József Attila Könyvtár - Helytörténeti Adatbázis | Keresés | névváltozás

303 db találat
Dátum downCímLeírás
2023-09-01Gimnáziumi képzéssel bővül a Waldorf kínálataMinden hivatalos engedély birtokában, ráadásul új helyszínen kezdődhetett Dunaújvárosban a Waldorf gimnáziumi képzése. Értelemszerűen az iskola hivatalos elnevezése is változott, mostantól: Pentelei Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola.
2023-02-10A Gárdonyi iskola egy új nevet kaphatna. Névváltozás előtt az iskolaA Gárdony Géza Általános Iskola vezetésének nem titkolt szándéka az, hogy egy olyan szentről nevezzék át az intézményt, aki Dunaújvároshoz köthető. Most már a szülők hozzájárulását is várják ahhoz, hogy felvehessék Szent Pantaleimon nevét.
2022-06-24Horváth Ferenc lett a nevet is váltó felnőttfocicsapat edzőjeJúnius 27-től az új szezonra készülnek a dunaújvárosi labdarúgók, a gárda életében a nyári szünetben történtek változások. A felnőttcsapat új néven folytatja, s bejelentették az új vezetőedzőt is.
2021-12-28A város első karácsonya és újéve"1961 novemberének végén Sztálinváros neve Dunaújvárosra változott, így hatvan éve az épülőben lévő új város új névvel ünnepelte a karácsonyt és 1961/1962 fordulóját. Lapszemle következik a szintén névmódosításon átesett városi lap első ünnepi számaiból."
2021-11-25Hatvan évvel ezelőtt nevezték át városunkat"Hatvan éve annak, hogy településünk nevét megváltoztatták, és az Sztálinvárosból Dunaújváros lett. Ehhez persze még korábban Sztálinvárosnak is meg kellett születnie. Történelmi visszatekintés, érdekességekkel."
2021-09-11Az NB II-ben amatőrkéntCéljuk a futsal sport megőrzése és fenntartása Dunaújvárosban. A csapat neve is megváltozott, Dunaújváros Futsal néven indulunk a bajnokságokban. Az NB II-es bajnokság nyugati csoportjában kezdi meg szereplését hétfőn este a Haladás II ellen Szombathelyen a dunaújvárosi futsalcsapat. A megváltozott körülmények közötti szezonkezdésről Zemankó Zoltán szakosztályvezetővel beszélgettünk.
2021-09-07Művészeti intézmény2021 szeptemberétől Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolaként (AMI) jegyzik a teljes nevét. Az iskola bővítette, átalakította a képzési profilját, már alapfokú művészeti iskolaként is tevékenykedik ettől a tanévtől. Dominek Zoltán Ferencné a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát kapta meg a Hajdúdorogi Főegyházmegyétől. Beszélgetés Szóládi Zoltán intézményvezetővel.
2021-01-08A tornacsarnokban fogadták az Eb hősnőit a jövő bajnokaiTapssal, virággal, ajándékkal fogadták a női tornászok junior és felnőtt Európa-bajnokságán kiválóan teljesítő dunaújvárosi versenyzőket Dunaújváros vezetői, illetve a torna szakosztály tagjai. Sporttörténelmi diadalt is arattak, nem kérdés, hogy megérdemelték a köszöntést, tapsokat!
2020-07-10MenetkészségHosszú várakozást követően újra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Dózsa Mozicentrum 2020. július 16-án, csütörtökön. A város kultikus helye a KULTIK mozi hálózat tagjaként kerül be újra a kulturális vérkeringésbe, és egy nem akármilyen nyitó programmal kezdi meg "újkori" működését. Tételes kínálat a hajtás után!
2020-07-04Új iskola nevek a hónap elejétől (kishír)A szakképzés átalakításával új nevet kaptak a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum intézményei. A következő tanévtől a szakgimnáziumok technikumok, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolák lettek - kaptuk a tájékoztatást Fábos Zsolttól, a Szakképzési Centrum kommunikációs referensétől. (teljes szöveg)
2018-09-07Történelmet írt ez a tanévnyitó. A város első református iskolájában is becsengettek szeptember 3-ánZökkenőmentes volt az átalakulás, és rendben megkezdődött a tanév a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézményében, vagyis az egykori Szilágyi iskolában.
2018-08-10Új névvelA Szilágyi iskola szeptembertől a református egyház kötelékében folytatja az oktatást. Ez névváltozással is jár. Az új tanévtől Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye lesz.
2018-08-00Szabó Magda lesz a Szilágyiból2018. szeptember 1-jétől a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Egysége református iskola lesz Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye néven. Nyilatkozik Farkas Márta igazgató és Jelényi László lelkipásztor.
2018-08-00Rácalmás évezredei XVI. Az iskola és óvoda egyéni arculatának kialakulásaNémeth Miklósné Rácalmás-történeti sorozatának tizenhatodik része. 90-es évek
2017-07-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. III. Kis hírek, érdekességek Rácalmás 150 évéből.Szerb-Almás? Elismerő nyilatkozat és köszönet. Petőfi másként. Kivonat a helységnévtárból. Friss tej eladó. Álláshírdetés. Egy tragikus hír Rácalmásról. Tudósítás a rácalmási szüretről. Teleszky János új kalapban. Dr. Sárközi Ferenc búcsúbeszéde.
2017-06-16Nevet váltó tagóvoda (kishír)Az Aprók Háza Tagóvoda, valamint az egykori Szivárvány Tagóvoda alkalmazotti közössége azzal a kérelemmel fordult a közgyűléshez, hogy a Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvodája elnevezés helyébe a Dunaújvárosi Óvoda Szivárványos aprók háza Tagóvodája lépjen. A kérelmet támogatták. (teljes szöveg)
2017-01-13D+Televízió Dunaújváros: Helyből többA városi televízió műsorát január 1-jétől a D+ TV Dunaújváros sugározza sokkal jobb minőségben.
2016-07-30Új utcaneveink vannak! Utcanevek változásárólMegváltozott sok utca neve, és ez nem csak az iratok, a számlák átírása, más címzése miatt szokatlan. Úttörő és Kisdobos utca helyett Kodály Zoltán utca, Gorkij helyett Széchenyi István utca, Károlyi Mihály helyett Krúdy Gyula sor, Zalka Máté helyett Gábor Dénes utca, Majakovszkij helyett Gyárkapu út, Marx Károly helyett Zecher János tér, Rózsa Ferenc helyett Rózsa udvar, Ságvári Endre helyett Bóna István utca, Tanács utca helyett Erkel kert.
2016-05-28Személyi kérdésekA főiskola egyetemmé válása miatt a kézilabda-akadémia neve június elsejétől módosult: DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (DKKA Nonprofit Kft.). Vezetője újra Szemenyi István lett.
2016-05-20Kikerültek az új táblákKikerültek az új utcanévtáblák - 10 közterületet érint a változás.
2016-05-13Tíz utca kapott új nevetMár táblák is jelzik az új utcaneveket. Úttörő és Kisdobos utca helyett Kodály Zoltán utca Gorkij helyett Széchenyi István utca Károlyi Mihály helyett Krúdy Gyula sor Zalka Máté helyett Gábor Dénes utca Majakovszkij helyett Gyárkapu út Marx Károly helyett Zecher János tér [a cikkben helytelenül Zacher] Rózsa Ferenc helyett Rózsa udvar Ságvári Endre helyett Bóna István utca Tanács utca helyett Erkel kert A Zalka Máté utcai Tagóvoda Eszterlánc Tagóvoda lett.
2016-02-19Eszterláncra keresztelték (kishír)A Dunaújvárosi Óvoda Zalka Máté utcai Tagóvodája felveheti az Eszterlánc nevet.
2015-12-03Alkalmazott tudományokSzintet lép a Dunaújvárosi Főiskola. 2016. január elsejétől már egyetemi kategóriában: Dunaújvárosi Egyetem az alkalmazott tudományok campusa.
2015-12-02Dunaújvárosi Egyetem: közös sikerA Dunaújvárosi Főiskola a parlament december elsejei döntését követően 2016. január elsejétől Dunaújvárosi Egyetemként folytatja tovább működését. Rövid értékelést kértünk dr. András Istvántól, az egyetem rektorától.
2015-11-06Panoráma a Szivacs GalériábanBemutatkozó kiállítás. Elsőként a Szivacs Galériában mutatja be termését a közelmúltban alakult Panoráma Fotó Egyesület.
2015-10-26Húsz év után új néven folytatják a hölgyek2015-től Fontana néven folytatják. Az 1995-ben Nagyvenyimi Vegyeskarként alakult társaság hosszú utat tett meg.
2015-10-09Dunaújvárosi Egyetem2016. január elsejétől Dunaújvárosi Egyetem néven, az Alkalmazott Tudományok Egyetemeként működhet tovább a Dunaújvárosi Főiskola.
2015-09-30Közösen építik majd a sikereketSzerződést kötött a vízilabda egyesület és a Maarsk Graphics. A Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület így új névadóval kezdi meg az idei bajnokságot, és új klubháza lesz a csapatnak, a szeptember 28-án nyílt új kávézóban.
2015-08-28Alakul a csapat a Duna-partjánA dunaújvárosi jégkorong jövőjéről. Cserna Gábor polgármester fogadta az Acélbikák sportigazgatóját, ifjabb Azari Zsoltot. A DAB.Docler jégkorongcsapata legalábbis ezen a néven áprilisban megszűnt. Az ok prózai: a főszponzor Docler Holding a jövőben nem támogatja tovább a csapatot.
2015-08-15A Kohász-Hummel KupáértA Dunaújváros Sportcsarnokban augusztus 14-én hat női kézilabdacsapat részvételével megkezdődött a IV. Kohász-Hummel Kupa. A Dunaújvárosi Kohász a Debrecen ellen győzelemmel kezdett.
