Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

997 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2020-11-05Kozmér Amanda rangos díjat kapott. Vörösmarty-díjjal ismerték el a közművelődési szakembertAdony csodaszép kisváros Dunaújvárostól alig 15 percre. Ódon, szépen rendben tartott épületei és remek rendezvényei miatt is érdemes ellátogatni oda. Az adonyi „programfelelős” a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Kozmér Amanda nemrégiben rangos megyei elismerésben részesült.
2020-08-01Tizenkét, sikeres évet töltött el a közművelődés szép területénIjjas Gizellának az iskolai katedráról indult a közművelődési karrierje, és most úgy hozta az élet, hogy több mint egy évtized után újra tanítani fog. Egy cseppet sem bánta a szakmai kanyart, az elmúlt éveket.
2020-03-11Fontos a türelem, a toleranciaA Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére tartott előadást Horváth Dóra, a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke 2020. március 5-én 10 órától a perkátai Győry-kastély dísztermében. A prezentációt a Közművelődési és közönségkapcsolati OKJ-s képzés résztvevőinek szervezték meg a művelődési intézet munkatársai.
2020-01-22Országos kultúra napi körkép - képgaléria"A kultúra értékei romokban, béreink alatta..." – a József Attila Könyvtár kollektívája is csatlakozott a magyar kultúra napjára időzített országos szakszervezeti akcióhoz.
2019-03-26Közművelődési pályázati kiírásDunaújváros Megyei Jogú Város Polgármestere pályázatot ír ki 2019. évi kulturális célú, vissza nem térítendő támogatás elnyerésére.
2019-01-25Eddig nem látott léptékű fejlesztések valósulnak meg DunaújvárosbanCserna Gábor polgármester megtartotta immár hagyományos évértékelő beszédét a Bartók Kamaraszínházban.
2018-04-03Sikeres volt a jótékonysági árverésA Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata, valamint a Művelődési Ház és Könyvtár képzőművészeti alkotások árverésével egybekötött jótékonysági vacsoraestjén 160 főnek terítettek a gyönyörűen feldíszített asztaloknál. Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere az est köszöntőjében a rendezvény céljának és a közös gondolkodás fontosságának adott hangsúlyt.
2017-03-29A közművelődés forintjai. A kultúra támogatásáértTizenöt millió forintos keretösszeggel közművelődési pályázatot írt ki a helyi önkormányzat. A beadási határidő április 20.
2017-02-16Megőrzik a múlt örökségét. Az emlékek tájházaÖrökséget átvenni, tovább éltetni - nagy feladat és kihívás. Így érezhetik a dunaföldvári tájház megmentése elnevezésű projektben munkálkodók is.
2016-09-00Érdemes betérni! (képaláírás). 17 éve várt esemény: új könyvtárat avathattunk NagyvenyimenAugusztus 6-án, a képviselő-testület ünnepi ülésének zárásaként Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere és Nemes Zoltán, a kivitelező KINE BAU Kft. ügyvezetője vágta át a nemzeti színű szalagot a Palágyi József Könyvtár épületének ajtaján
2016-07-00"Akinek kertje van és könyvtára, annak megvan mindene". Akinek kertje van...Nagyvenyim lakosságának és ezzel együtt a gyermekek létszámának növekedése szükségessé tette, hogy az iskola visszakapja azt a két tantermét, amit 1999-ben a művelődési ház és könyvtár számára átadott. A képviselő-testület úgy határozott, hogy egy többfunkciós közösségi épületet létesít, melyhez Magyarország Kormánya 40 millió Ft támogatást biztosított.
2016-07-00Nagyvenyim Nagyközség új könyvtáraBeszámoló Nagyvenyim új könyvtárának építéséről, a tervezéstől a kivitelezésen át a névadásig. Az építés támogatására rendezett jótékonysági bálon és az adományokból 4,5 millió forint gyűlt össze. A Képviselő-testület pályázatot írt ki a művelődési ház elnevezésére. Végül az intézmény Palágyi József tanító, népművelő, könyvtárosról a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár nevet kapta .
2015-09-24Támogató döntésekA közművelődési és oktatási támogatásokra beérkezett pályázatokról is döntött a közgyűlés.
2015-09-11KözösségépítésKözösségépítő tartalmakkal kívánja erősíteni és megújítani tevékenységét a Munkásművelődési Központ. A kisközösségek erősítésére fordítja erőforrásainak egy részét. Ennek egyik állomása az, hogy támogatják a Szellemi Emberi Baráti Kör (SZEM) kezdeményezését. a Pentele Szakrális Szabadegyetemet.
2015-08-10A remények lakóhelye"Szirmai Viktória kutatásait követően került a köztudatba a szocialista városokra a "csinált" jelző. Várostörténetünk egyik alapművét az általa jegyzett "Csinált" városok című könyvet a Magvető Kiadó 1988-ban jelentette meg. A kötet fejezetei további érdekességekkel szolgálnak történelmünk megismeréséhez."
2015-07-28Közművelődési támogatásértAz idén második alkalommal írt ki közművelődési pályázatot Dunaújváros polgármestere.
2015-07-16Közművelődési támogatásértIdén második alkalommal írt ki közművelődési pályázatot, kulturális célú, vissza nem térítendő támogatás elnyerésére Dunaújváros polgármestere.
2015-07-03Az önkormányzat a kultúra mecénásaRendkívüli közgyűlésen döntöttek a kulturális tevékenységek támogatására kiírt pályázatokról. Az alapítványiak közül nyertek: Jószolgálati Otthon Közalapítvány, Vasas Táncegyüttes, Arany János Általános Iskola, Szonáta Zeneművészeti Alapítvány, Újpart Dunaújváros Képző- és Iparművészek Egyesülete, Móder Rezső E-műteremgalériája. A többi támogatáshoz nem kell közgyűlési döntés, polgármesteri, bizottsági döntés elég hozzá.
2015-07-01Kultúra: jubilálók kérték...Soron kívül ülésezett a közgyűlés június 30-án. A közművelődésre kiírt pályázatra beérkezett alapítványi kérelmekről döntöttek. Támogatás utak és járdák javítására, DVCSH Kft. vízhálózat rekonstrukció, a stadion üzemeltetése, Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézmények költöznie kell a Móra Ferenc Általános Iskolából, a közvilágítás felújításár a kiírt közbeszerzési pályázat nem volt szabálytalan.
2015-05-09Díj az MMK-nakA Magyar Szakszervezeti Szövetség Művészeti és Kulturális Díjjal ismerte el kiemelkedő közművelődési tevékenységét a Munkásművelődési Központnak.
2015-05-08Díj az MMK-nakA Magyar Szakszervezeti Szövetség a közművelődés terén végzett munkáját Művészeti és Kulturális Díjjal ismerte el.
2015-04-16Szívvel-lélekkel dolgozniHarminchét év áldozatos munkáját ismerte el Szántó Péternének a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete. A Közösségi Művelődésért Díj dunaújvárosi kitüntetettjével beszélgettünk munkahelyén, a Munkásművelődési Központban.
2014-08-07Gulácsi Zoltán népművelőGulácsi Zoltán, az MMK népművelője.
2014-07-02A "kultúrház" jubileumáraIdén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját az MMK, korábbi nevén Munkás-művelődési Központ és Könyvtár, az MMKK. Szántó Péter igazgatóval kultúrtörténeti kalandozásunk során az elődök előtt is tisztelegtünk.
2014-01-22Nagyon népszerűek a képzések isA község kulturális életébe az iskolából kikerülteket is szeretnék bevonni idén. Cél: helyben tartani a mezőfalvi fiatalságot! A mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Ház munkájáról.
2013-07-30A fiatalok érdekében (kishír)Előzetes adatok alapján a rácalmási művelődési ház 25 millió forint támogatást nyert.
2012-12-17Varázslatos illatszerekBeszélgetés Krizsány Annával, a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeum népművelőjével. Krizsány Anna néhány éve került át a megyei múzeum dunaújvárosi intézményéből Székesfehérvárra.
2012-11-30A ház régi, de a célok nemBeszélgetés Suszter Lászlóval, az adonyi Közösségi-kulturális Központ és Könyvtár igazgatójával.
2012-10-12Minden korosztály képviselteti magátÖtven kisközösség otthon az MMK. Az intézmény 2014-ben lesz negyven éves.
2012-09-26Pezsgővé kell tenni a közösségi életet!A mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Házból lett Integrált Közösségi Tér bemutatása.
2012-09-20Kezdődik az MMK 37. évadaA Munkásművelődési Központ új évadának rendezvényeiről.
2012-05-18Bartók: cél a kiemelt státuszInterjú dr. Borsós Beátával, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házának igazgatójával, tervekről, sikerekről.
2012-04-00Dunaújváros kulturális infrastruktúrájának összefüggéseiA tanulmány tárgya Dunaújváros Megyei Jogú Város kulturális földrajzi jellemvonásainak és a kulturális intézményrendszer kialakulásának, működésének vizsgálata. Főbb részei: a város kulturális életének sajátosságai, kulturális fogyasztási szokások, a kulturális intézményrendszer működése. Az adatgyűjtés 2006-ban és 2009-ben készült.
2012-02-10A "munkásból" már csak egy monogramm maradtVárosi és szakszervezeti intézményként működik az MMK. Interjú Szántó Péter igazgatóval.
2012-01-01Mecénások pedig vannakInterjú a kultúra és az önkormányzat kapcsolatáról, Gombos István humán alpolgármesterrel.
2012-00-00Dunaújváros kulturális infrastruktúrájának térbeli megjelenése és területi különbségeinek sajátosságaiPhD értekezés. A témaválasztás és a kutatás tárgya Dunaújváros kulturális intézményrendszerének vizsgálata térszemléletben. Áttekinti Dunaújváros lakosságának kulturális igényeit, elvárásait (kereslet) és tapasztalatait, valamint a város kulturális intézményeinek kínálatát, lehetőségeit, hiányosságait, problémáit. Az adatgyűjtés 2006-ban és 2009-ben készült.
2011-10-26A kultúra munkásaiMúltidéző a város népművelőiről, intézményeiről.
2011-07-11Akinek a patikában dobog a szíveBeszélgetés Krizsány Annával, a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeum népművelőjével, aki néhány éve került át a megyei múzeum dunaújvárosi intézményéből Székesfehérvárra.
2011-05-01Fejezetek Dunaújváros mûvelõdéstörténetébõl"Újabb kötettel gyarapodott a Dunaújváros történetét feldolgozó kiadványok sora. A vasmű és az új város építése megkezdésének 60. évfordulója alkalmából kiadott könyv feldolgozza a város születésének elsõ éveitõl kezdõdõen a népnevelés, népmûvelés, közmûvelõdés, mûvelõdésszervezés sajátos, az adott korszak mûvelõdéspolitikáját jellemzõ vonásait: — A kezdeti idõktõl idéz fel olyan eseményeket, amelyek a fiataloknak újdonság, az idõseknek a régmúltat elevení- ti meg — fogalmazott a kötet kiadó Szántó Péter"
2011-03-04Levéltár és enciklopédia a városnakA Dunaújvárosi Kulturális Egyesület (DKE) terveiről.
2011-02-16A mi könyveink!A közelmúltban több könyv is megjelent, ami kisebb-nagyobb részben Dunaújvárossal foglalkozik: Treiber Ottó: Szélben, viharban, a Dunaújvárosi Főiskola jubileumi évkönyve, MMK - Fejezetek Dunaújváros művelődéstörténetéből. Előkészületben: Miskolczi Miklós: "Babgulyás, ezüst kanállal (munkacím), Asztalos Andrásné által összeállított album Dunaújvárosban 1950 és 2010 között kiadott érmékről.
2011-02-07Boltban nem kapni - az intézményben igenMMK - Fejezetek Dunaújváros művelődéstörténetéből című könyvről.
2010-12-10Ötszáz fotóval dokumentált múltÚjabb kötettel gyarapodott a város történetét feldolgozó kiadványok sora: Fejezetek Dunaújváros művelődéstörténetéből.
2010-12-02Fejezetek a múltbólKönyvbemutató. Művelődéstörténeti kötettel - MMK Fejezetek Dunaújváros Művelődéstörténetéből - jelentkezett a Munkásművelődési Központ.
2010-12-01Fejezetek Dunaújváros művelődéstörténetbőlA vasmű és az új város építése megkezdésének 60. évfordulója alkalmából kiadott könyv feldolgozza a város születésének első éveitől kezdődően a népnevelés, népművelés, közművelődés, művelődésszervezés sajátos, az adott korszak művelődés-politikáját jellemző vonásait
2010-05-28Az ifjúság a rendszerváltás óta háttérbe szorultA Dunaújvárosi Kulturális Egyesület a viselkedéskultúra javításáért is síkra száll.
2009-12-04Harmincöt esztendő a közművelődés szolgálatában."Közösségi Művelődésért" díjat kapott Szántó Péter.
2009-11-04Harmincöt év MMKSzántó Péter 1995 óta vezeti a Munkásművelődési Központot, amiidén 35 éves. Beszélgetés Szántó Péterrel.
2009-06-22Harcosok klubjaBeszámoló a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozat dunaújvárosi programjairól.
