Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

524 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2024-05-17Jótékonysági gála – a közösség erejévelNagyszabású gálaműsort szervezett a dunaújvárosi katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.
2024-01-05Különleges évzáró a református templombanRendkívüli eseménnyel zárta a 2023-as esztendőt a dunaújvárosi református gyülekezet. Soha nem közvetített még országos televíziós csatorna istentiszteletet a közösség templomából – egészen eddig: szilveszter délelőttjén a Duna TV stábja rögzítette, majd adta le az évzáró igehirdetést.
2024-01-00Folytatódik Rácalmás fejlesztése 2024-ben is1,25 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Rácalmáson 2023-ban.
2023-09-08Különlegességeket rejtő épület PentelénKronászt Margit történész-muzeológus írása a Rác templomról és a benne rejlő értékekről
2023-05-26Évzáró koncert a Dunaújvárosi VegyeskarralA kórus alapításának 70. évfordulóját ünnepelte 2023-ban a Dunaújvárosi Vegyeskar – az együttes több ünnepi hangversenyt is szentelt a jubileumnak, ráadásul az évforduló alkalmából szervezett sorozatot remek virágvasárnapi hangverseny is követte a református templomban. Az ünnepi évad méltó zárásának, ugyanakkor derűs, hangulatos nyárköszöntő eseménynek szánja az évzáró koncertet a vegyeskar: az eseményre a Munkásművelődési Központ udvarán várják a kórusmuzsika szerelmeseit június 4-én.
2023-04-14Lohr freskó, Slezák harang és még sok más a falak közöttNemcsak az építmény, de a beltér kincsei is számottevőek a dunaújvárosi római katolikus templomban. Ezeket veszi sorra Kronászt Margit történész-muzeológus.
2023-04-06Csodálatos virágvasárnapi koncerttel ünnepelt a Dunaújvárosi Vegyeskar - vastaps a jutalomVirágvasárnap, azaz 2023. április 2-án egy színvonalas zenei programmal kápráztatta el a közönséget a Dunaújvárosi Vegyeskar. Az eseménynek a koronavírus-járványt követően újra, az immáron megújult dunaújvárosi Református Templom biztosított helyszínt.
2023-04-04A hagyomány folytatódott: zene a virágvasárnapon"Jó háromperces vastapssal honorálta a közönség a Dunaújvárosi Vegyeskar virágvasárnapi, döntően egyházi művekből álló hangversenyét a református templomban."
2023-03-311761 óta van Historia Domus DunapentelénKronászt Margit írása a dunapentelei római katolikus egyházközség történetéről
2023-01-21Habsburg-Lotharingiai Mihály járt városunkban. Látogatóban a főhercegKülönleges vendég érkezett csütörtökön városunkba, mégpedig Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke. A vendégeket Baltási Nándor esperes, a helyi egyházközség plébánosa vezette körbe a templomban, megcsodálva a hatalmas üvegablakokat, amelyek szenteket, bibliai eseményeket ábrázolnak.
2023-01-20Közös imahetet tartottak a keresztény közösségek Dunaújvárosban is - négy helyszínen. Ökumenikus imahét - Dunaújvárosban is.Minden év január harmadik hetében rendezik meg világszerte a keresztény egyházak közös imahetét, amelynek során a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. Városunkban 2023-ban is minden nap más helyszínen, egy-egy istentiszteletre várják a híveket.
2023-01-20Az óvárosi templom és az emlékekDr. Tóth István írása a dunaújvárosi óvárosi templomhoz fűződő emlékeiről.
2023-01-20Főhercegi látogatásKülönleges vendég érkezett csütörtökön városunkba, mégpedig Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke. A vendégeket Baltási Nándor esperes, a helyi egyházközség plébánosa vezette körbe a templomban, megcsodálva a hatalmas üvegablakokat, amelyek szenteket, bibliai eseményeket ábrázolnak.
2023-01-06Hamarosan megújulhat a kiégett katolikus templom2022. június 25-én délután fél három körül tűz ütött ki a rácalmási Szent István király-templom sekrestyéjében. A helyiség teljesen kiégett, aminek következtében jelentős kár keletkezett. A helyreállítás érdekében adománygyűjtést hirdettek, amelynek során 2022 decemberéig 975 164 forint adomány érkezett a plébánia számlájára.
2022-12-14Verset szavaltak, énekeltek és még táncoltak isA viharos szélben a templom nyújtott menedéket az ünnepléshez Nagykarácsonyban advent harmadik vasárnapján.
2022-12-10Karácsonyi remekműveket szólaltattak meg a diákokKét év után ismét adventi koncerttel örvendeztette meg közönségét csütörtökön este a dunaújvárosi Krisztus Király főtemplomban a Móricz Zsigmond Általános Iskola közössége.
2022-12-09A Móricz varázsolt adventi hangulatot (képaláírás)Hagyomány, hogy advent idején ünnepváró hangversennyel jelentkezik a Móricz iskola. Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt sajnos e koncertek is elmaradtak, így hatalmas várakozás előzte meg a december 7-i, csütörtök esti komolyzenei eseményt
2022-11-09Tűzeset után már szépül a templom. Kívül és belül is megszépül a rácalmási templomJúnius 25-én tűz ütött ki a rácalmási katolikus templom sekrestyéjében. Az épületrész teljesen kiégett, az ott tárolt liturgikus eszközök, elektronikus berendezések megsemmisültek.
2022-10-00Elhunyt Bráda Tibor2022. szeptember8-án, életének 81. évében elhunyt Bráda Tibor festőművész, üvegművész, a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom üvegablak-sorozatának alkotója. Nekrológ.
2022-09-28Kinyitott templomok. Kitárultak a templomok kapui Dunaújvárosban isA Pentele Baráti Kör Egyesület kezdeményezésére a Nyitott templomok rendezvénysorozat alkalmából szakértő vezetéssel lehetett megtekinteni Pentele legrégebbi történelmi templomait szeptember utolsó hétvégéjén.
2022-09-22Elhunyt Bráda Tibor Munácsy Mihály-díjas festőművészÉletének 81. évében rövid, súlyos betegség után elhunyt Bráda Tibor Munkácsy Mihály-díjas festőművész – tudatta felesége, Deák Ilona az MTI-vel. Bráda Tibor neve nem ismeretlen a dunaújvárosiaknak, hiszen az ő nevéhez kapcsolódik a Krisztus király-főtemplom ólomüveg ablakainak megtervezése. A nyáron teljessé vált kompozíció utolsó, monumentális darabjának püspöki megáldásánál még maga a művész is jelen volt. Életművének utolsó nagy fejezetét őrzik a helyi főtemplom ablakai.
2022-08-17"Itthon vagy!" - NagyvenyimenAz MTVA az Itthon vagy! 2020. június 26-i adásában sugározta a Mezőföld egy részéről, köztük Nagyvenyimről készített beszámolóját. A műsorban a Szent Bernát Arborétumot és a benne található rendházat, templomot, a ciszterciek Nagyvenyim életében, fejlődésében vállalt szerepét mutatta be Kiss Csaba Gábor a Szent Bernát Arborétum Alapítványának kuratóriumi elnöke és Németh László az Erdőjárók Túraegyesület elnöke.
2022-07-25Megszentelték tegnap az urnatemetőt. Urnatemető- és haranglábszentelésJúlius 24-én délelőtt mise volt a dunaújvárosi görögkatolikus templomban, majd felszentelték a parókia haranglábát és az urnatemetőt.
2022-07-04Áldást kért rá a püspök. Az ablakok már a mennyekre nyílnak!Spányi Antal megyéspüspök celebrált szentmisét Sarlós Boldogasszony ünnepén a Krisztus Király Főtemplomban július 2-án, szombaton délután.
2022-06-29Spányi Antal főpásztor áldja me az üvegablakotJúnius 12-én, Szentháromság vasárnapjának főünnepén 16 elsőáldozó volt a színültig megtelt nagytemplomi átimádkozott falak között: 9 lány és 7 fiú. Közülük néhányan ezen alkalommal részesültek a keresztség szentségében. Ugyancsak Szentháromság vasárnapján került sor az óvárosi templomban nagyszabású telt házas koncertre a Pentele Baráti Kör szervezésében.
2022-06-28A sekrestye teljesen kiégett a tűzben. Szénné égett a sekrestyeJúnius 25-én délután tűz ütött ki Rácalmás katolikus templomában, az Adonyi úton. A tűzoltók három vízsugárral oltották el a lángokat.
2022-06-27Kigyulladt a templomTűz keletkezett egy százötven négyzetméteres templomépületben, a rácalmási Adonyi úton június 25-én.
2022-06-17A közösség diadalát hozta a Pentele Baráti Kör jótékonysági koncertje. Csodás hangverseny a pentelei templomértEgy színvonalas jótékonysági eseménynek adott otthont a Pentele városrészi római katolikus templom. A rendezvény színvonalát számos jeles fellépő előadása emelte –a koncertből befolyt összeget pedig a templom felújítására fordítják.
2022-06-14Telt házas jótékonysági koncert. Sokan hallották meg a jóra hívó szótNemes cél érdekében koncertet szervezett a Pentele Baráti Kör Egyesület, az idei Pentele napok keretében. Az óvárosi Szentháromság római katolikus templom és környezete szépítésének javára június 12-én 17 órakor jótékonysági eseményt tartottak.
2022-05-30A gyerekeké volt a főszerep vasárnap. Színes, érdekes program várta a kicsiket vasárnapMájus 29-én vasárnap, gyermeknap alkalmából a Munkásművelődési Központban, a Kalandpark területén, a tűzoltó laktanyánál és a nagytemplomban is színes programokkal várták az érdeklődő gyerekeket és gyermekes családokat.
2022-04-08Bráda Tibor rangos egyházi kitüntetéseMagas egyházi kitüntetést vehetett át az alkotásai révén Dunaújvároshoz is szoros szálakkal kötődő Bráda Tibor festőművész, üvegművész. A művésznek Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke adta át a Pro Cultura Christiana díjat a keresztény kultúra átadása terén végzett szolgálatáért.
2022-04-01Áldott pillanat volt. Az elsősöket avattákA Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola elsős diákjait avatták a Szent Pantaleimon Görögkatolikus Templomban március 30-án, szerdán és 31-én, csütörtökön délután.
2022-03-00Rangos egyházi kitüntetés2021 végén magas egyházi kitüntetést (Pro Cultura Christina) vehetett át Bráda Tibor festőművész, üvegművész, aki a Krisztus Király Főtemplom kilenc üvegablakát készítette.
2022-02-23Harangláb épült a templom kertjében. Új harangláb ÓvárosbanEgy csodás haranglábat építettek fel a helyi görögkatolikus templom udvarán. Mint azt Kovács István parókus lapunknak elmondta, egy koprodukció eredményeként sikerült ezt megvalósítaniuk.
2022-01-19Csillag vezérelte a napkeleti bölcseket. Isten világossága el tudja oszlatni a sötétségünketJanuár 16-tól hirdették meg az ökumenikus imahetet, amelyhez a helyi egyházközségek is csatlakoztak.
2022-01-18Elkészült a csatornahálózat, felmondott DVCSH-szerződésMozgalmas év volt 2021, amelyre a járványhelyzet alaposan rányomta bélyegét. A Dunaújvárosi Hírlap négy részesre tervezett összeállításában a mögöttünk hagyott esztendő legfontosabb eseményeire pillantanak vissza. Második negyedév. A belügyminisztériumi nyilvántartó adatai szerint 2021 elején már csak 43 692 fő volt Dunaújváros lakossága.
2022-01-07Szerb ortodox karácsony. Ortodox karácsony szeretettel, melegséggelA szerb ortodox hívők karácsonyra megnyitották a Rácalmás ófalujában lévő templomot, ahol ünnepi liturgiára gyűltek össze tegnap délután a helyi és dunaújvárosi hívők.
2021-12-30Csak a tereprendezés van hátraMegújul a templomkert Mezőfalván.
2021-12-15Az áldott hangulatot nem tudta elfújni a szélAdventi ünnepség Nagykarácsonyban.
2021-12-15A Beteljesült ünnep"A hagyományokat követve, a karácsony előtti koncertsorozatának keretében vasárnap este lépett közönség elé az evangélikus templomban Rákász Gergely orgonista."
2021-12-14Ünnepi hangverseny a baptista templombanAz „Aranydaru” Szállítómű Nyugdíjas Egyesület és a dunaújvárosi baptista gyülekezet szervezésében adventi hangversenyre várták az érdeklődőket december 12-én, vasárnap a helyi baptista templomban.
2021-12-06Megújul, szép lesz a katolikus templom kertje"Értékteremtő beruházás mellett közösségépítő fejlesztés is a mezőfalvi katolikus templom előtti térburkolás és sétány kialakítása – mondta érdeklődésünkre az építkezéssel kapcsolatban Kristofory Valter plébános."
2021-11-29Amikor az orgona mesélni kezdLénárt Linda orgonakoncertje a Krisztus Király Főtemplomban.
2021-11-22Ünnepi püspöki mise"November 21-én ünnepelte a városi római katolikus közösség Krisztus király főünnepét, a nagytemplom alapkőletételének, megáldásának és felszentelésének évfordulóját. Ugyancsak ezen a napon főünnepi szentmisét mutatott be Spányi Antal megyés püspök, aki bérmálás keretében 16 dunaújvárosi és városkörnyéki fiatalnak közvetítette a Szentlélek ajándékait."
2021-11-05Az egyházi zene a Jóisten felé felemeli és nemesíti a lelketAz Adonyi Plébániaközpont munkáját Győri Balázs István plébániai kormányzó mellett ezentúl majd egy kántor is segíti. Beszélgetés Sudár Zoltán Simonnal.
2021-09-27Rendhagyó és tanulságosKülönleges könyvbemutatóra hívta az érdeklődőket a helyi református egyházközösség szeptember 24-én, dr. Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész Mikrofontól a keresztig című könyvét ismerhették meg az érdeklődők, azaz a könyv főszereplőjének, Bokányi Zsoltnak az életútját.
2021-09-13Művészeti kincsek a templombanA dunaújvárosi római katolikus közösség idén is csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz, vagyis a nyitott templomok rendezvénysorozathoz.
2021-09-07Templombúcsúval ünnepelték meg Kisboldogasszony napjátA Perkátai Egyházközség és a Kisboldogasszony Alapítvány 2021. szeptember 5-én, vasárnap szervezte meg a Templombúcsú elnevezésű eseményét. A rendezvénynek több helyszíne és programpontja is volt, így várták az érdeklődőket, hazalátogatókat.
2021-09-03Püspöki áldás a Krisztus Király Főtemplom üvegablakaira és a Mózes-szoborra is. Dupla ünnep a római katolikus közösségben.Ünnepélyes keretek között kaptak püspöki áldást a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom üvegablakai, majd szintén áldással avatták fel a templom elé felállított Mózes-szobrot 2021. augusztus 28-án.
2021-08-30A püspök áldása a szoborra, ablakraAugusztus 28-án Spányi Antal megyés püspök már újabb öt ablakot és Mózes szobrát áldhatta meg a Krisztus király Főtemplomban.
2021-08-26Roma zarándokok érkeztekAz Áldott Kereszt Egyesület által szervezett országos Mária-zarándoklat keretében augusztus 24-én Dunaújvárosba érkezett a Vatikánban már négy alkalommal pápai áldásban részesített cigány Áldott Kereszt.
2021-08-19Gyűjteni kell, hogy összerakjákNémetországból érkezett az evangélikus templomba egy igazi koncertorgona.
2021-08-13Beiktatták Czeglédi Péter Pál lelkipásztort. Beiktatták Czeglédi Péter Pál református lelkipásztortNyilvános ünnepségen, közel kétszáz hívő és érdeklődő vett részt Dunaújvárosban Czeglédi Péter Pál református lelkipásztor beiktatásán. A rendezvényen jelen volt Kálló Gergely a térség országgyűlési képviselője is, aki személyesen köszöntötte az egyházi közösség vezetőjét.