2015-08-06Megvan az Acélbikák új mezeA DAB jégkorongcsapata új névvel és új mezzel kezdi meg szereplését a szeptember 11-én kezdődő MOL Ligában.
2015-07-31Sok új elnevezéssel találkozhatunk (kis hír)Egyesítik az Úttörő és Kisdobos utcákat és Kodály Zoltán lesz az új nevük. A Gorkij helyett Széchenyi István utca, a Károlyi Mihály helyett Krúdy Gyula sor, a Zalka Máté helyett Gábor Dénes utca, a Majakovszkij helyett Gyárkapu út, a Marx Károly helyett Zecher János tér, a Rózsa Ferenc helyett Rózsa udvar, a Ságvári Endre helyett Bóna István utca, a Tanács utca pedig Erkel kert lesz. (teljes szöveg)
2015-07-29Átkeresztelik az utcákat (kishír)Az elkövetkezendő hónapokban számos utcát fognak átnevezni Dunaújvárosban. Várhatóan augusztustól októberig fog tartani.
2015-07-14ÖsszeköltözőkNem a Dunaújvárosi Főiskola gyakorló iskolájaként működik majd szeptembertől a campusra költöző Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola. Az intézmény továbbra is önálló marad. Új neve: Dunaújvárosi SZC (Szakképzési Centrum) Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskolája.
2015-06-22Szócsörte, indulatok, nagy tapsAz utcanév változtatási döntés előtt jelentős indulatokat váltott ki Szabó Zsolt hozzászólása a közgyűlésen. Közgyűlési döntés: egyesítik az Úttörő és Kisdobos utcákat Kodály Zoltán lesz az új neve; Gorkij utca helyett Széchenyi István utca; Károlyi Mihály sor helyett Krúdy Gyula sor; Zalka Máté utca helyett Gábor Dénes utca; Majakovszkij út helyett Gyárkapu út; Marx Károly tér helyett Zecher János tér; Rózsa Ferenc udvar helyett Rózsa udvar; Ságvári Endre út helyett Bóna István út; Tanács utca pedig Erkel kert lesz.
2015-06-20Utcanévváltozás, BaracsonA törvényi előírás miatt Baracson három a Sallai, a Marx, és a Tanácsház utca elnevezését meg kell változtatni.
2015-06-15DUNAÚJVÁROSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUMAlapító okirat kelte: 2015.06.15. Rövid neve: Dunaújvárosi SZC, főigazgatója Őszi Attila. A szakképzési centrumhoz tartozó iskolák listája, neve.
2015-06-12Új kapus érkezikMeghatározó játékosait veszítette el a DAB jégkorong csapata, de több új szerződés, megállapodás született.
2015-06-05UtcakeresztelőÚttörő és Kisdobos utca= Bárdos Lajos utca Gorkij utca= Széchenyi István utca Károlyi Mihály sor= Krúdy Gyula sor Zalka Máté utca= Gábor Dénes utca Majakovszkij út= Borovszky Ambrus út Marx Károly tér= Zecher János tér Rózsa Ferenc udvar= Rózsa udvar Ságvári Endre út= Bóna István utca Tanács utca= Erkel kert A következő közgyűlésen fogadják majd el a képviselők
2015-05-11Sporthorgász a név...A Dunaferr Horgászegyesület ötven év után megvált névadójától. Hosszas bírósági eljárás után Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesületként folytatja tovább munkáját.
2015-05-11Adjunk nevet az újszülöttnek!"A város születésnapjáról megoszlanak az álláspontok. Az egyik változat szerint 1950. május 2-ához, az első kapavágás napjához köthető. A második verzió 1951. április 29., vagyis a minisztertanács határozata Dunapentele ideiglenes elnevezéssel várossá nyilvánításáról, a harmadik szerint 1951. november 7., amikor Sztálin nevét felvette. De ezzel még nem ért véget a történet."
2015-05-04Úttörőnek el kell menniLezárult az az utcanévtábla-cserék véleményezése. Vita az utcanevekről - az ott élők nem változtatnának. Egy 55 éve Úttörő utcai lakó kereste fel a hírlapot.
2015-04-09Megváltozna az utca neveMi legyen az új neve azoknak az utcáknak, amelyek a Magyar Tudományos Akadémia véleménye szerint aggályosak. A javaslatok: Úttörő és Kisdobos utca - Bárdos Lajos utca; Gorkij utca - Széchenyi István utca; Károlyi Mihály sor - Krúdy Gyula sor; Zalka Máté utca - Weöres Sándor utca; Majakovszkij út - Gyárkapu út; Marx Károly tér - Blaha Lujza tér; Rózsa Ferenc udvar - Rózsa udvar; Ságvári Endre út - Bóna István út; Tanács utca - Erkel kert
2015-02-12Nyugdíjazzák DimitrovotPerkátán tizenkét utca nevét kell megváltoztatni, eltűnnek az önkényuralmi utcanevek is.
2015-01-22Alba, Vértes: KNYKK zrt.!Összevonták az Alba Volán és Vértes Volán busztársaságot. Az összevonással új nevet kaptak: Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (KNYKK).
2014-12-16A Kárpát-medence bajnokaAz idén december 21-én vasárnap huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a nemzetközi női teremlabdarúgó tornát a sportcsarnokban. Az eddigi Dunapentele Kupa az idén Kárpát-medence Bajnoka Kupa nevet kapta.
2014-12-04HorgászvizekrőlNévváltoztatás előtt áll a helyi horgászegyesület, a Dunaferr Horgászegyesület – és még egy pályázati startengedélyre is vár! Nevüket Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesületre szeretnék megváltoztatni.
2014-11-26Sztálinvárosiként feküdtünk, de már dunaújvárosiként keltünk"A szerkesztőségben arról beszélgettünk a napokban, hogy most van az évfordulója annak, amikor Sztálinvárosból „végleg” Dunaújváros lett."
2014-10-10Új főszponzor a futsalbanAz elkövetkező egy évben új névszponzora lesz az NB I-ben szereplő dunaújvárosi futsal együttesnek. Ismét beszállt a sport támogatásába az ISD Dunaferr Zrt. A szerződést ünnepélyes keretek között október 9-én írták alá.
2014-10-10Új név futsal mezekenAz ISD Dunaferr Zrt. is beszállt a dunaújvárosi futsal csapat támogatásába, mi több névadó szponzorként segíti az NB I-es bajnokságban szereplő egyesületet. Erről csütörtökön írt alá megállapodást a vasmű és a futsalcsapat vezetése.
2014-07-26Nincs jogfolytonosságA Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak közzétette a tartósan adós cégek listáját, amelyen megtalálható a felszámolás alatt álló dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Nonprofit Kft. is. A cég 2005 és 2011 között működtette a kórházat. 2011. július elsejétől új költségvetési szervet hozott létre a közgyűlés: Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros. 2012 óta pedig állami tulajdonban van a kórház.
2014-07-18Nagy változások az NB I nyitányánA dunaújvárosi futsalcsapat vezetősége sajtótájékoztatón számolt be a változásokról. Új játékosok és edző az új nevű klubban. A csapat új neve DF Renalpin lett.
2014-07-17Új támogató az első osztálybanMegkezdte a felkészülést a 2014/2015. évi futsal NB I-re az újonc újvárosi együttes. A szakosztály vezetése július 16-án sajtótájékoztatót tartott, ahol tájékoztatták az érdeklődőket a csapat körüli változásokról. A csapat DF Renalpin FC néven indul a bajnokságban.
2014-07-12Ismét köztulajdonbanA július 10-i rendkívüli közgyűlésén történt. A DVG Zrt. megvásárolta az Energott Kft. Dunanett Kft.-ben lévő üzletrészét. A Dunanett Kft. ismét100 százalékos önkormányzati tulajdonba került. A neve július elsejétől Dunanett Nonprofit Kft. lett.
2014-07-05Hulladékos cégek maratonfutásaA Dunanett marad a szemetet gyűjtő és kezelő cég Dunaújvárosban és környéken. A Dunanett Kft. június 30-án nonprofit vállalkozássá alakult. Július elsejétől teljes neve: Dunaújvárosi Regionális Köztisztasági és Hulladékkezelő, Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, rövid neve: Dunanett Nonprofit Kft.
2014-06-23Keserédes színházi ünnepÜnnepélyesen lezárta a 2013/2014- es jubileumi évadát a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza vezetése és társulata június 20-án. Átalakították a díjakat: megmaradt a Teátrista-díj, a Varázsdoboz-díjat átnevezték Társulati-díjnak, és létrehoztak egy új díjat a Kulissza-díjat.
2014-04-16Gyarapodó Kisfilmfeszt a főiskolánA Dunaújvárosi Kisfilm Fesztivál idén az "Infinity Europe - Academic Short Film Awards" nevet viseli, és megnyitja a kapuit az európai felsőfokú szakképzésben tanuló diákok számára.
2013-11-11KórusébresztésBeszélgetés Könyves Ágnessel, a BonaVox Női Kar karnagyával.
2013-11-05Új név, régi tartalomÉveken át a Tudomány Hete elnevezéssel rendeztek konferenciát a Dunaújvárosi Főiskolán. A rendezvény új neve: Tudományos Hét, amely november 11-tőlkezdődik.
2013-07-15Manóvár lett az óvoda (kishír)A rácalmási Etalonsport óvoda május óta új, Manóvár néven működik.
2013-01-00Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye2013-ban a nevelési tanácsadást és logopédiai ellátást végző szervezetünk feladatainak jelentős kibővítésével a megyei szerveződésű pedagógiai szakszolgálat részévé vált Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye elnevezéssel.
