Keresés

Forrás típusa:
Keresendő :
Szerző:
Cím (címtöredék):
Tárgyszavak:
Minimum dátum: Naptár
Maximum dátum: Naptár
Találati listában megjelenő mezők:
Cím Leírás Forrás név Szerző Kezdőoldal Záróoldal Tárgyszavak Könyvtári jelzet Megjegyzés
Egy oldalon megjelenő találatok száma:
 

Találatok

75 db találat
ListaDátum downCímLeírás
2023-05-26Ülésezett az Utcanév MunkacsoportA munkacsoport öt főből áll: elnöke a dunaújvárosi múzeum igazgatója, tagjai a város főépítésze, humán alpolgármestere, a kulturális bizottság elnöke és a városüzemeltetés vezetője. A legutóbbi ülésre 2023. május 23-án került sor, és mivel több javaslat is érkezett új közterületek elnevezésére, az ott történtekről Barta Endre, Dunaújváros alpolgármestere tájékoztatott
2021-10-19Borovszky Ambrus előtt tisztelgett a városunkDunaújváros önkormányzata a Vasmű úti Martinász szobor környékét Borovszky Ambrus parkká avatta október 18-án, ezzel tisztelegve a vasmű egykori legendás vezetője előtt. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget és táblaavatót a helyszínen.
2021-03-08Tizenegy lépcsősornak adhatnak nevet a polgárokA város önkormányzatának Utcanév Munkacsoportja ezúttal tizenegy városi gyaloglépcső elnevezésére vár javaslatokat a helyi polgároktól
2020-11-00Újtelep utcáirólFarkas András személyes hangvételű írása az Újtelep városrészben található utcákról.
2020-02-03Közterületek elnevezési terveLakossági javaslat érkezett önkormányzati tulajdonú közterületek elnevezése érdekében. A Dunaújváros MJV Önkormányzata által felkért utcanév munkacsoport a 2020. január 21-ei ülésén 5 igen szavazattal támogatta az 5250 helyrajzi számú közterület Kála utca, az 5251 helyrajzi számú közterület Kiskert utca elnevezését.
2018-10-19Folytatódó fejlesztésekMintegy negyven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a csütörtöki közgyűlésen (2018.10.18.)
2018-01-30Hogyan kapnak nevet az utcák?A választások közeledtével fontossá vált, hogy a közterületek neve ne változzon. A közterületek elnevezését egy 15 paragrafusból álló közgyűlési rendelet szabályozza.
2017-09-09Másik utcanevet szeretnénekA Pannon Oktatási Központ az kérte a városi önkormányzattól, hogy épületei új utcanéven kerüljenek nyilvántartásba. A javasolt név: Pannon kert.
2017-01-03Mozgalmas, próbatételekkel telített. Egyetem lett a főiskolábólVisszatekintés a 2016-os évre. Hagyományos, négy részes visszatekintésünkben a város legfontosabb híreit, történéseit idézzük fel ismét. 1. 2016.01-03.
2016-07-30Új utcaneveink vannak! Utcanevek változásárólMegváltozott sok utca neve, és ez nem csak az iratok, a számlák átírása, más címzése miatt szokatlan. Úttörő és Kisdobos utca helyett Kodály Zoltán utca, Gorkij helyett Széchenyi István utca, Károlyi Mihály helyett Krúdy Gyula sor, Zalka Máté helyett Gábor Dénes utca, Majakovszkij helyett Gyárkapu út, Marx Károly helyett Zecher János tér, Rózsa Ferenc helyett Rózsa udvar, Ságvári Endre helyett Bóna István utca, Tanács utca helyett Erkel kert.
2016-05-20Kikerültek az új táblákKikerültek az új utcanévtáblák - 10 közterületet érint a változás.
2016-05-13Tíz utca kapott új nevetMár táblák is jelzik az új utcaneveket. Úttörő és Kisdobos utca helyett Kodály Zoltán utca Gorkij helyett Széchenyi István utca Károlyi Mihály helyett Krúdy Gyula sor Zalka Máté helyett Gábor Dénes utca Majakovszkij helyett Gyárkapu út Marx Károly helyett Zecher János tér [a cikkben helytelenül Zacher] Rózsa Ferenc helyett Rózsa udvar Ságvári Endre helyett Bóna István utca Tanács utca helyett Erkel kert A Zalka Máté utcai Tagóvoda Eszterlánc Tagóvoda lett.
2016-02-22UtcanevekAz utcanév-változtatás több mint 1100 embert érint Dunaújvárosban. Minden érintett lakó új iratokat kapott vagy kap a kormányablakban.
