelemhez tartozik az az erdő, amely a Papírgyári útról a Duna felé vezető út mellett található - és most kivágják."
2011-01-17Féltik az erdőketMezőfalva.
2010-06-22Kugliznak és szállítanakA szélviharokban kidőlt fákat feldarabolják és elszállítják az alsó Duna-partról. A szakemberek szerint nincs gond, a városi faállomány egy százaléka veszhetett oda.
2010-06-03A fák is szenvednek az esőtől és a széltőlAz időjárás okozta károkról. A viharos időjárás miatt eddig 92 kisebb-nagyobb fát kellett kivágniuk az erdőterületeken és parkokban a Dunanett Kft. munkatársainak.
2010-05-29Egy különleges élőhelyBeszélgetés Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnökkel.
2010-04-02Fásítás lesz a végeErdőirtás, fásítás Mezőfalván.
2010-03-31Egy parkerdő lehet belőle?"Ez a védőerdő ugyanis ezen a szakaszon (nagyjából a Venyimi úttól) egyfajta parkerdő szerepét veszi át."
2010-01-13Fenyő illatú aljzattakaróA Dunanett erdőgazdálkodási részlege idén már újrahasznosítja a kidobott fenyőfákat (évenete kb. ötezer).
2009-12-10Fenyőfák havábanIfjabb Nagy István folytatatja tovább édesapja (aki egykor a város főerdésze volt) munkáját.
2009-12-03Kályhába kerülnek"...az erdészet által különböző okok miatt kitermelt fákat értékesítjük, a minőségtől függő áron. Ez már régóta működik, amikor van, akkor nálunk jutányos áron lehet hozzájutni faanyaghoz." - mondta Horváth Tibor, a Dunanett Kft. erdésze.
2009-12-02Terjeszkedő fákA Baracsi úti arborétum fejlesztéséről. Most egy új ösvény épült.
2009-11-05Elhordják az erdőtA hideg idő beköszöntével újra megkezdődött a falopás Dunaújvárosban és környékén. Beszélgetés a károkról.
2009-11-01A Rácalmási NagyszigetBalsay Zsolt: Erdőművelés és gazdaságosság a Rácalmási Nagyszigeten. (előadás)
2009-06-26Dunaújváros természeti értékeiVédett a gyurgyalagtelep és a Baracsi úti arborétum. A "Fedezzük fel újra Dunaújvárost, hiszen a miénk!" elnevezésű kezdeményezésről.
2009-03-20Tarra vágják, újra ültetikStatisztikák szerint Dunaújvárosnak van a legtöbb belterületi erdeje a magyarországi városok közül, háromszáz hektár. Most az elöregedett fákat kivágják és újakat ültetnek.
2009-01-07A város gyöngyszeme lehetneAz Alsó-foki patak és az arborétum feletti erdőszakasz állapotáról.
2008-12-10A természet lágy ölénElkezdték az erdei iskola kialakítását az erdészet telephelye mögött, az egykori lovarda területén.
2008-12-03Az örökzöldek atyjaElhunyt Nagy István (1927-2008) erdész. Nekrológ.
2008-06-25Keménylombos erdő lesz a nyárfás helyénA szabadstrand mögötti területen kivágták a nyárfást. A területet megtisztítják és feltöltik.
2008-04-15Már vágják a fákatA Táborálláson, az Üdülősor végén kivágják az elöregdett erdőt.
2008-02-25Tavaszelő - erdőn, mezőnA tavaszra készülnek az erdészet szakemberei, munkatársai.
2007-11-05A kellemetlen avarBeszélgetés Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnökkel.
2007-09-07Egyre több víz van az ártérenTovábbi problémákat okoz a lakóknak a "névtelen árok", ami a város északi határán , a Hankooknál lévő körforgó után a 6-os főút kis hídja alatt folyik el az ártéri erdőig.
2007-07-31Kiszáradástól kivágásigBeszélgetés Horváth Tiborral, a Duna-Erdő Kft. ügyvezetőjével, a város természetes és telepített növényeinek a hőség, szárazság miatt kialault állapotáról.
2007-07-30Ártéri erdő helyett mocsárTáborálláson elposványosodik a szabad strand melletti ártéri erdő az oda zúduló tisztított szennyvíztől és talajvíztől.
2007-07-28Sivatag, show nélkülA hőség miatt szárazság veszélyezteti a város parkjait, köztéri növényeket, védett fákat.