2012-12-10Advent a város terénÚj helyen, más névvel, de az ismert forgatókönyvvel jelentkezik idén is a város adventi hangulatmelegítője. Az Adventi Randevú helyett idén Karácsonyi Vásár elnevezéssel kezdődött meg a programsorozat december 9-én a Városháza téren.
2012-08-15Csak úgy, mint a nagyok!A felnőttekhez hasonlóan közös csapatot indít amerikafutball sportágban. A székesfehérvári és a dunaújvárosi közös csapata Fejér Juniors néven indul a bajnokságban.
2012-08-14A fiatalok is közös csapattalA Gorillaz amerikaifoci csapat juniorjai is a székesfehérvári Fehérvár Enthrosen játékosaival közösen lépnek pályára, Fejér Juniors fantázianéven.
2012-08-11TáborközlebenAz Életrevaló Gyermekmisszió megváltozott a neve. A szolgálat csatlakozott a Szent Lázár Lovagrendhez, így Szent Lázár Lovagrend és Gyermekmisszió lett a hivatalos nevük. A gyermekmisszió a nyáron Rácalmáson táborozott. Beszélgetés Szenczy Tibor vezetővel.
2012-08-10Nevet váltott az Életrevaló GyermekmisszióLovaggá ütik Szenczy Tibort.
2012-07-18Csodákra készülnekA Magyar Kézilabda Szövetség az NB I-es mezőny tizenkettedik csapataként elfogadta a dunaújvárosiak indulását. A dunaújvárosi női csapat Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia elnevezéssel indul a bajnokságban. Beszélgetés Szemenyei Istvánnal és Radulovics Bojanával.
2012-07-07Ősztől zúghat a "Hajrá, Kohász!"Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia néven indulhat a dunaújvárosi női csapat az NB I-ben. A csapat rövidített neve D. Kohász KA lesz.
2012-06-25Szép hang a templombanA Dunaújvárosi Főiskola Női Kara 1998-ban indult. A tagság nem változott viszont új névvel - Dunaújvárosi BonaVox Női Kar - folytatják további munkát.
2012-06-01Új névvel a közös sikerértTámogatói megállapodást kötött a Dunaújvárosi Főiskola női OB I-es vízilabda csapata és a Mex-Motors. A városi csapat a jövő évi küzdelmeket új névvel,DF-Mex Motors néven fogja megvívni.
2012-02-20Győzelmükkel első helyen végeztekA Dunaújvárosi Főiskola-Mex Motors női csapata az első helyen zárta a bajnokság alapszakaszát. A meccset a Fabó Éva Sportuszodában rendezték meg.
2012-02-13Közmunka-program: idán tovább folytatnák"Húszmilliót spórolna a városnak a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Többek között a városi parkok és buszmegállók takarítását végeznék a jövőben."
2012-02-08King Kongs bemutatkozottKing Kongs néven a székesfehérvári Enthroners és a Dunaújváros Gorillaz csapata közösen versenyez a bajnokságban.
2012-02-07Vízilabda: új néven a főiskolásokA Dunaújvárosi Főiskola női vízilabda csapata a 2012. január első napjától, 2012. június 30-áig DF – Mex Motors néven szerepel az OB I-es bajnokság küzdelmeiben.
2011-11-30Idén is lesz vásárIdén is lesz, a Dunaújvárosi Karácsonyi Vásár december 3-tól 23-ig tart. A Dózsa Mozicentrumban pedig játszóház és koncertek várják az érdeklődőket.
2011-11-25Legyen ezután Dunaújváros!Névadás 50 évvel ezelőtt - 1961 novemberében. (1961. november 25.)
2011-08-16Kézilabda: kész a program, csatákra fel!"Lassan célegyenesbe fordulhat a dunaújvárosi női kézilabdázók felkészülési időszaka a bajnoki kihívásokra: együttesünk új néven készül a szezonra..." A csapat új neve Dunaújvárosi Női Kézilabda Sport (Dunaújvárosi NKS).
2011-06-21Újratárgyalják a szerződéseket"Július elsejétől ismét költségvetési szervként működik a város és környéke súlyponti kórháza. Az új intézmény neve: Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros."
2011-06-18"Aki valaha is szórádos volt..."Utolsó ballagás a Szórád Márton Általános Iskolában. "Településünk legrégibb oktatási műhelye zárja be kapuit. " Az iskola 1907. szeptember elsején 598 tanulóval és nyolc tanítóval indult el.
2011-04-22Helyi expo: megújulás előttDunaújvárosi Nemzetközi Vásár és Kiállítás nevet veszi fel a tizenöt éves múltra visszatekintő helyi expo. A Szakma Sztár Fesztiválon elért (dunaújvárosi) eredmények.
2011-02-17Idén jubilál a település"A belvíz miatt emeltek legtöbben szót a közmeghallgatáson. A lakók egy része azt szeretné, ha Mezőfalva visszakapná ősi nevét a 200 éves évfordulóra." Beszámoló a közmeghallgatásról.
2011-02-15Új néven a fiú együttes isA férfikézilabda bajnokság és a Magyar Kupa további küzdelmei során a Dunaferr SE új néven szerepel: Dunaferr SE Alexandra.
2011-02-07Beszédes oldalakKönyvbemutató. A Dunaújvárosi Főiskola 1953 óta íródó történetét mutatja be az almanach. Beszámoló a rendezvényről.
2011-01-07Új néven működnek2011. január elsejétől az ÁNTSZ intézeteinek elnevezése megváltozott. A helyi kirendeltség új neve: Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Dunaújvárosi, Adonyi, Ercsi, Sárbogárdi Kistérségi Népegészségügyi Intézete.
2010-11-13Aranytűből Pentelei"Pentelei Molnár János egykoron világhírű képzőművész nevét viseli a tanévkezdés óta a néhai Aranytű Szakiskola. Az (át)keresztelő ünnepséggel (november 11.) megvárták a névadó mester halálának nyolcvannegyedik évfordulóját."
2010-11-11Átkeresztelik az AranytűtAz Aranytű Szakiskola neve Pentelei Molnár János Szakiskola lesz. A keresztelő ünnepséget november 12-én tartják.
2010-09-29Új szponzor a vízilabdázóknálÚj szponzor a Dunaújvárosi Főiskola vízilabdázóinál. Az egyesület névszponzori megállapodást kötött a Corner Ékszerrel. Nevük: Dunaújvárosi Főiskola-DVCSH-Corner Ékszer, rövidített forma: DF-DVCSH-CÉ.
2010-09-24A futuristák szellemi örökségeiEleonore de Lavandeyra, Nicholas Schöffer felesége is jelen volt a 2010.09.17-ei szoborparkavató és névadó ünnepségen, az MMK belső udvarán.
2010-09-24Új névadó szponzort találtakSzeptember 23-tól új névvel lép pályára a női kézilabdacsapat. A Dunaújváros NKKSE (DNKKSE) új neve: Dunaújvárosi Regale Energy Klíma. A szponzori szerződés egyelőre 2010. december 31-ig tart.
2010-09-17Tudomány-művészet-innovációSzoborpark Nicholas Schöfferhez.
2010-09-16Schöffer-parkNicholas Schöffer nevét viseli majd az Európa Szoborpark a Munkásművelődési Központ udvarán.
2010-08-25Fesztivál előtt a fúvósokIdén márciusban új formát vettek fel s megalakították a Dunaújvárosi Fúvósok Egyesületét.
2010-08-09Új támogatót találtak a floorballosokA Rudas Floorball Team a másodosztály megnyerését követően az első osztályban, Dunaújvárosi Főiskola-Floorball Team (DF-FT) néven indul.
2010-04-20Visszalépett a szponzorA női vízilabdacsapat elvesztette egyik szponzorát. Az Elco nem kötött velük szerződés az idei évre. Az együttes neve DF DVCSH lesz.
2010-03-01Városvédők lettek (kishír)A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület nevet vette fel a Rácalmási Faluvédő Egyesület, igazodva ahhoz, hogy tavaly nyáron a település városi rangra emelkedett.
2009-11-04A gyerekek érdeke szerintTíz éves a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, amelynek az új neve: Útkeresés Segítő Szolgálat. Beszámoló az ünnepi tanácskozásról, összejövetelről.
2009-09-29Különös kopjafaA Magyar Mentőszolgálat Alapítvány a Papírgyári úton kialakított új szállóját, neve: Molnár László Szociális Szolgáltató Központ. Egy idén elhunyt huszonéves hajléktalanról nevezték el. Az épület előtt Rohonczi István négy kopjafából álló alkotása lesz található (avatás október 12.)
2009-07-31Ismét gólok a homokonEgy szezont hagytak ki Dunaújváros női strandkézilabdázói és most új névvel - Millpress Dunaújváros - folytatják tovább a versenyzést.
2009-07-17Nevet váltott az MMKAz Európai Uniós jogszabályokhoz igazodva módosult a Munkásművelődési Központ neve. Hivatalosan Munkásművelődési Központ Nonprofit Kft. lett.
2009-07-16MMK: új név – régi program"Az intézmény neve hivatalosan Munkásművelődési Központ Nonprofit Kft. lett, a rövidített alkalmazás "megengedi" az MMK Nonprofit Kft. és a Munkásművelődési Központ Kft. nevek alkalmazását is."
2009-07-15Csapatot építenek a romokon3+1 kérdés Orsó-Ferling Bernadetthez. Új alapokra helyezték a női kézilabdacsapatot, s a következő bajnokságra készülnek, de a helyzet közel sem ideális. A csapat új neve Dunaújváros Női Kézilabda Sportergyesület.
2009-07-09Kalapozni fognak, ha kell„Összeálltunk, elindulunk!” Ez a női kézilabdázók vezetését átvevő trió véleménye. Kocsis Erzsébet, Ferling Bernadett, Gáspár Gabriella dolgozik. Mégpedig gőzerővel." A csapat neve Dunaferr NK-ból Dunaújváros Női Kézilabda Sportegyesület lett.
