Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

1069 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2023-01-20Pörög a tűzifaprogram. A központi tűzifaprogram iránt nagy az érdeklődésAz elmúlt év őszén hatósági áras tűzifaprogramot indított a kormány az energia-veszélyhelyzet megoldása érdekben. A magyar családok így egységes áron vehetik meg a hengerelt tűzifát az állami erdőgazdaságoknál. Térségünkben a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. az illetékes, a társaság vezérigazgatóját kérdeztük a tapasztalataikról.
2023-01-19Majd ha fagy! No, de az vajon mikor lesz?A nagyipari, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó szakemberek, pontosabban a növények számára nem kedvező ez az időjárás. Erről Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője beszélt.
2022-11-03Tárolás új módszerrel. Fóliakígyóban a gabonaA gabonakereskedéssel is foglalkozó mezőgazdasági cégek egyik fontos feladata, hogy a szemes gabonát megfelelő minőségben, a lehető leghosszabb ideig tudják tárolni. A Pentele Mezőgazdasági Zrt. is foglalkozik gabonatárolással.
2022-10-27Az esős idő csak egy kicsit javított. Tragikus a helyzet, borulátóak a gazdákA szinte egész éves aszály határozta meg 2022-ben a mezőgazdaságot hazánkban. Az őszi talajmunkákat, a vetést is befolyásolta a szárazság. Legutóbbi beszélgetésünkkor – szeptemberben – Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője arra panaszkodott, olyan kemény a föld, hogy a gépek tárcsái szikráznak.
2022-09-15A helyzet a vártnál rosszabb. A repcéről már lemondtakA mezőgazdaságnak az idei éve biztos, hogy nem aranybetűkkel kerül majd be az évkönyvekbe. Az 1901 óta nem látott aszály mindent befolyásolt. Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője sem túl vidám.
2022-09-02Fogadj örökbe egy (vagy több) sor epret!Interjú Csizmadia György, a Venyim Gyümölcse Kertészet vezetőjének új ötletéről.
2022-08-18Minden nap egy pofon a szakember számáraAz aszály az, ami manapság nagyon foglalkoztatja az embereket, hiszen mindenkit érint valamilyen szinten. Leginkább a mezőgazdaságot, aminek az eredményessége a jövőnket is érinti. Erről is beszélgettünk Márkli Jánossal, a Pentele Zrt. ügyvezetőjével.
2022-08-12A betakarítási munkálatok DunapentelénMezőgazdasági munkák Dunapentelén a XX. század első felében.
2022-07-22A java még csak ezután következik: aszályosodásEgyre tragikusabb a helyzet a magyar földeken. Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője szerint a java még csak most jön. Minden aszályosodik.
2022-06-23Elkezdődött az aratás, közepes termés várható. Bizonytalan piaci helyzet - most még mindenki kivárJóval előbb a szokottnál, június 22-én megkezdte az aratást a Pentele Mezőgazdasági Zrt. A kisapostagi földeken az őszi árpa betakarítása jelenti az idei aratás nyitányát.
2022-06-09Áprilisban jött az eső, jobb a helyzet. A jelek szerint Péter-Pál előtt megkezdik az aratástAz utóbbi években az aszály jelentette az egyik legnagyobb veszélyt a magyar mezőgazdaságra, elsősorban a gabonatermelőkre. A szakemberek szerint idén áprilisig még elkeserítő volt a helyzet a földeken, de mára már fellélegezhettek kissé a szakemberek.
2022-06-03A személyes tapasztalatszerzés szolgálja a legmélyebb tudástVetőmagok, gépek, technológiák – a mezőgazdaság minden területéről szolgálnak hasznos tájékoztatóval és gyakorlati bemutatóval az érdeklődők számára a Szántóföldi Napok és Agrárgépshow kétnapos rendezvényén Mezőfalván.
2022-06-02Az ország legnagyobb agrárgazdasági szemléje (képaláírás)Június 1-én, szerdán hivatalosan is megnyílt a Szántóföldi Napok és Agrárshow idei rendezvénye Mezőfalván. (nem teljes szöveg)
2022-04-13Vásárlásunkkal támogathatjuk a helyi termelők közösségétVárosunkban még csak bontogatja szárnyait a DunaKosár Közösség, ahol január óta vásárolhatunk helyi termelőktől, támogatva ezzel a munkájukat, közben egy olyan kezdeményezés részesei lehetünk, ahol hozzájuthatunk egészségesebb termékekhez, akár csomagolásmentesen is. Csonka Melindával, a DunaKosár koordinátorával beszélgettünk.
2022-04-05Nagy baj van az aszály miatt. Nagy a baj, de most egy kicsit fellélegezhetnekNagy a baj! Ezt nem más, mint Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője mondta. Pedig azt tudni kell, hogy ő nem egy panaszkodós típus, a legrosszabban is a jót keresi.
2022-01-28A száraz hideg nem tesz jót. Legalább tizenöt centis hótakaróra lenne szükségAz idei kilátásokról Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével beszélgettünk.
2022-01-24DKSE: hetven éve az újvárosi sikeres sportélet szolgálatábanMozgalmas év volt 2021, amelyre a járványhelyzet rányomta bélyegét. Négyrészesre tervezett összeállításunkban a mögöttünk hagyott esztendő legfontosabbnak ítélt eseményeire pillantunk vissza. Most lássuk a negyedik negyedévet.
2021-12-04A Pentele idén is nyereséges évet zárhat. Összeségében nincs okuk rá, nem is panaszkodnakÖrök igazság, hogy a mezőgazdaságban nincs megállás, mindig van tennivaló. A decemberi feladatokról és összességében a 2021-es év tapasztalatairól beszélgettünk Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével.
2021-10-19A kukorica körüli gondokBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Zrt. ügyvezetőjével.
2021-10-12Nem tudják kivédeni és követni a klímaváltozástMárkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével beszélgettünk arról, náluk hogyan alakult eddig a 2021-es év.
2021-09-17Hamarosan már termelnekA Yaris Kabin egy török vállalat, amely mezőgazdasági gépekhez gyárt alkatrészeket, ennek egyik telephelye pedig Iváncsán épül. A folyamatok olyannyira jól állnak, hogy már az első gyáregységek elkészültek, jelenleg pedig a gépek beállítása és a próbaüzemmód zajlik.
2021-09-09Gabonaár, és a mi kis kiadásainkMárkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője elmondta, elkerülhetetlen, hogy a pék- és a húsáruknak ne emelkedjen meg az ára a közeljövőben.
2021-08-13A kenyér ára mindenki számára lényegesA dunaújvárosi központú Pentele Mezőgazdasági Zrt. helyzetét nézzük, akkor azt láthatjuk, a gabonáik nagy részét külföldön értékesítik, a magyar piacon igazán csak a kukoricával vannak jelen, két nagy felvásárlójuk a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. és a szabadegyházi Hungrana Kft.
2021-07-22A napraforgó már virágzik"Az utóbbi napok esőzései miatt szüneteltette a földeken a tevékenységét a Pentele Mezőgazdasági Zrt., de tegnap újra munkába álltak. Elkezdték a búzát aratni, valamint a napraforgót megpermetezték." Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével.
2021-07-07Idénymunkát vállal a diák nyaranta. Munkaerőhiány van a mezőgazdaságbanEgy nemrégiben közzétett elemzés szerint, a munkaerőhiány manapság legalább akkora problémát okoz a mezőgazdaságban, mint az időjárási körülmények drasztikus megváltozása.
2021-06-29Megelőzték Pétert és Pált. Az őszi árpával kezdtek, a helyzet nem reménytelenA Pentele Mezőgazdasági Zrt. Péter-Pált megelőzve, már június 28-án, hétfőn elkezdte a betakarítást. Márkli János ügyvezető bizakodva néz az elkövetkező napok, hetek elé.
2021-06-16A vevőink is elégedettekA Duna túloldalán, Dunaújvárostól nem messze él Szellák János, akit több szál is köt városunkhoz.
2021-06-11Láthattuk a korszerű eszközöket s a növénynemesítés legjavátAz előremutató, a jövőt építő feladatok végrehajtásának megalapozását jelentheti az, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködési megállapodásokat írt alá a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), a Nemzeti Földügyi Központtal, a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségével, valamint a Soproni Egyetemmel a Szántóföldi Napok és AgrárShow június 10-i, csütörtöki, záró napján.
2021-06-10Az agrárium színe-java. Szántóföldi napok: nagy volt az érdeklődés már az első naponÜnnepélyes ceremóniával, de oldott hangulatban, komoly tervek és biztató jövőkép felvázolásával nyitották meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva elnevezésű kétnapos szabadtéri agrárszakmai kiállítást június 9-én délelőtt Mezőfalván. Elsőként Áder János, Magyarország köztársasági elnöke mondta el a gondolatait.
2021-05-21Sok az eső, de nagyon kellett már. Az eső áztatása jó, viszont nagyon kellene a melegNemrég még az aszály miatt panaszkodtak a mezőgazdászok. Most a csapadéknélküliségre nem lehet panasz. De a kérdés adódik: jó nekünk ez a rengeteg csapadék, amit az utóbbi napokban kapunk?! A válaszra Márkli Jánost, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjét kértük fel.
2021-05-19Nem a legkönnyebb mutatvány a spárga növény termesztéseVarga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Fejér megyei elnökével Rácalmásra látogattunk, ahol spárgát termeszt egy egyéni vállalkozó helyi gazda. Az 5 hektáros földdarab mellett álltunk le az autókkal, majd megismerkedtünk Kovács Márk Tamással, a gazdával és a spárgával, amit már sokan láttunk bacon-be csavarva, s ily módon megsütve, de szántóföldi termesztés közben annál kevesebben.
2021-04-17Végre eső áztatta a földeket. Az utolsó pillanatban jött meg az esőzésA mezőgazdaság egyik ága sem néz túl biztatóan a jövő elé. Mostanában leginkább a fagykár tizedeli az ültetvényeket, a parcellákat, de sok helyen a kevés csapadék is gondot okoz. A Pentele Mezőgazdasági Zrt.-t sem kímélte a szárazság.
2021-04-06Szorgos kertművelők. Szorgos munkát végeznek a kertben a nagykarácsonyiak isAz alapvető konyhai zöldségfélék termesztése mellett az egyéb tevékenységekre is szánnak időt a nagykarácsonyiak. A különbségekre figyeltünk. Három generáció képviselőit szólítottuk meg. Egy a közös bennük: a házkörül használatos tudományuk alapjait a saját famíliájuk előző generációjától tanulták meg.
2021-03-12Most a talaj menti fagy a nagy gond, őrizni kell a nedvességetMárcius az újjászületés időszaka. Beszélhetünk naptári avagy csillagászati tavaszról. Egy tény: a mezőgazdaság is talpra áll. Így van ez a Pentele Mezőgazdasági Zrt. esetében is.
2021-01-27Felejtsük el a tavalyi esztendőt... vagy mégse?Időjárási anomáliákkal és covid19-járvánnyal sújtott esztendőt zártak a zöldség- és gyümölcstermesztők 2020-ban. A részletekről ifjabb Csizmadia Györgyöt kérdeztük.
2021-01-21A nyári hónapokban és az ősz elején kicsit fellélegezhettünkA 2020-as évre sokan bizakodva tekintettek előre. Aztán február közepén egyértelmű lett, a járványhelyzet átírja életünket, mindennapjainkat. E sorozatban negyedévenkénti bontásban tekintjük át, milyen is volt a mögöttünk hagyott esztendő. A harmadik negyedév legfontosabb eseményei.
2021-01-19Kovafölddel kísérletezik a gazdaság - értékelnekElkezdődött az új év a Pentele Mezőgazdasági Zrt. számára is. Persze, mint tudjuk, a mezőgazdaságban nincs pihenő soha, csak a különböző szezonok érnek egymásba. Ami biztos: a földeken most nem dolgoznak a Pentele Zrt. munkatársai, de a tavaszi „rajtra” felkészültek.
2020-12-09Rosszabb évük ne legyen. Ne legyen soha rosszabb évük! Elégedett a PenteleLassan december közepe van, hamarosan kezdődnek a számadások: milyen is volt a 2020-as esztendő? Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével beszélgettünk arról, ő hogyan tekint vissza a mögöttünk hagyott közel tizenkét hónapra.
2020-12-07Minden apró szemre vigyáztak a szárítóüzemben a dolgozókA szárítóüzemek a félévig tartó sikeres idény rohammunkával bizonyíthatják a felkészültségüket. Nagykarácsonyban is szorgos munka folyt. A tavasztól télig tartó munkálatok jó eredménnyel zárultak. A rájuk bízott termés a kívánt állapotban került a feldolgozók és a termelők raktáraiba.
2020-11-04A Pentelénél nincs gond, a repce is jó. Optimisták a Pentelénél, a kukoricával nincs gond, a repce pedig magához tértMár javában zajlottak az őszi mezőgazdasági munkák, amikor az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt az ország több részén is leálltak a munkálatok. Márkli János szerint őket most nem tépázta meg az időjárás, de azért csúszásban vannak.
2020-10-30A szüreti mulatság napjainkban is élő ünnepSzabó Tamás cikke a dunapentelei szüreti mulatságokról
2020-10-22Szüreti felvonulás és bál a 20. századbanSzabó Tamás Dunapentele szőlőtermesztéséről és borászatáról szóló cikksorozatának 4. része
2020-10-16Évszázados örökség a Duna partjánSzabó Tamás Dunapentelei szőlőtermesztésről és borászatról szóló cikksorozatának 3. része
2020-10-13Majdnem félszáz búzafajtát teszteltek. Intenzív növénynemesítés: búzafajtákat teszteltekÖsszesen negyvennyolc őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében.
