Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

700 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2024-06-00A hónap műtárgya - Aurelius Salamas sírköve Intercisából2024. június - Aurelius Salamas sírköve 138,5×49,5×23,5 cm méretű. A 3. század második felében – 4. század elején mészkőből faragott sírkőtöredék jelenleg a közelmúltban felújított múzeumudvaron tekinthető meg.
2024-02-00A hónap műtárgya - Bronzkori hajkarikák Rácalmásról2024. február - Rácalmásról két bronzkori hajkarikát ismerünk, tulajdonosaik valószínűleg eltérő társadalmi csoportokhoz tartoztak. Egyikük bronzból készült, ezt Kiss Arthur találta, aki Dort Krisztiánnal együtt már számos fémtárggyal gazdagította a múzeum gyűjteményét. A másik anyaga arany, ezt B. Horváth Jolán találta egy urnasírban.
2024-01-00A hónap műtárgya - Kelta pénzek Dunaújvárosból2024. január - Az Intercisa Múzeum állandó kiállításának vaskori tárlójában öt pénzérme látható, ezek közül három II. Philippos tetradrachmájának Kr. e. 3. században vert utánzata. 1958-ban Dunaújvárosban, a Vasmű közelében Butyorka János kukoricakapálás közben egy kb. 300 tetradrachmából álló ezüst éremkincset talált. Az érmekből a Magyar Nemzeti Múzeum 280 darabot szerzett meg. Az Intercisa Múzeumba sajnos csak öt darab jutott, három darabot a találó, egy negyedik darabot egy másik személy adott el a múzeumnak, az érmekért darabonként 15 Ft-ot kaptak. Az ötödik érme ajándékozás útján került intézményünkbe.
2023-10-00A hónap műtárgya - Bronzkori fenyőtoboz Nagykarácsonyból2023. október - Egy 2000-ben előkerült nagykarácsonyi urnasír a tanúja annak, hogy a bronzkor óta Dunaújváros környékén is alaposan átalakult a növénytakaró. Az e havi műtárgy egy természeti tárgy, de természetesen megfigyelhető rajta az emberi tevékenység nyoma. Szendrődi Tibor kertészmérnök szerint a toboz a Pinus nemzetségre jellemző: vagy erdei-, vagy törpefenyőről származik. Az erdei fenyő jelenleg legközelebb Dél-Somogyban és a veszprém megyei Fenyőfőnél fordul elő őshonos növényként. A jelek szerint azonban a bronzkorban még a Mezőföldön is találkozhattunk volna vele, kipusztulását az emberi tevékenység okozhatta.
2023-09-00A hónap műtárgya - Császárszobor bázisa Intercisából2023. szeptember - 1967-ben a délkeleti temető feltárása során az 1190. kősírból került elő hat kőtábla, amelyeket Visy Zsolt egy szoborbázissá illesztette össze. A bázison álló szoborról nem tudjuk pontosan, hogy milyen volt, anyaga ismeretlen, de feltételezhetően bronzból készült. A szobrot Marcus Aurelius Severus Antoninus császárnak, azaz Caracallának állították.
2023-06-00A hónap műtárgya - Bronzkori öntőforma Dunaújvárosból2023. június - A tőr vagy alabárd öntésére szolgáló tárgyat Dunaújváros–Koziderpadlás területén találták. A 8,8×9×3,4 cm-es tárgy homokkőből készült, baltával vagy vésővel faraghatták ki az alakját. A lenagyolás után belül kialakították a kívánt formát, és gondosan polírozták a felületét. A tárgyat valószínűleg a középső bronzkor (Kr. e. 1900-1400) első szakaszában készítették, használták.
2023-05-00A hónap műtárgya - Genius szobor Intercisából2023. május - 1964 májusában a Római városrész területén szórvány leletként került elő egy 93 cm magas genius szobor. A szobor meztelen férfialakot ábrázol. A genius bal oldalánál egy lefelé tartott, az élet elmúlását jelképező fáklyára támaszkodik, bal kezében egy félig kidolgozott koszorút tart. Jobb kezével bal vállát fogja, fejét is bal vállára hajtja. Arca sérült, nem látszik tisztán. Haja hullámos, csípője nőiesre faragott, lábai testéhez képest rövidek, a szobor kiképzése, elnagyolt kidolgozása provinciális mesterre utal. A szobor hátoldala kidolgozatlan, feltehetően egykor nem volt körüljárható, hanem egy síremlék része lehetett.
2023-03-10Egy pillantás Dunavecsére a folyó másik partjárólDunavecse-Öreg-hegy elnevezést kapta az az újonnan feltárt régészeti lelőhely, amelyet a Schneider Electric okosgyárának építését megelőző régészeti kutatás során találtak a beruházás helyszínén a szakemberek. A munkálatok alatt összesen 202 objektumot dokumentáltak a régészek, ezek mindegyike egy őskori és egy római kori település maradványaihoz kapcsolódott. A fontos és ritka régészeti lelőhely kapcsán megkérdeztük az Intercisa Múzeum régészét, dr. Keszi Tamást, hogy a Dunán innen is jellemzőek az ott találtak.
2023-02-00A hónap műtárgya - Bronzkori övkapocs Dunaújvárosból2023. február - Kapcsokat a korai bronzkortól kezdve használtak övek felerősítésére. Ezt a kapcsot öntés után kissé meghajlították, hogy kövesse az emberi test formáját. Egyik végén három lyuk szolgált a felerősítésre. Az övkapcsok az eddigi adatok alapján a női viselet részét alkották. A dunaújvárosi tárgy jelenleg az állandó kiállításban tekinthető meg.
2023-01-00A hónap műtárgya - Római kori graffiti Intercisából2023. január - A hónap műtárgya ezúttal egy, a múzeum állandó kiállításában is látható római kori tetőfedő-tégla, melybe feliratot és rajzot is karcoltak egykor. A szöveg magyarul így szól: „ A mi urainknak Diocletianusnak és Maximianusnak a legnemesebb császároknak.”
2022-11-22Jelentős károkat okoznak az ásatásokon. A kincskeresők nagy kárt okoznak az ásatásokonA kincskeresés mindig is jól jövedelmező iparág volt, egy-egy lelettel hatalmas pénzeket lehetett keresni és lehet a mai napig. Magyarországon is virágzik az „iparág”, annak is az illegális ága. A fémkeresés ügyében megkerestük Buza Andreát, az Intercisa Múzeum régész-muzeológusát azzal, hogyan lehet fémkeresőzni Magyarországon?
2022-11-18Az Intercisa Múzeum letette már a tudományos névjegyétMint azt Farkas Lajos igazgató elmondta, a múzeumot is érinti az energiaválság. Az önkormányzat mint az egyik fenntartójuk 10 fokban szabta meg az intézmény belső hőmérsékletét.
2022-10-00A hónap műtárgya - Phallosz alakú amulettek Intercisából2022. október - Az intercisai temető számos érdekes tárgyat rejt és rejtett, a temető két sírjából egy-egy phallosz alakú, kisméretű, nyakba akasztható amulett került elő. Idősebb Plinius a Naturalis Historiában írt arról, hogy csecsemők ilyen amuletteket kaptak védelemként.
2022-09-12Élő ls tapasztalható római kori történelmünk. Séta a régészeti emlékek útjánBuza Andrea régész vezetésével a helyi, római kori régészeti emlékeket kereshettek fel az érdeklődők szeptember 9-én, pénteken 15 órakor az Intercisa Múzeumtól induló izgalmas túrán.
2022-09-00A hónap műtárgya - Kelta lándzsahegy a Dunából2022. szeptember - Az Intercisa Múzeum több kelta lándzsahegyet őriz, amelyek a Dunából kerültek elő. Ezeket a partról vagy csónakokból dobhatták a folyóba. A levélalakú vas lándzsahegy hossza 24,5 cm. A penge közepén 5-9 mm vastag borda fut végig, amit kis árok oszt ketté.
2022-08-26A limes él - a valahai Intercisát is útba ejtette a római kori őrhajó. 24 hős igazolta fényesen: a dunai limes él!Dunaújvárost, még pontosabban Instercisát is útba ejtette az a római kori őrhajó, amely fedélzetén 24 evezőssel teszi meg az utat a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig az Élő Dunai Limes program keretében – megállva minden fontos római kori településnél.
2022-06-00A hónap műtárgya - Várandós nők terracotta szobrai Intercisából2022. június - Az Intercisa Múzeum állandó kiállításában két várandós, meztelen, női terracotta szobor töredéke látható. Az egyik, 13,29 cm magas szobortöredék 1969-ben került elő a vicus területéről, azaz Intercisa polgári település részéről. A másik szobortöredék 13,17 cm magas, a katonai tábor területéről származik. A szobrokat valószínűleg Iuno Lucinának ajánlották fel várandós asszonyok, hogy terhességük, majd szülésük könnyű és sikeres legyen.
2022-05-00A hónap műtárgya - Szent István Lancea Regis feliratú denárja Rácalmásról2022. május - A lándzsát ábrázoló pénzt a feltételezések szerint István verette megkoronázása alkalmával. Az első sírból származó LANCEA REGIS feliratú denár Rácalmáson került elő 1976-ban, amikor a rádiótoronyhoz vezető utat építették a Göböljárásban. A Kárpát-medencében mindössze három múzeum büszkélkedhet hasonló lelettel: a Magyar Nemzeti Múzeum, a Hansági Múzeum és az Intercisa Múzeum.
2022-02-23Az első virágkor - regionális központ volt a bronzkorbanA rézkorból nem ismerünk régészeti leleteket, viszont a korai és középső bronzkorban (Kr. e. 2500–1300) valóságos népességrobbanásnak vagyunk a tanúi: a város területén szinte egymást érik a lelőhelyek.
2022-02-16Az első "dunaújvárosiak" a mai Rácdombon telepedtek leA mai város területén talált legkorábbi régészeti leletek körülbelül 7000 évesek. Természetesen nem tudjuk, hogy az azokat készítő őskori emberek milyen nyelven beszéltek, hogyan nevezték el népüket és településüket. Mégis mondhatjuk őket az első „dunaújvárosiaknak”, hiszen már állandó falut hoztak létre a mai Rácdombon, itt születtek, itt temették el őket.
2022-02-00A hónap műtárgya - Fából készült avar szíjvég-betét Rácalámásról2022. február - A rácalmási falapocska (2,56 cm×1,29 cm×1,8 mm) funkciója valószínűleg az volt, hogy némi tartást adjon a vékony rézlapból és ezüstfóliából préselt szíjvégnek. A fa néhol kizöldült, amit a korrodálódó réz okozott.
2022-01-00A hónap műtárgya - Római kori cece és szálleverő Intercisából2022. január - 1965 végén B. Vágó Eszter feltárást végzett az intercisai castellum területén. A feltárás során előkerült egy, feltehetően a 4. század végén – 5. század elején leégett épület is. A leletanyag több vastárgyat is tartalmazott, köztük volt egy-egy a szövéshez használt cece és szálleverő is. A két tárgy érdekessége, hogy a régészeti kutatás sokáig nem ismerte fel valódi funkciójukat, azok meghatározása Pásztókai-Szeőke Judit nevéhez fűződik, aki 2010-től publikált cikkeiben mutatott rá arra, hogy valójában mire is használhatták ezeket.
2021-10-00A hónap műtárgya - Bronzkori vincseszter? Rovátkolt agancsbalta Iváncsáról2021. október - Az iváncsai tárgyon a vágások némileg eltérő jellege azt sejteti, hogy ezeket több lépésben alakították ki, ráadásul nem is túl mélyek. A tárgy miután baltaként kiszolgált, akár mnemotechnikai segédeszköz is lehetett. A legkorábbi leletek, amelyeken hasonló jellegű, nem túl mély, nem túl széles bevágások vannak, az őskőkorból származnak. A rovátkák pontos szerepéről vita folyik, de a legtöbb kutató véleménye szerint valamiképpen a számokkal, számolással állnak összefüggésben.
2021-09-00A hónap műtárgya - Varázsgemmák az Intercisa Múzeum gyűjteményéből2021. szeptember - Az Intercisa Múzeum római kori gyűjteményében két varázsgemma található, melyek az állandó kiállításban is láthatók. Az egyik egy ezüstgyűrű köve, anyaga zöld és vörös színű jáspis. A gyűrű karikája az alján hiányos, közepe táján kiszélesedik és szögletesen megtörik. A másik varázsgemma nincsen gyűrűbe illesztve.
2021-06-00A hónap műtárgya - Avar kori tojások az Intercisa Múzeum gyűjteményéből2021. június - A tojás nem számít ritka leletnek avar kori sírokban, leggyakrabban gyermek- és női sírokban, ritkábban férfi sírokban fordulnak elő. A tojásadás szokása az egész avar kor során megvolt, többségében egy, néha két tojást helyeztek a halott mellé. A tojásokat élelemmellékletként és kultikus, a termékenységgel összefüggő leletként egyaránt helyezhették a halott mellé.
2021-05-14"Múltba ásott város" az Intercisa Múzeumban. Kiállítás a nyitás alaklmából: "Múltba ásott város"Újra várja a látogatókat a dunaújvárosi Intercisa Múzeum; a jeles alkalomból az intézmény különleges, a településtörténet különböző korszakainak régészeti emlékeit bemutató kiállítással fogadja a kultúra és a várostörténet szerelmeseit.
2021-05-00A hónap műtárgya - Bronzkori rezsó Dunaújvárosból2021. május - Az 1950-es évek elején fura tárgyat találtak a házak omladékrétegeiben. Szerkezete egyszerű: vaskos, korong alakú lapból áll, amire csőtalpat erősítettek. Kezdetben edényállványoknak tartották őket, az ekkoriban készített rajzokon ennek megfelelően fejjel lefelé ábrázolták őket. Ma már tudjuk, hogy nemcsak formájuk, hanem használati módjuk is a modern rezsókhoz hasonlított. A csőtalp alá izzó parazsat tettek, hogy átmelegítsék a sütőlapot, aminek átmérője körülbelül 23 cm, vastagsága pedig 6,7 cm.
2021-02-04Elkészült a Múltba ásott város a múzeumban. Még vár a Múltba ásott városA Múltba ásott város címmel készült el egy új időszaki kiállítás az Intercisa Múzeumban. Szándékosan nem azt írtuk, hogy nyílt, mert a tárlat ugyan kész, de az egyelőre még csak találgatható időpontú kapunyitásra vár.
2021-01-15Évtizedek régészeti munkája. Múzeum: különleges tárlattal készülnek az újranyitásraA dunaújvárosi Intercisa Múzeum új időszaki kiállításán a város építésének kezdete óta feltárt régészeti leletek láthatóak.
2021-01-00A hónap műtárgya - Törökkori sütőharang Dunaújvárosból2021. január - 1993-ban egy feltárás során kerültek elő Dunaújváros-Rácdombról egy sütőharang töredékei. A tárgyat sikerült teljesen restaurálni, kiegészíteni. A szürke, pelyvával soványított, kaviccsal bélelt, kézzel formált sütőharang átmérője 54 cm, magassága 26,6 cm. Használata során a tárgy valószínűleg megrepedezett, ezért több helyen vassal erősítették meg, ezek a korrodált vasdarabok a tárgy felületén több helyen láthatók.