2009-06-10Ismét működik a civil frakcióHelyreállt a rend a közgyűlés civil frakciójában: a viharos időszak után rendezte sorait a Civil Választási Szervezet (CVSZ). Az egyesület új elnöke Palkovics Jenő. Beszélgetés vele.
2009-02-06Átalakult, kibővült egyesületHamarosan megnyílik Dunaújváros új sortlétesítménye: a Duna-Fitt Sportcentrum. A sportcentrum pedig egy új egyesületnek is helyet ad: Duna-Fitt SE néven, amely a Patina SE nevű karate klub utódja. A klub elnöke: Vasánszki Attila, edző és szakosztályvezetője: Ábrahámovics Gábor. Beszélgetés.
2009-01-13DFC-ből Kohász SEA dunaújvárosi labdarúgás helyzetéről. Héger Józseftől megvásárolták a DFC-t és a Labdarúgó Kft. helyett Dunaújvárosi Kohász Sportegyesület lett, amelynek megbízott vezetője Andics József.
2008-12-11"Foltkóros" alkotók karácsonyi kiállításaAz MMK Kassák Galériájában nyílt kiállítás a dunaújvárosi foltvarró klub alkotásaiból. A klub új neve: Dunaújvárosi Kamilla Foltvarró Műhely.
2008-10-08Klub lett a régi bárbólÁtalakult a Havanna bár, mostantól Club Heaven néven működik.
2008-08-26Ismét építkeznekSajtótájékoztató a dunaújvárosi jégkorongozóktól. A csapat hivatalos elnevezése a következő bajnokságban: DAB.Docler lesz.
2008-07-23A sportiskola átvette az ifjúsági gárdákatA Dunaújvárosi Városi Sportiskola (DVSI)átvette a Dunaújvárosi Futball Club (DFC) U17-es és U19-es utánpótlás-csapatát. A versenyeken a DFC utánpótlásaként indulnak, de DVSI néven.
2008-07-16Folyosóból Kassák lettÉzsaiás István szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás (2008.07.15.) a Kassák Galériában (a Folyosógaléria új neve). Ezzel egy időben a Munkásművelődési Központ udvarán Európa-udvar Szoborparkot avattak.
2008-07-12Egy európai udvarbanMegújult a Munkásművelődési Központ (MMK)folyosógalériája és új nevet is kapott: Kassák Galéria. Az MMK udvarán új szobrokat helyeznek el, és nevet is kap a terület: Európa-Udvar-Szoborpark.
2008-03-21Újabb társaság lett ISD-sAz ISD Dunaferr-csoport újabb tagja: ISD Portolan Kft.
2008-03-21Új néven az......ISD Dunaferr szállítmányozási cége is. A Dunaferr Portolan Kft. a jövőben ISD Portolan Kft. néven működik tovább.
2008-01-25Megváltozott a kokszolómű elnevezéseA Dunaferr-DBK Kokszoló Kft. új neve, 2008. január 1-jei hatállyal ISD Kokszoló Kft. lett.
2008-01-23Szigorodó szabályozásA január 17-i közgyűlésről. Az Egyesített Szociális Intézmény új neve Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona lesz.
2007-09-14Megújult a név: ISD DunaferrA Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. új neve: ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.
2007-08-31Módosul a társaságcsoport megnevezése2007. augusztus 21-étől, Dunaferr helyett ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság.
2007-08-28Csak az elnevezés változik2007. augusztus 21-től ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zártkörűen Működő Részvénytársaságra változtatja a nevét.
2007-08-24Nevet módosít a DunaferrA Dunaferr közgyűlésének döntése alapján auguszts 21-től ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. Az ISD rövidítés a Donbass Ipari Szövetség orosz nyelvű rövidítése.
2007-08-17Új néven az energiatermelő cégÚj név, de változatlan tevékenység. Az EMA-Power Kft elnevezés helyett: ISD Power Kft.
2007-08-16Iskolai névváltozás (kishír)Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése határozata alapján a Hild József Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium elnevezést, (2007.) augusztus elsejei hatállyal Hild József Szakközépiskola, Szakiskola, Spediális Szakiskola és Kollégium elnevezésre változtatta. Erről tájékoztatta lapunkat a középiskola. (teljes szöveg)
2007-08-09Nevet váltott az Ema-PowerAz Ema-Power Kft. új neve: ISD Power Kft. lett.
2007-08-06Munkavédelmi mozaikElemzés az idei baleseti adatokról, a munkavédelmo szakterület szervezeti rendjéről, a munkavédelmitestület döntéseiről.
2007-07-26Megváltozott az iskola neveA Hild középiskola új, hivatalos neve augusztus 1-jétől: Hild József Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium.
2007-05-10A Bringatúrán kívül "Újvárosi három próba"A 23. Bringatúrával megkezdődik az "Újvárosi hárompróba". Az előző években "Újvárosi négypróba" volt, de az úszás kikerült a próbák közül. Honlap.
2007-04-28Megújul a Dunaferr Zrt.A vállalat energetikai cégeinek (EMA-Power Kft., és a Dunaferr Energiaszolgáltató Kft.) összevonásával megkezdődött a cégcsoport integrációja. Így létrejött az EMA-Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft., röviden: EMA-Power Kft.
2007-01-16Laci bácsi a főépület előtt1000 aláírást gyűltr össze a főiskolai hallgatók körében, melyben azt indítványozzák, hogy a főiskola előtt lévő térség Molnár László, egykori igazgató nevét kapja.
2006-12-07Meg akarják hódítani a világpiacotA Mondi Rt. szintén december elejétől Dunafin Kft-ként működik tovább. A papírgyár területén található Dunacell Kft. és a Dunafin Kft. december elejétől az osztrák delfortgroup AG csoport tagjaként működik tovább. Az osztrák cég leányvállalataiként működnek.
2006-09-14Papírgyári fejlesztések közszemlénFejlesztések a papírgyárban: gyártási technológiai változás, széntüzelésű erőművet is építenek. (A Mondi Business Paper Hungary Kft. november 1-jétől tulajdonsováltás lesz, új neve: Dunafin Gyártó és Szolgáltató Kft.)
2006-08-29Keresztelő utánA Dunaújvárosi Jégkorong Kft. jégkorong csapatának új neve: Dunaújvárosi Acélbikák-Extra.hu (DAB-Extra.hu).
2006-07-04Maradhat mai helyén a vásárKözgyűlés: költözik az ügyészség, beszámolt a közcélú foglalkoztatás 2006. első félévi tapasztalatairól az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, a Realrecht Kft, épülhet a Tesco benzinkút, véglegesen marad a vásár helye, kevesebb iskolai státusz, esővíztisztítási díj, 6-6 millió forint visszatérítendő támogatás a Dunaújvárosi Futball Club Kft-nek, valamint a sportiskolát működtető Dunaújváros Sportjáért Közalapítványnak.
2006-01-13A vasmű új elnevezése: Dunaferr Zrt.A részvénytársaság november 8-i döntése már jelezte a küszöböbálló változást. A változás csak formális. A vállalat neve a továbbiakban : Dunaferr Dunai Vasmű Tártkörűen Működő Részvénytársaság, röviden Dunaferr Zrt.
2005-10-04Nevet változtatott az Iskolaszínházi TársulatEzentúl Bartók Kamaraszínház. Beszélgetés a változás okairól Smuk Imre művészeti igazgatóval.
2005-09-29Ajándékfesztivál az MMK-banÚj néven, megújult tartalommal és elvekkel szombaton újra jelentkezik a Munkásművelődési Központ regionális kultúrfesztiválja, a Komatál. A rendezvény neve: Mesterkéz-, Muzsika-, Komatál-fesztivál. Beszámoló az újdonságokról.
2005-09-23Mostantól: Bartók KamaraszínházTöbb, mint másfél évtized után elbúcsúztak az Iskolaszínházi Társulat nevétől. A társulat új neve: Bartók Kamaraszínház lesz. Beszélgetés a változásokról Smuk Imrével.
2005-07-12Ismét focipályán a Dunaújvárosi Kohász SeKialakult a végső állapot a dunaújvárosi focicsapatnál: marad a másodosztály, de egy új, amatőr játékosokból álló csapattal és a régi hagyományokat felelevenítő Dunaújvárosi Kohász SE névvel.
2005-06-11Vasmű úti kirakodó fesztiválElköltözik a vásár a megszokott helyéről, a piacról. Az új, ideiglenes helyszín a Vasmű út Építők útja és a Stadion közötti szakasz, az új név: Dunaújvárosi Kirakodó Fesztivál.
2005-05-20Városmarketingből drogvitaA közgyűlésen történt. Fő témák: a városmarketing terv, az Apáczai utcában lévő Ikarus tér helyett (a templom előtti tér) II. János Pál pápa tér névváltozást támogatta a közgyűlés.
2005-02-25Ezentúl: Dunaújvárosi Bartók TáncszínházA közgyűlésen történt: Dunaújváros Táncszínházának új neve: Dunaújvárosi Bartók Táncszínház. A parkolási rend 2005. március 15-tól lép életbe. A Barátság Általános Iskoláról újra tárgyalnak a plázacsoporttal.
2005-02-03Neusiedler helyett MondiA Neusiedler csoporthoz tartozó dunaújvárosi papírgyár neve is tavaly november óta Mondi Business Paper Hungary. A cég a szolnoki és a dunaújvárosi gyárnál 2005-ben 6,7 millió euro összegű beruházást tervez.
2004-12-02Mondi Business Paper lett a Neusiedler SzolnokNovember 16-tól új neve lett a Neusiedler Szolnok Rt-nek, így a dunaújvárosi gyár neve is: Mondi Business Paper.