2021-08-10A lehető legalkalmasabbatBeiktatták hivatalába Czeglédi Péter Pál dunaújvárosi református lelkészt.
2021-08-09Enni adni a dunaújvárosi gyülekezetnek lelkének is (képaláírás)Ünnepélyesen iktatták be hivatalába Czeglédi Péter Pál dunaújvárosi lelkipásztort vasárnap délután a református templomban. (nem teljes szöveg)
2021-08-02Harmonika, gitár (képaláírás)Hihetetlenül magas színvonalú koncertet adott Baracson (Templomos), a Boldogságos Szűz Mária-templomban Kiss Péter (harmonika) és Szigeti Bence (gitár) pénteken este. (teljes szöveg)
2021-07-02Ihletett, szép zeneünnep a főtemplomban – végre élőben!Együtt koncertezett a Tomkins Énekegyüttes és a Dunaújvárosi Vegyeskar. A kulturális és közösségi élet újjászerveződésnek ékes bizonyítéka volt az a különleges hangverseny, amelynek 2021. június 25-én adott otthont a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom.
2021-06-28A Tomkins volt a vendég pénteken. Két kórushangversenyMásfél éve nem volt kórushangverseny a városban, június 25-én, pénteken este mindjárt kettő a dunaújvárosi Krisztus király-főtemplomban: a budapesti Tomkins Énekegyüttes és a Dunaújvárosi Vegyeskar közös koncertje.
2021-06-26Kórusmuzsika az ólomüvegek alatt (képaláírás)Még az is elképzelhető, hogy még soha, de az elmúlt pár évtizedben biztosan nem járt Dunaújvárosban a Budapesti Tomkins Énekegyüttes. Június 25-én óta azonban ez már nem így van, hiszen remek koncertet adott a nemzetközi hírű formáció a Krisztus király-főtemplomban, méghozzá az ugyancsak évtizedek óta magas színvonalon teljesítő Dunaújvárosi Vegyeskarral közösen. A koncertet Mészáros Zsolt Máté Junior Príma-díjas orgonaművész segítette, a karmesteri pálcát egymásnak adta Dobra János Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, Könyves Ágnes és Kurucz Gergely, a Dunaújvárosi Vegyeskar karnagyai. (teljes szöve)
2021-06-23A református harang is szól délidőben. Zúgó harangok: kettő ünnepli már a nándorfehérvári diadaltA Kulcs-Rácalmási Református Missziói Gyülekezet a Duna melléki Református Egyházkerület pályázatának segítségével felújította a kulcsi templomot, és a munkálatok legvégén a harang is megújult. Ennek köszönhetően Kulcson már nem csak a katolikus harang szól délidőben.
2021-06-02Megújulnak megyénkben a templomok. Megvédjük a keresztény értékeket, hitéleti épületeketA térségünkben összesen hat településen valósulhat meg a keresztény örökségünk megújulása a pályázat segítségével. Így Adonyban a római katolikus plébánia külső felújítása tizenötmillió forintból, az ercsi cukorgyári Szent Erzsébet-kápolna külső megújítása szintén tizenötmillió forintból, és a perkátai római katolikus templom külső tatarozása, állagmegóvása is tizenötmillió forintból fog megvalósulni. Tizenötmillió forintos forrás érkezik a pusztaszabolcsi Szent Imre-templom toronysisakjainak és tornyainak, a rác­almási római katolikus templom külső felújításának, az iváncsai református templom renoválásának, valamint a pusztaszabolcsi református templom állagmegóvásának és felújításának költségeire is.
2021-05-27Hálával az evangélikus gyülekezet építőinekKülönleges nap volt május 23-a a dunaújvárosi evangélikus egyházközség számára: nemcsak a pünkösd tette emelkedetté a vasárnap délelőtti istentiszteletet, hanem az is, hogy ekkor ünnepelhették a Szilágyi Erzsébet úti templom fennállásának 25. évfordulóját.
2021-05-22Templomfelújítások FejérbenFejér megyében folytatódik a templom-felújítási program. Magyarország kormányának köszönhetően újabb támogatásokat jelentett be Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökével, valamint Tessely Zoltán és Varga Gábor országgyűlési képviselőkkel Soponyán.
2021-05-05Most már együtt szólnak a templomi harangokMezőfalva – 2021. április 27. talán ugyanolyan napnak tűnhetett a falu lakosainak, mint bármelyik hét keddje, pedig volt egy nem is akármilyen különlegessége. Ezen a napon fejeződött be az a nagyszerű program, amelynek során toronyórát kapott az épület, valamint az órához társított kongató szerkezeteket is beépítették a szakemberek.
2021-04-12Olaszországból érkezett a nagyon nemes felajánlásIsmét gazdagodott Baracs-Apátszálláson a templom. A járvány ellenére sikerült Olaszországból behoznia a New Gardennek egy libanoni cédrust, Törkő István és felesége, Fehérvári Mária nagylelkű ajándékaként.
2021-03-01Diszkréten kongat. Negyedóránként megszólal, diszkréten, de jól hallhatóanTörténelmi pillanatoknak lehettünk tanúi Mezőfalván, mert a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom tornyán fennállása óta csak a helye volt meg az órának. A nagyon szép és modern szerkezet – amellett hogy a pontos időt is mutatja – ismét az önzetlen adakozást is dicséri.
2021-01-29Ökumenikus imahét volt városunkban.2021-ben is csatlakozott a dunaújvárosi református, görögkatolikus és evangélikus egyház az ökumenikus imahéthez január 18. és 25. között
2021-01-23Városi értékleltár (képaláírás)Jártunkban-keltünkben rácsodálkozunk városunk rejtett, történész szemmel is értékes kincseire. Lehetnek ezek épületeket díszítő alkotások, utcaképi elemek, illetve védett és rész­leteiben védett épületek, ezekről az önkormányzat listát készített. Az utcaképi elemek között találjuk az óvárosi szentháromság templomot, amely 1747-1748-ban épült. 1752-től egyhámegyés plébános látja el a szolgálatot. A régi templom helyére emelték 1862-1864 között a mai neoromán stílusú Szentháromság plébániatemplomot. (teljes szöveg)
2021-01-19A veszélyhelyzet vége - júniusban már jóval szabadabb volt az életA 2020-as évre sokan bizakodva tekintettek előre. Aztán február közepén egyértelmű lett, a járványhelyzet átírja életünket, mindennapjainkat. E sorozatban negyedévenkénti bontásban tekintjük át, milyen is volt a mögöttünk hagyott esztendő. A második negyedév legfontosabb eseményei.
2021-01-16Városi értékleltár (képaláírás)A református templom az YBL-díjas Szabó István építész tervei alapján kezdett épülni 1982-ben, s 1985-ben készült el. Az épület acélszerkezete az itteni acélgyártásra utal, de a belülről látható, csillag alakzatú szerkezet a református szimbolikát is érvényre juttatja. Környezetébe jól illeszkedik, egyszerre feltűnő és tájba simuló. Korának magas színvonalon megvalósított alkotása. Védett területen belül található a látványában is igényesen kialakított építmény. (teljes szöveg)
2021-01-14Első a biztonság. A biztonság az elsődlegesA horvátországi földrengések hatására a dunaföldvári templom stukkói megrepedtek, a mélybe zuhantak. Személyi sérülés nem történt. A károk felmérése és elhárítása remélhetőleg hamarosan megkezdődik.
2021-01-09Közösségi kapocs. A református gyülekezet erős, összetartó közösségA Kulcs-Rácalmási Református Missziói Gyülekezetben Fodor István tiszteletes mellett a gondnoki tisztséget Polányi Tamás tölti be. Vele beszélgettünk a karácsonyi ünnepről, a kulcsi templom felújításáról, valamint arról, hogy miként élték, élik meg a bezártságot a közösség tagjai.
2021-01-09Városi értékleltár (képaláírás)Az evangélikus templom és parókia Nagy Tamás, Ybl-díjas építész, tervei alapján 1996-ban épült. A háromhajós templomhoz torony, parókia és paplak is kapcsolódik. A burkolat tégláját helyenként réz- és faelemek egészítik ki. A templomtér mindössze 175 négyzetméter. A tojásdad alaprajz a végtelent és az életet szimbolizálja. A dísztelen épület elsősorban tömegével és ívelt formáival hat. Az egész épület, egységében, valamint a kerítése is védendő, megőrzendő. (teljes szöveg)
2021-01-06Toronyórára gyűjtenek a településen lakókA mezőfalvi katolikus templom tornyára ezt is megálmodta annak idején Pázmádi István építész.
2020-12-05Kihívás és lehetőség. "Naponta meg kell találnunk az apró kis pozitívumokat"Október közepén emlékezetes szertartás keretében szentelték fel a város új, Szent Pantaleimon nevét viselő görögkatolikus templomot. Kovács István görögkatolikus parókussal a templomépítés következő évtizedéről és a járványhelyzet adta kihívásokról és lehetőségekről is beszélgettünk.
2020-12-04Csodálatos üvegképek a katolikus templombanGyönyörű műalkotásokkal, újabb ólmozott üvegképes díszablakokkal gazdagodott 2020. november 12-én a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom. A történet dunaferres szála, hogy a kohászok védőszentjét, szent Borbálát ábrázoló díszablak költsége vasműs szakemberek által szervezett jótékonysági adományozás nyomán gyűlt össze. Az alkotó Bráda Tibor festőművész és üvegműves.
2020-12-00A festő, aki üvegbe álmodta Szent BorbálátPortré Bárda Tiborról, aki a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplomának festett üvegablakait készítette. Rövid ismertető Szent Borbáláról és a dunaújvárosi templom acélszerkezetéről.
2020-11-24Újabb védőszenttel. Szent Borbála az üvegenSzent Borbálát ábrázoló üvegablak is díszíti a katolikus főtemplomot.
2020-11-12Szolgál majd: felújítják a református templomotSokan illetik a kulcsi református templomot a katolikus egyházi építmények kapcsán használt kápolna kifejezéssel. Pedig az egykor volt daráló 1951 óta református istentiszteleti helyként szolgálja a falut.
2020-11-00Szent Borbála is vigyáz mostantól Dunaújvárosra. Csodálatos üvegképek a katolikus templombanÚjabb ólmozott üvegképes díszablakokkal gazdagodott a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom. A kohászok védőszentjét, Szent Borbálát ábrázoló díszablak költsége vasműs szakemberek által szervezett jótékonysági adományozás gyűlt össze. Portré a készítőről, Bráda Tiborról.
2020-10-22Az összefogás temploma. Szentelés a görögkatolikus templombanÜnnepélyes keretek között, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke templomszentelő miséjével koronázva vehette birtokba új templomát 2020. október 18-án a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet. A biztonsági, egészségvédelmi előírások miatt a hívek egy része a szabadtéri LED-falon követhette az eseményeket.
2020-10-21Felszentelt templom. Dunapentelén mindig erős és nagy bizánci közösség éltNagy nap volt október 18-a a dunaújvárosi görögkatolikus hívek életében, hiszen új templomot szentelhettek a Temető utcában. Az épület egy év alatt készült el, százmillió forintos költségvetéssel.
2020-10-19A görögkatolikusok tegnap ünnepeltek (képaláírás)Megszentelték október 18-án a Dunaújvárosi Görögkatolikus Egyházközösség vadonatúj templomát. Délelőtt a hívek a templomtól a szomszédban lévő óvárosi római katolikus templomba sétáltak át, ahol közösen imádkoztak, majd visszavonultak az új görögkatolikus templomhoz. Itt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye (ide tartozik Dunaújváros) Érseki Hivatala érsek-metropolitája szentelte meg az új templomot, majd mise következett. (teljes szöveg)
2020-10-00Összegyűlt az adomány2020. október 15­-én sikeresen lezá­rult az Országos Magyar Bányá­szati és Kohászati Egyesület helyi szervezete által kezdeményezett gyűjtőakció, amelynek célja a dunaújvárosi katolikus főtemp­lomban egy díszüveg ablak elhe­lyezése volt.
2020-09-22A templomépítők. Templomépítők - már az avatásra készülnekMár szinte az utolsó munkálatokat végzik a szakemberek az új görögkatolikus templom épületegyüttesénél. Az elmúlt hónapokról és a következő hetek véghajrájáról Kovács István parókust kérdeztük.
2020-09-10Megújul a mezőfalvi katolikus templom északi oldalfala isÚjra állványokat láthatunk a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templom oldalánál. A munkálatok célja, hogy a negyedik oldalt is rendbe tegyék a szakemberek. Az épületet a korábbi években már három oldaláról, a toronnyal együtt renoválták. Ezúttal a hátramaradt rész is elnyeri méltó kinézetét. Október 31-re ígérik a befejezést.
2020-08-26Búcsú: három szentre is emlékeztek. Három szentre is emlékeztek a templomban egybegyűltekDunaföldváron egybegyűltek Szt. Ilonára, Szt. Annára és Szt. Rókusra emlékeztek. Az esemény az öregtemplomban tartott szentmisével, az azt követő padáldással, és egy szép műsorral kezdődött. A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei, és a Szent Rókus Borlovagrend hagyományosan finom ebéddel várták a vendégeiket a templomkertben felállított sátorban.
2020-08-21A templomban kóstolták meg idén az új kenyeret. Meghitt volt az idei ünnepIdén rendhagyó módon, a katolikus templomba várták az államalapításunk évfordulójára érkező mezőfalviakat. Baracson a hagyományok folytatásával ünnepelték augusztus huszadikát.
2020-07-31In memoriam Nagy Tamás (1951-2020)Stermeczki András evangélikus lelkész emlékezk az evangélikus templomot tervező építészre
2020-07-31Valamiben mindenkinek hinni kellKovács István, görögkatolikus parókus nyilatkozik az épülő görögkatolikus templomról
2020-07-23Szimbólikus jelentésű templomMeghalt Nagy Tamás DLA (1951 Csorna – 2020 Budapest) Ybl Miklós- és Prima díjas, Kotsis Iván-éremmel elismert építész. Ő az, aki megálmodta az evangélikus templom városképünket meghatározó formavilágát.
2020-07-06Szabadtéren már muzsikálhattak. "Járványbúcsúztató" vasárnapi koncertA Dél-Dunántúl zenei életében kiemelt helyen jegyzett pécsi Pannon Filharmonikusok kamarakoncertjét hallgathatta a dunaújvárosi közönség július 5-én, vasárnap délelőtt a a Krisztus király főtemplom, vagyis a dunaújvárosi római katolikus plébánia előtti II. János Pál Pápa téren.
2020-07-00Védőszentünnep volt a szerb templomnálA Rácalmási Szerb Hagyományőrző Egyesület a tavaszi ünnepeket szerényebb keretek között tartotta meg a szerb templomban.
2020-06-13Ezzel a munkával már valóban megkoronázom az életművemetA helyszínen felügyelte A Golgota című ólmozott üveg beépítését a Krisztus király főtemplomban a tervező és kivitelező, Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész.
2020-06-06Elkészült A Golgota. Már csodálható A GolgotaAlig több, mint egy év telt el azóta, hogy május 18-án szentmise keretében Spányi Antal megyés püspök atya megáldotta a dunaújvárosi Krisztus király római katolikus Főtemplomban a három új, 4,5-szer 7,5 méteres, egyenként több mint harminc négyzetméteres ólomüveg ablakot. Június 5-én ismét egy új, A Golgota került méltó helyére.
2020-06-06Jó helyre került (képaláírás)A szerencse és az igazságosság kézen fogva járt az előszállási katolikus templomban június 4-én délután, amikor az ötször húsz másodperces és a hatodik harangozást követően Mihályi Miklós plébános kisorsolta a "Hadifogoly" bélyegsorozat három darabját. Az értékes bélyegek a legjobb helyre kerültek, boldog gazdájuk Virág Mihályné Zsuzsa a templom díszítője és takarítója lett. (teljes szöveg)
2020-06-01Katolikus közösség: visszaállt a régi rendA hétvégi szentmiséket is engedélyezte a megyéspüspök, a következő napokban az urnatemető is nyit és a plébániai iroda szolgálata is újra kezdődik: az enyhítések nyomán visszaáll a régi rend a dunaújvárosi katolikus közösség életében.