2020-12-00A hónap műtárgya - Római szarkofág Intercisából2020. december - Az Intercisa Múzeum gyűjteményében megtalálhatók szarkofágok, amelyeket a kőtár területén lehet megtekinteni április 15-től október 15-ig. Közöttük is különleges helyet foglal el a 430. sír kőkoporsója. A 430. sír szarkofágját érintetlenül találták a régészek, ami ritka szerencsének számít. Jellegzetes teteje a római házak cserepekkel fedett tetőszerkezetét idézi. Ez utalás arra, hogy a kőláda a halott végső otthona.
2020-08-00A hónap műtárgya - Dea Syria istennőt ábrázoló ruhadísz Dunaújvárosból2020. augusztus - Valószínűleg egy szíriai gyökerekkel rendelkező nő sírjából került elő a Dea Syria istennőt ábrázoló ruhadísz. A gemma, vagyis drágakő foglalata aranyból készült, hátlapján négy kis fül szolgált a felerősítésre.
2020-07-13Kőtári feltárások. A castellum tábor északi falának nyomait kutatjákA tavaly megkezdett régészeti feltárást folytatják e hónapban a Római városrész szélén található római kori kőtár területén az Intercisa Múzeum dolgozói és a hozzájuk csatlakozó segítők. Mélyre ásnak a múltfeltárás érdekében.
2020-07-00A hónap műtárgya - Bronzkori fejpánt Dunaújvárosból2020. július - Dunaújváros kiemelt jelentőségű lelőhely a diadémák szempontjából. Több példányt ismerünk innen, amelyeket a középső bronzkorra (Kr. e. 1900-1400) kelteznek. Ezeket a fejpántokat olyan személyek hordhatták, akik kiemelkedtek a társadalom többi tagja közül, esetleg valamiféle vallási specialisták voltak. Újabban a fejpántok felületére beütögetett minták egy részét az ősi indoeurópai hitvilág szereplőivel azonosítják
2020-06-25Az első idevalósiak nyomai és leletei - utazás a kőkorszakbaA cikkben a korábbiaknál sokkal távolibb időkbe tekintünk vissza, megpróbáljuk megkeresni a legelső „dunaújvárosiak” emlékeit.
2020-05-26Intercisa: egy település a határ mentén a késő római korbanA 259–260-ban bekövetkezett barbár támadásnak nem csak a katonai erőd és a polgári település esett áldozatául, ezek után az eddig itt állomásozó hemesai cohorsot sem említik a források.
2020-04-15Intercisa virágkora - a hemesai cohors katonái építették újjáA markomann-szarmata háború lezárását követő újjáépítés Intercisában a Hemesából érkezett új csapat nevéhez fűződik.
2020-04-02A birodalom határát, a limes vonalát római erődök védtékTelepülésünkön sokan tudják, hogy a mai Dunaújváros területén egykor virágzó római település állt, amelyet Intercisának neveztek. A név ma is használatban van, hiszen így hívják a múzeumot, sőt az egyik lakásszövetkezetet is. De honnan is tudható, hogy az itt talált romok egykor valóban az Intercisa nevet viselték?
2020-03-00A hónap műtárgya - Venust ábrázoló csont hajtűk Intercisából2020. március - 1972 augusztusában, Dunaújvárosban, az egykori Intercisa polgári településrészén végzett feltáráson két, Venust ábrázoló hajtű került elő. Az egyik, csontból készült hajtű 9,3 cm hosszú. A tűrész kissé tömzsi, teteje szögletes tagban végződik, ezen áll Venus istennő, aki 2,27 cm magas. A másik Venust ábrázoló hajtű szintén csontból készült, ez az istennő-ábrázolás sokkal karcsúbb, mint az előző.
2020-02-16„Hogyan lettem régész? … valamikor négy vagy ötéves koromban kezdődött.”Dr. Bóna István régészprofesszor 90 éve született, Hevesen. Heves városa tisztelettel őrzi a régész-professzor, akadémikus emlékét, aki 1930. február 10-én itt látta meg a napvilágot.
2020-02-00Az Intercisa Múzeum programajánlójaIsmertető az Intercisa Múzeum időszaki kiállításáról, ami a Venus Intercisában - Szépségápolás és viselet a római korban címmel került megrendezésre.
2020-02-00A hónap műtárgya - Ember alakú balsamariumok Dunaújvárosból2020. február - E hónap műtárgyai két kis ember alakú római kori bronzedény. Az ilyen típusú antropomorf edényeknek vannak közös jellemzőik: mindegyik fején zsanérral záródó kerek nyílás, illetve a külön készült fogantyú számára készített akasztók vannak. Az ilyen edények általános, modern kori elnevezése balsamarium.
2019-12-17Venus Intercisában,avagy szépségápolás az ókorbanSaját, roppant terebélyes és értékes anyagából ad újabb kiváló merítést az Intercisa Múzeum. Ezúttal központban a szépségápolás minden ága. Római luxus Pannóniában.
2019-11-25Lelőhely a szigettől északra. Lelőhely, amely csak alacsony vízállásnál mutatja meg magátAmi biztos, Árpád kori romokat rejt a Duna medre a Szalki-szigettől északkeleti irányban. A kiterjedt lelőhelyről a lapunkban gyakran publikáló fotós, Holczer Tibor készített drónfelvételt. Buza Andreát, az Intercisa Múzeum régészét és dr. Tóth János Attila búvárrégészt kérdeztük a felvételekről.
2019-11-00A hónap műtárgya - Avar lószerszám Adonyból2019. november - A lelet Adony déli részén folytatott ásatás során került elő. A lószerszám szíjazata elbomlott az 1300 év alatt, de szerencsére jobbára helyükön maradtak a díszítőveretek. Ezeket vékony bronz- és aranylemezből egyszerre préselték ki, hátoldalukra szegecseket forrasztottak. Ahol a szíjak keresztezték egymást, oda kerek, rozettás vereteket erősítettek, közöttük hosszúkás, ívelt oldalú veretek sorakoztak. Ezek két, egymással az egyik csúcsukon érintkező háromszögből, és a háromszögek oldalán két szilvamag alakú tagból épülnek fel. Hosszuk körülbelül 3,2 cm.
2019-10-19A római kor vallása (képaláírás)Nagy sikere van a múzeumok őszi fesztiválja országos rendezvénysorozatnak, amelyet idén szeptember 23. és november 10. között rendeznek meg, s mottója: „A világ csodái – Felfedezések kora!”. A főváros mellett számos településen tartanak programokat, így városunkban is. A rendezvénysorozat keretében az Intercisa Múzeum is gazdag kínálattal várja a látogatókat. Ezek sorába tartozott az az előadás, amelyet Buza Andrea régész tartott október 17-én, csütörtökön este a múzeum második emeleti előadótermében Juppitertől Jézusig – Vallás a római korban címmel. (teljes szöveg)
2019-10-00A hónap műtárgya - Római kori játékok az Intecisa Múzeum gyűjteményéből2019. október - Az Intercisa Múzeumban található játékkockák csontból készültek, csak méretbeli különbség van közöttük. A múzeum állandó kiállításának római kori részén kaptak helyet egyéb római kori játékeszközök is. Téglába karcolt játéktábla töredékek, golyók, valamint a táblás társasjátékokhoz tartozó játékkorongok is.
2019-07-10Kőtári megfejtések, számos tételbenEgy többszörösen is összefont pályázat keretében kutakodnak az Intercisa Múzeum szakemberei és az őket segítők a helyi római kori kőtárban. Nekiláttak feltárni az egykori római táborok határait. A jelenlegi vizsgálatokról, feltárásokról kérdeztük Buza Andreát, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum régész-muzeológusát.
2019-07-00A hónap műtárgya - Az intercisai Péntek2019. július - Az Intercisa Múzeumban egy arcos edény a Péntek becenévre „hallgat.” A keresztszülőt a Robinson Crusoe című regény motiválta: a fazekat állítólag szintén pénteken találták egy római temetkezésben, B. Vágó Eszter ásatásán 1969-ben.
2019-06-00A hónap műtárgya - Árpád-kori aranyfülbevaló Dunaújvárosból2019. június - A középkori fülbevaló a Bem utcából került elő, a múzeumba vásárlás útján jutott. Karikája aranyhuzalból készült, egyik vége egyenes, másikat laposra kalapálták és kétszer visszatekerték. A karikán három, sodrott aranyhuzalból készített, összeforrasztott gömb helyezkedik el, melyek közül a középső granulációval díszített.
2019-05-27Régészet éjszakája a múzeumban. A régészet "sötét" oldalát is láthattákHúsznál is több helyszínen előadások, tárlatvezetések, raktár- és lelőhely-látogatások, interaktív foglalkozások és digitális kalandjátékok várták az érdeklődőket az idei régészet napján /éjszakáján május 24-én, pénteken – természetesen az Intercisa Múzeumban is.
2019-02-00A hónap műtárgya - Bronzkori tőr a Duna medréből2019. február - Az öntéssel készült tőr jelenlegi hossza 30,9 centiméter, legnagyobb szélessége 6,5 centiméter. Hiányzó markolatát öt kúpos fejű szegecs rögzítette a lekerekített markolatlaphoz, ezek közül kettő kiesett a kiszakadt szélű lyukakból. A markolat eredetileg készülhetett fából, vagy agancsból is.
2019-01-00A hónap műtárgya - Római kori ezüst övcsat Dunaújvárosból2019. január - A közel 8 cm hosszú, áttört mintájú ezüst övcsat 2017 júliusában került elő Dunaújvárosban, megelőző feltáráson. Az egykori Intercisa szélén feltárt szeméttároló gödörből előkerült tárgy szinte teljesen ép, csak a vasból készült csattüske egy része hiányzik. A 2 cm széles bőrövhöz tartozó csatot férfi viselte egykor, késő római férfi sírokból rendszeresen kerülnek elő övre utaló leletek: csat, övveretek, szíjvégek.
2018-12-15Kincsek a lösz alólDecember 14-én délután nyílt meg a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban a Töredékek a múltból – Új, bronzés római kori leletek Dunaújvárosból című kiállítás.
2018-12-12Új, bronz- és római kori leletek a dunaújvárosi löszpartból2017 és 2018 nyarán és őszén az Intercisa Múzeum dolgozói megelőző feltárást végeztek egy, a későbbiek során felépítendő kőtár-épület helyén Dunaújvárosban, a Római városrészben. Ugyan az Intercisa Múzeum folyamatosan látja el gyűjtőterületén, a Dunaújvárosi járásban, azon belül Dunaújvárosban régészeti szakfeladatait, ezek az utóbbi években elsősorban régészeti megfigyelések voltak, a városban nagyobb felületű feltárás régen volt. Ennek megfelelően nagy várakozással tekintettünk a munka elé.
2018-10-19KözelítésAz Intercisa Múzeum munkatársai a délvidéki Zomborban jártak, hogy előkészítsék a szakmai együttműködést a Zombori Városi Múzeummal
2018-10-00A hónap műtárgya - Bronzkori sarló rekonstrukciója2018. október - A múzeum sarlója bronzkori kőpengékből lett összeállítva, amelyek a dunaújvárosi Rácdombon kerültek elő B. Horváth Jolán ásatásán. Szerkezete a legősibb sarlókét követi: a kőből pattintott, gyakran fogazott pengéket fa-, csont- vagy agancskeretbe foglalták.
2018-10-00A hónap műtárgya - Újkőkori kőbalta Dunakömlődről2017. október - A kőbalta a Tolna megyei Dunakömlődről származik. A balta anyaga bazalt, mérete 20,6×6×7,2 cm. A nyél persze csak rekonstrukció, ami az állandó kiállítás alkalmával készült.
2018-09-00A hónap műtárgya - Amphora Dunaújvárosból2018. szeptember - A vörösesbarna színű, felszínén sávosan polírozott (fényezett), 56 cm magas amphora pereme, testének jelentős része, alja kiegészített. Az edény alja lapos, fülei négyosztatúak, nyakán, a szalagperem alatt, a fül csatlakozásának szélességében három-három bekarcolt vonal látható. A nyak alján csipkézéssel díszített borda fut körbe. Pereménél kívül-belül, a nyakon, az egyik fülnél és a testen másodlagos égés nyoma figyelhető meg. Használati ideje az I-II. századra tehető.
2018-08-02Találtak egy ókori kemencétAz elmúlt hetekben ismét feltárásokat végeztek a szakemberek a régi római kori kőtár mellett, a víztorony szomszédságában. Az aktuális fejleményekről az Intercisa Múzeum vezetőit kérdeztük.
2018-06-00A hónap műtárgya - Bronzkori alabárd a Duna medréből2018. június - A alabárd egy fegyvertípus, amelyet kifejezetten arra a célra fejlesztettek ki, hogy az ellenség koponyáját be lehessen zúzni vele. A múzeum gyűjteményében található példány 22 cm hosszú, s szegecsek nélkül találták a Dunában.
2018-05-28Talán leendő régészek is részt vettek a programonKedvükre régészkedhettek és tanulhattak az érdeklődők a múzeum családi délutánján május 26-án.
2018-05-00A hónap műtárgya - Karoling-kori szíjfüggesztő veret Dunaújvárosból2017. május - A függő ritka leletnek számít a Kárpát-medencében. Formája és díszítése alapján tudjuk, hogy a tárgyat nem a honfoglaló magyarok ötvösei készítették, a IX – X. században készülhetett a Karoling Birodalomban. Egyike azon kevés Karoling-kori kisleletnek, mely a honfoglalók zsákmányaként kerülhetett a Kárpát-medencébe. Az ily módon hozzánk került leletek többfélék, vannak köztük másodlagosan felhasznált aranyozott bronz veretek, különböző, viselethez tartozó tárgyak, például csatok, valamint ékszerek, gemmák is.
2018-05-00A hónap műtárgya - Kelta hólyagos bokaperec Dunaújvárosból2018. május - 1952-ben a vasműtől délre, az energiafejlesztő vízelvezetőjénél földkitermelés során két sír került elő. A sírok régészeti feltárása november 4-11. között történt meg, azonban az 1. sírból származó kéttagú, négyhólyagos bokapereceket és egy kis, kihajló szájú bikónikus edényt a múzeum már korábban megvásárolta Patonai Ferenctől, 50 forintért. Az említett bokaperecek megtekinthetők az állandó kiállítás kelta vitrinében.
2018-04-28Tavaszi Duna-part (képaláírás)Idén is folytatódik a kutatás az Árpád-kori szakrális komplexum körül. Az eddigi legnagyobb eredmény egy 1124-ből származó gerenda megtalálása volt. A penteleiek várják a további sikeres kutatásokat. (teljes szöveg)
2018-02-00A hónap műtárgya - Bronzkori, madár alakú edény Dunaújvárosban2018. február - A bronzkorból származó, az egykori Dunai-dűlőben előkerült madár alakú edény valószínűleg elsősorban a stabilitás kedvéért áll négy lábon. Feje vízimadárra, kacsára emlékeztet, oldalán cikk-cakk vonal fut körbe. Az edény felső része háromszögletű, különálló darab. Két helyen átfúrták, a lyukakon keresztül zsineggel erősítették a testhez. Utóbbi belül üreges, de hogy minek a tárolására használták, az bizonytalan.
