Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

474 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2024-04-19Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlésDíjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat 2024. április 18-i közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület.
2024-04-12Zajlik az építkezés, májusban be is fejeződikÚjabb, 67 négyzetméter fedett részt alakítanak ki a dunaújvárosi temető ravatalozójánál. Várhatóan 2024. májusában fejezik be a munkálatokat
2024-03-08Jeles közösségi program lett, nagy munkálatokkal a KistemetőbenOrosz Csaba dunaújvárosi önkormányzati képviselő vezetésével kezdődött el 2024. márciusában Dunaújvárosban a pentelei Kistemető tavaszi nagytakarítása. Rosti Pál emléke előtt is tisztelegtek a résztvevők. Itt található Dunaújváros egyetlen védett sírja, Barkóczi Rosti Pál földrajz-és néprajztudós, fotográfus nyughelye, amelyet a tudós halálának 150. évfordulója alkalmából most felújítanak. A tavaszi nagytakarítás első körében a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola tanulói segédkeztek.
2023-12-15Emelkednek a jövedelemhatárok, többen juthatnak szociális támogatásokhozDíjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, majd nyílt ülésen negyvenhárom, illetve zárt ajtók mögött további három témát tárgyalt meg a testület.
2023-11-03Csöndes, szép gyásznapokMéltó módon, csöndes gyásszal emlékeztek elhunyt szeretteikre a halottak napja időszakában a dunaújvárosi temetőben 2023-ban is. Nagy volt a forgalom mindenszentek ünnepén, majd a halottak napján is sokan keresték fel a sírkertet.
2023-11-03Közös főhajtás a gyász ünnepénDunaújvárosban a Pentele Baráti Kör Egyesület szervezésében 2023-ban is két helyszínen, a köztemetőben az emlékműnél, majd a Magyar úti iskola melletti emlékkőnél helyezték el a résztvevők az emlékezés virágait és mécseseit a még hétfőn délelőtt rendezett ünnepi eseményen. A megemlékezés első állomása a temetőben lévő II. világháborús emlékhely volt. A Pentele Baráti Kör Egyesület által szervezett megemlékezésen pentelei és más civil szervezetek, Pentele lakói, az áldozatok hozzátartozói, valamint Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is részt vett.
2023-11-00Halottak napja és mindenszentekA rácalmási köztemetőben is ezernyi mécses világította be mindenszentek és halottak napja estéjét és éjszakáját, koszorúk és virágok színpompája tette az ünnephez méltóvá a sírkertet.
2023-10-20Önkormányzati támogatások a közbiztonság érdekében2023. október 19-én, csütörtökön délelőtt tartotta szokásos havi ülését Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése. A nyílt ülésen 31, majd zárt ajtók mögött további 2 témáról döntöttek a képviselők. Természetesen most is volt több fajsúlyos, a költségvetést érintő napirend.
2023-10-20Halottak napjára készülve közösségi falevélgyűjtést rendeznek a temetőbenA kezdeményezésről Mezei Zsolt, Dunaújváros városüzemeltetésért felelős alpolgármestere tájékoztatott
2023-03-311761 óta van Historia Domus DunapentelénKronászt Margit írása a dunapentelei római katolikus egyházközség történetéről
2023-03-28Őseink végső nyughelye több figyelmet érdemelneA kistemető állapotáról.
2023-03-17Iváncsa szerint: nekünk nem jár pénz. Szerintünk meg igen!2023. március 16-án ülésezett Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése. A képviselő testület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben.
2023-02-23Illegális emlékhely. Illegális kegyeleti helyek a parton, a kompkikötőnélIllegális kegyeleti helyek a Duna-parton és a kompkikötőnél.
2022-11-18Maratoni közgyűlés több mint félszáz napirenddelPintér Tamás polgármester november 17-re, csütörtökre hívta össze a november havi rendes közgyűlési ülést. A képviselők a helyszínen kiosztott sürgősségi indítványokkal együtt a nyílt ülésen 57 napirendi pontban hoztak döntést.
2022-11-10Jelentős gondok vannak a perkátai köztemetőbenA temetőben jelenleg kihelyezett három hulladéktároló konténer javításra, festésre szorult. Ezt a faluüzemeltetés munkatársai elvégezték, azonban ennek során derült fény arra, hogy a konténerek alja menthetetlen, azok lyukasak.
2022-11-04A gyásznapok csendje. A csöndes főhajtás ünnepe a halottak napjaCsöndes gyásszal, főhajtással, mécsesekkel és virágokkal, emellett több eseménnyel is emlékezhettünk eltávozott hozzátartozóinkra az elmúlt napokban a temetőben. A halottak napja időszakára megváltozott temetői nyitva tartással és forgalmi renddel, emellett több eseménnyel készültek Dunaújvárosban is.
2022-10-241956 hőseire emlékeztekOktóber 23-án, vasárnap a város önkormányzatának ünnepségén a 66 éve kitört 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a köztemetőben.
2022-10-21Közel a halottak napja. A halottak napjára készülnek a temetőben.Felkészülés a halottak napjára címmel tartott tájékoztatót a köztemetőben a közelmúltban Tóth Lászlóné, a kegyhelyet üzemeltető Borostyán-Tóth Kft. ügyvezetője, valamint Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester.
2022-10-21Veszprémben folytatja. Megszorításokról döntött a közgyűlés csütörtökönPintér Tamás polgármester október 20-ra hívta össze a képviselő-testület tagjait, hogy megtartsák az október havi rendes közgyűlést. A nyílt ülésen harminc, míg a zárt ülésen egy napirendi pontot tárgyaltak, köztük több fajsúlyos kérdésben is döntöttek.
2022-10-21Készül a temető, a Volán, a rendőrség. Mindenkinek van halottja - méltó megemlékezésKözeledik a mindenszentek (november 1.) és a halottak napja (november 2.). Mint minden évben, a dunaújvárosi köztemető az idén is készül az eseményekre, mint ahogy a Volánbusz és a rendőrség is.
2022-10-00A hónap műtárgya - Phallosz alakú amulettek Intercisából2022. október - Az intercisai temető számos érdekes tárgyat rejt és rejtett, a temető két sírjából egy-egy phallosz alakú, kisméretű, nyakba akasztható amulett került elő. Idősebb Plinius a Naturalis Historiában írt arról, hogy csecsemők ilyen amuletteket kaptak védelemként.
2022-09-23Rendkívüli közgyűlést tartottak. Éles vita alakult ki a rendkívüli közgyűlésenEgy hét telt el a közgyűlés rendes ülése óta, Pintér Tamás polgármester máris rendkívüli ülésre hívta össze a képviselő-testület tagjait a gazdasági bizottság indítványozására a soron következő rendes üléséig nem halasztható, a közgyűlés döntését igénylő ügyek megtárgyalására.
2022-08-09Vendel atya emlékére. Vendel atyának állít emléket a település tisztelgő lakosságaNagyvenyim önállóságának hetvenötödik évfordulója alkalmából három napig tartó rendezvénysorozattal ünnepeltek. A nagyszabású jubileum záróeseményére augusztus 7-én, vasárnap délelőtt került sor.
2022-07-20Méltó hely lett a búcsúzáshoz a kulcsi temető. Korszerűsítették a katolikus sírkert ravatalozóját, szociális blokk és urnafal is készültA Magyar Falu program keretében megújult a kulcsi temető: százhelyes urnafalat építettek és megújult a ravatalozó épülete is. Nyilatkozik Jobb Gyula polgármester.
2022-07-08Élünk, s meghalunk. "Aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli"Nemzetközi temetkezési konferenciát rendeztek hazánkban, amelyen részt vett Palkovics Katalin is, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnökeként.
2022-06-18Hatalmas szemétdomb éktelenkedik a temetőbenOlvasóink jelezték, hogy a városi temetőben a sírokról származó, már kidobott virágokból, koszorúkból és egyéb hulladékból álló hatalmas szeméthegy éktelenkedik nem messze a főbejárattól, a temető kerítésének utcai oldalában.
2022-06-03Tisztelgés, főhajtás a magyar hősök napján a kopjafánálMájus utolsó vasárnapján a magyar hősök emléknapját is ünnepeltük. Ennek apropóján helyezte el a tisztelet koszorúját Orosz Csaba önkormányzati képviselő, és a Honvéd Klub tagjai a dunaújvárosi köztemetőben.
2022-05-26Tisztelettel várják az anyagi támogatásokatGyűjtést indított a római katolikus egyházközség Nagyvenyimem. Erről kérdeztük Cellerné Szloboda Arankát, a helyi karitász vezetőjét, aki elmondta nekünk, hogy a nagyve­nyimi temetőben eltemetett Dolmány Vendel atya síremlékét az elmúlt 34 év alatt az időjárás kikezdte, tönkrement, megrepedezett, ezért szeretnék Vendel atya sírját felújítani, illetve egy új sírkövet készíttetni.
2022-01-11Elvitették a szemetet a temetőből. Nehéz megtalálni a megoldást"A város vezetői az új üzemeltetővel (Borostyán Tóth Kft.) közösen – mondjuk úgy – harcot indított az illegális szemétlerakókkal szemben. Decemberben több ízben szállították el az illegálisan lerakott hulladékot, ami leginkább a lakosság által odaszállított szemét volt."
2022-01-07Folyamatosak a fejlesztések a dunaújvárosi köztemetőben. Hosszú évek óta húzódó szemétprobléma oldódott megTájékoztató a dunaújvárosi köztemetőben 2020. óta elvégzett felújításokról
2021-12-10Az illegális szeméthegyet eltakarították, de a munka még nem ért véget. Sziszifuszi küzdelem az illegális lerakókkalElhordott szeméthegy, kiásott, majd az éj leple alatt betemetett útakadály, káromkodó alpolgármester, és a halvány remény, hogy ha lassan is, de változik a helyzet. Tudósítás a dunaújvárosi temetőnél lévő illegális szemétlerakó megszüntetéséről, bejárással.
2021-11-16Kőkereszt szolgál a Covidban elhunytak emlékhelyéülKőkereszt szolgál a Covidban elhunytak emlékhelyéül Nagykarácsonyban.
2021-11-05Önkéntes akció keretében szépült a kistemetőKronászt Margit kezdeményezése nyomán önkéntesek takarítottak a dunaújvárosi kistemetőben halottak napja alkalmából, ám a terület további segítségre szorul. Az akcióban Orosz Csaba önkormányzati képviselő is részt vett
2021-11-02Az emlékezés apró mécsesei"November 1-jén délután 16 órakor mindenszenteki mécsesgyújtásra várták az érdeklődőket a nagyvenyimi temetőben. Az esemény szervezője, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete arra buzdított, hogy vegyenek részt a szeretet fényét szimbolizáló installáció készítésében, és aktív résztvevőként a mécseskép kialakításában."
2021-11-02Koszorúztak a penteleiekA dunaújvárosi köztemetőben október 30-án a második világháború pentelei áldozatainak emlékműjénél megemlékezést és koszorúzást szervezett a Pentele Baráti Kör.
2021-10-29Megújult és újra biztonságos a ravatalozó előtti burkolatA dunaújvárosi önkormányzat a DVG Zrt. munkatársait bízta meg azzal a feladattal, hogy a szakemberek újítsák fel a ravatalozó előtt található balesetveszélyessé vált térkőburkolatot. A munkálatok elkészültek, a terület készen áll a mindenszentekhez köthető megnövekedett terhelésre.
2021-10-29A temetői kopjafánál emlékeztek a forradalom és szabadságharc dicsőségéről és bukásáról. "Forradalom, apa – elmegyek, ott a helyem"Mint minden évben, úgy idén is közös megemlékezésre invitálta Dunaújváros önkormányzata az érdeklődőket 2021. október 23-án, délelőtt 9 órakor. Díszbeszéd ugyan nem színezte az eseményt a forradalom és szabadságharc helyi mártírjai előtt tisztelgő kegyhelyen, de az ünnephez méltó programmal várták a megemlékezőket a temetői kopjafánál.
2021-10-25Helyi megemlékezés a temetői kopjafánálAz 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott az önkormányzat október 23-án 9 órakor a temetői kopjafánál.
2021-09-28Méltó tisztelgés a Jakó házaspár előttA Jakó házaspárról, Jakó Pál­ról és Jakóné Fekete Terézről emlékeztek meg szeptember 27-én a dunaújvárosi köztemetőben. Kopjafát avattak a tiszteletükre. A kopjafát Nyitrai Mihály fafaragó készítette.
2021-09-24Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafátFelavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát a dunaújvárosi köztemetőben, 2021. szeptember 27-én, délután 5 órától. A megemlékezés részleteiről Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester számolt be a Városházán.
2021-09-23Kopjafát állítanak a Jakó házaspár emlékéreSzeptember 22-én ajtótájékoztatót tartott Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester. A téma a Jakó házaspár, Jakó Pál és Jakóné Fekete Terézia emlékére állítandó kopjafa volt. A kopjafát Nyitrai Mihály népi iparművész készítette. Barta Endre elmondta, Jakó Pál 2013. szeptember 26-án hunyt el Dunaújvárosban, az ő halálának évfordulóját választották a kopjafa felállítására.
2021-09-22Az elmúlást még mindig tabutémaként kezeljükBeszélgetés Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Szakegyesületének elnökével.
2021-08-07Méltatlan egy sírkerthez"Most augusztusban lesz egy éve, hogy a Tóth Borostyán Kft. átvette a dunaújvárosi temető üzemeltetését. Meglehetősen sok kritika éri a köztemető üzemeltetőjét, lapunk is többször foglalkozott a témával." Olvasói levél.
2021-07-16A városi sírkert szeméthegyén túl. A sírkerti szeméthegyeken túlMegrázó a dunaújvárosi temető 6-os főútról megközelíthető bejáratánál elénk táruló borzalmas szeméthegyek látványa.
2021-07-16Beruházási hitelt vesz fel a város. Hitelfelvétel a közgyűlésenHarmincegy plusz egy napirendi pont megtárgyalása várt július 15-én, csütörtökön a képviselőkre, utóbbiról zárt ülésen határoztak. Még az előző városvezetés sikerrel pályázott a Kandó Kálmán tér közlekedésbiztonsági fejlesztésére. Saját erőből nem tudta megoldani az önkormányzat, ezért szerződést kötött a Duna Auto Motors Kft.-vel a közterületen tárolt elhagyott járművek elszállításáról és tárolásáról még 2020 júliusában. A köztemető nyilvános illemhelyét az Innopark Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe adják át 15 évre.
2021-07-08A ravatalozó felújítására 30 milliót nyertekJúlius 5-én tette közzé Magyarország Kormánya a Magyar Falu Program keretében az önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése tárgyú pályázatok eredményeit. Ezzel kapcsolatban Jobb Gyula, a település polgármestere közleményt hozott nyilvánosságra Kulcs hivatalos közösségi média oldalán.