2020-10-09Dunapentele szőlő- és bortermelésérőlSzabó Tamás írása a dunapentelei szőlő- és bortermelésről 2. rész
2020-10-02Szőlő és bortermelés DunapentelénSzabó Tamás történeti visszatekintése a dunapentelei szőlőtermesztésre és bortermelésre
2020-09-21Szedd magad! - nagy az érdeklődés a hazai iránt. Szedd magad! - akciók és trendek a kertészetekbenBár az igény nőtt a vásárlók részéről a hazai termesztésű zöldségekre, gyümölcsökre, a termésátlag sajnos elmarad a várttól. Ifjabb Csizmadia György őstermelővel beszélgettünk.
2020-09-12Szántanak, vetnek. Egyik munka a másik utánA mezőgazdaságban nincs pihenő, holtidő, mindig van tennivaló. Ezt rendszeresen megerősíti Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője is. Az aratás már befejeződött, viszont megkezdődött a vetés.
2020-08-21Közösségi élmény: aratóünnep PentelénSzabó Tamás írása a pentelei aratással kapcsolatos hagyományokról
2020-08-04Készülhet at új búzából a finom kenyér. Befejeződött az aratás: a búza rekordtermést adottBefejezte az aratást a Pentele Mezőgazdasági Zrt. Most rövid szabadságra mehettek a dolgozók, van mit kipihenniük. Hogyan sikerült az aratás? A kérdésre Márkli János ügyvezetőtől kaptunk választ.
2020-07-31Mindennapos elfoglaltság az állatok etetése, gondozásaJákli Viktort Dunaföldvárról leginkább közéleti személyiségként ismerjük. Legutóbbi találkozásunkkor a saját gazdaságát irányító szakemberként beszélgettünk vele.
2020-07-27Az importra már nincsen szükség, itt van a hazai. Itt a dinnyeszezon, a hazai kerül most már a boltokbaNincs mese, itt a dinnyeszezon, méghozzá már a hazai uralja a piacot. A termést jónak és elegendőnek tartják a szakemberek, annak ellenére is, hogy az utóbbi hetek időjárása nem kedvezett a dinnyének.
2020-07-16Elkezdődött a búza aratása. Az őszi árpa már Szaud-Arábiában vanA mezőgazdaság hálás téma egy újságíró számára, mert ott mindig történik valami, ha nem történik semmi, annak is oka van, tehát téma van bőven. Ebből kifolyólag beszélgettünk Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével.
2020-06-26Pentelén optimisták, a héten learatják az árpát. Pentelén igen optimisták, jól halad az árpa aratásaDrágulnak a gyümölcsök, kevesebb búzatermés várható idén. Most van igazán nagy szükség a mezőgazdasági ágazatok támogatására. A Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél azonban optimisták.
2020-06-20Gazdász szépe - a ragyogó külsejű hölgy a traktoron pózolA dunaföldvári Vicsik Tünde a Gazdász Szépe 2020 versenyre jelentkezett.
2020-06-18Betakarítás előtt. Már az aratásra készülnekMár javában az aratásra készülnek a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél, amelynek Venyimi úti telephelyén június 17-én, szerdán reggel gépszemlét (is) tartottak a szakemberek. A hosszúra nyúló, tavaszi aszályos időszak után, ha kicsit késve is, de megérkezett a gazdák által már nagyon várt csapadék, amely főként a kapásnövényeknek jött jól. A betakarítás megkezdése előtt jó közepes termésben reménykednek a gazdák.
2020-06-09Két hét múlva kezdődhet az aratás. Hónap végén kezdődik az aratás - rekordtermés nem lesz idénHa a koronavírus-járvány hatásai miatt nem is, az aszályos időjárás következtében fájhat a fejük a mezőgazdaságban dolgozóknak. Pedig a hónap végén az árpával megkezdődik a betakarítás.
2020-05-14Mennyire vagyunk tudatos vásárlók? Egyre tudatosabban vásárolunk, de még csak az út elején járunkAz utóbbi években némi átalakuláson ment át a magyar élelmiszer-fogyasztás. Előtérbe kerültek az őstermelők, a családi vállalkozások, a bioüzemek és a kis­üzemi termelés.
2020-05-11A fagykár már megmaradA mezőgazdaság terén mindig történik valami. Ez leginkább annak tudható be, hogy az ágazat időjárásfüggő. Néhány hete beszélgettünk ifjabb Jenei Ferenc méhésszel, Csizmadia György gyümölcstermelővel és Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével.
2020-05-08Agrár Széchenyi Kártya emelt állami támogatássalElindult a mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére a koronavírus miatti veszélyhelyzet kezelése és a kedvezőtlen gazdasági hatások enyhítése érdekében kialakított új, kedvezményes, emelt hitelösszegű, kiemelt állami támogatású hitel.
2020-04-29Elmaradnak a szántóföldi napok isA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége vezetősége – tekintettel a koronavírus- járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésekre – úgy döntött, hogy az idei Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva rendezvény elmarad.
2020-04-09Az ágazatra pozitívan is hathat. Az ágazat, amely akár pozitívan is hathat a koronavírusA mezőgazdaság évek óta munkaerőhiánnyal küzd, így akár felvevőpiacként is funkcionálhat azok számára, akik a koronavírus-járvány miatt elvesztik munkahelyüket. Ifjabb Csizmadia György a jelenség zöldség-gyümölcstermesztésre gyakorolt hatásait elemezte.
2020-03-31A mezőgazdaboltok bezártak, de bizakodnakMára már alábbhagyott a felvásárlási láz, a boltok szinte üresek – legalábbis, ami a vásárlókat illeti. De vajon mi a helyzet a mezőgazdasági üzletekben, hiszen itt a tavasz, a vetés, a permetezés és műtrágyázás ideje.
2020-03-21Aggódnak a pentelei gazdászok. Nehéz túladni a terményenAz élet minden területén érezteti hatását a koronavírus. Nincs ez másképpen a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél sem. Márkli János ügyvezetővel beszélgettünk arról, nekik milyen nehézségekkel kell megküzdeniük.
2020-02-28Téli esték, kertbarátokkal. Szőlőtermesztés, borászkodás és az ezeket körülölelő filozófiaA Dunaföldvári Kertbarátok Egyesületének Téli Esték című előadás- és programsorozatában számos eseménnyel teszik kellemesebbé az érdeklődőknek a hosszú téli estéket
2020-02-24Ígéretes a tavaszra váró határ: jól telelt a vetésRitka az ilyen: de a mezőgazdászok elégedettek. Legalábbis ez vehető ki Márkli János szavaiból, aki a Pentele Zrt. ügyvezetője.
2020-02-06Felkészülés, majd jöhet a műtrágyázás. Pentele Zrt.: biztatóbb a kép, mint egy esztendejeFebruár elejét írjuk, ezért talán már érdemes egy kicsit körülnézni a mezőgazdaság területén. A Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével, Márkli Jánossal beszélgettünk arról, mi is történt és történik mostanában a területükön.
2020-01-15Kellően csapadákos volt az ősz. Az ősz már kellően csapadákos voltA 2019-es esztendő felemásra sikerült a helyi mezőgazdasági szervezet életében. Bár sok borsot tört az orruk alá az időjárás, az, hogy megérkezett a tél, nagy segítséget jelent számukra.
2019-11-12Mezőgazdaság: nem egyszerű ősz. Most a legfontosabb feladat: értékesíteni kell az idei gabonátA mezőgazdaságban sohasem áll meg az élet, mindig van tennivaló. Ez alól az év utolsó hónapjai sem kivételek. Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével beszélgettünk a minap arról, náluk hogyan telik ez az időszak.
2019-10-02Van feladat bőven, nem unatkoznak. Az olaszok érdeklődéseA mezőgazdaságban az őszi hónapok (sem) a pihenéssel telnek. A Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél is sok a teendő. Márkli János ügyvezető igazgatóval beszélgettünk arról, hogyan telnek mostanában a napjaik.
2019-09-06Megmutatták kincseiket a daruszentmiklósiakKincs – mert mi is lehetne más a saját kertben nevelgetett, a lehetőség szerint mindentől óvott, még a szomszéd által is szépnek minősített gyümölcsnél, a szőlőnél, vagy a titokzatos módon termő zöldségféléknél?! Egy napon át mindenki bemutathatta a saját, efféle büszkeségeit Daruszentmiklóson, a barátságházban.
2019-09-05Perkátai siker a Kapa-kupánNemrég volt a 2019-ben már az V. Sárosd Kapa-kupa versengés.
2019-08-21A jó gazda szeme hizlalja a terméstNincs megállás a Pentele Mezőgazdasági Zrt. életében. Nemrég fejeződött be az aratás, de már a következő vetés talaj-előkészítését végzik.
2019-07-24A penteleiek még egy hétig aratnak. A búza miatt nem lesz gondNyáron talán a legfontosabb mezőgazdasági tevékenység az aratás. Ha Péter és Pál napja eljön, akkor kezdődnie kell az aratásnak, ekkor már tudhatjuk, mennyi és milyen minőségű kenyérre számíthatunk. Ennek apropóján kerestük meg Márkli Jánost, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezető igazgatóját, aki megnyugtatott minket, igaz, hogy csúcstermésre nem számíthatnak, de hiány sem lesz búzából, kerül majd minden asztalra kenyér.
2019-07-15Összeöntötték a búzát, majd megáldották. A céljuk, hogy minden asztalra jusson kenyérIdén a Fejér megyei búzaösszeöntés Dunaújvárosban, a Bartók színházban volt. Az eseményen – többek között – jelen volt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős alelnöke, dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa, Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere, dr. Tanárki Gábnor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Varga Imre István, a NAK Fejér megyei szervezetének az elnöke.
2019-06-17Felettébb sokat tettek a közöségért. Lakóhelyükért dolgoznak a falunapi díjazottakA kisapostagi falunapon Márk­li János alpolgármester dísz­polgári címet, Szolnokiné Varga Zsuzsanna pedagógus és Jakus László, Kisapostag körzeti megbízottja Kisapostagért díjat vehetett át.
2019-06-01Ő készítette a díjnyertes felvételt. Ő készítette a díjnyertes fotótKovács Krisztián már többször szerepelt fotóival a duol oldalán. Nem csoda, hiszen remek fotókat készít. Most az Agrofotó pályázatát nyerte meg.
2019-05-29Hideg, esős a május. Egy jó közepes, vagy jobb termésre számíthatnakMég mindig majdnem minden nap esik az eső – és hogy, hogyan nem, a mezőgazdászok, akik pár hete szinte sírva imádkoztak csapadékért, ennek sem örülnek felhőtlenül.
2019-05-25Micsoda technika és mennyi tudás! A korszerű hazai agrárium fesztiválja, de nem a jövőről!Elképesztő bemutatók, hihetetlen szervezettség, csodás gépek, hatalmas vendégsereg az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényén Mezőfalván.
2019-05-24Nemet kell mondani a bevándorlásraCsütörtökön Mezőfalvára látogatott Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége kétnapos eseményének megnyitójára.
2019-05-24Nemet kell mondani a bevándorlásra! A megművelt föld is, az ország is maradjon meg magyarnakIdén már harmadik alkalommal szervezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége ­(MEGFOSZ) a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgép­show elnevezésű nagyszabású rendezvényét, amelynek idén ismét Mezőfalva szolgált helyszínéül. Az eseményt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg.
2019-05-15Szántóföldi napok. Szántóföldi napok és gépkiállítás, próbákkalAz biztos, hogy a III. Szántóföldi Napok és Agrárgép­show a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége szervezésében rendkívül látványosnak ígérkezik! Sajtótájékoztatót tartottak május 14-én Mezőfalván.
2019-05-14Kevesebb termés lesz, de legalább van remény!A lehetséges legutolsó pillanatban érkezett meg az eső a városkörnyéki földekre, s lehet, hogy még nincs vége. Megint az időzítésen múlik minden!
2019-04-30Utolsó perces eső: a kalászos végre fellélezhettekAmíg a múlt héten még egyenesen katasztrófára készültek a mezőgazdászok a környéken, addig most, némi eső után, mintha felcsillanna a remény...
2019-04-20Az egész országot nagymértékű aszály sújtjaJakab István, az Országgyűlés alelnöke, a ­MAGOSZ elnöke a hazai agrárium aktuális kérdéseiről, és az előttünk álló európai kihívásokról tartott fórumot Adonyban április 18-án, csütörtökön délután.
2019-04-10Mezőgazdaság: túlélésre játszók. Minden csepp eső a túlélést jelentheti a szenvedő növénynekLétfontosságú volt az a kis eső, ami a városkörnyéken hullott április 9-én, keddre virradó éjszaka. Az őszi vetéseken is sokat segített, nem is beszélve a frissen vetett kukoricáról!
2019-04-06Nagyon sok csapadék hiányzik. Mezőgazdaság helyett aszálygazdálkodás zajlikEgészen elképesztő helyzet alakult ki mostanra a mezőgazdasági területeken: bár a Pentele Mezőgazdasági Zrt. munkatársai április 5-én, pénteken reggel megkezdték a kukorica vetését, gyakorlatilag porba vetnek.
2019-03-26Óriási a csapadákhiány!Hihetetlen mennyiségű csapadék hiányzik a termőföldből az egész országban, az őszi növények haldokolnak.