2020-06-00Augusztus végére kész a templomA tervek szerint 2020. augusztus 31-ére elkészül a görög katolikus templom a Temető utcában, a volt római katolikus parókia helyén. Kovács István parókus tervezi egy Szent Panteleimon ereklye beszerzését is.
2020-05-30A templomépítők. Már szerkezetkész az új görögkatolikus templomMár szerkezetkész állapotban van a Temető utcában épülő új görögkatolikus templom. A jelenleg is zajló munkálatokról, a nap mint nap bekopogtató adakozókról az építési területen beszélgettünk Kovács István görögkatolikus parókussal, aki egyszerre segédmunkása és projektmenedzsere is a beruházásnak.
2020-05-25A hétköznapi szentmisék látogathatókRészlegesen újra nyit a Krisztus Király Főtemplom, a hétköznapi szentmisék látogatása a megyéspüspök döntése nyomán 2020. május 18-án hétfőtől újra lehetséges. Fokozott figyelemmel, de várják a híveket – igaz, a hét végi alkalmak még nem lesznek látogathatók.
2020-04-00Csodálatos kisvárosunkRácz-Lambada József képei Rácalmásról.
2020-03-18Vasárnaptól nincs nyilvános misézésVasárnaptól (2020. március 22.) nem tartanak nyilvános liturgiát a katolikus templomokban a koronavírus járvány miatt – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kedden.
2020-01-31Imahét - újra. Jézushoz is, egymáshoz is közel2020. január 20-24-ig tartották városunkban is ökumenikus imahetet, amely szeretet vendégséggel ért véget a Krisztus király főtemplomban
2020-01-23A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltekA magyar kultúra napját a hagyományokhoz templomi koncerttel, valamint a Dunaújváros közgyűlése által alapított "Pro Cultura Intercisae" Díj átadásával ünnepelték városunkban. Az elismerést Tóth Jánosné Végh Mária, a Munkásművelődési Központ volt igazgatója vehette át az evangélikus templomban rendezett tegnapi ünnepségen.
2020-01-21Hitbéli párbeszéd. Hívő keresztények őszinte párbeszédeJanuár 20-án, hétfőn délután megkezdődött az ökumenikus imahét Dunaújvárosban. (nem teljes szöveg)
2020-01-20Fagott és zongora párosaTavaly októberben emlékezetes szabadtéri koncertet adott városunkban a Pannon Filharmonikusok csellókvartettje. Január 18-án, szombaton este a filharmonikusok egy újabb kamaraformációval – dr. Herpay Ágnes fagott szólamvezető, Huszics Ibolya zongoraművész kettőse – várták az érdeklődőket a Krisztus király főtemplom altemplomának aulájában.
2019-12-23Szép szerb ünnep volt Rácalmáson - boldogokDecember 21-én, szombaton a rác­almási szerb templomban a szerb kisebbség ünnepelt, tartott gyönyörű szép szertartást.
2019-12-21Rácalmáson már szép az ünnepünk (képaláírás)Adventi ökumenikus koncertet rendeztek december 20-án a rácalmási Szent István király katolikus templomban.A gyönyörűen feldíszített templomban, amely zsúfolásig megtelt, nagyszerű hangulatot varázsoltak a fellépők. Karácsony volt ízig-vérig. A fellépők között köszönthettük az adonyi lélekmentők kamarakórusát, a rácalmási katolikus kórust és a református kórust is. Péczi Adrienn orgonán, Gyalus Boglárka (képünkön) gitáron kísérte a rácalmási katolikus kórust. Ami bizonyos, a kisvárosban csodás hangulattal megkezdődött az ünnep. (teljes szöveg)
2019-12-14Adventi előadások (képaláírás)Templomaink és iskoláink adventkor címmel előadásokat szervezett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége december 12-én. Stermeczki András evangélikus lelkész és az egyházközösséget mutatta be, Farkas Márta a Szabó Magda református iskola igazgatója pedig az intézmény kialakításáról, működéséről tartott előadást. (teljes szöveg)
2019-12-11Adventi dallamok a Móricz kórusaival. Ünnepváró koncert volt a Móricz iskola kórusaivalIsmét a helyi Krisztus király főtemplomban tartotta immáron hagyományos adventi koncertjét a Móricz Zsigmond Általános Iskola megannyi remek kórusa.
2019-12-0070 éves jubileumát ünnepli az evangélikus-református templomunk2019. december 1-én 70 éves jubileumát ünnepelte a rácalmási evangélikus-református templom
2019-11-28Ahol az emberek békére lelhetnek. Impozáns templomot építenekHa minden a tervek szerint halad, jövő év március végére szerkezetkész állapotban lesz a görögkatolikus egyházközség új, impozáns temploma a Temető utcában. Az építési területen Kovács István parókust kérdeztük a munkálatok jelenleg állásáról.
2019-11-22Barokk csoda áll az óvárosi dombon. Óvárosi barokk csodát láttunkRitka kegyben volt részünk a közelmúltban, Csupity Simon jóvoltából betekintést nyerhettünk az Óvárosban található Rác-templomba, és a nagyközönség számára ritkán látható felvételeket készíthettünk a 18. századi népies barokk építészet ékszerdobozáról.
2019-11-18Orgonakoncert mise után (képaláírás)Lénárt Linda orgonaművész adott orgonahangversenyt a Krisztus király főtemplomban november 16-án, szombaton este. A műsorban Bossi, Buxtehude, Barta Gergely, J. S. Bach, J. G. Müthel és Franck szerzemények hangzottak fel az esti mise után. (teljes szöveg)
2019-11-15Megújul a templom. Márciusra várható a szerkezetkész állapotHatalmas munkálatokba látott a görög-katolikus egyházközség: teljesen megújul, megszépül az óvárosi kápolnájuk.
2019-11-08Állagmegóvási munkák a templomban. Tizenötmillió forintos beruházás az ÓvárosbanRészleges felújítási munkák kezdődtek az elmúlt hetekben az óvárosi templomban.
2019-11-05Pályázati forrásból újítják fel. Állagmegóvási munkálatok folynak az óvárosi templombanRészleges felújítási munkák kezdődtek az elmúlt hetekben az óvárosi templomon. Az 1862–64 között épült római katolikus Szentháromság templom – mint Dunaújváros egészének és Pentele városrésznek ma is használatban lévő egyik legidősebb épülete és legjelentősebb építészeti emléke – az elmúlt években komoly állagromlást szenvedett el.
2019-11-00SzomszédolásA nagyvenyimi Fontana Női Kar 2019. november 9-én Mezőfalvára látogatott a X. Dréta Antal Egyházzenei találkozóra
2019-10-31Méltó emlékezésre hívnak a templomok (képaláírás)A hét végén köszöntjük mindenszentek ünnepét, s hagyományosan másnap tartjuk a halottak napját, így háromnapos szabad hétvége vár ránk. (nem teljes szöveg)
2019-10-00VI. Épített kulturális örökségünk. Templomok, kápolnák 3. Szerb (rác) görögkeleti templomNémeth Miklósné Rácalmás templomairól szóló írásának harmadik része, ami a görög-keleti és az evangélikus, református templomokról szól
2019-09-30Vastaps fogadta a művésztMásodik alkalommal indította útjára a 100 templom elnevezésű jótékonysági koncertsorozatát Mága Zoltán. A turné egyik állomása a Krisztus király Főtemplom volt, ahol telt ház előtt játszott a művész és csapata.
2019-09-28Jótékony koncert (képaláírás)A száz templomi jótékonysági koncertsorozat keretében városunkban, a Krisztus király templomban lépett fel szeptember 27-én kora este Mága Zoltán hegedűművész. (teljes szöveg)
2019-09-23Nyitott templomok napja: művészetek összhangbanAz európai örökség napok keretén belül, az Ars Sacra fesztivál égisze alatt már második alkalommal rendezték meg a nagyvenyimi Nagyboldogasszony-templomban a nyitott templomok napját.
2019-09-16Három napig étlen és szomjanNyitott templomok napja volt a Krisztus király templomban szeptember 14-én, szombaton délután, és párhuzamosan folytak az események az óvárosi Szentháromság templomban is.
2019-09-06Ritka látvány a felhők között megbújó híd. Lélekemelő pillanatokHa csak sétálunk minden különösebb cél nélkül, s lelkünket megnyitjuk a szépségek előtt, akkor meglátjuk azokat a pillanatokat, részleteket, amik megpendítenek bennünk egy húrt.
2019-09-00Augusztus 20., államalapításunk ünnepe2019. augusztus 20-án a Szent Bernát Arborétumban tartották az államalapítás ünnepét Nagyvenyimen
2019-09-00Énekeket és a magyar templomok képes bemutatóját láthattuk NagyvenyimenNagyvenyimen 2019. szeptember 21-én a Mezőfalvi Női Kar és a nagyvenyimi Fontana Női Kar előadásával, illetve Németh László, a nagyvenyimi Erdőjárók Túraegyesülete vezetőjének templomokról készített képeinek bemutatásával ünnepelték a nagyvenyimi Nagyboldogasszony templomban a Nyitott templomok napját
2019-09-00Épített kulturális örökségünk VI. Templomok, kápolnák 2.Németh Miklósné írása a rácalmási római katolikus templomokról
2019-08-27Restaurálták a főoltárképet. A tizenöt négyzetméter alkotás súlya eléri a másfél mázsátTöbb mint két hónapos ihletett restaurálás után, szinte az eredeti fényében csodálhatjuk meg a dunaföldvári Szent Anna-templom főoltárképét.
2019-08-23Kitüntették a temploméíptő lelkészt. A kitartó templomépítőA Pentelei Nyugdíjas Klub és a Pentele Hagyományőrző Egyesület tagjai Óvárosban, a Pentelei Mentálhigiénés Iskola tornatermében szombaton átadták egyebek között a Pro Pentele díjat. Most az egyik díjazottat, Reisch Györgyöt mutatjuk be.
2019-08-00Épített kulturális örökségünk VII. Templomok, kápolnák (1.)Németh Miklósné írása Rácalmás területén létezett templomokról és kápolnákról
2019-08-00Üvegbe álmodva. Bráda Tibor festőművész üvegablakai a dunaújvárosi vasbeton templombanIsmertető a római katolikus Krisztus Király főtemplomban, Bráda Tibor festőművész által készített 3 üvegablakról. Nyilatkozik Baltási Nándor plébános.
2019-07-00Szent Iván éjji ünnepség (képaláírás)Szent Iván éjjelének előestéjén a (nagyvenyimi) templomkertbe sereglettünk, hogy vidám rendezvénnyel ünnepeljük a nyári napfordulót. A Dunaújvárosi Vegyeskar az eseményhez illő dalcsokorral készült, Polgár Lilla szavalatával színesítette a műsort, Éger L. László pajzán népmeséket mondott (teljes szöveg)
2019-07-00Daloló szerdaMájus (2019) második szerdáján, második alkalommal volt a Daloló Szerda, a már szinte Nagyvenyim koncert-termeként emlegethető katolikus templomban
2019-05-20A püspök megáldotta az új ólomüveg ablakokat (képaláírás)Május 18-án, szombaton szentmise keretében Spányi Antal megyés püspök várta a dunaújvárosi Krisztus király Főtemplomban a gyermekeseket és a családosokat. Az ünnepélyes szentmise keretében a megyés püspök 11 fiatalnak és 4 felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. Ám ezúttal a megyés püspök látogatásának nem csupán ez egyetlen célja volt. Baltási Nándor plébános felkérte, hogy áldja meg a nagytemplom szentélyének 3 új festett ólomüveg ablakát is. (nem teljes szöveg)
2019-05-16Üvegbe álmodva a főtemplom ablakai. Üvegbe álmodva, mozgóképen megörökítve a templom ablakaiÜvegbe álmodva – ez a címe annak a filmnek, ami a városépítés legújabb mozzanatai közül a dunaújvárosi Krisztus király Főtemplom idén elkészült 3 új festett ólomüveg ablakának megtervezését és megvalósítását örökítette meg.
2019-05-11Kitekintés a templomi ablakok okán a művészet fontosságáraA dunaújvárosi Krisztus király Főtemplom idén elkészült 3 új festett ólomüveg ablakát jövő szombaton bérmálási szentmise keretében áldja meg Spányi Antal megyés püspök. A csodás ablakok apropóján beszélgettünk Baltási Nándor plébánossal.
2019-05-06Anyák köszöntése és elsőáldozás (képaláírás)Május 5-én, vasárnap a délelőtti szentmise keretében köszöntötték a nagytemplomban az édesanyákat és az elsőáldozókat. Az elsőáldozás során 18 dunaújvárosi általános iskolás korú gyermek először találkozott az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztussal, ünnepélyes szentmise keretében. Az elsőáldozás Jézus testével való első egyesülést jelenti. Mivel ez jeles napja az egyházközségnek is, a gyermekekkel a számukra szervezett szeretetlakoma keretében ismerkedhettek a hívők. (teljes szöveg)
2019-04-18Lélekemelő orgona- és harmonikakoncert voltÁprilis 14-én a virágvasárnap alkalmából megtartott rendezvényen igazán különleges zenei élményt nyújtottak az apátszállási templomban felcsendülő klasszikusok.
2019-04-16Virágvasárnap vendésgség (képaláírás)Április 14-én, virágvasárnapon az ünnepi ráhangolódást kórusmuzsika segítette a dunaújvárosi református templomban. Böttger Antal református lelkész meghívására a Kecskeméti Református Gimnázium Kórusa adott koncertet a délelőtti órákban. (teljes szöveg)
2019-04-15Barkát szenteltek a virágvasárnapon. Ünnepek húsvétvasárnapigA húsvét előtti nagyhét, a kereszténység legnagyobb ünnepe az április 14-ei virágvasárnappal kezdődött: máris benne vagyunk a szertartássorozat javában.
2019-04-09Húsvétvárás verssel és kórusművekkelTömött padsorok előtt adott húsvétváró koncertet április 7-én, vasárnap este a Dunaújvárosi Vegyeskar a református templomban.
2019-04-08Virágvasárnapi koncert (képaláírás)Húsvétváró koncertet adott április 7-én, vasárnap este a város legrégebbi művészeti egyesülete, a Dunaújvárosi Vegyeskar Böttger Antal lelkész meghívására a helyi református templomban. Lélekemelő alkalom volt ez a zenekedvelők számára. A két karnagy, az együttes vezetői, Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezényletével többek között Gounod, Victoria, Byrd, Bárdos, Csiky Boldizsár és mások kórusművei szólaltak meg a kórus értő tolmácsolásában. Az esten közreműködött, és gazdagította a különleges ének-zenei élményt Polgár Lilla színművész is, aki korábban maga is kórustag volt. (teljes szöveg)
2019-03-14Kirándulás DunaújvárosbanTájak és termények, dunaújvárosi barangolás. Rövid városismertető.
2019-01-07Szerb ortodox karácsony ófalusi haranggalMegünnepelték a szerb ortodox karácsony Szent Napját (Badnyi Dan), az ortodox szentestét január 6-án délután a rácalmási szerb templomban. Az ünnepséget, amelyen mintegy tucatnyi rácalmási szerb gyökerű család tagjai vettek részt, Káplán Pál esperes tartotta.
2019-01-00Karácsonyt ünnepelték a rácalmási szerb-ortodox hívők2019. január 6-án ünnepelték a szerb ortodox karácsonyt a rácalmási szerb templomban.