2009-04-03A gének után következnek a mémekÉvfordulók adják az idei könyvtári programok vázát
2009-03-12Szellemlovas DunaújvárosbanTilo Schulz Ghost rider című kiállítása március 19. és április 17. látható a Kortárs Művészeti Intézetben.
2009-03-02Közönségre várvaA gazdasági válság hatásai a kultúrára, a kulturális intézmények, programok látogatottságára Dunaújvárosban.
2009-02-18Az örökmozgó kultúrszervezőBeszélgetés Gulácsi Zoltánnal, a Munkásművelődési Központ "örökmozgó kultúrszervezőjével".
2009-02-18Göröngyös úton, csillagösvényenPörzse Sándor, Az Echo TVműsorvezetője február 10-én történelmi előadást tartott az evangélikus templomban.
2009-02-18Dr. Kiszely: Az emberek szeretnék tudni az igazságotDr. Kiszely István professzor a magyar őstörténetről tartott előadást január 31-én az evangélikus templomban.
2009-02-11Interaktív programtervező a netenCivil kezdeményezésre született meg tavaly ,és formálódik már idén is a város kulturális életénwk, eseményeinek tervezését segítő interaktív nyilvántartás, amely Dunaújváros hivatalos honlapján, a www.dunaujvaros.hu oldalon bárki számára elérhető. Beszélgetés Prosek Zoltánnal, az ötletgazdával.
2008-11-19Ez volt a divat 3000 éveA mezopotámiai öltözködést ismerhették meg az érdeklődők november 6-án az Intercisa Múzeum új előadás-sorozatának nyitórendezvényén.
2008-10-20Múzeumi őszfiesztaŐszi fesztivál három napon át az Intercisa Múzeumban. Beszámoló
2008-10-17Őszi fesztiválvíkend az IntercisábanŐszi fesztivál három napon át az Intercisa Múzeumban. Beszámoló.
2008-09-22Kultúr-bőségtálBeszámoló a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat dunaújvárosi programjairól.
2008-06-23Intercisa: csaillagos ötösökRészletes beszámoló az Intercisa Múzeum "Múzeumok éjszakája" programsorozatáról.
2008-04-22Szerte viszik jóhírünketAz Intercisa Múzeum programjairól.
2008-02-22A hét embere: Kováts Rózsa - Ez volt az álmomBeszélgetés Kováts Rózsával, a Munkásművelődési Központ népművelőjével.
2008-01-18Két és fél kultúrközeli óraA kulturális bizottság ülésén megvitatták a város kulturális koncepcióját. Beszámoló.
2008-01-16Koncepciós délutánElkészült Dunaújváros új, kulturális koncepciója. A koncepció ismertetése (2. rész).
2008-01-15Kultúrkoncepció: ismétElkészült Dunaújváros új, kulturális koncepciója. A koncepció ismertetése (1. rész).
2007-10-29Októberi lazulásBeszámoló az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda és az önkormányzat ifjúsági és sportirodának a "Nagy Októberi Lazulás" elnevezésű rendezvényéről.
2007-10-25Új évad, új produkciókBartók programok gyerekeknek.Az Ifjúsági Zenei Bérlet mellett gyermekeknek szóló színházbérletet is meghírdetnek.
2007-10-04Újraértelmezett feladatokA helyi kulturális intézmények vezetői, munkatársai értékelték az idei év eddigi programjait.
2007-09-04Bartókos évadfordulóBeszámoló ma nyári évadról. Őszi tervek.
2007-06-13A nyugdíjasok több szerepet vállalnánakBeszámoló a közművelődési tanács üléséről.
2007-04-24Az olvasást szeretni kellBeszélgetés A József Attila Könyvtár olvasószolgálati csoportvezetőjével, Katona Zsuzsannával, az egyik helyi könyvesbolt vezetőjével, a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárosaival, Polán Ernőnével, Törökné Antal Máriával az olvasás szerepéről.
2007-04-04A Kodály-évfordulóról egyeztettekDunaújváros Közművelődési Tanácsának munkájáról.
2007-03-13Haladva a korralÚjabb szolgáltatások a könyvtárban.
2007-02-20Van még mit emelni a nívónA Dunaújvárosi Kulturális Egyesület tevékenységéről.
2007-02-06Erősödik a zene képviseleteHárom zewnei, egy színházi, egy képzőművészeti, egy nyugdíjas-egyesület, valamint a kezdeményező Dunaújvárosi Kulturális Egyesület létrehozta a Dunaújvárosi Közművelődési Tanácsot (DKT). Februártól működik.
2006-11-28Etűdök, szűkös keretekreAz önkormányzat kulturális bizottsága évente megrendezi a kulturális fórumot, ahol a város művészei, kulturális intézményeinek képviselői és az érdeklődők vitathatják meg terveiket, egyeztethetik programjaikat.
2006-10-10Mi volt? Mi van? Mi legyen?A kultúráért egyesültek teendői. A Dunaújvárosi Kulturális Egyesület szeretné újjáéleszteni a Dunaújvárosi Közművelődési Tanácsot.
2006-08-29Jubileumok alakítják az évadotA Bartók Kamaraszínház programjai az évadra.
2006-06-27Kultúra-dömping Kulcson és RácalmásonEgymással összefonódó rendezvény-sorozatok június 30-tól. ART-PORTa - művészeti kikötő Rácalmáson. Kulcson ring a Mesterségek Bölcsője.
2006-06-27Nem álom - valóság a javából!Szent Iván éj a hajdanvolt és napjaink Intercisájában. Múzeumok éjsszakája június 24-énn.
2006-04-25Városi területekről, pályázatokrólKözgyűlés: az Év rendőre kitüntetés átadása Nagy Zoltánnak és Fellegi Tamásnak, elfogadta a közgyűlés a múlt évre vonatkozó költségvetési helyi rendelet zárszámadását, ősztől 64 óvodai csoport indul, 178 első osztály, 2 felzárkóztató osztály, kiosztották a közművelődési támogatásokat. A gyógy- és élményfürdőhöz benyújtottákaz engedélyezési tervet Rácalmás hatóságához.
2006-04-04Hadsereget szervezett az alezredesMárcius 30-án dr. Kedves Gyula alezredes, a Hadtörténeti Múzeum és Könyvtár igazgató helyettese tartott előadást A szabadságharc hadseregéről- az Intercisa Múzeumban.
2006-03-21Életpályák és elismerésekVárosunk több lakóját tüntették ki: a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét kapta Martin Jánosné (Vasvári), Knódel Mária (Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza általános igazgatója) ,a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét Dóka Istvánné, a Rudas volt gazd. vezetője. Harangozó Gyula díjat kapott Énekes István koreográfus, a Bartók Kamaraszínház művészeti projektvezetője. Boldizsár Ildikó (dújv-i születésű) József Attila-díjat kapott.
2006-01-31Az idén kiemelten kezelik a gyermekprogramokat2005 évi rendezvények, kiállítások, műsorok. klubszínház, szakkörök. Az év értékelése.
2005-11-00Könyvtárközi kölcsönzés egy felmérés tükrében a dunaújvárosi József Attila KönyvtárbanA vizsgált időszak 2004. február elsejétől 2004. november 30-ig tartott.
2005-09-27Megalakult a Dunaújvárosi Kulturális EgyesületSzeptember 21-én a Munkásművelődési Központban a kultúra társadalmasításáért tenni akarók egyesületté szerveződtek.Az ötlet Szögi Csabától származott (a Dunaújváros Táncszínháza vezetője), aki a kulturális rendezvények összehangolatlanságát tapasztalta. Ennek kiküszöbölésére fesztiváiroda létrehozását szorgalmazta. Az egyesület nyitott. Az elnök Klein András Miklós lett, elnökségi tagok: Knódel Mária, Szente Tünde, Balogh Zoltán. A Felügyelő Bizottság elnöke Borsos Bea, tag Matussné dr. Lendvai Márta, Kiss Krisztina. A Négy Évszak Fesztiváliroda létrehozásáról is szavaztak, Gulácsi Zoltán vezeti, s egyúttal az egyesület titkári teendőit is ellátja.
2005-09-20A mi örökségünkAz Európai Örökség Napok keretében a múzeum több programot is szervezett.
2005-09-06Fesztiváliroda a kulturális programok összehangolásáraElkészült az MMK második félévi programnaptárja. A Bartók és az MMK összefogásával létrejött egy fesztiválszervező iroda. A programok előkészítése, szervezése és bonyolítása lesz a feladata.
2005-09-02Veszélyben a munkásművelődésZárolták a közművelődési intézmények idei állami támogatását.
2005-07-05Petőfi Művészeti Liget, 2005Nyári programelőzetes.
2005-06-30Mindentudás - minden anyag a RostibanA Rosti Pál Gimnázium megkapta a Mindentudás Egyeteme előadássorozat eddigi öt szemeszterének videoanyagát. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és az iskola közötti megállapodás szerint, az intézmény ismeretterjesztő és tehetséggondozó célra fordíthatja az öt év rögzített adásait.
2005-06-21Díjeső a BartókbanÜnnepélyes keretek között hétfőn este adták át a Bartók Kamaraszínház Teátrista Gyűrűjét, immár negyedik alkalommal. Idén a jelöltek közül (Stefanovics Angéla, Szervét Tibor, Zöld Csaba és Sashalmi József) Stefanovics Angéla érdemelte ki az elismerést.
2005-05-10"Búsulni nem..., csak vigadni jó..."Május 3-án Paudits Béla színművész előadása volt a következő színházi programja az MMK jubileumi rendezvénysorozatának.
2005-05-10Kirándultak a diákok - hetvenkedett a katonaAz Intercisa Múzeum a Móra és a Gárdonyi iskola integrációs programjában résztvevő diákjainak évzáró kirándulást szervezett aápr. 30-án Gorsiumba.
2005-05-03Nógrádi a vendégNógrádi Gábor Pete Pite c. ifjúsági regénye bekerült a "Nagy Könyv" TOP 100 könyve közé. Május 11-én délután a Béke városrészbe, majd másnap délután a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárába látogat. Totó a regényről.
2005-04-26Mesélő kövek. Alkotó gyerekekÁprilisban is folytatódott az Intercisa Múzeum integrációs foglalkozássorozata, melyben a Gárdonyi és a Móra iskola vesz részt. Április 14-én városunk kőtárában tartottak tárlatvezetést a csoportnak.
2005-04-26Hogyan halt meg József Attila?A Rosti Pál Gimnázium Riostisok Jövőjéért Alapítványa, a Dunaújvárosi Történeti Klub és a Dunaújvárosi Főiskola közös rendezvénysorozatot indított a Mindentudás Egyeteme helyi klubjaként. Az áprilisi előadáson József Attila utolsó napjairól, óráiról hallhatták dr. Garamvölgyi Lászlót, aki könyvet is írt a témáról.
2005-04-12"A színész nagy varázsló..."Az MMK újabb klubszínházi estjéről: Pécsi Ildikó műsoráról.
2005-04-05Padláson keresték - múzeumban találták meg"Padláson talált mlékek" után kutattak márc. 17-én a Gárdonyi és Móra iskolák integrációs programban résztvvő tanulói az Intercisa Múzeum állandó kiállításának néprajzi gyűjteményében.
2005-03-16Bábszínház, klubszínház, játszóházElkészült az MMK első félévi programtervezete.
2005-02-01Hova tüntek az ifik és a pajtások?Az MMK programjai a tavaszi szünetig.
2005-02-01Mindentudás EgyetemeMegrendezésre került pénteken a Mindentudás Egyeteme c. tudományos sorozat. Az első és ezért kísérleti előadásként beharangozott órát a Kommunikációs Intézet előadótermében Kispál István tartotta az internet és fizika kapcsolatáról.
2005-01-29Fizikus hangokrólA Mindentudás Egyeteme leendő klubjaként a Rosti Pál Gimnázium Rostisok Jövőjéért Alapítványa, a Dunaújvárosi Történeti Klub, és a Dunaújvárosi Főiskola közösen indított előadássorozatot. Első előadó Kispál István, a Széchenyi István Gimnázium matematika-fizika szakos tanára volt (kép).
2005-01-25Táncszínház helyett SzögiRácz Attila (jelenlegi vezető) és Szögi Csaba pályázott a Dunaújváros i Táncszínház művészeti vezetői posztjára. Szögi Csaba nyerte a pályázatot. A kinevezés február 1-jétől öt évre szól.
2005-01-11MMK - a nosztalgiázás jegyébenAz év első feléig tar az évforduló programsorozata. A további programokról, az MMK történeti könyv fogadtatásáról.
2004-11-23Tanulható múlt. Gyerekek "dolgoznak" az Intercisa MúzeumbanMegtartotta első társadalmi, integrációt segítő művészeti foglalkozását az Intercisa Múzeum.
2004-11-23Közművelődési megállapodás módosításaA Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és az MMK Kht. között.
2004-11-03Művelődéstörténeti évkönyvAz MMKK november 4-én ünnepli harmincadik évfordulóját. Ebből az alkalommal évkönyvet jelentetett meg, mely részletesen foglalkozik az intézmény történetével. Képekkel illusztrált kötet.