2019-03-06Hamarabb kezdődött el a tavaszi munka a földekenA város környékén szinte bárhol láthatunk a domboldalakon dolgozó traktorokat: a szokottnál jó három héttel hamarabb megkezdődtek a tavaszi mezőgazdasági munkák.
2019-02-12A gyümölcs jövője hazánkban. A gyümölcstermesztés útja új technológia bevezetése lehetAz elmúlt évben a termelők szerint nem volt jó piaca itthon a gyümölcsöknek. A megoldásról, vagy ha úgy tetszik, az előremenekülés útjáról érdeklődtünk a Venyim Gyümölcse Kertészet és az Alba Fructus Kft. tulajdonosától, a Fruitmarketing Kft. szakértőjétől.
2019-01-17Korszakváltás a piacon, földeken. Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiányTavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.
2018-12-31A végén mindig szerencséjük voltSok csapás érte a mezőgazdaságot környékünkön is ebben az évben, de összességében jól végződött a munka.
2018-11-23A gazdák még mindig bizakodnak. A legfőbb gond még mindig a szárazságBár már a város környéki földeken is esik az eső, egyelőre nem túl sok a csapadék, úgyhogy a mezőgazdászok továbbra is nagy gondban vannak.
2018-11-09Zöldséges kert az erkélyen. Böle Éva a saját lakásának erkélyén hozott létre egy mini gazdaságotBöle Éva - aki pedagógus volt, majd kereskedett, aztán fodrász lett - most egy dunaújvárosi panellakás negyedik emeleti erkélyén termeszt zöldséget.
2018-11-06Mezőgazdasági hátráltatásaink. A mezőgazdászok esztendeje tovanyúlikAhogyan az ősszel több alkalommal is beszámoltunk a mezőgazdasági munkák állásáról, több tényező összejátszása miatt is valószínűleg elhúzódik a mezőgazdászok tevékenysége – aminek tavasszal is meglesz a hatása, ez már most biztos.
2018-10-22A mezőgazdasági helyzet nem sokat javult eddig...Amikor legutóbb beszélgettünk Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével, október 19-én, pénteken délután, a szerkesztőség környékén javában szakadt az eső.
2018-10-20Az egyik pilótát elmarasztalták. Az egyik pilótát szabálysértésben marasztalták elEmlékezetes eset volt, amikor idén július 19-én, csütörtökön este két AN–2 típusú, duplaszárnyú, egymotoros mezőgazdasági repülőgép berepülésével megsértette a paksi atomerőmű körüli biztonsági tilalmi zónát. Az egyik az erőmű fölött, a másik Kalocsa térségében vétett a szabályok ellen, szóltak az akkori információk.
2018-10-11Aszállyal küzd a mezőgazdaság. Aszály után mér az eső sem jelent jótEgy előnye van az idei évnek: nem kell szárítani a kukoricát – foglalta össze a helyzetet meglehetősen kesernyésen Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője október 10-én, szerdán, kinn a földeken.
2018-09-05Szünetel a munka a földken az eső miatt. Késésben vannak a földekenA mostani esőkről ezen kívül még azt is megállapíthatjuk, hogy nagyrészt felesleges: ezt már a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője, Márkli János jegyezte meg lapunknak. Az elmúlt két napban több mint ötvenöt milliméternyi csapadék esett a városban és környékén.
2018-08-29Dolgoznak a vetőgépekEgynapos csúszással, augusztus 2-án, kedden végül is megkezdték az őszi káposztarepce vetését Dunaújvárostól délre, egy 68 hektáros kisapostagi táblában.
2018-08-28korán kezdődnek az őszi munkák. Kezdődnek az őszi vetésekBár augusztus 27-re, hétfőre tervezték, egy nappal elhalasztották a repce vetését a Pentele Zrt. földjein.
2018-08-24Előttünk a múltRendhagyó kiállítás nyílt a dunaújvárosi Munkásművelődési Központban: Szőgyényi Sándor vándorkiállítása látogatható 2018. szeptember elejéig.
2018-08-18Aratás - cséplés és újkenyér-ünnep PentelénA hagyományoknak minden nép életében nagy nemzetmegtartó erejük van. Általában az emberi élet nagy sorsfordulóihoz – mint a születés, házasság vagy megélhetést biztosító gazdálkodás – kapcsolódnak. Agrárország lévén a legjelentősebb hagyományaink is ehhez kapcsolhatók, így az aratás, cséplés és az új kenyér ünnepe.
2018-07-17Véget ért az idei aratás. Leálltak a gépek, véget ért az aratásBefejeződött az idei aratás a város környékén: július 13-án, pénteken délután levágták az utolsó búzatáblát is, mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője.
2018-07-14Nem vész ki a málna, csak új fajták kellenek! Maradhat a málna, csak új fajtákkalÚjabb szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Nagyvenyimen rácáfolnak.
2018-07-10Jó volt az idő idén az aratáshozNagyon jól haladunk az utolsó, betakarításra váró terményünk, a búza aratásával! – válaszolta a Dunaújvárosi Hirlap kérdésére július 9-én,hétfőn Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője.
2018-07-03Az aratás utolsó szakaszaMegkezdődött a búza aratása a város környéki földeken hétfőn reggel. Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője nyilatkozott a Dunaújvárosi Hirlapnak.
2018-06-28Holnap kezdik vágni a kenyérgabonátAz eddigi legkorábban kezdődött aratás jól halad a város környékén, tudtuk meg Márkli Jánostól, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjétől.
2018-06-25Nyáron is jöhetnek katasztrófákAktuális kérdések is szóba kerültek a katasztrófavédelem megyei igazgatósága által június 22-én, pénteken Dunaújvárosban rendezett sajtóreggelin.
2018-06-20A nagy eső miatt megint félbeszakadt az aratásZaklatottan zajlik az aratás, több kényszerű esőszünettel, a kombájnok átszerelésével.
2018-06-19Újra aratnak. Folytatódik az őszi árpa aratásaTöbbnapi kihagyás után újrakezdődött az aratás a környéken. Az időjárás: a heves esők, szelek miatt a múlt héten június 12-én, kedden elkezdődött aratás egyetlen nap múltán, szerdán hajnalban félbeszakadt.
2018-06-14Felhagytak az aratással a sár miattJúnius 12-én, kedden még arattak, szerdán már jó időre vártak a városkörnyéki árpaföldeken a Pentele Zrt.-nél.
2018-06-13Megkezdődött az őszi árpa aratása a város környékén. Dolgoznak a kombájnok a határbanMegkezdték az aratást a Pentele Zrt. földjein június 12-én, kedden reggel: minden napot igyekeznek kihasználni.
2018-06-12Az eső miatt késik az aratás... Aratás helyett újra az eget lesik a gazdák, napsütésért fohászkodvaBár már biztosnak látszott, mégsem kezdték el az aratást. Az utolsó pillanatban úgy döntöttek a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetői, hogy: nem aratnak!
2018-06-06Pedig hol van még Péter és Pál napja... Nem halogathatják továbbJúnius második hetében kezdődik az aratás a város környékén a nagy meleg és a szárazság miatt.
2018-06-04A mezőgazdaságban is kell a fiatal munkaerőBár a mezőgazdasági munka ma már kevésbé divatos, a biztos forrásból származó produktumokat a fogyasztók többsége előszeretettel keresi. – Telepünkön nem folytatunk hízóállat-előállítást, tejhasznú szarvasmarhával dolgozunk. Jelenleg mintegy 925 darab fejős állatunk van, azonban a szaporulattal együtt közel 1900 jószágot tartunk számon a területen – mondja Südi András, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. Világospusztai Szarvasmarha Telepének ágazati igazgatója.
2018-05-26Partnertalálkozóra hívták a gazdákatÖtven- hatvan kilométeres körzetéből több mint száznegyven mezőgazdasági termelő, egyéni gazdálkodó, őstermelő vagy agrárcég képviselője vett részt a GOF Hungary Kft. Dunaföldvári Malom által szervezett partnertalálkozó május 25-i, pénteki rendezvényén.
2018-05-23Szárazak a földek. Sok eső kellene most a földekre!A környékbeli mezőgazdászok mostanság azzal töltik talán a legtöbb időt, hogy az eget fürkészik: jön-e felhő, s ha jön, fog-e esni belőle? Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője foglalja össze így a határ pillanatnyi helyzetét.
2018-04-30A tavaszi munkák hajráját végzik a földeken a szakemberekNagyon komoly munka zajlik a földeken ezekben a napokban! – mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője.
2018-04-14Boldogság, ha az embert szülővárosában díjazzákA várossá nyilvánítás 29. évfordulója alkalmából tartott ünnepi gálán Dunaföldvár dísz­polgára címet vett át dr. Sűrű János (kép) agrármérnök, címzetes egyetemi docens, aki a keszthelyi Agrártudományi Egyetem mintagazdasága címmel rendelkező Agro-Bölcske Zrt. igazgatója.
2018-04-04Tavaszi zsongás van már a kiskertekben!Mint a méhe virágzáskor, a jó idő beköszöntével úgy megrohanták az emberek a kerteket. A hosszúra nyúlt tél után sokan várták már, hogy kimozdulhassanak. A húsvét utáni napsütésre szinte varázsütésre megteltek a vidék falvai kertészkedő emberekkel. A mezőfalvi Deák Házaspár is nekifogott a tavaszi kerti munkáknak. (teljes szöveg)
2018-04-03A gazdák türelmetlenek. Csúszásban a szántókon...Máris késésben vagyunk a tavaszi mezőgazdasági munkákkal: a felázott talaj most nem hiányzik.
2018-03-27Megismétlődhet Adonyban a tavalyi kiváló szőlőtermésJó előjelekkel várják a szőlőszezon április második felére csúszó kezdetét az adonyi szőlősgazdák.
2018-03-21Jelentős fagykárok a gyümölcsösökben. Az idei nem a barack éveA télnek ez a mostani, remélhetően utolsó rohama már nem sokat változtatott a kertészetek helyzetén – mondta lapunknak ifjabb Csizmadia György, a Venyim Gyümölcse Kertészet tulajdonosa és vezetője. A március eleji, mínusz 20 Celsius-fokos fagyok idején ifjabb Csizmadia úgy vont gyorsmérleget a fagykárokról, hogy a Dunántúlon a barackosokban mintegy kilencven százalékos kár keletkezett.
2018-03-20Várják a tavaszt! Most sem könnyű a mezőgazdászok életeMár úgy tűnt, hogy március 14-én, szerdán megkezdődik a tavaszi szántóföldi szezon, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. munkagépei elkezdték az őszi káposztarepce gyomirtózását a cég szárító­telepe melletti táblán – amikor az időjárás-jelentések közbeszóltak, és hosszan tartó esőzést, sőt havat és fagyot jeleztek előre.
2018-02-16Egyre erősebb a hazai agrárgazdaság. Több mint száz országba exportálják a magyar termékeketAz elmúlt hét év eredményeiről tartottak fórumot a térség gazdálkodóinak kedden Adonyban. A fórum házigazdája dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő volt.
2018-02-14Tíz éve őrzik Dunaföldvár határátPiripócs, Matild major, Ripszom, Virághegy, Barota, Túzoki, Lókút, Százas dülő, Kanacs-völgy és még sorolni lehetne a helyeket, amelyeket a dunaföldvári mezőőrök úgy ismernek, mint a tenyerüket. Tízezer hektárt járnak be.
2018-02-14Köszöni a voksokatMegtiszteltetés volt számára bekerülni az ország három legjobb kertésze közé, mondta ifjabb Csizmadia György.
2018-02-13Gazdafórum volt Adonyban az agrárkamara elnökévelA kormány agráriummal kapcsolatos eredményeit mutatta be február 12-én, hétfőn az Adonyban rendezett gazdafórum előadója, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, akit dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője hívott meg.
2018-02-10A nagy kérdés továbbra is az: milyen lesz a március?Most a lemosó permetezésre van a legnagyobb szükség a kertekben, gyümölcsösökben! – mondta lapunknak ifjabb Csizmadia György (kép), a Venyim Gyümölcse kertészet tulajdonosa és vezetője.
2018-02-07Készülnek a kezdésre. Az enyhe tél miatt különösen sok kártevő telelt át a szántóföldekenA mezőgazdasági szezon ugyan még nem kezdődött meg, viszont a időszak előkészítése már javában zajlik, mondta el Márkli János.
2017-11-29Böllérhagyomány Pentelén, a virágzó mezővárosban (II.)A sertés fontos szerepet töltött be a pentelei családok életében is, hiszen az egész éves élelmet biztosították a disznóvágás alkalmával.
2017-11-28Böllérhagyomány Pentelén, a virágzó mezővárosban (I.)Dunapentele dinamikusan fejlődő település volt az 1800-as évek elején, virágzó mezőgazdasággal rendelkezett. Az 1800-as évek közepén már mintegy hatvan vízimalomban őrölték a gabonát. Egy vízimalomban 3-8 fő dolgozott, és a fuvarosokkal együtt mintegy 3-400 ember megélhetését biztosította a vízimolnárság.
2017-11-06Batátarekord és ami mögötte vanFuruglyás Mihály (kép) szinte mindent tud a batátáról és e növény is nagyon szereti, ha Furuglyás úr értő szakértelemmel foglalkozik vele. Mindennek bizonyítéka, hogy a dunaújvárosi Attila utcában található telkén házigazdánk 5, 4 és 3 kilós batátákat emelt ki a földből.
2017-11-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Bajor József (1858-1937) szőlész, komló- és gyógynövény termesztőBajor József országos tekintélyű komló- és gyógynövény termesztő 25 évig élt Rácalmáson. Szerepe volt a magyarországi sörfőzés alapjainak megteremtésében.