2004-11-16Egészségére... Mindenki előtt nyitva áll a Kulcsi KistérségiKilenc község, ill. város tartozik hozzá, közel 28 000 ember ellátását jelenti.
2004-10-05Olimpikonok nélkül is siker a nyitányonA Dunaújvárosi Főiskola női vízilabdacsapatának új szponzora van, az ELCO-csoport. Nevük: Dunaújvárosi Főiskola-Elco.
2004-10-02Négyéves szerződést kötöttekA Dunaújvárosi Fősikola Vízilabda Egyesület és az ELCO-csoport négyéves szerződést írt alá. A csapat versenyneve is megváltozott: Dunaújvárosi Fősikola-ELCO.
2004-08-24Egyenlítés brazil találattalÚj névvel, átalakult csapattal kezdte meg a bajnokságot a labdarúgócsapat. Új neve: Slant/Fin Dunaújváros FC.
2004-08-11Névadó a jégkorongozóknálAz Acélbikák (a DAC jégkorongozói) most már DAC-Invitel néven lépnek pályára.
2004-03-01Átszervezések az oktatási ágazatbanNéhány tervezett lépés konkréttá vált. Négy székhely - óvoda lesz. Húszan az integrált csoportokban. Iskolai tagozatok: mint eddig. A tanulócsoport bontás új feltétele.
2003-12-16Teljesen amatőrként az NB I-benDunaújváros első teke szakosztályát az 1960-as években alapították a Dunaújvárosi Építők szervezésében. Jelenleg az NB I-es bajnokságban szerepelnek, de az Építők megszünése után a DAC színeiben.
2003-09-19Vivendi helyett InvitelA Vivendi cégcsoportnak 2003. májusában új tulajdonosa lett: GMT Communications Partners és az AIG Emerging Europe Infrastructure Funds. Az új név pedig: Invitel Távközlési Szolgáltató Rt.
2003-06-17A Dunaferr labdarúgói a Fót mezében...Az NB I-ből kiesett Dunaferr SE labdarúgó csapata (igaz más néven) ey osztállyal lejjebb, az NB I/B-ben indul az új szezonban. Két újvárosi cég megvásárolta az Újpest FC-Fót indulási jogát. Ez azt jelenti, hogy a Dunaferr futballcsapata Dunaújváros FC néven az új szezonban mégis küzdhet az az NB I-ben (közel kétszázmilliós tartozása miatt régi nevén nem indulhatott volna).
2003-04-22Szent György nevét kaphatja az új utcaMi legyen az utca neve, amely az új rendőrkapitánysághoz vezet?
2002-05-24Új neve van a RostinakSzeptembertől felzárkóztató syakiskolai képzést indít a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakközépiskola, ezért kérte nevének és alapító okiraának megváltoztatását a közgyűléstől. Az intézmény új neve Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakképző Iskola.
2002-05-24A formai hibás pályázatok ellenére is...Az Oktatási Bizottság elfogadta a Lorántffy Zsuzsanna és a Hild József Szakközép- és Szakmunkásképző iskolák névváltoztatására tett javaslatot. Egy törvényi előírás értelmében a szakmunkásképző helyett ezentúl a szakiskola megjelölést kell használni az összes hasonló intézményben.
2002-04-24Már nem K Klinika...A K Klinika hivatalos neve megváltozik. Az intézmény a továbbiakban Szent Pantaleon Kórház Kulcsi Kihelyezett Gyógyító Részlege néven szerepel.
2002-04-23A Dunaferr iskola új neveA Dunaferr Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola ezentúl a Dunaferr Szakközép- és szakiskola nevet használja.
2002-04-10A Dunaferr iskola nevet változtathatDunaferr iskola megfelel a törvényben előírt feltételeknek, így nevet változtathat. Ha a közgyűlés is a bizottság véleményét osztja, akkor augusztus 1-jei hatállyal Dunaferr Szakközép- és Szakiskola lesz a neve, és elfogadják a módosított alapító okiratot.
2002-01-18Betér-ő a Bartókban. Megújul a MédiaklubA Médiaklub új neve: Betér-ő. A beszélgetések Balla Tibor vezetésével folytatódnak.
2001-10-30A közgyűlésen történt. Égi utcanevek UjpentelénUjtelepen a Gőzmalom utca és a "Bagolyvár" között új utcák nyíltak. Az új utcanevek: Csillagfény utca, Esthajnal utca, Üstökös utca, Fiastyúk utca, Göncöl köz és Tejút köz.
2001-10-18Tőkeemelésről határoztakAz Uszoda Kft és a Hőszolgáltató Kft összeolvadásából létrejött a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. felügyelőbizottsági alakuló ülés.
2001-10-17Királyi volt a sakkozók bemutatkozásaMegkezdődött a bajnoki sorozat.
2001-09-07Tanévnyitó után a város első alapítványi iskolájaKétéves előkészítő munka előzte meg azt az átalakulást, amely lehetővé tette, hogy a Jövő Oktatásáért Alapítvány működtetésében indíthatta az új tanévet új nevén a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és szakiskola.
2001-06-19Talpraáll a ruhagyár: Új tulaj, új munkahelyekA piacvesztés miatt leszálló ágba került ruhagyárat tulajdonosa eladni kényszerült az elmúlt év végén. A cég közgyűlése ez év májusában úgy határozott, hogy az üzem felveszi az angol üzletember -tulajdonos nevét és ezentúl Berwin Ruhagyár Rt. néven működik. Profilváltást nem terveznek.
2001-02-16Szólhat a rádió: elviekbenA közgyűlésen megszülettek az új utcanevek, és nagy vitát váltott ki a Penta rádió 5 millió forintos kérelmének támogatása.
2001-01-16Idén már új néven fűtenekKiskunfélegyházán elterjedt a hír, hogy megszűnt a DunaquaTherm Rt. Ők végzik a várossal kötött szerződés alapján a távfűtéses lakásokban a fűtést. A hír tisztázódott: az Rt. beleolvadt a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Rt.-be. A szolgáltatásban ez nem jelent változást.
2000-12-22A főiskola az új támogatóA Dunaújvárosi Főiskola is támogatja jövőre a DVSE női vízilabdázóit. A csapat neve megváltozik: ezután DVSE-Dunaújvárosi Főiskola-Green System néven szerepel.
2000-08-30Ünnep előtt: immár tíz éve állnak a jó szolgálatában1990. szeptember 3-án a Liget közben adták át az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonát, amely három év múlva felvette a Jószolgálati Otthon nevet. Programelőzetes. Ma már két telephelyen működnek: a régi házban napközi üzemel, a tavaly októberben átadott Bercsényi utcai épületben pedig gondozóház.
2000-05-06Színház az egész világ...1953. dec.31.-én alapítják a Bartók Béla Kultúrházat, melyet az 1970-es és nyolcvanas években Bartók Béla Művelődési Központnak, 1992 óta Bartók Béla Kamaraszínház és Művészetek Háza néven neveznek. Kiemelkedő események: 1954.márc.28. Kodály Zoltán megnézi a városi énekkar fellépését 1961.febr.2. Az Ostor együttes első bemutatója Kultúrbonyodalom címmel. Irta és rendezte: Ösz Ferenc 1973.máj.2. A Dunaújvárosi Bemutatószínpad első premierje: Alonso Alegria: Kötélen a Niagara felett 1988.nov.9. Az Iskolaszínházi Társulat első bemutatója, a darab Szophoklesz Antigonéja 1999. jún.30. Dunaújváros Táncszínháza társulat alapító ülése
2000-01-04Dunaújvárosi Főiskola 2000. január 1.Január elsejétől önálló lett a főiskola, Dunaújvárosi Főiskola néven.
1999-08-09Önálló főiskolaÖnálló intézményként kezdi a jövő évezredet, s új szakokat indít a Miskolci Műszaki Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Kara.
1998-09-07Aranyalma és MargarétaSzept. 1-től a Lilla köz 1-ben lévő óvoda neve Aranyalma, a Gagarin tér 1/a alatt lévőé Margaréta lett.A két óvoda egy-egy csoportjában integrált nevelés folyik:egészséges és sérült gyermekek vannak egy csoportban.
1998-07-01Kinek kell a szolgálat?Dújv. közgyűlése tavasszal határozott a névváltoztatásról: Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattá minősítette a volt családsegítő intézményt. A szolgálat személyi és tárgyi feltételekkel azóta sem rendelkezik. Nagykarácsonyban hónapok óta szervezik a jóléti szolgálatot, Mezőfalvával tárgyalnak. Rácalmáson pályázattal választották ki a szakembert.
1997-12-10Új névvel biztos győzelemNevet és szponzort változtatott a Honda Babos NB I-es röplabdacsapat: Hullám-Pack Dunaújváros lett a nevük.
1997-10-08Az utcanév megváltoztatása nem jelent...?A Hunyadi és a Kinizsi utca kereszteződésében lakóknál az eddigi rendszertelen számozást egységesítették.
1997-08-09Névváltozás a tekéseknélEgyesületet és nevet váltott június 1-től a Dunaújvárosi Építők Teke SE, a jövőben a DAC szakosztályaként fog működni.
1996-12-12Megszokták a helyet, megkapták a nevetTegnap ünnepélyesen is felvette a Hild nevet a szept. óta új helyen és új néven működő 340-es isk. Az ünnepségről. A bejáratnál felállított Hild-mellszobor Bozsó István alkotása.
1996-11-05Vaskor. Sztálin magyar városaVisszatekintés objektivan a hőskorra.
1996-07-13Fabó Éva sportuszodaFabó Éva Sportuszoda - beszámoló az uszoda névadó ünnepségéről, amelynek keretében felavatták Fabó Éva emléktábláját. Az emléktábla alkotója Fodor Sándor.
1996-01-26Új év - új név a karatésoknálA Papír SK jan-tól megszüntette karate szakosztályát, a szakosztály tovább működik Remon Karate Sportegyesület néven.