2021-06-00Szülői minta a siker útjánAdott a szülői minta, egy házaspár, akik a ’70-es években a vállalkozások mezsgyéjére léptek. A kitartó és szorgos munka követendő példaként szolgált gyermekeiknek, ennek köszönhetően immáron ötven esztendeje tevékenykedik és bővítette céges portfólióját a dunaújvárosi Palkovics család.
2021-05-29Méltó emlékhely a házaspárnakSajtótájékoztatót hirdetett Barta Endre alpolgármester Tisztelgés városunk egyik legelismertebb házaspárja előtt címmel május 27-én, csütörtökön a temetői kopjafához.
2021-05-06Minősíthetetlen volt a köztemető anyák napjánGazos és rendezetlen volt a temető és környéke anyák napja környékén.
2021-05-05Szent Flórián napja (képaláírás)Május 4-én, a tűzoltók napján Orosz Csaba, a Pentelei Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke koszorút helyezett el Szabó Alajos, egykori városi tűzoltóság-vezető sírjánál.
2021-04-15Nekik sem egyszerű. Tragédia minden napNaponta szembesülnek a temetkezési ágazat dolgozói a világjárvány okozta tragédiákkal.
2021-03-05"... beszélnünk kell, beszéljünk is a halálról!"Interjú Palkovics Katalinnal, a Dunaújvárosi Kegyelet Kft. ügyvezetőjével.
2021-02-26Megkezdődött a kátyúmentesítés a temetőbenTóth Lászlóné, a Borostyán-Tóth Temetkezési Kft. vezetője nyilatkozott a dunaújvárosi temetőben folyamatban lévő munkákról
2020-11-27Ötmilliós temetői fejlesztésA vidékfejlesztésre kidolgozott Magyar Falu Program egyik alprogramjába illeszkedve több község önkormányzata pályázott és jelentős összeget nyert a temetői infrastruktúra fejlesztésére. E települések között szerepel Kisapostag önkormányzata is. Nagy Attila polgármestert kérdeztük a projekttel kapcsolatban.
2020-11-06Emlékük él. "... máig lesújtó megkövült hiányuk"Hosszú évek szép hagyományát folytatta a dunaújvárosi Pentele Baráti Kör halottak napja alkalmából. A hajdani Dunapentele XX. századi történelmi áldozatai előtt tisztelegtek és rótták le kegyeletüket a temetőben, valamint a Magyar úti iskola melletti világháborús kegyhelyen.
2020-11-06A város múltjának meghatározó részeKronászt Margit, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum munkatársának írása a dunapentelei kistemető történelméről
2020-11-02Emlékezés, csend, áhítat. "Az élet Krisztus, a halál pedig nyereség"Az elmúlt nyolc esztendőben ökumenikus megemlékezést szerveztek a temetőben a halottak napi ünnepkörhöz csatlakozva, ahol egyszerre volt jelen a római és a görögkatolikus egyház, az evangélikus és a református egyházközség vezetője.
2020-11-02Újraszentelték a kistemetőt (képaláírás)Szeleczky Csaba katolikus helyettes plébános a többi vallási felekezet helyi elöljárójának jelenlétében és imádságos szavait követően újra felszentelte a kistemetőt november 1-én, vasárnap délután. A kistemető területét önkéntesek több alkalommal is összegyűlve takarították ki korábban. (teljes szöveg)
2020-10-31Az emlékművek őrzik az áldozatok névsorátMegemlékezést tartottak október 30-án a pentelei civil szervezetek a temetőben lévő második világháborús emlékműnél mindenszentek és a halottak napja alkalmából.
2020-10-30Rendet tettek. Az ünnepre már rend lesz a mezőfalvi temetőbenSzigorítás és változás a temetőlátogatással kapcsolatban – a temetőrendeletnek megfelelően nagyobb rendet, tisztább körülményeket szeretne a temetőben Mezőfalva önkormányzata. Az egyházzal közös megegyezés alapján már meg is kezdték a rendrakást, amelyhez az önkéntes segítők munkája óriási mértékben hozzájárult.
2020-10-30"Élnek a lángok, sírnak a lángok..."2020. október 23-án a forradalom dunaújvárosi hőseinek emlékművénél Gyöngyössy Csaba, a Bánki Donát középiskola volt igazgatója, a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke mondott beszédet, amelyben Bibó István szavait idézve az '56-os felkelést az emberi méltóság forradalmának, máig ható üzenetét nemes példának, törekvéseit pedig ma is fájóan aktuálisnak nevezte.
2020-10-29Mécsest gyújtsunk mindazokért, akiket rég nem láthatunkEz a kegyeletteljes ünnepkör az elcsendesülésről szól, amelyen vallási nézetektől függetlenül az elhunyt szeretteinkről emlékezünk. Palkovics Katalinnal, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének titkárával beszélgettünk arról, hogy milyen szokások alakultak ki erre az időszakra.
2020-10-29Forgalomkorlátozás lesz a Temető utcábanAz önkormányzat egy tájékoztatóban hívja fel a figyelmet arra, hogy az előző évekhez hasonlóan forgalmirend-változás lesz érvényben október 30. és november 2. között a temetőnél, a 22-es busz két napon keresztül sűrített menetrend szerint közlekedik majd, és a temető nyitvatartása is hosszabb lesz.
2020-10-24Emlékezés az '56-os forradalom hőseire. Az emberi méltóság forradalmaAz október 23-i, pénteki városi ünnepségeken a 64 éve kitört 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről, valamint a 30 éve, 1990 október 23-án megalakult első szabadon választott helyi képviselőtestületről is megemlékeztek.
2020-10-24Tisztelettel és kegyelettel (képaláírás)Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelgett október 22-én, csütörtök délután a Fidesz Dunaújvárosi szervezete. Mint azt Cserna Gábor elmondta, figyelembe vették az Operatív Törzs rendezvényekre vonatkozó ajánlásait a járványügyi helyzet tekintetében, ezért nem szerveztek külön emlékező ünnepséget, mégis, szerették volna tiszteletüket, kegyeletüket leróni ’56 hősei előtt.A koszorúzáson jelen volt a helyi hősünk, Zecher János családja. (teljes szöveg)
2020-10-22Lényegi kérdések a körzetben. Élet-halál kérdések a 10-es körzetbenTöbb fontos kérdésben is sikerült előrelépést kieszközölnie Orosz Csaba önkormányzati képviselőnek a dunaújvárosi 10. számú választókörzetben
2020-10-16Közgyűlést tartottak csütörtökön. Több mint harminc napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés. Gombos István függetlenként folytatja. Folyószámla-hitel kell jövőre is?A nyílt ülésre meghirdetett harminchárom napirendi pontból négyet az ülés elején levettek a testület tagjai, öt sürgősségi indítványt pedig felvettek a tárgyalandó pontok közé az október 15-i, csütörtök délelőtt tartott október havi rendes közgyűlésen. Cserna Gábor fideszes képviselő ismét kérdéseket intézett a városvezetéshez, némelyikre azonnal választ is kapott, Tóth Kálmán a helyi buszközlekedés megújítását célzó lakossági igényfelmérésre beküldött válaszokat köszönte meg a városlakóknak.A közgyűlés kiírta a Bartók színház igazgatói pályázatát is. Döntöttek arról is, hogy a Martinász szobornál lévő parkot Borovszky Ambrusról nevezik el.
2020-10-16Közgyűlés. Öttel kevesebb és öttel több a napirendenAz eredetileg tervezetthez képest öt napirendi pontot levett, viszont öt sürgősségi indítványt hozzáadott a 2020. októberi havi rendes közgyűlés programjához a dunaújvárosi képviselő-testület. Érdekesség, hogy az eseményen Gombos István korábbi fideszes önkormányzati képviselő már függetlenként vett rész, miután kilépett a párt dunaújvárosi szervezetéből.
2020-10-16Meg kell őrizni a kistemető értékeit. Döntöttek: összefognak, rendet tesznekKözösségi akció keretében tették rendbe a Pentelei kistemetőt 2020. október 10-én
2020-10-12Összefogás a pentelei kistemetőért. Meghitt emlékhely lehetKözel félszázan szorgoskodtak október 10-én, szombaton délelőtt a pentelei kistemetőként ismert sírkert rendbetételén. Az akció kezdeményezőinek célja, hogy hosszabb távon is rendezzék e jelenleg problémás terület helyzetét.
2020-10-08Közösségi takarítás szombaton a temetőnél. Összefogás a kistemetőért - a takarítás után gondozásOktóber 10-én, szombaton délelőtt közösségi összefogás keretében kezdik el rendbe tenni az évek óta elhanyagolt, „kistemetőként” ismert területet. A kezdeményezés egyik vezetője Orosz Csaba, a terület önkormányzati képviselője, akivel a helyszínen beszélgettünk.
2020-08-28Még nincs, de leszA temető ügyfélszolgálatai irodája ideiglenesen a Temető utca 45. szám alatt üzemel.
2020-08-22Temető: üres iroda, nem hívható telefonok. Tényleg nem üzemel jelenleg ügyfélszolgálat a köztemetőnél?Több olvasónk is panaszkodott, hogy a temetőnél nincs elérhető gondnokság, nem tudnak a helyszínen kihez fordulni a kérdéseikkel, és a nyilvános illemhely sem üzemelt egy ideig.
2020-08-10A nyugvópontot követően is sok teendője lesz vállalkozásaivalNem túlzás kálváriának nevezni a köztemető üzemeltetése körül zajló eseményeket a tavalyi kampányidőszak óta. Valós és hamis állítások is előjöttek a témában, valaki az egyik verziónak hitt, valaki a másiknak. Most azonban nyugvópontra került a dolog egy időre.
2020-07-17Fajsúlyos kérdésekről döntöttek. A temető üzemeltetése, média-közbeszerzés, és vezérigazgató a DVG élénKözgyűlést tartottak a képviselők július 16-án, csütörtökön, amelyen az előzetes napirendek közül egyet levettek, kilenc sürgősségi indítványt pedig felvettek a megtárgyalandók sorába, így összesen ötvenhét napirendi pontban hoztak döntést.
2020-07-17Maratoni közgyűlést tartottak. Maratoni közgyűlés volt nyár közepénCsaknem ötven napirendi pont szerepelt a július havi rendes közgyűlés programjában: a megszokott „lemorzsolódás”, azaz az egyes napirendi pontok elhalasztása, napirendről való levétele mellett is maratoni ülésre készülhettek a képviselők a Városháza "C" szárnyában 2020. július 16-án
2020-05-21Temetkezés járvány idejénEzekben a különleges és fájdalmas időkben (jogosan) rengeteg figyelem irányul a „frontvonalban” tevékenykedőkre – azokra, akik nem dolgozhatnak otthonról, akik a többi között kórházainkban, gyógyszertárainkban, élelmiszer-ellátó hálózatainknál, postáinkon tartják a frontot, akik gyakran maguk is hatalmas veszélyben vannak. Egy szintén fontos csoportról, a temetkezési dolgozókról azonban egészen idáig feltűnően kevés szó esett.
2020-04-22Nyári rend és nyitott bejáratokA járvány elleni óvintézkedések a kegyeleti szolgáltatásokat is érintik. Ezekről és a városi köztemetőben bevezetett változásokról kérdeztük a Dunaújvárosi Kegyelet Kft. ügyvezetőjét.
2020-02-14A költségvetésről is döntöttekNéma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában 2020. február 13-án, csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.
2019-12-28Karácsonykor sokan kilátogattak a temetőbeKarácsonykor is tele volt a temető parkolója, sokan látogatják meg az elhunyt hozzátartozóik sírját az ünnepek tájékán. A szeretet ünnepe nem mindenkinek gondtalan és vidám.
2019-12-13Közbeszerzésekről is döntöttek. Új tb-tagok a gazdasági társaságoknálRendkívüli közgyűlés, december 5.: A temető üzemeltetésére csak a Dunaújvárosi Kegyelet Kft. adott be pályázatot, nem fogadták el. A város közvilágítási munkáit az E. ON Energiakereskedelmi végzi majd. A városi parkok, helyközi buszjáratok takarításával, hulladékmentesítésével a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft.-t bízták meg. Új felegyelőbizottsági tagok választása. Megszavazták, hogy az önkormányzat részére folyószámla hitelkeretet biztosítson az OTP Bank.
2019-12-06Az önkormányzati társaságok új delegáltjairól is döntöttekTöbbször volt teljes egység a közgyűlésen, amikor mindegyik képviselő – a jelen lévő négy fideszes is – együtt támogatta a többség által előterjesztett határozati javaslatot. Néhány témakörben viszont komoly ellenvetése volt a helyi ellenzéknek.
2019-11-08ökumenikus megemlékezés a temetőben. Másban nem lelhet az ember vígaszt, csak a feltámadásbanA köztemetőben a négy történelmi egyház képviselőjével.
2019-11-07Minden áldozatra emlékezni kellHalottak napja alkalmából október 30-án Lőwy Vera a Pentele Baráti Körrel közös koszorúzást szervezett a II. világháború áldozatai emlékére.
2019-11-02"Ami halandó, azt legyőzi az élet" Szeretteink elvesztése egy olyan seb, ami sosem tud begyógyulni igazánMindenszentek estéjén tartották a hagyományos ökumenikus megemlékezést a dunaújvárosi temető ravatalozója előtt.
2019-11-00Keresztényegység napi zarándoklatA rácalmási Ágasfa Hagyományélesztő Baráti Kör zarándokutat szervezett 2019. szeptember 14-én, a Keresztényegység napján Rácalmás keresztény vallási építményeinek érintésével a valaha a Szentkútnál állt Szent Anna kápolnához.
2019-10-31Megemlékeztek az áldozatokrólAz emlékezés koszorúit helyezték el október 30-án a dunaújvárosi köztemetőben található II. világháborús emlékműnél, a nagy világégés és a holokauszt áldozatai előtt fejet hajtva.
2019-10-25A szabadság megtartó ereje. Átadták a Dunaújváros Díjat isMegemlékezést szervezett a város önkormányzata és a Bartók színházban átadta a Dunaújvárosért Díjat is. A díjat Neszményi György kapta posztumusz, továbbá dr. Máté Ágnes főorvos és a kórház gégészeti osztályának kollektívája.
2019-10-251956 a szívünk és a gerincünk. A Fidesz helyi szervezete is megemlékezett a forradalom hőseirőlA nemzeti ünnep előestéjén.
2019-10-24'56 örökösének vallja magátA temetőben álló kopjafa előtt gyűltek össze a Fidesz helyi szervezetével közösen emlékezők október 22-én, kedden délután Dunaújvárosban.