2018-12-27Régi karácsonyok örök üzenetével (képaláírás)December 24-én, hétfőn délután a gyermekek meghitt pásztorjátékával kezdődött az előesti szentmise, amelyen előadták Jézus születését a Krisztus király Római Katolikus Főtemplomban, majd Szeleczki Csaba lelkész celebrált szentmisét, később éjféli misére is várták a híveket. (nem teljes szöveg)
2018-12-19Templomi koncertDecember 16-án, vasárnap délután Baracs-Apátszállás katolikus templomában ünnepi koncertre várták az adventi közönséget. A rendhagyó eseményen ezúttal több zenei különlegességet is hallhattunk, láthattunk.
2018-12-19Egyházzenei koncert a templombanDecember 14-én, pénteken a mezőfalvi római katolikus templomban tartotta éves koncertjét a Mezőfalvi Női Kar és a Petőfi Sándor Általános Iskola Hangvirág Kórusa. Szülők, rokonok és érdeklődők előtt különleges darabokat is előadtak, néhány számban gitárkísérettel.
2018-12-12Adventi hangos üzenet a Móricz iskola diákjaitól (képaláírás)A Móricz Zsigmond Általános Iskola december 11-én, kedden délután immáron hagyományos nagytemplomi adventi koncertjét adta, amelyen az intézmény kórusai – fiúkórus, nagykórus, kiskórus – és az egyes évfolyamokból álló diákcsoportok léptek fel. Műsorukon hagyományos adventi és karácsonyi dalok, valamint kórusművek szerepeltek. A repertoárt a város ének-zenei általános iskolájának pedagógusai és karnagyai tanították be a gyermekeknek. (teljes szöveg)
2018-12-04A Vegyeskar adventjeÉrdemes volt komolyan venni a Dunaújvárosi Vegyeskar hagyományos adventi koncertjének helyet adó Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia azon ajánlását, amelyben arra ösztönöszte a hangverseny közönségét, hogy a hideg időjárás végett öltözzenek melegen.
2018-10-22Eucharisztia csütörtökig a templomban. Szentmise a missziós kereszt fogadásáraSzentmisén fogadták október 20-án, szombaton délelőtt a Krisztus király Főtemplomban azt a missziós keresztet, amelyet a 2020-as budapesti echarisztikus kongresszusra való felkészülés jegyében visznek körbe az országban.
2018-10-11Kisújfalusi siker a kórustalálkozónHagyomány Mezőfalván, hogy búcsú napjához közelítve különleges zenei programot szerveznek a római katolikus templomban, ez a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó, amelyre mindig kiváló kórusokat hívnak a szervezők, immár a kilencedik alkalommal.
2018-10-10Koncerttel vették birtokba az új orgonát BaracsonTalán még soha ilyen sokan nem voltak az apátszállási templomban zenei rendezvényen. Hortyi Lászlóné sekrestyés a rendezvény sikere után elmondta, jövő tavasztól rendszeres időközönként újra kaput nyitnak a zenei programoknak, amelyekhez már tervezik a fellépők sorát.
2018-10-05Orgonajátékkal (képaláírás)Ismét hallhatjuk a nemrég megszentelt hangszert Baracson… Szita Károly után október 7-én, vasárnap 17-órától a bodajki Mórocz Tamás orgonajátékában gyönyörködhetünk az apátszállási katolikus templomban. Hortyi Lászlóné sekrestyés elmondta: az előadó kivetítővel kísért előadással készül az eseményre. (teljes szöveg)
2018-09-21Találkozás a szentély titkaival. Nyitott napot tartottak a városi és az óvárosi templombanNyitott Templomok Napjához csatlakozott a Dunaújvárosi Római Katolikus Egyházközség két temploma 2018. szeptember 15-én. Templomtúra, kiállítás várta az érdeklődőket
2018-09-19Albumban a templomA mezőfalvi templom nyolcvanadik évfordulóján kiállított fotók ezután a könyvtárban mindig megtekinthetőek, mert szép és kényelmesen lapozható albumban vehető kézbe.
2018-09-18Felszentelték az új orgonát BaracsonSzeptember 15-én, szombaton ünnepi szentmisén áldotta meg a baracsiak új orgonáját Kristofory Valter katolikus plébános.
2018-09-17Nyitott templomok napja volt. A nyitott templomok napját tartották két helyszínen is - városunkban első alkalommalAz Ars Sacra rendezvénysorozat keretén belül a színházak, múzeumok és egyéb kulturális intézmények mellett országszerte több egyházközösség temploma nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Az óvárosi Szentháromság-templomban történeti tárlatvezetéseket tartottak két ízben szeptember 15-én, szombaton délután, és a Krisztus király Főtemplomban is érdekességek várták a látogatókat.
2018-09-17Kitárta kapuit a Nagyboldogasszony-templomAz Európai Örökség Napok keretében, az Ars Sacra Fesztivál égisze alatt minden év szeptember harmadik szombatján nyílik lehetőségünk a különböző művészeti ágak bevonásával ismerkedni keresztény kultúránkkal. Szeptember 15-én 17 órától a nagyvenyimi Nagyboldogasszony-templomban különleges programon vehettünk részt, ahol az előadók nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint közös művészeti ágak által felszínre hozni és népszerűsíteni, felmutatni a zsidó-keresztény kultúrában rejlő remény jeleit, rávilágítani a szépre.
2018-09-13Új templomi orgonával gazdagodott a községTöbb mint kilencvenéves hangszert cseréltek le az adományokból összegyűlt pénzből Baracson. A 150 kilogrammos berendezést szeptember 7-én, pénteken éjszaka a helyi önkéntes segítőkkel szerelték be a szakemberek.
2018-08-271Úton: zarándokmenet. 1úton és közösen: zarándokoltakDunaújvárosból az óvárosi katolikus templomtól, Rácalmáson át indultak a kulcsi szélerőmű alatt felállított zarándokkereszthez, reggel nyolc órakor augusztus 25-én. Adonyból, a Czigler-tónál lévő kereszttől kerekedtek fel a zarándoklat résztvevői, reggel kilenc órakor. A zarándoklatot az édesanyáknak szentelték, tavaly a gyermekekért zarándokoltak.
2018-08-15Kápolnaszentelés a felújítás után. Kápolnaszenteléssel ünnepeltek KisapostagonAugusztus 12-én délután különleges ünnepséget tartottak a kisapostagi iskolánál, ahol a szépen megújított katolikus kápolna felszentelésével és az új kenyér megszegésével emlékeztek államalapításunk évfordulójára.
2018-06-25Perkátán ez már a hetedik kántortalálkozó volt2012 óta tart a szép hagyomány Perkátán. Az egyházmegye területéről érkeztek kántorok, hogy együtt énekeljenek az ünnepi szentmisén.
2018-06-23Zene a szertartás utánRövid koncertet adott nemrég a június 16-i, szombat esti szentmise után a dunaföldvári öregtemplomban az Annamatia Női Kar és a Bölcskei Női Kórus.
2018-06-18Böjte atya FöldváronEz az a nap, amit az Úr rendelt, örvendjünk, vigadjunk – zengett az egyik ének a zsúfolásig megtelt dunaföldvári Szent Ilona templomban június 16-án, szombaton délután. Örömteli szertartás részesei voltak mindazok, akik Böjte Csaba ferences szerzetes tiszteletére jöttek Dunaföldvárról és környékéről.
2018-06-15Daloló szerda - nyáresti koncert NagyvenyimenJúnius 13-án 17 órától dalkedvelőkkel telt meg a nagyvenyimi katolikus templom. A hagyományteremtő céllal indított rendezvényen a házigazda Fontana Női Kar mellett fellépett a Gyöngy­virág Női Kar Adonyból.
2018-05-18In Memoriam: Nagy Mihály (1934-2018)Elhunyt Nagy Mihály dunaújvárosi atya, aki 1991-től mintegy 24 éven át volt Dunaújváros plébánosa, egészen 2015-ös nyugállományba helyezéséig.
2018-05-11az első beavató szentség. Római katolikus egyházközségÜnnepi szentmisét tartottak múlt vasárnap reggel a dunaújvárosi római katolikus nagytemplomban.
2018-05-07A vasárnaphoz méltóan. Keresztelkedtek és előszőr áldoztakGyarapodott a római katolikus közösség: keresztelőt és első áldozást rendeztek május 6-án, vasárnap.
2018-04-23Családerősítő szentmise Pentelén (képaláírás)Bíró László római katolikus tábori püspök tartott szentmisét április 22-én, vasárnap délelőtt az óvárosi Szentháromság templomban. A püspök úr a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferense, és katonacsaládoknak is rendszeresen tart családerősítő hétvégét. (teljes szöveg)
2018-03-27Virágvasárnapi koncert (képaláírás)Virágvasárnapi koncertet tartottak a Dunaújvárosi Vegyeskar közreműködésével a dunaújvárosi református templomban Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezényletével. Közreműködött Pfeiffer Gyula orgonaművész. (teljes szöveg)
2018-02-27Háborítatlanul szánkózhatnak (képaláírás)Napokig keringett a legnagyobb közösségi portálon, hogy a katolikus főtemplom melletti tér egyik fáján magánterület felirat jelent meg, és többen összetűzésbe kerültek egy magát egyházi személyiségnek valló emberrel. A február 25-i, vasárnapi istentisztelet végén elhangozott, nem az egyház embere volt, aki tiszteletlenül viselkedve elküldte a szánkózni vágyókat a dombról. Baltási Nándor plébános külön felhívta a figyelmet, hogy ők mennyire örülnek a boldog lurkók láttán, ha az idő engedi, legyen minél hangosabb a gyermekzsivaj a domboldalon. (teljes szöveg)
2018-02-26Ismét megerősítették esküjüketJubiláló házaspárok újra esküt tettek Dunaföldváron az öregtemplomban.
2018-01-26Templomújítók. Felújítások ErcsibenMintegy hatszázhetven millió forintból újítják fel a Nagyboldogasszony templomot, és 61 millió forintból alakítanak ki kormányablakot Ercsiben.
2018-01-16Az áldozatok emlékére gyújtottak gyertyát. A Don kanyar és a háború áldozataira emlékeztekA Don-kanyar és a háború áldozataira emlékeztek január 12-én este hat órakor Mezőfalván.
2017-12-27Pásztorjáték volt az óvárosi templomban.Pásztorjáték volt az dunaújvárosi óvárosi templomban 2017. december 24-én.
2017-12-19Karácsonyi koncert volt különleges hangzásvilággalA múlt héten a mezőfalvi katolikus templomban tartotta ünnepi koncertjét a Mezőfalvi Nőikar és a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola gyerekkórusa.
2017-12-12Adventi koncert a móriczosokkalHagyományos adventi koncertjére várta a közönséget december 11-én, hétfő délután a Móricz Zsigmond Általános Iskola. A katolikus templomban megtartott műsoron az iskola kórusai léptek fel.
2017-11-27A felszentelés évfordulóján (képaláírás)A dunaújvárosi Krisztus király Római Katolikus Főtemplom megáldásának és felszentelésének évfordulója alkalmából november 25-én este Lénárt Linda orgonaművész hangversenyét hallhatták az orgonamuzsika iránt érdeklődők a főtemplomban. (teljes szöveg)
2017-11-00A reformáció 500. évfordulójáraEvangélikusok és reformátusok közösen ünnepeltek a reformáció 500. évfordulója alkalmából az evangélikus-református templomban rácalmáson (2017. október (?)).
2017-10-09Templomünnep Mezőfalván. Nyolcvan éve szentelték fel a mezőfalvi templomotA római katolikus templomuk felszentelésének 80. évfordulóját ünnepelték a mezőfalviak október 8-án, vasárnap.
2017-08-23Visszahozták a búcsú hagyományátDunaföldváron harminc évig nem tartották meg a búcsú ünnepségeit, pedig valamikor négy esetben is összegyűltek ezekre az alkalmakra a különböző szentek nevét viselő templomokban.
2017-08-09Leszerelik a vezetéket. Leszerelik a villanyvezetéket a katolikus templom falárólAz energiaszolgáltató hálózatfejlesztési munkálatainak köszönhetően augusztus 9-én, szerdán végleg megszabadul a falat csúfító villamosvezetéktől a mezőfalvi templom.
2017-07-00Nyárköszöntő koncertA nagyvenyimi művelődési ház szervezésében 2017. június 10-én nyárköszöntő koncertet adott a Szent Cecília Ének- és Zenekar és a Fontana Női Kar. Eredetileg a Szent Bernát Arborétumban szerették vlna megtartani a rendezvényt, de a rossz idő miatt végül a katolikus templomban hallhatta őket a közönség.
2017-05-09Viharzóna (képaláírás)A viharfelhők miatt haragos zöld lombok közül csak a templomtornyok látszanak ki, s törnek az ég felé. Fotó: Holczer Tibor (teljes szöveg)
2017-04-18Nagyböjti élelmiszergyűjtésA dunaújvárosi római katolikus plébánia minden évben csatlakozik a Magyar Püspöki Kar nagyböjti és adventi felhívásához. Baracson is évek óta összefognak az emberek, hogy a segítségre szorulókat támogassák.
2017-04-18Mise gitárral (képaláírás)Húsvét vasárnapi gitáros szentmisére várták a hívőket április 16-án délelőtt az óvárosi Szentháromság templomba Kiss-Ughy Gréta (középen ülve) szervezésében. (teljes szöveg)
2017-04-01Rendet tesznek (képaláírás)A község apátszállási részén lévő templom kertjében szorgoskodtak március 31-én, péntek délelőtt az egyházközség tagjai - húsvétra készülve rendbe tették a virágágyásokat, kigereblyézték a füvet. Képünkön Barcsi Zsófia mellett Barcsi Kristóf tevékenykedik nagy serényen. (teljes szöveg)
2017-03-25Ha teljesen kész lenne...Három oldalának renoválása már elkészült, a negyedikre még keresik a megoldást. Szépnek szép lenne, ha teljesen kész volna! Jótékonysági gyűjtésen gondolkodnak, hogy teljesen befejezhessék a mezőfalvi templom felújítását.
2017-03-17Keresztény tanítás és áldozatos segítség. Nyolcvanöt éves a magyarországi Katolikus KaritászA magyarországi Katolikus Karitász és a dunaújvárosi karitász csoport munkásságát ismerhetjük meg azon a vándorkiállításon, amelyet pénteken nyitottak meg a Krisztus király templom altemplomában.
2017-03-11A karitász példája. Megesett rajtuk a szíve...A Katolikus Karitász alapításának 85. és újraindulásának 25. évfordulója alkalmából vándorkiállítás nyílt március 10-én délután a Krisztus király templomban.
2017-02-20Felolvasó. Wass Albert üzenete a mánakA Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közössége és a SZEM Baráti Körnek köszönhetően február 18-án, szombaton városunk is népes táborral csatlakozott a nemzetközi Wass Albert-felolvasó-maratonhoz, amelynek célja az erdélyi születésű író és költő pályájának bemutatása és terjedelmes munkásságának népszerűsítése.
2017-01-21A megtartó hit (képaláírás)A januári egyetemes imahét zárásaként Baltási Nándor római katolikus plébános gondolatait hallgathatták meg a hívek január 20-án, pénteken délután a református templomban. (teljes szöveg)
2017-01-20Templomálmodók és kórházépítők. Évfordulóink 2017-benSzámos kerek évfordulót rejt a városkrónika az idei évre is. Két évszázados vesszőfutás. Stílusforradalom és "Fehér" SZTK. Kikötőből lett öltönygyár.
2017-01-18Egyetemes imahétA hagyományoknak megfelelően rendezik meg az egyetemes imahetet a helyi templomokban.
2017-01-16Az ökumenikus imahét. Imahét: rendezvényekAz ökumenikus imahéten minden este más egyház képviselője vezeti a szertartást a templomokban. Január 15-én, vasárnap az óvárosi római katolikus templomban Braun Ervin (kép) baptista gondnok beszélt.
2017-01-10Szerb karácsony (képaláírás)Az ortodox hagyományok szerint vízkereszt napján, január 6-án, pénteken kezdődött a szerb nemzetiségűek számára a karácsony. Aznap volt a szenteste, amit háromnapos karácsony követett. A dunaújvárosi szerb templomban január 9-én, hétfőn, az ünnep utolsó napján tartották a szentmisét, amelyen Dalibor Milenkovics lelkésszel imádkoztak együtt a hívők.
