József Attila Könyvtár - Dunaújváros
Kronológiai adatbázisJózsef Attila Könyvtár
cím: 2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 9. |  telefon: (25) 423-952, fax: (25) 403-571e-mail: olvszolg@jakd.hu

Kronológia súgó

Az adatbázis felületén a keresési szempontok kitöltése nélkül a Böngészés gombra kattintva a kezdetektől időrendben jelennek meg a tételek.  Adatbázisunkat folyamatosan bővítjük, jelenleg a 2004 évig követhetők nyomon a város eseményei. A Várostörténeti  kronológia és a Helyismereti adatbázis szorosan kötődik egymáshoz, a kronológiából az egyes tételeket megnyitva át lehet lépni a Helyismeret adatbázisba.

Keresési szempontoknak időpontokat  és tárgyszavakat (intézmény neve,  alkotás stb.) lehet megadni.

Tárgyszavak:

Csak a könyvtár által használt tárgyszavak (tárgyszóval az adott esemény, történés témáját jelöljük) alapján lehet keresni, ám ez nem jelent különösebb nehézséget, mert igyekeztünk a legáltalánosabban és a leggyakrabban használt kifejezéseket felvenni a tárgyszólistára (tárgyszó lehet intézménynév, személynév, cégnév stb. is). A keresési sorba minimum három betű beírása után, legördül egy lista, amely minden olyan kifejezést megmutat, amelyben szerepel az adott betűcsoport, a kiválasztott kifejezésre kell kattintani. A tárgyszavak kiválasztásánál érdemes a tárgyszólistát használni.
A tárgyszavak összekapcsolhatók a "+" és a "-" jel segítségével (a jel előtt és után szóközt kell hagyni). A "+" ÉS kapcsolatot jelent, azaz csak azok a dokumentumok felelnek meg a keresés feltételének, amelyek mindegyik megadott tárgyszóhoz kapcsolódnak. A "-" kizárást jelöl, az elsőként megadott tárgyszóhoz kapcsolódó dokumentumok köréből kizárja a második tárgyszóhoz kapcsolódó, a "-" jel utáni tárgyszóhoz köthető dokumentumokat. (pl. középiskola - Széchenyi István Gimnázium = minden olyan tételt megmutat, amely a középiskolákkal foglakozik, kivéve a Széchenyi István Gimnáziumra vonatkozókat).

Dátum: 

Mi történt egy adott napon? = Keresés egy konkrét időpontra pl. 1951-05-01

Mi történt egy adott időintervallumban?  = pl. 1951-05-01-1961-05-01

Találati lista, egyes tételek:

A találati listában az esemény rövid leírása és a dátuma szerepel. Az egyes tételekre kattintva új felületen, jelenik meg az esemény rövid leírása és alatta az útmutatókat követve újabb információkhoz, forrásokhoz lehet hozzájutni az adott történéssel kapcsolatban.