1996-01-02ÚJ (n)évUjra Dunaújvárosi Hírlap a helyi újság neve.
1995-10-19Elégtétel a középiskolánakA közgyűlés semmissé tette előző határozatát, névfosztását s eleget téve a tantestület és a diákönkormányzat kérésének az iskola nevét Rudas Közgazdasági Középiskola és Kollégiumra változtatta.
1995-10-12Ismét Rudas lesz a közgazdasági?Kérelemmel fordult a közgazd-i iskola tantestülete az okt. bizottsághoz nevük részbeni visszaállítása miatt. Szeretnék felvenni a Rudas Közgazdasági Középiskola és Kollégium nevet. Másik kérésük, hogy az isk. korábbi igazgatójának címzetes igazgatói címet adományozhassanak.
1995-10-01Újra Rudasosok leszünk.Visszakapták a nevüket...
1995-07-19Két autószervíz egy telkenJúl. 1-től a Ford Márkaszervíz új tulajdonosa Németh Sándor. Autópent Kft-re változtatta a nevet. A tervekről.
1995-05-26Felemás megoldásA D. Papír női kézilabdacsapat tavasszal már DAC-Real-Coop néven szerepel. Edzőváltás.
1995-04-04A 15-ös óvoda új neve: Szivárvány (kishír)A 15-ös óvoda új neve: Szivárvány.
1995-01-01"..a nagy Sztálinról...
1994-02-10Nincs költségvetésA Rudas szakközépiskola neve ezután Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola és Középiskolai Kollégium; a Földes Ferenc Dolgozók Iskolájának új neve Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakközépiskola; a Ságvári Endre Általános Iskola új neve Szilágyi Erzsébet Általános Iskola és Speciális Szakiskola; a Mező Imre Általános Iskola új neve Aranyvölgyi Általános Iskola. (A febr. 8-i közgyűlés határozata alapján)
1994-01-26Utcanevek nem változnakNégy közintézménynek változik a neve: Mező I. Táncművészeti Á. I. = Aranyvölgyi Á. I. Ságvári E. Á.I.= Szilágyi Erzsébet Á.I. és Spe- ciális Szakiskola Földes Ferenc Dolgozók Iskolája = Rosti PálGimn., Általános és Szakközépiskola Rudas L. Közgazdasági és Külkereskedelmi Középiskola és Középiskolai Kollégium elhagyja a László szót
1993-09-30Rossz védőszent Mező Imre?!Vita a Mező Imre Általános Iskola nevéről. Szülők,tanárok,diákok pro és kontra támogatják,ill. ellenzik a névváltoztatást.
1993-09-21ÁtkereszteltetésTöbb iskolánál felmerült a névváltoztatás kérdése (Földes, Rudas, Ságvári, Mező ).
1993-01-26Gyerünk a moziba be!Január elsejétől önálló intézményként működik a mozi.
1992-11-20Divat vagy valami másNépfőiskolai feladatokat is felvállal a helyi TIT-szervezet,amely nov-től a Dunaújvárosi Ismeretterjesztő Egyesület és Népfőiskola nevet viseli.A változásokról Fülekiné Gracza Csilla az egyesület ügyvezetője nyilatkozik.
1992-11-20Uj utcanevekDec. 31-i hatállyal 10 utca nevét változtatta meg a képv. testület: Berecz Bertalan u. = Görbe u. Dimitrov u.= Nap u. Julius Fucik u.=Holdfény u. Makarenko u.=Kőris u. Mező I. u.=Széchenyi István park Sallai Imre u.=Tavasz u. Schönherz Z. u.=Hangulat u. Tanácsköztársaság u.=Köztársaság u. Zója u.=Eötvös J.u. Makszimenko köz=Liget köz
1992-09-11Uj név, új tervek1992. szept.1-én megalakult a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza a BBMK jogutódjaként. A változásokról, az új évad rendezvényeiről.
1992-06-16Változó utcanevekA dújv.-i polgármesteri hivatal kulturális bizottsága összeállított egy listát azokról az utcákról, amelyeknek új elnevezését kívánatosnak tartja. Kérik az ott lakók javaslatait, észrevételeit.
1992-04-30Élt 18 évetA Kőbányai Sörgyár dújv.-i palackozó üzeme megszűnt. Márc. 1-től Dunaújvárosi Kőbányai Sört Értékesítő Kft-ként működik.
1992-04-28IPOSZ helyett kamaraA jövőben Dunaújvárosi Vállalkozói Kamara néven működik tovább a helyi IPOSZ.
1992-03-27Szülinapi (át)keresztelőA tervek szerint a Dunaújvárosi Bemutatószínpad a jövő évtől színházként működne.Ebben az esetben 60 %-os állami támogatást kapnak, s az intézmény neve is jelezné a változást: Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza. Az átalakulásról.
1992-02-14Karcsúsított költségvetés?Az 1992. febr. 11-i közgyűlésről, melyen a téma a lakbéremelés s a városi költségvetés volt.
1991-12-23Döntött a közgyűlésRészvénytársasággá alakul a Dunaújvárosi Víz-és Csatornaművek, Dunaújvárosi Víz,- Csatorna és Hőszolgáltató Rt néven.
1991-12-20Téeszkeresztelő1992. jan-tól a Vörös Csillag Termelőszövetkezet új neve Mezőgazdasági Szövetkezet Dunaújváros.
1991-12-13A Dunaújvárosi LÉSZ állásfoglalása1991. december 7-én a LÉSZ-nagygyűlés résztvevőinek állásfoglalása. 1992.-től a szövetség új neve: Dunaújvárosi Lakossági Érdekvédelmi Szövetség.
1991-12-06Az életnek (?) tanulnakUj, sajátságos profillal egészül ki 3 ált. isk., a 14.életévüket betöltött, máshol tovább nem tanuló fiatalok életre felkészítő oktatásával. Ezért a Dózsa György, a Gárdonyi Géza és a Ságvári Endre Általános Iskolák nevet megtoldják az "és speciális szakiskola" kiegészítéssel.
1991-10-25Egyéves az önkormányzatA közgyűlés témái: a vízmű átalakulás, új utca- nevek, 1956-os megemlékezés, új képviselő:Takács Sándor
1991-08-29Pentelétől Dunaújvárosig; Rövid postatörténetA XIX. század első felétől a Pentele helységnév elé D. betű került. 1836-ban egy II. osztályú postahivatalt alapítottak D.Pentelén, a mai Óvárosban.A városépítés első szakaszában az építkezés területén egy kis barakképületben átmenetileg postát létesítettek. Az első, végleges postaépület 1952. jún. 12-én kezdte meg működését. A következő posta a Barátság városrészben létesült. Ezt egy kis játékos postahivatal követte a Vidám Parkban, ahol az úttörővasút induló állomásának épületében úttörők dolgoztak. A Magyar Posta alkalmi bélyegekkel emlékezett meg a városalapítás 10-15-20 éves és negyedszázados évfordulójáról.
1991-06-14Zárt ülés lesz, ha... ; Igy döntöttek...Az 1991. jún. 11-i közgyűlésről :létrehozták a Dunaújvárosi Művészetért Alapítványt 100 000 Ft induló vagyonnal;címváltozások: Nov.7. tér. = Bartók Béla tér; Vörös Hadsereg útja = Aranyvölgy út + Magyar út; 1992. jún. 30-ig a régi cím is életbenmarad= A Hírlap 1991. jún. 14. 1.l.
1990-11-30Képviselőtestületi ülésTemplom és szolgáltatóház. Talán a városnév is változik. Újabb bizottságok. Visszavont vb-határozat. Magyarázat 2 milliárdra. Megújul a Szórád Márton Iskola.
1990-09-14Névadás1990. szeptember 14-től a Dunaújvárosi Hírlap új neve, A Hírlap.
1990-08-07Ime a nyertesek. Legyen a névadónk!Nyertes név: A Hírlap: Dunaújváros és a városkörnyék lapja. 1990. szeptember 3-án már így jelenik meg a lap.
1990-06-08Névről névre.Írás Dunaújváros névváltoztatásainak szükségességéről.
1990-04-06Nevet változtatott a gimnáziumMünnich Ferenc Gimnázium helyett az új név: Széchenyi István Gimnázium. 1990. szeptember 1-jétől kerül új tábla az iskola falára.
1990-04-03Munkás helyett Intercisa. Nevet változtat a lakásszövetkezetA DV Munkás LAkásfenntartó Szövetkezet új neve: Intercisa Lakásszövetkezett lett.
1990-03-30A fonoda nem várt. A fél rt. is rt.A fondoa újneve 1989 augiósztusa óta DUTEXT Rt. A fondoa helyzetéről.
1990-02-06Ki lesz Münnich helyett?Legfeljebb háromból választhatnak. A javasolt 5 név.
1990-01-12Marad a Vörös Csillag. A dunaújvárosi téeszbenA téesz neve megmarad.
1989-12-21Múzeumba került a Münnich-szoborA Münnich-szobrot megtalálták. Nem állították vissza a gimn. elé, bekerült a múzeumba. A gimn.tanulói kérték az intézmény nevének megváltoztatását.
1989-12-18Vállalkozó főiskolaEurópai szintű alapképzést. Az ipar igényei szerint. Alapítványok, vállalkozások. Új név, új kapcsolatok.
1989-12-15Hivatalosan: csak tavasszalLorántffy Zsuzsanna nevét veszi fel január elsejétől a könnyűipari szakmunkásképző iskola. Lorántffy Zsuzsanna Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola lesz a teljes neve.