2017-10-28Elment szerencsét próbálni, hazatérve révbe értPerkáta északi végén sok-sok szép, régi ház van. A táj gyönyörű, a föld jó, de tudni kell, hogy ez a kötött talaj milyen kultúráknak kedvez, mert a répa, a krumpli nem terem meg itt. Mindez évszázados tapasztalat, olyan tudás, amit Kovács Rita (kép) is a nagyszüleitől örökölt. Rita réges-régi perkátai családból származik, a családfát az 1600-as évekig tudja visszavezetni.
2017-10-19Ajándék ez az időjárás a gazdáknak. Mezőgazdasági munka szép, őszi napsütésbenKi kell használnunk ezt a kedvező időjárást! – mondta lapunknak mezőgazdasági szakértőnk, Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője október 18-án délután.
2017-10-03Betakarítás és vetés...Sok a munka a mezőn!Van tennivaló bőven a határban: még nincs minden termény betakarítva, de már vetni is kellene...
2017-09-05Őszi mezők, munkák...Nem túl gyakori, hogy az időjárás a mezőgazdaság kedvére tesz. A jókor érkező eső, könnyíti a munkát.
2017-08-25Kukoricacsuhéból áramot?A Hamburger Hungária olyan, egész évben korlátozás nélkül rendelkezésre álló tüzelőanyagok hasznosítását is tervezi az erőművében, amelyek lerakása nehézségeket okoz, viszont energiává alakításuk az erőműnek köszönhetően környezetkímélően valósulhatna meg.
2017-08-23Aratás és vetés...Mezőgazdaság a jó eső utánA vártnál könnyebben térhetnek át a nyári betakarításról az őszi munkákra a mezőgazdászok az eső miatt.
2017-08-21Együttgondolkodás, cselekvés, összetartozásAz államalapítás évfordulójának ünnepségére Daruszentmiklóson augusztus 19-én, szombaton délelőtt gyűltek össze.
2017-08-19Aki a földből meg tud élni annak lesz becsületePentelétől Földvárig minden Baracs, mondják az ott élők. Jó adottságú, mezőgazdálkodásra alkalmas vidék volt ez mindig, szorgalmas, földhöz értő lakossággal. Hosszú, egyutcás, szétszórt településrészek, csak az ott lakók számára megkülönböztethető helyek, nevek. Ma Daruszentmiklósnak hívják. Itt él a 87 éves Menyhei Sándor (kép).
2017-08-19Aki Isten kezét nem engedi elNagy István (kép) és Kálmán Rozália Margit (kép) jövőre ünnepli 70. házassági évfordulóját. A rácalmási születésű, sokak Pista bácsija júliusban töltötte be 91. évét.
2017-08-08Félévi mérleg a szőlészetbenDr. Sűrű János az Agro-Bölcske Zrt. ügyvezetője, baráti hangulatú, de komoly tartalmú bemutatóra hívta meg a térség főleg szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóit Dunaföldvárra. Az esemény helyszínén található szőlődűlőben rendszeresen folytatnak növényvédelmi kísérleteket is.
2017-07-28Az aszály ellenére jó lett az idei termés. Segítséget jelenthet az eladásban a közel-keleti piacInterjú Márkli Jánossal, a Pentelei Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével.
2017-07-25Vége van az aratásnak. Eső előtt egy perccel végeztekSzerencsés véget a búza betakarítása a város környékén. Mintegy jutalomként: a termés is nagyobb lett!
2017-07-19Aratják a kenyérgabonát, igazi aratási időjárásban! Jövő héten befejezik az aratástAz aratás kellős közepén vagyunk ezekben a napokban, gőzerővel dolgoznak az aratók, kihasználva a jó időt.
2017-07-18Búza és tartló égett. Tűztölcséreket kavart az enyhe szélSenki sem sérült meg - viszont kilencven hektáros táblából húsz-huszonöt hektár lábon álló búza odalett július 17-én hétfőn. A Pálhalmai Agrospeciál Kft. egyik hangosi búzatáblája kapott lángra.
2017-07-13Aratás, kis késésekkel. Már a búzát aratják!Aratják a búzát: július 12-én, szerdán délután kezdték el a hagyományosan legfontosabb feladatot a város környékén.
2017-07-08Ha szólít már a dinnye... (képaláírás)A napi sajtó számára uborkaszezonban alapvetésként emelkedik ki a dinnyekérdés. Hosszú hetek alapozó munkája után arra jutottunk, hogy az idei dinnyetermés (is) fantasztikus lesz. Tényleg, a kötelezők nélkül: a magyar dinnye ízes és jó, a külföldi piacokon is keresett. Képünkön Gurisatti Gergő harap a mézédes szeletbe. A szezonnyitó dinnyekörképünkben a hazai termés és fogyasztás keresztmetszetét olvashatják.
2017-07-05Őszi káposztarepcéből rekordterméstt arattakJavában tart a nyár legnagyobb mezőgazdasági munkája, a betakarítás: néhol óriási meglepetésekkel!
2017-07-04Éréskor kimondottan félnek az esőtőlNagy munka, sorozatos időjárási veszedelmek után kerül az asztalunkra a zamatos eper. Az izgalmasnak tűnő munkájáról mesélt Bor Tamás (kép) előszállási epertermelő.
2017-07-00Varázslatos lila színben pompázó ültetvény (képaláírás)Gyönyörű levendulaültetvényt csodálhattak meg a látogatók idén nyáron Dunaújváros közelében, Daruszentmiklóson. A varázslatos lila színben pompázó ültetvény „úrnője” Ingola Ildikó kolléganőnk, a kompenzációs főosztály szakértője. (nem teljes szöveg)
2017-06-29Aratják az őszi árpát, majd sorban a többit!Nem vártak tovább az aratással: már június 27-én, kedden délután megpróbálták a betakarítást, és gyorsan folytatták!
2017-06-27Szerencse: késik az aratás. Rég volt: vizes a föld!Legalább csütörtökig elhalasztották az őszi árpa aratásának június 26-ra, hétfőre tervezett kezdetét Dunaújváros térségében.
2017-06-24Aratás kezdődik hétfőnA korábbi éveknél lényegesen hamarabb kezdődik az aratás a város környékén az aszály következtében.
2017-06-23Több mint másfél milliárd forintos beruházás. Gyümölcsöket hűtenek, osztályoznak és csomagolnakEgy új gyümölcsös hűtőház épült 1,8 milliárd forintból Iváncsán. Kedden adták át.
2017-06-14Borús gazdák. Mezőgazdaság a szárazságban...Kóros és káros csapadékhiány veszélyezteti a termést a környék mezőgazdasági tábláin mostanában.
2017-06-08Elismerték a munkájukat. A köz biztonságáértVéget ért a közbiztonsági hónap. A rendezvénysorozat záróakkordjaként elismerő okleveleket és értékes tárgyjutalmakat (karórákat) adtak át június 7-én, szerdán hálából a legjobbak egész éves munkájáért. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság részéről az elismerést Fekete Mihály rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Vízirendészeti Rendőrörs részéről Béres Ferenc rendőr őrmester, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Kirendeltségének részéről Beke Krisztina adminisztrátor, Dunaújváros Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága részéről Vódli Györgyné adminisztrátor, a Létesítményi Tűzoltóságok VÉD-SZ részéről Dömötör Tamás létesítményi tűzoltó, Fodor Sándor létesítményi tűzoltó, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet részéről Balázs Péter bv. dandártábornok, a Dunaújvárosi Mentőállomás részéről Szabó Csaba mentőápoló, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezetének részéről Geistné Erdélyi Júlia adminisztrátor vehette át az elismerést. A civil szférában, a bűnmegelőzésért, illetve közbiztonságért végzett tevékenységének elismeréséért, a dicsérő oklevelet és a tárgyjutalmat dr. Máté Ágnes, Juhász Attila, Gyöngyösi Péter. A polgárőrségek részéről Salpauerné Varga Éva, a Pannon Polgárőrség polgárőre, Tőke Imre, a Táborállási Polgárőrség polgárőre, Major Attila, a Városvédő Polgárőrség polgárőre, Lovasi Jenő, a DUPENT Polgárőrség polgárőre, a Dunaújvárosi Lövész Sportegyesület részéről Méninger János elnök, a Dunaújvárosi Honvéd Civil Klub részéről Mészáros Gábor nyugalmazott honvéd százados a díjazott.
2017-06-06Vadkár: vigyázni a termésreMezőgazdászok, vadászok számára fejfájós időszak ez a mostani: sok a vadállatok okozta kár a földeken.
2017-06-02Nőtt a jövedelmezőségAz ország legnagyobb interaktív mezőgazdasági gép és technológia bemutatóját tartották Mezőfalva határában május 31-én, szerdán és június 1-én, csütörtökön: látványos és szakmailag nívós volt az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow.
2017-06-02Versenyképes és hatékony gazdák. A nemzetgazdaság fontos motorja az agrár exportAz ország legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításának adott otthont május 31. és június 1. között Mezőfalva.
2017-06-01Szántóföldi napokMájus 31-én, szerdán megnyitotta kapuit az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva rendezvény.
2017-05-31Fajtabemutató a földeken (képaláírás)Az ötödik fajtabemutatóját rendezte május 30-án délelőtt Rácalmás és Adony között egy mezőgazdasági társaság repce-vetőmagtermesztők és baktériumtrágya-előállítók részvételével. (teljes szöveg)
2017-05-20Sárlavinák a mezőn. Sok tábláról lemosta a termőtalajt az esőzésSok kárt okoztak az elmúlt hetek nem annyira sok, mint inkább hirtelen, egyszerre lezúdult esői a mezőkön.
2017-05-20Fagyos tavasz és egyéb csodákGonoszul bánt velünk a természet, főképp a szőlő- és gyümölcstermesztők izgulhattak. Fónod Attila (kép) kertészmérnök szakértő és szaktanácsadót kérdeztük.
2017-04-22Nem az az erős, aki nem esik el...Méhes Lajos (kép), az alapi Arany János Mezőgazdasági Kft. ügyvezető elnöke izgalmas, érdekes életet él, pedig nem változtatgatja sűrűn maga körül a dolgokat.
2017-03-18A versenyre készülnek felÚgymond "előre menekülnek" a Pentele Zrt.-nél: fejlesztéssel akarnak helytállni a versenyben.
2017-03-17Ilyen szántóföldi bemutatót még biztosan nem látott30 hektár, legalább 30 gépforgalmazó, növénybemutatók, családi programok. Kétségkívül ez lesz a mezőgazdasági rendezvények Woodstock fesztiválja. Szépen körvonalazódik a I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva programja, melynek fókuszában a permetezés és a precíziós gazdálkodás áll. 2017. május 31-én és június 1-én a legmodernebb gépekkel, berendezésekkel és a szántóföldi termesztés technológia legújabb eredményeivel is megismerkedhetnek a látogatók.
2017-03-09Száraz mezőkKevés volt a hét eleji eső, szárazak a földek, sok mindent kell(ene) csinálni egyszerre a határban.
2017-02-17Gazdák napjaA precíziós gazdálkodás jegyében rendezik meg az I. Szántóföldi Napokat június 1-2-án Mezőfalván.
2017-02-07Gabonánkért. A fuzáriumok támadásaiAz éghajlatváltozás, a felmelegedés kedvez a gabonát támadó fuzáriumgombáknak, mondta el Bucher Ferenc az Agrobaracs Zrt. ügyvezetője.
2017-02-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. Fejlett mezőgazdaság és állattenyésztés RácalmásonAdatok Rácalmás XIX. és XX. század eleji mezőgazdaságáról és állattenyésztéséről, felsorolva a legjelentősebb személyeket és családokat.
2017-01-21Hó nélküli fagy káraIlyenkor kényszercsend van a mezőgazdaságban, mondta szakértőnk, de a gazdák azért izgulnak.
2016-11-22Cukorrépáról AdonybanA cukorrépa ágazat helyzetéről tartott előadás Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár Adonyban november 21-én.
2016-11-08Mezőgazdasági helyzet. Gondban a gépekEgy kis szárazság kellene most a mezőgazdasági munkákhoz: hogy a gépek ki tudjanak menni a földekre! Többet kívánni sem lehetne a dolgozóktól! - mondta Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője érdeklődésünkre az őszi munkák állásáról.
2016-10-14Nagy gondban a gazdákNagyon nehéz helyzetben találta az ősz a mezőgazdászokat. A város környékén jelentősen elmaradtak a munkákkal. Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője október 13-án, csütörtökön tájékoztatott a helyzetről.
2016-08-23Jó is, meg nem is az eső. Tele vannak a raktárak gabonávalAz idei nyár rendkívül változatos időjárása segíti is meg nem is a földművelő gazdákat. Rosszul jött az eső a kukoricának és a napraforgónak is.
2016-08-12Magtárban a terményIgencsak szokatlan még a hazai környezetben, hogy egy önkormányzat gazdálkodásra adja a fejét. Baracson tíz hektáros közös területből az eső miatt az idén csak 8 hektárt műveltek, de azt sikerrel.
2016-07-29Nem kell már sehol. Elegük van már az esőből!A rendszeresen érkező, bőséges esőzések nem tesznek jót a mezőgazdaságnak. Sok gondot okoz az eső a gazdáknak, ami hátráltatja a munkát.
2016-07-22Ma befejeződhet a betakarítás. Vége van az idei aratásnakVégéhez közeledik a nyár legnagyobb mezőgazdasági munkája, az aratás. Dunaújváros környékén július 22-én végezhetnek.