2017-01-09Templom: még dolgoznakA mezőfalviak érdeklődéssel figyelik, folyamatosan nyomon követik a település meghatározó épületének, a templomnak a felújítását. A torony már elkészült, január közepére ígérik a három oldal befejezését.
2017-01-00Karácsonyi koncert (képaláírás)2016. december 16-án a rácalmási római katolikus templomban Blau Gabi és Müller Ági szervezett színvonalas, teltházas adventi ökumenikus koncertet, amelyből hagyományt szeretnének teremteni (teljes szöveg)
2017-01-00Betlehemes előadás (képaláírás)A rácalmási Szent Miklós Cserkészcsapat 2016 decemberi híre: A helyi cserkészek idén is elhozták a betlehemi békelángot Rácalmásra. A láng Jézus születésének helyén égő örökmécsesből származik és cserkészek viszik el minden évben a világ minden pontjára a tüzet és az örömhírt. A betlehemes társulatunk az idén is közel negyven főből állt. Felléptek a "Rácalmásiak Karácsonya" rendezvényen, a templomban, az idősek otthonában (Kulcson) és a (rácalmási) Deák téren (teljes szöveg)
2016-12-30Európa dalai. Európai népek dalaibólA több mint harmincéves Cantemus kamarakórus karácsonyi koncertjére megtelt a dunaföldvári barokk Szent Ilona templom. A Gelencsér Irén vezette kórus 1993 óta rendezi meg ezt az ünnepi alkalmat, amelyre mindig hív vendégfellépőket is.
2016-12-30A Viadana hagyományaDecember 24-én ismét együtt énekeltek az egykori Viadana Kamarakórus tagjai az evangélikus templomban.
2016-12-22Ünnepre hangolva (képaláírás)December 21-én reggel a dunaújvárosi Krisztus király Főtemplomban tartotta hagyományos karácsonyi évzáró ünnepélyét a Petőfi Sándor Általános Iskola. A műsorban felléptek az iskola tehetséges diákjai és az intézmény kórusának ünnepi dalcsokrát is meghallgathatta a szépszámú közönség. (teljes szöveg)
2016-12-19Szívet, lelket melengetőÜnnepváró kis kórusfesztivál várta a nívós kóruszene kedvelőit december 16-án, pénteken este a rácalmási katolikus templomban.
2016-12-10Adventi hangulatTömeges érdeklődés kísérte a Móricz Zsigmond Általános Iskola adventi koncertjét a Krisztus király Főtemplomban december 8-án.
2016-12-09Muzsika (képaláírás)Lenyűgözően hangulatos adventi koncertet adott december 8-án délután tömeges érdeklődés mellett a Móricz Zsigmond Általános Iskola nagykórusából, kiskórusából, fiúkórusból és tanulóiból szerveződött énekkar hangszeres kísérettel a Krisztus király Főtemplomban. (teljes szöveg)
2016-12-01Meghitt templomi térA dunaföldvári Duna-Túra Egyesület tagjainak egy csoportja a a novemberi napsütéses időt arra használta, hogy parkosítással tegye rendezettebbé, meghittebbé a szerb templom kertjét.
2016-11-30Új templomi palást. Felújítják a templomotSzépen halad a mezőfalvi római katolikus templom felújítása. Ismét eredeti színében pompázik majd a község legmagasabb épülete - legalábbis a nagyobbik része.
2016-11-14Nyitrai Mihály fafaragó művész kiállítása (képaláírás)Evangélikus templom: Nyitrai Mihály fafaragó művész kiállítása várja az érdeklődőket (teljes szöveg)
2016-10-11Deütáló karnagyként. Felnőtt kórussal is sikeresenUjházy Krisztina vezetésével Mezőfalván Dréta Antal-díjat nyert a Paksi Városi Vegyeskórus. Régi kórus találkozása egy új temperamentummal.
2016-10-10Örömzenét hallhattunk. Örömzenét hallottunkÖrömzenét hallhattunk a mezőfalvi templomban október 7-én. Négy kórus, több mint száz énekese adott nívós előadást! Az idén a Paksi Városi Vegyeskar vihette haza a vándordíjat.
2016-09-30Bibliai teremtéstörténetSzíntérő címmel festékanimáció szerepelt az Ars Sacra fesztivál dunaföldvári programjában szeptember közepén. Dunaföldváron Nagy Dénes festőművész hozott létre vizuális látványt a zenével harmóniában a Szerb templomban.
2016-09-27Megszépül a település katolikus templomaA hívők és a községben lakók nagy megelégedéssel szemlélik, hogy elkezdődött a mezőfalvi római katolikus templom felújítása. A munkálatok október végére készülnek el.
2016-09-24Meghallgatás whiskeyvelA dunaföldvári Pataki Anna (kép) még csak most végez a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében Győrben, de már közel egy esztendeje énekel az egyre népszerűbb Hoppáré zenekarban.
2016-09-22Földvári Skicc. A Skicc DunaföldváronDunaföldváron két helyszínen is láthatók a dunaújvárosi Skicc Művészeti Egyesület alkotóinak munkái. Szeptember 17-én, szombaton a dunaföldvári Szerb templomban nyílt meg a kiállítás.
2016-09-20Bábképek a szentélybenEgy különleges művészeti bemutatóval kedveskedett közönségének a hétvégén az Eszkép Műhely Dunaföldváron.
2016-08-29Zarándoklat. Zarándoklati nap a Mária ÚtonAz 1Úton elnevezésű zarándoklat augusztus 27-én, szombaton délelőtt indult a kisapostagi iskolában működő Sarlós Boldogasszony kápolna elől a dunaföldvári Szent Ilona templomhoz. Ugyanakkor indult Földvárra Bölcskéről is egy zarándokcsoport. A menet célja a gyermekvállalás gondolatának népszerűsítése volt.
2016-08-18A dunafödvári templomok búcsúja (képaláírás)A dunaföldvári templomok (kápolnák) védőszentjeinek - Szent Rókus, Szent Ilona, és Szent Anna - búcsúját az Öregtemplom mellett augusztus 14-én, vasárnap rendezték meg. Az ebből az alkalomból tartott szentmisét Szép Attila püspöki irodaigazgató celebrálta. Az ebédre a résztvevőket, a vendégeket a Szent Rókus Borlovagrend tagjai (kép) látták vendégül. (teljes szöveg)
2016-08-04Kulccsal nem lehet bejutni a sírokhoz. Könnyebb már bejutniJónéhányan meglepve tapasztalták, hogy az eddig megszokott módon, saját kulcsukkal nem tudtak bejutni a Krisztus Király templomba az urnasírokhoz.
2016-06-21Egyedivé és színessé varázsoltákEgyik napról a másikra változott színes és vidám felületté az Aranyvölgyi úton található, korábban szürke támfal. Ide Dunaújváros nevezetes épületeit festették fel sajátos látásmódban a dunaföldvári AztaKeservit.com csoport elhivatott és lelkes tagjai.
2016-06-20Nyári napforduló, szabadegyetem végeVéget ért a Pentele Szakrális Szabadegyetem első évfolyama: ünnepséget rendeztek ez alkalomból június 17-én az evangélikus templomban. A rendezvényen két díjat is átadtak, a Szabadságharcos díjat Jakóné Fekete Terézia és Stermeczki András (kép) kapta.
2016-06-06Trianon emléke. Nem múló fájdalomJúnius 4-én, szombaton a Nemzeti Összetartozás Napján az evangélikus templom kertjében emlékeztek a trianoni békediktátumra és annak máig ható következményeire. Beszédet mondott Farkas Lajos (kép), az Intercisa Múzeum igazgatója, valamint dr. Baráth Károly, a Dunaújvárosi Egyház Közösség felügyelője.
2016-04-26Vastapssal megjutalmazvaInna Kolisnychenko zongoraművésznő hangversenye április 24-én az evangélikus templomban.
2016-04-25Zenével a gyermekekért24. Jótékonysági Pedagóguskoncert az evangélikus templomban. Először 1996-ban fogtak össze azért, hogy gyerekcsoportokat, egyesületeket támogassanak egy pedagógusok, zenetanárok részvételével létrehozott koncert bevételével. A bevételt ismét a Szent Pantaleon Kórház Gyermekosztályának ajánlották fel.
2016-03-26Keresztút a templombanNagypénteki szertartást tartottak a Krisztus Király plébánián.
2016-03-01Wass-maraton a templomban - sokan szavaltakDunaújvárosban a református templomban és Székesfehérváron rendeztek maratoni felolvasást Wass Albert műveiből.
2016-01-07Ortodox karácsonyKarácsonyi misére gyűltek össze a rácalmási szerb-ortodox hívők január 6-án a templomukban. Bádnye vecse és szenteste.
2015-12-21Vegyeskar: nagy ünnepi válogatásA Dunaújvárosi Vegyeskar adott koncertet december 19-én a Krisztus Király Főtemplomban.
2015-12-21Felújítás, támogatásNegyvenkét témakörben döntött a közgyűlés az idei év utolsó ülésén.
2015-12-16Bach futamok értő tolmácstólRákász Gergely orgonista koncertje az evangélikus templomban. Koncertbeszámoló.
2015-12-14Készülődött a zeneiskola isDecember 12-én a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola adott adventi koncertet az evangélikus templomban.
2015-12-08Ökumenikus hangversenyÖkumenikus hangverseny volt december 4-én a rácalmási katolikus templomban.
2015-12-07Zenés ünnepi áhitatAdventi koncert a Viadana kamarakórussal az evangélikus templomban, december 5-én.
2015-12-00Emléktáblát és emlékhelyet avattunk Raynal atya és Vendel atya tiszteletére2015. november 30-án a Nagyvenyimen a templomi szentmisét követően a rendház falán emléktáblát, az arborétumban pedig térinstallációt avattak Köveshegyi András Raynald és Dolmány István Vendel atya tiszteletére
2015-11-16Monostor emlékhelyNagy jelentőségű Pentelei Monostor Konferenciát tartottak november 14-én a református templomban. Előadást tartott Kalota József, a görögkeleti egyház püspöke, Szabó Szolt Róbert építész és Keszi Tamás régész.
2015-11-16A reformátusok házaAdományokból és nagy elhatározásból építették 1983 és 1985 között a pentelei református templomot. Harminc évvel ezelőtt adták át a Dunaújvárosi Református Egyházközség új templomát az óvárosban.
2015-11-09Pentelei emlékKonferencia a református templomban. Az emlékhely és hagyományteremtés témakörök köré csoportosítva konferencia foglalkozik november 14-én a Pentelei Monostorral.
2015-11-09Koncert az evangélikus templomban (képaláírás)A lengyel Függetlenségi Napjának (november 11.) tiszteletére a helyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében vasárnap este Marcin Dominik Gluch zongoraművész adott koncertet az evangélikus templomban (teljes szöveg)
2015-10-06Templomi nyílt napKülönleges hétvégi programot kínált a helyi katolikus egyházközség az érdeklődőknek: kiállításmegnyitóval egybekötött családi nap volt a helyi templomban.
2015-10-00Idősödés ≠ az elbutulással2015. szeptember 24-én előadásra került sor a nagyvenyimi templom kápolnájában a "Demenciához kapcsolódó interprofeszionális szolgáltatások megalapozása" címmel, a szent ferenc szegénygondozó nővérek szervezésében.
2015-09-10Gyülekezeti házat építenek (kishír)A Rácalmás-Kulcs Református Gyülekezet gyülekezeti házat szeretne építeni a református-evangélikus templom mögé.
2015-08-11Kiáltó kövekA dunaföldvári evangélikus templomba betérők közül kevesen figyeltek fel arra az emléktáblára, amely a bejáratnál beszélő kőként emlékezik az első világháború négy áldozatára.
2015-08-04A templombúcsú ünnepénA Dunaújvárosi Görögkatolikus Egyházközség szervezésében a védőszent, Szent Pantaleon emlékünnepével egybekötve megyei ruszin találkozó volt augusztus 2-án Dunaújvárosban.
2015-07-01Fejér Megye Értéktára - kulturális kincseinkA június 27-én Dunaújvárosban megrendezett Megyenapon részletesen bemutatták a Fejér Megyei Értéktárat. Az értékek bemutatása: Pusztaszabolcsi Szent Imre Római Katolikus templom barokk orgonája, Pusztaszabolcsi Helytörténeti Gyűjtemény.
2015-06-29Híres a templomi orgonaA Fejér Megyei Értéktárba bekerült a pusztaszabolcsi híres műemlékorgona.
2015-06-16Krisztus mennybemeneteleTemplomünnep. Annak idején Krisztus mennybemenetelének szentelték a rácalmási szerb ortodox templomot, ahol a búcsút ünnepelték június 14-én.
2015-06-10Koncert remekművekbőlNyárköszöntő koncertre várták június 7-én a komolyzene kedvelőit az evangélikus templomba a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói.
2015-06-09Nyárelejei koncert (képaláírás)A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói léptek fel egy ingyenes koncert keretében a dunaújvárosi evangélikus templomban vasárnap este. Képünkön Kiss Melinda operaénekes, akit Laki János kísért zongorán. (teljes szöveg)
2015-06-05Trianon, kilencvenötA trianoni békediktátum 95. évfordulóján a szétszaggatott országra emlékeztek az evangélikus templom kertjében. Az összetartozás napján. (Kép az első oldaon is)
2015-06-00Templombúcsú és köszönetBúcsút tartottak Rácalmáson az Ófaluban lévő szerb ortodox templomban. Pantelity Lukián, a budai szerb egyházmeye püspöke egy festményt adott át Schrick István polgármesternek a rácalmási szerb közösség ajándékaként.
2015-04-15Istentisztelet és sírszentelésA húsvétot, a feltámadást ünnepelték a dunaújvárosi szerb templomban április 14-én.
2015-04-14Ortodox húsvét vanRácalmás - Hatvan napos, szigorú böjttel készültek a szerb-ortodox hívők húsvétra. Krisztus feltámadásának örvendtek április 11-én.
2015-03-19Kiállítás az evangélikus templomban (képaláírás)Evangélikus templom: Országos Képző- és Iparművészeti Társaság kiállítása In memoriam I. világháború címmel látható (teljes szöveg)
2015-03-16Háborús kiállítás (képaláírás)A nezeti ünnepen. vasárnap nyílt meg az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság kiállítása a dunaújvárosi evangélikus templomban, amely az első világháborúnak állít emléket. (nem teljes szöveg)
2015-03-09Telt ház a jótékony műsoron (kishír)Kettőszázhúszezer forint gyúlt össze. A református templomban március 6-án jótékonysági koncertet rendeztek a Bugyik-család javára. Fellépő vendégek: Teleki Gergő, Quintia zenekar és a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza színészei.
2015-03-07Kétszeresen jóA református templomban március 6-án jótékonysági koncertet rendeztek a Bugyik-család javára. Fellépő vendégek: Teleki Gergő, Quintia zenekar és a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza színészei.
2015-03-00Közvilágítás a templomnálA rácalmási képviselő-testület a közvilágítás kiépítéséről döntött a református templomnál.
2015-02-23A múlt hangja szólalt megA pusztaszabolcsi római katolikus templom impozáns barokk orgonája is bekerült a megyei értékek közé.
2015-02-13Kilencedet tartottakKilencedet tartottak a dunaföldvári templomban.
2015-01-06Ortodox karácsonyA Julianus naptár szerint január hatodikán kezdődik a karácsonyi ünnepkör az ortodox családoknál. A rácalmási szerb-ortodox hívők készülnek az ünnepekre.