2018-01-05Bátorságról és fejlődésrőlVisszatekintés a 2017-es évre. Hagyományos, négy részes visszatekintésben a város legfontosabb híreit, történéseit idézzük fel ismét. 3. 2017.07-09.
2017-09-02Magyar napokon. Kolozsváron járt a múzeumAz Intercisa Múzeum munkatársai részt vettek augusztus 17. és 20. között a 8. Kolozsvári Magyar Napokon.
2017-09-00A hónap műtárgya - Mátyás király ezüstdénárjai2016. október - I. Mátyás 32 éves uralkodása idején a az adó- és pénzügyeket is megreformálta: ennek részeként új, értékálló pénzt veretett. Az Intercisa Múzeum gyűjteményéhez tartozó ezüstdénárok lelőhelye ismeretlen, magángyűjteményből kerültek az intézmény birtokába.
2017-09-00A hónap műtárgya - Római kori mécses Dunaújvárosból2017. szeptember - 2017 júliusában, megelőző feltárás során került elő egy kétlángú mécses az egykori Intercisa vicusából, azaz polgári településéről. A mécses majdnem ép, csak egyik égőnyílásnál törött, discusán elnagyolt, felületesen kidolgozott virágszirmokat idéző motívum látható. Fogója háromszög alakú, levélmintával díszített. Az égőnyílásoknál jól látható az egykori égetés során lerakódott korom.
2017-08-18A százéves harqang történetét kutatjákA lakosság segítségét kéri az Intercisa Múzeum egy közel száz éve készült harang történetének felderítéséhez.
2017-08-05Régészeti feltárásokról. Az Árpád-korból származnak a gerendákAz elmúlt hetekben több jelentős régészeti feltárás is zajlott a város területén. A római kortól a kora középkorig - elmerültünk.
2017-07-29Római töredékeket keresnek (képaláírás)Folytatódik a római kori emlékek ásatása a castrumi víztoronynál. Képünkön egy lelkes résztvevő, Keszi Kincső munka közben. (teljes szöveg)
2017-07-22A meder titkai. Jövőre folytatódhat a merülésJúlius 17-21 között, hétfőtől péntekig merültek búvárrégészek és búvárok, hogy megfejtsék: pontosan milyen építményrendszer rejt a Duna medre.
2017-07-20Víz alatti ásatás a kánikulában. Negy műgonddal megépítveNapról napra egyre több információt szereznek a víz alatti platformról az ott kutató búvárrégészek.
2017-07-18Az első merülés utánAz ipari búvárokból és búvárrégészekből álló csapat július 17-én kezdte meg a víz alatti feltárást a Szalki-szigettől északra található Duna-mederben. A szakemberek bizakodók: remélik, a hét végére kiderül, pontosan milyen leletegyüttest is rejt a folyam.
2017-07-13Váratlan vendégekMásodik hete zajlik a régi római kori kőtár szomszédságában található terület régészeti feltárása. A szakembereknek az olykor extrém időjárási feltételek mellett néhány nem várt vendég ténykedései is gondot jelentettek.
2017-07-10Ásatások a kőtár mellett. Egy régészeti feltárás izgalmaiAz egykori ókori római Intercisa település polgári városrészének területén kezdődött régészeti kutatás a napokban a Rómain, az ókori kőtár szomszédságában.
2017-07-07Víz alatti építmény a Dunában. Római kori kikötőt is rejthet a DunaMár a nemzetközi kutatói és régészeti szakma érdeklődését is felkeltette a Szalki-sziget térségében dokumentált víz alatti építmény, amelynek feltárása jelenleg is zajlik. A friss eredményekről tartottak tájékoztatót július 6-án a múzeumban.
2017-07-07Kincsek a Duna mélyéről. Felratos, domborműves római kori kövekÚjabb római kori feliratos, faragott kövek kerültek elő a Duna medréből a tavaly felfedezett több, mint tízezer négyzetméteres kiterjedésű víz alatti építményrendszer romjaiból a Szalki-szigetnél.
2017-07-07Római kori kerámia is előkerült. Ásatásokat végeznek a kőtár mellettDunaújvárosban egy látogatóközpontot alakítanak ki, tervezik a kőtár tájrekonstrukcióját és egy edényégető kemence védőépületének kialakítását is. A látogatóközpontot a jelenlegi gördeszka pálya területére tervezik.
2017-07-07Keszi Tamást üldözi a bronzkor. Attila sírjának megtalálása vonzotta a régészeti pálya feléKeszi Tamás régész az Intercisa Múzeum meghatározó személyisége. Pályakép.
2017-07-00Rácalmás évezredei III. Szemelvények iskolánk múltjábólNémeth Miklósné Rácalmás történelmével foglalkozó cikksorozatának 3. része. 16-17. század, a török uralom és a 15 éves háború időszaka.
2017-06-02Régészet (kis hír)A régészet iránt érdeklődőket várták múlt szombaton délután az Intercisa Múzeumba. Az intézmény udvarán lehetőség volt egy rekonstruált bronzkori sír feltárására, a gyerekeket játékos kincskeresés várta az épületben. (teljes szöveg)
2017-06-00A hónap műtárgya - Gemmacsüngős, aranymedállal díszített gagátgyöngysor Dunaújvárosból2016. szeptember - Gemmacsüngős, aranymedállal díszített gagátgyöngysor Dunaújvárosból. A hónap műtárgyául választott gyöngysort Intercisa délkeleti temetőjének 57. sírjában találták, egy gazdag női halott nyakában. A gyöngysor elemei gagátból készültek, a rajta lévő aranymedál kör alakú.
2017-06-00Rácalmás évezredei II. Szemelvények iskolánk múltjábólNémeth Miklósné Rácalmás történeti tanulmányának második része az államalapítástól az 1800-as évekig.
2017-06-00A hónap műtárgya - Avar mécses Dunaújvárosban2017. június - A mécses 1966-ban került elő egy leletmentés során. A feltárásra a Vígadó és a kórház mögötti Duna-parton került sor. A mécses a 28. számú, földbemélyített házból került elő, ennek használatát a leletanyagot közlő Bóna István 620-670 közöttre keltezte. A mécsest kézzel formálták, hengeres testének egyik végén sérült fogantyúja van, a másik végén lyuk a kanóc számára.
2017-05-29Ásatás a régészet napján (képaláírás)A régészet napján, május 27-én szombaton délután az Intercisa Múzeum udvarán rekonstruált bronzkori sír feltárásában vehettek részt szakértő segítséggel a gyerekek és szüleik
2017-05-00Rácalmás évezredei I. Szemelvények iskolánk múltjábólNémeth Miklósné, volt rácalmási iskolaigazgató helytörténeti kutatásai. Az írás az első része a cikksorozatnak és a neolitikumtól a Szent István korig tartó időszak leleteivel foglalkozik.
2017-04-08Feltárások a Duna medrében. Egy víz alatti lelőhely titkaSzámos gondolatébresztő előadással találkozhatott a közelmúltban immáron második alkalommal megrendezett Pentelei Monostor Konferencia hallgatósága. Az alábbiakban dr. Tóth János Attila - búvár régész - előadásából olvashatnak részleteket az általa irányított feltárásokról.
2017-04-03Monostor: újra megtalált értékünk. A monostorunk titkos rejtélyeTörténelmi, vallástörténeti és régészeti ismeretekkel is gyarapodhattak azok, akik részt vettek a II. Pentelei Monostor Konferencián április 1-én.
2017-02-23Kikötőt is rejthet a Duna. Titkok a folyam fenekénIdén tavasszal tovább folytatódnak a búvárrégészeti feltárások a Szalki-sziget menti folyammedernél.
2017-02-00A hónap műtárgya - Római plumbata Baracsról2016. június - Római plumbata Baracsról. Lévay Zoltán ajándéka a múzeumnak egy speciális római fegyver, a dobónyíl. A baracsi tárgy jelenlegi állapotában alig 13,7 cm hosszú. Három élű, szakállas hegye vasból készült.
2017-02-00A Jankovich barlang. Hazánk első 15 természeti szépsége közé tartozikA Readers Digest folyóirat 2016 októberi számában ismerteti a barlangot, mely a Gerecsében található és Dr. Jankovich Béláról (1865-1939), volt vallás és közoktatásügyi miniszterről nevezték el.
2017-02-00A honfoglalás előtti magyarság szállásterületei. Vékony Gábor (1944-2004) emlékénekKeszi Tamás tanulmánya a magyar nép honfoglalás előtti szálláshelyeiről.
2017-02-00A hónap műtárgya - Bronzkori koponyamaszk Iváncsáról2017. február - Az arccal felfelé fekvő koponyamaszk a nagyrévi kultúra településének egyik hulladékkal feltöltött gödréből származik. Az arckoponya széle nem töredezett, hanem lesimított. Nem szétdúlt sírból származó töredékkel van tehát dolgunk, hanem gondosan feldolgozott műtárggyal. Feltűnő, hogy a felső állkapocs valamennyi foga hiányzott.
2017-01-00A hónap műtárgya - Cikádafibulák az Intercisa Múzeum gyűjteményéből2017. január - A hónap műtárgya nem egy tárgy, hanem egy tárgytípus, a cikádafibulák. A fibula nem más, mint ruhakapcsoló tű, a cikáda rovar alakú díszek gyűjtőneve. Egyaránt cikáda névvel illetik a kabóca, méh, légy vagy sáska lakú tárgyakat. Az Intercisa Múzeum gyűjteményében egyaránt találhatók római- és népvándorlás kori cikádafibulák.
2016-11-24Ékszerek és Ki mit tud?Iskolahetet tartottak a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Általános Iskola egységében.
2016-11-19Víz alatti régészet. Az elsüllyedt múlt vallatásaEgészen páratlan előadást tartott dr. Tóth János Attila (kép) november 18-án, pénteken a víz alatti régészet történetéről az Intercisa Múzeumban.
2016-11-03Megújultak a programokMegújult múzeumpedagógiai kínálattal készül a 2016/2017-es tanévtől a dunaújvárosi Intercisa Múzeum.
2016-11-00Rejtélyes építmény a DunábanBeszélgetés dr. Tóth János Attila búvárrégésszel, a közelmúltban a Dunából felhozott római kori feliratos és domborműves kőemlékekről. A kutatás az Intercisa Múzeum és a ráckevei Árpád Múzeum együttműködésével jött létre, a dunaújvárosi önkormányzat pedig másfél millió forinttal támogatta. Nyilatkozik Cserna Gábor polgármester.
2016-10-28Víz alatti régészek. Értékes leletekre bukkantak a Duna medrébenA Szalki-sziget fölött, a Dunában elhelyezkedő egy hektáros területen értékes leletekre bukkantak. Lehetséges, hogy az intercisai katonai kikötő egyes elemei állhatnak a part közelében.
2016-10-27Római kori leletre bukkantak! Szenzációs felfedezés!Római kori feliratos és domborműves kőemlékek kerültek felszínre a Duna medréből Dunaújvárosnál. Nagy kiterjedésű kő-fa szerkezet víz alatti maradványainál búvárok végeztek felderítő merüléseket dr. Tóth J. Attila búvárrégész vezetésével.
2016-10-22Valami nagy dolog van itt! Búvárok és régészekRendkívül izgalmas felfedezések ígérkeznek a város északi határában, a Duna medrében, búvárrégészektől. Másfél millió forinttal támogatta Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata a kutatást, melyről október 21-én tájékoztattak az Intercisa Múzeum udvarán a régészek.
2016-10-22Titokzatos építményt rejt a Duna medreFeliratos és domborműves kőemlékek kerültek felszínre a Duna medréből Dunaújvárosnál, a Szalki-sziget északi részénél, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum és a ráckevei Árpád Múzeum kutatási együttműködésének keretében. Az eredményeket sajtótájékoztatón ismertették.
2016-10-05Sok a program. Még várják a jelentkezőketA Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében november közepéig kínál programokat az Intercisa Múzeum. Egyelőre kevesen jelentkeznek.
2016-09-00Kora újkori hajtűk Dunaújvárosból2016. május hónap műtárgya - kora újkori hajtűk Dunaújvárosból.
2016-08-00Tito után jönnek a szerb királyi ékszerekÖsszefoglaló az Intercisa Múzeum 2016-os első félévéről. A legnépszerűbb programjuk a Múzeumok Éjszakája volt, de nagy sikert arattak régészeti kiállításaik is. A jövőbeli tervek.
2016-07-04Régészet, néprajz (képaláírás)Az Intercisa Múzeum nyári táborában több érdekes program mellett kézműves foglalkozást is tartottak általános iskolás gyerekeknek, akik így játékos formában ismerkedhettek a régészet és a néprajz tudományának alapjaival, a saját próbálkozásaik nyomán. (teljes szöveg)
2016-06-27Múzeumok éjszakája a kőtárbanIdén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos programhoz az Intercisa Múzeum, így június 25-én este nem csendesedett el a Római Kőtár és Fürdő környéke.
2016-06-21Tábor a múzeumbanJúnius 20-án tizennyolc fős létszámmal elkezdődött a nyári tábor az Intercisa Múzeumban. A múzeumi tábor célja, hogy az általános iskolás korú gyerekeket játékos formában megismertesse a régészettel és a néprajzzal, mondta el Buza Andrea, a tábor vezetője.
2016-05-30A régészet napja (képaláírás)Régészet Napja az Intercisa Múzeumban (nem teljes szöveg)
2016-04-28Intercisa a világörökség részeDr. habil. Visy Zsolt nem csak régészként járt a közelmúltban Dunaújvárosban. Az "A római birodalom határai - A dunai limes magyarországi szakasza" miniszteri biztosaként is, aki a világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével összefüggő feladatok koordinációjáért felelős. Interjú.
2016-04-00Házhoz jött a múzeum2016. március 7-től április 11-ig látogathatták az érdeklődők a nagyvenyimi községházán a "Nagyvenyimen talált régészeti leletek" című kiállítást. Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója elmondta, a kiállítás-sorozat célja, hogy a múzeum gyűjteményének darabjait azokon a településeken mutassák be, ahol korábban fellelték őket.
2016-03-18Kikötő és kolostorBúvárrégészeti vizsgálatokat végeznek majd a Szalki-szigeten. A közgyűlés ugyanis támogatta az Intercisa Múzeum kérelmét, vagyis a sziget környezetében található régészeti lelőhely geofizikai módszerekkel, búvárrégészeti eljárással történő átvizsgálását. Az esetlegesen feltárt faanyagú leletek bizonyíthatnák, hogy a Szalki-sziget környékén kétezer évvel ezelőtt egy kikötő állhatott vagy éppen a kora keresztény kolostor részét képezték az előkerült darabok.
2016-03-09TelepüléstörténetNagyvenyim területén talált régészeti leletekből nyílt kiállítás március 7-én a nagyvenyimi községházán.
2016-02-01A hónap műtárgya - Bronzkori csuklóvédő Iváncsáról2016. február - Bronzkori csuklóvédő Iváncsáról.
2016-02-01A ma is velünk élő IntercisaSzír íjászok állomáshelye is volt egykor Dunaújváros. A városi múzeum és kulturális díj viseli a római kori település emlékét. Ahhoz, hogy többet megtudjunk róla, menjünk vissza majd kétezer évet a történelembe.
2016-02-00Rendhagyó történelemórák2017. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a dunaújvárosi Intercisa Múzeum gyűjteményéből nyílt kiállítás a rácalmási művelődési házban, Régészeti leletek Rácalmásról címmel. Az iskolás csoportok számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartottak a múzeum régészei.