2016-07-20TestvértelepülésekJúlius 18-i számban írtunk a csíkkozmási küldöttség Daruszentmiklósra való érkezéséről. A hír tartalma azonban sokkal mélyebb, mint egy rövid tudósítás. Hogyan alakul ki, és mit is jelent valójában a testvértelepülési barátság? - erről kérdeztük a házigazdát és a vendégségbe érkezőt.
2016-07-11Őszi árpa: rekordtermés. Jól halad az aratás!Már a búzát aratják a környékbeli földeken. Nyolc-tíz napot szánnak a betakarítására.
2016-06-23Már vágják az őszi árpátMegkezdődött az őszi árpa aratása a dunaújvárosi Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein június 22-én.
2016-06-22Ma kezdődik az aratásAz utóbbi két évtized legkorábbi aratása kezdődik június 22-én a városkörnyéki földeken. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2016-06-17Egy baráti látogatásA Pentele Városrész civil szervezetei már több mint negyed évszázada ápolják a baráti kapcsolatokat a Vajdaságban lévő Csantavér magyar közösségével.
2016-06-08Állati élményekMűtehenet fejtek, simogatták a bocikat, rajzoltak, vetélkedtek a gyerekek. Mikor hazamentek, tele voltak élményekkel. Rendhagyó program indult útjára június 3-án pénteken.
2016-05-31Mindennapi vásárlásA Barátságos Húsbolt, a Boro Pékség, a Váci ABC, és a 2-B-S Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. rövid bemutatása.
2016-05-25Egy hónap, s aratás!Az ilyenkor elvárható képet mutatja már a határ, mondta mezőgazdasági szakértőnk aratás közeledtével.
2016-05-03Elfagyott sokminden a környékünkön is. Fagy: nagy kár, drágulásÓriási károkat okozott a gyümölcsösökben az áprilisi fagy. Környékünkön is megszenvedték a gazdák.
2016-04-29Elfagyott a termésFagykárok az adonyi szőlőhegyen.
2016-04-20Mezőgazdasági kilátásokBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével.
2016-03-25Gyümölcsöskert az egyetemenHét fát ültettek a Dunaújvárosi Egyetemen hétfőn. Ez egy újabb lépés a Zöld Egyetemmé válás útján. Apró biogazdaságot teremtettek. A zöldgondolat jegyében megtett következő lépés biokukák kihelyezése lesz.
2016-03-22Gazdák erőfesztítéseBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. igazgatójával.
2016-03-10Gazdálkodók gyors munkájaKésőn kezdhették a munkát a mezőgazdászok. Látogatás a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-ben.
2016-03-04Vizesek a mezők"Türelmetlenül várják az időjárás jobbra: szárazabbra, naposabbra, szelesebbre fordulását a gazdák."
2016-02-26Kezdődne a szezonA túl sok esőzés miatt késnek a tavaszai földmunkák. Mezőgazdasági körkép.
2015-12-05Klíma: már változott!"Nagyon is kézzelfogható, ráadásul pénzben is mérhető következményei vannak a változásoknak a földeken." Az időjárás változás hatása a mezőgazdaságra, a dunaújvárosi tapasztalatokról beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2015-11-27Nehéz évet zárnakMég egy-két napi őszi mélyszántás, és befejeződik az idei mezőgazdasági szezon.
2015-11-24Kalapács alattÁllami földek árverezése: szántót, legelőt, rétet is kínáltak a gazdáknak. November 23-án a Dunaújvárosi Főiskolán is megkezdődött az eladásra kínált állami földek árverezése.
2015-11-24A Jobbik közleményeKözleményben ismertette az álláspontját a földárverésekről a Jobbik dunaújvárosi szervezete.
2015-10-30A gyümölcsös nem hagy időt a pihenésreKözel húsz éve hordja az áruját a dunaújvárosi piacra Horváth Péter őstermelő.
2015-10-21A mezőgazdaság átmenetileg szünetelBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2015-10-07Sokféle őszi munka járja mostKiszállítás a raktárakból, kukoricatörés, szárítás, vetés és vetéselőkészítés: ez a mezőgazdasági napirend.
2015-09-26Itt jól jött, ott meg rosszulA mezőgazdászok örülnek, a városban viszont sok bosszúságot okozott sok eső.
2015-09-24Ilyet már nagyon régen nem láttak!Mezőgazdasági körkép a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-ben.
2015-09-17Mágneses permetezés és drónokBeszámoló a dunaföldvári Pannonia Ethanol Zrt. által rendezett Agro Inno Show elnevezésű rendezvényről.
2015-09-16Elkezdődött az őszi betakarításElkezdődött az őszi betakarítás, összetorlódtak az őszi munkák a földeken. Sok helyen még tele vannak a raktárak búzával, árpával. Mezőgazdasági körkép a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél.
2015-09-09Még mindig aratnakMegkezdték a napraforgó betakarítását a Pentele Mezőgazdasági Zrt. szakemberei. Mezőgazdasági körkép.
2015-09-01A vetés után hamar kihajtott a repce!Mezőgazdasági körkép a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél.
2015-08-18Van, aminek már későMezőgazdasági körkép a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél. Sok helyen már elkezdték betakarítani és silózni a kukoricát: mentik, ami még menthető.
2015-08-13Hol az az eső végre?Mezőgazdasági körkép a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-ben.
2015-08-10Kíváncsiak a gazdák véleményéreFalugazdász Sárbogárdon. "A falugazdászok tanácsadóként működnek, tájékoztatókat tartanak, szolgáltatásokat nyújtanak, s még olyan problémák megoldásában is segítenek a hozzájuk fordulóknak, amelyek igazán nem is rájuk tartozna."
2015-08-04Nehéz a gazdászélet: eső kell?Mezőgazdasági körkép.
2015-08-01LaboratóriumavatóJúlius 31-én átadták a Control Union Hungária Kft. új laboratóriumát Dunaújvárosban, az Innoparkban.
2015-07-29Őszibarack és a sorsaSzedd magad! Régi akciót, őszibarack-szedést rendeznek Nagyvenyimen Csizmadia-Tóth Csilla gyümölcsösében.
2015-07-27Már a következő gondra ügyelnekVége az aratásnak, jó a búzatermés - de a szárazság sok és sokféle gondot okoz, főleg a kukoricánál. Mezőgazdasági körkép.
2015-07-23Tejárak: baj van!Hátrányos helyzetben a hazai termelők. Kilátások a tejpiacon. Beszélgetés Bucher Ferenccel, az Agrobaracs Zrt. ügyvezetőjével.
2015-07-22Még tart az aratás"Javában zajlik az aratás a városkörnyéki földeken (is) – és az aratók számára sincs hűvösebb, mint nekünk. Ráadásul a szárazság miatti rengeteg por tovább nehezíti a helyzetüket. Miként a raktározási nehézségek is."
2015-07-14A mezőgazdászok örülnek is, nem is..."Az őszi árpa és a káposztarepce már a raktárakban van, a búza nagy része még lábon." Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2015-07-04Az elfeledett meggyDíjmentes kóstolóval hívják fel a figyelmet az egyik remek szezonális gyümölcsünkre, a meggyre. A Skála áruház előtt a Venyim Gyümölcs Kertészet munkatársai kínálták a gyümölcsöt.
2015-07-00A hónap műtárgya - Aratókoszorú Dunaújvárosból"Július hónapban az aratókoszorút választottuk a hónap műtárgyának. Az egyes múzeumok gyűjteményeiben e tárgy, különböző formai változataival találkozhatunk, de mindegyik közös vonása, hogy az aratás lezárásakor kapott kitüntetett szerepet."
2015-06-27Péter-Pál előtt aratnakA városkörnyéken már június 25-én elkezdődött az aratás.
2015-06-16Aratás előtti helyzetképA Pentelei Mezőgazdasági Zrt.-nél. "A szalma nem magas, a termés jónak ígérkezik."
2015-06-09Közeleg az aratás!Jó árpatermés ígérkezik. Mezőgazdasági körkép a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-ben.
2015-05-19Készülődés a mezőkönA meleg, napos, száraz idő miatt minden valószínűség szerint hamarabb kell elkezdeni az aratást.
2015-05-15Tejjel-mézzel folyhatna, de nemA hazai tejtermelők hirtelen válságba kerültek az uniós termelési és értékesítési korlátok eltörlése miatt. Bucher Ferenc, az Agrobaracs Zrt. ügyvezető igazgatójának véleménye.
2015-05-13Szárazság a mezőn"Nemrég még a belvíz miatt aggódtunk - mostanra az aszály lett a legnagyobb ellenfél." Mezőgazdasági helyzetjelentés a Pentele Mezőgazdasági Zrt. munkatársától, Márkli Jánostól.
2015-05-13Kertexpó: adonyi sikerekJól szerepelt az Adonyhús Kft. az áprilisi székesfehérvári mezőgazdasági kertexpón.
2015-05-08Csontszárazak a földekRekordtermés már egészen biztosan nem lesz. Mezőgazdasági körkép.
2015-05-05Mindössez hat milliméter esettEgyik baj a másikat éri a mezőgazdaságból élőknél: kevés az eső, sok a kártevő, kényszerérésben minden. Mezőgazdasági körkép az Agrobaracs Zrt. vezetőjétől.
2015-04-29Ritkaság az ilyen frigyGombita Mihály mezőfalvi istállójában öszvér született.
2015-04-28Esőzésre várnak!Beszélgetés Márkli Jánossal, a a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2015-04-22Diákok a mintagazdaságbanErdészeti technikusképzősök jártak Csuti Elemér mezőfalvi gazdánál, aki a példaértékű gazdálkodás mellett szívesen megosztja tapasztalatait is.
2015-04-21A mezőgazdaság most késésben van"Elég régóta vagyok a szakmában, de ilyenre nem emlékszem: egy hónapja szinte folyamatosan fúj a szél!" Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2015-04-11Itt a tavasz: már vetnek!Pentele Mezőgazdasági Zrt. Kis késésben a gazdák a tavaszi munkákkal.
2015-04-08Mezőgazdasági késésMezőgazdasági körkép. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2015-03-26A párbeszéd elkezdődöttA baracsi gazdák és az önkormányzat képviselői között elkezdődött a párbeszéd. A földutak, belterületi utak járhatósága, az árkok megléte és a nehéz-gépek közlekedése számos kérdést vet fel, amelyekre az érintettek együttgondolkodása adhat választ. A március 20-i fórumon a megoldás felé vették az irányt.
2015-03-17Tavaszi munkákKezdődő tavaszi munkák a mezőgazdaságban. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2015-03-10Helyzetkép a földekrőlBeindultak a tavaszi mezőgazdasági munkák a városkörnyéki földeken is.
2015-02-26Már nyugtalanok a gazdákMezőgazdasági körkép. Pentele Mezőgazdasági Zrt.
2015-01-26Sokféle belvíz okor kártVízben állnak a vetések. Mezőgazdasági körkép.
2015-01-23El a kezekkel a génektől!Génmódosítás-mentes tejet, húst és tojást is találhat majd a vásárló az üzletek polcain egy most elindított program eredményeként. Sajtótájékoztatót rendezett a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Mezőfalván, a Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nél.
2015-01-00Gasztroélmény, jótékony céllalA hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó Életrevaló Gyermekmisszió által létrehozott Életrevaló Öko Farm és termékeinek bemutatása. A cég termékei között szerepel a Kohász Krémnek nevezett chili szósz is.
2014-12-18Mezőgazdaság: télre várvaMezőgazdasági körkép, Márkli Jánostól, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjétől.
2014-12-15A fűszáltól a bögréigBeszélgetés Zászlós Tiborral, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatójával, aki Fejér megyében az Év Vállalkozója címet kapta.
2014-12-09Mélyen szántókMezőgazdasági körkép, Márkli Jánostól, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjétől.
2014-12-04Késés a talajmunkákbanRendkívül szélsőséges év volt az idei a mezőgazdaság szempontjából. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazateveztőjével.
2014-11-12Márton nap van, ám még nincs vége!Mezőgazdasági munkák a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél.
2014-11-05Versenyt futnak az idővelMezőgazdasági helyzetkép.
2014-10-30Késik az őszi munkaNagyon kegyetlen volt az idén a mezőgazdászokhoz az időjárás! –- fakadt ki érdeklődésünket hallva Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.
2014-10-07KukoricázzukMezőgazdasági helyzetjelentés. Kezdődhet a kukorica aratása.
2014-09-25Ha kidől a magtár oldala...A Pentele Mezőgazdasági Zrt. venyimi úti telephelyén megsérült a magtár, az itt tárolt 1800 tonna árpa jelentős része kiszóródott.
2014-09-23Lopkodják az idejüketBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2014-09-17Az esőből bőven elég már!Legutóbb 2010-ben volt ilyen időjárás. A csapadékos idő nem kedvez a mezőgazdaságnak. Beszélgetés Buchner Ferenccel, a baracsi Agrobaracs Zrt. ügyvezető igazgatójával, és Márkli Jánossal, a Pentele zrt. vezetőjével.
2014-09-12Ünnepélyt most nem terveznekMegkezdődött a próbaüzem a Pentele Mezőgazdasági Zrt. új szárító üzemében. A berendezés öt hónap alatt építették fel, és az 1982-től üzemelő régi szárítót váltotta fel.
2014-09-08Mindent új életükre tettekDunaújvárosból indult a közös életük, ma már a Baranya megyei Gyűrűfűn működtetik Tündérmajor biogazdaságukat. Szalóki Zsuzsa és párja, Kulcsár András történetét ismerhetik meg.