2007-05-15Zöld sziget a városbanAz Alsófoki patak völgyében terül el a Baracsi úti arborétum. Két éve természetvédelmi területté nyilvánították.
2007-03-19Mi lesz az ártéri erdővel?A névtelen árok Táborálláson keresztül vezeti le a vizet a Hankook iparterületéről és a volt laktanyai lőtérről. Az árokból továbbra is a Duna és az üdülősor közötti erdőterületre folyik a víz.
2007-01-02Arborétum: bővíteni kell!A Kádár-völgyi arborétum bővítése elkészült a 2006-os év végére. A tervekben továbbifejlesztések szerepelnek.
2006-10-27Tűzrevaló történetA város környéki erdőből legalább öt köbméter fát loptak el, amelynek értéke több százerer forint.
2006-10-10Bővül az arborétumKétszeresére bővíti a Baracsi út melletti félhektáros arborétumot a városi erdészet. A későbbiekben a Kádár-völgy egész területét szeretnék bevonni az arborétum fejlesztésébe.
2005-12-16A mi könyvünkMegjelent Szendrődi Tibor és Éberhardt Béla új könyve "A mi fáink" címmel, amelyben Dunaújváros fáit ismerteti. Beszámoló a könyvbemutatóról.
2005-11-22Arborétum, Hankook és kidobott ablakok2004 decembere végén önkormányzati rendelettel az erdészet telephelyét is védett területté emelték, mint Dunaújváros Arborétuma. 24 különleges fafajta. Megtalálható itt a kocsányos tölgy, mocsári ciprus, páfrányfenyő, feketefenyő, lucfenyő, szerb luc, vörösfenyő. A terület gondozásáról.
2005-11-16A nevesített fákA Baracsi úti arborétumban található ritka, és a városban lévő védett növények mellé ismertető táblákat helyeznek ki.
2005-08-09Marad a sétaDunaújváros erdőinek állapotáról.
2005-06-30Fáink könyve kiadóban"Fák a városban, velünk, nekünk" címmel írt könyvet Dunaújváros fáiról Éberhardt Béla (nyugdíjas erdőmérnök, kép) és Szendrődi Tibor (kertészmérnök). A kézirat eddig csak az interneten volt olvasható, de várhatóan még az idén a Meritum Kft. kiadásában megjelenik.
2005-05-13Séta a város tüdejébenBeszámoló Dunaújváros erdeinek, parkjainak, sétányainak állapotáról.
2005-05-10A város "tüdejére" vigyáznakMinimális mértékben ugyan, de városunkban növekszik az erdőterületek nagysága. A városban található erdők, zöldterületek helyzetéről.
2005-05-10A véderdő ma is hatékony porfogóként működikBeszélgetés Éberhardt Bélával (nyugalmazott erdőmérnök) a vasmű mellett 1950-ben telepített felfogó véderdő kialakításáról, szerepéről.
2005-05-06Vasgyári arborétumEmberi környezet a nehézipar tövében.
2005-01-12Megújuló védőerdőkDunaújváros erdőinek állapotáról.
2004-11-30Erdősítési munkálatok a 6-os út menténErdőfelújítási és újratelepítési munkálatokat végez a Duna-Erdő Kft az ősz folyamán.
2004-09-14Erdősítési munkálatok a hatos út menténA Duna-Erdő Kft az ősz folyamán a 6-os út mentén, ill. a partvédőmű területén és a külvárosban végez erdőfelújítási és újratelepítési munkálatokat.
2003-05-02Nemes és keménylombú fákat ültetnek akác helyettTöbb mint ötven éve, nem a minőség számított.
2003-04-23Sarjaztatással telepítenek új erdőt a temető melléKéppel illusztrálva
2001-12-15Nem vágható ki az erdő, ha van üres beépíthető területA Fővárosi Bíróság helybenhagyta az FVM Erdészeti Hivatalának határozatát, amelynek lényege, hogy a Béketértől kiinduló kiserdő helyén ne épüljön fel a Tesco.
2001-03-06Bye, bye Tesco?Hivatalosan másodfokon is elutasította az FVM Erdészeti Hivatala a Tesco kiserdei építését. A jogerős döntést ezt követően már csak peres úton támadhatja meg városunk.
2001-02-23Erdőirtás: elutasítva!Másodfokon is elutasították az erdőirtást.