2004-09-28Sínházi Dolgozók Szakszervezete alakultA Bartók Kamaraszínház alapító okiratában módosítás történt: közművelődési intézményből előadóművészeti színházi intézménnyé vált, így lehetőség nyílt a Színházi Dolgozók Szakszervezetéhez csatlakozni. Számos kedvezmény jár a tagsággal.
2004-07-20Alkoss te is az MMK-ban!Hét Tök elnevezésű alkotótábor az MMK udvarán (kézművestábor) júl. 23-ig.
2004-06-22Megkezdődhet a kórház-átalakításMegalakulhat a kórház kht. Alcsevszk, a régi-új testvérváros. A minisztérium a városról és kulturális intézményeiről szóló jelentést elfogadta, s a tevékenységet pozitívan értékelte.Rendeletmódosítások. Alcsevszk régi-új testvérvárosunk. Amire nemt mondtak. Simon Józsefet, a Dunaferr Rt személyzeti vezérigazgató-helyettesét delegálta a város képviseletében a Közép-dunántúli Regionális fejlesztési és Képzési Bizottságba.
2004-05-25Mozaik fesztivál: Kikapcsolódás az egész családnak ..Programelőzetes.
2004-03-23Rendezvényekre több mint 68 millióDunaújváros 2004. évi rendezvényeinek összeállított programjáról tartott sajtótájékoztatót a múlt héten Kismoni László humán alpolgármester. Nyáron nem tudják megrendezni a motorcsónak vb dunaújvárosi futamát és őszre fogják azt halasztani.
2004-01-26Ingyenes mesefilm vetítéseket szervez a Munkásművelődési K.
2004-01-12Márpedig van(nak): Színházi csodák!Boda András és Knódel Mária Színházi csodák címmel könyvet írt a Bartók Kamaraszínház 50. évfordulójára. A város önkormányzata jelentette meg, a József Attila Könyvtár gondozásában.
2003-12-16Európai szintű terem, omladozó épületbenAz utóbbi évtizedekben veszteségesen üzemel a mozi. A város vezetésének a célja, hogy a veszteséget csökkentsék, s a legkevesebb önkormányzati támogatással működjön az intézmény. A kulturális iroda három lehetséges változatot dolgozott ki. A mozi igazgatója, Kleinhaus László szerint a mozit nem lehet akkor nyereségesen működtetni, ha továbbra is premier moziként kívánják üzemeltetni.
2003-09-16Új kiállító teremmel lett gazdagabb a városAz "A" Csoport - TV galéria megnyitójáról.
2003-08-26Dunaújvárosi díjazottakAz aug. 20-i állami ünnepségen Tomcsányi Éva és Wünsch László a Magyar Köztársaság Ezüst Éremkeresztjét, Szántó Péter, az MMK igazgatója Wlassics Gyula-díjat kapott.
2003-07-01HÉT-TÖK elnevezéssel ismét szerveznek szünidei játszóházat..az MMK-ban.
2003-04-01Lesz kisebbségi kulturális napMódosította a közgyűlés az 1999-ben hozott közművelődési rendeletét. Új elem a rendeletben, hogy évente kisebbségi nap rendezendő a helyi kisebbségekkel karöltve.
2003-03-04A bőség zavaraA múzeum programelőzetese nyárig.
2002-11-08Diktátorok papucsban. A történelem nagy alakjai - más szemmeA Múzeumegyesület dunaújvárosi tagozata új előadássorozatot indított, Diktátorok papucsban címmel. A sorozatot a dunaújvárosi önkormányzat támogatja. Az előadásokat az ELTE és a PTE tanárai, professzorai tartják. A nov. 6-i előadáson dr. Borhy László a rómia császárok magánéletéről beszélt.
2002-04-05PR módszerek az ókori EgyiptombanBirodalmi Propaganda címmel indított sorozatot az Intercisa múzeumban a Fejér megyei Múzeumi Egyesület dunaújvárosi tagozata. Szerdán tartották az első előadást.
2002-03-29"Szellemidézés" a könyvtárban. "A kísérletező ember"A kísérletező ember címmel tartott előadást Monostori Imre Németh Lászlóról. Vendég volt Németh László két lánya.
2002-03-22A galéria, a művész és a befogadóIca 5-től 7-ig címmel kezdődött az elmúlt héten egy új projekt a Kortárs Művészeti Intézetben. Fehérvári Tamás esztéta szervezésében zajlanak négy héten keresztül a beszélgetések minden csütörtökön 17 órától a KMI-ben. Tegnap "Szeret, nem szeret" címmel a galéria, a művész és a befogadó egymáshoz fűződő viszonyáról, gesztusairól zajlott a társalgás.
2002-02-05Elkészült a Bartók saját honlapjaElkészült az intézmény honlapja.
2002-01-08Milyen évet terveztek 2002-re?A Bartók, az "A" Csoport, a Dunaújvárosi Zenei Egyesület tervei.
2001-12-06"Púpos" MMK a prés alattDunaújváros közgyűlése a tárgyalásra kerülő mainapirendi pontok között találkozik a Munkásművelődési Központ szervezetének átalakításával kapcsolatos javaslattal. A szervezeti átalakulással már a Közművelődési Tanács is foglalkozott korábban. Az MMK intézményvezetője szerint mindegy, hogy mivé, csak már alakuljanak.
2001-12-06Forrás a lejegyzett törvénySzent László királyról tartott előadást dr. Almási Tibor (Szeged, JATE) az Intercisa Múzeumban.
2001-11-29Az 56-os emlékmű talapzata a tél ellenére is elkészülhetKözhasznú társaságként működjön a jövőben a Munkásművelődési Központ - ez volt a gazdasági bizottság véleménye.
2001-11-13Teátrista-gyűrű a legjobbnak"Teárista gyűrű" nevű kitüntetést alapított a Bartók Kamaraszínház. Minden évad végén fogják átadni annak a kizárólag az intézmény berkein belül működő társulati tagnak, aki előadóművészi produkciójával kivívja a Dunaújváros Színházáért Alapítvány kuratóriumi tagjainak és a szakmai zsűrinek a tetszését. Az alapítvány tesz javaslatot, a döntés a zsöllyetulajdonosok kezében van. A díj kb. 150 ezer forint értékű aranygyűr., amelyet Jeszenszky Sándor ötvösművész fog elkészíteni. A tervek szerint a BKMH logóját ábrázolja, a gyűrű belsejében lesz a város neve és az évszám.
2001-10-00Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, DunaújvárosOktóber 13-án - egyéves szünet után - újra megnyitja kapuit a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza.
2001-09-14Már csak egy hónap, és indul a szezonA Bartók egyik minőségi változásáról: a hang- és fénytechnikáról.
2001-06-01Ingatlanközvetítő tanfolyamtól az UtószóigKözgyűlést tartott a Duna Menti Regionális Népfőiskola az év eredményeiről.
2001-05-25Popper Péter volt a könyvtár vendége; A fehérek közt (itt jáMáj. 17-én a József Attila Könyvtár irü - olvasó találkozóján Popper Péter volt a vendég. A rendezvényről.
2001-04-27Akár zsöllyét is lehet bérelni; Elkészült a Bartók programjaKész a Bartók következő évadi programja. Uj lehetőségek: bérlet, páholy, ezüst-zsöllye akció. Kezdés október 13-án.
2000-12-19Ahol örömünkben akár madarat is foghatunkA múzeum Madárkarácsony-programjáról. Tegnap 2 előadást tartottak A múzeumban tartott előadások szerves része a Rudas iskolában látható madárkiállítás.
2000-11-10Navigálózsenik terítékenA múzeum História-sorozatának második előadásán a téma Hódító Vilmos és a vikingek volt, a szakértó dr. Szántó György Tibor.
2000-11-02A munka az író ember sajátosságaAz Utószó legutóbbi vendége Parti Nagy Lajos költő volt. Interjú.
2000-10-31Kis emberek nagy múltja"Kezdetben volt Sumer" címmel tartott előadást dr. Dezső Tamás asszírológus múlt hét csütörtökön az Intercisa Múzeumban.
2000-10-06A történelem az élet tanítómestereAz Intercisa Múzeum újraindította a História c. előadássorozatát. A sorozat 1989 őszén indult a Bartókkal közös szervezésben. Az első előadást dr. László Gyula professzor tartotta. Ez évben a Híres emberek a történelemben alapgonodolathoz tértek vissza.
2000-09-25Nérót is lehet rehabilitálni? Aki tudja, adja át: Néró azértAz idén két történelmi témájú előadássorozatot is szervezett az Intercisa Múzeum. A História sorozat első vendége Németh György történész volt, aki Néró cséászárról tartott előadást.
2000-09-19Pilinszky a professzor szemével: Utószó a KMI-ben: Utoszó aAz utószó évadnyitó előadásáról, melynek előadója Jelenits István irodalomtörténész volt s Pilinszky János költészetéről beszélt. ugyanerről: Pilinszkyről az Utószóban /Pálinkás = Dunaújvárosi Hírlap 2000. szept. 19.5.p.
2000-06-06Kezdődhet szeptemberben a színházterem-felújítás(?)Három pályázatot ír ki az önkormányzat a színházterem-felújításra.
2000-06-05"Többen, mint bárhol másutt"Az Intercisa Múzeum kertjében volt a dújv-i könyvhét utolsó rendezvénye:A fehérvári Heiter Tamás, valamint két fővárosi költő, Térey János és Kemény István volt a vendég, akikkel a meghívó-pályatárs Pálinkás István beszélgetett.
2000-06-02Gyöngyszemek füzére az ötvenedik születésnapra: Uj ÜzenetUj Üzenet címmel irodalmi antológia jelent meg a város 50. évfordulójára. A kötet összeállítója Pásztor Bertalan. A József Attila Könyvtárban tartották szerdán a kötet bemutatóját.
2000-05-27Nemcsak egy házasság történeteCsütörtökön tartották a Dózsa filmszínházban a Jadviga párnája c. új magyar film díszbemutatóját.
2000-05-27Írás a löszfalon: Színház lesz, csak azért isPéterffy Attilával beszélget Stossek Mátyás. P. A. 196-tól 1983-ig élt Dunaújvárosban. A Vasas Táncegyüttes táncosaként jött a városba. A táncegyüttest 16 évig vezette, majd a Bartók Művelődési Központ igazgatója 1983-ig. A Bemutatószínpad létrehozásáról.
2000-05-24Kézművesek, erdőkerülőkKét tábort szervez nyáron az Intercisa Múzeum, a kézműves napközis tábor bázisa az intézmény, az erdőkerülő tábor helyszíne a seregélyesi Pelikán-ház Erdei Iskola.
2000-05-22Mandalák a KMI-ben: Orbán Sándor lényegmegismerő kiállításaRövid beszélgetés Orbán Sándor dújv-i képzőművésszel kiállításáról. Kép a művészről.
2000-05-19Jó napot! Mi újság? Kleinhaus LászlóKleinhaus László a Dózsa Filmszínház igazgatója.
2000-05-17Két héten át minden meseJavában tart az óvodák jublileumi színjáték-sorozata az MMK-ban.
2000-05-15Öt kategóriával versengtek. " Kultúrával a Nyugat kapujában"A Fejér Megyei Művelődési Központ szervezi a Kultúrával a Nyugat kapujában c. fesztiválprogramot, mely jövő év januárjáig tart. Az első programjai a regionális seregszemlék. A dunaújvárosi és a városkörnyéki településekét Ercsi rendezte.A szakági döntőbe jutott dunaújvárosiak: Dobos Ágnes, Bársony Zoltán (vers- és prózamondók), Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes és a Móricz ált. isk. Sörös Zsuzsanna vezette csoportja (néptánc) Búzavirág Asszonykórus és a Vörösmarty Művészeti Egyesület Asszonykórusa (népzene-népdal). Folytatás ősszel.
2000-05-13"Minden mese!": óvodai báb- és színjátszó sorozatA városalapítás fél évszázados jubileumára ünnepi rendezvénysorozattal készülnek az óvodák: máj. 15-25. között Minden mese! címmel báb- és színjátszó bemutatókra várják az érdeklődőket.
2000-05-06MMK-múltAz intézményt 1974-ben alapították. Kiemelkedő rendezvényei: - A Vasas Néptáncegyüttesek és a Vasas Kórusok Országos Fesztiválja - a 70-es években a Magyar Televízió által is közvetített gyerekek sportvetélkedője Mindent bele! címmel. - 1993-ban az intézmény volt az alapítója a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetségnek. 1991 óta házigazda-rendezői a táncosok európai és világbajnokságának. - Az intézményhez tartozott a Vasmű Klub 1991 dec-ig, programsorozatuk volt a Klubszínház.
2000-05-03Híres nyomdák, szép könyvekKönyvnapi rendezvényekre várja az érdeklődőket ma és holnap az Aarny iskola könyvtára és a József Attila Könyvtár Béke városrészi fiókkönyvtára. Híres nyomdák - szép könyvek címmel kiállítás nyílik az iskola aulájában. Amíg a gondolatból könyv lesz c. előadás vendége Bergmann Jenő nyomdász lesz. Könyves játszóházi foglalkozásokra is várják a diákokat.