2014-09-05Ne adj több esőt, kérikBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2014-08-28Gazdák gondbanMezőgazdászok gondjai, beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2014-08-02A búza biztos, a kukorica ígéretesA búza jó minőségű, eléri az euró szabványt.
2014-07-29Vége van a nyári betakarítási időnekVége a nyári betakarítási szezonnak, raktárakban a búza. Most a kukorica következik, ami jó termést ígér.
2014-07-26Aratás: a véghajrá jön!Az időjárás miatt romolhat a búza értéke, ezért minél hamarabb végezni akarnak a betakarítással a fennmaradt százötven hektáron.
2014-07-24Jó lett volna a búza, ha...Újabb késést szenved a búza aratása a város környéki földeken. Az esőzések tovább rontották a búza minőségét, várhatóan az ezután learatott gabona már csak takarmánynak lesz jó a piacon.
2014-07-15Aratják a búzát a város környékén!Július 14-én megkezdték a búza aratását 327 hektáron, Dunaújváros és környékén a Pentele Mezőgazdasági Zrt. munkatársai.
2014-07-11Aratók a város határábanTöbb mint 2000tonna őszi árpát tárolnak a betakarítást követően a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél. Az idei termésről.
2014-07-08Telnek már a raktárakA termés kifejezetten jó! Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2014-06-30Most vágják az árpát, a repcét"A betakarítás csúcsa" a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-ben.
2014-06-24Már javában aratnak!Már tart az aratás a Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein. Az árpatermés kitűnő, hektáronként hat tonna felett van a termésátlag.
2014-06-21A kombájnok ideje következikBő egy héttel a hagyományos időpont előtt megkezdődött a nyár legfontosabb munkája, az aratás! Beszélgetés Márkli Jánossal,a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2014-06-11Érlelődő kalászainkHamarabb kezdődhet idén az aratás. Mezőgazdasági körkép a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-ben.
2014-05-28Kiváló gabonatermés ígérkezikJó termés ígérkezik a búzából, mezőgazdasági körkép a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-ben.
2014-05-20Túlélték a viharokatHa népfényes idők jönnek kezdődhet a betakarítás. Mezőgazdasági körkép a Pentele Zrt.-ben.
2014-05-13Két jó tavukat is kihasználnákBeszélgetés Zászlós Tiborral, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. cégvezetőjével.
2014-05-13Vihar után, vihar előtt...Mezőgazdasági körkép. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2014-05-06Csapadékos időMezőgazdasági körkép. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2014-04-24Közösen, a vadkár ellenA vadásztársaság és a vadak okozta károk a termőföldeken. A Karácsony Vadásztársaság 1992 óta működik ebben a formában.
2014-04-23A legjobbkor jött esőBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2014-04-23Apáról fiúra szálló mesterségMezőfalva - Beszélgetés Antal József méhésszel.
2014-04-15Petíció a föld miattMegnyitják a magyar földpiacot a külföldiek előtt – állítja az Élőlánc.
2014-04-14Megérett a felújításraA közelmúltban adták át a pusztaszabolcsi Agrár Zrt. új fejőházát.
2014-04-11Az öntözőfürt még állValamikor kiváló öntözőrendszer működött a környéken. Újjáépítésére kevés a remény és a lehetőség. A város környékén 1962-65 között építették ki az öntözőhálózatot, amely 2008-ig nálunk működött.
2014-04-11A nyílt csatornákkal lehet sikerÖntözés, öntözési lehetőségek Dunaújvárosban.
2014-04-04Mezőgazdaság: előrehaladottak..."Igen előrehaladottak a mezőgazdasági munkák: ugyanakkor jó lenne minél több eső... ". Mezőgazdasági körkép.
2014-03-18Kevesebb szelet, több esőt reméltekIdőjárás okozta károk Rácalmáson és Dunaújvárosban. A mezőgazdászok több esőre számítottak.
2014-03-11Várják is, nem is...Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági zrt. vezetőjével.
2014-02-27Esőisten siratja?Legalább száz milliméternyi csapadék hiányzik a környékbeli földekről tavaly november óta. Beszélgetés Bucher Ferenccel, a baracsi Agrobaracs zrt.-vel.
2014-02-26A régi tudás már nem elégBeszélgetés Zászlós Tiborral, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnökével, aki egyben a Mezőfalvi Zrt. vezérigazgatója is.
2014-02-21Bővült a hazai tejtermelésJavuló tejpiaci helyzet, csökkenő import, növekvő termelés és állatállomány. A tejágazat meghatározó szereplői értékelték az elmúlt évek munkáját február 20-án a Mezőfalva Zrt. vendégeként, a cég nagysismándi központjában. A Mezőfalvi Zrt. egyedenkénti 11 ezer laktációs tejtermelésével Magyarország élvonalába tartozik.
2014-02-19A határ márciusi képeMezőgazdasági állapotjelentés Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjétől.
2014-02-17Aggasztóan sok "sas"...Újjáválasztották az adonyi Duna Menti Szent Orbán Borrend vezetőségét. Vezetőjük újra Králl István lett. Az adonyi gazdanapon az idei tavasz és nyár veszélyeiről hallhattak előadásokat.
2014-02-04Parlagon heverő lehetőségTavasszal kezdődhetnek a környezet- és klímajavítási kísérletek, a mi környékünkön is a Carbon Solutions Global (CSG) cég jóvoltából. Beszélgetés a dunaújvárosi Gaál Miklóssal.
2014-01-27A tehéntej egyszerű csodáiKép: Pálhalmai Süsü Markem a Hangosi tehenészeti telep büszkesége többszörös Magyar Bajnok.
2014-01-20Az adonyi szőlőnél is akadt munka!Látogatás Szilágyi Lajosnál, az adonyi szőlőhegyen.
2014-01-20Agrárgazdasági bizottság alakultJanuár 16-án 78 taggal megalakult a Nagykarácsonyi Agrárgazdasági Bizottság. Elnöke Németh Gyula.
2014-01-17Méhészeink védelmébenKép az előszállási Takács Ferencné, Klára asszonyról a dunaújvárosi piacon.
2014-01-16Megadjuk a jó idő árátBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2014-01-16Természetes, örök gyógyír - a mézMéhészkedés Előszálláson.
2014-01-15Új vezető a gazdaság élénA Pálhalmai Agrospeciál Kft. vezetője január elsejétől Szántó József. Beszélgetés Hetyei Gáborral, volt ügyvezető igazgatóval.
2014-01-15Agrárkamarai alakuló gyűlés leszTelepülési agrárgazdasági kamara alakul január 16-án Kisapostagon.
2013-12-23Újabb agrárgazdasági bizottságMegválasztották Adony agrárgazdasági bizottságának tisztségviselőit. A szervezet elnöke Marczinka Tamás lett.
2013-12-04Agrárbizottság alakult (kishír)Megalakult Perkátán a helyi agrárgazdasági bizottság november 28-án.
2013-11-09Azé a föld, aki...(?)November 8-án elkezdődött a földharc Kishantoson.
2013-11-08Kénytelenek szövetkezni!Beszélgetés a Venyim Gyümölcse Kertészet tulajdonosával, vezetőjével Csizmadia Györggyel.
2013-11-05Földharcra készülnekFöldharcra készül a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nkft. Az ökológiai gazdaság vezetői szerint az általuk bérelt állami földek pályáztatását és odaítélését törvénytelenségek sora kísérte.
2013-10-22Finisben a betakarításA termésátlagok országszerte meghaladják a tavalyiakat. Mezőgazdasági körkép. Beszámoló, adatok.
2013-10-18Az áradást még kivédtékMezőgazdasági körkép Adonyban. Beszélgetés Marczinka Tamással, az adonyi Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet elnökével.
2013-10-16Sárosak a mezőink...Mezőgazdasági körkép.
2013-10-11Új falugazdász érkezett (kishír)Új falugazdász érkezett Adonyba, Kopáriné Tomics Boglárka.
2013-10-08A vetsére figyelnekMezőgazdasági körkép a Pentele Zrt.-nél.
2013-10-02Kukorica? Felejtsük el...Búzából az átlagnál jobb volt a termés, viszont nehéz eladni.
2013-09-28A földről és a tulajdonrólA Tudástár-sorozat csütörtöki vendégelőadója a mezőfalvi Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Ökológiai Mintagazdaság vezetője volt.
2013-09-20Venyimi kiállító BudapestenA 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon részt vett Csizmadia György, nagyvenyimi vállalkozó, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a váli Botész Szövetkezet vezetője.
2013-09-02Évszázadok randevúja a Rácz-hegyenA sárbogárdi szántóversenyen negyvenhat gazda mérte össze tudását augusztus 31-én a mezőföldi település délnyugati határában.
2013-08-30Kínai küldöttség látogatott FejérbeKínai küldöttség látogatott el a Mezőfalvi Zrt.-hez augusztus 29-én. A delegációt legfőképpen a vetőmagtermesztés érdekelte.
2013-08-13Aratási sikerek"A gabonafélék igen jó terméseredményeket hoztak – viszont a szárazság sok kárt okoz a kapásoknál." Márkli János, a Dunapentelei Mezőgazdasági Zrt. szakemberének beszámolója.
2013-08-09Terméskiesést hoz a kánikulaPentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési szakembere szerint a kukorica és a napraforgó szenvedte meg a kánikulát.
2013-07-30Szombaton este befejeztékPentele Mezőgazdasági Zrt. befejezte a búzaaratást. Az őszi búza hektáronként hat tonnát hozott, és már megindult az export.
2013-07-23Félig lábon a kenyérBúzából kiváló a termés! A Pentele Mezőgazdasági Zrt. beszámolója.
2013-07-20Süsü, a termelőA Pálhalmai Agrospeciál Kft. hangosi tehenészeti telepének Süsü nevű tehene Aranytörzskönyvet kapott. A telep Törzskönyvezett Holstein-fríz állomány, minősített tenyészállat előállító üzem védjegyet kapott.
2013-07-20További fejlesztéseket terveznekA Pálhalmai Agrosepciál Kft. hangosi tehenészeti telepének működéséről.
2013-07-19Aranyat kap ma Süsü (kishír)"Törzskönyvezett Holstein-fríz állomány, minősített tenyészállat előállító üzem". A Pálhalmai Agrospeciál Kft. hangosi tehenészeti telepének Süsü nevű tehene aranytörzskönyvet kap.
2013-07-19Csutakoltak, lovagoltakJó tanulmányi eredményük jutalmául az előszállási általános iskola diákjai lovakat nevelő és gondozó falubeli családnál vendégeskedhettek.
2013-07-16Aratják a búzátElkezdték a búza aratását is a Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein. A táblák kitűnő termést ígérnek!
2013-07-15Kaszások, kévekötőkAz egykori aratási szokásokhoz elevenítik fel Baracson.
2013-07-11Tűz volt a galambosi sertéstelepenJúlius 10-én tűz ütött ki a Pálhalmai Agrospeciál Kft. újgalambosi sertéstelepén.
2013-07-09Aratási főszezonbanKiváló termés várható a földeken.
2013-07-09Védekeznek a rágcsálók ellenA városi önkormányzat az úgynevezett kisegítő mezőgazdasági szolgáltatás címszó alatt 3 millió forintot tervezett a rágcsálók elleni védekezésre.
2013-07-02Kombájnok szezonjaMegkezdődött az aratás a városkörnyéki földeken. Jó termés ígérkezik. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2013-06-27Nekik nem kell mezőőr!Harminc nagykarácsonyi földtulajdonos szerint nincs szükség mezőőrre, nem kérték, hogy legyen, sőt, kimondottan tiltakoztak ellene.
2013-06-26Viharkárok, készülésIdőjárás okozta károk a mezőgazdaságban.
2013-06-21Mezőőr vigyázza a határt"Mezőőri szolgálat alakult Nagykarácsonyban, hogy járőrözéssel visszaszorítsák a külterületi terménylopásokat és az illegális hulladéklerakást."
2013-06-06Megkapálták a tökös ültetvénytA Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai "szorgosan dolgoznak egész évben a tökföldön. Megalapozzák az őszi Tökfesztivál dekorációját."
2013-05-27Szent Orbán napi ünnepSzent Orbán napi ünnepségek Adonyban. Az év zászlós bora címet Paulusz Imre száraz, fehér bora nyerte. "A Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony nagytanácsa idén egy új, hírvivő borlovagot választott: dr. Dorkota Lajos megyei kormánymegbízottat. A borrend Szent Orbán Emlékérmét az adonyi Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet kapta. Adony város díszpolgárává választották a Szent Orbán borrend nagymesterét, Králl Istvánt."
2013-05-22Reménykedő mezőgazdákNagyon jó termés ígérkezik, összegezte az eddigi tapasztalatait Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.
2013-05-22Az utolsó pillanatbanNyílt levéllel fordult kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez a mezőfalvai központú Élőlánc elnöksége a földtörvény tervezete miatt.
2013-05-13Egy szerzetes emlékéreHagyó-Kovács Gyula országos hírű szerzetes-mezőgazdász munkájának köszönhetően az előszállási ciszterci uradalom az ország egyik legjövedelmezőbb nagybirtokává vált. Tiszteletére május 11-én ünnepi műsor keretében leplezték Hagyó-Kovács Gyula mellszobrát, Rohonczi ROHO István alkotását a Ciszterci rendház parkjában.
2013-05-08Jó termés ígérkezik idén!Szép a határ, jó termés lehet.
2013-05-06Fejér megye egy jó mintaFejér megyében kezdte országjáró körútját az új Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs. Ellátogatott a Mezőfalvai Zrt. területére is.