2014-12-27Áldott éjszakán (képaláírás)Sokan vettek részt december 24-én, szerdán az éjféli misén a helyi Krisztus király főtemplomban. E szentestén a hívek megtöltötték a főtemplomot (teljes szöveg)
2014-12-22Karácsonyi készülődés az evangélikus templomban (képaláírás)Tegnap mindenütt meggyulladt a negyedik gyertya is az adventi koszorúkon, nem volt ez másként a dunaújvárosi evangélikus templomban sem, ahol a karácsonyi műsor próbáját tartották a gyerekek vasárnap délután. (teljes szöveg)
2014-12-15Felemelően szárnyaló hangzásTizennyolcadik alkalommal adott karácsonyi koncertet a Viadana Kamarakórus december 13-án az evangélikus templomban.
2014-12-09Alkotóműhely a reformátusoknálKarácsonyi kézműves foglalkozást rendeztek december 7-én a református templomban.
2014-12-08Rácalmási templomavató ünnepA közös református és evangélikus templomot avatták fel december 7-én Rácalmáson.
2014-12-00Semmiért se aggódjatok...A dunaújvárosi baptista gyülekezet és a baptista templom bemutatása.
2014-11-17Márton-napi zeneA Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara és a budapesti Parafónia zenekar Márton napi közös koncertet ad az evangélikus templomban november 15-én.
2014-11-12Bontják a vakolatotHelyreállítási munkálatok a mezőfalvi katolikus templom homlokzati részén.
2014-11-07Templomosi harangjáték a rádióban (kishír)Bekerült a Kossuth Rádióba Baracs Templomos településrészi római katolikus templom harangjának hangja. November 3-án és 8-án volt hallható a harangjáték.
2014-11-00Énekeljünk együtt-vendégszereplésAz adonyi templomban vendégszerepelt a nagyvenyimi kórus 2014. szeptember 27-én.
2014-09-00Református hírekA rácalmási református egyházközség hírei, elérhetőségei.
2014-08-27Már nem veszélyesA mezőfalvi templom állapotáról.
2014-08-16Velünk élő történelemFotók Dunaújváros múltjából és jelenéből egy képen. Bali Attila fotógyűjteményének felhasználásával Holczer Tibor készítette a montírozott anyagot.
2014-08-07Rendkívüli közgyűlés2014. augusztus 7.
2014-07-22Megújult a kis templomA rácalmási evangélikus és a református gyülekezeteknek otthont adó templom új tetőt és új belsőt kapott.
2014-07-04Új tető Isten házánRácalmás. A kisváros evangélikus temploma teljes felújításának egyik lépése a tetőszerkezet kicserélése. (nem teljes szöveg)
2014-07-00Megújult a szerb templomMegerősítették a löszös talajt, és az épületet is.
2014-06-24Felszentelték a templomotFelszentelték a rácalmási szerb ortodox templomot. Kívül és belül egyaránt gyönyörű lett a rácalmási szerb ortodox templom, és a környezete is megújult az elmúlt hónapokban.
2014-06-04A Biblia szóltA Biblia szól színtársulat Átváltozás című előadását láthatták az érdeklődők május 31-én az evangélikus templomban.
2014-02-26KépaláírásEvangélikus templom: Merényi Emília tiszai természetfotóiból és Horinka Attila tusrajzaiból álló kiállítás látható az evangélikus templom galériájában (teljes szöveg)
2014-02-24Templomi tárlatVasárnap nyílt meg Merényi Emília tiszai természetfotóiból és Horinka Attila tusrajzaiból álló kiállítása az evangélikus templom galériájában. "A kultúra éve" címmel futó sorozat részeként jelentkező tárlatot Stermeczki András lelkész mutatta be az érdeklődőknek. (teljes szöveg)
2014-02-22Két tárlat a tepmplomban (kishír)Február 23-én az evangélikus templomban Merényi Emília tiszai természetfotóiból és Horinka Attila tusrajzaiból nyílik kiállítás, "A kultúra éve" tematikus tárgyév sorozataként.
2014-01-07Melegséggel vártákA rácalmási és a dunaújvárosi ortodox hívők karácsonyi misére gyűltek össze az újvárosi szerb templomban január 6-án.
2013-12-24Teleki Gergő és Ady EndreTeleki Gergő adott koncertet az evangélikus templomban.
2013-12-21Betlehemi áldásA Petőfi Sándor Általános Iskola adott ünnepi műsort az evangélikus templomban.
2013-12-20Adventi hangversenyvarázsNagyszabású adventi hangversenyt adott csütörtökön a Krisztus Király Főtemplomban a Móricz Zsigmond Általános Iskola.
2013-12-20Egy őstehetség a zongoránálTeleki Gergő fiatal zongoraművész koncertezik december 22-én az evangélikus templomban.
2013-12-17Rákász angyalaRákász Gergely, koncertorgonista újra ünnepi koncertet adott az evangélikus templomban.
2013-12-16Ünnepi válogatásA Viadana Kamarakórus adott koncertet december 14-én az evangélikus templomban.
2013-12-03KépaláírásVasárnap este a református templmoban lépett fel az Ujházy Krisztina által vezette Bánki középiskola vegyeskórusa, amely remek koncerttel lepte meg a hallgatókat (teljes szöveg)
2013-11-11Lámpások világítottakMárton-napi lampionos felvonulást rendeztek az evangélikus templomban.
2013-06-18Huszonöt éve papEzüstmisét tartottak az előszállási templomban. Mihályi Miklós plébánost 1988. június 18-án, Székesfehérváron szentelték pappá.
2013-06-03Új ólomüvegek a templomonPusztaszabolcs.
2013-03-11Legyen tisztaság a templomkertben!"A Szent Bernát Arborétum Alapítványa szervezésében újabb szombat délelőttöt áldozott a nagyvenyimiek maroknyi csapata a templomkert gondozására."
2013-02-11Gitárosok a venyimi templombanA Szent Cecília Ének- és Zenekar közreműködésével gitáros misét tartott Valter atya a nagyvenyimi templomban.
2013-02-05Olyan, mint egy melegítőpárnaEgyedi módon, a padok ülőkéjének a melegítésével oldja meg a Nagyvenyimi Katolikus Egyházközség a templom fűtését.
2013-01-09A karácsonyi liturgiát tartottákKarácsonyi nagy liturgiára gyűltek össze a szerb-ortodox hívők január 8-án, a dunaújvárosi Rác-templomban.
2013-01-08Karácsonyi liturgia leszA szerb ortodox hívőknek január 6-án volt a szenteste. A dunaújvárosi Rác-templomban január 8-án közös karácsonyi liturgiát tartanak.
2013-01-07Vízkereszt, vagy ami...Január 6-a, Vízkereszt napja a keleti keresztényeknél maga a Karácsony! A dunaújvárosi szerb közösség január 8-án rendezi meg karácsonyát az óvárosi Ráctemplomban.
2012-12-03Kreatív alkotásokA Szombathelyi Művelődési és Sportház kreatív klubjának munkáiból kiállítás nyílt december 2-án, az evangélikus templom galériájában.
2012-07-02Isten nem egy komor öregúr, akitől félnekÜnnepi hálaadás Kisapostagon, az evangélikus templomban. A szépen felújított templom és gyülekezeti ház mellett új játszóteret is ünnepeltek.
2011-12-10Mézeskalácsból a faluMézeskalácsból készítették el Mezőfalva templomát (kép).
2011-11-28Tízéves a Magyar BetlehemA nagykarácsonyi templom kertjében található a Magyar Betlehem.
2011-10-18Szépen rendbetették a templom kertjétNagyvenyim, Szent Bernát Arborétum.
2011-10-10Koncert kékben - telt templom előttÚjra Dunaújvárosban koncertezett Rákász Gergely koncertorgonista.
2011-08-08Nagylelkű támogatóNégymillió forintot ajánlott fel a mezőfalvi katolikus egyházközösség javára Németh János (kép).
2011-07-20Tovább szépíthetik a teplomkertetA nagyvenyimi teplomkert fejlesztésére pályázati támogatást is kapott a Szent Bernát Arborétum Alapítvány. A tervekről Németh László, az alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt.
2011-06-28A hit és a falu jelképeTemplomépítésre gyűjtenek Daruszentmiklóson.
2011-05-21Félmilliós gyűjtés a SzonátánakMága Zoltán a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány meghívására Dunaújvárosban adott jótékonysági koncertet. A közönség adományaiból félmillió forint gyűlt össze az alapítvány javára.
2011-05-13Acéltornyok világárólTizenegyedik alkalommal rendezték meg az acélfeldolgozási és acélépítési konferenciát, idén a Dunaújvárosi Főiskolán. Beszámoló.
2010-12-14Mosolygós futamkákBeszámoló Rákász Gergely koncertjéről.
2010-12-13Karácsonyra hangoltakAdventi koncert a Krisztus Király Főtemplomban.
2010-12-04Megújult a templomA református és evangélikus felekezet tagjai közösen újították fel a rácalmási protestáns templomot. Beszélgetés Böttger Antal református és Stermeczki András evangélikus lelkésszel.
2010-11-24Az evangelikus 11A Magyarországi Evangelikus Egyház dunaújvárosi-kisapostagi egyházközségében megtekinthető az Evangelikus 11 című kiállítás.
2010-11-08Élettel teli templomÜnnepi istentiszteletet tartottak a református templomban, a templomuk 25 éves évfordulója alkalmából.
2010-09-01Templom és kultúraProgramajánló az evangelikus templomból.
2010-06-23Harangavató"Harangtoronnyal baptista templomot az országban először Dunaújvárosban építettek."
2010-06-21A lelkipásztor adományozásaA helyi baptista gyülekezet Hun utcai templomában harangot avattak június 19-én.
2010-06-05Trianon: kilencvenDunaújvárosban is megemlékeztek a trianoni békediktátum kilencvenedik évfordulójára az evangélikus templom kertjében - 2008-ban felavatott - emlékműnél.
2010-06-04Válságban több a hívő?Körkép Dunaújváros vallási közösségeiről, templomairól.
2010-05-21Szobor II. János Pál pápának"Az öt éve elhunyt egyházfő nevét viselő téren, a Krisztus Király Főtemplom előtt rendezett ünnepségen avatták fel az emlékszobrot."
2010-05-19Emlékszoborral tisztelegtekFelavatták május 18-án II. János Pál pápa emlékszobrát a Krisztus Király Főtemplom parkjában. A szobrot Rohonczi István készítette.
2010-05-18Szoboravató lesz, az ebéd elmaradMájus 18-án felavatják Rohonczi István képzőművész által, II. János Pál pápa emlékére készített szobrot a Krisztus Király Főtemplom előtt.
2010-05-12Szoboravató II. János Pál emlékéreII. János Pál pápa emlékére szobrot avatnak a Krisztus Király Főtemplom parkjában. A szobrot Rohonczi ROHO István készítette.
2010-04-09Fa állít emléketII. János Pál Pápa kilencvenedik születésnapjának emlékére egy vadgesztenyefát ültettek a Krisztus Király templomhoz.
2009-09-09Az erdélyi szász templomok utánAz evangélikus templom bemutatása, amelyet Nagy Tamás Ybl-díjas építész tervezett.
2009-09-03Nagy-Perkáta temploma volt?"Középkori templom maradványait, és mellette temetőt találtak a Perkátát elkerülő, leendő út nyomvonalán. Valószínűleg az egykori Nagy-Perkáta nyomaira bukkantak."
2009-02-25Teljes alámerítkezésAz Újtelepen található baptista templomról, amelyet 2007. március 24-én avattak fel.
2008-11-29Ereklye egy felszenteléshezSzent X. Pius pápa ereklyéjét: köntösének egy (a Vatikán által hitelesített) darabját helyezték el egy hete, november 22-én, szombaton a dunaújvárosi Krisztus király főtemplom felszentelésekor annak oltárában.
2008-11-24Istennek ajánljákMegáldották a Krisztus király főtemplomot.
2008-10-25Mennyei kertészNagyvenyim. Tavaszra megújul a templom arborétuma.
2008-03-31A Rác templom ékeÚjra lesz harangja a dunapentelei Rác templomnak.
2008-02-28A rezesek bandájaAz óvárosi református templom épületéről is lebonották a rézburkolatot.
2007-12-04Csendesebb harang, fontolgató panaszosÚjra mérték a dunaújvárosi Krisztus Király Templom harangjainak környezeti zajterhelését. A mérések szerint a zajkibocsátás megfelel a szabvány szerinti határértékeknek - ezért a városi önkormányzat megszüntette az eljárást az ügyben.
2007-11-13Hamarosan kész az új parkolóNemsokára kész lesz az újkatolikus templom mögötti parkoló. Az önkormányzat harmincmillió forintot szavazott meg az építésére.
2007-10-15Templombúcsú: misével, koncerttelÜnnepi szentmisével emlékeztek meg a mezőfalviak templomuk alapításának hetvenedik évfordulójáról.
2007-07-13Még mindig hangosA bírósági ítélet szerint a templomra is érvényes a zajkibocsátási előírás. A reggeli hat órai harangozást már megszüntették, de a napközbeni harangozás hangosabb az engedélyezettnél.
2007-06-12Park és parkolókAz új Római Katolikus Templomnál a tervek szerint parkolót építenek.
2007-06-03Zúg a harangMérhető és korlátozható a harangszó ereje.
2007-05-05A templomi festőKuczka Mihály halálának évfordulójára emlékeznek az előszállásiak.
2007-04-21A hit házai a skatulyavárosbanKörkép Dunaújváros templomairól.
2007-04-03Isten házaiEzredéve épült az első, néhány hónapja az utolsó. A város templomjairól.
2007-03-26Az ember házaMegnyílt a helyi baptista gyülekezet új temploma, az újtelepi Petőfi utcában. A templom öt évig épült, nagyrészt a hívők adokozásaiból, gyűjtéseiből.
2007-02-21HarangcsendesítésA Dózsa II. városrész lakóinak (akik részt vettek a perben) javára ítélt a megyei bíróság a Krisztus Király Templom harangszava ügyében. A harangozás hangerejét a zajrendelet szerint be kell tartania a plébániának.
2007-01-26Harangszó: per lettA Fejér Megyei Bíróság tárgyalták a dunaújvárosi harangozás ügyében indított pert. Ítélet várhatóan februárban lesz.
2007-01-25Perre mentek a harangszótólA Dózsa II. városrész százhárom lakója pert indított a harangszó miatt. Az akkori határozat szerint a harangozás a vallásszabadság része, alapvető állampolgári jog.
2006-09-28Pereskedés harangügybenA Dózsa II. városrész lakói abírósághoz fordultak harangszó ügyben (Krisztus Király Templom).
2006-08-28Harangozni szabadA harangszó a közigazgatási hivatal vezetője szerint, nem tartozik a zaj és rezgésvédelem körébe. A határozatot törölte a hivatal.
2006-07-21Harangozás: határozat elsőfokonMegszületett az első önkormányzati határozat a Jézus Király Templom harangozásával kapcsolatban. A határozat felszólítja a római katolikus plébániát a zajkibocsátással kapcsolatos országos előírások betartására. A döntés még nem jogerős, a plébánia 30 napon belül fellebbezhet.
2006-07-17Hangos a harangA harangszó ügyében először önkormányzati határozatot hoztak, amelyben felszólítják a Jézus Király Templom plébániáját a zajvédelemről szóló kormányhatározatban foglalt határérték betartására. A harangszó a mérések szerint túllépte a megengedett értéket.
2006-06-15Lengyelországból érkezett az új szoborA római katolikus templom új - Szent Antalt formázó - szobrot kapott a lengyel kisebbségi önkormányzattól.
2006-06-06A lélek otthonaTíz éve szentelték fel a dunaújvárosi evangélikus templomot. Beszámoló a jubileumi megemlékezésről.
2006-05-30A harang szaváról nem határozat döntA Krisztus Király Templom harangszavával kapcsolatos államigazgatási eljárás június 22-ig tart. Az önkormányzat szakértőket és szakhatóságokat is felkeresett az ügy megoldására. Az ombudsman kimondta, hogy a harangszó a vallásszabadság része, viszont alkalmazhatónak véli a szomszédsági és birtokvédelmi jogszabályokat az ügyben.