2016-02-22Mindig van megoldásAz önkormányzat idei költségvetési tervének elfogadása után a rendeletről és támogatási kérelmekről is döntött a közgyűlés február18-án. Egyetemvárossá nevezték el az egyetem egész területét.
2016-02-19Egyetemváros lett a neve (kishír)A Dunaújvárosi Egyetem kezdeményezte a közgyűlésen az intézmény komplexum területének "Egyetemváros" elnevezését. Az utcanév munkacsoport támogatta és a közgyűlés egyetértett a kéréssel.
2016-02-17Intéznivaló, segítséggelUtcanévváltozás Dunaújvárosban. Az érintetek értesítést kapnak a tennivalókról.
2015-07-31Sok új elnevezéssel találkozhatunk (kis hír)Egyesítik az Úttörő és Kisdobos utcákat és Kodály Zoltán lesz az új nevük. A Gorkij helyett Széchenyi István utca, a Károlyi Mihály helyett Krúdy Gyula sor, a Zalka Máté helyett Gábor Dénes utca, a Majakovszkij helyett Gyárkapu út, a Marx Károly helyett Zecher János tér, a Rózsa Ferenc helyett Rózsa udvar, a Ságvári Endre helyett Bóna István utca, a Tanács utca pedig Erkel kert lesz. (teljes szöveg)
2015-07-29Átkeresztelik az utcákat (kishír)Az elkövetkezendő hónapokban számos utcát fognak átnevezni Dunaújvárosban. Várhatóan augusztustól októberig fog tartani.
2015-07-01Döntöttek az utcák neveirőlBaracson és Kisapostagon is utcákat neveznek át a június végi időszakban.
2015-06-27A Lenin utcából Fehérvári lettA perkátai képviselő-testület döntött az utcanevek megváltoztatásáról: egyhangú szavazattal lecserélték a XX. századi önkényuralmi rendszert idéző utcaneveket.
2015-06-23Átnevezik a Ságvári Endre utcát (kishír)Átnevezik a Ságvári Endre utcát Kisapostagon. A beterjesztett nevek.
2015-06-22Szócsörte, indulatok, nagy tapsAz utcanév változtatási döntés előtt jelentős indulatokat váltott ki Szabó Zsolt hozzászólása a közgyűlésen. Közgyűlési döntés: egyesítik az Úttörő és Kisdobos utcákat Kodály Zoltán lesz az új neve; Gorkij utca helyett Széchenyi István utca; Károlyi Mihály sor helyett Krúdy Gyula sor; Zalka Máté utca helyett Gábor Dénes utca; Majakovszkij út helyett Gyárkapu út; Marx Károly tér helyett Zecher János tér; Rózsa Ferenc udvar helyett Rózsa udvar; Ságvári Endre út helyett Bóna István út; Tanács utca pedig Erkel kert lesz.
2015-06-20Utcanévváltozás, BaracsonA törvényi előírás miatt Baracson három a Sallai, a Marx, és a Tanácsház utca elnevezését meg kell változtatni.
2015-06-19Politikusi csörtékBeszámoló a június 18-i közgyűlésről. Főbb témák: kátyúkérdés, stadion beruházás, utcanévváltozások, közbeszerzések, nyári diákétkeztetés. A Dunaújvárosi Óvoda vezetője Gyenes Józsefné lesz. A Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat beleolvad a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-be. A kézilabda akadémia 30 millió forint tagi kölcsönt kap.
2015-06-10Marx már nem divatBaracson a Marx utca, Tanácsház utca és a Sallai utca kap új nevet ha döntésre jut a testület. Megkérdeztük az érintett lakók véleményét. Vegyes képet kaptunk, sokan még nem is tudnak róla.
2015-06-05UtcakeresztelőÚttörő és Kisdobos utca= Bárdos Lajos utca Gorkij utca= Széchenyi István utca Károlyi Mihály sor= Krúdy Gyula sor Zalka Máté utca= Gábor Dénes utca Majakovszkij út= Borovszky Ambrus út Marx Károly tér= Zecher János tér Rózsa Ferenc udvar= Rózsa udvar Ságvári Endre út= Bóna István utca Tanács utca= Erkel kert A következő közgyűlésen fogadják majd el a képviselők
2015-05-04Úttörőnek el kell menniLezárult az az utcanévtábla-cserék véleményezése. Vita az utcanevekről - az ott élők nem változtatnának. Egy 55 éve Úttörő utcai lakó kereste fel a hírlapot.