2019-08-00Méltón búcsúzniPalkovics Katalin ismerteti a Dunaújvárosi Kegyelet Temetkezési Kft. új szolgáltatását, a "vízre engedéses" búcsúztatást a kisapostagi Yachtkikötőben.
2019-07-00Schrick István. Polgármesteri értékelőSchrick István Rácalmás polgármesterének beszámolója az elmúlt öt év beruházásairól, az elnyert állami támogatásokról (2019. július)
2019-06-21Újabb parkolók építéséről döntöttek. Több mint negyven napirendi pontot tárgyaltak a képviselőtestület tagjaiKözgyűlés: Dunaújváros Ifjúságáért díjat az idén Lászlóné Durecz Andrea pedagógus és Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője kapta. Az önkormányzat vételi szándékot nyújtott be a Vasmű klubra.
2019-06-00Történetek és sztorik Rácalmás múltjából. A Paizs család emlékműveSzalai Árpád írása Paizs Gyuláról és az általa a rácalmási temetőben létrehozott emlékműről.
2019-05-29A hősök napjára emlékeztekMegemlékező ünnepséget rendeztek a városi köztemetőben a Magyar Hősök Napja alkalmából május 16-án, vasárnap délelőtt.
2019-01-04A temetkezés egy szakma: fejleszteni kell!Tabutéma helyett közgondolkodás és öngondoskodás: ez a két kulcskifejezése a kegyeleti konferencián elhangzott dunaújvárosi felszólalásnak.
2018-11-09Közös imaMindenszentek napján megemlékezést tartottak a köztemető ravatalozójánál.
2018-11-02A megemlékezés óráit töltöttük a temetőkben. Mindenszentek ünnepén a temető csendjébenMindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából immár hatodik alkalommal ökumenikus istentiszteletet és polgári megemlékezést rendeztek november 1-én, csütörtökön délután négy órakor a dunaújvárosi temető ravatalozója előtt.
2018-11-02Koszorúk, virágok az emlékműnél. Penteleiek virágai az emlékműnélA hagyományokhoz híven a Pentele Baráti Kör tagjai október 31-én, szerdán délután helyezték el az emlékezés koszorúit a dunaújvárosi köztemetőben található II. világháborús emlékműnél.
2018-11-02Koszorúk Borovszky Ambrus sírjánálA korábbi évekhez hasonlóan ismét október 31-én emlékeztek meg a Dunai Vasmű korábbi legendás vezérigazgatójáról, Borov­szky Ambrusról a városi köztemetőben a Dunaferr társaságcsoport, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, valamint a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői.
2018-11-00Koszorúzás Borovszky Ambrus sírjánál (képaláírás)Borovszky Ambrusra, a vasmű egykori, legendás hírű vezérigazgatójára, emlékeztek a szakszervezet és a vállalatvezetés képviselői október 31-én a dunaújvárosi temetőben. Borovszky Ambrus példaértékű, sikeres szakmai életpálya után 1995-ben hunyt el, emlékét ma is tisztelettel őrzik a vasműsök. A szakszervezet képviselői ezt követően lerótták kegyeletüket Szemán józsef egykori Vasas-elnökhelyettes végső nyughelyénél is. (teljes szöveg)
2018-10-31Az áhítat napjai jönnek, hangolódjunk békében! Nyugodt időszak legyenA közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. Palkovics Katalin, a temetőt üzemeltető Dunaújvárosi Kegyelet Bt. ügyvezetője tájékoztatta lapunkat a szükséges tudnivalókról.
2018-10-24E kis nép harca útmutatásul szolgált a történelem soránA temetőben álló kopjafa és az 1956-os forradalom jelképévé nemesedett lyukas nemzetiszínű zászló előtt gyűltek össze az emlékező ünneplők október 23-án, kedden reggel Dunaújvárosban.
2018-10-24A fiatalon hősi halált halt Farkas Istvánra emlékeztekRendhagyó ünnepséget szerveztek Baracson a magyar szabadságharc, az 1956-os forradalom hatvankettedik évfordulójára. A korábbi években két helyszínen, először Baracs-Templomoson tartották az első megemlékezést, majd a folytatásban este a művelődési házban zárult a program. Idén összevonták a két rendezvényt, így a két településrész összekapcsolásának jelképeként a templomosi temetőben zajlottak az ünnepi események.
2018-10-00A 21 hektárnyi kegyeletBeszélgetés Palkovics Katalinnal, a temetőt üzemeltető Dunaújvárosi Kegyelet Bt. vezetőjével a halálról, temetkezésről és a dunaújvárosi temetőről.
2018-09-14Sírásó verseny. Morbid vetéledő a temetőbenHarmadik alkalommal rendezték meg az Országos Sírásó Versenyt, aminek ezúttal a Dunaújvárosi Köztemető adott otthont szombaton (2018.09.08.) délelőtt.
2018-09-12A halottaink iránti tisztelet, kegyelet minket jellemezPalkovics Katával, a dunaújvárosi temetőt üzemeltető Dunaújvárosi Kegyelet Kft. vezetőjével beszélgettünk halottak napja közeledtével.
2018-06-00Hogy méltó lehessen az emlékezetIsmertető a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. sírokkal kapcsolatos szolgáltatásairól (sírtisztítás, gyepszőnyegezés, komplett sírmunka). Nyilatkozik Palkovics Katalin, a cég vezetője.
2018-05-28Koszorúzás a Hősök emlékoszlopánálKoszorúzási ünnepséget rendezett a városi temetőben a Honvéd Klub a Magyar Hősök Emléknapján május 27-én.
2018-05-04Végső búcsút vettek Ongai Gábortól. Több mint húsz évig szolgált a rendőrsTragikus hirtelenséggel, 2018. április 17-én, életének 43. évében elhunyt Ongai Gábor rendőr őrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály vezetője.
2018-03-19Rosti Pálra emlékeztek. Egy tudós polihisztor életeMárcius 15-én a Pentele Baráti Kör szervezett megemlékezést Rosti Pál sírjánál, ahol Pálinkás Bertalan és Gasparik Gábor idézte fel a neves polihisztor életpályáját. Az alábbiakban az elhangzott előadás egy terjedelmi okok miatt lerövidített kivonatát olvashatják.
2018-02-22Hadtörténész járt utána a múltjának. Időutazásra csábító sorokAz adonyi temetőben néhány évvel ezelőtt felfedeztek egy sírt egy elvadult, növényekkel borított szakaszon. A közel két és fél méteres síremlék, teljesen be volt borítva borostyánnal. Ahogy a tisztítási munkálatok a végéhez közeledtek, kirajzolódott a név: Uhlarik János. Rózsafi János (kép) hadtörténész utánajárt múltjának.
2018-02-17Az egyszerű mesterséget művészi fokon művelniPalkovics Kata (kép), bámulatosan tehetséges, fiatal üzletasszony. Karrierje még négyéves korában, a szülei virágboltjában kezdődött.
2018-02-09Búcsú Kálmán Andrástól (kishír)Utolsó útjára kísérték, és végső búcsút vettek dr. Kálmán Andrástól a városi temetőben múlt pénteken. (nem teljes szöveg)
2017-11-20Áll a sírkő! (képaláírás)A Pentele Baráti Kör tagjai Tóth László sírköves mester és munkatársai közreműködésével befejezték Zalay Ferenc esperes plébános kistemetőben lévő sirkövének helyreállítását. (teljes szöveg)
2017-11-14Zalay plébános köve. Pentele megbecsült plábánosának sírköveAz egykori mezőváros esperes plébánosa és elkötelezett, elismert szolgálója volt a településnek. Zalay Ferenc (ahogyan sírkövén is szerepel: Ferencz) dunapentelei római katolikus esperes plébános (1814-1886) a kistemetőben nyugszik, édesapja sírja mellett áll(t) emlékköve. A penteleiek sok éve szeretnék helyreállítani a síremléket – most a Pentele Baráti Kör, Tóth László sírköves mester és munkatársai nekiláttak a munkának.
2017-11-08Az élőkön múlik, hogy békében nyugodjanakElőfordult a helyi temetőben, hogy huszonöt évig nem fizettek a lejárt sírhely után megváltási díjat...
2017-11-04Borovszky emlékezete. Boró emlékeA Dunai Vasmű legendás gyárépítő igazgatójára, Borovszky Ambrusra emlékeztek november 3-án, pénteken délután a városi köztemetőben lévő sírjánál.
2017-11-03Az emlékezet csendje. A gyertya fénye Krisztust jelképeziMindenszentek alkalmából ünnepségre várták az emlékezőket a temetőben november 1-jén.
2017-11-03Mindenszentek és halottak napja után. Akik a Dunánál leltek végső nyugalomraMindenszentek és halottak napja előtt egy új emlékhely készült el Dunaújvárosban, az egykori kompkikötőnél. A széles összefogással megvalósult, egy keresztet is magában foglaló mű azok emléke előtt tiszteleg, akiknek hamvait a végakaratuk szerint a Dunába szórták.
2017-11-03Holtainkhoz megyünk, saját lelki békénket megteremteniMindenszentek és a halottak napja az elhunytakra való emlékezés időszaka. Ilyenkor mindenki igyekszik kilátogatni elhunyt szerettei nyughelyéhez.
2017-11-02Emlékük a szívünkben él tovább. A szeretet hitével és üzenetévelA szeretet üzenetével a feltámadás ígéretével és reményével kell emlékeznünk elhunyt hozzátartozóinkra, akik örökké élnek tovább szívünkben – fogalmazták meg mindenszentek napján a történelmi egyházak képviselői.
2017-11-02Rendőri tanácsokA Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai figyelemfelkeltő akciót tartottak október 31-én, kedden délelőtt a dunaújvárosi köztemető bejáratánál és a környező parkolókban. A részletekről lapunknak dr. Vörös Ferencné rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője beszélt lapunknak.
2017-11-00Emlékét ma is tisztelettel őrzik (képaláírás)A vasmű egykori, legendás hírű vezérigazgatójára, Borovszky Ambrusra emlékeztek a szakszervezet és a vállalatvezetés képviselői november 3-án a dunaújvárosi temetőben. Borovszky Ambrus gazdag, sikeres életpályát követően 1995-ben hunyt el, emlékét ma is tisztelettel őrzik a vasműsök. (teljes szöveg)
2017-11-00Megszentelt, új ravatalozóban vehetünk végső búcsút az elhonytaktólSchrick István polgármester, valamint négy egyház képviselőjének jelenlétében szentelték meg 2017. mindenszentek előtti vasárnapján Rácalmás új ravatalozóját.
2017-10-31Az emlékezés gyertyalángjai. Temetői emlékezés: fontos információk soraA következő napokban az emlékezés és tiszteletadás gyertyalángjai gyúlnak meg országszerte a temetőkben. Mindenszentek és halottak napján több közösségi, hivatalos megemlékezést is rendeztek Dunaújvárosban és a környező településeken.
2017-10-31A természet volt az erősebb. Kidőlt fák, letört ágak, repülő cserepek, felszakított szigetelésA biztosítótársaságok és a biztosítást nem kötők fekete napja volt október 29, vasárnap. A viharos erejű szél óriási károkat okozott Dunaújvárosban és megyeszerte.
2017-10-31Megszentelték a ravatalozótNégy egyház helyi vezetőinek és hívőinek részvételével szentelték meg Rácalmás köztemetőjében az új ravatalozót október 29-én, vasárnap.
2017-10-25Halottak napja közeledik. Kegyeleti megemlékezés, hosszabb nyitvatartásHalottak napja miatt ismét megváltozik a forgalmi rend a dunaújvárosi temető előtt, ahol már szombattól, október 28-tól a rendőrök, polgárőrök és a városőrök együtt irányítják majd a forgalmat a Temető utcában és környékén, ők segítik majd a parkolást is.
2017-10-00Amikor a szívünk sírZászlós Ildikó Gabriella dunaújvárosi gyászterapeuta, egészség-mentor írása a gyászról.
2017-10-00Halottainkra emlékezvePalkovics Katalin, a temetőt üzemeltető Dunaújvárosi Kegyelet Bt. ügyvezetőjének tájékoztatója a temető nyitvatartásáról az ünnepekben.
2017-09-01Ismét áll a kereszt a perkátai temetőbenÚj keresztje van Perkáta temetőjének mostantól a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület jóvoltából.
2017-08-08Vakációzó diákok munkában. A játszótereken dolgoztak a diákok ezen a nyáronA nyár a diákmunka szezonja. A piaci szereplők mellett nálunk a város is biztosított munkalehetőséget számukra.
2017-05-08Temetői emlékezésMegkoszorúzták a deportáltak emléktábláját a városi temetőben a II. világháború befejezése alkalmából május 7-én.
2017-05-00Rácalmás évezredei I. Szemelvények iskolánk múltjábólNémeth Miklósné, volt rácalmási iskolaigazgató helytörténeti kutatásai. Az írás az első része a cikksorozatnak és a neolitikumtól a Szent István korig tartó időszak leleteivel foglalkozik.
2017-04-26Döntés két temetői parcelláról. Két parcellát hantolnak majd kiEgy közgyűlési döntés értelmében az önkormányzat két temetője - XXI. és XXV. számozású - parcelláról mondott le.
2017-04-21Közgyűlés2017. április 21.
2017-04-11Ismét takarították a kistemetőt. Tavaszi takarításImmár harmadik alkalommal lepték el önkéntesek a kistemetőt, hogy megszabadítsák az elburjánzott növényzettől és az eldobott szeméttől.
2017-03-30Temetői csap. Megnyitott csapokVízhiányra panaszkodott lapunknál egy temetőlátogató - de a helyzet már megoldódott.
2017-03-16Közgyűlés2017. március 16.
2017-03-11Járda és parkoló lesz ittRégi kívánságok valósulhatnak meg idén őszig a városi temető környékén, főleg a parkoló burkolásával.
2017-03-09Sorozatos sírrombolás a pentelei kistemetőbenTavaly 39 sírt tettek tönkre, most hétvégén hármat.
2017-03-00A majdnem megmentett temetőÚjabb rongálás történt a kistemetőben, ismét ledöntöttek néhány síremléket. A temető megmentéséről nyilatkozik Cserna Gábor polgármester és Palkovics Katalin, a Kegyelet Bt. vezetője.
2017-02-02Ismét földön hevernek a sírkövek. Ledöntött kövekAlig telt el negyed év, ismét sírrongálásról vagyunk kénytelenek beszámolni. A hely ismét a nagyáruház melletti kistemető.