2000-05-02Az első próba: gyalogtúra és várostörténeti vetélkedőAz 50 év 5 próba elnevezésű rendezvénysorozat első megmérettetése a gyalogtúra volt: a Városháza térről indultak a résztvevők Rácalmásig, és vissza. A túrával párhuzamosan egy várostörténeti séta és vetélkedő is zajlott. A következő próba máj. 6-án lesz, az immár 16. bringatúra.
2000-04-29Hamvas szellemi hagyatékaDúl Antal teológus-könyvkiadó az Utószó c. sorozat legutóbbi rendezvénye vendégeként a Hamvas-életmű jelentőségéről tartott előadást.
2000-04-25Egy alapítványt támogat: Közművelődési pályázat - 3,8 millióKözművelődési pályázatot írt ki az önk. Egyedül a Modern Művészetért Közalapítvány nyert: 200 ezer forintot kapott az Utószó c. előadássorozatra, 250 ezer forintot a Koffán-Cyranski katalógusra, és 50 ezer forintot a Keserue Zsolt Alaprajz 5. elnevezésű rendezvényre.
2000-04-10Gondolni halálra, borra, nőre: Dunaújvárosi költészetünnepA Kortárs Művészeti Intézet Uitz Termében rendezték a Versbarátok Klubja, a TIT, a népfőiskola által szervezett idei költészetünnep első felvonását.
2000-04-03Varázsdal az új Jancsó-filmbenPénteken a mozi kamaratermében rendezték meg az Anyád! A szúnyogok c. Jancsó Miklós film díszbemutatóját.
2000-03-28Szerződött kultúraHosszú távú eegyüttműködési szerződést köt Dújv. önkormányzata 4 általa támogatott kulturális szervezettel - Dunaújvárosi Vegyeskar, Dunaújvárosi Zenei Egyesület, Dunaferr-Art Alapítvány, Árgus Irodalmi és Kulturális Alapítvány - amelyek a támogatás fejében részt vállalnak az önkormányzat közművelődési feladatainak teljesítéséből.
2000-02-21MMK: működési zavarok. A rendezetlen jogi státusz miatt kérdA rendezetlen jogi státusz miatt kérdéses az intézmény jövője. 1996 óta háromoldalú, a Vasas Művelődési Intézmények Szövetsége, a város önkormányzata és a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség által köttetett szerződés alapján működik. Több megoldás van, döntés még nincs.
2000-02-14Menzel, Polanski, Forman - filmklub a főiskolánA SZEM Baráti Kör febr. 15 - máj. 31-ig rendezői sorozatot indít, mely 17 filmet mutat be, keddenként a főiskolán.
2000-01-08Hippolyt még ma is aktuálisCsütörtökön tartották a Dózsa moziban a Hippolyt díszbemutatóját. Vendég volt a két főszereplő Eperjes Károly és Koltai Róbert.e
1999-11-23A kultúra kohói: Táncszínház, művelődési központ, alkotótábo
1999-07-29Átépítik a Vasmű klubotA Dunaújvárosi Televízió Kht részére alakítják át a Vasmű klubot. Ugyancsak itt kap helyet a Pentafon Kft is.
1999-05-21Pályáztak az alapítványok - másfél millió csomagokbanA kulturális egyesületek és alapítványok másfél millió Ft céltámogatásban részesültek. Leírás részletesen.
1999-03-22A film alapja valós történetÚjabb díszbemutató volt pénteken a Dózsa moziban. Szomjas György: Gengszterfilm .
1999-03-08Tutti kacagtató pokoljárásaAz új magyar film, a 6:3 díszbemutatója a moziban.
1999-01-29Dunaújvárosi díszbemutató Koltai Róbert...A Dózsa moziban Koltai Róbert "Ámbár tanár úr" filmjének díszbemutatója volt.
1998-04-22Közművelődés, kiadvány, egyesületek és...A közelmúlt 4 önkormányzati pályázatának eredményéről.
1998-02-14Standard nevetés, félházzalA Zimmer Feri c. magyar film díszbemutatója a Dózsa moziban.
1997-03-05Dunaújvárosi Közművelődési PályázatDunaújvárosi Közművelődési Pályázat
1997-02-12Ismét bérletes előadásokHatmillió forint támogatást ad a Dunaferr a Katona József színháznak a 4, csupán dunaferres dolgozóknak szánt bérleti elöadásért.
1996-02-08Kulka János a sztárvendégFebr. 9. a V.I.P. vendége Kulka János.
1996-01-26Három "jegyet" egy csapásraA Dunaferr Rt szerződést kötött 2 budapesti színházzal.Az Rt anyagi támogatása fejében a 2 szín-ház 3-3 előadást tart a Bartókban./Katona,Madách.A részretekről tájékoztat Knódel Mária.
1995-12-28V.I.P.-évzáró: TyúkszínházDec. 29-én a V.I.P. Klubban Laár András és Doláh-Saly Róbert.
1995-12-15Maksa Zoltán, aki vidióta lettA V.I.P. Night Klub ma esti vendége Maksa Zoltán.
1995-12-14A kultúra segítőinekÖnkormányzati jutalmazás. Névsor.
1995-05-13Megoldás már lenne - pénz nincsAz önkormányzat kulturális bizottságának javaslatot kell tennie kiadáscsökkentő és bevétel növelő intézkedésekre. Erről nyilatkozik a kulturális titkár.
1995-01-24Művelődési tanácsTegnap megalakult a kulturális intézményekből és civil szervezetekből az önk. kult. bizottságának szakmai tanácsadó testülete.= Művelődési tanács = AH 95. jan.24.3.p. Interjú A Művelődési Műhelynek keresztelt szervezet vezetőjével Knódel Máriával terveikről, céljaikról, feladataikról. = Műhely - munka /Ny. Zs. = AH 95. jan. 25.3.p.
1994-05-03Nem jut mindenre110 közműv. pályázatból 85 kapott támogatást az önk.-tól .(részletezés nélkül)
1994-01-07Döntés előtt az évrőlInterjú Bokor Zsuzsával a 94-es év kulturális teendőiről.
1994-01-04Kultúra 93A 93-as év kulturális eseményei.
1992-11-17"Össztűzben" a riporterHavas Henrik volt a vendége a Földes F. Dolgozók Iskolája kihelyezett rendezvényének. Kritika.
1992-09-11Uj név, új tervek1992. szept.1-én megalakult a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza a BBMK jogutódjaként. A változásokról, az új évad rendezvényeiről.
1992-04-07Filmslágerek a csarnokbanA Filmslágerek magyarul c. kazetta élő bemutatója a sportcsarnokban. Kritika.
1992-04-03Szombattól: Teke-rockÁpr. 4-én nyit a Teke rock-kocsma szabadtéri színpada.
1992-04-03Kétmillió pályázatokraAz 1992-ben meghírdetett közművelődési pályázatok elbírálása.
1992-02-25Lefaragott költségvetésA város közművelődési költségvetéséről.
1991-05-21Felhívás!A "Dunaújvárosi Mecénás Kör" Alapítvány alapítóinak szándéknyilatkozata. A cikk tartalmazza a teljes szöveget, valamint az alapító tagok névsorát.)
1991-05-14A Bartók esete: jelenség."Úgy kötöttünk szerződést, hogy lemondható legyen." Kevés az érdeklődés a kulturális események iránt. Interjú Knódel Máriával, az intézmény vezetőjével.
1991-05-10Megállítani a szétzilálódást.Pályázat a kulturális élet megújítására. Az önkormányzat kulturális bizottságának pályázatáról, mely a közművelődési tevékenységek támogatására jött létre.
1991-03-22Ki fizeti a Házat? : Nem szabad lemondani rólaA Munkásművelődési Központ helyzetéről
1991-02-26A törökverők.A múzeum közművelődési sorozatáról, amelynek keretében a középiskolás diákok a magyar történelem török-ellenes küzdelmével ismerkednek meg.
1990-10-02Gazdag kínálatKnódel Mária, a Bartók Béla Művelődési Központ igazgatója nyilatkozik az új évadról.
1990-04-24Mérlegen: a városi művelődés"Hogy ismét lábra kaphasson a költőszíni játékmesterség..." A közműv. intézmények gazdálkodását nehezíti, hogy nem esik egybe a gazdálkodási év és a tartalmi időszak. Nehéz jövedelmezően tervezni, majdnem lehetetlen. A BBMK programjai jók, de nem fedezik a ráfordításokat. Az Uitz-terem veszteséges. És jövőre?
1990-03-17Együtt-az ország érdekében.Beszámoló a közművelődéssel kapcsolatos tanácskozásról.
1990-03-13Mondták a magukét. Ami nincs a programbanA képviselőjelölt-népművelő fórumról ... (márc. 10.) + AB-44 /a meghívottak névsora/
1990-02-06A BBMK tavaszi programjai. Első a közönség!Első a közönség!
1989-12-15Egy est a Tisztaságról. Pilinszky közelében.Az Uitz Teremben tartotta a VIM Pilinszky estjét. Szereplők: Oláh László Olivér, Burcsik Mariann. Elemzés. Fotó a szereplőkről.
1989-11-07Egy este László Gyulával. A történész nem válhat a politika kiszolgálójává.László Gyula régészprofesszor Uitz Termi előadásáról. Interjú L. Gy-val.
1989-10-20A vasmű Közművelődési Szervezete...A fotón: az október 14-én tartott szavalóverseny. Eredmények.
1989-10-06Dunaújváros és vidéke - ma a holnapért 6. Oktatás, közművelődésÁllami oktatás és közművelődés. A témát 8 szakcsoport vizsgálta. Alapok, munkahelyi művelődés, művészeti élet.
1989-09-19Kevés pénzből - sokat. A Bartók őszi-téli kínálatából.A BBMK szelektált programot kínál őszre-télre. Drágák a színházi tájolások. Az idei évadban fehérvári, szolnoki, pécsi vendégjáték várható és egy produkció a Bemutatószínpadtól. Utóbbiak Thomas Bernhard osztrák író egy színművét mutatják be október végén. Jön Vikidál Gyula, a Jeszenszky-jazzbalett, lesz Salvador Dalí kiállítás és Idea (iparművészeti tárlat), őszi tárlat és gyerekműsorok.
1989-08-22Közművelődési dolgozók kitüntetéseiSzocialista Kultúráért kitüntetést kapott Balogh Gyula Bogumil, Bokor Zsuzsa (BBMK), Dudás Mihályné (Baracs községi könyvtár), Szabó Zoltánné (MMKK).
1989-08-19A megye közművelődési dolgozóit...Szocialista Kultúráért kitüntetést kapott: Balogh Gyula (feltaláló), Bokor Zsuzsa népművelő(BBMK), Szabó Zoltánné (MMKK).
1989-08-18Felújították a Pentele városrészi Klubkönyvtár épületét a nó... a nótakör tagjai, s mostantól Pentele Klubház a neve... közel 1400 órát dolgoztak ezen a nyáron az épületen
1989-07-29Felmérés a történelmi játszóházról; 600 gyerek véleményeHarmadik esztendeje járja a megyét a BBMK történelmi játszóháza. Szervezőjét, Bokor Zsuzsát felmérés elkészítésére kérte fel az Országos Pedagógiai Intézet. A történelmi játszáházzal kapcsolatos kérdőívet 9 dújv-i és 6 környéki ált. iskolába töltik ki. A tapasztalatokat az általános iskolai történelem tanítás korszerűsítésére kívánják felhasználni. (teljes szöveg)
1989-06-16Hol van az a nyár... Alultáplált művelődés, sovány kínálatMMK - teniszpálya, balatonszéplaki üdültetés, játszóházi foglalkozások - felújítási munkák. BBMK - történelmi játszóház, népművészeti kurzus, Uitz-terem? szentendrei kollektív képzőműv. tárlat - színházterem kihasználatlan Főiskolai pihenőpark: Országos Rosti pál Fotótábor VII. 1-től + I. Ifjúsági Könnyűbúvár Világbajnokság. (Segíti: A DV Közműv. Szervezete)
1989-04-25Egy kitüntetés háttere. Nem csak pénzből él az ember.Vukovics Árpád a városi televízió műszaki vezetője a közművelődésben végzett tevékenységéért a Szocialista Kultúráért kitüntetést kapta. Fénykép V.Á-ról. Rövid pályaképe 1979-től.
1988-12-21Szünidei programajánlatAz MMK szünidei programjának részletes ismerte- tése, melyet az ált. iskolásoknak szervez.
1988-11-29Adonyban is kevés a pénzA művelődés forintjai. Az adonyi művelődési házról.
1988-11-11Minta értékkel. Élni kell a lehetőséggel!Pálfalvi János memorandumáról.
1988-10-25Mérlegen a közművelődés. Kit érdekel, és mennyit ér ma?A felnőttek művelődési szokásai Dunaújvárosban, három gazdasági egységnél címet viselő reprezentatív felmérés tapasztalatairól, adatairól.