2006-05-27HarangszentelésFelszentelték a dunaújvárosi Krisztus Király Templom új harangját. Beszámoló az ünnepségről.
2006-05-25A harangozás "zaja"Május 26-án felszentelik aKrisztus Király Templom legújabb harangját. - Két helybéli lakó bejelentése alapján önkormányzati eljárás folyik az új dunaújvárosi templom harangozásával kapcsolatban.
2006-05-24Vallás, szabadság, harangszóAz állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a harangozás szabadsága a vallásszabadság része, de konszenzuson alapuló helyi szabályt lehet alkotni az ügyben.
2005-12-03Akiknek a harang szól reggelenteRészletes beszámoló a harangszó (római katolikus templom) miatt összeült kerekasztal-beszélgetésről.
2005-12-02A harangszó értünk is zengBeszámoló a harangszóról rendezett kerekasztal-beszélgetésről, ahol a katolikus egyház nem jelent meg.
2005-11-22A harang szava IstenéA dunaújvárosi új, római katolikus templomreggeli harangszava töb lakost is zavar. A hírlap folyamatosan kapja az sms-eket. Dr. Török Zoltán olvasó levélben egy kerekasztal-beszélgetés ötletét adta.
2005-11-10Nem csak a békesség "hangszerei"A római katolikus templomban már harangoznak, de a reggel hat órai harangozás sok lakost zavar.
2005-11-08Harangszó Krisztus Király dicsőségéreSzent Simon napján, okt. 28-án harangot kapott az újtemplom. A három kisharang az őrbottyáni Gombos Miklós harangöntő mester munkája. Edmund Meiser úr ajándéka, aki nálunk létesített egy üzemet, s már korábban orgonát is ajándékozott a templomnak.
2005-10-29Három harangot szenteltekOktóber 28-án három haragot szenteltek fel a római katolkis templomban. A harangokat Edmund Meiser úr ajánlotta az egyházközösségnek.
2005-08-26Műemlékhez méltatlan a templom környezeteRácalmás, szerb-ortodox templom.
2005-08-18Nyáron sem pihennek a Magyar Betlehemnél2006-ban hetven éves lesz a nagykarácsonyi templom. A templom felújítása folyamatosan zajlik. A templom környezetének neve: "Nagykarácsony - Magyar Betlehem".
2005-04-06II. János Pál utca lesz?Andics Jószef kezdeményezésére több mint ötveen írták alá azt a levelet, amely szerint az Apáczai Csere János utca templom melletti szakaszát II. János Pál pápáról nevezze el a közgyűlés.
2005-01-21Az egyházaknak templom kellDunaújváros egyházairól és templomairól. A Baptista Egyház temploma a Petőfi utcában épül (kép) és jövő őszre ígéri a gyülekezetvezető az átadást.
2004-08-02Az egyházi örökség megtartása is fontosA dunapentelei szerb-ortodox templomban szent liturgiát tartottak, amely az egyház által rendezett tábor lezárása is volt egyben.
2003-12-16Pentele ezeréves - a Ráctemplom története
2003-11-25Pentele ezeréves. Töredékek a Ráctemplom történetéből II.i
2003-11-18Pentele ezeréves. Töredékek a Ráctemplom történetéből I.
2003-10-24Az új római katolikus templom mellett keresztet állítottak (képaláírás)Az új római katolikus templom mellett felállították és felszentelték azt a keresztet, amit a dunaújvárosi ötvenhatos mártírok emlékére a Polgári Körök adományoztak a helyi egyháznak.
2003-10-20képaláírásJátszóházat tartottak október 19-én az evangélikus templom ifjúsági házában. (kép)
2003-09-26A templomkiállítás most Ausztráliával folytatódikElőszálláson megnyílt a "Világunk templomai" című kiállítás.
2003-09-15Emlékművet avattak a templomnálNégyes ünnepet ültek a Baracs templomosi részén élők. Az ünnepségen volt: búcsú, I. világháborús emlékmű avatás, a kívülről felújított katolikus templom megáldása, valamint a Baracsi füzetek 1. című kiadvány bemutatása. Kép.
2003-07-15Görög katolikus hívek a RáctemplombanA Ráctemplom ad immár otthont a görög katolikusok istentiszteletének. A szerb ortodox testvérek közös használatra átengedték jún. 1-jétől a kis óvárosi templomot. Közel 100 főnyi a dunaújvárosi görög katolikus gyülekezet.
2003-07-02Vastaps a fellépőknekAz evangélikus temploban adott koncertet Dinnyés József és a Vímosta kövek. Beszámoló, kép.
2003-06-30Dunaföldvári anzix - faxonDunaföldváron a ráctemplomban egy napos fotókiállítást rendeztek performansszal, kozmikus zenével...
2003-06-04Varázslatos ünepi koncertet hallhattunkA dunaújvárosi evangélikus templomban koncertet adott a Dunaújvárosi Zenei Egyesület Kamarazenekara.
2003-05-28Mise és hagyományőrzésKép a rácalmási szerb ortodox templomról.
2003-04-17képaláírásÁprilis 15-én az evangélikus templomban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus hallgatói elevenítették meg Jézus passióját.
2003-04-12Ötven év múltán is...A Dunaújvárosi Vegyeskar koncertet adott az evangélikus templomban április 1-én.
2003-03-10Két koncert a templombanAz evangélikus templomban jótékonysági pedagóguskoncertet rendezett a Rosti Pál iskola.
2003-02-21Védett műemlék lett a szerb templomRácalmáson.
2002-12-17Kaizler Gitta képei az Evangélikus TemplombanA festményekből nyílt kiállítás dec.31-ig tekinthetők meg.
2002-11-18Biztosan hallunk rólukAz evangélikus templomban rendezték meg Csecsődi Károly gitárkoncertjét. A produkcióban szerepelt Farkas Tünde is.
2002-10-07Templomszentelés, szerb ortodox liturgiaMeghitt szertartás keretében szentelte fel (okt.5.) Pantelity Lukiján püspök a felújított rácalmási ortodox templomot.
2002-08-13Egyszer majd...Kép az épülő katolikus templomról.
2002-07-01Pompás hollandus-koncertAz evangélikus templomban adott koncertet a Holland Szimfónikusok.
2002-06-28Templomsors. Itt a szükség, hol a segítség?Miért befejezetlen a katolikus főtemplom? Erre a kérdésre keresi a választ a cikk.
2002-06-22Jubilál a FerrosteJúnius 21-én egész napos programsorozattal ünnepelte a megalakulásának tíz éves évfordulóját a Ferroste Ipari és Kereskedelmi Kft. A cégtulajdonos Edmund Meiser a cégalapítás jubileuma alkalmából a Római Katolikus Szentháromság Plébánia Templomépítő Alapítványa részére egymillió forintot adományozott.
2002-06-13Kiállítások, koncertekAz evangélikus templom által meghirdetett fotópályázat díjazottjai: Fabó Ferenc és Rajcsányi Artúr.
2002-06-11Teleki Gergő hazai pályánTeleki Gergőt 11 évesen vették fel a Zeneakadémia előkészítő tagozatára. A zongorista fiú a Sándor Frigyes Zeneiskola tanulója volt. A jelenleg 16 éves fiú önálló koncertet ad ma ewste az evangélikus templomban.
2002-05-31Szigorítás: adós fizess!Labilis a polgármesteri hivatal pénzügyi mérlege. A közgyűlés utasította a jegyzőt: készítsen ütemtervet az elmaradt bevételek, adók behajtására, és likviditási tervet a következő hónapokra. Az önkormányzat kasszájában 120 millió forinttal kevesebb iparűzési adó folyt be eddig. Kép a baptista templom építkezéséről.
2002-05-21Csodálatos pünkösdi koncertekPünkösd alkalmából a Dunaújvárosi Főiskola Női Kara és a Sándor Frigyes Zeneiskola koncertet adott az evangélikus templomban. Nagykarácsonyban a katolikus templom adott otthont a pünkösdi hangversenynek.
2002-04-15Az egyház gyarapodását is várják a templom megépültétőlA napokban kezdték el építeni városunk baptista templomát. A helyi gyülekezet vezetője Braun Ervin.
2002-04-12Reformkori zene a templombanA mezőfalvi József nádor-napokról.
2002-03-25Tanári koncert nemes céllalMárcius 22-én a hetedik alkalommal rendezték meg a pedagógus koncertet az evangélikus templomban. A szervező a Szórád Márton Általános Iskola volt. A hangverseny teljes bevételének kedvezményezettje a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztálya.
2002-03-21Nyolc év után: itt a vége?Nyílt levelet jutatott le a Hírlap szerkesztőségébe Horváth Péter, a Dunaújvárosi Vegyeskar karnagya. Az ok: idén sem engedik be a kórust a római katolikus templomba.
2002-02-20Múzeumot szervezett, most gyülekezetet vezetBeszélgetés Szabó Juliannával, a Dunaújváros ideiglenes református lelkészével.
2002-02-19Ablak a világra. Képek a valóságrólAz Evangélikus Templomban vasárnap nyílt meg Boda Balázs és Oláh Kati festőházaspás kiállítása.
2002-02-18A református templom egészen békés képeirőlOláh Kati és Boda Balázs képeiből nyílt kiállítás a református templomban február 17-én.
2002-01-23Kultúránk építőit ismerte el a városA Magyar Kultúra Napján, az evangélikus templomban átadták a Pro Cultura Inetcisae-díjakat. A díjazottak:Dr. Bóna István, akadémikus (posztumusz); Knódel Mária, a BKMH általános igazgatója; Palotás József, Munkácsy-díjas szobrászművész; Deák Sándor, a DTV többszörösen díjazott operatőre.
2002-01-15Egy komolyabb mütyür-tárlatFebruár 13-án az evangélikus templomban megnyílt Boór János kiállítása. A kiállítást Klein András Miklós ajánlotta az érdeklődőknek.
2001-11-12Itthon is az Új MandalákkalBejelentéssel kezdődött tegnap Orbán Sándor grafikusművész tárlatának megnyitója az evangélikus templomban. Orbán Sándort felvették a Magyar Festők Társasága tagjainak sorába. Orbán képei láthatók még székesfehérvárott a Pelikán galériában, ahol az újabban használt műfaj, a szerigráfia technikájával készült munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.
2001-10-17A református templomBátori Sigray Pál földbirtokos 1907-ben összegyűjtötte a Dunapentelén és a környező pusztákon élő reformátusokat, majd az alakuló közgyűlésen létrejött a Dunapentelei Református Fiók egyház. 19717-ben adakozás kezdődött a "Dunapentelén építendő Református templomalap" címen. 1932-ben egy kétszoba-konyhás házat tudtak vásárolni, melyhez 1951-ben Adorján József, akkori lelkipásztor hozzáépíttetett. Ez 1985-ig- a mostani templom elkészültéig - volt használatban, mint lelkészlakás és istentiszteleti helyiség. Az új templom terveit Szabó István Ybl-díjas budapesti építész, Zsakó György statikus és munkatársai készítették. A templom négy év alatt épült fel. Tetraéder formájú, térrács-rúdrendszer építési technológiát alkalmaztak. A szerkezet csillag alakzatú megjelenése a református szimbolikához tartozik. A kupola belső borítása vörösréz, a templom csúcsában egy bibliai dézet van elhelyezve.
2001-10-02Svéd(csepp)ek a koncertenA Zenei Világnap alkalmából városunk kórusai adtak koncertet az evangélikus templomban.
2001-10-01Kórusaink hangjaivalA Zene világnapja alkalmából az evangélikus templomban, szept. 30-án, a város kórusai adtak koncertet (Viadana Kamarakórus, Széchenyi iskola kórusa, a Móricz iskola kórusa).
2001-09-06Álmodva szépet, színeketAz evangélikus templomban Pats József kiállítása látható.
2001-09-04Szín, forma egységben. Pats - képek a templombanPats József festményeinek kiállítása vasárnap nyílt az evangélikus templomban. A kiállítás címe: E-Z zónák.
2001-09-02Dunaújváros templomaiAz új kato9likus templom már alkalmas hívek fogadására, de a munkálatok még javában folynak. Az óvárosi templom külső felújításra szorul.
2001-08-17Egy kiállítás - két helyszín: Kaizler Gitta képei a templombA Dunaújvárosban élő Kaizler Gitta amatőr festőművész képeinek kiállítása 2 helyszínen - uszoda, evangélikus templom - látható aug. 31-ig.
2001-08-15képaláírásJól haladnak az óvárosi katolikus templom javítási munkálataival, amelyet már a hónap elején megkezdtek, bár a magasabb pontok renoválása kisebbfajta kalandot jelent...
2001-08-01Lassan, de biztosan épülA katolikus templom lassan épül, de folynak az építkezések. Kb. 5-6 év kell még mire teljesen elkészül.
2001-07-13Megkezdődtek az óvárosi Római Katolikus Templom külső felújí
2001-07-02Városunk édesanyja: PenteleAz evangélikus templomban nyílt kiállítás Kaizler Gitta festményeiből.
2001-05-30Szálkák a köröm alattAz evangélikus templomban Szemerei Gábor, lajoskomáromi fafaragó munkáiból nyílt kiállítás.
2001-04-06Örülhetett a tavasz; Koncert a kikeletnekA Tavaszköszöntő koncert címet viselő zenei programra az evangélikus templomban került sor, melyen a Dunaújvárosi Zenei Egyesület Kamarazenekara lépett fel, vendégük volt Szabó András (klarinétos).
2000-12-20Dalolt a suli apraja-nagyjaAz evangélikus templomban rendezték meg tegnap délután a Vasvári iskola nyolcadik karácsonyi koncertjét.
2000-11-27Kétezren a templomáldáson: Egyházi szempontból is alkalmas aVasárnap délután 2 órakor dr. Takács Nándor megyés püspök megáldotta az épületet s az orgonát. Ezzel az ünnepélyes aktussal a templom egyházi szempontból alkalmassá vált mise tartására. Az áldást követően megtartották az első istentiszteletet. Ezután emlékplaketteket adtak át azoknak, akik pénzzel, munkájukkal segítették a templom létrejöttét. Dr. Erdő Péter székesfehérvári segédpüspök nyitotta meg az evangélikus templomban a Világunk Templomai 2000 című kiállítást.
2000-11-22Áldásukat adják a nagy műre: Istenes munka: Vasárnapra mindeVasárnap két órakor dr. Takács Nándor ünnepélyes szertartás keretében megáldja a templomot.A templom végleges elkészültekor kerül sor a templom felszentelésére.
2000-07-29kép a Ráctemplomrólkép a Ráctemplomról
2000-06-06Jó napot! Mi újság? Nagy MihályNagy Mihály a város katolikus plébánosa. Az új templom építéséről.
2000-03-28Az elmúlt hetekben megkezdték a dunaújvárosi új katolikus templomMegkezdték az új katolikus templom ablakainak üvegezését. A tervek szerint még ebben az évben befejezik.
1999-10-02A jövő század templomaEddig kb. 170-180 milliót költöttek az új katolikus templom építésére. Az anyagi fedezetet a Dunaújvárosi Római Katolikus Templom és Iskolaépítő Alapítvány biztosítja. A további munkálatokról. A püspök 2000. nov. 26-án szeretné felszentelni a templomot.
1999-06-23kép az evangélikus templomról"A dunaújvárosi templom példa a saját terv megvalósításához."
1999-01-20képaláírásAz épülő katolikus templom felső kupolájának burkolását végzik.
1999-01-09képaláírásKijavították a nagyobbra szabott ablakkereteket az új katolikus templomnál. Megkezdték a csatornázási munkákat. (Teljes hír)
1998-10-09"Tudjuk, hogy a látogató nincs könnyű...A ráctemplom helyreállítási munkája - mely 6 évvel ezelőtt kezdődött - utolsó fázisához ért.
1998-07-27képaláírásSzentmisét és megemlékezést tartott Nagy László esztergomi-pentelei nyugalmazott címzetes apátplébános Szent Pantaleon napján a római katolikus templomban.