2017-01-24Tisztelők egy sírnál (képaláírás)Hat esztendeje hunyt el Barányi Albert (1948-2011) a helyi kamara egykori titkára. Családtagjai, barátai, tisztelői minden évben összegyűlnek sírjánál a dunaújvárosi temetőben: mint január 23-án is. Képünkön az emlékezők csoportjának egy része. (teljes szöveg)
2017-01-00Elkészült az új ravatalozó (képaláírás)(Rácalmás, 2017. január) Önkormányzatunk beruházásában elkészült a köztemető új ravatalozója. Mostantól méltó körülmények között vehetünk búcsút szeretteinktől, barátainktól, szomszédainktól. Az ünnepélyes átadást későbbre tervezi a képviselő-testület (teljes szöveg)
2017-01-00Interjú Schrick Istvánnal, Rácalmás polgármesterével. Norvég pályázat, ravatalozó, sportcsarnok. Eredményes évünk volt- Mozgalmas és fejlesztésekben bővelkedő évet zárt kisvárosunk 2016 decemberében is - nyilatkozta Schrick István, Rácalmás polgármestere.
2016-11-18Rászorulókon segítenek. Gondjuk lesz a temetőreTechnikai problémákban bővelkedő, vitákban, politikai felhangú megnyilvánulásokban viszont szűkölködő volt a csütörtöki közgyűlés. Két kiváló szakembernek ítélték oda át a Szociális Munkáért - Dunaújváros díjat. Borsos József szakpszichológus és Katona Péter, a hajléktalan ellátó részleg vezetője számára. Szabó Zsolt a pedagógusok érdekében szólalt fel. Barta Endre Czigler Ernőre emlékezett, majd tájékoztatta a közgyűlést az időseknek szánt 5 ezer forintos támogatásról az ünnepekre. Mórocz Erika a Tourinform irodavezetője vázolta az adventi rendezvények, szilveszteri, újévi programok tervét. Iván László megköszönte a zöld rendelőben végzett munkát. Cserna Gábor tájékoztatta a közgyűlés tagjait Csapó Gábor kinevezéséről a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum élére, valamint a Dunaferr Szakközépiskola igazgatói teendőit megbízással Zemankó Zoltán kapta. A közelmúltban feldúlt kistemető is szerepelt a napirendi pontok között.
2016-11-17Köszönet a helyreállítóknakA penteleiek hálásak azoknak, akik közreműködtek a vandálok által megrongált kistemető helyreállításában.
2016-11-12Helyreállították az emlékműveketAz Orosz Föderáció támogatásával és megbízásából halottakhoz méltó kegyeleti környezet veszi körül a második világháború során Mezőfalván eltemetett orosz katonákat.
2016-11-11Szakszerű helyreállításTizenöt évvel ezelőtt is vandál támadás érte a kistemetőt. Akkor és most is Tóth László (kép) és munkatársai tettek sokat azért, hogy megmentsék a síremlékeket.
2016-11-09Rendet tesznek (képaláírás)Lapunk a közelmúltban közölt cikksorozatot arról, hogy mindeddig nem ismert elkövetők korábban feldúlták a városi kistemetőt. Hirtling László, Gonda Sándor, id. Gonda Sándor, ifj. Dobrovszki Gábor, Tóth László és Szabó Tamás alkotta csoport vállalta, hogy a napokban rendet tesz a sírkertben és helyreállítja a vandál pusztítás előtti állapotokat. (teljes szöveg)
2016-11-00Kedves Újtelepiek!Ismertető a Városvédők Újtelepért Egyesület tevékenységéről.
2016-11-00Önzetlenség...Képes összefoglaló a Tesco alatti kistemető 2016. október 17-i rendbetételéről. Részt vettek a takarításban a Városvédők Újtelepért Egyesület tagjai, a Kegyelet Bt. dolgozói, a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. dolgozói, a körzet képviselője, Tóth Kálmán, valamint segítséget nyújtottak a DVG Zrt. és a Dunanett Kft. emberei is.
2016-11-00Egy kis történelmi visszatekintésA Tesco melletti Kistemető történetének bemutatása, külön kitérve a temetkezési hely centrumában álló Szitányi-kápolnára.
2016-11-00Tisztelgés a vezérigazgató emléke előttBorovszky Ambrusra emlékeztek az ISD Dunaferr Zrt. és a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői 2016. október 29-én, a dunaújvárosi temetőben.
2016-10-29Tisztelet és virágok. VisszatekintőkA helyi vas- és acélgyártók két emblematikus alakjára, Borovszky Ambrusra és Szemán Józsefre emlékeztek október 28-án délután a városi köztemetőben.
2016-10-29Temetői információk. Figyelemmel és türelemmelA következő napokban (is) sokan dolgoznak azért, hogy zökkenőmentesen emlékezhessünk halottainkra. kiemelt rendőri jelenlét segíti majd a közlekedőket.
2016-10-28Így közlekedhetünk a sírkert környékén!A mindenszentek és halottak napja miatt, forgalmi rend változás lesz Dunaújvárosban a köztemető környékén.
2016-10-24Köszönet a hősöknek. "A Haza Te Vagy!"Az '56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából ünnepséget rendezett városunk önkormányzata október 23-án, vasárnap. A megemlékezés reggel 9-kor kezdődött a temetői kopjafánál. A koszorúzás után az eseménysorozat a Bartók Kamaraszínház színháztermében folytatódott. Dunaújvárosért-díjat kapott: dr. Tiszamarti Sámuel Miklós, Tóth Imre (kép) és Móricz Zoltánné (kép).
2016-10-24Főhajtás, tisztelet. '56-os hősökre emlékeztekOktóber 23-án, vasárnap délelőtt a Baracs templomosi temetőben Farkas István sírjának megkoszorúzásával kezdődtek a Dunaújváros melletti község ünnepi programjai.
2016-10-22Felújították az emlékművetAz október 23-i, vasárnapi városi megemlékezés a temetői ’56-os emlékműnél lesz, amelyet a közgyűlés döntése alapján felújítottak.
2016-10-18Tisztították, szépítették. Szemetet szedtek, lombot gereblyéztekAmit tavasszal elkezdtek, ősszel folytatták. Ismét önkéntesekkel telt meg a kistemető október 17-én, hétfő délelőtt.
2016-10-15Felháborodtak a penteleiek is. Dühösek a penteleiekFelháborodtak a vandál pusztításon a penteleiek, akik a nagyáruház építésekor harcosan védték a kistemetőt. Jakóné Fekete Teréz, a Pentele Baráti Kör oszlopos tagja, október 14-én értesült a temetőrongálásról, el van keseredve.
2016-10-14Barbár sírgyalázások. Gyalázatos sírrongálásokMár a hír érkezése is hátborzongató volt, amikor érkezett az értesítés, sírokat gyaláztak meg a kistemetőben. A látványt viszont nehéz lesz feledni.
2016-10-00A gyász vámszedői ellenBeszélgetés Palkovics Katalinnal, a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. ügyvezetőjével a szakmai szervezetek által létrehozott Etikai Kódexről és a temetőüzemeltetésről.
2016-10-00Járdák a temetőben (képaláírás)A képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat járdákat építtet a rácalmási köztemetően, hogy a helybéliek és hozzátartozóik megfelelő körülmények között közelíthessék meg szeretteik sírját. Új ravatalozó, vízelvezetés, és a katolikus templom előtti tér felújítása is folyamatban van. (nem teljes szöveg)
2016-09-23Felújítják az emlékművet (kishír)A dunaújvárosi köztemetőjében található 1956-os emlékmű nagyon rossz állapotban van, indokolt az azonnali felújítása, valamint a környezetének rendbetétele is. A közgyűlés forrást szavazott meg szeptember 22-én a rekonstrukciós és exhumálási munkálatokra, valamint a környezet helyreállítására. (teljes szöveg)
2016-09-19Végleg hazatértek... Otthon a puszta névadóiEgy régi-régi baracsi család több, a történelem által innen elszakított tagját temették újra falujukban. Tótváradgyai Kornis Károly, felesége Koller Edit, lányuk Kornis Edit és az ő férjének, Merényi Ferenc földi maradványait helyezték végleges nyughelyükre a családi kriptába, római katolikus szertartás szerint.
2016-09-13Méltó kegyeleti helyet építenek. Ravatalozót építenekImpozáns, kápolnát formázó új ravatalozót építtet Rácalmás önkormányzata a régi, kegyeleti szempontból méltatlan helyett.
2016-08-27Köztisztaság, közrend. Munka, képzésA korábbiaknál is sikeresebb félév áll a helyi roma nemzetiségi önkormányzat mögött, derült ki a kempingben tartott augusztus 26-i, pénteki évadzáró pikniken és közmeghallgatáson.
2016-08-19Az idő múlása meglegyinti az embert. Az egy éve elhunyt Farkas Mihálynak állítottak emléketA Baracsi Fafaragó tábor résztvevői kopjafát állítottak az egy éve elhunyt Farkas Mihály képzőművész sírjához a kisapostagi temetőben.
2016-08-04Kulccsal nem lehet bejutni a sírokhoz. Könnyebb már bejutniJónéhányan meglepve tapasztalták, hogy az eddig megszokott módon, saját kulcsukkal nem tudtak bejutni a Krisztus Király templomba az urnasírokhoz.
2016-08-00A dolmányos varjú és a lombseprűBeszámoló az "öregtemetőben" végzett diákmunkáról. Nyilatkozik Palkovics Katalin, a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. ügyvezetője.
2016-08-00Jó ütemben épül a ravatalozó a köztemetőbenAz előre ütemezett módon halad az új ravatalozó építése Rácalmás köztemetőjében. Az önkormányzat saját költségvetési forrásból valósítja meg a beruházást, hogy méltó kegyeleti körülményeket teremtsen.
2016-07-13Összkép kérdése. A sírkert képeA környék legnagyobb és legszebb sírkertje a dunaújvárosi temető. A huszonegy hektáron elterülő temető gondozottsága nem kis terhet ró a fenntartóra.
2016-07-09Diákok dolgoznak a temetőben. Diákmunkán...Idén nyáron is sok középiskolás vagy az iskolát éppen befejezett fiatal dolgozik a városban a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. szervezésében.
2016-07-01Nyári munka diákoknakNyári munka diákoknak: vannak jól fizető állások, de kevés a hely. A Meló-Diák Kft. tapasztalatairól, lehetőségekről.
2016-07-00Régi-új kihívások Nagyvenyim életébenVargáné Kaiser Katalin nagyvenyimi polgármester asszony beszámolója az önkormányzati választások óta eltelt másfél évről. Témakörök: közigazgatás, sajátos, egyedi problémák, gazdasági program, fejlesztések, feladatok, temető.
2016-06-28Épül az új ravatalozóA kegyeleti szempontból méltatlan ravatalozó helyett újat építtet Rácalmás önkormányzata. A munkálatok elkezdődtek, és várhatóan őszre fejeződnek be.
2016-06-00Példátlan összefogás...Páldátlan civil összefogás - Dunaújvárosi Kegyelet Bt., Pentele Baráti Kör, Városvédők Újtelepért Egyesület és Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft. - jött létre, hogy megtisztítsák, rendbe tegyék az elhanyagolt kistemető területét.
2016-06-00Elkezdődött a ravatalozó építéseA képviselő-testület korábbi döntése értelmében a kivitelezéssel megbízott cég elkezdte a ravatalozó építését a rácalmási köztemetőben.
2016-05-31Tisztelet a hősöknek (képaláírás)Május utolsó vasárnapján volt a Magyar Hősök Napja. Ebből az alkalomból a dunaújvárosi temető 31. parcellájában felállított kopjafánál, a Hősök Emlékoszlopánál koszorút helyeztek el a városi Honvéd Klub képviselői: Csécs István, Mészáros Gábor, Papp László és Sz. Molnár Árpád (teljes szöveg)
2016-05-04Dr. Szabó Ferenc sírjánál koszorúztakA HÍD Dunaújváros és Környéke Egyesület tagsága dr. Szabó Ferenc, a Dunaferr Dunai Vasmű egykori vezérigazgatójának sírjánál.
2016-04-19Ravatalozót építenekImpozáns, kápolnát formázó új ravatalozót épít Rácalmás önkormányzata. Zsigmond László főépítész látványterve.
2016-03-22Komoly összefogással takarítanakRendkívüli civil összefogás - Dunaújvárosi Kegyelet Bt., Pentele Baráti Kör, Újtelep Csoport és Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft. - jött létre, hogy megtisztítsák, rendbe tegyék az elhanyagolt, elszemetesedett kistemető területét.
2016-03-18Károlyi-huszárezredA Pentele Hagyományőrző Egyesület tagjai Rosti Pál sírhelyénél koszorúztak március 15-én a pentelei római katolikus temetőben.
2016-03-08Partfalomlás másképpHatalmas lösztömb gurult le március 6-án délelőtt az Üdülő soron, a zsidó temető mögötti löszfalról.
2016-03-00Az új ravatalozó terveiAz új rácalmási ravatalozó látványterve.
2016-03-00Védett temetőrészek és sírhelyek a rácalmási katolikus temetőbenIsmertető a rácalmási katolikus temetőben található védett részekről, sírhelyekről. Lakossági felhívás javaslattételre.
2016-03-00A helyi hősök előtt is tisztelegtünkA rácalmási megemlékezésen, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából rendeztek, a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület vezetői és tagjai gyűltek össze a temető kápolnájánál, ahol a helyi vonatkozású nemzeti hősök, nevezetesen Schvanfelder-Hattyufy Kristóf, Márkus István, Rode Nepomuki János nyughelyére helyeztek koszorút.
2016-03-00Katolikus hírekA rácalmási Római Katolikus Egyházközség hírei: a közösség tíz új jelmez elkészítésével támogatta a passiójátékot; az egyháztanács egyhangúan döntött a ravatalozó megépítéséhez szükséges földterület díjmentes használatba adásáról.
2016-02-16Impozáns látványtervekKét tervezett beruházás, a ravatalozó és a sportcsarnok látványterveivel ismertette meg az érdeklődőket a terveket készítő Zsigmond László, Rácalmás főépítésze.
2016-02-12Ravatalozó, csarnokA fürdőről sem mondtak le a rácalmásiak, de annak az engedélyeztetése hosszú folyamat. Konstruktív, tervismertető és problémamegbeszélő közmeghallgatást tartott Rácalmás képviselő-testülete február 9-én.
2016-01-20Megsüllyedt sírokHárom nagy parcellában is megsüllyedtek a sírok az utóbbi hetek időjárása miatt a köztemetőben.
2016-01-15Eltemették Andriska VilmostNekrológ. Andriska Vilmos 1960 óta élt és rendíthetetlenül dolgozott Dunaújváros labdarúgásáért.
2016-01-11Andriska Vilmost búcsúztattákJanuár 9-én búcsúztatták a dunaújvárosi temetőben Andriska Vilmost, a helyi labdarúgás legendás alakját.
2016-01-00Újabb jó évünk voltInterjú Schick Istvánnal, Rácalmás polgármesterével a település 2015-ös évéről.