2015-04-09Megváltozna az utca neveMi legyen az új neve azoknak az utcáknak, amelyek a Magyar Tudományos Akadémia véleménye szerint aggályosak. A javaslatok: Úttörő és Kisdobos utca - Bárdos Lajos utca; Gorkij utca - Széchenyi István utca; Károlyi Mihály sor - Krúdy Gyula sor; Zalka Máté utca - Weöres Sándor utca; Majakovszkij út - Gyárkapu út; Marx Károly tér - Blaha Lujza tér; Rózsa Ferenc udvar - Rózsa udvar; Ságvári Endre út - Bóna István út; Tanács utca - Erkel kert
2015-03-10Csak óvatosan az utcanevekkelUtcanévváltozások Beloianniszban.
2015-02-12Nyugdíjazzák DimitrovotPerkátán tizenkét utca nevét kell megváltoztatni, eltűnnek az önkényuralmi utcanevek is.
2014-02-26Megváltozott utcanevek (kishír)A törvény előírások miatt Rácalmáson is megváltoztattak néhány utcanevet. Gorkij utca - Márkus István utca, Ságvári Endre - Sárvári utca, Demény Rezső - Adonyi utca, Révai utca - Tóth Árpád utca, a Népfront utca pedig Fő utca lett.
2014-02-04Változnak az utcanevek (kishír)A törvény előírások miatt Rácalmáson is megváltoztatnak néhány utcanevet. Gorkij utca - Márkus István utca, Ságvári Endre - Ságvári utca, Demény Rezső - Adonyi utca, Révai utca - Tóth Árpád utca, a Népfront utca pedig Fő utca lett.
2013-07-11Szeptemberben változnak a nevekSzeptemberben dönt a közgyűlés az utcanevek megváltoztatásáról, és figyelembe veszi a lakók javaslatait is.
2013-06-29Utcanév: jó ötletekUtcanévváltozások Dunaújvárosban. Dr.Kukorelli Sándor jegyző a változásokról.
2013-06-27Utcanevekről: ne vegyék el a múltjukat!Olvasói levél az önkormányzat utcanév változtatási tervéhez.
2013-06-25Tíz utcát átkeresztelnekTíz utca elnevezését meg kell változtatni Dunaújvárosban. A tervezett nevekre várják a lakók javaslatait is.
2013-06-13Utcák, keresztelő előttA törvény szerint át kell keresztelni az önkényuralmi rendszerekkel összefüggésbe hozható hírességek nevét viselő utcákat. A javaslatok: Úttörő és Kisdobos utca - Bóna István utca; Gorkij utca - Bárdos Lajos utca; Károlyi Mihály sor - Krúdy Gyula sor; Zalka Máté utca - Weöres Sándor utca; Majakovszkij út - Béke út; Marx Károly tér - Mars tér; Rózsa Ferenc udvar - Rózsa udvar; Ságvári Endre út - Teleki Blanka út; Tanács utca - Erkel kert (házszámrendezéssel).
2013-06-12Utcanév-változásokhoz várják a lakosság véleményét"Dunaújvárosban 10 olyan közterület elnevezését kell az önkormányzatunknak megváltoztatnia, amelyek a Magyar Tudományos Akadémia ajánlása alapján nem javasoltak, vagy aggályosak." A jelenlegi és a javasolt elnevezések.
2012-08-06Jobb lesz a KodályA Kilián György utcát már több mint húsz éve Kodály Zoltán utcára keresztelték. A kis Vasmű út felől a Móricz Zsigmond Általános Iskolához vezető úton, egy ház falán, még a mai napig is a Kilián György tábla található.
2009-09-04Tanuljunk neveket!"Dunaújváros térképére hivatalosan augusztus 14-ével került fel hat újonnan megnyitott utca. A Petőfi utcáról nyíló hat új utca: a Hétvezér, a Városréti, a Vízimolnárok, a Kenderáztató, a Császártanyák és a Császárlejtő."
2009-06-27A Hétvezér jött, látott és győzöttA közgyűlés főbb témái, döntései: az élményfürdőben nem tudják megkezdeni a kintimedencék próbaüzemét; utcaelnevezések.
2008-02-16Ábel a rengetegbenDunaújváros utcaneveiről.
2007-07-20Ivó és Borgőz utca, meg a Butykos köz...Táborálláson különleges utcaneveket adtak a telkek tulajdonosai. Borgőz-, Csabagyöngye- és Ivó utca, Butykos köz.