2016-01-26LeletbemutatóHárom pillérre épült Rácalmás kultúra napi, egész délutánt kitöltő nagy rendezvénye: régészeti leletek Rácalmásról, Janikovszky-tárlat és Kálnay Adél remekek. Beszámoló a rendezvényekről.
2016-01-23In situ, azaz: eredeti helyzetbenRendhagyó történelemóra a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak. Három csoportban, egymást váltva ismerkedtek a diákok a múzeum életével.
2016-01-01A hónap műtárgya - Római kori olajos üveg Dunaújvárosból2016. január - Római kori olajos üveg Dunaújvárosból. 1983-ban Dunaújváros Papsziget nevű részén tereprendezésre került sor. A terület az egykori Intercisa polgári településére esett, ezért a munkálatok előtt feltárásra volt szükség. Ennek során településhez kapcsolódód objektumok (gödrök, tűzhelyek, házrészlet) és sírok is előkerültek. Egyik sír különösen gazdagnak bizonyult, számos melléklet került elő belőle, köztük aranytárgyak, valamint a most bemutatandó olajos üveg.
2015-12-18Kiállítás Előszállásról (képaláírás)Intercisa Múzeum: Múltba vezető csatornák. A legújabb régészeti leletek Előszállásról (teljes szöveg)
2015-12-07Négyezer éves leletekAz Intercisa Múzeum vándorkiállítása Kisapostagon.
2015-12-00DunaújvárosTRT módosításaÖrökségvédelmi hatástanulmány. Régészeti munkarész. Késztette az Archeo-Art Bt. A jelenlegi hatástanulmány vizsgálati munkarésze Dunaújváros TRT módosítása kapcsán készült a 39/2015. (III. 11.) Korm. Rendeletalapján.Fontos megjegyezni, hogy a régészeti lelőhelyekre vonatkozó adatok csak a készítés időpontjában rendelkezésre álló kutatási adatokat tükrözi. Újabb régészeti jelenség, lelőhely esetleges előfordulása nem zárható ki.
2015-11-24Múltba vezető csatornák (képaláírás)Intercisa Múzeum: Múltba vezető csatornák. A legújabb régészeti leletek Előszállásról (teljes szöveg)
2015-11-23Leletek ezrei kerültek elő"Aki munka közben letűnt kultúrák tárgyi emlékeire bukkant, azt a propaganda eszközeivel kellett ösztönözni, hogy óvja azokat, és juttassa el őket a megfelelő helyre. Már 1951-ben egy múzeum létrehozásában gondolkodtak, ahol összegyűjtik és bemutatják régi idők nyomait." Régészet és múzeumtörténet Dunaújvárosban.
2015-11-21Előszállás legújabb kincseiJanuár 31-ig látható a Múltba vezető csatornák című kiállítás az Intercisa Múzeumban, amely bemutatja a legújabb előszállási leleteket.
2015-11-17Múltba vezető csatornák...November 20-án kiállítás nyílik az Intercisa Múzeumban Múltba vezető csatornák A legújabb régészeti leletek Előszállásról címmel.
2015-11-16Monostor emlékhelyNagy jelentőségű Pentelei Monostor Konferenciát tartottak november 14-én a református templomban. Előadást tartott Kalota József, a görögkeleti egyház püspöke, Szabó Szolt Róbert építész és Keszi Tamás régész.
2015-11-11Adonyban mind, kik előttünk éltek volt...Régészeti leletek Adonyból címmel nyílt kiállítás Adonyban, az Intercisa Múzeum gyűjteményéből.
2015-10-16Plakáton a régészeti leletekAz ásatások során talált régészeti leletekből állítottak össze több nagy plakátot az Intercisa Múzeum munkatársai. Elsőként a Szilágyi iskolában állították ki.
2015-10-10Iskolai feltárásokRégészeti feltárások a dunaújvárosi járásban című vándorkiállítás. A Szilágyi Erzsébet Általános Iskolában mutatkozott be az Intercisa Múzeum plakátkiállítása.
2015-10-00A hónap műtárgya - Bronzkori sír Adonyból2015. október - Az adonyi templom környéke régóta ismert régészeti lelőhely. 2010 tavaszán hozzáfogtak az iskola épületének bővítéséhez. Az építkezés előtt megelőző feltárást végeztünk, amelynek során előkerültek mindkét korszak leletei.
2015-10-00Mi a teendő, ha régészeti leletet találok?Buza Andrea, az Intercisa Múzeum régésze ismerteti a teendőket abban az esetben, ha régészeti leltre bukkan valaki.
2015-09-00A hónap műtárgya - Kelta fibulapár Előszállásról2015. szeptember - 2015. április 30. és május 11. között az Intercisa Múzeum Előszállás - Arany János utcában csatornázási munkálatokat megelőző feltárást végzett. A feltárás során egy vegyes rítusú temető három - egy hamvasztásos és két csontvázas - sírja került elő.
2015-06-01ÉlményfeltárásIngyenes programok sorával várta közönségét a Régészet Napján ,május 30-án az Intercisa Múzeum.
2015-05-28Múltfeltárás előadásokkalSzámos izgalmas és érdekes program várja az érdeklődőket május 29-én és 30-án az Intercisa Múzeumban, a Régészet napja alkalmából.
2015-05-27Mit csinál a régész?A Magyar Régész Szövetség idén is meghirdette a Régészet napját, amelyhez az Intercisa Múzeum is csatlakozott. A programsorozatról (május 29-30.).
2015-05-00A hónap műtárgya - Római strigilis Intercisából2015. május - Római strigilis Intercisából. A strigilis a mediterrán eredetű test- és fürdőkultúra elmaradhatatlan eleme.
2015-05-00Avar préselőminták MezőfalvárólAz Intercisa Múzeumban található, Mezőfalváról származó avar kori préselőminták, övveret és lemezemberke bemutatása.
2015-04-08Elkotort kolostor"Sokat változott a dunai táj a dunaújvárosi löszfalak tövében. A folyó hol közelebb, hol távolabb kanyargott a Mezőföld meredek leszakadásától. Néha szigeteket épített, aztán ha úgy hozta kedve elmosta őket. Így járt a Szalki-sziget, vagy annak ismeretlen nevű elődje is, melyen egy több szempontból is rejtélyes monostor állt. Míg a Duna szabályozása nyomtalanul el nem tüntette. Létezése és eltűnése számos érdekes hidrológiai problémát is felvet, ezekre keressük a választ."
2015-04-00A hónap műtárgya - Árpád-kori nyakperec Rácalmásról2015. április - 1995. augusztus 15-én az Intercisa Múzeumba bejelentés érkezett, hogy építkezés során emberi csontok kerültek elő. A feltárt sírokból Árpád-kori leletanyag került elő: S-végű hajkarikák, gyöngyök, pödrött végű lemezkarperec, nyakperec.
2015-04-00Pont, pont, vesszőcske – hová lett a fejecske?A kerámiaedények díszítésének legegyszerűbb módja a felület bekarcolása. Pontokból és vonalakból a legváltozatosabb mintákat lehet előállítani. Ezek olykor csak egyszerű dekorációnak látszanak, máskor emberi, állati figurákat vélünk felismerni a rajzolatok között. Kora bronzkori edényeken többször tűnnek fel rejtélyes, fej nélküli alakok. De két újabb, kisapostagi lelet módosíthatja az eddigi értelmezéseket.
2015-02-06Neki büntetés, Újvárosnak áldásDr. Bóna István régész 1953-54-ben a múzeum igazgatója volt. A várostörténeti sorozat újabb része.
2015-01-00A hónap műtárgya - Avar ötvöstárgyak Mezőfalváról2015. január - A tárgyakat Mezőfalván találta Fodor Krisztián. Ajándékozás útján kerültek a múzeum gyűjteményébe. Valamennyi az avar korszak (kb. 567-800) első feléből származik: préselőminták, övveret, lemezemberke.
2014-12-00Komikus színész szobra Baracsról2014 novemberének műtárgya egy baracsi lelet, amely a 2-3. században készült, és egy komikus színészt ábrázol.
2014-11-21Gyarapodott a gyűjteményMúzeumi séta a járásban címmel nyílt meg az Intercisa Múzeum legújabb tárlata november 14-én. A 2008-2014 között történt feltárások alkalmával gyűjtöttt ereklyéket, leleteket állítottak ki.
2014-11-00A hónap műtárgya - Komikus színész szobra Baracsról2014. november - "2011 őszén ajándékozás útján került az Intercisa Múzeum gyűjteményébe a baracsi (egykori annamatiai), római kori polgári településen talált 5,05 cm magas bronzszobor."
2014-10-18Avar kori sírokat találtakTöbb, késő avar kori sírt tártak fel Előszálláson a készülő szennyvízcsatorna nyomvonalán.
2014-10-09Az eltemetett múlt című kiállítás az Intercisa Múzeumban (képaláírás)Intercisa Múzeum: Időszakos kiállítás: Az eltemetett múlt. Bronzkori temető Kisapostagon című kiállítás látható október 12-ig (teljes szöveg)
2014-10-00A hónap műtárgya - Tajtékpipa2014. Október hónapban a tajtékpipa.
2014-09-23Az eltemetett múlt című kiállítás az Intercisa MúzeumbanIntercisa Múzeum: Időszakos kiállítás: Az eltemetett múlt. Bronzkori temető Kisapostagon című kiállítás látható október 12-ig (teljes szöveg)
2014-09-19Feltárulnak a múlt tikaiBronzkori temető régészeti leleteiből (Kisapostag) nyílt tárlat az Intercisa Múzeumban.
2014-09-15KépaláírásIntercisa Múzeum időszakos kiállítás: Az eltemetett múlt. Bronzkori temető Kisapostagon című kiállítás tekinthető meg (teljes szöveg)
2014-09-13KépaláírásPénteken (szeptember 12-én) nyílt meg az Intercisa Múzeum új időszak kiállítása "Az eltemetett múlt - Bronzkori temető Kisapostagon" címmel. A tárlat bepillantást enged a bronzkori Vatya-kultúra hitvilágába és lehetőséget ad, hogy az érdeklődők megcsodálhassák a kor kerámiaművességét. (teljes szöveg)
2014-09-11A bronzkor hitvilágaAz M8-as autópálya építése izgalmas kutatási területtel és feladattal szolgált az Intercisa Múzeum régészeinek. A középső bronzkorból származó leletegyüttes a pénteki kiállításmegnyitón mutatkozik be az érdeklődőknek. Beszélgetés Nagyné Hodik Mónika kiállításrendezővel.
2014-09-10Régi helyek, régi ízekDunaújváros Alapítóinak Egyesülete kirándulást szervezett a kőtárba.
2014-08-00A hónap műtárgya - Bronzkori aranydíszes tőr és bronzbalta MezőfalvárólBronzkori aranydíszes tőr és bronzbalta Mezőfalváról.
2014-07-03Vízalatti leletekrőlVízalatti örökségünk nyomában címmel poszterkiállítás nyílt június 27-én Kisapostagon. A vízirégészet bemutatása, beszélgetés dr. Tóth János Attilával.
2014-07-00A hónap műtárgya - Mithras-dombormű Intercisából"A múzeum egyik büszkesége Visy Zsolt ásatásán került elő a 2000. sír fedőlapjaként. A temetkezés egy idős házaspár maradványait rejtette. Az ókori sírrablók minden olyan leletet magukkal vittek, amely alkalmas lenne a kormeghatározásra, így csak nagyjából, a 4. század második felére lehet keltezni a sírt."
2014-06-28Vízalatti kincseinkrőlVízalatti örökségünk nyomában címmel poszterkiállítás nyílt június 27-én Kisapostagon. Beszámoló a kiállításról.
2014-06-06Betekintés a kulisszák mögéA Magyar Régészet Napja országos rendezvényhez kapcsolódva pénteken és szombaton a régészek munkájával ismerkedhettek meg a látogatók az Intercisa Múzeumban.
2014-05-06Szabadidős programokA Római Kőtár és Romkert rövid bemutatása.
2014-05-00Avarkori mellboglárpár ElőszállásrólÁprilis hónap műtárgyának bemutatása.
2014-04-00A hónap műtárgya - Avar mellboglárpár Előszállásról2014. április - 2008. október 28. és 2009. május 22. között az akkor még Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságához tartozó Intercisa Múzeum megelőző feltárást végzett Előszállás-Györök tanya régészeti lelőhelyen.
2014-03-00Kisapostagi urnaA 2004-ben megtalált urna bemutatása.
2014-02-06Múzeumi aranyakRómai kori ékszergyűjtemény várja látogatóit az Intercisa Múzeumban. Beszélgetés Farkas Lajos igazgatóval és Buza Andrea régésszel.
2014-02-00A hónap műtárgya - Egy másik bronzkori urna Kisapostagról"Tavaly bemutattam már egy urnát, amely a 2004-es kisapostagi ásatásomon került elő. Most egy másik, nem kevésbé izgalmas társáról lesz szó, amelyet ugyancsak ebben a nagyrévi-vatyai kultúrás temetőben találtunk."
2014-01-22"Pro Cultura Intercisae" - 2014A Pro Cultura Intercisae Díjat László Imre Nótakedvelők Klubja, Suplicz Mihály táncművész, Haraszti Gabriella restaurátor, valamint Kiss Ervin Gábor festőművész kapta. A díjazottak méltatása.
2014-01-00A hónap műtárgya - Folyamőrtiszti szablya"E hónap műtárgya egy folyamőrtiszti szablya, melyet 2002-ben több fegyverrel együtt Parczel Józsefné ajándékozott az Intercisa Múzeumnak."
2013-12-00A hónap műtárgya - Bizánc ereklyetartó kereszt ismeretlen lelőhelyről2013. december - Az 1960-as években ajándékozás útján került az Intercisa Múzeumba egy bizánci típusú bronz ereklyetartó kereszt töredéke.
2013-10-00A hónap műtárgya - Habán korsó Dunapenteléről2013. október - E havi műtárgyunk ajándékozás útján került múzeumba. Eva Kiss egy romos pentelei házban találta még kislány korában. Az addig féltve őrzött korsót idén tavasszal ajánlotta fel a múzeumnak, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.
2013-09-16Régészeti feltárás a múzeumbanElőször rendezték (szeptember 13-14.) meg az Intercisa Múzeumban a Régészet Napja című programsorozatot. Beszámoló.
2013-09-10Avar temetőrészletet tártak felAvar kori sírok kerültek elő csatornaépítési munkák közben Nagyvenyimen.
2013-09-00A hónap műtárgya - Félstabil lokomobil-modell DunapentelérőlAz Intercisa Múzeum újkortörténeti gyűjteményének egyik felettébb érdekes darabja egy félstabil lokomobil-modell.
2013-08-01Szír sisakAz 1982-ben, a Duna kotrása során talált sisak bemutatása. Szír lovas íjászok Intercisában.
2013-07-01MinervaA 26,2 centimétere magas, Dunaújvárosban talált szoborról.
2013-07-00A hónap műtárgya - Szír íjászsisak Dunaújvárosból2013. július - A sisak 1982-ben került elő a Duna kotrása során, Fehér András ajándékozta a múzeumnak.