2013-04-26Közösségi kertKulcson közösségi kertet működtetnek a közmunkások részvételével. A termények az intézményekbe, boltokba kerülnek.
2013-04-25Képaláírás"Így néz ki a magasból Fejér megyében, Dunaújváros határában a legelésző ménes, ahogyan az április tavaszban látták a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóság Légirendészeti Parancsnokságának munkatársai." (nem teljes szöveg)
2013-04-22Ez nem "csak" földügy!A Váralja Szövetség, az Élőlánc Magyarországért és a Magyarok Szövetsége meghívására tartott előadást Bencsik József országgyűlési képviselő, a földtörvény tervezetéről, ökológiai és társadalmi-gazdasági összefüggéseiről.
2013-04-11Már dolgoznak a szántóföldönPentele Mezőgazdasági Zrt. Három-négyhetes késést kell behozniuk a földművelőknek a tavasszal: a rendkívül hideg és csapadékos időjárás késleltette a szezonmunkák elkezdését.
2013-03-25Csapadékdús tél múlt el fölöttünkA szokásostól eltérően még nincsenek tavaszi mezőgazdasági munkák. Beszélgetés Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2013-03-25Termelj magadnak!Megalakult és február 26-án tartotta első összejövetelét a pusztaszabolcsi Kertbarátok klubja.
2013-02-22GPS a szántókonAz adonyi mezőgazdasági szövetkezet már öt éve használja a GPS technológiát. A szövetkezet, amely előre tervez, korszerű gépekkel, technológiákkal.
2013-02-15A regisztráció immár díjtalan!Minden földhasználónak be kell jelentenie az általa használt termőföldet az illetékes járási földhivatalnál, függetlenül az általa használt összes termőföld mennyiségétől.
2013-02-13Mégis, kinek a kamarája?"A most folyó, fölülről szervezett, egylistás - a rendszerváltás előtti Hazafias Népfront-választásokra kísértetiesen hasonlító - agrárkamarai választások illegitim rendszert hoznak létre - állítja állásfoglalásában a mezőfalvi székhelyű Élőlánc Magyarországért."
2013-02-08Európai "marhaságok"A tervek szerint 2014. decemberére befejeződnek azok a fejlesztések, amik a Pálhalmai Agrospeciál Kft. sertéstenyésztési és marhatelepein uniós támogatással készülnek. Beszámoló a fejlesztésekről.
2013-02-04Egyértelmű viszonyokat!Megalakult a Gazdálkodó Családok Szövetsége - tájékoztatott Ács Sándorné, agrármérnök, a mezőfalvi székhelyű Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja.
2012-12-14Szuverén gazdákat, ne bérmunkásokat!Beszélgetés Ács Józsefné agrármérnökkel, a mezőfalvi székhelyű Élőlánc Magyarországért elnökségi tagjával.
2012-11-13Az Árva-kert hűségeseiAz Árva-kert bemutatása, amelyet a januárban elhunyt kézilabdaedző, Árva Csaba alapított. A kertről Árváné Borbély Anett beszélt.
2012-11-09Bőségesen termett az önkormányzati földMezőfalva önkormányzata kertészkedni kezdett 2012-ben a korábban parlagon lévő falubeli földeken.
2012-10-17Megoldás lesz?Beszélgetés az új földtörvényről, a mezőgazdaság helyzetéről Buda Ferenccel, az Agrobaracs Zrt. ügyvezetőjével.
2012-10-12Búzát vetnek, csakazértis!Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2012-09-29Lett látogatók a telepen"Lett mezőgazdasági küldöttség kereste fel pénteken a Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. nagyhörcsöki telephelyét és sismándi központját."
2012-09-11Katasztrófák"Vészhelyzet a szárazság miatt: már nem tudnak magágyat készíteni." Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2012-08-23Együttműködsére ítélve"Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója vezeti tisztújításig a megyében az agrárkamarát. A köztestület új neve Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara lesz."
2012-08-13Húszéves ForrásbólHúszéves a perkátai Forrás Mezőgazdasági Szövetkezet.
2012-08-10Szomorú aratási rekordokAratás Adonyban, a Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet a szokott átlag kétharmadát tudta betakarítani.
2012-08-08Húszéves lesz idén a ForrásMegalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli a perkátai Forrás Mezőgazdasági Szövetkezet. A jubileumi ünnepséget augusztus 10-én tartják.
2012-08-01Aratás után, piaconBefejeződött a búza és az árpa aratása a város térségében. Beszélgetés a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője, Márkli Jánossal.
2012-08-01Őstermelő piac nyílik (kishír)Rácalmáson a Szent János téren.
2012-07-24Az állattartást szorgalmazzákMezőfalván július 23-án kis ünnepséget tartottak, ahol a Mezőfalvi Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt. tehenét, a Kedves tehén (kép) teljesítményét méltatták.
2012-07-13Utolsó pillanatbanBeszélgetés Márkli Jánossal, a a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2012-07-13Egy hét volt a nyaralásBeszélgetés az adonyi születésű Friedrich Istvánnéval, aki az adonyi Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet számviteli vezetője, és a közelmúltban MOSZ Emlékérmet kapott.
2012-07-13Magyar parlagi fajtaAz adonyi Csoknyai-portán őshonos állatfarmot szeretnének alapítani.
2012-07-10Kombájn járja a határtBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2012-07-05Gyalul, aprít, kovászolPiaci körkép (árak).
2012-06-15Az Angus-fajta huszonöt éveAz adonyi Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet tehenészetének bemutatása.
2012-06-13Borsót fejtett diák, nyugdíjasA mezőfalvi önkormányzat kihasználatlan telkein zöldségeket és gyümölcsöket termesztettek. A község apraja-nagyja megkezdte a betakarítást.
2012-05-31Hiába figyelmeztet a halálfejes tábla!A dunaújvárosi Közbiztonsági Hónap keretében ellenőrzést tartottak a Mezőfalvi Mezőgazdasági Zrt.-ben.
2012-05-18Telep a városka szélénAz adonyi sertéstelep bemutatása.
2012-05-08Jókor is, nem isBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2012-03-28Add már uram az esőt: gyorsan!Mezőgazdasági helyzetkép Dunaújvárosban.
2012-03-12Fejtrágya a földekre"Beindultunk! - foglalta össze a helyzetet Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője."
2012-03-01"Leányok talpra!"Élet az előszállási uradalomban!
2012-01-04Padlóra küldi a szárazság a gazdákat"Dunaújvárosban és környékén ötödével kevesebb csapadék hullott, mint amennyire a földeken szükség volna." Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növényágazati felelősével.
2011-12-01Itt a gazdák régi vágyaA Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában bemutatták az érdeklődőknek az Agrár Széchenyi-kártyát.
2011-11-24Agrár: jó évet zárBeszélgetés Hetyei Gáborral, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. ügyvezetőjével és Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növényágazati vezetőjével.
2011-10-10Hét tonna lesz az átlagtermelés"Hektáronként hét tonna kukoricaterméssel számolhatnak idén a Dunaújváros környéki gazdák." Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Zrt. növényágazati vezetőjével.
2011-10-05Szag van: csütörtökigMezőgazdasági hírek. Beszélgetés Hetyei Gáborral, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. ügyvezető igazgatójával.
2011-09-27Beletörik az eke"Szárazságtól porzik a dunaújvárosi határ, ezért veszélybe került az őszi búza és az őszi árpa vetése."
2011-08-17Országos átlag felett"Búzából és árpából is több termett Dunaújvárosban és környékén, mint az országos átlag. A gabona jó része azonban külföldre vándorol."
2011-08-05Rekordtermés lehet az idénGazdag lehet a szüret, Adonyban augusztus végén kezdődik. Reménykednek a szőlősgazdák.
2011-08-04Adonyig jön a cukor"Az adonyi Magtárház Kft. kikötőjét és raktárait használják fel a nyers brazil nádcukor kihajózásához, raktározásához és átrakodásához."
2011-07-22BetakarításvégDunaújváros, Baracs, Pálhalma, Adony - mezőgazdasági hírek.
2011-07-11Betakarítási idő!Látogatás három környékbeli - Baracs, Pálhalma, Dunaújváros - mezőgazdasági üzemben.
2011-07-01LátószögVállalkozások földközelben: Nagyvenyim.
2011-06-30Aratás: megkezdődött, és izgalmasnak ígérikPentele Mezőgazdasági Zrt. és Agrobaracs Zrt.
2011-06-27Mezőgazdasági park lesz?Sajátos ipari parkot szeretnének kialakítani a helyi termékek előállítására Baracson. Beszélgetés Várai Róbert (kép) polgármesterrel.
2011-06-21Esőistent hívják!Beszélgetés Márkli Jánossal, Pentele Mezőgazdasági Zrt. növényágazati vezetőjével és Lehóczki Ádámmal, a pálhalmai Agrospeciál Kft. műszaki igazgatójával.
2011-06-07Kalászérlelő gondProblémák a mezőgazdaságban. Beszélgetés Bucher Ferenc, az Agrobaracs Zrt. elnök-igazgatójával.
2011-04-12A baj nem jár egyedül"Mindössze három milliméter eső esett márciusban Dunaújvárosban és környékén, így a földeken egyszerre kell megküzdeni a szikkadó talajjal, és a mélyebben lévő talajvízzel." Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növényágazati vezetőjével.
2011-04-08Baracs földön, vízen, levegőbenBaracs gazdasági fejlődéséről.
2011-02-11Még drágább a betevőÁremelések az élelmiszerpiacon. Az elemzők szerint akár négyszáz forint is lehet egy kiló kenyér. Beszélgetés Braun Ervinnel, aki 1987 óta péksége van Dunaújvárosban.
2011-01-05Vízben áll még a kukoricaA belvíz Dunaújvárosban és környékén is problémákat okoz a mezőgazdasági munkálatokban.
2010-12-23Banánérlelő fürdő?Rivós Molnár József és társa, Beregszászi Zoltán arra vállalkoztak, hogy megpróbálnak banánt termeszteni Mezőfalva határában. A 2010-es a kísérleti év. A dunaföldvári fürdőben öt banánfát helyeztek el (kép).
2010-12-09A házak felé jön a vízTél eleji eső- és belvízhelyzet. Jelenleg tizenháromezer hektár föld van víz alatt a megyében.
2010-11-16Víz alatt áll a termőföldek egy részePentele Mezőgazdasági Zrt. Még mindig víz alatt áll a földek egy része, ami nehezíti a kukorica és a burgonya betakarítását.
2010-10-18Ötletnek szenzációs"Két mezőfalvi ember úgy gondolja, hogy falujuk határában nemcsak jól mutatna, hanem tisztes hasznot is hozhatna egy banánültetvény..." Rivós Molnár József és Beregszászi Zoltán tervéről.
2010-09-28Esőisten siratja...Körkép Dunaújváros és a városkörnyék jelenlegi mezőgazdasági helyzetéről.
2010-09-24Kevés és savanyúBeszélgetés az idei szőlőtermésről Cziegler Ernő szőlőtermelővel.
2010-09-06Felemás szüret leszAdony, a szőlőszüret még várat magára.
2010-09-02Rekord szotyolák idejeÖtméteresre becsülik Rivós Molnárék kertjében - Mezőfalván - a napraforgók magasságát.
2010-07-07Három kombájnnal vágjákA Pentele Mezőgazdasági Zrt. megkezdte az aratást.
2010-07-06A dandrája későbbBeszélgetés Marczinka Tamással, az adonyi Március 21. Mezőgazdasági Zrt. elnökével, és Márkli Jánossal, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2010-07-02Jövő héten már arathatnak!Csúszik az aratási szezon.
2010-07-01Üzem épül Iváncsán"A Faluházban aláírták az orosz érdekeltségű DoorHan Group of Companies DoorHan Magyarország Kft. nevű cége és Iváncsa Község Önkormányzata közötti szerződést, melynek értelmében a DoorHan Iváncsa iparterületén üzemet létesít. A gyár jövőre épül meg."
2010-06-22Tekerik a riasztástDunaújvárosi (és környéki) körkép az heves esőzés, az időjárás okozta károkról. A Duna vízállása Dunaújvárosnál.
2010-06-10Drágaság standjaPiaci körkép árakról, termésről, az időjárás vonatkozásában.
2010-06-03A Grand ChampionA XVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. szarvasmarha-tenyészetének SÜSÜ (Vali) nevű tehene kapta a kiállítás nagydíját.
2010-05-31Seregszemle mellett erőgépek versengtekTraktorversennyel is egybekötött gazdanapot rendeztek Dunaföldváron. Beszámoló.
2010-05-20Nem aranyat ért!Mezőgazdasági helyzetkép, a nagy esőzés és a viharkárok után. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2010-04-24Névjegyük a sikeres múltÚjra megválasztották Marczinka Tamást az adonyi Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet elnökének. A szövetkezet munkájáról.
2010-03-27Már vetnek a határbanPentele Mezőgazdasági Zrt.
2010-01-04Szeretnék elfelejteni"Katasztrofális évet zártak tavaly a dunaújvárosi termelők. A búza, a kukorica és napraforgó is csak veszteséget hozott." Interjú Márkli Jánossal.
2009-12-04Az emlékek és napjaik"Emlékülés, kitüntetési ünnepség és állatorvosi emléknap: ez zajlott egyszerre tegnap Kulcson, a Faluházban a megye állatorvosai számára." Májkel Éva, a dunaújvárosi kistérség állategészségügyi ellenőre "Az állategészségügyért" emlékérmet kapott.
2009-10-28Hazait a hazaibanKét új üzlete nyílt október 20-án a városban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége által létrehozott szociális bolthálózatnak.