1988-09-27Dunaúváros és vidéke - ma a holnapért .A Városi pártbizottság ezzel a programmal indította el a programját.A szemlélet formálása a legfontosabb. Üzemekből a területre. Mire jók a kérdőívek? Nekünk kell mozgósítani. Amire lehetőség van...Szellemi centrum kell. Legfontosabb teendőink.
1988-09-27Kezdődik a DŐRE. Szavalóverseny a VOR-nálA Dunaújvárosi Őszi Rendezvény programjairól.
1988-09-20Kitárt kapuk. A könyvtártól a jazz klubigA műszaki főiskola könyvtári szolgáltatásairól és szabadidős programokról nyilatkozott Varga Zsuzsa könyvtáros, Kovács Krisztina népművelő.
1988-08-23Nyári pangás szabadtéren. "Érdektelenség miatt"Tóth Jánosné, az MMKK igazgatója nyilatkozik a nyári rendezvényekről.
1988-07-21Történelmi tábor Sinatelepen: Lesz folytatásA Bartók szervezésében nagy sikert aratott a tábor, ahol nagyrészt dunaújvárosi nevelők vezették a foglalkozásokat.
1988-07-12Nyáron nem megy?A közművelődési intézmények rendezvényei általában érdektelenségbe fulladnak. Nyilatkozik a két intézmény illetékese, Oláh László és Knódel Mária.
1988-06-10Egy kézben a közművelődés. "Leltár" a 26-osnálAz egy évvel ezelőtt szervezett közművelődési bizottság eredményei és tervei a 26-os építőipari vállalatnál.
1988-03-12Öt év, 250 előadásMárc. 14-én, hétfőn ünnepi estet tartanak a Hangulat presszóban, abból az alkalomból, hogy 5 év alatt a 250. közművelődési műsort rendezik.
1988-02-02Gyermekbetegség? Képregényt olvas a kisiskolásA kisiskolások olvasmányairól nyilatkoznak a pedagógusok és a könyvtárosok.
1988-01-09Uj utak, kitérők nélkülMatuss Lászlóné, az Intercisa Múzeum igazgatója nyilatkozik a múzeum közművelődési eredményei- ről.
1987-11-15Vendéglátás - közművelődésA második évadot kezdi klubmozgalmunkban a dunaújvárosi Hangulat Pódium és vendéglátó hely Petőfi Sándor szocialista brigádja.
1987-10-16Divatba jöttek a praktikus ismeretek: Mit kínálnak a művelődMit kínálnak a művelődési házak - Bartók, MMK?
1987-10-16Miről volt szó?Országos tapasztalatcsere Tatabányán, amelyen részt vett Bokor Zsuzsa a Bartók Béla Művelődési Központ népművelője. Téma: a közművelődés mai helyzete.
1987-10-09Nincs hol találkozniDunaújváros közművelődési, szórakozási lehetőségeiről.
1987-10-06Ne álljon a "szekér"A városunkban folyó közművelődési tevékenységről. Válasz Jakab Klára: Színe és visszája című cikkére.
1987-10-01Hagyománteremtés biztató eredmények1986-ban megalakult a Dunai Vasmű Közművelődési Szervezete. Amatőr képzőművészeti stúdiók, alkotótábor.
1987-09-25Színe és visszájaA kultúra, a közművelődés helyzetéről Dunaújvárosban. Átfogó körkép.
1987-07-21Hervatag nyár szabadtérenA közművelődési intézmények vezetői nyilatkoznak a nyári programok gyenge eredményeiről.
1987-07-02Nyári programok DunaújvárosbanAz MMK és a Bartók Béla Műv. Központ nyári programja.
1987-06-19Művelődésről - őszintén.Tóth Jánosnénak, az MMK igazgatójának véleménye. Városi vázlat
1987-06-10Renitens rendezőkEgy rossz hír és egy jó. Sokszor elmulasztják az engedélykérést a rendezvényekre. A város képzőművészeti kiállításainak tervéről.
1987-04-24Elég a hivatástudat?A dunaújvárosi népművelők, Sasvári Edit, Oláh László, Knódel Mária, Tóth Jánosné és Benkő Éva nyilatkoznak a népművelői pályáról.
1987-04-14Vakáció falun és városbanGyermekfoglalkoztatások a községi és dújv-i intézményekben.
1987-04-04Vérfürdős Báthory Erzsébet: Bemutató DunaújvárosbanNagy András: Báthory Erzsébet drámája.
1987-03-31A legenda oda?A főiskola közművelődési eredményeinek hanyatlásáról. Nyilatkoznak az illetékesek. Évente egyszer főiskolai napok.
1987-03-17Telt ház, üres színpadFelháborodott telefonálók, tehetetlen szervezők. "Kudarcsorozat" a Bartókban.
1987-02-24Nem mellőzhetőA Dunai Vasműben folyó közművelődési tevékenységről. Klein András, a gyár közművelődési vezetőjének nyilatkozata. Az elkészült közművelődési tervről.
1987-02-24Nőuralom a Bánkiban (kishír)A Bánki Donát Szakközépiskola Spontán színjátszócsoportjának előadásáról. Dr. Németh György, az ELTE tanárának ismeretterjesztő előadásáról. (nem teljes szöveg)
1987-02-17Terv az ezredfordulóig III.Városfejlesztési tervek. Kultúra, művelődés, oktatás. Általános iskola. Középfokú oktatás. Gyógyítva nevelő iskola. Felsőfokú oktatás. Művelődési intézmények. Testnevelés és sport. Kereskedelem. Idegenforgalom. Szolgáltatások. Mielőtt a tanács jóváhagyná (III.)
1986-12-16Műveltségi vetélkedő a vasműben"Napjaink Világa" műveltségi vetélkedő a DV-ben. A nyertesnek járó plakettet Palotás József készítette. Kép az emlékplakettről.
1986-12-05Villon-est a Békében.A Béke étteremben rendezendő irodalmi esetről. Rendezi: a papírgyár szakszervezeti bizottsága. Program.
1986-12-02Végh és Szilágyi. Szilágyi János ezúttal Dunaújvárosban beszélget egy riortalanyával - akit Végh Antalnak hívnak! ...A Hangulat Pódiumon dec. 4-én
1986-11-21Ne az íróasztal mellől tervezzenek. Parancsra nem megy.A községekben folyó közművelődési munkákról. Fénykép.
1986-10-21Múzeumi hónapFilmvetítés a görög művészetről, okt. 23-án a múzeumban.
1986-10-14Milliók a nélkülözhetetlenre. Műszaki és közgazdasági könyvnapokKönyvtárak műszaki irodalommal való ellátottságáról
1986-10-14Múzeumi hónap keretében. Kerámiákról.Dr. Sergő Erzsébet néprajzkutató előadásáról.
1986-10-01Üzemi közművelődés.A vasmű közművelődés IV. negyedévi programja.
1986-09-30Múzeumi hónap. Előadások, filmvetítések.A múzeum programja. (okt.)
1986-09-26Megnyitó a Vasmű Klubban. Őszi rendezvények.A KISZ városi bizottsága szeptember 29. és október 6. között rendezi meg.
1986-09-12Nem fogunk unatkozni. Mit kínál a Bartók és az MMK?A két intézmény vezetőjének nyilatkozata a következő idény programjáról. Fénykép: Gyermekfoglalkozás az MMK-ban
1986-08-20Köszöntötték az értékek, az ismeretek...Augusztus 20 alkalmával kitüntetett Fejér megyeiközművelődési dolgozók. Szocialista Kultúrá- ért, Kiváló Munkáért stb.
1986-07-22Kertmozi is lehetneAz MMK Fórumán lehetőség volna filmvetítésekre - nyilatkozza Tóth Jánosné, az MMK igazgatója. A tervekről. Fénykép.
1986-07-18A Fórum színpadánAz idén nyáron megkezdte működését az MMK szabadtéri Fórum színpada.
1986-05-20Véget ért a közművelődési versenyA "Napjaink világa" c. versenyt DV. hengermű Szamuely brigádja nyerte. További eredmények.
1986-05-16Jártam már múzeumban. "Gratulálok a szépen rendezett kiállításhoz".Riport a múzeum tevékenységéről. Fénykép
1986-05-06VesztesekAz öt évig működő DISZKI kudarcáról és megszüntetéséről.
1986-04-22Már a nyárra készülnek. Múzeumkert és fórumA Bartók B. M. Központ és az MMK nyári közművelődési tervei.
1986-03-25Filmvetítés a múzeumban. Csütörtökön délutánAlkotás öröme címmel. Az ősember művészetéről, a bronzkori művészetről...
1986-03-04Hangversenyprogramok jövőreA jövő évi székesfehérvári és dújv-i zenei programjáról.
1986-02-04A munkásotthon terveiből. Országos eseményekVázlatos ismertetés
1986-01-24Érték szerint válogatni. A közművelődésről tárgyalt a városi párt-vb.Elemző tájékoztatás
1986-01-07Megszűnt a műsorfüzet (kishír)Megszűnt a Dunaújvárosi műsorfüzet című kiadvány. Ettől az évtől kezdve a Dunaújvárosi Hírlap közli a város művelődési programját.
1986-01-07Utazó játékműhelyA Bartók Béla Művelődési Központ 170 ezer forintot kapott az utazó játékműhely című pályamunkájuk megvalósításához. A program bemutatása.
1985-10-25Ha hétfő: nyugdíjasklubAz óvárosi klub foglalkozásáról.
1985-10-01Közművelődés, reálisan. Átalakuló formákÁltalános helyzetkép.
1985-10-01Minden napra egy program. Nemcsak főiskolásoknakA főiskola kulturális programjáról. Fénykép. Várják a városiakat. Film, jazz, előadás. Pénz nélkül nem megy.
1985-05-21Koncertjegy és gyalogtúra. Ajánlatot tesz a DISZKI.A közművelődési információs iroda tevékenységéről. Eredmények, tervek. Fénykép.
1985-04-26HúzódozásA közönség közömbösségéről a zenei és a színházi rendezvényekkel szemben.
1985-04-16A kultúra és a művelődés műhelyéből. Művészet a tantervbenKépzőművészeti nevelés lehetőségei az iskolákban.
1985-01-18Iró-olvasó találkozó (kishír)Február 11-én 18 órakor író-olvasó találkozó lesz a könyvtárban Nemere Istvánnal.
1985-01-11Öt évvel a városi pártértekezlet után. Javuló feltételek, nehezebb körülményekAdatok, elemzés a város közművelődési helyzetéről.
1985-01-01Negyven évből közel negyed századA művelődési intézmények és a dolgozók iskolája együttműködésének eddigi tapasztalatai. Kialakult együttműködési formák. Művelődéspszichológiai felmérések tapasztalatai.
1984-12-07Ami a Hangulatban megy. Nem lehet nem észre venni.A Hangulat presszóban folyó rendezvénysorozatokról. Nyilatkozatok.
1984-12-00Tíz éves a dunaújvárosi Munkásművelődési Központ KönyvtáraEredmények.
1984-10-12Sakk, újságok és rántotta. Irodalmi presszó, kávéházIrodalmi presszóként működik a jövőben délutánonként a Hangulat presszó. Program.
1984-10-02Megmutatni kincseinket. A gyerekek hálás közönségA Dunaújvárosi Intercisa Múzeum programja a múzeumi hónap alkalmával. Matus Lászlóné nyilatkozata.
1984-09-11Régi és új programok. A terv elkészült.Elkészült a Bartók Béla Művelődési Központ és a Munkásművelődési Központ új évadjának programja. Adatok.
1984-08-14"... akkor is ott lennénk...". Jól teszi, aki így teszi.Egy szocialista brigád művelődési tevékenységéről.
1984-06-15"Vagy" helyett "és"? Utazz, kilincselj, rajzolj plakátot.A város vendéglátó egységeinek, presszóknak közművelődési tevékenységéről. Tervek és eredmények. Általános közművelődéi kérdések. Fénykép: műsor a Dózsa mozi előtt.
1984-06-12Körzeti művelődési központtá nyílvánította június elsejével a Bartók Béla Művelődési Központot a megyei tanács művelődésügyi osztálya. ...Egy népművelő, 13 városkörnyéki község szakmai irányítása
1984-05-22"... mint lehelet a poháron." Ezer év után.Lakatos Menyhért író író-olvasó találkozón vett részt. A vasmű Sugár szocialista brigádja látta vendégül az MMK-ban. Beszél a magyar cigányság életéről és irodalmi terveiről.
1984-05-16Fejér megyei nyári faluszínházA Bartók művelődési központ 3 igen jó ötlettel pályázta meg az Országos Közművelődési Tanács kiírását: a vándor giccskiállítás mellett nyári vándorszínházi előadásokat kínálnak - az egész megyének. A PONT színjátszó együttes tíz előadást kínál a megye községeinek.
1984-04-01Vegyesipari napok.A Közművelődési Bizottság terveiből.
1984-02-14Kevesebb látványos műsorA Dunai Vasmű szakszervezeti bizottsága tárgyalta az MMK 1983. évi tevékenységét. Adatok, elemzés.
1984-02-07Szervezők szervezet nélkül. Lakóterületi aktívacsoport.A Béke városrész közművelődési helyzetéről. Kis lépésekkel. Az elképzelések találkoztak. Nyertesek a lakók
1984-01-31Az idén több lesz. Közművelődés a vasműben.Két évre kidolgozott program.