2015-11-06Új feszület a temetőbenA halottak napi megemlékezés után felszentelték a temető üzemeltetőjer által felújított feszületet.
2015-11-02Minden szentnek, halottnakTemetői megemlékezés és ökumenikus istentisztelet volt a temetőben október 31-én.
2015-11-02Halottaikra emlékeztekKözös gyertyagyújtással, szertartással emlékeztek a nagyvenyimiek elhunyt szeretteikre, barátaikra, ismerőseikre a temetőben.
2015-11-00Húsz éve távozott a legendás vezérigazgatóBorovszky Ambrusra emlékeztek az ISD Dunaferr Zrt. és a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői 2015. október 29-én, a dunaújvárosi temetőben.
2015-10-30Feszületet avatnak a kápolna mellettA köztemető üzemeltetője új keresztet állíttat a sírkert egyházi részének kápolnája mellé.
2015-10-30Borovszky: koszorúzásIdén húsz éve hunyt el Borovszky Ambrus, a Dunai Vasmű volt vezérigazgatója. A Vasas Szakszervezet aktivistái megkoszorúzták a sírját a dunaújvárosi temetőben.
2015-10-16Koszorú és gyertyalángAz üzemeltető felkészült a hétvégékre. Közeleg mindenszentek, halottak napja, amikor látogatók ezrei indulnak útra, hogy mécsest gyújtsanak, emlékezzenek elhunyt szeretteikre, ismerőseikre.
2015-10-09Nem viszi haza a munkahelyi gondokatBeszélgetés Tóth Lászlóné Zsókával, a Borostyán Temetkezés vezetőjével.
2015-08-21Jól dolgoztak a tanulók16 tanuló a város játszótereinek, 22-en a köztemető szépítésén dolgoztak diákmunka keretében.
2015-08-21Diákok munkábanNegyedszer rendezett diákoknak nyári munkát a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft. Megköszönték a diákok munkáját.
2015-07-13Gyommentesítők (képaláírás)Lelkes önkéntesek maroknyi csoportja szorgoskodott vasárnap délelőtt a rácalmási izraelita temetőben. A helyreállítási munkálatok múlt év tavaszán kezdődtek a sírkertben, most a nyári rendrakás, gyommentesítés volt az elsődleges feladat. Képünkön Dunai Róbert, Matolcsi László, Nagy Zoltán (teljes szöveg)
2015-06-03Egyedi búcsúzássalÚj temetkezési lehetőség lesz július elsejétől - országos szinten is egyedülálló - a Kegyelet Bt.-nél. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat diákokat is vár nyári munkára.
2015-06-02Koszorú a hősöknekA Magyar Hősök Emléknapjára emlékeztek május 31-én a dunaújvárosi temetőben.
2015-05-30A földből folytatódhatJúlius elsejétől a Kegyelet Bt.-nél "új" temetkezési formát is választhatunk elhunyt szeretteinknek. A hamvakat egy biournába helyezik, amelyből egy fa fog kinőni.
2015-05-21Közgyűlés2015. május 21.
2015-05-11Rácalmási izraelita temető (képaláírás)A tavaszi munkában segédkezett Gallai Attila, Matolcsi András és Dunai Róbert is. Ugyanis civilek maroknyi csoportja dolgozott vasárnap délután azért, hogy a tavaly kezdődött helyreállítás és a folyamatos gondozás eredményeként méltó emlékhely legyen a rácalmási izraelita temető (teljes szöveg)
2015-04-28A hivatalban intézhetők a temetőügyek (kishír)Rácalmás önkormányzata átvette a temető üzemeltetését április elsejétől a katolikus egyháztól. Helyi rendeletet alkottak a főbb szabályokról.
2015-04-22Széles, új járda lesz a temetőnél"Örömmel fogadják a rácalmásiak, hogy az önkormányzat nem csak felújíttatja, de ki is szélesítteti a főutcán, a temető kerítése melletti gyalogjárdát."
2015-04-15Istentisztelet és sírszentelésA húsvétot, a feltámadást ünnepelték a dunaújvárosi szerb templomban április 14-én.
2015-04-15A temető új arcaTemetőrendezés Mezőfalván.
2015-04-11Gond van a tujákkalA temetőben olyan magasra nyúltak a tuják, hogy közbiztonsági problémává váltak.
2015-04-00PalkovicsokBeszélgetés Palkovics Milánnal családról, vállalkozásról.
2015-03-24A város üzemelteti a temetőtÁprilis elsejétől a rácalmási önkormányzat üzemelteti a rácalmási temetőt.
2015-03-00Szent Miklós Cserkészcsapat híreiA rácalmási Szent Miklós Cserkészcsapat tevékenységének bemutatása.
2015-02-24Folytatják a mentéstA rácalmási izraelita temető megmentését tavaly kezdte el egy önkéntesekből álló csoport. Folytatják a munkát idén.
2015-02-09Üzemeltetik a temetőtA település önkormányzata szerződött Rácalmás Római Katolikus Plébániájával mint tulajdonossal a temető üzemeltetésére. 2015. április elsejétől az önkormányzat üzemelteti.
2015-02-03Elköltözött a Kegyelet Bt. irodája (képaláírás)Szabóné Palkovics Kata, a Kegyelet Bt. ügyvezető igazgatója és munkatársai új irodában, a Csillagház mögötti utcában (a posta felől), az egykori Kiscsillag helyén várják a temetési ügyeket intéző családtagokat, hozzátartozókat. (nem teljes szöveg)
2015-02-00Geodéziai felmérés a temetőbenA rácalmási önkormányzat miután átvette a temető üzemeltetését, megbízott egy gazdasági társaságot, hogy végezzék el a temető geodéziai felmérését, amely a sírokról, sírhelyekről készít dokumentációt várhatóan március 30-ig.
2015-01-30A törvény előírja - költöznekA kórház 200 méteres körzetében nem működhet temetkezési vállalkozás. Költözéshez készülőnek a Kegyelet Bt. irodájában, bemutató termében dolgozók. Vasárnap veszik birtokba az új helyet, február 2-án már a Devecseri u. 2. szám alatt nyitnak.
2015-01-21Új ravatalozót építenekA rácalmási polgármesteri évértékelőből is kiderült, hogy a településvezetők szívügyüknek tekintik város köztemetőjét. Az egyházzal megállapodtak: az önkormányzat átveszi az üzemeltetését április elsejétől, és új ravatalozót is építenek.
2015-01-06Átvennék a temetőtA rácalmási képviselő-testület kezdeményezte a katolikus egyháznál a temető fenntartásának és üzemeltetésének átvételét.
2014-12-17Korsósé az egyik védett sírKorsós József, Dunavecse 1956-os mártírjáról.
2014-12-10Övé az egyik védett sírRosti Pál bemutatása.
2014-12-00Az önkormányzat üzemeltetné a temetőtA rácalmási képviselő-testület kezdeményezte a a római katolikus egyházközségnél a temető fenntartásának és üzemeltetésének átvételét. A székesfehérvári püspökség javaslata alapján, a katolikus egyház szándékában áll átadni 2015-ben a rácalmási temetőt az önkormányzatnak.
2014-11-26Pentelei Molnár János - városunk festője voltA Nemzeti Örökség Intézet honlapján a Nemzeti Sírhelyek között találtunk rá Pentelei Molnár János nyughelyére, akinek a Fiumei úti temetőben lévő sírját védetté nyilvánították. Pentelei Molnár János festőművészről.
2014-11-14Jó példa a temetői felújításraKormányzati és hitközségi elöljárók viziteltek a rácalmási izraelita temetőben. További három millió forintot kaphat a temetőgondnokság a sírkert rendbetételének helyreállítására.
2014-11-04A legendás vezér sírját koszorúztákNovember 3-án a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség megemlékezést tartott Borovszky Ambrus sírjánál.
2014-11-00Közösen emlékeztünkA 2014. november 1-jén tartott nagyvenyimi református istentisztelet után Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata és a Kegyelet Bt. közös halottak napi megemlékezést tartott.
2014-10-31Hősök, koszorúk (képaláírás)Halottak napja alkalmából a Pentele Baráti Kör tagjai megkoszorúzták az I. és a II. világháborúban elesett penteleiek emlékművét. Előbbit a volt Szórád iskolánál, ahol Parádi György, utóbbit a városi temetőben, ahol Szabó Tamás mondott megemlékező beszédet. képünkön ketten a koszorúzók közül: Csavajda Éva és Matlag Imre. (teljes szöveg)
2014-10-18Avar kori sírokat találtakTöbb, késő avar kori sírt tártak fel Előszálláson a készülő szennyvízcsatorna nyomvonalán.
2014-09-26Egyedülálló lehetőség a munkanélkülieknekOrszágosan is egyedülálló képzés indult városunkban. Parkgondozó, kertépítő és temető kertész szakképesítést szerezhet 15 munkanélküli a négy hónapos tanfolyam alatt. A képzés és gyakorlat után tovább foglalkoztatják őket.
2014-09-24Újabb képzésekNégy éev dolgozik együtt a Kegyelet Bt. és a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft.. Park- és kertépítő temetőkertész szakmában szerveznek képzéseket szeptember 12-től, amelyek 2015. január 21-ig tartanak.
2014-09-23Az eltemetett múlt című kiállítás az Intercisa MúzeumbanIntercisa Múzeum: Időszakos kiállítás: Az eltemetett múlt. Bronzkori temető Kisapostagon című kiállítás látható október 12-ig (teljes szöveg)
2014-08-27Jó ügyet szolgálnakL. Simon László miniszterelnökségi államtitkár látogatott augusztus 26-ána rácalmási zsidó temetőbe, ahol a helyreállítási munkák tavaly kezdődtek.
2014-08-11Rendbe teszik az izraelita temetőtFolytatódik a Rácalmási Izraelita Temető helyreállítása.
2014-07-26Megemlékezés a holokausztrólA dunaföldvári temetőben.
2014-07-17Önkéntes kutatókHorváth Richárd és csapata a környező települések családfakutatásával foglalkozik. Már lefotózták Előszállás, Nagykarácsony, Mezőfalva, Daruszentmiklós, Nagyvenyim, Herczegfalva, Mélykút, Kisapostag és Dunaföldvár temetőiben a sírokat.
2014-07-08Augusztusra megújulnakAdony: rendbe hozzák a temetőt, utcákat aszfaltoznak, parkolót építenek. A Duna-part fejlesztési terveiről.
2014-05-13Önkormányzati kézben a temető (kishír)Az adonyi temető fenntartása és bizonyos temetkezéssel kapcsolatos ügyek intézése az adonyi önkormányzat hatáskörébe kerül.
2014-05-09Civil összefogássalCivil összefogással, ötmillió forintos, a holokauszt emlékévhez kapcsolódó pályázaton nyert állami támogatással teszik rendbe a Rácalmás izraelita temetőjét.
2014-03-27Gondozott a sírkertA nagykarácsonyi képviselő-testület 2012-ben alkotta meg önkormányzati rendeletét a temetőről és a temetkezés rendjéről.
2014-03-14Rosti Pál sírjánál (képaláírás)Minden évben, március 15-e közeledtével rendbe hozzák Rosti Pál pentelei sírját a helyi fotóklub tagjai: Rosti e klub névadója. Képünkön Szilárdi Zsolt és Kovács Jenő klubtagok. A fotósok közössége az ünnepnapon meg is koszorúzza Rosti Pál nyughelyét. (telejes szöveg)
2014-03-04Kétszárnyú kapu, járda, padokFelújítás a rácalmási temetőben.
2014-01-31Nem csak a zaj a bajuk...Buszközlekedési gondok. A Temető utcaiak nem a buszok ellen tiltakoznak, ám a mai körülményeket elviselhetetlennek tartják!
2014-01-29Temető utcai buszok"Járjon-e az autóbusz a temetőkapuig, s ha igen, milyen gyakran?" Az 1970-es évektől járnak buszok a Temető utcában –- ahol a közeljövőben megváltozhat a közlekedés.
2014-01-24Barányi Albertre emlékeztek..."Családtagjai, rokonai, barátai, ismerősei, tisztelői gyűltek össze csütörtökön délután Barányi Albert sírjánál, hogy gyertyagyújtással, virágokkal emlékezzenek meg a három éve elhunyt városi közgyűlési képviselőről, az Arany Csillag Szálloda és Étterem egykori igazgatójáról."
2014-01-21Motorral tilos lesz!Módosítja a közgyűlés a temetőkről és a temetkezésről szóló helyi rendeletét. Szociális temetés egyelőre nem lesz.
2014-01-14Ötmillió az izraelita temetőreÖtmillió forint állami támogatást kapott Rácalmás az Izraelita temető felújítására.
2013-11-02Az emlékezés mécseseiA temetői ravatalozónál meghitt ünnepi műsorral vártak az emlékezőket.
2013-11-02KépaláírásMindenszentek és halottak napja alkalmából tízezrek keresik fel a városi és a közeli települések sírkertjeit napokban. Csütörtökön délután a városi köztemetőben rendeztek megemlékezést. Képünkön Györgyné Deutsch Beáta és a Móricz iskola fiú kórusa. (teljes szöveg)
2013-11-02Koszorúk a vezérnekKoszorúzás Borovszky Ambrus síremlékénél.
2013-10-30Nem az hal meg, akit eltemetnek"Az ötvenes évek Sztálinvárosában a hagyományos temetés volt a jellemző, mára a hamvasztás terjedt el. Szabóné Palkovics Katalinnal, a dunaújvárosi temetőt üzemeltető cég vezetőjével mindenszentek és a halottak napja alkalmából a temetkezési szokások változásáról beszélgettünk."
2013-10-30Halottak napja előttMezőfalva. Beszélgetés Turcsán János temetőgondnokkal.
2013-10-29Rendezett, szép a temetőBeszélgetés Szabóné Palkovics Katával, a Kegyelet Bt. egyik ügyvezetőjével.
2013-10-29A hamvasztás a gyakoribbBeszélgetés Tóth Lászlónéval, a Borostyán Tóth Kft. egyik tulajdonosával.
2013-10-08Megújul a temetői járda e hónap végéreFelújítások a rácalmási temetőben.
2013-10-01Újra rakják a járdátJárdafelújítás a rácalmási köztemetőben.
2013-09-17Újjáépítik a temető bokatörő járdájátMegújul Rácalmás köztemetője. A tervekről.
2013-07-20Körsétán a temetőbenA temető huszonegy hektáros területét folyamatosan gondozzák.
2013-07-01A temetés "bitnisz"Interjú Szabóné Palkovics Katalinnal, a dunaújvárosi temetőt üzemeltető Dunaújvárosi Kegyelet Bt. képviselőjével, a szociális temetésről.