2001-01-15Erdő helyén hipermarket?Az Állami Erdészeti Szolgálat elutasító határozatot (első határozat) hozott: nem engedélyezi a tesco kiválasztott helyén a fák kiírtását. Az önk. fellebbezett az elutasítás ellen.
2000-08-03"Kiserdő" - gyújtósnak jó...A lakótelepekre kevesebb jutottMinden évben több lesz a légúti megbetegedés. Hol van hely erdőtelepítésre? Ahogy Linzben megoldották.
2000-03-28Favágók és politikusok: A bevásárlóközpont erdőt követelA Tesco áruházat tervez Dújv-ba. Az új özletközpont viszont bent a városban , a város "véderdő"-je helyén épülne.A természetvédők, a város erdejéért, a település vezetői a tervezett beruházásért aggódnak.
2000-03-07Veszélyben a zöldövezetDunaújvárosban egy bevásárlóközpont felépítése érdekében 9 hektár erdő kivágása mellett döntött az önkormányzat.
2000-02-22A TESCO erdőt vág és telepít: Lehet, hogy még jól is járunkA város és a vasmű közötti kiserdő területén épül a TESCO áruház. A TESCO vállalta, hogy kárpótlásul az önkormányzat által kijelölt helyen erdőt épít.
1987-12-29A halna elfogy, a völgy megteltHalna, zagyvölgy, bobpálya, Salbert-sziget, szivattyútelep mögötti fel nem töltött kazetták. A Papírgyári út, a Duna és a Kisapostag község által határolt területről.
1987-12-29A turizmus tönkretennéKatonáné Gombás Katalin diplomaterve a rácalmási Nagy-szigetről.
1987-11-27KépaláírásA fakitermelést is abbahagyták az Ingatlankezelő és Városgazdálkodási Vállalat erdészeti üzemének dolgozói, hogy az alkalmas időt kihasználva, a jövő hét végéig befejezzék a fásítást. (nem teljes szöveg)
1987-02-20Terv az ezredfordulóig. Javaslatok kellenek.Vízhálózat. Csatornahálózat. Energiaellátás. Távfűtés. Telefonellátás. Közvilágítás. Közterület-gazdálkodás. Lakótelepi kiskertek. Üdülőterületek. Közparkok. Erdők. Dunaújváros-Rácalmás Alsó Duna-part. Dunaújváros Alsó Duna-parti szabadterület. Kisapostag. Baracs. Kulcs. Rácalmási nagysziget. Környezetvédelem
1982-11-30Térkép a kiserdőrőlRészletes térképet készített a Magyar Tájékozódásifutó Szövetség.
1982-06-29KépaláírásVisszakapta az IKVGV erdészete a Kádár-völgyben felvonulási épületnek használt házat és környékét. Átalakítás és tereprendezés után ősszel, majd tavasszal ültetik be arborétumnak ezt a területét is. (nem teljes szöveg)
1982-02-23Favágás, faültetés, erdőszépítésAz IKVV parkrendezési munkáiról.
1979-02-06Megújul az erdőHozzákezdtek a kiserdő gondozásához.
1978-07-18Parkerdő lesz a kiserdő (képaláírás)Második szakaszába lépett az Ingatlankezelő parkerdő fejlesztési terve. Sétautak, ülőgarnitúrák, esőházak, gyermekjátszóterek, sí- és szánkópálya felállítása, építése kerül sorra. Elkészül: 1980-ban.
1978-04-14Újabb parkerdők, pihenőhelyek a városbanGyarapszik-e a közeljövőben városunk zöldterülete, s ha igen, hol lesznek új parkjai a városnak?
1977-09-14Arborétum épül: Uj parkok, védőerdő
1977-08-12Zöldövezet: DunaújvárosDújv. környékén 680 hektár pihenőerdő, a városban 130 hektár parkterület van. Összel 20 ezer négyzetméter parkterület felújítását tervezik. Munkaerőgond.
1977-02-15Az erdősáv már nem megoldásBeszélgetés Temesi Imrével, a Dunai Vasmű környezetvédelmi laboratóriumának vezetőjével
1976-11-19Faház az erdőben dolgozóknakAz Ingatlankezelő és Városgazdálkodási Vállalat a kiserdőben állította fel a házat.
1975-02-25Környezet átalakító-munka az Ifjúsági-szigetenA szigeti erdőt a Tanács kirándulóerdővé kívánja átalakítani.