2009-10-21Magyaros kettős"A Skála mögött, a Q-riózum éjjel-nappali üzlete mellett, szintén Q-riózum néven nyílt a szociális bolthálózathoz csatlakozott zöldség és gyümölcsüzlet." - MAGOSZ-üzlet (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége).
2009-09-29Jobb időkre várnakÁrak, termelők, fogyasztók a dunaújvárosi piacon. Mezőgazdaság, tejtermelők, pékségek.
2009-09-15Kiemelkedő évjárat?Szüret az adonyi szőlőhegyen. A 2000, 2003, 2006, és 2009-es évek kiemelkedően jó szüreti évek.
2009-08-12Mazochista optimistákA Dunaújváros környéki mezőgazdasági gazdálkodók helyzetéről.
2009-08-03Népi, de vesztesCsipkebogyótermsztés Nagyvenyimen Csizmadia Györgyék földjén.
2009-07-15Kevesebb lesz a gabonaAdonyban a Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezetben kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatót tartottak. Beszámoló.
2009-07-11Panelból a zöldbe"Közel ezerre tehető azoknak a száma, akik a nyári hónapokban a panellakásokból kirajzanak a hétvégi hobbitelkekre." Statisztika: zártkertek száma Táborálláson, Kulcson, Rácalmáson.
2009-07-06Bőgőzés és bagófüst"Aratónapot tartottak szombaton Perkátán. Az idősek nem csak a fiataloknak mutatták meg a kézi aratás fortélyait, hanem a településen vendégeskedő francia delegáció tagjainak is."
2009-06-30Péter és Pál nélkül aratnakAratás. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2009-06-23Vágóhídra menetelnekBeszélgetés Bucher Ferenc, az AgroBaracs Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével a magyarországi tejiparról, a hazai mezőgazdaságról.
2009-06-19Korai aratás, csekély öröm"Emberemlékezet óta a legkorábbi aratásról számolt be lapunknak a Pentele Zrt. ágazatvezetője. A termés minőségével idén sincs gond, hozamával már inkább, ára pedig..."
2009-06-18Életre szóló szerelemBeszélgetés a mezőfalvi Szabó-családdal, akik lovardát, lovasiskolát, mini-állatfarmot hoztak létre.
2009-06-16Csak szúnyogokra veszélyes"Rákkeltő anyaggal permetezik a szúnyogokat Dunaújvárosban - látott napvilágot a hír, amelyet az irtást végző cég cáfolt."
2009-04-03Szépek és okosakNagyvenyim. Látogatás a Venyimgyöngye Mestertenyészetetben, ahol berni pásztor kutyákat tenyésztenek.
2009-04-02Rekord és kérdőjelekBeszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjével.
2009-01-29Jókor jön a segítségTámogatás a tejiparnak. Az Agrospeciál Kft. és a Pentele Rt. tehenészetei átvészelték a krízist.
2009-01-16A bodzára szövetkeztekNagyvenyim, BOTÉSZ (Bodzatermelők és Értékesítők Szövetkezete), elnöke ifj. Csizmadia György, akinek saját, nyolchektáros bodzása van Nagyvenyimen. A szövetkezetről.
2008-12-22Alma, haszonnalA nagyvenyimi Csizmadia család almájából bioterméket, almalevet készítenek.
2008-10-28Duna Kör alakult az építkezés miattA Duna Kör dunaújvárosi képviselete környezetvédelmi csoportot alapított Nagyvenyimen és Baracson. Elsődleges feladatuk, hogy a Baracs közigazgatási területén épülő sertéstelep környezeti hatásait vizsgálja és figyeljen a törvényességre.
2008-10-18De ki a csoda az az Ácsné?!Beszélgetés Ács Sándornéval, aki vezérigazgató-helyettes volt a Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinátban; egyik ügyvezetője a Kishantosi Vidékfejlesztési Központna; és az Élőlánc Magyarországért ökopárt elnökségi tagja.
2008-10-16Kismalacuk leszBaracs határában valószínűleg 2009. januárjától beindul a Lavi Pork Kft. malacneveldéje.
2008-10-06Nem lesz malacuk?A környezetvédelmi szakhatóságok engedélyén múlik, hogy lesz-e malacnevelő telep településeket összekötő út mentén - Baracs közigazgatási területén.
2008-09-08Szokatlan hőségMezőgazdaság - Pentele Rt.
2008-08-11Már pihen a gabonaPentele Mezőgazdasági Rt.
2008-07-26Néhol jókor jött esőMezőgazdaság, Pentele Rt.
2008-06-27Már végeztek az árpávalMezőgazdasági hírek - Pentele Rt.
2008-06-13Berci, a fehér csacsiAlbínó szamár született egy mezőfalvi családnál.
2008-06-10Bizakodók a helyi gazdákMezőgazdaság - Pentele Mezőgazdasági Zrt.
2008-03-10Nyolcszáz méterrel odébbBaracson és Nagyvenyimen továbbra is az egyik legfontosabb téma a malacnevelő telep építése. A telep a tervek szerint a két település között középen lesz, ahol egykor a baromfitelep is volt.
2008-03-03Lesz malacnevelde?A baracsiak többsége támogatja a malacnevelde építését.
2008-02-22Sertéstelep: csak bűz és legyek?Beszámoló a Nagyvenyimen tartott közmeghallgatásról.
2008-02-21Maradt Pentele, csak más a tulajJanuárban új tulajdonosa lett a Dunaújvárosi Mezőgazdasági Pentele Rt-nek. A Dunagabona Kft. és a Cashline Befektetési Holding Zrt. a részvények több mint kilencven százalékát megvásárolta.
2008-02-14Nem csitulnak a kedélyekA Baracsra épülő sertéstelep továbbra is gond a nagyvenyimieknek.
2008-02-13Malactelep-áthelyezésA Lavi Pork Kft. nem Nagyvenyimen, ahnem Baracson éípti meg a sertéstelepet.
2008-02-13Visszaköszönnek a takarmányárakPentele Rt., mezőgazdaság.
2008-02-04Aláírást gyűjtenek a sertéstelep ellenA nagyvenyimiek aláírásgyűjtést kezdeményeztek a falu határába tervezett malactelep megépítése ellen.
2008-01-31Malacnevelő: mi a haszna?A Lavi Pork Kft. malacnevelő telepet szeretne építeni a Nagyvenyim határában. A beruházásról.
2008-01-28Mégse ott épüljön a malacnevelde?Malacnevelde épülne Nagyvenyim határában. A nagyvenyimiek ellenzik, de a beruházás Baracsot is érintené, ők viszont támogatják.
2007-12-12Az utolsó molekula sem vész elA tanyasi és az intenzív gazdálkodás ötvöződik a pálhalmai biogázüzemben. Az üzemben termelt villamosenergia-mennyiséggel ötezer-ötszáz háztartást látnak el.
2007-11-26ÜzemanyagtermésNagy mennyiségben ternesztenek kukoricát Adony környékén, amelyből majd üzemanyagot állítanak elő. Adonyban a már megépült magtárak mellett, a beruházási tervekben szerepel egy bioetanol üzem és bioerőmű létesítése is.
2007-10-08Sertés, te drága!A Pálhalmai Agrospeciál Kft. állatállományáról.
2007-08-17Enni kell - így is, úgy is...Várhatóan a tavaszi fagykár és az aszály miatt 15-20%-os áremelésre számíthatunk.
2007-08-02Veszteségre állunkAdony-Perkáta mezőgazdasági helyzete.
2007-08-02Ilyen még nem volt: sivatag a földeken...Beszélgetés Márkli Jánossal, a Penetele Mezőgazdaségi Rt. ágazatvezetőjével, a időjárása okozta problémákról.
2007-07-19Szárazság, aszály sújtja a földeketPentele Mezőgazdasági Rt.
2007-06-29Harmónkis kert, gyönyörű pázsitA dunaújvárosi Hungarotrade Kft. közel 20 éves múltra tekint vissza. Cégismertetés.
2007-06-19Se Péter, se Pál!Csaknem két héttel korábban kezdődött az aratási szeon. Pentele Rt.
2007-06-11Eperrel, bodzával kezdődöttA nagyvenyimi határban a legkorszerűbb módszerekkel termesztik a földiepret.
2007-04-28Bűzlik a határ?Az Agrobaracs Mezőgazdasági Rt. tehenészeti telepe.
2007-04-11A vetés után máris öntözni kellMezőgazdaság.
2007-01-31Gazdákat várnakA Mezőföld Népfőiskolai Társaság és a Mezőfalvi Móricz Zsigmond Könyvtár hat előadásból álló gazdaképzőtt szervezett. Az első előadás már lezajlott. Beszámoló.
2007-01-16Hiányzik a csapadék a termőföldjeinkrőlPentele Mezőgazdasági Rt. Az enyhe idő és a későbbi fagyok következményei a mezőgazdaságban.
2006-10-05Nem volt malacukA baracsi Agrobaracs Mezőgazdasági Rt-ből negyvenöt sertést loptak el. Az állatok gyógykezelés alatt álltak, húsuk fogyasztása súlyos betegséget okozhat.
2006-09-29Óriási gabonamagtárakÜnnepélyes keretek között felavatták Adonyban az intervenciós gyűjtő gabonatárház és logisztikai központot.
2006-09-07A többiek lassan eltűnnekA mezőgazdaság helyzetéről. Beszélgetés Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Rt. növénytermesztési ágazatvezetőjével.
2006-08-15Bioüzemanyag a határunkbanDunaújváros-Adony. Beszámoló a lehetőségekről.
2006-07-25Aratásvég, az öntözés kezdeteA Pentele Mezőgazdasági Rt. munkájáról, a termésről.
2006-07-18Aratásvég a hétenPentele Mezőgazdasági Rt.
2006-07-04Holt remények határaMezőgazdaság. Pentele Rt.
2006-07-03Fogad a gabonaraktárMegkezdte működését Európa legnagyobb intervenciós gabonaraktára, az Adony I. Intervenciós Gyűjtő Gabonatárház és Logisztikai Központ.
2006-06-28Már aratnakMegkezdődött az aratás Baracson, a Pentele Rt-nél még várnak a munkálatokkal.
2006-05-31Tudósok - vidékenMezőfalván tartotta a Magyar Tudományos Akadémia agrárközgazdasági bizottsága rendes, kihelyezett ülését. Beszámoló a tanácskozásról.
2006-04-25Víz után útépítőkFelszabdalta az M6-os autópálya az egybefüggő mezőgazdasági területeket, így a dunaújvárosi Pentele Zrt. be sem vetette a földeket.
2006-03-17Versenyben marad a mezőgazdaságunkFejér megye.
2005-10-28Szereztek vevőt, ám ráfizetnekMezőgazdaság, Pentele Rt.
2005-10-03Öntözéssel - eredményesenAz Acél-Híd Foglalkoztatási és Térségfejlesztési Alapítvány támogatja a mezőgazdaságot. Az "Öntözési lehetőségek fejlesztése a Mezőföldön" térségi program előkészítését egymillió forinttal segíti
2005-08-30Új gabonatárolók épülnek a Duna mellettBaracson és Adonyban hat-hat gabonatárolót építenek, amelyhez a támogatást pályázaton nyerték.
2005-08-23Új az elnök és az igazgatóságAz adonyi "Március 21." Mezőgazdasági Termékkereskedő és Szolgáltató Szövetkezet közgyűlést tartott. A szövetkezet új elnöke: Marczinka Tamás (kép) lett.
2005-08-05Elkötelezett - és nívódíjas lett az elnökAdony. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége által alapított nívódíjat kapott Hetyei János (kép), az adonyi Március 21. szövetkezet elnöke.
2005-08-01végéhez közeledik az aratásPentele Mezőgazdasági Rt.
2005-07-18Rövid szünet után folytatódik az aratásMezőgazdaság. Pentele Mezőgazdasági Rt.
2005-07-07képaláírásA Pentele Rt. 6-os út mentén, Baracs határában megkezdték a betakarítást.
2004-11-30Támogatás jövő nélkülBeszámoló az adonyi Március 15. Rt. és a Baracsi Mezőgazdasági Rt. helyzetéről.
2004-09-24Jó termés - hiányzó keresletA Pentele Rt. földjein már folyik a betakarítás. A termés jó, de sok gondot jelent a búza értékesítése.
2004-08-07Az átlagosnál jobb volt a búzatermésAz idén jobb volt a búzatermés. A Pentele Rt-nek sikerült eladni az idei étkezési búzát.
2004-05-05Csaknem mindneki jelentkezettNépszerű volt a nemzeti támogatás a város környéki gazdálkodó szervezetek és egyéni gazdálkodók körében.
2003-12-19Térkép lett e táj...Mezőgazdasági támogatások az uniós csatlakozás után.
2003-11-28Jobb évre számítanakA szántóföldi kultúrákban jövőre is megmarad az eddig alkalmazott vetésforgó, változást nem hoz az uniós csatlakozás.
2003-11-28A gazdálkodók ráéreztek az uniós gazdálkodás ízéreSikeresen befejeződött a városkörnyéki településeken a mezőgazdasági termelők regisztrációja. A regisztrációval egyidőben uniós tájékoztató előadásokat is tartottak.
2003-11-19Vizet a növényeknek!A mezőföldi ötnözési programról.
2003-11-18Támogatások ellenőrzésselBeszámoló a november 17-én, Kulcson, Rácalmáson, Nagyvenyimen lakó gazdálkodók részére megtartott európai uniós csatlakozás előtti teendőkről tartott előadásról.