2013-06-19Szép legyen a temetőA Roma Nemzetiségi Önkormányzat és cégének, a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a temetőt üzemeltető Kegyelet Bt. összefogásának, közös munkával rendezik, szépítik a temetőt.
2013-06-14Megtisztítják a temetőt (képaláírás)Nagy Viktor, a rácalmási német nemzetiségi önkormányzat elnöke egy láthatóvá tett sírkővel. A kisváros izraelita temetőjének rendberakását már többen fogalmazták meg célként, de a tettek mindig elmaradtak. (nem teljes szöveg).
2013-03-19KépaláírásA Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezete a hétvégi kellemetlen időjárási viszonyok miatt hétfőn tartotta március 15-i megemlékezését a dunaújvárosi köztemetőben, a Szávits család síremlékénél. (nem teljes szöveg)
2013-03-07Önállóság - családban maradBeszélgetés Palkovics Milánnal és Palkovics Katalinnal, a Kegyelet Bt. vállalkozás tulajdonosaival.
2013-01-25KépaláírásMécsesek fényénél, egy-egy szál virággal a kézben, visszaemlékező kedves szavakkal idézték fel vagy tucatnyian emlékeiket Barányi Albert sírhantjánál szerdán délután. (nem teljes szöveg)
2012-12-28A fogorvosi és orvosi ellátásAz adonyi önkormányzat döntései az orvosi ellátásról. Nem emelik a köztemetőre vonatkozó díjakat, a víztorony túlfolyógátlója a DRV Zrt.-é lesz.
2012-11-02Meghitt, békésEmlékezés hangversenyt rendeztek a köztemetőben, ahol a Dunaújvárosi Vegyeskar (kép az első oldalon) és a Sándor Frigyes Zeneiskola Tanári Kamarazenekara is szerepelt.
2012-11-02Koszorúk és virágok Boro sírjánálA száz évvel ezelőtt született Borovszky Ambrusra, a Dunai Vasmű egykori vezérigazgatójára emlékeztek, sírjánál koszorút helyeztek el.
2012-11-02Penteleiek főhajtása az emlékműnélOktóber 31-én a Pentele Baráti Kör, a Penteléért Alapítvány, és a Pentele Nyugdíjas Klub tagjai közösen tisztelegtek a II. világháborús emlékműnél.
2012-10-31Koszorúk, virágokNagy rendrakással készültek mindenszentekre, halottak napjára a dunaújvárosi temetőben. Beszélgetés Szabóné Palkovics Katalinnal, a Kegyelet Bt. egyik ügyvezetőjével.
2012-10-30Túlzsúfoltak a temetők"A Dunaújvárosi Temető huszonegy hektáros területén hozzávetőlegesen 15 ezer sírhely van, amiből négyezerre tehető az urnások száma."
2012-09-24Kegyelet Bt.A városi köztemetőt üzemeltető Kegyelet Bt. honlapja.
2012-09-06Változások a köztemetőbenA köztemető üzemeltetését nyáron átvette a Kegyelet Bt. s lezárta a hátsó kapukat. A térfigyelő kamerarendszer alapjait fektetik le ebben a hónapban.
2012-09-01A temető nem átjáróház"Új üzemeltetője van a köztemetőnek, s az új üzemeltető új rendszabályokat vezetett be. Szabóné Palkovics Katalin és Palkovics Milán vezetésével régi-új társaság üzemelteti július 1-jétől a köztemetőt. A közbeszerzési pályázaton elnyert 10 évre szóló üzemeltetési szerződés számos felújítás és fejlesztés vállalását tartalmazza."
2012-08-24Zárva van a hátsó kapuA lopások és a rongálások miatt lezárta a Kegyelet Bt., a temető üzemeltetője a köztemető hátsó kapuit.
2012-07-11Temetőt dicsérni jöttünk...A Dunaújvárosi Kegyelet Bt. üzemelteti a városi temetőt. A temető rendben tartásában segítenek a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Kft. foglalkoztatottjai.
2012-07-04Szép, igényes sírkertA Kegyelet Bt. üzemelteti július elsejétől a Dunaújvárosi Köztemetőt. A Bt. ügyvezető-tulajdonosa, Szabóné Palkovics Katalin. A munkákat a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. segíti.
2012-06-07Ötezer magyar sírA 62-es út Perkátát elkerülő szakaszán folyó ásatási munkálatok során megtalálták a legnagyobb magyar középkori temetőt. Beszámoló az ásatásról.
2012-05-31Koszorúzás, a hősök tiszteletéreA Honvéd Klub koszorúzást tartott a Magyar Hősök Emléknapja alkalmából, a temetőben található emlékműnél.
2012-04-04A kistemető rendjéért"Három hétre tervezett munkával hozza rendbe az Agrospeciál Kft. a Pálhalmai Országos Büntetésvégrehajtási Intézet közreműködésével a kistemetőt."
2012-04-01Ápoljuk a kistemetőt (kishír)A kistemető tervezett rendezéséről.
2012-03-16A nyugat-európai mérceMikor lesz akadálymentes a temető illemhelyisége?
2012-03-14Egy honvéd története"A régi penteleiek által csak "öreg temetőnek" nevezett részen 1920-ban állították fel a Szávits család síremlékét, amely a neves éremművész Berán Lajos kezemunkáját dicséri." A Szávits család története Jakóné Fekete Teréz elmondása alapján.
2012-01-03Ez zsebre ment!Áremelések: Volán, MÁV, távhő díja, víz- és csatornadíj, villamosenergia, temetkezési költségek, kéményseprés stb.
2011-11-03Kistemető - megtisztítvaSzemétszedés a Kistemetőben. Ezúttal a hajléktalanok rakták rendbe a területet.
2011-11-02Napi tizenkét órás szolgálatÖnkéntes polgárőrök a temetőnél.
2011-10-29Gyertyák és koszprúk PentelénA második világháború helyi áldozataira emlékeztek. Az emlékhelyen 1985 óta minden évben koszorúznak
2011-10-29Megújult a ravatalozóKisapostagon pályázati pénzből felújították a ravatalozót.
2011-10-26Egy szombati szünnapA hajléktalanok takarítják ki az egész kistemetőt.
2011-10-21A hajléktalanokat próbálják beszorítaniHajléktalanok a kistemetőben.
2011-09-27Két helyszínen is bevetették magukatDunaújvárosi Szemétkommandó. Újra szemétszedés a kistemető környékén.
2011-07-02Rendezvényközpont, közel a temetőhöz...A Temető utca 60-as szám alatt (korábban virágbolt) rendezvénytermet (kép) alakítottak ki. Az átadás július elsején volt.
2011-06-25Megrendelésre dolgoznának?"Megcsonkítják, visszavágják, felnyesik a tujákat ismeretlen elkövetők a temetőben. Valószínűleg koszorú-alapanyagként adják el a zsákmányt."
2011-05-06Átjáróház lett a temető"Lezáratott hét temetői kaput az önkormányzat, miután a városi sírkerthez méltatlan állapotok alakultak ki a temetőben. Lopás és szemetelés a sírok között. Az elkóborolt, felügyelet nélkül maradt kutyák miatt a sintért is ki kellett hívni."
2011-05-04Teszedd: meg mi isA dunaújvárosi Szemétkommandó visszatért első "bevetési helyére" a kistemetőbe. A csapat csatlakozott a Te szedd! - önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű mozgalomhoz.
2011-05-02Örörmteli razziarepetaA dunaújvárosi önkéntes szemétkommandó csapata visszatért első szemétszedési akciójának helyszínére, a kistemető és környékére.
2011-04-28Egy kihagyást követően újra indul a kommandóAkcióban a Szemétkommandó. Most visszatérnek az első szemétszedésük helyszínére, a kistemető és környékére.
2011-03-23Kistemető - sövény vigaszÖtletek a kistemető védelmére, hogy "ne legyen se átjáróház, se ideiglenes lakóhely/szabadtéri kocsma."
2011-03-14Az első ellenség eltakarítvaSikeres szemétszedő akció a kistemetőben.
2011-01-05Drága lesz az életDunaújvárosban is a szolgáltatók többsége áremelést tervez. A közgyűlés eddig csak az új szemétszállítási díjakat fogadta el decemberben, a többi cég most készíti javaslatait.
2010-11-10Régi hagyomány...Régi hagyomány, hogy minden évben megemlékeznek Borovszky Ambrusról, a Dunai Vasmű egykori, legendás hírű vezérigazgatójáról a vállaltvezetés és a szakszervezet képviselői. A dunaújvárosi temetőben található sírhelynél október 29-én helyezték el az emlékezés koszorúit a vasműsök.
2010-11-09Emlékművel tiszteleg a faluNagykarácsonyban a község lakói felkutatták, hogy a jel nélküli - névtelen - sírban egy magyar katona nyugszik. Méltó sírhelyet kapott a község hősi halottja, Minasek Lajos.
2010-10-30Amikor az álmok beteljesülnek...Beszámoló a ciklusnyitó közgyűlésről: buszmenetrend, konyhák üzemeltetése, Kézilabda Akadémia Kft., balesetveszélyes intézmények helyreállítása, szennyvíztisztító kft. átvilágítása, élményfürdő lízingszerződése.
2010-09-15Dr. Kovács Pálra emlékeztekHalálának 10. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott az MSZP helyi szervezete szeptember 8-án a Köztemetőben.
2010-06-02Emlékoszlopot avatott a honvédségA magyar hősök tiszteletére emlékoszlopot avatott a Honvédségi Nyugállományúak Klubja a köztemető XXXI-es parcellájában vasárnap délelőtt.
2009-10-31Rendet tesznek a telepenMegkezdődött a temetői szeméttelep hulladékának elszállítása.
2009-10-29Botrányos temetői telepIllegális szeméttelepként működik a temetői hulladéklerakó.
2009-10-10Szülők és dédszülők nyugvóhelye"A kistemetőt 1967-ben lezáratta az önkormányzat. A tőszomszédságában lévő bevásárlóközpont építésekor eldózerolták volna, de a penteleiek megvédték őseik nyughelyét." Jakóné Fekete Terézzel (a Pentele Baráti Kör elnöke) járjuk a temetőt.
2009-08-01Kun sírokat és templomot találtak PerkátánEgy 1.5 hektáros területen avar-és bronzkori leleteket mentettek.
2009-05-28Temető, füstölgő szemétdepóvalA temető mögött rendszeresen ég a szemétdepó, amelynek üzemeltetője a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. (DVG). A helyi környezetvédelmi iroda még 2004. január 13-i dátummal engedélyt adott a tűzgyújtásra, de a polgármester levélben kérte a telep felszámolását 2009. május 31-ig.
2008-09-27Az Emlékmű Bizottság emlékeEgy elfeledett könyvről. Tóth József 1995-ben megírta Dunapentele II. világháborús áldozatainak 1985-ben állított emlékmű történetét.
2008-09-11Ez már nem véletlenNyolcadszor keletkezett tűz a temetői hulladéktárolónál.
2008-06-03Kalászba szökkent a fű isTemető.
2008-03-17Nem a zsákmányszerzésreKözgyűlés: Pochner Lászlót leváltották a gazdasági bizottság éléről.
2007-11-06Pentele temetőiA város két köztemetőjéről
2007-06-28Hajléktalanok élnek egy ravatalozóban?A kistemető régóta feltört ravatalozójában hajléktalanok laknak (olvasói észrevétel).
2006-12-18Drágul az életünkKözgyűlés. Jövőre emelkednek az árak: távfűtés ötven százalékos emelése, a kéményseprés díja, temetkezés, uszodai belépő. Részletes adatok.
2006-10-13Most rendbehozták a zsidótemetőt, de...A dunaújvárosi zsidótemető állapotáról.
2006-08-14A helyzet kezelhetetlenA zsidó temető állapotáról.
2006-07-27Gazdátlan, gazosA dunaújvárosi zsidó temető állapotáról.
2006-07-21Temetés: kevesebbet, de többet sem fizetünkFormai okok miatt változott a temetkezés rendjéről szóló rendelet. Néhány díjtételt ezen túl az üzemeltető határoz meg.
2006-04-18Rendbe teszik a temetőtA városi temetőben elkezdték a tavaszi nagytakarítást.
2006-03-28Oktatásra több tízmilliárd!Közgyűlés: helyi rendeletek módosítása: a lakások bérletéről, a temetőkről. tanácsadó testület 4 iskolában: Rudas, Hild, Dunaferr, Lorántffy elkészült az újabb közoktatási, feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és fejlesztési terv újabb felülvizsgálata. A A közgyűlés 150 000 forinttal támogatta Móder Rezső párizsi útját. A képzőművész Párizsban részt vett egy kiállításon és acélzenei koncerten.
2006-02-21Urnasírok és földbevájt házakAz autópálya-építés hozadékai. Nádorfi Gabriella és Keszi Tamás a múlt héten a múzeumban két érdekes előadás keretében tárta fel az érdeklődőknek a kutató-feltáró munka eddigi eredményeit.
2006-02-21Eladnák az EHEP részvényeketTöbb témát is tárgyalt legutóbbi igazgatósági ülésén a DVG Zrt. A vagyonkezelő értékesítené szeretné a tulajdonában lévő EHEP részvényeket, lehetőségként felmeerült a Temető Kft. tevékenységének bővítése, illetve a bérlakások idei évi bérleti díjainak az emelése.
2006-02-16Temetés: saját cég alakulnaA tervek szerint a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. szeretne létrehozni egy piaci alapon működő céget a kegyeleti szolgáltatásokra.
2006-02-01Tesco benzinkút?!Szabó Imre, a város főépítésze lakossági fórum keretében bemutatta a városrendezési terv módosításait. A módosítások a volt szovjet laktanya, a Tesco áruház területén és a déli iparterületen van folyamatban.
2006-01-04Drágább lett az életÖsszefoglaló az éve eleji áremelésekről (temetkezés, szemétszállítás, víz, szennyvíztisztítás, kéményseprés, buszjegy, áram, uszoda, piacozás).
2005-12-13Marad a nagykórház, de kht. leszKözgyűlés: A Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást különösen nagy vafgyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a dunaújvárosi kórház ügyében. Jóváhagyta a testület a kórház alapító okiratát., saz SZMSZ-ét. Tovább keresik a vásár helyét. A közgyűlés elé került a köztemető gazdaságos működtetésének középtávú terve, s a temetők és a temetkezés rendjéről szóló helyi rendelet módosítási javaslata. A közgyűlés elfogadta. Kollégium a Kertvárosban, a Jzsef Attila iskola helyén. Hosszabb fogászati ügyelet. Kétmillió a sportiskolának.
2005-12-10Vége a "cirkusznak"A közgyűlésen történt. Elfogadták a kommunális adóról szóló módosított rendeletet. Emelkedik a temetés díja. A cirkusztéren nem lesz vásár. A József Attila Könyvtár vezetője újabb öt évig Szécsenfalviné Lukács Mária lesz.