1989-10-24Október áldozataiért gyújtottak gyertyátPalotás József kopjafáját állították fel okt.23-án a városi köztemetőben. 21 eddig ismert nevet soroltak fel, ők estek el Dunapentelén a forradalmi napokban. A Fidesz, az MDF, az SZDSZ képviselői emlékeztek meg a hősi napokról. Az SZDSZ kezdeményezésére jelképesen átkeresztelték a Komócsin Zoltán ligetet Október 23-a térre.
1989-10-20Kopjafa a temetőben. Megemlékezés október 23-ról.Komócsin liget helyett Október 23-a tér lesz. A városi demokratikus szervezetek az 1956-os forradalom 33. évfordulóján, okt. 23-án kopjafát állítanak az áldozatok emlékére az új köztemetőben.
1989-08-18Felújították a Pentele városrészi Klubkönyvtár épületét a nó... a nótakör tagjai, s mostantól Pentele Klubház a neve... közel 1400 órát dolgoztak ezen a nyáron az épületen
1989-08-18Örökség és ajánlólevél. Eddig csak a tervet ismerték...Aug. 14-től a fonoda Dunaújvárosi Textilipari rt néven üzemel, rövidítve DUTEX. Alapítója a Magyar Posztógyár és egy részvény erejéig a nagykállói rt. Az állami felügyeletet a csepeli vagyonkezelő központ gyakorolja.. Követelmények: rendelés és értékesítés biztosítása, kevesebb selejt, jobb termék. A piac pang... 1 fotó a fonodai gépsorról.
1989-07-12Minden szinten: DunaferrA Makarenko Szakközép és Szakmunkásképző Iskola új neve: DUNAFERR Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola.
1989-02-01Maradnak az utcanevekA városi tanács-vb határozata nem javasolja az utcanév-változtatásokat, legalább az 1990-es népszámlálásig.
1987-10-27Iskolanévadó (kishír)Gárdonyi Géza nevét veszi fel a novemberben megtartandó ünnepségen a Római városrészi II. általános iskola. Ekkor kerül sor a névadó mellszobrának felavatására is, amely Palotás József, városunkban élő szobrászművész készített. (teljes szöveg)
1987-09-08Iskola a Vasmű úton. A rendelet nem elégA volt kisegítő iskola új nevet kapott: Általános Iskola és Speciális Szakiskola. Nyilatkozik az iskola igazgatója: Fenyvesi Lászlóné.
1986-09-23Oktatás és házirend. Ülést tartott a városi tanács.Megváltoztatták a Családi Eseményeket Rendező Iroda elnevezést, Dunaújvárosi Családi Intézetre
1986-09-11MúltunkbólDunapenteléből Sztálinváros lesz.
1986-06-06Igazi márkanév. Juniorok - de nem kezdők.A Duna Cipőgyár dunaújvárosi üzeme jan. 1-től a Junior nevet vette fel. Tervek és eredmények. Fénykép. Új neve: Junior cipőgyár. Az új vállalati tanács névsora.
1984-12-21"Ha vége a gyűlésnek, én is beszállok". Egy óra R. e-nélRészlet a szerző önéletrajzi könyvéből. Dunaújvárosi küldöttség Rákosi Mátyásnál, hogy Pentelének nevét Sztálinvárosra változtassák. Párbeszédek, kérdések a fogadáson.
1982-07-16Vörösmarty lesz a neveA város három új - Dózsa II., Római II. (kék) és a Béke városrészi I. sz. - és egy régebbi - a Barátság városrészi - általános iskolájának lehetséges neveiről.
1982-03-05Nevezzék Pentele városrésznek (kishír)Megfontolásra érdemes javaslattal álltak elő az Óváros tanácstagjai a város vezetőivel tartott legutóbbi megbeszélésükön. Sokkal kifejezőbb lenne - mondották-, ha Óváros helyett Pentele városrésznek neveznék a város északi területét, amely nevében megőrizné az egykori falu, Dunapentele emlékét. A javaslatot előterjesztették. (teljes szöveg)
1981-03-20Megnyílik a Családi Események HázaÁpr. elején megnyílik a Komócsin ligetben a Családi Események Háza, melynek elnevezését Családi Eseményeket Rendező Irodára változtatták.
1981-01-06Egy iroda útkeresése7 éve működik a városban a Családi Ünnepségeket Szervező Iroda, újabb nevén a Családi Események Irodája. Csak részben tudja segíteni a járás községeiben tartandó társadalmi jellegű családi ünnepeket.
1980-09-19Például Nagy JánosRiport Nagy Jánosról, aki 1951 óta dolgozik a vasműben. 1952-ben Barabás Tibor írt róla riportot. Aczél Gábor elolvastatta vele és megkérdezte mi a véleménye ma az akkori kijelentéseiről?
1980-09-19Ezt mind megírtukTallózás a Dunaújvárosi Hírlap és elődeiben megjelent cikkekből.
1980-09-19Az MHK-tól az olimpiai helyezésekigDunaújváros sportjának vázlatos története. Név- és eseményadatok.
1979-04-13UtcanevekA spontán és találóan elnevezett utcáinkat hivatalosan ötlettelenül, történelmietlenül nevezték el. Néhány találó példa.
1978-01-20A nevek világa: Szent Pantaleontól - DunaújvárosigA XIX. század végén kapta a mai Dunaújváros a Dunapentele nevet.
1977-11-15Komócsin Zoltánról nevezték el a Lenin tér és a Duna-part közötti területetKomócsin Zoltán liget lesz a neve. Az utcanév változásokról.
1977-11-04Emlékezet, mesélj... beszéljA pentelei patakmentét régen "Nicht Brot"-nak hívták. Két óvárosi öreg elmeséli az elnevezés eredetét.
1977-06-05Felsőoktatás a megyében (III.) Napfény árnyékbanAz 1962-ben alakult Felsőfokú Kohóipari Technikum hét év alatt főiskolává érett. Az új intézmény neve: a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó- és Fémipari Főiskolai Kara.
1977-04-19Földes Ferenc nevét vett a dolgozók iskolájaA névadó: kommunista újságíró, szociológus, pedagógus. Néhány adat a dunaújvárosi felnőttoktatás eredményeiről. Névadó ünnepség és tudományos ülés.
1977-04-15Földes Ferenc nevét veszi fel a Dolgozók Általános és KözépiskolájaNévváltozás: 1977. április 15.
1976-08-29A helységnevek változása: NyelvőrA helységnevek változása során Pentele név eredetéről - a velencei Szent Pantaleon nevéből alakult személynév volt Pentelén - Pentelény alakban. A község lakossága Pentele, majd Dunapentele alakban használta. E név később Dunaújváros névre változott.
1974-10-25Új név hetvenkét utcának, térnek, köznekFelkészülés a népességnyilvántartás elektronizálására
1974-07-16Megmentett nevek-élő történelemHelytörténeti anyagok gyűjtése a járásban. Rövid ismertető Mezőfalva (Hercegfalva) anyagából.
1974-04-17A felnöttoktatás helyzetérőlA felnöttoktatásról tárgyalt a tanács vb. A felnöttoktatást általános és középiskolai szinten is a Bánkiban helyezték el. Ezenkivül egyes nagyüzemekben is folyik felnöttoktatás. A Bánki Donát nevet 1974 márc. 15-én vette fel az iskola.
1974-03-19Névadó ünnepség a szakközépiskolábanBánki Donát Gimnázium és szakközépiskola névadása. 1974 márc. 15-én a II. sz. Gimnázium és Szakközépiskola ünnepélyes keretek között felvette Bánki Donát nevét. Bánkiról E. Tóth Ila és Szegedi Zoltán alkottak domborművet, festményt
1974-03-15Bánki Donát nevét veszi fel a II-es számú szakközépiskolaNévfelvétel: 1974. március 15.
1974-03-08Névadó ünnepség a szakközépiskolában (kishír)A Bánki Donát Gépészeti, Acél-és Fémszerkezeti Szakközépiskola (korábbi nevén II.sz.Gimnázium és Ipai Szakközépiskola) vezetősége 1974. március 15-én 10 órakor tartja az iskola névadó ünnepségét. Az ünnepségre az iskola régi tanulóit is várják. (teljes szöveg)
1973-08-07Uitz Béláról nevezték el a Dunaújvárosi Kiállítási TermetUitz Béláról nevezték el a Dunaújvárosi Kiállítási Termet
1973-08-03Münnich Ferenc: UITZ BÉLA.A városi kiállítóterem új nevét Uitz Béláról kapta...
1973-02-24A dolgozók véleménye alapjánA dújv- fonoda 1972. jan. 1-től viseli a gyár- egység nevet, a korábbi telephely helyett. A szakszervezet 4 műhely- és 1 osztálybizottságot hoz létre.
1971-09-03Micsoda hangulat!Ma este nyílik a Hangulat Eszpresszó, melynek régi neve: Ifjúsági Eszpresszó. Az átalakított vendéglátó egység bemutatása.
1971-03-16Nemcsak a név változottA Dunaújvárosi Kiskereskedelmi Vállalat Dunaújvárosi Kereskedelmi Vállalat lett és export-import jogot kapott.
1971-01-29Nemcsak a név változottA Dédász vette át az ÉDÁSZ munkáját. Egész Mezőföld áramellátása a feladat.
1970-06-30Megszünt a Belkereskedelmi Üzemi Vendéglátó Tröszt (kishír)A Dunavidéki Üzemi Vendéglátó Vállalat új neve: Dunavidéki Vendéglátó Vállalat, 1970. június 30-tól. (nem teljes szöveg)
1969-11-14Kétféle várakozásA dunaújvárosi Felsőfokú Kohóipari Technikum főiskola lett, Nehézipari Műszaki Egyetem, Kohó-és Fémipari Kar néven.
1969-09-26Főiskolát avattak városunkbanKedden délelőtt ünnepélyesen felavatták a MNME Kohó- és Fémipari Főiskolai Karát.
1969-09-09FőiskolaavatásÜnnepélyes avatás.