1984-01-27Mindíg lesz meglepetés. Játszóház az MMK-banA program ismertetése
1984-01-20Az első klubest. Hétfőn vetítés, szerdán szakkör.a Bartók Béla Műv. Központ a munkásszállókon tervezett rendezvényeiről. Program
1984-01-20Ép testben, ép lélek? Kódokkal nehezen mérhető.Közművelődési helyzetkép
1984-01-10Másért is lehet menni. Kötelesség és lehetőség.A Béke városrész közművelődési lehetőségeiről. Rendezvények, kiállítások, könyvtár. Kép. Fotókiállítás.
1984-01-03Tervez a TIT. Folytatódik az ismeretterjesztés.Szabó János, függetlenített TIT-titkár terveiről
1983-12-16Látlelet a művelődési szokásokról. Szakkönyvek a spájzbanRiport egy család művelődési szokásairól
1983-09-23Visszapillantás a nyárra. Tudósítás az MSZMP városi végrehajtó bizottságának ülésérőlA nyári közművelődési tevékenységről. Koncert, hallgatók nélkül. Programok a mozi előtt. Fórum épül. Diákcentrum egész évben
1983-09-09Papírgyári összegezés. Munkásművelődés - a számok tükrébenElemzés. Adatok. Öt év mérlege
1983-09-07Öszi tervek a Munkásművelődési KözpontbanAz MMK második félévi programjairól. Részletes tájékoztatás.
1983-08-30Menedzser és mókamester. Frissítő érvágás?Miért változtatnak pályát a népművelők? A népművelés általános helyzetének elemzése. Adatok.
1983-08-30Vigyázat, lövök!Az iskolarendszer és a közművelődési hálózat együttműködéséről.
1983-06-17Minden időbenKözművelődési tevékenység a Dunai Vasmű balatonszéplaki üdülőjében. A programokat a Munkásművelődési Központ népművelői biztosítják
1983-06-17Dunaújvárosi együttesek is fellépnek. Vasárnap, huszonhatodszorA nyári építőtáborok programja.
1983-06-07Ők adják el a legtöbb jegyet. Fizetés nélküli népművelőkAz üzemekben dolgozó közönségszervezők eredményeiről. Adatok. Elemzés
1983-03-05Többet olvastunkA posta 96 várost rangsoroló értékelésében Dújv. a 17. helyen áll az értékesített lapok darabszámát tekintve, a bázishoz mért fejlődés vonatkozásában a 74. Dunaújvárosban az előző évhez mérten 1,7%-kal növekedett az értékesített lapok száma.
1983-03-04Sok múlik a társbérleten. A két ház "háziversenye"Az MMK és a Bartók B. Műv. Központ. 1983 évi közművelődési terveiből
1983-02-25Kazetta vagy az édesanya hangja. Az aprók apropójánA gyermekek közművelődéséről és lehetőségeikről. Kép: A kerámiaszakkörben.
1983-02-22Mit? Hol? Mikor? Hétvégi helyzetkép/féle/Hogyan töltik - tölthetik - el szabadidejüket a dunaújvárosiak? Múzeum. Uitz terem. Munkásotthon. Könyvért busszal? Úszni jó. Batyubál a Vasmű Klubban. Kép a batyubálról.
1983-02-18A humanóriák kiszorulnak. Diákok közművelődése.Elemzés, a humán tantárgyak háttérbe szorulásának jelenségeiről.
1983-02-01Egy zsebből többre futnáKevés pénz - a pénz kevés. A Bartók Béla Művelődési Központ és az MMK hogyan gazdálkodna a nehéz pénzügyi helyzetben. Az általános közművelődési helyzetről nyilatkoznak a közművelődés vezetői.
1983-01-04Szerényen, nem szegényenÁltalános kép a város közművelődési helyzetéről. Az MMK és a Bartók Béla Művelődési Központ eredményeiről és terveiről. Értékelés a Családi Események Rendező Iroda tevékenységéről is.
1983-01-01Az amatőr művészeti mozgalom helyzete és feladatai Dunaújvár
1983-00-00A dunaújvárosi munkásszállókon élők szociológiai vizsgálataA dunaújvárosi munkásszállókon élők interperszonális - közösségi kapcsolatainak és művelődési tevékenységének szociológiai vizsgálata. 1983.
1982-12-17Mit adott Marczisovszky. Megfesteni nem lehetMűvelődéspolitikai előadás sorozatról nyilatkozik négy hallgató. Illésy István, Plesz József, Horváth Béla és Pálfalvi János. Az MMK-ban tartott előadások dícsérete. Kép: A nyilatkozók
1982-12-00Marosán ÉvaA Munkásművelődési Központ és könyvtár gyermekkönyvtári részlegének csoportvezetőjéről.
1982-11-19Film, zene, táncA Munkásszövetkezet és a Vegyesipari Vállalat rendezvényeiről.
1982-11-05Író-olvasó találkozó (kishír)Tolnai Kálmán, az ismert krimiíró, a Pálhalmai Célgazdaság igazgatója. A
1982-10-19Amit sehol sem tanítanakA Hangulat eszpresszó Petőfi ifjúsági brigádjának közművelődési tevékenységéről és további terveiről.
1982-10-01KépaláírásNagy sikert arattak hétfőn este újságírók, humoristák a Hangulatban. Mikes György, Somogyi Pál, Radványi Barna és Soós András. (nem teljes szöveg)
1982-09-28Ki "bír" ki öt évet?Trencséni István, a Dunai Vasmű népművelője nyilatkozik hivatásáról.
1982-07-06Jó fej a főnök!Olvasómozgalom és a szocialista brigádok. Általános közművelődési problémák az üzemekben.
1982-06-25Nem örülnek a vendégekA vendéglátó egységek közművelődési lehetőségeiről.
1982-06-18Közművelődési program-nyárraBeszámoló
1982-05-11Munka és nyaralásMunka- és közművelődési lehetőségek. Táborozások.
1982-04-23Bizonylatolt önművelésEgy vasműs szocialista brigáddal készített interjú az önművelődésről.
1982-04-20Kevesen vannak a megszállottakA város értelmiségének a közművelődésben betöltött szerepéről.
1982-04-16Nem telik mindíg űrhajóraA Sugár szocialista brigád látta vendégül Ladányi Mihályt a költészet napja alakalmával.
1982-04-09A focitól a szexigAz Arany Csillagban április13. és május18. között minden kedden híres emberek találkozóját rendezik meg a közönséggel.
1982-04-06Költő-olvasó találkozóA Dunai Vasmű Sugár szocialista brigádja Ladányi Mihályt látja vendégül. (nem teljes szöveg)
1982-04-01Visszapillantó 1981-re.A közművelődési terv végrehajtása.
1982-03-27A munkásszállók és a közművelődésA munkásszállót a munkahely részének kell tekinteni. Indokolt népművelő foglalkoztatása. Sokat javult a szállók kulturális szinvonala az utóbbi időben.
1982-03-16Még a statisztika sem tudjaBeszámoló a városban végzett ismeretterjesztő tevékenységről. Adatok
1982-01-12A társadalmi szépPapp Sándor, a TIT dunaújvárosi szervezetének titkára nyilatkozik a TIT tevékenységéről. Eredmények, tervek.
1982-00-00A Dunai Vasmű ifjuságának életmód -- és művelődési tevékenységvizsgálataMilyen szórakozási tevékenységek és lehetőségek népszerűek vasműs fiatalok között.
1982-00-00A vállalati közművelődés szervezeti irányításának fejlődése a Dunai VasműbenA vállalati Művelődési Bizottság. 1972 óta irányítja a sokrétű feladatot
1982-00-00A vállalati közművelődés szervezeti irányításának fejlődése a Dunai VasműbenRészletek az elemzésből.
1981-12-22Az MMK kínálata. Szünidei szórakozásAz MMK ünnepi programjaiból.
1981-12-04A pénz beszél? Hozzáértés kérdése isBognár Ferenc, tanácselnök-helyettes nyilatkozik Dunaújváros közművelődési lehetőségeiről.
1981-11-27Vándorserleg a DunakernekA KPVDSZ vándorserlegét kapta a Dújv-i Kereskedelmi Vállalat az 1981-es művelődési tevékenységéért.
1981-11-24Nászágy és koporsóA politikai könyvnapok keretében a 26-os vállalatnál Kovács István író és újságíró, a Népszabadság külpolitikai munkatársa az író-olvasó találkozó vendége.
1981-11-12Munkahelyi vezetők és a ...A vállalat VI. ötéves tervében a gazdasági vezetőknek is ki kell venniük részüket a közművelődés terjesztésében.
1981-10-27Hét csapat a döntőbenA művelt ifjúságért vetélkedő döntőjének eredménye - ágazati döntők! A Vasmű klubban. A Dunai Vasmű csapata győzött.
1981-10-20A hegy menjen a Mohamedhez?A munkásszálláson lakók kulturális helyzete.
1981-10-16161 millióval gazdálkodnak. Feladat? Az van bőven...A tanács művelődésügyi osztályának munkájáról és a város közművelődésének eredményeiről.
1981-10-13A Pont az IfibenA város közművelődési intézményei és a DVV megállapodott abban, hogy az Ifi ételbár a fiatalokat érdeklő kulturális rendezvényeknek is otthona lesz.
1981-09-29Színház, zene, tánc. A BBMK programjából.A BBMK új évadának programjáról.
1981-09-25A közönségen is múlik. Nemsokára itt a "tavasz"Az Munkásművelődési Központ őszi-tavaszi kulturális programjáról. Klubok, előadássorozatok.
1981-08-24Dunaujvaros hat ein Herz für Kultur und SportDunaújváros kulturális és sporéletét bemutató cikk.
1981-08-19Közművelődésben dolgozók kitüntetéseMegyei kitüntetések, köztük dújv-i is.
1981-08-14Tünődés rézfúvók és lantok helyettAz önművelődéssel szemben jelentkező érdektelenségről. Elemzés.
1981-08-14Mikor veszítjük el a közönséget?Gondoskodjunk a fiatalok jó kulturális programjáról. Különös tekintettel ifjúsági színházi előadásokról.
1981-07-24Első a tartalom. Így látják a művelődési házakbanA város közművelődéséről. Az együttesek és a művelődésházak tervei, célkitűzései.
1981-05-26Nyári programokNyári közművelődési programok a városban. A Bartók Béla Művelődési Központ és Munkásművelődési Központ programjairól.
1981-05-15Napjaink világaAz Munkásművelődési Központ népművelői által rendezett vetélkedőjéről.
1981-04-03Közművelődés a vasműbenTájékoztatás a művelődési bizottság tervéről.
1981-03-17A közművelődésrőlA Bartók Béla Művelődési Központban és a Munkásművelődési Központban megbeszélést tartottak az 1980-as év közművelődési munkájáról, s megvitatták az 1981-es évre szóló tervet.
1981-03-10Diák-közművelődésA színház, a hangverseny, opera, mozi látogatottsága a diákok részéről. Nem rosszak az eredmények, de távolról sem kielégítők. Javaslatok, lehetőségek, okok.
1981-02-24Alternatívában gondolkozvaAz MMK mellé tervezett iskola hogyan segítheti a közművelődés egyéb területeit. Az épületnek 4 tervváltozatát készíttette el a dújv-i tervezőirodával a városi tanács.
1981-02-24Szerdán délelőtt tartotta beszámoló és vezetőségválasztó tagFeladatok, tervek.
1981-02-17BemutatkozásA Dunai Vamsűben dolgozó lengyel vendégmunkások közművelődési ellátásáról.
1981-02-01Jó évet zárt a Közművelődési Bizottság.Az 1980. év célok végrehajtásának elemzése.
1981-01-16Egymásra találvaA Radnóti Miklós Színpad és az energia műszerüzem Vosztok II. brigádjának szocialista szerződésének 5 esztendeje. Kiváló eredmények.
1981-01-13Egyre nehezebb...Színházpolitikánkról. A tájolás problémái, költségek, ráfizetés, hatvan forintos jeggyel lehetne csak ráfizetés mentes - teljes ház esetén! Sokszor kompromisszum a minőség kárára. Megoldás, javaslat. Szemléletváltozás.
1981-01-09Háromezer állandó olvasó. Küszöb a "nagykönyvtárba"A Dunai Vasmű központi letéti könyvtárának új helyiségéről, eredményeiről. Petrovics Hermina, a könyvtár vezetője nyilatkozik az üzemi letéti könyvtárak jelentőségéről.
1981-01-06Egy és oszthatatlan...Beszélgetés Bognár Ferenc tanácselnök helyettessel az új ötéves városi közművelődési tervről.
1981-01-06Egy és oszthatatlan...Beszélgetés Bognár Ferenc tanácselnökkel. Nyilatkozik az ötéves városi közművelődési tervről, az ifjúságközpontú célkitűzésekről, a zenei ismeretterjesztés lehetőségeiről. Jókívánság a közművelődés dolgozóinak.
1981-01-01Közművelődési rovat.Rövid összefoglaló Dunaújváros közművelődési lehetőségeiről.