2005-05-24A legutóbbi közgyűlés döntéseiŐsztől 14-gyel kevesebb osztály indul az általános iskolákban. A Dunaújvárosi Főiskola a volt fésűsfonoda épületében egy korszerű, könyvtárként is működő "forrásközpontot" alakít ki 100 fő részére. A fejlesztés idén az 1. félévben elkezdődik. Kimondta a közgyűlés a DTV intézmény megszüntetését június 30-ával. Több mint 50 dunaújvárosi lakos kezdeményezésére az Apáczai Cs. J. utca nyugati felét - ahová a katolikus főtemplom nyílik átnevezik II. János Pál pápáról.(A teret eddig Ikarusz térnek nevezték). A kórház ügyének megoldására 3 tagú vizsgálóbizottságot hoztak létre, mely a szünet előtti utolsó ill. a szünet utáni első közgyűlésre terjeszti be javaslatait. Ugyanis a kórház szervezeti (közhasznú társasággá való) átalakítását tűzte ki célul a közgyűlés.
2005-05-20Városmarketingből drogvitaA közgyűlésen történt. Fő témák: a városmarketing terv, az Apáczai utcában lévő Ikarus tér helyett (a templom előtti tér) II. János Pál pápa tér névváltozást támogatta a közgyűlés.
2005-04-06II. János Pál utca lesz?Andics Jószef kezdeményezésére több mint ötveen írták alá azt a levelet, amely szerint az Apáczai Csere János utca templom melletti szakaszát II. János Pál pápáról nevezze el a közgyűlés.
2003-04-29Az április 24-i közgyűlés döntései- A Bánki D. Gimn. és Szakközépiskola 2004. szept.-től 2 éves ipari informatikai technikusképzést indít - Hulladékudvarra pályáztunk -A rövidesen megnyíló inkubátorház mellett Renault és Mitsubishi autószalon és márkaszervíz számára vásárol az Innopark területén telket egy székesfehérvári kft. - A kórház pályázata keretében intézkedési tervet készített - "A látó szemért" közalapítvány új elnöke dr. Kollarics Béla lett - Közművelődési pályázatokról döntöttek - Új utcanevek a (rendőrség) Óváros területén: Szent György u., Luther és Sárkány köz -Ismételt városi pályázat szennyvízvezeték-hálózat kiépítésére - Módosul az SZMSZ - A motorcsónakviadalra 5 millió - A Mesevár - Kincskereső Óvoda vezetője Keve Mártonné újabb 5 évre kapott megbízást
1992-11-20Uj utcanevekDec. 31-i hatállyal 10 utca nevét változtatta meg a képv. testület: Berecz Bertalan u. = Görbe u. Dimitrov u.= Nap u. Julius Fucik u.=Holdfény u. Makarenko u.=Kőris u. Mező I. u.=Széchenyi István park Sallai Imre u.=Tavasz u. Schönherz Z. u.=Hangulat u. Tanácsköztársaság u.=Köztársaság u. Zója u.=Eötvös J.u. Makszimenko köz=Liget köz
1992-06-16Változó utcanevekA dújv.-i polgármesteri hivatal kulturális bizottsága összeállított egy listát azokról az utcákról, amelyeknek új elnevezését kívánatosnak tartja. Kérik az ott lakók javaslatait, észrevételeit.
1991-10-25Egyéves az önkormányzatA közgyűlés témái: a vízmű átalakulás, új utca- nevek, 1956-os megemlékezés, új képviselő:Takács Sándor
1991-06-14Zárt ülés lesz, ha... ; Igy döntöttek...Az 1991. jún. 11-i közgyűlésről :létrehozták a Dunaújvárosi Művészetért Alapítványt 100 000 Ft induló vagyonnal;címváltozások: Nov.7. tér. = Bartók Béla tér; Vörös Hadsereg útja = Aranyvölgy út + Magyar út; 1992. jún. 30-ig a régi cím is életbenmarad= A Hírlap 1991. jún. 14. 1.l.
1990-04-27Lemondott az elnök. ülést tartott a városi tanács.Április 24-én a tanáccsülésen lemondott: dr. Varga Lajos és Bognár Ferenc a tanácsvezetésről. Dr. Kovács Pál Főorvost felmentették az eü. osztályvezetés alól, mivel képviselő lett. A tanácstagok megszavazták a Lenin-szobor eltávolítását. A Komócsin Z. liget uj neve Október 23. tér lett.Ujpentele városrészben két uj utca neve: Bagolyvár u. és Berkenye u. lett.Pro Urbe-kitüntetések odaitélése: Barsi D. /postumusz/ Bakonyi Gy-né, farkas T. Székelyi S. Vadász Cs. Komóczi G-nak. A szovjet csapatok 1991-01.02. és 01-11. között hagyják el a várost. A laktanya valószínüleg alkalmas lesz felsőoktatási centrum kialakítására.