1998-02-25Templomépítés (képaláírás)A katolikus egyházközösség megbízásából a napokban megkezdődött a város szívében a félig megépült katolikus templom közvetlen környezetének rendezése.
1997-11-03"Biztos iránytű lehet a hit"Interjú Horváth Ferenccel, az új evangélikus templom lelkészével, aki szeptember óta szolgálja a dújv-i gyülekezetet.
1997-10-22Urnahelyek árából épülő főtemplomA főtemplom alsó szintjén eladásra váró urnahelyek kiépítéséhez láttak hozzá. 14 ezer "sírhelyet" hoznak létre, az ezekért kapott pénzből akarják folytatni az építkezést.
1997-10-20Ujabb áldást vár az alapkőBecslések szerint 150 millió forintot emésztett fel eddig a Krisztus Király főtemplom szerkezetkész építménye, és még legalább ennyire lenne szükség a befejezéshez.
1997-09-03Megoldás a szükségletekreNagy Tamás dújv-i evangélikus templomáról. Építészeti elemzés.
1997-02-03Fölszentelték az evangélikus templom...Fölszentelték az evangélikus templom új orgonáját.
1997-01-30Képanyag, képaláírásFebr. 2-án szentelik fel a képen látható új orgonát az evangélikus templomban.
1997-01-18Templomok, harangokA pentelei templomokról, részletesen a Ráctemplomról: történet.
1997-01-11A pentelei rác templomrólTörténet. 1. rész.
1997-01-09A Dunaferr támogatja a templom építésétA Dunaferr és az önk. kapcsolatáról. A Dunaferr támogatja a jégpálya és a katolikus templomépítkezést.
1996-12-14Új orgona - szép ajándékAz új orgona szerelését végzik az evangélikus templomban, amelynek elkészítését és felszerelését a Bajor Diakóniai Szolgálat finanszírozta.
1996-10-04A hit új formája jelenik megTegnap volt a katolikus főtemplom műszaki átadása. Interjú dr. Takács Nándor megyéspüspökkel tapasztalatairól, a templom jövőjéről.
1996-09-14Épül a templom (képriport)Épül a templom (képriport)
1996-09-13Szerkezetkész a főtemplomSzerkezetkész a főtemplom
1996-09-09Szerkezetkész a templomA római katolikus főtemplom építéséről,támogatóiról. Csütörtökön emelik helyükre a székesegyház toronysisakjait. A templom méretei.
1996-09-02képaláírásÖkumenikus ifj-i találkozó helyszíne volt tegnap az evangélikus templom.
1996-07-13Őszre szerkezetkész a templomA római katolikus főtemplom építési munkáiról. A költségekről.
1996-07-06képaláírás: Katolikus templomA római katolikus templomnál megújítják a főbejárathoz vezető lépcsőt, új támfalat építenek. (teljes hír)
1996-06-29"Isten tisztelete az életé is"Beszélgetés Reisch György evangélikus lelkésszel életútról, hitről, az új templom építéséről.
1996-05-24AjándékAz új evangélikus templom május 25-én sorra kerülő felavatásáról beszél Reisch György lelkész.
1996-05-11Az utolsó előtti simításokAz új evangélikus templom felszentelése máj. 25-én lesz, a koncertteremé máj. 26-án. Az épületbelsőről.
1996-03-23"Kevés műemlékünk egyike"A Ráctemplom felújításairól. Kérdéses, folytatódhat-e idén a felújítás.
1996-02-16Templomépítés Dunaújvárosban: "Szabad nép tesz csuda dolgokaEgy budapesti levele, mely sürgős segítséget kér a dújv-i templom befejezéséhez.
1996-02-11Félrenevelt város papja vagyok...Interjú Nagy Mihály plébánossal a templomépítésről, a dújv-i hitéletről.
1996-01-10Mindenki gazdagodhat...A városban épülő evangélikus templom a város koncertterme is lesz.
1996-01-08A huszonhatosok és a jól értesültekA 26-os múlt évi tevékenységéről, adósságáról. Gyorsított privatizációra jelölték ki a céget.Kép az általuk építendő katolikus templomról.
1996-01-01Egy szakrális tér zenéjeÉpítészeti kritika az 1996. pünkösd vasárnapján felszentelt evangélikus templomról. Tervező: Nagy Tamás.
1995-09-22Katolikus templom, képAz épülő új katolikus templomról kép.
1995-05-02Szeptemberre szerkezetkészSzept. végéig jutnak el az új katolikus templom szerkezetkész állapotáig.
1995-05-02Tér a templombanInterjú Oláh M. Zoltán bp-i építésszel, az új katolikus templom tervezőjével.
1994-10-21Áll a "vörös" toronyHelyére emelték az új evangélikus templom tornyát. Átadás 1995 karácsonya.
1994-09-15A fatimai üzenetTegnap érkezett az óvárosi katolikus templomba a fatimai Szűzanya-szobor másolata.A történetről.
1994-09-02A minőség mindenek előttAz épülő katolikus templomról Varga László építésvezető ad tájékoztatást.
1994-07-09Készül az altemplomMegkezdődött az új katolikus templom építésénél az altemplom, a kriptarész és a közösségi helyiségrész betonozása.
1994-05-03Márványtábla a templom falánInterjú Ébner Tibor biatorbágyi vállalkozóval,aki 100 millió Ft-ot meghaladó összeget ajánlott fel a dújv.-i katolikus templom felépítésére.
1994-04-16Templom közadakozásbólA katolikus főtemplom építéséről. 1996 novemberére kell elkészülnie.
1994-04-01Értékeink.A perkátai római katolikus templom rövid története és értékei.
1994-03-25Ujabb téglák a templom faláhozA Ferroste Kft nevű DV-s vegyesvállalat német vezetője, Edmund Meiser úr 5ooo márkával járult hozzá katolikus templomunk építéséhez.
1993-12-23Templom(ok) épül(nek)Evangélikus templom épül Dunaújvárosban. Beszélgetés Reisch György lelkipásztorral.
1993-12-07Nem "csak" templom leszElhelyezték szombaton a leendő evangélikus templom alapkövét. A 48-as emlékművel szemközt áll majd.
1993-11-23Megáldott alapkőSzombaton tartották az épülő, új római katolikus Krisztus Király főtemplom alapkő letételét.
1993-11-11A Rác-templom régen és mostBeszélgetés Csupity Simonnal a Rác-templom gondnokával, a templomról, s a helyi görögkatolikus gyülekezetről. /A Rác-templom egyidős a jáki templommal, kb. az 1200-as években épült./
1993-10-08Templom lesz, csakazértisElkezdték az új katolikus templom alapozását. Interjú Nagy Mihály plébánossal.
1993-01-22Székesegyház épülAz Apáczai - Aranyvölgyi - Szórád háromszögben építendő templom tervpályázata véget ért. A legjobbnak értékelt terv dr. Oláh M. Zoltán építészmérnök és kollektívájának munkája.
1992-12-22Mindenki előtt nyitva állA tervezett evangélikus templomról, mely a 48-as emlékművel szemben épül.
1992-01-31Öt éven belül - templomInterjú Takács Nándor megyés püspökkel, a katolikus templom építéséről.
1991-10-29Erős vár épülBeszámoló az evangélikus egyház közgyűléssel egybekötött istentiszteletéről.Szeretnének önálló templomot. Uj lelkészt neveztek ki :Reisch György. Istentiszteletek helye:Arany János u.44.
1991-08-27Felújítják a ráctemplomotHír; a költségek megoszlása
1991-06-25Méltó legyen a környezetAz önkormányzat vallási és kisebbségi bizottsága kerekasztal beszélgetés rendezett a helyi református egyház gondjairól. Vendég volt Kassai Sándor a helyi lelkész. Tervek.
1991-02-07Templomterület: ingyen?A febr. 5-i közgyűlésről. Elfogadták az SZMSZ koncepcióját. Az új katolikus templom területére 3 álláspont.
1991-01-01Pentele ezer éves; Töredékek a Ráctemplom történetéből
1990-11-30Képviselőtestületi ülésTemplom és szolgáltatóház. Talán a városnév is változik. Újabb bizottságok. Visszavont vb-határozat. Magyarázat 2 milliárdra. Megújul a Szórád Márton Iskola.
1990-08-10Kereszténydemokraták a városbanTemplomépítés a terveik között.
1990-07-03Evangélikus templom az Újpentele városrészben. Átdolgozzák a tervet.A Baracsi út, a kiépülő Gőzmalom utca és a Baracsi úti csomóponttól Székesfehérvár irányába épülő új út között kétezer nm-es telek alakítható ki erre a célra. Templomot és hozzá kapcsolódó lelkészi lakot terveznek.
1990-04-13Még birják fohásszalKépes riport a dunaújvárosi Ráctemplomról.
1987-11-24A miénk is!A Dél-Baranyában levő görögkeleti templom, a dunaújvárosi templom felújításáról, és a dunaújvárosi templom felújítási lehetőségéről.
1985-12-21Templomok - torony nélkülAz Óvárosban épült új református templom bemutatása.
1984-08-17Örülök, hogy szolgálhattam. A templom tervezője.Beszélgetés az Óvárosban épülő református templom tervezőjével. Kép: a félig kész templom. Szabó István a tervező.
1979-10-12Kápolnaavatás (kishír)A katolikus temető kápolnájának külső és belső restaurálása befejeződött. 1979. október 15-én, Kisberk Imre megyéspüspök avatja fel a felújított káplánt. (nem teljes szöveg)
1979-01-14Új város - megújuló egyházközségRőtfalusi Tibor kanonok beszél a dunaújvárosi plébánia történetéről, a dunaújvárosi hitéletről, az 1762-ben épült templomról, kapcsolatáról a hatóságokhoz. Adatok Pentele történetéhez.
1978-07-25KépaláírásA Ráctemplom.
1978-01-10A RáctemplomAz óvárosi ráctemplom története. Mi lesz a sorsa? Pusztuló értékeink.
1971-09-10KépaláírásMegkezdték a Rácdombon álló görögkeleti templom restaurálását. (teljes szöveg)
1964-07-31FelfedezőútonAz Óvárosban.
7 dunapentelei képeslapa város templomai, a Széchenyi-Kossuth szobor, Berán Lajos művei: Pentelei Molnár János domborműve, a Szávits család síremléke, Jézus Szíve szobor
A pentelei katolikus templomA megszaporodott (s egyre szaporodó) pentelei római katolikus lakosság számára 1752-ben alapítottak plébániát, addig ugyanis Pentele az adonyi parochia filiale-ja volt, azonban - a lakosság számának rohamos növekedése következtében - már 1745. máj. 16. óta működött a faluban adminisztrátorként P. Antalffy Bonaventura ferencrendi szerzetes, majd 1751-től kezdve Huly Éliás (szintén ferences). (He + Kolcs. 943.9 F 36 Fejér megyei történeti évkönyv 9. Szfv. Fejér Megyei Levéltár, 1975. 58.p.) 1749-ben ( a dátum a Bóna és az Öri könyvben 1748) építtette a katolikus templomot Dezséry Rudnyánszky József kegyúr, mely a Szentháromság tiszteletére van szentelve. ( He 908 K 20 Károly János: Fejér vármegye története. Székesfehérvár, Csitári K. és társa, 1901. 36-50.p.) 1748-ban a pentelei katolikus többségű lakosság a Padányi Bíró Márton veszprémi püspök által kiküldött práter Antalffy Bonaventura ferences szerzetes vezetésével felépíti első kis templomát, amely azonban az 1752-től Bíró Márton püspöktől önálló plébániává alakított pentelei katolikus egyház számára hamarosan szűknek bizonyult. Lebontják és 1769-ben a helyére emelik a mai (Magyar úton) templomot. Ezt 1862-1864 között alaposan átépítik, ekkor kapta ajándékba a helytartótanácstól "svájci modorban" épült tornyát is. (He +Kolcs. 908 B 77 Bóna István: Dunapentele története a honfoglalástól a 19. század közepéig a már eddig is ismert, valamint újonnan bevont adatok alapján. Dújv. Intercisa Múzeum, 1991.25.p.) A katolikus templom N.M. Helytartótanács által építtetett. 1864. jún. 12-én Zalay Ferenc helybéli plébános által megáldott kereszt az egybegyűlt megszámlálhatatlan nép újjongása közben huzatott fel a toronyra és Istennek ajánlva a tető felett helyére illesztetett - áll a pentelei plébánia históriás könyvében. A Rácpentelén élő lakosság mellett a gyorsan szaporodó katolikusok részére Rudnyánszky József, a falu földesura 1748-ban felépíttette a Szentháromság tiszteletére szentelt templomot, amely rövidesen kicsinek bizonyult, 1769-ben újat kellett építeni. 1848. okt. 30-i bejegyzés szerint a toronynak órája is volt. 1864-ben kapja a templom mai alakját, után az egész templomot 1928-ban ismét felújítják kívül-belül, mely alkalommal készültek a belső falfestések, a külső kerítés és támfal, a külső homlokzat vakolat, felszentelése nagy ünnepélyességgel 1928. dec. 18-án történt. Az épület még különösebb sérülés nélkül átvészelte az 1944. decemberi harcokat, de az 1945. jan. 19-én a német páncélosok és a szovjet ütegek tűzpárbajának következtében a torony annyira megsérült, hogy röviddel utóbb egy erősebb tavaszi szél az egészet ledöntötte. / képen a torony nélküli templom/ A tető felét bomba vitte el, a falak is több belövést kaptak, a festett ablaktáblák kitörtek. Ideiglenes helyreállítás után mai formáját a százéves évfordulóra, 1964-ben nyerte vissza. A toronyóra szerkezete annyira tönkrement, hogy már nem lehetett visszaszerelni.A templom 2 legnagyobb harangját az első és a második világháborúban ágyúöntéshez vitték el. (He + Kolcs. 908 Ö 43 Öri Zoltán: Találkozásom a várossal. Dújv. "Dunaújvárosért" Városszépítő és -védő Egyesület, 1999.42-44.p.) A templomot 1748. dec.21-én szentelte fel Padányi Bíró Márton. Egyetlen oltárát Szent József és Szent Julianna szobrai díszítették. Az épületben állt még egy Szentháromságot, valamint Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló szobor. A templom tornyát - melyben 3 harang szólt - vörösre festették. Rudnyánszky József 1769-ben meghosszabbíttatta a jelenlegi templom helyén állt épületet, és erősebb hőtornyot emeltetett a régi fatorony helyébe. Az új templomban már 3 oltár állt.: Szentháromság oltár, Szent Aja oltár, Fájdalmas szűz oltár. A plébános mellett 1778-ban már káplán(segédlelkész) is dolgozott. 1862-64-ben Borchert Ferenc alapjaiból építette újjá régi helyén a templomot. A templom plébánosa 1804-1806 között Luffenbach János, 1806-tól 1847-ig Dobos János. ( He + Kolcs. 908 D 97 Dunaújváros története. Dújv. DMJV Önk. 2000. 137-140.p.) Pentele plébánia Alapíttatott 1752-ben. Patrónus Tekintetes Dezséri Rudnyánszky József, ki a templomot is a hívek fuvarozása mellett alapjából építtette 1749-ben. Ide tartozik mint fiók egyház: Rácz-Almás falu. E falu több közbirtokosé, legnagyobb részt mtgos Jankovics Miklós kir. tanácsos bírja, a ki alapjábúl kezdte meg saját költségén a templomot építeni. A stukatór alatt álló szentély már kész is, s ha a templomot hozzá megfelelő arányban kiépíti
Kőris utcai kápolnaA Görög Katolikus Egyházközösség Kápolnájáról.
Dunaújvárosi Református EgyházközségAz egyházközség honlapja.
Dunaújvárosi Római Katolikus EgyházközségAz egyházközség honlapja. Óvárosi Szentháromság Templom, Újvárosi Krisztus Király Főtemplom.
FeszületIsmeretlen szező. Kő, bronz. 110x90 cm. Elhelyezve 1871-ben az óvárosi templomkertben.