2013-06-00A hónap műtárgya - Bronzkori urna Kisapostagról"2004-ben megelőző feltárást végeztünk az M8-as autópálya Duna-hídjának kisapostagi hídfőjénél, ahol egy kora és középső bronzkori temető is előkerült." "A mi urnánk azonban valamiben különbözött az átlagostól, és ez már a bontás során feltűnt: oldalát olyan bekarcolt dísz borította, amelyhez hasonló csak néhány lelőhelyről ismert."
2013-05-01Avar kettős síp RácalmásrólA régészeti lelet bemutatása.
2013-05-00A hónap műtárgya - Minerva bronzszobra Dunaújvárosból2013. május - "A római korban valószínűleg szentélyhez tartozó 26,2 centiméter magas, Dunaújvárosban talált szobor 2001 tavaszán, ajándékozás útján került az Intercisa Múzeumba."
2013-04-00A hónap műtárgya - Avar kettős síp Rácalmásról2013. április - "A fúvós hangszerek azok közé a hangszerek közé tartoznak, amelyeket igen régóta lehet nyomon követni a régészeti leletanyagban."
2013-03-01A kőbaltától a Lenin-szoboig, avagy mi minden van egy múzeumban, és mit lehet ott csinálni?Az Intercisa Múzeum gyűjteményének rövid bemutatása.
2013-03-01A Római Birodalom határaiA római Limes magyarországi szakaszának világörökséggé nyilvánításához készült el az a dokumentáció, melynek részese lehet Dunaújváros, Baracs és Kisapostag is.
2013-01-00A hónap műtárgya - Római oltár Rácalmásról2013. január - "A közel 1 méter magas, homokkőből készült oltárkövet Rácalmás mellett a Dunában találták sóderkotrás során."
2012-10-27Aranyos kiállítás az Intercisa Múzeumban (kishír)Időszaki kiállítás a múzeumban. (nem teljes szöveg)
2012-10-13A bronzkortól a velencei érméigA Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében aranytárgyakból nyílt kiállítás október 12-én az Intercisa Múzeumban.
2012-07-22Lőrincz Barnabás1974 júliusától – közel egy évtizeden keresztül – 1984 márciusáig a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban volt régész. Nekrológ
2012-06-07Ötezer magyar sírA 62-es út Perkátát elkerülő szakaszán folyó ásatási munkálatok során megtalálták a legnagyobb magyar középkori temetőt. Beszámoló az ásatásról.
2011-12-30Mesés kincs a föld alólRégészeti leletmentés Perkátán. Az eddigi legteljesebb kun szállástemetőt találták meg. Az ásatáson előkerült csontmaradványokról rajzok készülte, amelyek gyűjteménye az Arcrekonstrukció című kötetben jelent meg.
2011-11-01Perkátai ősök-kun arcok grafikákon2011. november 4-én 18 órakor a Magyar Képző és Iparművészek kiállítótermében megnyílt a Kortárs grafikák a perkátai leletekről című kiállítás.
2011-10-21Régi, talán műemlék isMezőfalva - Régi, téglával szabályosan kirakott mély kutat fedeztek fel a polgármesteri hivatal mögött működő lemezfeldolgozó telep területén.
2011-01-01Régészeti kiállítás előszállási leletekbőlA több mint 43 ezer négyzetméternyi ásási felületen összesen 435 objektum került elő: házak, hulladéktartó gödrök, árkok, kutak, sírok.
2010-12-15Világörökség és az erődrendszerDr. Vissy Zsolt régészprofesszor volt a vendég a Városházán megtartott fórumon. Téma: az ókori római birodalom keleti határát védő erődrendszer, a limes Duna mentén található, elég jól meghatározható emlékeit terjesszük fel a világörökség címre.
2010-12-13MagánbemutatóA Világörökség része lehet a Duna-parti ókori római limes. A Dunaújvároshoz közeli limes menti táborok: Intercisa (Dunaújváros), Annamatia (Baracs), Vetvs Salina (Adony), Lvssonium (Paks), Matrica (Százhalombatta). Csigi József a baracsi római tábor bemutatóhelyét szeretné létrehozni.
2010-12-11Kőkoriak, rómaiak...Képaláírás. Az Intercisa Múzeumban kiállítás nyílt a Fejér Megyei Múzeumok sztrádaépítés miatti ásatásaiból előkerült, újkőkori, római és avar leletekből.
2010-10-20Ókori luxusedényeket mintáz újraBeszélgetés Wisloczki Helga keramikusművésszel, aki elnyerte a Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány díját.
2010-09-07Leletsimogatók"Az óvodáktól a középiskolákig összesen nyolc oktatási intézmény vesz részt e hónaptól az Intercisa Múzeum Értékmentés, Élményszerzés című programsorozatában."
2009-09-03Nagy-Perkáta temploma volt?"Középkori templom maradványait, és mellette temetőt találtak a Perkátát elkerülő, leendő út nyomvonalán. Valószínűleg az egykori Nagy-Perkáta nyomaira bukkantak."
2009-08-01Kun sírokat és templomot találtak PerkátánEgy 1.5 hektáros területen avar-és bronzkori leleteket mentettek.
2009-07-08Világörökség a víztoronynál!Római limes. "2014-re városunk is feliratkozhat az UNESCO világörökségi listájára. Mindezt az egykor itt állomásozó római alakulatok tevékeny munkájának köszönhetjük. Viva Intercisa!"
2009-06-26Hétvégi várkalauz: Pentele"A Duna mentén, az emberi megtelepedésre alkalmas Rác dombon már az őskorban kialakultak az első telepek; a bronzkor népességének vályogfalú lakóházait pedig már kerítőfal védelmezte az ellenséges támadásoktól. A római városon később középkori erősség épült."
2009-03-13Bóna IstvánBóna István életrajza.
2009-02-20Avar kori furulyára bukkantak a földbenAz avar korból, a 7–8. századból származó, ép állapotban megmaradt csontfurulyát találtak a régészek Daruszentmiklós határában, az M6-os autópálya régészeti feltárása közben.
2009-02-16A régész elismeréseBeszélgetés Keszi Tamás Pro Cultura Intercisae-díjazottal.
2009-01-22Pro Cultura Intercisae – 2009A díjazottak méltatása. Pro Cultura Intercisae díjat kaptak: Gáspár Aladár festőművész, Keszi Tamás régész, Balogh Zoltán András, a Sándor Frigyes Zeneiskola igazgatója. Posztumusz díjat kapott E. Tóth Ila.
2008-11-10Szobrok a dzsungelbenBeszámoló a Dunaújvárosi Kulturális Egyesület közgyűléséről, ahol szó esett az Intercisa Múzeum régészeti ásatásairól, kultúra és civilekkapcsolatáról a kistérség településein.
2008-08-06Római telepet tártak felRégészeti leletek Baracsnál.
2008-07-25Egy római altiszt üzeneteBaracs. Egy Árpád-kori település maradványait is feltárják a régészek.
2008-06-17Az öreghegyi fürdő: ősélmény a határonKönyvbemutató a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében: Újlaki Pongrácz Zsuzsanna: Római kori fürdő a dunaújvárosi Öreghegyen c.
2008-05-08Városi döntésekKözgyűlési összefoglaló.
2008-04-23Fazekaskemence kontra pengefalA közgyűlés döntése alapján egyelőre nem tárják fel a Római városrész alatt fekvő ókori fazekaskemencét.
2008-04-14Az eltemetett emlékA közgyűlés nem szavazta meg a római kori fazekaskemence feltárásának támogatását.
2007-12-20Máglya és drámaKiállítás nylít az Intercisa Múzeumban az M6-os autópálya nyomvonalán történt ásatások leleteiből.
2007-12-17Kézművesség a múzeumbanMegnyílt (december 14-én) a Múltba vezető híd - régészeti leletek a Pentele híd kisapostagi hídfőjénél című tárlat az Intercisa Múzeumban.
2007-12-14Híd a múltba - egy feltárás tanulságai2007. december 14-én kiállítás nyílt a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban a Pentele híd építésekor a kisapostagi hídfőnél feltárt régészeti leletekből
2007-11-23Mi is tettünk az ősfákértA Bükkbárányban megtalált mocsári ciprusfák konzerválásához a dunaújvárosiak 1,3 tonna cukrot gyűjtöttek az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda közreműködésével.
2007-07-03Kalandozások Pannóniában: katonai tábor DunaújvárosbanAz Annamatiától északra haladó limes út számos őrtorony kíséretében érte el Pannonia inferior (alsó Pannonia) legjelentősebb segédcsapati táborát, Intercisá
2006-07-17Ingyen kutat a régészBeszélgetés dr. Kovács Péter régésszel, akinek irányításával Baracs határában kutattak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói.
2006-02-21Urnasírok és földbevájt házakAz autópálya-építés hozadékai. Nádorfi Gabriella és Keszi Tamás a múlt héten a múzeumban két érdekes előadás keretében tárta fel az érdeklődőknek a kutató-feltáró munka eddigi eredményeit.
2006-02-20Sikeres feltárásBeszámoló az Intercisa Múzeum "Autópálya-ásatások" programsorozat első előadásáról. Az előadásokat Nádrofi Gabriella és Keszi Tamás tartotta.
2006-02-15Ásatásokról szavakbanAz Intercisa Múzeumban újszerű előadássorozat indul "Autópálya-ásatások" címmel.
2005-09-27A múlt felezési idejeKeszi Tamás, az Intercisa Múzeum régésze az autópálya építésével kapcsolatos feltárásokról tájékoztat.
2005-07-29Régészeti ritkaságokIváncsa.-
2005-07-16Régészszerencse: ritka leletekEgy ezüst hajkarikát (kép) és egy római kori oltárkövet (kép) találtak.
2005-07-12Két korszak leleteiKeszi Tamás, a Dunaújvárosi Intercisa Múzeum régésze vezetésével leletmentés folyik az iváncsai réten.
2005-07-12Meglesz-e a Markaf-kazal?A Markaf-kazal története. Dunavecse, Kisapostag és Dunapentele határán álló domb volt.
2005-06-14Nézzük meg együtt - Geniust a múzeumbanNézzük meg együtt! címmel az Intercisa Múzeumban kiállítás nyílt, ahola római korból származó Genius-szobro látható. A leletet az M6-os autópálya mentén végzett régészeti feltárás során, Ercsi térségében egy Árpád-kori árokban találták.
2005-04-30Ritka mellkereszt került elő BaracsonBaracs határában a régészek egy ritka 12. századi bronz mellkeresztet találtak.
2004-12-22Germán temető, római vicusBeszámoló az M6-os és M8-as autópálya nyomvonalának régészeti feltárásairól.
2004-11-16Összeáll a múlt - a múzeumban urnákat restaurálnakKözépső bronzkori urnák összeállítását végzik az Intercisa Múzeum munkatársai.
2004-09-21Diákok bontottak ki urnákatA Kisapostag feletti ásatáson kiemelt urnákat a múzeumban a gimnázium 11. évfolyam diákjai bontották ki.
2004-09-15Történelemóra urnafeltárássalSzeptember 14-én rendhagyó történelem órát tartottak a Széchenyi István Gimnázium történelem fakultációs csoportjának. A két csoport aszisztálásával bontották ki a kisapostagi lelet egy részét. Ezt a kezdeményezést továbbra is népszerűsíteni akarják.
2004-08-19Lelelanyag a leendő hídnálGazdag és értékes leletanyagra bukantak a dunaújvárosi régészek a leendő Duna-híd és az M8-as autópálya kijelölt nyomvonalában. Kispaostagon sírokat, Baracson pedig urnákat találtak.
2004-07-29Egész nyáron "mentenek"Az M6-os és M8-as gyorsforgalmi utak nyomvoalán több helyszínen továbbra is folynak a régészeti feltárások. Kispaostag mellett vanak a leggazdagabb régészeti lelőhelyek.
2004-07-20Már előkerült 98 urnasírÓriási leletmentési munka vár a régészekre annak kapcsán, hogy ősszel megkezdődnek az autópálya-építések.
2004-07-02Ásatások, útépítés előttAdonyban is kezdődhetnek a régészeti feltárások az útépítés nyomvonalán.
2004-06-25Negyven urnasírt már feltártakUrnasírok, körárkok kerültek napvilágra a tervezett Duna-hídhoz vezető út nyomvonalán. A régészeti munkák tovább folytatódnak és Adony és Kulcs térségében is biztosan ásni fognak.
2004-05-27Megkezdődött a feltárás a hídnálMegkezdőött május 26-án a megelőző régészeti feltáró munka az M8-as Duna és a leendő M6-os közötti szakszon. A munka szeptember végéig tart.
2004-04-20Kifutnak a határidőből?A régészek türelmetlenül várakoznak Kisapostag határában, hiszen az épülő Duna-hídra vezető útszakasz és az M6-M8-as csomópontjánál 27 helyszínen kellene végezniük leletmentést, és július végéig át kellene adniuk a terepet az útépítőknek. A Nemzeti Autópálya Rt. még az építkezésben érintett földek kisajátításánál tart, így a régészek nem kezdhetik el a munkát.
2004-02-05Pályázókat várnak az M6 építéséreKét év múlva elkészülhet az M6-os autópálya. Az építkezés megkezdése előtt a Fejér megyei területen huszonegy helyen folytatnak majd leletmentést a régészek.
2004-01-20Az intercisa Múzeum kincsei - egy kiadványbanAz Intercisa Múzeum egy újabb katalógust állított össze, amelyben a múzeumban található éremkincsek egy részét mutatja be.
2004-01-17FeltáratlanulNincs még szerződés a tervezett M6-os út nyomvonalának régészeti feltárására, holott 62 lelőhelyet regisztráltak, a területet pedig a második félévben át kell adni az építőknek.
2003-12-08Leletek a RácdombrólA régi korok emberei is szívesen építkeztek a Duna-parton
2003-09-23M6-os: a régészek már kezdenekDunaújváros határában, a várostól délre fekvő autópálya szakasz építésével kezdődik a beruházás, ezért ezen a mintegy tíz kilométeres szakaszon látnak munkához a régészek.
2003-07-12A leomlott löszfalat faggatjákÖtödik alkalommal kezdték meg a régészeti feltárást Baracs határában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsész hallgatói. Kép az első oldalon is.
2003-04-01Fazekas kemence helyett CastellumA közgyűlés úgy döntött, hogy a 4,6 millió forintot a castellumi helyreállításra fordítsa a múzeum 2004. január 15-i elszámolási határidővel.
2003-03-18"Akik lakoznak csendben valahol..." A Koszider bronzkori...A Koszider bronzkori temetője. Múlt pénteken nyílt kiállítás a múzeumban a bronzkori urnás temetőről.
2003-03-18Fazekas kemence helyett Castelum-konzerválásAz önkormányzat 6 millió forint támogatást nyújtott a múzeumnak a Taberna könyvesbolt előtt földben lévő római kori fazekas-kemence maradványainak feltárásához. A tervek elkészültek, de a szükséges pénz 40 millió lenne. Mivel az ez évben rendezendő Limes kongresszus résztvevőinek szeretnék bemutatni a dunaújvárosi feltárásokat, a múzeum azt szeretné ha ezt a pénzt a Castellumra fordítanák. A gazdasági bizottság támogatja a változtatást.