1980-12-12A közművelődés terveA VT megtárgyalta és jóváhagyta Dújv. következő 5 évre szóló közművelődési kerettervét.
1980-12-12Öt esztendőre szól a közművelődés terveSzerény fejlesztési lehetőség. Többet vár az intézményektől. Ahány év, annyi kiemelt feladat. Kép: Gyermekműsor az MMK-ban
1980-11-18A közművelődés tervei a Dunai VasműbenSzűkebb lehetőségek: Marxizmus-Leninizmus képzések, beiskolázások, ismeretterjesztés,kapcsolat az MMK-val, letéti könyvtárak.
1980-11-18Néhány szó zene közbenKnódel Máriával, az MMK igazgatóhelyettesével készült riport az MMK tevékenységéről.
1980-11-14Hasznos javaslatokKözművelődési terv 5 évre.
1980-11-14Hasznos javaslatokTudósítás az értekezletről, amely az elkészült ötéves városi tervről szólt.
1980-10-28Műfaji változatosság - színvonalbeli egységre törekedveA Bartók programjairól.
1980-10-28Parttalan vizeken?A város és művelődésszociológiai vizsgálat eredményeiről indított vita negatív eredménye.
1980-10-28Közművelődési bibliográfiaA városi könyvtár összeállítása.
1980-10-14Terv a közművelődéshezA VI. ötéves tervre vonatkozó középtávú közművelődési tervről. Irányelvek.
1980-09-16Nekünk és rólunkA városi tanács illetékes osztályának és a város közművelődési intézményei vezetőinek megbeszélése a művészetpolitikai terveinkről.
1980-09-02Hogyan újít az MMK?A Munkásművelődési Központ új programötletei az évadnyitás előtt. Beszámoló az 1980/81. év közművelődési programjáról.
1980-09-02Színházi programelőzetes1980/81. évi színházi programjáról.
1980-08-22KitüntetésekAugusztus 20-a alkalmából a közművelődésben dolgozók-, valamint a legjobb munkát végző népfront-aktivisták kitüntetéséről. Névsor.
1980-07-08Illő mértékkel: Kultúra a fürdőzőknekA Bartók Béla Műv. Központ és a Munkásművelődési Központ népművelőinek és könyvtárosainak közművelődési tevékenysége a városi és a szabadstrandon.
1980-06-20Program a szabad strandonAz MMK népművelőinek kultúrmunkája az Ifjúsági sziget szabad strandján.
1980-06-10Elmenni az emberek után...Az MMK nyári közművelődési tevékenységéről.
1980-06-07Az író kérdez és... válaszol: Iró-olvasó találkozóMiskolczi Miklós volt a vendége a jún. 5-én rendezett könyvtári iró-olvasó találkozónak.
1980-05-30És mi lesz nyáron?A művelődésnek nincs vakációja. Részletes tájékoztatás a nyári közművelődési tevékenységről, programokról.
1980-05-20Egy tanulmány tanulságaiSzociológiai felmérés készült a város 720 családjáról - a közművelődési területet érintő kérdésekről. A kutatást Zelenay Anna és dr. Szirmai Viktória szociológusok végezték.
1980-05-16Ami nincs a "kirakatban"Népművelők vagy előadók? Mit bír el a gazdasági vezető? Ki irányít? Miért kell folyton adminisztrálni? Szabad-e föltartani a munkásokat? Az üzemek közművelődési helyzetéről nyilatkoznak a népművelők.
1980-04-29Szociálpolitika a vasműbenLakás, oktatás, szabadidő, sport. Lakás a vállalattól. Hova jár a gyerek? Orvosok a gyárban. Szervezett üdültetés. Kedvezményes ebéd. Korszerű munkásszállások. Menetjegy a gyártól. Oktatás, művelődés. Tömegsport, élsport.
1980-04-04Vállalati művelődési bizottságok tanácskozásaJó és elfogadható, de még mindig oktatás centrikus közművelődési tervek.
1980-03-14Művész a művészetpolitikárólMit mondott el Pálfalvi János? A megyei pártértekezleten történt felszolgálás, amely városunk közművelődési, művészet-politikai elemzését tartalmazza.
1980-02-27A könyvajánlattól a helytörténeti kutatásig210 ezer kötet könyv, zenei anyag a könyvtár állományában. Vetélkedők, műsorfüzetek összeállitása, ajánlatok a könyvtár programjában. Tóth Jánosné és Katona Zsuzsanna beszél a könyvtár munkájáról, feladatáról.
1980-02-26Klubok, tanfolyamokA dunaújvárosi KISZ közművelődési eredményei, tervei.
1980-02-08A megismerés igényévelAz ELTE gyakorlóhelynek jelölte ki városunkat. Négy egyetemista érkezett a városba téli közművelődési gyakorlatra.
1980-02-01A tanács munkájának vezérfonala a cselekvési program.A jan. 28-án tartott tanácsülés anyagából. A városfejlesztés feladatai . A 30. évforduló szerény programja. Közművelődési terv és munkamérleg.
1980-02-01Gazdag program a közművelődési tervben.Elkészült az 1980-as évre szóló közművelődési terv.
1980-01-29Szabaduló szellemBeszélgetés Kovács Ferenccel a főiskola népművelőjével. Munkájáról, terveiről, sikereiről és kudarcairól. A főiskolán folyó népművelési munkáról.
1980-01-12A közművelődés programjából. IsmeretterjesztésPálfalvi János Korok - művek - mesterek sorozata folytatódik január 21-én. A reneszánsz és a barokk kerül bemutatásra.
1980-01-08Nemcsak pénzkérdésA közművelődés hétköznapjai III. (A cikksorozat lezáró része.)
1980-01-04Nemcsak pénzkérdésA város közművelődési helyzetéről készült elemzés második része.
1980-01-01Felavatták, átadták, megnyitottákFelavatták a Bartók Béla nevét viselő kerületi kultúrotthont. 1953. dec.31-én Borovszky Ambrus, a Sztálin Vasmű igazgatója átadta az elkészült Bartók kultúrházat Tapolczai Jenő tanácselnöknek. Az avatási ünnepségről. Megnyílnak a tudomány kapui. Sztálinvárosban megnövekedett a tanulólétszám, a tervezett 24 tanterem helyett 28 tantermet kapott az általános iskola. 1953. szept. 15-én nyílik meg a dolgozók általános iskolája, eddig 86 jelentkező van. A dolgozók gimnáziumában 75 dolgozó kezdi meg a tanulást. A kohóipari technikum szept. 7-én nyit, ahol az ország minden részéből 200 diák, közülük 40 sztálinvárosi és környékbeli. Átadták rendeltetésének Sztálinváros legszebb épületeit. 1954. nov. 26-án átadták az Arany Csillag szállót és éttermet.
1980-00-00Kiváló népművelő: Horváth Béla"Kiváló népművelő" kitüntetést kapott Horváth Béla, a zeneiskola tanára.
1980-00-00Az ismeretterjesztés elmélete és gyakorlata a dunaújvárosi Munkásművelődési KözpontbanIgények alakulása adatokkal támogatva.
1980-00-00Nyár = "Uborkaszezon"?Az MMK gyermekeknek szervezett programjai: hétfőtől szombatig az MMK udvarban, vasárnap a városi szbadstrandon, a Dunai Vasmű balatonszéplaki üdülőjében...
1979-12-30Nemcsak pénzkérdésA közművelődés hétköznapjai. Elemző áttekintés a város közművelődéséről.
1979-11-20Házi beszélgetés közhasználatraBeszélgetés Kóré Sándorral, a városi pártbizottság titkárával Dunaújváros közművelődési kérdéseiről.
1979-11-09Mit jelent nekünk a főiskola? Egy korongon két lemezA dunaújvárosi főiskolások kulturális tevékenysége a város közművelődésében
1979-10-28Vendégségbe hívó városAz 1974-1977-es években Dújv-ban, az MMK-ban dolgozott a szerző. Emlékezés ezen évek közművelődésére. Nevek, adatok, események.
1979-10-16Munkásművelődés gyáron belül és kivülA Dunai Vasmű közművelődési bizottságának ülése. A Vasmű és a város kulturális intézményeinek együttműködéséről.
1979-09-25Műveletlenül jövőt tervezni nem lehetSzelektív fejlesztés. Milyen legyen a művelődési bizottság? Ellentmondásos város. Valamennyiünk dolga a kultúra. Fokozni a politikai munkát.
1979-09-21A munkahelyi közművelődésrőlA szeptember 19-20-án rendezett értekezleten elvi és gyakorlati kérdéseket vitattak meg.
1979-09-18Művészeti "ellátottságunk" tegnap és maBeszélgetés Péterffy Attilával, a Bartók Béla Művelődési Központ igazgatójával. A csökkenő anyagi lehetőségek ellenére biztosított a jó közművelődési lehetőség. Színházi tervek. Zenei- és képzőművészeti tervek.
1979-09-14Egy szakdolgozatból (III.) Brigád és művelődésA szocialista brigádok kulturális vállalásairól. Eredmények, visszásságok. Minőség és formalitás. Vezetői példamutatás jelentősége. Szocialista módon tanulni jelszó tartalmáról.
1979-09-14Az oszthatatlan kultúráértA Bartók Béla Művelődési Központ közművelődési programja.
1979-09-11Egy szakdolgozatból (II.) Munkás és művelődésA munkásművelődés elvi és gyakorlati kérdéseiről, fontosságáról, nehézségekről.
1979-09-07Egy szakdolgozatból (I.) Munka és művelődésNagy Tibor, az MMK munkatársának főiskolai diplomamunkájából, különös tekintettel a dunaújvárosi munkásművelődésre.
1979-08-28Évadkezdet előttA Munkásművelődési Központ nyári tevékenységről. A következő évad terveiről.
1979-08-14Így is lehetFerenczi Istvánné,az IKVV népművelési előadója nyilatkozik a vállalatnál folyó közművelődési tevékenység eredményeiről és célkitűzéseiről. A közművelődési munkaterv elkészítésének módjáról.
1979-07-24Közművelődésünk helyzetérőlA közművelődés teljes területét átfogó, részletes elemzés. Eredmények és gondok.
1979-07-20Klubokról, vakációbanAz általános irányú ifjúsági klubok hanyatlásáról. A szakirányú klubok felvirágozásának lehetőségéről és fontosságáról.
1979-06-10Dunaújvárosi gondokA Dújv-ban rendelkezésre álló szórakozási lehe- tőségekről.
1979-05-04Zászlót kaptak a vasműsök és építőkA kitüntetettek és az oklevélben részesültek névsora.
1979-03-16Hanglemezklub a főiskolánFontos mozzanat a főiskola közművelődési munkájában. A klub tevékenységéről.
1979-03-13HangyalesőA közművelődés terén burjánzó adminisztratív megterhelésről. A népművelők állandó tömegkapcsolatának szükségességéről.
1979-02-27És az igényeink?Miért nem vesszük igénybe közművelődési lehetőségeinket?
1979-02-20Csak példaképpen...A közművelődési munkaterv készítésének elvi kérdései vetődnek fel egy iparvállalatunk közművelődési tervének elemzése kapcsán.
1979-02-02Takarékosság, ésszerűség a közművelődésben isMegtérülő kiadások. A jegyek ára. Ugy érzem : a hiba elsősorban a közönségizlésben van. Takarékosság.
1979-02-01Közművelődési terv 1979-re.A terv magába foglalja: a vállalat oktatási, továbbképzési, művelődési és sportolási lehetőségeit.
1979-01-01A munkásművelődés néhány kérdése a Dunai VasműbenA közművelődés helyzete a Dunai Vasműben.
1979-00-00A dunaújvárosi zeneiskola közművelődési tevékenységeA Dunaújvárosi Állami Zeneiskola 1953 szeptember 1 óta működik, fennállásának negyedszázados évfordulóját az 1978/79 tanévben ünnepelte.
1979-00-00Gyermekfoglalkoztatás a dunaújvárosi Munkásművelődési KözpontbanAz úttörő- és ifjúsági ház hiányából adódóan kezdte meg a Munkás Művelődési Központ a gyermek- és ifjúsági programok szervezését.
1978-12-29Év végén, évad közepénA Munkásművelődési Központ és a Bartók Béla Művelődési Központ vezetői nyilatkoznak intézményeik eredményeiről és terveiről. Részletes értékelés.
1978-12-29A közművelődés javuló feltételei a papírgyárban.Részletes beszámoló a papírgyárban folyó közművelődési tevékenységről és lehetőségekről.
1978-12-29Nem fognak unatkozni a diákokA 316. sz. szakmunkásképző iskola közművelődési munkaterve az 1979. évre.
1978-12-01Dunaújvárosi számvetésElemzés a dújv- i közművelődési munkáról.
1978-10-31Karsai Elek a fonodában (kishír)Október 3-án Politikai könyvnapok. (nem teljes szöveg)
1978-10-27Az út elején...Népművelők az üzemekben.