1990-02-20Virágot (is) a városnakA Városszépítő- és Védő Egyesület idei terveiről.
1989-10-20Kopjafa a temetőben. Megemlékezés október 23-ról.Komócsin liget helyett Október 23-a tér lesz. A városi demokratikus szervezetek az 1956-os forradalom 33. évfordulóján, okt. 23-án kopjafát állítanak az áldozatok emlékére az új köztemetőben.
1989-02-01Maradnak az utcanevekA városi tanács-vb határozata nem javasolja az utcanév-változtatásokat, legalább az 1990-es népszámlálásig.
1988-06-17Hogyan nevezzük ezután? Városrész, utcák, közökJavaslatok az elnevezésre.
1988-02-26Több lakásba költözhetnek. A városi tanács vb napirendjénKét új utca elnevezéséről. 1988. évi költségvetésről. Városfejlesztésről és az állami tulajdonba álló házingatlanok elidegenítéséről. Adatok. Lakáselosztási tervről.
1981-11-13Új utcanevekHámán Kató út lett a Béke körúttól nyugati irányba, a 26-os új telephelyéig vezető út. A Béke körúttal párhuzamos utca az Ifjú Gárda elnevezést kapta.
1981-10-30Weiner Tibor körút. Nevek utcanévtáblákonRövid pályakép Weiner Tiborról, városunk első főépítészéről.
1980-02-05Interpellációk nyomábanDrága szemétszállításról a Kertvárosban. Utcaelnevezésről.
1979-04-13UtcanevekA spontán és találóan elnevezett utcáinkat hivatalosan ötlettelenül, történelmietlenül nevezték el. Néhány találó példa.
1978-07-14Új utcanevek (kishír)A Béke városrész második ütemében kialakuló utcák elnevezéséről döntött a tanács. Eszerint az új városrésznek az Építők Sporttelepétől északra eső részén kialakuló közterületeket Szabadság út, Sallai Imre út, Lobogó út, Győzelem út, Auróra utca, Fáklya utca, Alkotás utca, Munkásőr utca, Földes Ferenc liget és Április 4. liget elnevezéssel illetik. (teljes szöveg)
1977-11-15Komócsin Zoltánról nevezték el a Lenin tér és a Duna-part közötti területetKomócsin Zoltán liget lesz a neve. Az utcanév változásokról.
1974-10-25Új név hetvenkét utcának, térnek, köznekFelkészülés a népességnyilvántartás elektronizálására
1973-05-11Új utcaelnevezések ügyében döntött a városi tanács.Az 1973. május 8-tól érvényben lévő utcanevek felsorolása.
1971-12-10Új utcanév: Római körút (kishír)A tervezők által Gamma körútnak nevezett utca, amely körülöleli a rohamosan növekvő városrészt, a "keresztvíz" alatt a Római körút nevet kapta. (nem teljes szöveg)
1965-12-03Új utcanevekről döntött a Városi Tanács Végrehajtó BizottságA Dózsa Gy. úti lakótelep, Ságvári II. városrész stb. új utcanevei.
1965-03-09UtcaelnevezésMartinovics Ignácról, az első magyar köztársasági mozgalom vezetőjéről nevezték el az L17 jelű épületsor utcáját.
1961-11-03Szabadsághősökről és testvérvárosokról nevezik el az új városrész utcáit és tereitErnst Thalman, Julius Fucsik, UtcanevekÍ: Georghi Dimitrov, Adam Mickievicz, Schönherz Zoltán, Szamuely Tibor, Sallai Imre, Latinka Sándor Terek. Dimitrovgrád, Nowa-Huta, Ostrava, Stalinstadt
1961-10-20Ahol valóra vált Szórád Márton álmaLátogatás az egykori zsellér-vezér unokájánál. Városunkban 1952. május 1-én utat neveztek el.
1961-05-12A lakosság kérésére Gagarin nevét veszi fel az Iskola tér (kishír)Rövidesen új táblák kerülnek ki.
1959-06-09Uj utcaelnevezések a városbanÚj utcanevek a faluban.
1958-09-23UtcaelnevezésekAz ún. Ü/1 és Ü/2 épület közötti útszakaszt Munkácsy Mihályról nevezik el. A szülőotthon előtti utca Semmelweis nevét kapja.
Utcanév változásokAz 1991. okt. 22-ig bekövetkezett utcanév változások listája.
Tájékoztatás új közterület elnevezésről:utca, házszám változVáltozások.