2002-12-30Régészeti rajzok a múzeumbanAz Intercisa Múzeumban kiállítás nyílt Balatoni János régészeti rajzaiból.
2002-10-19Arccal a felkelő nap feléA Baracs-Apátszálláson folyó ásatásokról. (kép az első oldalon is).
2002-10-18Befejeződött az ásatásBaracs határában az idei évben befejeződött az ásatás. A sírokban talált csontvázakat az Intercisa Múzeumba vitték.
2002-09-23A tábor feltárásával folytatjákBeszélgetés Pongrácz Zsuzsával, a Római kori fürdő tárlatvezetőjével.
2002-09-06Ezerhétszáz éves fazekas-kemence a Castellumban1970 júliusában-augusztusában a leendő Római (Castellum) városrész építését megelőző tereprendezés közben rábukkantak egy fazekas-kemence maradványaira. Ennek feltárásáról tárgyaltak az Intercisa Múzeumban a témában érintett szakemberek: muzeológusok, restaurátorok, régészek és városunk főépítésze.
2002-08-24Avar kori emlékek után kutatnak ApátszállásonBaracs-Apátszálláson folytatódik az avar kori falu és temető feltárása.
2002-07-10Keresik a légió pincéjétNegyedik éve tart Baracs-Kisapostag határában az Intercisa Múzeum megbízásából folyó régészeti feltárás. Dr. Kovács Péter, a munkálatok vezetője a piliscsabai Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészeivel dolgozik. Beszámoló a munkálatokról.
2002-01-00Bronzkori övkapocsA dunaújvárosi múzeum nemrég ünnepelte ötvenedik évfordulóját. Alapításának hivatalos dátuma 1951. december 21-e. Ez alkalommal mutatják be a kevéssé ismert kozider-kultúrát.
2002-01-00Emlékezés Bóna István régészprofesszorEmlékezés Bóna István régészprofesszor, a múzeum egykori igazgatójára.
2001-12-00Megemlékezés. Bóna István 1930-20011953-54-ben a helyi múzeum igazgatója.
2001-06-06Aki helyett egy életmű szólElhunyt Dr. Bóna István régész professzor, aki 1953-54-ben az Intercisa Műzeum igazgatója volt. Megemlékezés munkásságáról.
2001-02-00Búcsú Bóna IstvántólDr. Kubinyi András, dr. Bálint Csanád, dr. Raczky Pál gyászbeszédei.
2001-00-00Dunaújváros. Öreghegyi u., római fürdő védőépületeA védőépületről ír röviden a tervező Sipiczki Zoltán.
2000-08-16Kitakarják a fürdő maradványait1992-ben kezdődött az Öreghegyen lelt római kori katonai fürdő feltárása, mely a tervek szerint őszre befejeződik, s látogathatóvá válik a lelet.
2000-06-00A honfoglalás és az államalapítás korának emlékei Dunaújvárosban1999 októberében múlt húsz esztendeje, hogy az Intercisa Múzeumben egy X-XI. századi magyar temető harmadik éve folyó feltárásának leleteiből nyílt kiállítása.
2000-04-26Római kövek a Dunából: Szarkofág, sírkő: ritka leletek az Adony mellett kikotort kollekcióbanA római birodalom korából származó kőemlékek kerültek napvilágra a közelmúltban Dunaújváros közelében: egy szarkofág épségben maradt fedőlapja és néhány további eleme, valamint egy feliratos, domborművekkel ékesített sírkő több töredéke.
2000-00-00Intercisa múzeumDunaújváros és környezetének legnagyobb régészeti, történeti és néprajzi emlékanyagát gyűjti.
1999-06-17Rácdombi leletek - törökkortól az újkőkorig?Rácdombi leletek - törökkortól az újkőkorig?
1999-01-00„Imádom az archeológiát!”Interjú Bóna István régész-professzorral.
1998-12-16Fönt derül ki, mit rejt a földLégirégészeti kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban - A légirégészet Közép-Európában címmel.
1998-04-18Készül a fürdő védépületeKészül az öreghegyi római katonai fürdő maradványai fölé a védőépület.
1997-04-01Rekonstruálják a római kori fürdőtDunaújvárosban, az Öreghegyen 1992-ben előkerült katonai fürdő maradványait. Megvalósítása várhatóan 15-20 millió forintba kerül.
1997-04-00Múzeumi kiadványokVezető az Intecisa Múzeum Római Kőtárához című kiadványról. 21 év múltán jelent meg a vezető 2. kiadása a múzeum tervezett katalógussorozatának első darabjaként.
1997-01-27Egy sorozat első darabja DunaújvárosbanA dújv-i római kőtári katalógus megújult formában újra megjelent. A katalógusról, mely egy sorozat első darabja.
1996-10-12Sírok a rácalmási dombonFolytatódik a Rácalmás melletti honfoglalás kori temető feltárása. 1976-ban kezdődött. A leletekről.
1996-10-09Avar épület a szobor alattAz Acélszobrász Alkotótelep egyik szobrának felállítása kapcsán avarkori leletekre bukkantak. A feltárás után a szobor a helyére kerülhet.
1996-06-04"Régészmesék" IntercisárólIgaz mesék Intercisáról c. előadást tart jún. 5-én Pongrácz Zsuzsanna régész, az intézmény munkatársa.
1996-02-24Monostor romjai a Dunában. Együtt írjuk a város történetétA Szent Pantaleon monostor romjainak maradvá- nyairól s a római kori leletekről.
1996-02-10Téli esték FöldváronTéli esték címmel indítottak e héten előadás-sorozatot . Nyitóelőadás: a település régészeti leleteiről.
1995-06-26Emlékkiállítás. Régész...A múzeumi B. Vágó Eszter emlékkiállításról, s a régészről.
1994-10-26Megmentett adonyi leletekAz Adony mellett elkezdett benzinkút építése közben talált régészeti leletekről.
1994-07-16Jó napot! Mi újság? Pongrácz ZsuzsannaAz Intercisa Múzeum régészmuzeológusa nyilatkozik röviden a múzeumi régészeti feladatokról.
1994-06-28Fürdő a földbenAz Öreghegyen feltárt katonai fürdőről, terveikről, a lehetséges leletekről.
1994-05-10Kultúrák a mélybenA rácdombi leletek kiállítása.
1993-01-26Öreghegyi "öreg" leletekLeletmentés a pentelei Öreghegyen címmel látható az Intercisa Múzeumban az a kiállítás, amely az 1990 végétől 1991 nyaráig tartó feltárásokat dokumentálja. A leletekről.
1992-08-18Mentsük (?) ami menthetőAz Öreghegyen egy beépítés alatt álló telken leletet talált a múzeum. Védelem alá helyezték a telket, s a környékbeli telkekre is ki akarják terjeszteni a védelmet. Ez a terv azonban sérti az ott lakók érdekeit.
1992-08-06Fürdő Dunaujváros alattA dunaujvárosi Öreghegyen páratlan régészeti leletre leltek a múzeum szakemberei. Az időszámítás utáni III, szd.-ban épült római katonaifürdő maradványait rejtette a föld.
1992-08-04Kötöttség a védelemKi akarja terjeszteni a régészeti védettséget Dunaújváros újabb partközeli területeire a Magyar Nemzeti múzeum, a dújv-i Intercisa Múzeum közreműködésével. Evégett hívtak összeegyeztető tárgyalást az Öreghegy és Kálváriadomb környéki telkek tulajdonosaival és az önk. képviselőivel. Erős érdekellentét mutatkozott.
1992-07-17Értékes az az értéktelenLeletmentés az Öreghegyen. Az ókori lelet egy katonai fürdő maradványa.
1991-10-01Perkáta évezredei.Régészek Perkátán.
1991-08-24Római kori sírokat...Az öreghegyi feltáráson cölöpszerkezetes épít- ményre bukkantak, melynek rendeltetése egyelőre ismeretlen. Több napilap is közli a hírt.
1991-07-19Jupiter,villámokkalRiport az öreghegyi ásatásokról.Rómaikori és XI.századi magyar sírok.
1991-07-16A történelem ujjlenyomataBeszámoló az Intercisa Múzeum régészetikiállításáról.
1991-07-11Magyar sírokat is leltek.Ásnak az Öreghegyen.
1991-06-28Istenség-szobor a sírbanBeszámoló az 1991-es Fejér megyei ásatásokról.
1990-11-27Sírok az Árpád-korból (kishír)Leletek Rácalmáson.
1989-11-07Egy este László Gyulával. A történész nem válhat a politika kiszolgálójává.László Gyula régészprofesszor Uitz Termi előadásáról. Interjú L. Gy-val.
1989-07-25"Rabszolgák" Perkátán. A kincset fel kell ismerni.Az idei négyhetes munkáról nyilatkozik Hatházi Gábor a Fejér Megyei Múzeumok fiatal régésze és a dolgozó diákok. A XIII. századi kun temető sikeres feltárása után a faluhely feltárása a cél.
1988-10-28Csak ma láthatókA múzeum kincsei. Az Intercisa ásatásánál felszínre került arany- és bronz-, népvándorlási és honfoglalási leletek.
1988-10-25Négyezeréves leletek. Ásatás négy hónap alattA kora bronzkori urnatemetőből napvilágra került leletek kiállítása.
1988-09-30A régészek többször is víz alá merültek. Egyedülálló vállalkozásVéget ért városunkMHSZ könnyűbúvár-klubjának rendhagyó vállalkozása, a Bölcske melletti leletmentő táborozás. A régészek és a búvárok közös munkájáról.
1988-03-29Ha nem ásnak a régészek, Szegény múzeum gazdag gyűjteményeMatuss Lászlóné, a múzeum igazgatója nyilatkozik a múzeum gyenge anyagi ellátásáról, jelenlegi munkájukról.
1988-03-25Kunok a mezőföldön címmel kiállítás nyílt pénteken az Intercisa MúzeumbanEgy kun-lelet fényképe.
1988-03-18Kunok a Mezőföldön. Több, mint régészcsemegeAz Intercisa Múzeum történelmi kiállításának ismertetése.
1987-10-23Szőlősgazda bukkant ráKun temető Mezőföldön.
1987-10-16KépaláírásFelbecsülhetetlen értékű leletekből láthattak kiállítást a múzeumban. (nem teljes szöveg)
1987-10-13Aranyleletek kiállítása (kishír)Csak egy napig lesz megtekinthető a városi múzeum új kiállítása, melyen bemutatják az itteni ásatások során előkerült aranyleletek legszebbjeit. (nem teljes szöveg)
1987-10-06Római kikötő a Dunában!Bölcskénél a Duna kellős közepén. A vasmű könnyűbúvári segítettek.
1987-09-15Kincseket rejt még a földÁsatás, leletmentés, restaurálás. A városi múzeum régészeinek terveiről és munkájáról.
1987-08-14Már voltak tervek. A Lajos kövek története (II.)II. Lajos magyar király 1526. évi táborozásának emlékére állított emléktáblákról.
1987-08-11A Lajos-kövek története (I.)Történeti tanulmány a két római kőoszlopba vésett emléktábláról, amelyet 1926-ban állítottak fel Pentelén. II. Lajos király kétnapos táborozásának emlékére.
1987-07-03Kiállítás 1988-banBronzkori temetőt tárnak fel a város határában, a Duna-parton, a vasmű salakpernye-tárolóinak építési helyén. A leletekből a tervek szerint 1988-ban tartanak kiállítást.
1987-06-26Kunok Perkátán?Kun település maradványaira bukkantak. Csont és cserépdarabok. Temető, templom maradványaira bukkantak. Az ásatásokat folytatják. Fülöp Gyula régész vezeti.
1987-06-12KépaláírásBronzkori lándzsahegy és a magyar államalapítás korából való vaskard került a Duna medréből a napvilágra. A megtalálók - Zaják Péter, a Vasvári Pál Általános Iskola tanulója, valamint Melkvi Gábor a 26. sz. Állami Építőipari Vállalat dolgozója - építkezéshez szállított sóderben lelték a tárgyakat, s beszolgáltatták a múzeumnak. (teljes szöveg)
1987-03-27Kincs a föld alattAz újból nyitó Kőtár bemutatása alkalmával a múzeum terveiről. Intercisának ne csak múltja legyen.
1987-03-27Kunok PerkátánIdén folytatják a tavaly Perkátán felfedezett hétszázéves kun temető feltárását. Tájékoztatás az eddigi leletekről, amelyeket az Intercisa múzeumban restaurálnak.
1986-10-21A múzeumi hónap műtárgya, a puha mészkőből készült zárókő, júliusban került elő az intercisai ásatásoknál. ... valószínüleg a 3. században készült.Fénykép....
1986-09-30Rácalmás határában X. századi temető feltárását kezdték el a múzeum régészei. ...Fénykép a feltárásról
1986-06-17Feltárják a Via Praetoriát.A kőtárban folyó feltárási tervekről nyilatkozik dr. Barkóczi László, az MTA Régészeti Intézetének nyugalmazott igazgatóhelyettese. Fénykép.
1986-05-06Régészeti kiállítás az Intercisa Múzeumban. Kunok a MezőföldKunok a Mezőföldön címmel időszakos kiállítás látható az Intercisa Múzeumban. A bemutatón a Perkátán folytatott régészeti feltárás eddigi eredményeit tárják a látogatók elé.
1986-01-07A hónap műtárgyaLátnivaló a Bartókban. Egy-egy régészeti vagy néprajzi tárgy havonkénti bemutatását tervezik az aulában. Február: római kori bronztárgy.
1985-12-03Orientális sírkamrák Intercisában. Mesél a múltTanulmány. Fénykép.
1985-10-22Múzeumi hónap. Kunokról, barbárokrólA múzeum programja.
1985-10-15Múzeumi gondok. Sok lelet, kevés pénzKép a kőtárról.
1985-07-23Temető a Martinovics utca alatt. Gazdag leletre várva.Római kori sírokra bukkantak. Fénykép. A leletek felsorolása.
1985-07-16Avar falu és temető DunaújvárosbanBefejeződött az Alsó-foki patak mentén húzódó avar kori település és a hozzá tartozó temető feltárása. A leletek leírása.
1985-07-12Miről mesél négyszáz sír? Valószínű, gazdagok voltakAz avar település régészeti értékelése.
1985-06-28Régészeti leletek a Martinovics utcában. Sír volt a csövek alattA Martinovics utcai leletek.
1984-11-16Az avarok a DunántúlonA székesfehérvári István király Múzeum "Fejér és Komárom megye az avar korban, a dunaújvárosi és a tatabányai-alsógallai avar telep és temető" címmel rendezett kiállítást.
1984-10-30Kincsek a kálváriadombon. Befejezés előtt az ásatásA dunaújvárosi régészek eredményei. Kép: a kutatás
1984-07-19Nyári ásatások, leletmentésekA Dújv-ban talált avar településen két újabb házat tártak fel.
1984-07-03Kincseket kutatva. Ásatások megyeszerte.A dunaújvárosi régészek munkájáról.
1984-06-22A sok pénz is kevés. Egy torony, egy kút.Új ásatási eredmények a római kori castrum feltárása közben. Szabó Klára, az Intercisa Múzeum régészének nyilatkozata. Kép: Az ásatási munka.
1984-03-16Mi még nem sétálunk rajta. Megmentik a Via SagularistA római katonai tábor romjainak megmentéséről. Kép: A tábor romjai.