1972-01-07Fásítják az alsó Duna-partotMintegy három hektárnyi új erdőt telepítenek a Szalki-szigeten és az alsó Duna-part "kazettáinak" 25 százalékát is fákkal ültetik be. Tervezik egy reprezentatív emlékliget építését, valamint egy 250 ezer négyzetméter park létesítését is.
1971-11-02Barangolás a város zöldövezetébenHúszéves feketefenyő a Duna parton, sétálóutak a kiserdőben.
1968-04-26A parkok a tervező szemévelA zöldterületek növekedése, fenntartása, megújítása.
1968-03-22Öltöző az erdőbenhttp://gyerek.jakd.hu/index.php?p=hir&hid=288A Kenyérgyárral szemben az erdőben építkezés folyik. Kétszintes épület. Az Ingatlankezelő és Városgazdálkodási Vállalat épített irodákat, jóléti létesítményeket.
1966-05-24Aki erdőt telepít - a jövőbe néz...20-25 hektár erdőtelepítése van előirányozva 1967-től az ötéves terv keretében.
1965-12-03Fásítják Dunaújvárosban a Szalmacellulóz Gyárhoz vezető...és onnan a 6. számú országútig terjedő útszakasz két oldalát. Nagyobb arányú telepítés indult meg a Dunaparton is, ahol 27 holdat szakaszosan erdősítenek.
1965-12-03Ezer hold erdő Dunaújváros terülténA legnagyobb erdősáv a Vasmű és a város között húzódik.
1965-03-30Erdőt ültető diákokErdőtelepítés, fásítás városunkban.
1963-01-22Véderdővé nyilvánították a várost környező erdőketA kiserdőt és a város körüli fásított területeket nyilvánították védetté.
1962-11-16Hétezer új fát és negyvenezer cserjét ültetnek az idénA város nemcsak az acél, hanem a parkok és a fák városa is.
1962-07-13A város körül bezárult a zöldövezetBezárult az erdősített zöldövezet. Ezekbe a területekbe, illetve a már korábban is meglévő erdőkbe fácánokat telepítettek, ezzel megkezdődött a vadrezervátum kialakítása.
1962-04-19Szélvédő erdősávval veszik körül DunaújvárostA 6-os móút, a Bp-pécsi országút mentén 13 km hosszúságban szélvédő erdősávot telepítenek. Főként akác, de sok nyár-, fenyő- és tölgyfát telepítenek ide. Ápr. végére fejezik be. Az új telepítésekkel együtt a dunaújvárosi tanácsnak közel 1200 holdas erdőbirtoka van.
1961-09-22Huszonnyolc millió facsemetét ültetnek el ez év őszén.Csaknem 600 hektáron ültetnek facsemetéket.
1959-06-16Erdő, erdő. kerek erdőBeszélgetés Nagy Istvánnal a város erdészével a kiserdőről és a Duna-partról.
1958-11-04Még az idén 17 két éven belül újabb 50 hektár területet erdősítenek Sztálinváros határábanBeszámoló a tervekről
1955-11-25Megkezdték a Duna-part fásítását (kishír)Kb. hetven holdon pótolják a hiányzó erdőrészeket.
1954-12-10Nagyarányú erdőtelepítés... (kishír)...kezdődött meg a Dunaparton.
1954-04-16Tervszerűen folyik Sztálinváros erdősítéseAz új és az óvárost teljesen körülvevő valóságos erdőgyűrűt létesítenek...
ArénaAntal Lajos dunaújvárosi környezetvédelmi szakmérnök, Fideszes önkormányzati képviselő beszél a dunaújvárosi Tesco-ügyről. A Tesco ragaszkodik a kiserdő területéhez.
A dunai partfalA Duna-part történeti, földrajzi bemutatása. A Dunaújvárosban található növénycsaládok közül az ezüstfafélék, Keskenylevelű ezüstfa bemutatása.
Dunaújváros statisztikai adataiAnyakönyvi statisztika 2000-től kezdődően. Dunaújváros területe, lakásállománya, infrastrukturális adatok, a zöldterületek adatai.
Nyomot hagytak maguk utánHúsz éves a HÍD Egyesület Dunaújvárosi Marketing Klubja. Az évfordulót faültetéssel ünnepelték a Kádár-völgyben, november 16-án, ahol húsz plusz egy facsemetét ültettek el.
Kép a kiserdőrőlVálogatás a Dunaújvárosi Hírlap Pannon Lapok Társaság (PLT) fotóarchívumának anyagából. A képek a DH-PLT tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyhez kötött.