2005-12-06Keresik a kirakóvásár helyétA gazdasági bizottsági ülésről. Vidámparkban vagy az M6-os mellett legyen a dunaújvárosi országos kirakodóvásár helyszíne? A mostani ideiglenes helyszín engedélye ugyanis lejárt. Támogatta a testület a köztemető beterjesztett középtávú tervét, a temetkezés és a temetők rendjéről szóló helyi rendelet módosítását, a jövő évtől alkalmazandó díjtételeket. A kormány negyedszerre kedvezően bírálta el az önkormányzat pályázatát, s jóváhagyott 425 millió forint összegű támogatást a kertvárosi volt általánios iskola középiskolai kollégiummá való átalakításához. Hosszabb fogászati ügyelet.
2005-10-24Veszteséges kegyeletA költségvetésből nem akarnak a temetőfenntartásra fordítani.
2005-09-13Új parcellákat mérnek ki- 2015-ig tehát nem lesz gondA 6-os út irányába terjeszkedik a városi temető.
2005-06-07Sírgyalázók: hova tűnt a sok virág...?!Temető (kép).
2005-02-10Profiltisztítás a DVG Rt-nél, beolvadnak a leányvállalatokA vagyonkezelő rt. a tiszta üzletmenet megteremtése érdekében profiltisztítást tervez, melynek keretében a DVG egyszemélyes leányvállalatait (DVG Invest, Dunaép-Szig, Duna-Tér Kft., DVG Temető Üzemeltető, Duna-Erdő és Duna-ParkKft.) beolvasztják az rt-be. Májustól új vezérigazgató áll majd a városi vagyonkezelő élén.
2004-11-03Emlékezés köveFelavatták a temetőben a halottak napi megemlékezés keretén belül az Emlékezés Kövét. Az emlékhelynél bárki gyertyát gyújthat a távoli temetőkben nyugvó szerettei emlékére. A Síremlék 48 Kft által felajánlott és kivitelezett emlékkő.
2004-11-02Csendes emlékezésHalottak napján a temetőben második világháborús emlékkövet avattak.
2004-10-27Életveszélyes sírkövekA temetőben rengeteg balesetveszélyes sírkő van. A temetőt üzemltető Duna-Tér kft. 1500 felszólítást rakott ki a nagyon rossz állapotban lévő sírokra.
2004-10-21Az új alku tárgya egy benzinkútA Tesco-Global Rt. a kistemetőért aggódók általírt kérelmet megértette és elfogadta. Most üzemanyagtöltő állomást építene a saját ingatlanán. Ha ezt támogatja az önkormányzat, akkor az áruházlánc illetékesei eltekintenek a negyvenötmillió forintos tartozástól.
2004-09-28A Dunaferr privatizáció megkérdőjeleződhetTárgyalnak a város vasműs részvényeiről. A kistemető közterület. A TESCO elállt korábbi ajánlatától (emlékperk létesítés a kistemetőben, így a városnak más módon kell az adósságot felé törleszteni. Erre megkezdték a tárgyalásokat. A kistemető jogilag lezárt temető, és így közterület. A városüzemeltetési irod intézi a rendbentartását. A város tervezi a kistemető emlékparkká alakítását, mikor jut arra pénz. Térségi szakképző központ, melyben részt vesz az önkormányzat, a főiskola, s néhány iskola. Pályázat térfigyelésre, vidámparkra.
2004-09-28A temetés nem gazdaságos feladatA dunaújvárosi temető működéséről, működésének költségeiről.
2004-09-24Garanciát a kistemetőnekA kistemető megmetéséért aláírásgyűjtési akció sikeresen lezárult. Közel kilenszázan csatlakoztak az aláírásukkal. A Pentele Baráti Kör levelet írta a Tesco londoni igazgatóságának, amelyben leírták, hogy a kistemető mai is egy kegyeleti hely. A Tesco válasza: elállnak a tervüktől, vagyis az önkormányzat 45 milliós tartozása fejében nem fogadják el a területet, és nem alakítanak ki rajta parkolót. A temető sorsa akkro rendeződne, ha az önkormányzat hozzájárulna a működtetéséhez és zöld parknak tekintené a területet.
2004-09-22Vidám helyett Sport Park?!Közgyűlés. Pályázatot írnak ki a Vidám Park hasznosítására. A területen egy rekreációs, sport-, és szabadidőközpontot szeretnének létrehozni külső tőke bevonásával.
2004-09-18Megmenekült a dózerolástól a dunaújvárosi temetőKb. 1000 fő aláírásgyűjtéssel tiltakozott a bezárt kistemető felszámolása ellen.
2004-09-16Temetőfejlesztés: halasztvaA gazdasági bizottság ülésén történt: A Béke városrész rendezési tervének módosítását nem támogatták elsősorba naygai okok miatt; a temető fejlesztése is elhalasztva.
2004-08-31Nincs kistemető "ügy"Nincs kistemető-ügy, nem lesz kegyeleti park, minden marad úgy ahogy van - közölte a bevásárló központok befektetési ügyit intéző csoportok egyik tulajdonosa. A Tesco a temető területe egy részének fejében kegyeleti park kialakítását vállalta a temető gondozott sírjainak meghagyásával, de a Pentele Baráti Kör kegyeleti okokból nem értett egyet a tervvel.
2004-07-20Mi legyen veled, Kistemető?
2004-07-16Kész van az új temetői út
2004-07-07Temető helyett emlékparkA kistemető helyén kegyeleti park épül.
2004-07-06Döntésdömping, ütközésekkelEmlőrák-szűrés helyben is. Dr. Szabó Józsefé a Zőld rendelő. Rendezett kegyeleti parkunk lesz. A népfőiskola az új gazdája az újtelepi volt általános iskolának. Helyi rendelet a hulladékokról. Fizetni kell a talajszennyezést. Újabb oktatási kiadások. Átvilágítják a kórházat. A kollégiumfejlesztési program keretében a Dunaújvárosi Főiskola színvonalasan felújítja két kollégiumát. Módosul a fizetőparkolás.
2004-06-29Emlékparkká válhat a pentelei őstemetőKényes témakörben kell állást foglalniuk és dönteniük a városi képviselőknek: a város 45 milliós tartozása kiváltható a Tesco melletti temető részbeni eladásával, felszámolásával. Az elképzelés szerint, ami nem mai keletű, az önkormányzat a mai öreg temető helyén egy kegyeleti emlékparkot kíván létesíteni.
2004-04-05Többe kerül majd a temetkezés?!Tíz százalékkal emelnék a különféle szolgáltatások árát, ha elfogadják a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendeletet módosítását. Még nem döntött a közgyűlés.
2004-04-01Az új temetői rendelet felkavarta a kedélyeketPalkovics Jenő szerint nem kell emelni a díjakat.
2004-03-10Mozgáskorlátozottaknak nem lesz "temetői vám"Mozgáskorlátozottaknak nem lesz "temetői vám".
2004-01-17A valahai Frankl-kastély a RácdombonA Rácdombon állt a Frankl-kastély, amelyet 1949-ben a 6-os főút korszerűsítése miatt lebontottak. A kastély története.
2003-09-02Iskolák, Vasmű és utakSajtótájékoztatót tartott a polgármester.
2003-04-23Sarjaztatással telepítenek új erdőt a temető melléKéppel illusztrálva
2003-04-01Bővült a védendő parkok köreA városképi szempontból védendő parkok közé felvette a közgyűlés az alábbiakat: Kistemető, kegyeleti park, Zsidó temető, Kádár-völgy - Béke liget, Aranyvölgy, Rácdomb.
2002-10-17Hol itt a nyugalom?!Beszélgetés Németh Istvánnal a DVG Temető Üzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetőjével a temető állapotáról.
2002-06-18Alvállalkozó a temető fenntartójaKözgyűlési döntés értelmében a temetőt a DVG Rt. tartja fenn és üzemelteti. A DVG Rt. ezt a feladatot alvállalkozásban saját leányvállalatával, a DVG Temető Üzemeltető és Fenntartó Kft-vel végezteti el.
2002-05-15Ki itt belépsz, hagyj fel...A dunaújvárosi temető rendbetartásáért a DVG Rt. felel.
2001-07-02Új emléktábla a régi kopjafánJúnius 30-án felavatták, a temetőben elhelyezett kopjafánál az új emléktáblát, 1956-os forradalom hőseinek emlékére.
2000-10-31Szabályozott temető: Okumenikus emlékhely, harangláb, bejáraA temető szabályozási tervéről. Dunaújváros főépítésze elkészíttette a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft kollektívájával a temető szaályozási tervére és helyi építési szabályzatára vonatkozó tervjavaslatot.
1999-07-01Kegyelet - más formábanÚj temetkezési forma bevezetése mellett döntött az önkormányzat: hamvak szétszórása.
1997-07-14Urnatemető az alagsorban14 000 urnahely a Krisztus katolikus főtemplom alagsorában.
1997-02-28Minőségi végtisztességA Palkovics család új vállalkozása 1997 január 1-től teljes körű temetkezési szolgáltatás, a dunaújvárosi temető üzemeltetése. A konkurens Temetkezési Kft jogorvoslati kérelmet nyújtott be a közbeszerzési döntőbizottsághoz , amely megállapította, hogy a közgyűlés megsértette az idevonatkozó törvény egyes pontjait.
1996-10-12Közbeszerzési hibaMegismétli a közgyűlés a köztemető fenntartására vonatkozó pályázatot, mivel eljárásbeli hibát ejtettek a pályázatok elbírálása során.
1996-10-09Kifogásolják az eredményt1997-től 5 évig köt szerződést a városüzemeltetés a Palkovics és Társa Bt-vel a köztemető fenntartására.
1996-01-06kép az 1848-as emlékműről, temetőkép az 1848-as emlékműről, temető
1995-10-14A jövő:gondozott,...sírkertAz izraelita temetőben folynak a rendezési munkálatok az Intercisa Múzeum segítségével.
1995-08-29Megkezdődik a temető bővítéseA Dújv-i Vízi Társulat nyerte el a megbízást a köztemető bővítésére. A munkát a napokban kezdik meg.
1993-05-11Áldozatokra emlékezveA II. világháború áldozataira emlékeztek május 8-án a városi köztemetőben a POFOSZ és a Pentele Baráti Kör által szervezett eseményen. A megemlékezés keretében ökumenikus istentiszteletet tartottak.
1993-05-07Koszorúzás a temetőbenMájus 8-án emlékezik a II. világháború áldozataira a helyi POFOSZ és a Pentele Baráti Kör. Az ökumenikus istentisztelettel egybekötött koszorúzás a dunaújvárosi köztemetőben lesz.
1992-08-11Csak kegyeletesenVálasz a Ki temesse el a holtakat? c. cikkre. A STYX Temetkezési Szolgálat (váll.) azt sérelmezi, hogy a kórház automatikusan az anyakönyvi hivatalt jelöli meg további teendőként (temetkezés).
1992-07-28KépaláírásA hosszú évekig tartó elhagyatottság után talán révbe ért a dunaújvárosi régi temető ügye. A közelmúltban feldúlt kegyhelyeket ismét rendbe hozták, a már-már műemléknek számító kápolnát pedig felújították. Az arra járó csak ámulhat: hihetetlen milyen szép lett. Szent Pantaleon emléknapja alkalmából Dunaújváros önkormányzata, a Pentele Baráti Kör és a római katolikus egyházközség megemlékezést tartott szombat este a kistemetőben és szentmise keretében szentelték fel a felújított kápolnát. (nem teljes szöveg)
1992-07-02Ki temesse el a holtakat?Magánvállalkozásban temetkezési iroda nyílt. Aziroda sérelmezi, hogy nem kaptak helyet irodá-juknak, s reklám hiányában nehezen jutnak el az ügyfelek hozzájuk.
1992-02-15Megyénk népszokásai.Virrasztás.
1990-11-06II. világháborús emlékmű (képaláírás)A II. világháború dunapentelei áldozatainak emlékére november elsején ünnepséget rendezett a Pentele Baráti Kör, a városi köztemetőben. Az áldozatok nevét megörökítő táblát Varga Vilmos, római katolikus plébános szentelte fel és Kassai Sándor református lelkész áldotta meg. (teljes szöveg)
1990-08-17Kereszt-táblaA táborállási keresztről. 1843-ban állították a rossz időjárás elleni védelemül a szőlősgazdák ("mezsi oltár"). 1990-ben a köztemetőbe került a kereszt. Augusztus 7-én a helybeliek visszakérték a keresztet. Helyette emléktábla az eredeti helyen.
1990-04-20KegyeletA Pentele városrészi izraelita temetőről.
1990-01-23Legyen könnyű a föld!Városunk köztemetőjéről, jövőjéről.
1989-10-27Békés emlékezés. Október 23. évfordulóján.A városbeli ellenzéki szervezetek és pártok okt. 23-i megemlékezése hétfőn délután a temetőben kezdődött, majd a Komócsin ligetben folytatódott, melynek új neve Október 23-a tér.
1989-10-24Tér és kopjafa. Megemlékezések október 23.Városunkban is megemlékeztek az októberi forradalomról az ellenzéki szervezetek az új köztemetőben. 2 fotó.
1989-10-20Kopjafa a temetőben. Megemlékezés október 23-ról.Komócsin liget helyett Október 23-a tér lesz. A városi demokratikus szervezetek az 1956-os forradalom 33. évfordulóján, okt. 23-án kopjafát állítanak az áldozatok emlékére az új köztemetőben.
1989-05-09Kié lesz a Kistemető? Az IKV tartja majd rendben.A Pentele városrészi Kistemető helyzetéről. 1 fénykép.
1989-03-24Felekezetek - ma. Dunaújvárosi körkép.Pentelén mindig többféle vallásúak éltek. Rövid történeti összefoglaló 1620-1736-ig. Képes riport a mai dunaújvárosi valóságról a vallás szempontjából. 6 fénykép.
1988-10-04EmlékművekA Pentele Baráti kör vezetőségi ülésének két napirendi pontjáról: a Kistemető megmentéséről, és egy 1848-as emlékmű megépítéséről.
1988-07-01Emlékművek, műemlékek. Penteleiek PerntelélrőlA Pentele Baráti Kör tervei a temető rendehozatalára.
1987-12-04Sokat dolgoztak a városlakókFelmérés a kistemetőben.
1987-11-10A Városszépítő és-Védő Egyesület elnöksége... (kishír)Helyreállíttatta Budapesten Pentelei Molnár János festőművész síremlékét, amelynek avatását halálának 63. évfordulóján, 1987. november 11-én tartják a Kerepesi úti temetőben. (teljes szöveg)
1987-10-27Segítség a hozzátartozóknakHa eljön a végső búcsú... A Dunaújvárosi Családi Intézet szolgáltatásairól.