1984-02-01Avar temető és település...Avar temető és település maradványait tárták fel Dújv-ban, a szfvári István király múzeum ré- gészei. A leletekről.
1984-00-00Római kori fémművesség nyomai DunaújvárosbanAz intercisa tábor közelében jelentős iparosnegyed nyomai, bronzöntő műhely.
1983-11-04Csengő a gyerek nyakában. Írás nem maradt rólukAz újtelep és a Béke város-rész közötti területen folyó régészeti kutatások eredményeiről. Két hektárnyi temető. Kép: egy sír feltárása
1983-11-01Kőbányának tekintették. Falak helyett árkok.A dunaújvárosi régészeti kutatásokról nyilatkozik dr. Lőrincz Barnabás
1983-10-21Lékelt és torzított koponyák: Érdekes régészeti leletek...A dunaújvárosi avar temető feltárása közben meglékelt koponyájú csontvázra bukkantak. A lelet értékelése.
1983-10-18Régészeink a limeskongresszuson. Három előadás IntercisárólDr. Visy Zsolt, dr. Lőrinc Barnabás, Szabó Klára, dunaújvárosi régészek az NSZK-beli Aalenben rendezett kongresszusról számolnak be.
1983-09-06Bronzöntő műhely IntercisábanBritek és trákok. Császárok Pannóniából. Szépségápolás római módra. Az Intercisa-kutatás vázlatos története.
1983-08-05Pannoniaiak Biricianában. Exportált régész/ek/Visy Zsolt dr., a múzeum régészének beszámolója az NSZK-ban végzett kutatásairól. Kép: V. Zs. dr.
1983-07-23Sírjukban forgó avarok: Aranyfüggők, bronzpitykékDunaújváros területén folyó avar-kutatás eredményei. Az épülő Béke városrész területén.
1983-07-14Lovassírok feltárásaMagas rangú avar közösség, feltehetően fejedelmi törzs harcosainak sírjait tárták fel a Béke városrészben a hajdani avar település nyomait kutató régészek.
1983-07-08Az egyik leggazdagabb múzeum a miénk. "Helytelen" leletekA városi vb tárgyalta a múzeum tevékenységét és eredményeit. Adatok. Gondok. Kép: Restaurálás.
1983-06-21Amióta Dunaújvárost építik, kisebb megszakításokkal régészetA Castrum városrész mögötti löszfal partvédelmi munkálatánál igazi szenzációként, egyéb leletek mellett egy 12 cm bronzalakot találtak. Valószínűleg Mars hadistent ábrázolja.
1983-06-03Másfél ezer évet pihent Mars. A sasbérci katonaSzabó Klára régész nyilatkozik egy szenzációs római kori szoborleletről, amely Marsot ábrázolja. Kép: A szobor. A lelet helye.
1983-04-12Római táborok a Duna mentén. Dunaújvárosi régész felfedezéseA felfedezésről. Visy Zsolt az Intercisa múzeum régésze
1982-10-26Nézzük meg együtt!Magyar temető állatfejes karperecei.
1982-10-22Nézzük meg együtt!Avar kulacs.
1982-10-19Nézzük meg együtt!Római kori sisak. A lelet történeti leírása és fényképe.
1982-10-15Nézzük meg együtt!II. századi festett urna Nagyvenyimről. A hamvasztásos sírból való temetkezési urna leírása és fényképe.
1982-10-12Nézzük meg együtt!A Dunaújváros - Koszider-padláson talált bronzkincsek bemutatása szöveggel és képpel.
1982-10-08Madáredény a bronzkori temetőből. Nézzük megy együtt!A lelet leírása és fényképe
1982-06-18Leletmentés, ásatásAz Intercisa Múzeum tevékenységéről. Két ásatás: 1. Béke városrészben újabb avar sírok 2. Rácalmáson honfoglalás kori és bronzkori sírok.
1982-03-02Értékes régiségek a Duna mélyérőlBronzsisak. Bronzüst. A lelet értékelése.
1981-12-29A császárkultusz emlékei IntercisábanCaracalla/?/ bronzszobrának fejtöredéke. Császárszobrokról származó ujjak. Képek és szöveg.
1981-10-24Avar falu és temető DunaújvárosbanA dunaújvárosi múzeum kiállítás-megnyitójánakszövege.
1981-10-20Értékek a föld alólA múzeumi és műemléki hónap eseményei. A var falú. Új római kori temető. Értékes leletek leírása.
1981-07-21Mit rejt a part? Ásatás, még döntés előttÚj régészeti leletek megmentéséről, a soron következő ásatásokról. Római kori leletek. Kép: Faggatják a földet a Batsányi utcai ásatásoknál.
1981-06-21Mit rejt a partA régészek rábukkantak a limes út egy szakaszára, valamint a hajdani tároló gödrökre, ill. a keleti temetőre.
1981-04-24Mithrász DunaújvárosbanA pentelei fennsíkon talált Mithrász-lelet leírása.
1981-02-10Megőrizni a múlt értékeit. A közművelődés részeAz Intercisa Múzeum tevékenységéről. A városi régészeti munka eredményeiről és feladatairól.
1981-01-01Mikor alapították Intercisát?Intercisa és a Pannónia dunai határvonalán létesített több katonai erődítmény építésének idejea régészeti és történeti kutatás régóta vitatott kérdése. Ezzel a kérdéssel foglalkozik Visy Zsolt régész tanulmányában.
1980-12-16Téglavető katonákEgy magyar régész Bécsben. Riport dr. Lőrincz Barnabásról, aki egyetlen kutatója a római kori bélyeges tégláknak. Beszámoló a bécsi tanácskozásairól, ill. kutatásáról. Kép: Dr. Lőrincz Barnabás, Egy bélyeges tégla.
1980-10-14Ásatások, döntés előttA római kőtár környékén folyó régészeti kutatásokról.
1980-10-07A város múltjábólAvarok az Alsófoki pataknál.Az avar település vázlatos története. Leletek leírása, jelentősége.
1980-09-26Avar sírok.Eddig 120 sírt tártak fel, közűlük 11 lovassír volt. Feltételezik, hogy csaknem félezer sírt rejt a föld mélye.
1980-07-21Utikalauz üdülőknekVisy Zsolt, az Intercisa Múzeum régésze számol be egy ritka múzeumi régiségről. Egy füstölő a római korból.
1980-07-21Utikalauz üdülőknekAz Intercisa Múzeum egyik leletéről, a füstölő kehelyről beszél Visy Zsolt régész.
1980-06-13Érhet még meglepetés...Avarkori ásatás. Fülöp Gyula székesfehérvári régész nyilatkozik a leletmentésekről. A magyarországi avarkori ásatásokról.
1980-05-23LovassírAvar kori lovassírt találtak a Béke városrész területén
1980-04-25Faluból mezővárosDunaújváros területének rövid története (IX.)
1980-04-18Az avarokDunaújváros területének rövid története (VII.)
1980-04-15A népvándorlás koraDunaújváros területének rövid története (VI.)
1980-04-11A hanyatlás kezdeteDunaújváros területének rövid történet (V.) Intercisa utolsó 150 éve. A 430-as években a hunok már csak egy gyér lakosságú falucskát örököltek a hajdani gazdag Intercisa helyett.
1980-04-04Régészeti rajzok1980. március 29.- augusztus 17. Balatoni János régészeti rajzainak kiállítása.
1980-04-04A szír kultúraDunaújváros területének rövid története (IV.) Szír katonák Intercisában
1980-04-01Intercisa alapításaDunaújváros területének rövid története (III.) Az i. e. II. századtól, Pannónia meghódításának kezdetétől 180-ig.
1980-03-28Korok, tárgyak, emberekDunaújváros területének rövid története (II.) Őskor, bronzkor, vaskor. A római korig.
1980-03-21Évezredek üzeneteDunaújváros rövid története (I.) Az időszámítás előtti régészeti leletekről, amelyeket Dunaújváros területén találtak. Évezredes települések nyomai.
1980-01-08Múzeumi előadás (kishír)Az MMK-ban, január 8-án Dr. Lőrincz Barnabás. A pannoniai hadsereg és a Római Birodalom címmel.
1980-01-01Dunaújváros területének rövid története.1-10.r.1.r. A legkorábbi nyomok: a jégkorszak végétől a rézkorig. =DH, 1980. márc.21.5.p. 2.r. A bronzkortól a keltákig = Korok, tárgyak, emberek. =DH, 1980. márc.28.6.p. 3. r. Intercisa alpításaa.= DH 1980. ápr. 1.5.p. 4.r. Az Intercisa virágkorának lezárulásáig = A szír kultúra =DH, 1980. ápr. 4.9.p. 5.r. Az Intercisa hanyatlásának kezdete = A hanyatlás kezdete =DH, 1980. ápr.11.5.p. 6.r. A népvándorlás kora. = DH, 1980. ápr.15.5.p. 7.r. Az avarok
1979-10-30Torzítások?Nem azok!Egy intercisai épület és tanulságai, amire a skóciai kongresszuson is felfigyeltek. Képek, dokumentumok, épület-alaprajzok.
1979-10-26Amig egy tárgy a múzeumba kerülBeszélgetés Matuss Lászlóné újkortörténésszel, az Intercisa Múzeum igazgatójával. A múzeumi munka leírása.
1979-10-23Újszerzeményi kiállítás az Intecisa Múzeumban.1976-ban, a rácalmási rádiórelé-toronyhoz az országútból elágazó bekötőút építése során két temetőre bukkantak. Az ásatás során előkerült emlékekből rendez kiállítást az Intercisa Múzeum.
1979-10-23Hercules a CastrumbanA Hészionét megszabadító Heraklész c. dombormű gipszmásolatát állították fel a Váci Mihály u. 8. szám előtt, a Castrumban. Kép: a felállított dombormű. Eredetije a Magyar Nemzeti Múzeumban található. Pentelén találták a század elején
1979-10-16Kincsünk IntercisaIntercisa feltárásának eredményei. A hátralévő feladatok. Feltáratlan területek.Kilátások. Hogyan látja dr. Visy Zsolt római kori múltunk jövőjét?
1979-10-12A múlt jeleneA Székesfehérvári Múzueum igazgatójának nyilatkozata a gorsiumi és az itercizai ásatások eredményeiről és jövőjéről.
1979-10-09Hogyan épült Intercisa CastellumaVisy Zsolt összefoglalója az erőd építéstörténetéről. I. Palánktábor, II. Kőerődítmény. Vázaltrajz az intercisai erőd különböző időben készített védőárkairól.
1979-10-05Régészeink SkóciábanSzabó Klára, dr. Visy Zsolt és dr. Lőrincz Barnabás, szeptemberben. A "Limes" történetének vázlata.
1979-08-24Avar faluKéső-avarkori települést tárnak fel városunkban, az épülő Béke városrész környékén. A lelet rendkívül nagy jelentőségű, ugyanis hazánkban eddig még nem sikerült avar település maradványaira bukkanni, csupán magányos házakat, sírokat tártak fel a régészek. (teljes szöveg)
1979-07-17Római út és jelzőtornyok Dunaújváros határábanSikerült meghatározni a régóta ismert tornyok, pontosabban árkok méretét. Képek. Marsigli rajza a Dunapentele és Dunaföldvár közötti római útról, a jelzőtornyokkal. A 6. sz. jelzőtorony. a 10. sz. jelzőtorony. Részletes tájékoztatás.
1979-06-29Avar falu a VIII. századbólA Béke városrész peremén, a Baracsi út végén szenzációs leletre bukkantak. Dr. Lőrincz Barnabás nyilatkozik a lelet fontosságáról. Részletes tájékoztatás.
1979-06-28Jó reggelt!Dunaújváros határában avarkori településnyomaira bukkantak. Tájékoztatás a leletekről. u.a. Avar kori településre bukkantak = FMH 1979. jún.24.
1979-04-21Az adonyi kincslelet.Több mint 900, XV.századi ezüst dénárt találtak Adonyban. Nyilatkoznak a dújv.-i és a szfvári múzeumok szakemberei.
1978-12-22A Nap istene, Mithrasz.Tanulmány a Mithrasz-kultuszról, az Intercisában talált Mithrász-leletekről. A leltek alapján feltehető, hogy Intercisában is volt Mithrász-szentély.
1978-06-23Intercisa szimbólumaként...A múzeum épület előtt egy intercisai temetőoszlop pontos másolatát készítette el az Amatőr Műhelyben Birkás István és Friedrich Ferenc.
1978-05-23Előadás a múzeumbanVisy Zsolt: Római díszkocsi Intercisában című előadását 23-án tartja meg.
1977-08-19Mikor alapították Intercisát?Visy Zsolt írása.
1977-06-20Csontműhely dolgozott Intercisában: Mit bizonyítanak az íjleDújv-ban úkori fegyvergyártó műhely maradványait fedezték fel.
1977-06-17Régészetről-üdülőknek (kishír)A Petőfi rádió műsorában mondta el dr. Visy Zsolt az Intercisa Múzeum régésze, hogy a Castrum városrészben egy római kori épület rekonstrukcióját az új városrészi általános iskola kerítésépítésével együtt oldják meg, úgy, hogy az iskolaudvarból közvetlen rálátás legyen a helyreállított, több, mint másfélezer éves épületre. A nagyközönség számára helyreállított római kori emlékek közül ez a harmadik rekonstrukció lesz. (teljes szöveg)
1977-04-26Dunaújvárosi régész - elődeink koráróVisy Zsolt: Intercisa című könyvének recenziója.
1977-03-18Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Deo Soli Elagabalo napistennek oltárköve. (nem teljes szöveg)
1977-03-15Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Dionüzosz-relief. ... eredetileg egy nagyobb síremlék része lehetett. (nem teljes szöveg)
1977-03-11Múzeumunk kincseibőlDea Syria, azaz a "szírek istennője" oroszlán háton egy vésett gemmán. (nem teljes szöveg)
1977-03-08Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Lovas isteneket ábrázoló ólomtáblácska. (nem teljes szöveg)
1977-03-04Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Bőrszíjveret, fibula. (nem teljes szöveg)
1977-03-01Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Bronzveretekkel díszített ládikó a késő római időkből. A bronzveret Orfeuszt, a görög mitológia énekesét ábrázolja. (nem teljes szöveg)
1977-02-25Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Terra sigilláta - tányér, pohár. Speciális kerámiák a római korból. (nem teljes szöveg)
1977-02-22Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Kozmetikai doboz. (nem teljes szöveg)
1977-02-18Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Szép formájú bronz korsó. (nem teljes szöveg)
1977-02-15Múzeumunk kincseiből. Süteményformázó minta, rajta MercuriusKép: A süteményformázó minta
1977-02-11Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Szűrőedények, simpulumok, kerámiák, parázsborító. (nem teljes szöveg)
1977-02-08Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Kelta származású szárnyas fibula pár. Dunaújváros, Nagyvenyim, Pátka területéről. Az itt élő bennszülött nők viselték az I-II. században. (Ruhakapocs.) (nem teljes szöveg)
1977-02-04Évezredek hagyatékaAz MTA Ó. Kut. cs. munkatársa elismerő hangú véleménye az Intercisa Múzeum kiállításáról, régészeti szenzációjairól. Egyben jó történelmi vázlat Dunaújvárosról
1977-02-01Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Arany solidus, amelyet a falu területén találtak. III. Nikephoros császár verette a Pantaleon-kolostor alapításának évszázadában. Képek: A solidus két oldala. (nem teljes szöveg)
1977-01-28Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Vénusz istennő szobra, Ámor fiacskájával. 1974-ben került elő. (nem teljes szöveg)
1977-01-25Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Kelta drachmák. Zeusz-fejjel, lovassal. (nem teljes szöveg)
1977-01-21Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Füstölőedényke egy fiú mellképeként van kialakítva, nyakán amulettes nyakperec. Sírlelet. (nem teljes szöveg)
1977-01-18Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Az egyik késői római sírból származik az Intercisa Múzeum talán legszebb agyagmécsese. Kép: Az agyagmécses. (nem teljes szöveg)
1977-01-18A tudomány a mindennapi gyakorlatbanA város szellemi munkásainak tudományos gyakorlatáról, felkészültségéről. Az egészségügy, közoktatás és a régészet munkáját tárgyalta a városi tanács végrehajtóbizottsága. Kedvező értékelés. Feladatok.