1978-10-17Felavatták a papírgyár új kultúrtermét (kishír)Ünnepélyes körülmények között avatták a volt étkezőből kialakított kultúrtermet, 1978. október 16-án. (nem teljes szöveg)
1978-10-13Szakmai instruálás kooperációbanAz MMK és a Bartók Béla Művelődési Központ kidolgozta a város üzemeinek közművelődési bizottságaival tartandó kapcsolatok formáját. A tervezet ismertetése.
1978-10-13A közművelődés feladatairól tárgyalt a népfront-elnökségA munkabizottságok távlati feladatairól. Együttműködés a közművelődési intézményekkel. Tervek.
1978-10-03Közművelődés a papírgyárbanA dunaújvárosi tanács ülésének napirendjén szerepelt a papírgyár közművelődése.
1978-10-03Ülést tartott a városi tanácsAz oktató-nevelőmunka eredményei. Művelődés- és egészségügy a papírgyárban. A Hazafias Népfront véleménye a tanácstagok munkájáról.
1978-09-30Művészetpolitikai sorozatRideg Gábornak művészetpolitikai előadássorozata indult az MMK könyvtárában.
1978-09-29Régi és új sorozatok, évadnyitó foglalkozások a MunkásotthonbanA programok ismertetése.
1978-09-29Közművelődési aktívaértekezletA városban folyó közművelődési munka értékelése. Az egyes intézmények munkája, eredményei. "A népművelés szüntelen harc az elmaradás ellen"
1978-09-20Szocialista városok kultúrája. A házigazda: DunaújvárosDunaújváros művelődési lehetőségeiről, intézményeiről.
1978-09-19Ma kezdődik a szocialista városok művelődési vezetőinek tanácskozásaKilenc szocialista munkásváros közművelődési és oktatási vezetőinek értekezlete.
1978-09-12A közművelődésértSzeptember első hetében 50 Fejér megyei népművelő vett részt az agárdi sportszállóban egy népművelési tanfolyamon, köztük dunaújvárosiak is. Beszámoló a tanfolyamról. Értékelés.
1978-09-01Kérni és számonkérniAz értelmiség száma a műszaki klubokban, szakkörökben. A műszaki értelmiség és a közművelődés.
1978-08-29A műszaki értelmiség és a közművelődés II.Elemzés a vasmű első vezető-generációjának műveltségi szintjéről. Oktatás, önképzés helyzete. Kevesen vesznek részt a TIT munkájában. Kevesen írnak műszaki cikkeket. Tartalmatlan a közös világjárás is. Gyenge klubélet. Színházba, moziba a megkérdezetteknek a fele jár.
1978-08-25A műszaki értelmiség és a közművelődés I.Elemzés a vasmű első vezető-generációjának műveltségi szintjéről.
1978-08-22Tanuljon-e a munkás?Elméleti cikk a munkásművelődésről
1978-08-15Az üzemi közművelődési bizottságok tevékenységeElemző, értékelő cikk. A bizottságok helyzete, feladata, eredményei, kapcsolatai, tartalmi munkája. Kezdeti állapot.
1978-08-11Ülést tartott a városi tanács végrehajtó bizottságaTakarékosan és ésszerűen gazdálkodni. Vállalatnyi feladatot lát el. A kezdet kezdetén.
1978-08-04Előadássorozatok az MMK-banAz előzetes felmérés alapján a Munkásművelődési Központ 8-8 előadásból álló ismeretterjesztő sorozatot indít. Különös tekintettel a szocialista brigádok igényeire.
1978-08-01A nyár se legyen holtszezon!Eredmények a nyári közművelődési munkában. Nyári, országos hírű rendezvények hiánya. Az 1979. évi terveknél a nyári igényeket sokkal tervszerűbben kell figyelembe venni. Mérlegen a közművelődés.
1978-07-30Hagyjuk pihenni az embereket?A megye nyári közművelődési tevékenységéről, köztük a dunaújvárosiról bőven. Nyilatkoznak: Kemény Dezső, Péterffy Attila, Molnár Andrásné.
1978-07-25Művelődés és brigádmozgalomA Munkásművelődési Központ közművelődési felmérésének részletes elemzése. A szocialista brigádok válaszai közművelődési igényeikről. Megkezdődött a város művelődésügyének reprezentatív felmérése.
1978-07-21Megnyílt a Munkásotthon sport- és olvasóudvaraSokféle szórakozási és sportolási, olvasási lehetőséget nyújtó, bekerített sportpálya nyílt július 18-án.
1978-07-18Művelődés és brigádmozgalomA közművelődés segítése közös ügyünk.
1978-07-18Nyári álmát alussza a városKülönösen az idegenforgalom szempontjából tárgyalja a szerző a nyári kulturális rendezvények, szórakozási lehetőségek hiányát.
1978-07-13Az ifjú korosztály színházáért: Előkészítő megbeszélésFejér megye kulturális szervei: a megyei művelődési osztály, a Vörösmarty Színház, a megyei művelődési központ, a dunaújvárosi Bartók Béla Művelődési Központ és a sárbogárdi művelődési központ képviselői megvitatták a gyermek- és ifjúsági színház kérdéseit.
1978-07-12A dunaújvárosi strandon a szezon végéig minden vasárnap a naA dújv-i strandon minden vasárnap napozás és fürdés mellett az MMK könyvtárosai és népművelői érdekes programot kínálnak felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A legkisebbeknek bábuk, a nagyobbaknak asztalifoci, egésznapos filmvetítés, a felnőtteknek folyóíratolvasás.
1978-07-07Nem látványos dolog, de...A Munkásművelődési Központ népművelőinek és a központi könyvtár könyvtárosainak gondoskodása a szociális otthon lakóinak művelődési igényeiről. Az eddig végzett munka. A jövő tervei.
1978-06-30Közvéleménykutatás és vita a táborbanA velencei KISZ vezetőképző táborban az MMK népművelői beszélgettek a vasműs KISZ-titkárokkal az őszi évad közművelődési programjairól.
1978-06-21Bábkiállítás a munkásotthonbanKisné Polyák Erzsébet bábkiállításáról, melyet az MMK aulájában rendeztek.
1978-06-20Művelődéspolitika és "strandológia"A Munkásművelődési Központ és Könyvtár könyvtárosai és kultúrosai jó kezdeményezése: a szabad strandon vasárnaponként könyvkölcsönzés, sokféle szórakozási lehetőség gyermekek és szülők részére. Dicsérő elismerés e művelődéspolitikai tevékenységről.
1978-06-20Alapkövetelmény a felkészültség és a példamutatásA vállalati kulturális tervekről, a közművelődés anyagi eszközeinek felhasználásáról. A közművelődés pártirányításának elvi kérdéseiről részletesen.
1978-06-16Egész nap a strandonAz MMK népművelőinek és könyvtárosainak nagyszerű kezdeményezése, vasárnapként kulturális programok és könyvkölcsönzés a szabad-strandon.
1978-06-06A községekkel együttműködveA Bartók Béla Művelődési Központ a megye községeiben működő művelődési házainak, valamint Bács-Kiskun és Tolna negyobb művelődési házainak is segítséget nyújt színdarabok és zenei programok tájolásához.
1978-06-06Évad végi mérleg II.-Megkérdeztük a BartókotBeszámoló a Bartók Béla Művelődési Központ 1977-78. évi közművelődési tevékenységéről. A város művészetpolitikája. Színházi évad alakulása. Mit hallhatunk a bemutatószínpadról? Zenei tevékenység. Uitz-termi kiállításokról. A következő nyár és a következő évad programja. Az intézmény tömegkapcsolatáról.
1978-06-02Megkérdeztük az MMK-tA Munkás Művelődési Központ és a Központi Könyvtár 1977-1978. évi eredményeiről, tevékenységéről. Évad végi mérleg (I.)
1978-05-19Körlevél a szocialista brigádokhozAz MMK körlevele arra kér választ, hogy milyen előadásokra, vitasorozatokra tartanak igényt a szocialista brigádok tagjai.
1978-05-12Ladányi Mihály a kenyérgyárbanÍró-olvasó találkozó volt a gyár szocialista brigádjainak.
1978-05-05Művelődés-szociológiai felmérés Dunaújvárosban.Interjú az előkészítést végző szociológusokkal, Angyalné dr. Szirmai Viktóriával és Zelenay Annával a felmérés módjáról és céljáról. "A sikerhez sok ember együttműködése kell".
1978-04-20Művelődés, sport, szabad idő Dunaújvárosban
1978-04-18Brigádok a kultúráért...A dunaújvárosi szocialista brigádok kulturális tevékenységéről. Helyzetéről. Tennivalókról. Tételesen is megfogalmazott tartalmi és szervezeti feladatok.
1978-04-14KözművelődésünkrőlRészletes elemzés a város közművelődési helyzetéről. Mire volt jó a csend-vita? Mit jelent az, hogy "jó közepes? ... jobban kell irányítani. Vállalatokra, üzemekre háruló közművelődési feladatok. A közművelődés pártfeladat.
1978-03-31Beszámoló. Taggyűlések után, programkészítés előtt a KISZ.Interjú Topánka György elvtárssal, a városi KISZ-bizottság titkárával. Melyek a konkrét eredmények sport- és közművelődési feladatokban? Klubmozgalomban? Milyen az új akcióprogram?
1978-03-17Egy munkátlan munkabizottságKritika a városi KISZ-bizottság közművelődési munkabizottságának gyenge tevékenységéről.
1978-03-17Művészetpedagógiai méretekElmarasztaló kritika a Makarenko Szakközép- és Szakmunkásképző Intézet kultúrbizottságáról, amely csak zenei bérletet ad el, de nem irányítja a tanulókat a zenei hangversenyekre.
1978-03-10Sémákban gondolkodni bűnLászló-Bencsik Sándor előadása a brigádélet zavarosairól és tisztájáról. A szocialista brigádok művelődéséről. Nehézségek, feladatok. Az előadás a Központi Könyvtárban zajlott le az acélmű szocialista brigádjainak.
1978-02-28"Kell a jó könyv". Műsoros délutánok a pályázat anyagábólA fenti olvasómozgalom járási és városi rendezvényeinek programja.
1978-02-22IrodalombarátokA dújv-i központi könyvtár olvasótermében a nyugat-európai irodalom háborús és az azt követő években született alkotásaival ismerkedtehettek meg hétfőn az irodalombarátok. A program az "Irodalom a XX. században" c. sorozat része. (Teljes hír)
1978-02-14Két fontos kulturális intézményeünk munkáját értékelte a Vár...a Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága. A művelődést szolgáló intézmények anyagi támogatása politikai kérdés. A Munkás Művelődési Központ és Bartók B. Műv. Közp. tevékenységének értékelése. Feladatok. Eredmények
1978-02-14Vasas-matiné..."Vers, eredj, légy osztályharcos..."A Munkásművelődési Központ rendezésében tartott irodalmi est méltatása.
1978-02-14Az írónő elmentA férfiruhagyárban rendezett író-olvasó találkozó (Jókai Anna) sikertelenségéről.
1978-02-07Dunaújváros: Színház, zene, kiállításDunaújváros kulturális életéről. Bartók Művelődési Központ, Bemutató Színpad és a Munkás Művelődési Központ tevékenységéről.
1978-02-07Célok és lehetőségek. Néhány gondolat a közoktatásról, közműAz egyműszakos oktatás lehetőségeiről. A közművelődés középtávú terve. A Munkás Művelődési Központ tevékenysége. Nem használják ki eléggé. Az értelmiség csekély részvétele a közművelődésben. Határozottabb irányítást. Az összkép jó.
1978-02-07Mérlegen a kulturális intézmények tevékenységeA városi pártbizottság és a tanács képviselői egy-egy napot töltöttek a Munkás Műv. Központban és a Bartók Béla Művelődési Központban. Tájékozódtak a két intézmény tevékenységéről és terveikről.
1978-02-03MókalákaGyermek-közművelődés. A Munkásotthon Vasmű Klubjában rendezett didaktikus játékkoncertről. Levente Péter előadása.
1978-01-31Vasas matinéAz MMK és az Új Tükör szerkesztősége rendezte, a Bartók színháztermében tartották.
1978-01-27Elemző szociológiai felmérés készül Dunaújváros kulturális életéről, szerepérőlA felmérés szükségességéről, szempontjairól. Részletes, elemző cikk. Egy vita "folytatása".
1978-01-24Könyvtár és közművelődésBeszélgetés Venesz Béla nyugdíjas könyvtárvezetővel. A könyvtár szerepe a közművelődésben, különös tekintettel a városi könyvtárhálózat kialakulására.
1978-01-20Városfejlesztés, oktatási és közművelődési kérdések a testület napirendjénPillantás a közeljövőbe. A városfejlesztés jelene. A szakmunkástanuló-képzés helyzete és feladatai városunkban. A közművelődés irányításának feladatai. A Béke városrész közművelődési intézményei; könyvtár, kultúrkombinát.
1978-01-17MunkásművelődésA Munkásművelődési Központ terveiről, programjairól nyilatkozik Molnár Andrásné, az intézmény igazgatója.
1978-01-17Újságíró-olvasó találkozóÚjságíró- olvasó találkozót rendeznek január 19-én a Munkásotthon könyvtárának olvasóterében. A találkozó vendége Hajdú János a Népszabadság és a Magyar Tv munkatársa lesz.