1987-10-27Rendbe teszik a temetőket. Halottak napja előttAz IKVV dolgozói. Egyéb intézmények és vállalatok tervei. Fénykép.
1987-10-23Szőlősgazda bukkant ráKun temető Mezőföldön.
1987-10-20A kegyelet jegyébenKulcs-Rácalmás társközségekben hat temető található. Új ravatalozókat építettek.
1987-10-06KépaláírásA Pentele városrészi útrekonstrukció keretében betonburkolat épül a Frangepán utca meredek, torkolati szakaszában. A szilárd burkolat építése jövőre folytatódik, így tehermentesíteni lehet a keskeny Temető utcát, és rendszeressé tehető a buszközlekedés a köztemetőhöz.
1987-09-11Rendbehozzák a kistemetőtA "Dunaújvárosért" Városszépítő és Védő Egylet, valamint a Pentele Baráti Kör szeptember 14-től megkezdi a kistemető rendbehozatalát.
1987-08-07KegyeletA Kistemető gondjairól.
1987-07-03Kiállítás 1988-banBronzkori temetőt tárnak fel a város határában, a Duna-parton, a vasmű salakpernye-tárolóinak építési helyén. A leletekből a tervek szerint 1988-ban tartanak kiállítást.
1987-06-26Kunok Perkátán?Kun település maradványaira bukkantak. Csont és cserépdarabok. Temető, templom maradványaira bukkantak. Az ásatásokat folytatják. Fülöp Gyula régész vezeti.
1987-05-12Végső búcsú Loy ÁrpádtólPortré. Nekrológ.
1987-04-24Szolgáltatásaink színvonalaA kommunális szolgáltatások színvonaláról.
1987-03-27Kunok PerkátánIdén folytatják a tavaly Perkátán felfedezett hétszázéves kun temető feltárását. Tájékoztatás az eddigi leletekről, amelyeket az Intercisa múzeumban restaurálnak.
1987-03-10KépaláírásRokonai, barátai, tisztelői kísérték pénteken utolsó útjára Sasvári Györgyöt, a Magyar Távirat Iroda Fejér Megyei Szerkesztőségének 53 éves korában elhunyt vezetőjét, aki közel három évtizedig dolgozott a Dunaújvárosi Hírlap szerkesztőségében. (nem teljes szöveg)
1986-04-22Felavatták Takács Imre síremlékét. Nem faragott kő, embersége állít emléketTudósítás az avatásról. Fénykép a síremlékről. A résztvevők névsora.
1985-12-10A második világháború, a fasizmus pentelei áldozatainak emlékére közadakozásból emlékkövet állitottak a dunaújvárosi temetőben. ...Kép az emlékkő felavatásáról.
1985-12-06Emlékkőavatás. HolnapA második világháború, a fasizmus áldozatainak emlékére a dunaújvárosi temetőben.
1985-12-01EmlékműavatóAz óvárosi temetőben dec. 7-én délelőtt 10 órakor avatják fel a második világháborű és a fasizmus dunapentelei áldozatainak emlékművét, amelyet a városrész lakói közadakozásból állíttattak.
1985-07-23Temető a Martinovics utca alatt. Gazdag leletre várva.Római kori sírokra bukkantak. Fénykép. A leletek felsorolása.
1985-07-16Avar falu és temető DunaújvárosbanBefejeződött az Alsó-foki patak mentén húzódó avar kori település és a hozzá tartozó temető feltárása. A leletek leírása.
1982-11-05Már így nyugszik Rosti PálAz elhanyagolt sír gondozását a Ságvári Endre Általános Iskola 6.b. osztálya vállalta fel.
1982-10-01Itt (és így) nyugszik Rosti PálA régi kis temetőben lévő sírról készült felvétel. Életrajzi adatok. Kép az elhanyagolt sírról.
1980-05-13A halottakat eltemetikA CSÜSZI gyászszertartási tevékenységéről.
1979-01-12"Emléked örökké..."A temetői "szolgáltatásokról". Egyházi és polgári szertartások. Munkaerőhiány a temetőben.
1978-08-22Felavatták Tapolczai Jenő síremlékétAugusztus18-án. Az ünnepség leírása. Az ünnepségen részt vevők névsora. Fogarasi Tibor, a megyei tanács elnökhelyettese tartott emlékbeszédet. A síremléket ifj. Horváth László kőszobrász készítette.
1978-08-18Ma avatják fel dr. Tapolczai Jenő síremlékét (kishír)Az avatásra 1978.08.18-án kerül sor. (nem teljes szöveg)
1978-08-15Síremlékavató (kishír)Dr. Tapolczai Jenő síremlékavatójára 1978. augusztus 18-án, pénteken került sor, a dunaújvárosi köztemetőben. (nem teljes szöveg)
1978-02-24Az élők feladataA Családi Ünnepeket Szervező iroda feladata, különös tekintettel a szociális otthonban elhalt öregekre.
1975-09-12Intercisán kívül...Római kori hamvasztásos temetkezésre bukkantak. A sírból három bronzedény került elő.
1975-04-15Intercisa mitológiai domborművei I.Leletek bemutatása.
1974-12-31Épült 1974-ben I.Képek az újonnan átadott épületekről.
1974-01-18Nagy részvéttel temették el Wirth István elvtársat (képaláírás)Rövid beszámoló a temetésről.
1973-11-09Kibővítették az új temető ravatalozóját250 négyzetméterrel bővült a létesítmény. Bekerítik a temetőt.
1972-09-22Egy üvegkoporsó az 1861. számú sírbólA víztorony környékén római temető feltárása folyik.
1972-06-16Találkozás a múlttalA Római körút nyomvonalában nem messze az új víztoronytól folynak az ásatások. Az útszakasz Intercisa késői IV. sz. végi V. sz.eleji temetőjét rejti. Eddig csaknem 90 sírt tártak fel. Kép: idős nő, akit keresztény szertartás szerint temettek el. Sírja az 1780-ik,amelyet 1963 óta Intercisában feltártak.
1972-01-25Korszerűsítik a köztemetőt (kishír)Elkészült a ravatalozó korszerűsítésének első üteme, kialakítottak egy nyolcvan férőhelyes urnasírhelyet is. Elkészült a kerítés kiviteli terve, és bővült a vízhálózat is. (nem teljes szöveg)
1971-09-17Mély részvéttel búcsúztatták Nagy Istvánt (kishír)A temetés rövid bemutatása.
1971-09-07Özezer dunaújvárosi vett búcsút Fekete Sándor rendőr főtörzsőrmestertőlA kötelességteljesítés közben elhunyt rendőr temetéséről.
1971-06-15Megtalálták Rosti Pál sírjátA dunaújvárosi fotóklub és az óvárosi lakók összefogásával találták meg az obeliszket, az óvárosi Öregtemetőben.
1969-07-08Közlemény a köztemető rendezésérőlA Temető utcai nagytemető folytatásában, a tanács új temető kialakítását kezdte meg.
1969-07-08Közlemény a köztemető rendezéséről (kishír)A Temető utca nagytemető folytatásában a városi tanács új köztemető kialakítását kezdte meg.
1968-02-2394 telek kislakásépítőknekAz óvárosi Frangepán utca és a temető környékén 100 családi ház építésére alkalmas házhelyet kellett kialakítani egy 1966-ban hozott határozat szerint.
1968-02-02Honfoglaláskori sírA vasmű területén. A sírban egy kislány teteme mellé csikókoponyát és lábszárcsontot helyeztek. Ez a város területén talált legkorábbi magyar lelet.
1967-06-13A Városi Tanács VB. építési és közlekedési osztályának felhívásaA kistemető, az Izraelita temető és a nagytemetőben a kápolna előtt húzódó terület lezárásáról.
1967-04-07Római temető (kishír)A Castrum városrészben
1967-03-14Korai avar temetőAz Újtelep-környéki temetőt maradványaira bukkantak.
1966-12-16Elfogadták a városi köztemető tanulmánytervétAz óvárosi újtemető körzetében építik ki.
1965-09-28Elhelyezték dr. Weiner Tibor hamvait1965. szeptember 26-án (vasárnap) délelőtt az óvárosi ravatalozóépület falában elhelyezték a város volt főépítészének hamvait.
1965-07-16Mély részvétel mellett búcsuztak a Farkasréti temetőben dr Weiner TíbortólBúcsú a város főépítészétől.
1964-10-02Intercisa feltárásának gondjaiKépek leletekről. Mit rejt a lösz? Kincskereséstől a tudományig.
1963-10-29Ki volt a rómaiA városban talált ókori katona személyazonosságáról: megbecsült, de szegény katona lehetett, hiszen szarkofágba temették,ez azonban nem az ő számára készült, még a II.sz.-ban faragták)
1963-10-08Intercisa titkaiEddig 457 római kori sírt tártak fel az L-épületek környékén.
1963-10-04Szemtől szemben az ókor emberévelTaláltak egy rómait. Egy érintetlen szarkofágot tártak föl, melyben egy férfi-holttestet találtak. Teljes ruházata és egyes szervei is épségben maradtak. Öltözékéből-sapka, köpeny, hosszúnadrág-arra lehet következtetni, hogy katona volt. Megmaradt vörös haja, szőkés szakálla, és bajusza is. Feliratot nem találtak.
1963-09-20Tudományos értékű sírlelet az Általános Gimnázium mellettMajdnem kétezer éves a sír. Újdonság: a város területén találták, tehát nemcsak az eddig ismert helyen temetkeztek, ill. a hamvasztásos sír fölé olyan koporsót építettek, amilyet eddig csak csontvázas temetkezésnél találtak. Eltérőek a sírtéglák is. Freskó-és stukkórészleteket találtak. A téglák egy közeli házból származnak, hol lehetett az épület? Három kerámiaedény, és egy mécses került elő a sírból. Megtalálták a bronzborítású, veretes ékszeres ládika darabjait, és kulcsát, vmint egy üvegedény töredékeit is. Találtak egy 3.sz.-i pénzdarabot is.
1963-08-23Újabb értékes leletekre bukkantak az L-épületek környékénAz L/15-ös épületek környékén érintetlen temető részeket találtak. A II-III. századi hamvasztásos sírokat a IV. századi csontvázas temetkezések metszik.
1963-04-26Másfél évezred üzeneteRómai-kori temetőket tárnak fel a régészek. Leletek és problémák.
1962-12-14Nagy részvéttel búcsúztatták Dunaújvárosbandr Grosszmann...Meghalt dr. Grosszmann Sándor a kórház igazgatója
1959-02-13Rómaikori temetőt találtak Nagyvenyim határában (kishír)I. u. első-második századból eredő sírokat találtak.
1957-05-07Megmozdultak a régi sírokKb. 30 évvel ezelőtt megszüntették.
1955-06-28Egy városra való gond és fejtörésLátogatás a Városi Tanács város-és községgazdálkodási osztályán
1951-08-28Hogyan folyik a régészeti ásatás?Több mint négy hónapja tart a rendszeres régészeti ásatás a Vasmű területén. Ez idő alatt 500 sír került elő, eddig ebből 35 sírt ástak ki.
A Temető csendjeA Fejér Megyei Temetkezési Váll. dunaújvárosi részlegvezetőjéről Hegedűs Beatrixról (szakmai megszállottságáról). (Radó Dezső)
Farkas Gáspár síremléke a pentelei öregtemetőbenFarkas Gábor síremlékéről, mely feltehetően az intercisa-maradványok közül való. (fénymásolatban kapott anyag)
A Dunaújváros-Öreghegyi honfoglalás kori temetőA lelet részletes leírása (B. Horváth Jolán).
Dunaújváros temetőiA dunaújvárosi lakosú Makó Angéla szakdolgozata (1998). A kertészeti egyetem tájépítészeti, -védelmi és -fejlesztési karra jár.
KimutatásDunapentele községben a második világháború folyamán elhalt és eltemetett orosz katonákról. (Eredeti dokumentum fénymásolata). 98 fő említve.
A honfoglalás és az államalapítás korának......emlékei Dunaújvárosban
Pentele temetőiA köztemetők, felekezeti temetők, a katonatemetők és emlékhelyek története, bemutatása.
Régi hagyomány...Régi hagyomány, hogy minden évben megemlékeznek Borovszky Ambrusról, a Dunai Vasmű egykori, legendás hírű vezérigazgatójáról a vállaltvezetés és a szakszervezet képviselői. A dunaújvárosi temetőben található sírhelynél október 29-én helyezték el az emlékezés koszorúit a vasműsök.
A magyarság fejfájaFejfák Fejér megyében. Képek Iváncsán található fejfákról.
Fejér megyeA II. világháborúban a történelmi Magyarország területén elesett, meghalt magyar katonákról és munkaszolgálatosokról. "A magyarországi hadműveletek - Budapest mellett - ezen dunántúli megyében volt a legnagyobb." Hadműveletek, sírok Fejér megyében.
Elesett, meghalt katonák és munkaszolgálatosok a II. világháborúban - 2.A II. világháborúban a történelmi Magyarország területén elesett, meghalt magyar katonák és munkaszolgálatosok gyűjteményében név szerint lehet keresni a katonákat, munkaszolgálatosokat. Adatok: név, rendfokozat, születési hely és idő, anyja neve, lakhely, halál helye, ideje, oka, eltemetés helye, sírhely/áttemetés, alakulat.
A székesfehérvári magyar királyi "Szent István" 3. honvéd gyalogezred a második világháborúbanA 3. és a 33. gyalogezred hadműveletei, hétköznapjai, katonai ünnepségek. Králl István adonyi születésű szakaszvezető visszaemlékezései. A tisztikar Fejér megyei tagjainak életrajzi adatai: Fésűs Mátyás, Halmos Károly (Hercegfalva), Hodula József (Iváncsa). A 3. gyalogezred hősi halottjainak névsora. Adatok: név, rendfokozat, születési hely és idő, anyja neve, lakhely, halál helye, ideje, oka, eltemetés helye, sírhely/áttemetés, alakulat, kitüntetés.
A pálhalmai évekRosti Pál élete Pálhalmán.
"... mi ők is vagyunk"Barangolás a Kistemetőben. A sírkert bemutatása.
1956 a szívünk és a gerincünkA Fidesz helyi szervezete is megemlékezett a forradalom hőseiről a nemzeti ünnep előestéjén a temetői kopjafánál.
Újraszentelték a Kistemetőt. Kistemető: az idei az összefogás éveCsaknem egy hónapon keresztül dolgoztak a pentelei kistemetőben önkéntesek, akik a terület rendbe hozását, megszépítését, kitakarítását tűzték ki célul. Mindenszentekkor közös gyertyagyújtással, imával és a kápolna, valamint a kistemető újraszentelésével zárult a terület rendbe hozásának első fázisa.