1977-01-14Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Junónak, Jupiter főisten feleségének, a római pantheon első női istenalakjának az ülőszobra. Az Intercisa Múzeum állandó kiállításán látható.
1977-01-11Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Jupiterről készült szobor torzója. A harmadik században készült szobor egy hasonló témájú aquincumi régészeti lelelt közeli rokona. (nem teljes szöveg)
1977-01-07Múzeumunk kincseiből (képaláírás)Az Intercisa Múzeum egyik régészeti szenzációja az 1974-ben előkerült római díszkocsi, amely most rekonstruált formában látható. Jelenleg a magyar múzeumokban ez az egyetlen, hitelesen helyreállított ilyen tárgy. (teljes szöveg)
1976-12-28Intercisának és környékének katonai építményei légifényképekenRégészeti tanulmány Intercisa katonai építményeiről, a légifényképezés régészeti jelentőségéről. Kép: Egy légifénykép Intercisáról. Tökéletesen látható az épületek alaprajza.
1976-09-07Befejeződött a limes-kongresszus. Plenáris ülés DunaújvárosbanElőadások a britanniai, ausztriai és afrikai limesekről. Visy Zsolt tartott előadást a castellumi épületekről.
1976-08-24Légi fényképek Dunaújváros környékérőlAz Uitz Teremben 20-án megnyílt kiállítás légi-felvételei mutatják a régi települések nyomait. A légi felvételek értékeléséről. A talaj színéről következtetnek régészeti lelőhelyekre. "Limes" út nyomvonalai.
1976-08-13Intercisa. Légi fényképezés a régészetben.Legújabb kutatási eredmények: Marsigli hadmérnök térképének igazolása. Menettábort fedeztek fel Adonyban. Teljesen helyreállítják az intercisai principiát. Ötven légifelvétel a "Limes" kiállításon. Egy soron kívüli burgus felfedezése. Nagyobb volt-e Vetus Salina mint Intercisa?
1976-08-11Folytatódik Intercisa feltárásaAz Országos Műemlékfelügyelőség támogatásával folytatódik a dunaújvárosi Intercisa castellum központi épületének az u.n. principiának teljes feltárása. Külön érdekesség, hogy Magyarországon eddig teljes principiafeltárás még nem történt.
1976-07-30Értékes lelet IntercisábólA Római városrészben egy 50 cm nagyságú Jupiter szobrot találtak. Kép: A szobor feje
1976-07-02Oltárok és tornyok. Séta az Intercisa Múzeum kőtárában III.Kép: Aurelius Barsamsus több istennek állított oltára.
1976-06-29Séta az Intercisa Múzeum kőtárában /II./ Szarkofágok és dombSzínes tárlatvezetés a kőtárban. Képek: Felirat nélküli szarkofág, fáklyára támaszkodó génius domborműve
1976-06-25Sírkövek és mérföldkövekSéta az Intercisa Múzeum kőtárában.
1976-06-08A római ékszeres ládikák - Bepillantás a régészet kulisszatitkaibaA Dunaújvárosban talált ékszeres ládika részletes leírása, fényképe.
1976-02-08Intercisa feltárásának újabb eredményei
1975-12-30Intercisa feltárásának újabb eredményeiIntercisa feltárásának az elmúlt évek során elért eredményeiről. Képek: boltozott sírkamra a nyugati temetőben, a principia udvarának egyik oszlopa, a helyreállított porta principialis dextra. Dunaújvárosi múzeumi mérleg.
1975-11-14Az Intercisa múzeum vándorkiállításai"A kultúra házhoz jön..."
1975-10-26Dunaújvárosi leletek: Szépítőszerek a sírbanA leletek igazolják, hogy a római nők használtak szépítőszereket, testápolószereket. Szappan és szóda. Festékes láda. Okori frizurák,. Haj és fejdíszek.
1975-09-19Nemzetközi Mithrasz-konferencia TeheránbanA teheráni konferencián részt vett Visy Zsolt, a dunaújvárosi múzeum igazgatója. Amire felfigyeltek: Intercisa.
1975-09-19Intercisáról és a római kőtárrólKét új múzeumi kiadvány: Visy Zsolt: Intercisa. Lőrincz Barnabás: Vezető a dunaújvárosi múzeum római kőtárához.
1975-09-12Intercisán kívül...Római kori hamvasztásos temetkezésre bukkantak. A sírból három bronzedény került elő.
1975-09-05Egy dunaújvárosi leletről-TeheránbanA múzeumban kiállított Mithras-relief az iráni eredetű Mithras-vallás legértékesebb és legszebb pannóniai lelete. Szeptember 1-8. között Teheránban megrendezett Mithras-konferencián erről a leletről tartott előadást Visy Zsolt régész, és Tóth István vallástörténész.
1975-08-22Vendégrégészek IntercisábanKét hetet töltött az intercisai ásatásokon a berlini Humboldt egyetem három régészhallgatója.
1975-08-17Vallási emlékek IntercisábólVallási emlékek Intercisából, régészeti leletek az ókorból.
1975-07-22Porta principalis dextraFeltárták a déli táborkaput.
1975-06-27Intercia-Dunaújváros római kőtárKiadvány a kőtárról.
1975-05-20A városi múzeum régészei...(kishír)Újra folytatják az ősszel félbeszakadt feltárási munkát. A római tábor észak-déli főútjának, az úgynevezett via principalisnak déli végén is állott annak idején egy kapu; ezt a déli táborkaput, illetve annak remélhető maradványait szándékoznak napfényre hozni még e nyár folyamán. (teljes szöveg)
1975-04-22Intercisa mitológiai domborművei II.Leletek bemutatása.
1975-04-18Szerződéskötés a múzeumban (képaláírás)A dunaújvárosi múzeum és a Dunai Vasmű spirálcsőüzemének Béke szocialista brigádja szerződést kötött. A brigád vállalta, hogy segítik a múzeum gyűjtőmunkáját. (nem teljes szöveg)
1975-04-15Intercisa mitológiai domborművei I.Leletek bemutatása.
1975-04-04Vallási emlékek IntercisábólA dunaújvárosi római település és katonai tábor területén előkerült leletekről.
1975-04-01leletmentő ásatások Fejér megyébenDunaújvárosban leletmentő ásatás indult február 17-től a város szakközépiskolájától nem messze fekvő nyugati temetőben. Itt eddig negyven római kori sírt, egy családi sírboltot és sírkamrát tártak fel a régészek.
1975-03-07A föld mélye vallomást teszÉrtékes leletre bukkantak Intercisa temetőjében
1975-02-18Megkezdődtek a régészeti ásatásokAz egykori római tábor temetőjének legnyugatibb részén, az épülő közgazdasági technikum szomszédságában.
1974-12-31Épült 1974-ben I.Képek az újonnan átadott épületekről.
1974-11-26Római közlekedésEz év tavaszán kerültek elő Intercisában, a Batsányi utcai óvoda közelében egy római kori díszkocsi maradványai.
1974-11-16Dunaújváros ókori kincseiIkervilla, műemlékház, részlet a múzeum kőtárából.
1974-10-25Évezredes kövek (képaláírás)Vasárnap nyílt meg a nagyközönség előtt a korábbinál lényegesen nagyobb területen a Dunaújvárosi Múzeum római kőtára. A castrumi víztorony és a Duna-part között-az egykori Intercisa területén-kellemes, esztétikus elhelyezésben várják az évezredes kövek a múlt iránt érdeklődőket. (teljes szöveg)
1974-10-11Intercisa -' 74Idén már harmadik alkalommal számol be a múzeum az elmúlt év régészeti tevékenységéről. A leletek leírása a cikkben olvasható.
1974-09-24Régészeti monográfia DunaújvárosrólBóna István: Hetedik századi avar települések és Árpád-kori magyar falu Dunaújvárosban című tanulmánya megjelent a Fontes Archeologiei Hungariae régészeti sorozatban.
1974-09-10KépaláírásSokan keresik fel a római kori lakóépületet Dunaújvárosban. Mint már beszámoltunk róla, a Castrum városrész építése közben III. századbeli római ikerépület maradványaira bukkantak. Az épületet feltárták, s az új lakótelep kellemes színfoltja lett a római kori lelet. (teljes szöveg)
1974-09-06Üzemek a múzeumértA technikai eszközök a régészeti kutatás fontos kellékei. Restaurációs gondok?
1974-08-30Átadták az első helyreállított római lakóházatInterjú Mócsy András kémikussal, az ELTE rektorhelyettesével.
1974-08-23Dr. Mócsy András akadémikus hétfőn adja át városunk első műemléki bemutató épületétA Római körúton a castrumi víztoronnyal szemben feltárt római kori épület. Az épület ismertetésére készült bronztábla Birkás István társadalmi munkája.
1974-08-13Német archeológusok a CastrumbanA berlini Humboldt egyetem két végzett régészhallgatója részt vesz a castrumi ásatásokban
1974-08-09Emlékeivel együttKörnyezetünk (4.) Riportsorozat Dunaújváros környezetéről.
1974-03-05Mit csinálnak télen?Látogatás a városi múzeumban?
1974-02-19Irás az ókorban1973-as ásatások során a Batsányi utcában feltárt sírban iróeszközöket találtak.
1974-01-12Romkert a víztoronynál: Feltárják a római kori erődítmény teDunaújvárosi terv: feltárják a római kori erődítmény területét.
1973-12-07Bóna István: 7. századi avar települések és Árpád-kori magyaA könyvről írt recenzió.
1973-11-07Dunaújvárosban építkezés közben a magyar régészek egy régi rDunaújvárosban építkezés közben a magyar régészek egy régi római katonai település és temetkezési hely maradványaira bukkantak.
1973-10-16Mesélő kövek közt46 római mérföld választotta el Intercisát Aquincumtól. Mérföldkövek.
1973-09-11Az üveggyártás története és művészeteIntercisa gazdag üveg leletei.
1973-09-07Rénszarvaskoponya a Duna medréből (kishír)A Duna-szigetek mentén kotrásakor egy rénszarvaskoponyát és őstulokagyarat találtak a sóderben, amelyek több tízezer évesek lehetnek.
1973-08-31Dunaújváros és környéke az őskorbanA Dunaújvárosi Múzeumban megnyílt a Dunaújváros és környéke az őskorban című kiállítás.
1973-07-26Stumme Zeugen jahrtausendealter Vergangenheit...A római kőtárról.
1973-07-26Harmadik hónapja folynak a dunaújvárosi Castrumban...Harmadik hónapja folynak a Castrumban az idei ásatások. Két feliratos oltárt, márvány Mitras domborművet, vert és vályogfalú házmaradványokat, két téglasírt, a IV. században épült nagy épület kőfalait, üveges műhelyt tártak fel.
1973-07-13Kozmetika és testápolás IntercisábanKozmetika és testápolás Intercisában.
1973-06-30Római kori üvegfúvó műhelyA Castrumban harmadik hónapja folyik régészeti ásatás. Téglasír, épület maradványok, háromkemencés üvegfúvó műhely üveggömbökkel.
1973-06-12Kivételes szépségű Mithras táblát találtak régészeinkA régészeti leletről.
1973-03-27Milyen lesz Intercisa?A Dunaújvárosi Múzeum 12 éves kutatása összefoglalója. Térkép Castrumról. Intercisa modern város volt. Mérföldkövek. Romkert- a vasmű segítségével.
1973-03-11Talált pénz...Értékes római kori pénzekre bukkantak Dújv-ban ásatás közben a régészek. (teljes hír)
1973-03-05Dunaújvárosban folytatják Közép-EurópaDújv-ban folytatják Közép-Európa egyik legna- gyobb római katonai táborának feltárását.(teljes hír)
1973-01-26Római kori restaurálás nyomai az intercisai leletekenRómai kori restaurálás nyomai az intercisai leleteken.
1973-01-06Római kori kőerődA Duna-part közelében sikerült feltárni az egykori római erőd délkeleti sarokbástyáját.
1972-12-31Ujabb castrum bástya
1972-12-30Megvan a harmadikSikerült feltárni a castrumnak, az egykori római erődnek a délkeleti (3.) sarokbástyáját. ugyanerről: A dunaújvárosi ásatások eredményei.= Fejér Megyei Hírlap, 1973. jan.3.
1972-12-22Régészeti eredmények 1972-benAz 1972-es év a régészet szempontjából.
1972-11-27Régészeti mérleg 72Római-kori polgári házak Dunaújvárosban.
1972-11-05Dunaújváros területének rövid története IV.Az avarkor és a korai középkor.
1972-10-31Dunaújváros területének rövid története III.Intercisa aranykora.
1972-10-27Dunaújváros területének rövid története II.Bronzkori társadalom, római megszállás.
1972-10-13Római-kori leletek a papírgyári építkezésnél (kishír)Római mérföldkövek kerültek elő a papírgyári építkezés gépi földmunkáinál. Oldalukon nehezen betűzhető feliratok láthatóak. A múzeum munkatársai vették birtokba a napfényre került értékes leleteket. (teljes szöveg)
1972-09-22Egy üvegkoporsó az 1861. számú sírbólA víztorony környékén római temető feltárása folyik.
1972-08-08Előkerült az intercisai castrum sarokbástyájaA bástya, és a további előkerült leletek bemutatása.
1972-06-16Találkozás a múlttalA Római körút nyomvonalában nem messze az új víztoronytól folynak az ásatások. Az útszakasz Intercisa késői IV. sz. végi V. sz.eleji temetőjét rejti. Eddig csaknem 90 sírt tártak fel. Kép: idős nő, akit keresztény szertartás szerint temettek el. Sírja az 1780-ik,amelyet 1963 óta Intercisában feltártak.
1972-06-09Újabb régészeti leletek a CastrumbanAz újonnan felfedezett temető a IV-V. századfordulóra tehető. Előkerült egy domborműves fogadalmi tábla. Az L-épületek és a benzinkút között, az óvárosi Nyuli család egykori szőlőjének területén mérföldkő került elő.
1972-06-06Római kori éremlelet NagyvenyimenA nagyvenyimi homokegyen folyó ásatásról.
1972-04-14Forgatnak a múzeumbanKét filmet készít Neményi Ferenc operatőr, és Vitéz Gábor rendező Magyarország római kori emlékeiről. Lefilmezték: római kori kancsó, castrumi ásatások, fazekas-kemence, római kori központi fűtéses lakás.