1968-05-01Dr. Münnich Ferenc nevét vette fel a dunaújvárosi gimnáziumKedden a dunaújvárosi gimnázium és szakközépiskola felvette dr. Münnich Ferenc nevét. Ebből az alkalomból Münnich Ferenc-kiállítás nyílt a Vasmű úti kiállítási teremben.
1967-08-29Megalakult városunkban a Magyar Honvédelmi SzövetségMegalakult az MHS-ből az MHSZ: Magyar Honvédelmi Szövetség. Csak a tömegjellegű sportágak maradnak az MHSZ-nél. Klubok lesznek.
1965-10-29Élő népzene (kishír)Helytörténeti Társaság, a Múzeumbarátok Köre új neve.
1962-12-14Szerdán cikluszáró ülést tartott a Városi TanácsNégy év alatt 1804 lakás épült, 2800 felnőtt tanul. 7 korszerű munkásszálló épült és 400 négyzetméterrel nőtt a parkosított terület. A Görbe utcát Berecz Bertalanról nevezik el. A közvilágításról.
1962-11-23Barátság városrésznek nevezték el a Szalmacell-lakótelepetA Kohász utca, a Siklói út és a Duna-part által határolt városrész.
1961-11-28Város a Duna partjánVárosunk új neve: Dunaújváros.
1961-11-28Városunk új neve - DunaújvárosAz MSZMP Városi Bizottsága, a városi tanács, a Hazafias Népfront helyi elnöksége azzal a kéréssel fordult az Elnöki Tanácshoz, hogy változtassa meg a város nevét. Így Sztálinváros neve Dunaújváros lett, a Sztálin út Vasmű út, a Stalinstadt tér Marx Károly tér.
1961-11-25A Népköztársaság Elnöki Tanácsának határozataA Népköztársaság Elnöki Tanácsának 17/1961. számú határozata Sztálinváros nevének Dunaújvárosra változtatásáról. A Népköztársaság Elnöki Tanácsa - a város dolgozói képviselőinek javaslatára - Sztálinváros nevét Dunaújvárosra változtatja. (teljes szöveg)
1961-11-24JegyzőkönyvJavaslatok a város fő utcájának elnevezéséről. A Népközt. Elnöki Tanácsa 1961. nov.24-én kelt és 17/1961 számú határozatával a város nevét Dunaújvárosra változtatja. A többi névváltozat, mely még felmerült.
1961-11-10Sztálinváros új neve - DunaújvárosA Népköztársaság Elnöki Tanácsa eleget tett a dújv-i lakosok kérésének és Sztálinváros nevét Dunaújvárosra változtatta.
1959-06-09Uj utcaelnevezések a városbanÚj utcanevek a faluban.
1957-08-21Egy megtért étteremAz elhíresült Kocka étterem átépítés után várja vendéget, Vasmű étterem néven.
1957-05-03DSC névváltozása
1957-04-04Kik változtatták meg a város nevét?Az október 25-i nagygyűlésen a felolvasott 12 pont egyikében követelték Sztálinváros nevének megváltoztatását.
1957-04-04Felszabadulási ünnepség az évfordulónAz ünnepi nagygyűlésről tudósítás.
1957-03-22Dunapentele vagy Sztálinváros?Egyre többen kérik vissza a város 1956 október előtti nevét
1956-11-21A nép nevébenA Dunapenteli Hírlap első számát olvashatják
1956-09-22Új év, új feladatokÚj formában, új tartalommal indul fennállásának második évben a Sztálin Vasmű Híradójának utóda, a Vasmű.
1955-11-04Kerpely Antal Kohászati Technikum1955. november 7-től az iskola új neve: 24.sz. Kerpely Antal Kohászati Technikum. Beszámoló a névadó ünnepségről
1954-11-12Az olvasóhozLapunk többé nem "Sztálin Vasmű Építője", hanem "Sztálinváros"
1951-11-09Ünnep SztálinvárosbanNov. 7-én ünnepelte új nevét a város és a vasmű. E naptól Dunapentele neve Sztálinváros, a Dunai Vasmű neve Sztálin Vasmű lett.
1951-11-07Dunapenteléből - SztálinvárosAz új szocialista város
1951-11-06November 7-től Sztálin nevét viseljükA minisztertanács ülésén Rákosi Mátyás bejelentette, hogy a dunapentelei dolgozók a város és a vasmű nevét Sztálinvárosra, ill. Sztálin Vasműnek nevezhessék el. A kéréshez a min. t. hozzájárult.
1951-11-04Uj munkagyőzelmekkel köszöntötték Dunapentele építői...
1951-11-03A minisztertanács hozzájárult, hogy Dunapentelét...A minisztertanács határozata Dunapentele, Sztálinváros, a Dunai Vasmű, Sztálin Vasmű lett.
1951-11-01Városunk méltó Sztálin nevérePentele átalakulása Sztálinváérossá. Rákosinál tett látogatás után.
1951-10-31"Éljen a város, amely Sztálin nevét viseli"A dolgozók leveleiből, akik Rákosi elvtársnak igéreteket tettek.
1951-10-28November 7-től nevezzék Dunapentelét Sztálinvárosnak14.800 aláirás a kérvényen: Dunapentele legyen Sztálinváros
1951-10-16Legforróbb óhajunk, hogy a nagy Sztálinról nevezhessük el a mi művünket!A Dunai Vasmű építőinek, Dunapentele dolgozóinak levele Rákosi Mátyáshoz.
1951-10-081951-es dokumentumokTöbb dokumentum összetűzve. A névváltoztatással foglalkozik az első, ifjúmunkásoktól kapott leveleket Bánki Tibor és Mereszejev leveleikben kérik, hogy a város és a vasmű vegyék fel a Sztálinváros és Sztálin Művek "a világ béke őre a világ emberiség ügyéért legkövetkezetesebb harcolója nevét" A Pártbizottság és az alapszervek az ügy mögé állnak, a népnevelőket is mozgosítják ezügyben, lelkesedést az építkezés hasznára kell fordítani. Egy másik dokumentumban az Ideiglenes Nemzetgyűlés összeülésének tizedik évfordulójáról emlékeznek meg. A harmadik dokumentumban az alábbiakról van szó megyei másod harmad és dísztitkár kinevezés, Kovács Miklós igazgató áthelyezése a 26-os Tröszttől, Földes László áthelyezése, Lombos Ferenc veszi át a helyét, Földes elbúcsúzik az itteni elvtársaktól. A negyedik idetűzött dokumentum, Sztálin Vasmű Pártbizottságának tagjaira és póttagjaira tett javaslst 1951. november 14-éről.
1951-09-28Gerő Ernő levele Rákosi MátyásnakGerő Ernő Rákosi Mátyáshoz írt levele a város és a vasmű nevének megváltoztatásról, időponokat javasol: november 7, december 21 Sztálin születésnapja, legkésőbb 52.04.04., amikor alkamas lenne megejteni a névváltoztatást, ünnepség tartása, megindokolja miért lenne jó a névváltoztatás, hogyan kell megszervezni, hogy a dogozók kérjék a névváltoztatást.
1950-10-27Várostörténet IV.Várostörténeti összefoglaló. Az 1950. X. 27-én megalakult VB és a tanács tagjainak névsora. A városban 1951 és 1967 között történtek ismertetése, nagyobb részt az 51-es év történései, városépítés.
Utcanév változásokAz 1991. okt. 22-ig bekövetkezett utcanév változások listája.
Dunapentele Sztálinváros leszVárostörténet, hogyan lett a város neve, Sztálinváros.
Jelentés a Fejér megyei múzeumok helyzetéről 1975Írta F. Antoni Judit. A Dunaújvárosi Múzeum nevét a Fejér megyeiTanács Intercisa Múzeumra változtatta.
Tájékoztatás új közterület elnevezésről:utca, házszám változVáltozások.
Dunaújváros sajtójaA Dunaújvárosi Hírlap és elődeinek időrendbeni felsorolása. Az 1950-ben indult városi lap név- és szerkesztő változásai.
Dunai Vasmű története1951. Sztálin Vasmű Gépgyára. Üzemei: Mechanikaüzem Öntöde 1953. Sztálin Vasmű Tröszt. Üzemei: Sztálin Vasmű Gépgyár " " Energiamű " " Szállitás " " Kohászaat " " Kokszoló 1955. Sztálin Vasmű Kombinát. Üzemei: Kokszoló és Vegyi Gyár Nagyolvasztómű Acélmű Szállitó Gyárrászleg Karbantartó Gyárrészlet Anyagvizsgáló Gyárrészleg 1956. Dunai Vasmű. Üzemek: Kokszvegyészet Kohászat Hengermű Gyárrészleg Főosztályok: Üzemfenntartási Műszaki
Dunaújváros névváltozásainak kronológiájaPentele 1238-ból való az első utalás, amikor a monostor apátja pereskedett. (= Dunaferr , 1991. 6.sz.11.p.) Rácpentele: 1690-1783 (= Dunaferr 1991.9.sz.11.p.) Pentele: 1784 ?- Dunapentele:XIX. sz. elejétől 1951 ? Sztálinváros: 1951 nov. 7-től Dunapentele: 1956 okt. 30?, 1957.jan-ig ? Sztálinváros: 1957 Dunaújváros: 1961 nov. 11-től
Meghívóaz ünnepségre melyen a Dunaújvárosi Dolgozók Általános és Középiskolája Földes Ferenc nevét veszi fel 1977. április 15-én. Az ünnepség helye a Munkás Művelődési Központ.
Levél, amelyben javaslat születik, hogy Dunapentele Sztálinváros legyenGerő Ernő levele Rákosi Mátyáshoz.
Eseménynaptár (kishír)A sztálinvárosi tanács kéri a város nevének megváltoztatását. (teljes szöveg)